Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

Η ανακοίνωση Τύπου του Πόλυ Πολυβίου για το πόρισμα της έρευνας στο Μαρί


«Αγαπητοί, νωρίτερα σήμερα το πρωί παρέδωσα το πόρισμά μου στον πρόεδρο. Παρέδωσα και αντίγραφα στον Πρόεδρο της Βουλής και Γενικό Εισαγγελέα. Στο πλαίσιο του νέου νόμου που προνοεί ότι η ερευνητική επιτροπή προχωρεί η ίδια στην δημοσιοποίηση του πορίσματος. Είναι στο πλαίσιο αυτής της επιταγής της δημοσιοποιήσης που κάλεσα την συνέντευξη για να δημοσιοποιήσω τα συμπεράσματά μου.

Θα ήθελα να προβώ σε δύο σχόλια. Το πρώτο είναι ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ορίστηκε Επιτροπή ανεξάρτητη η οποία θα διερευνήσει θέματα που αφορούν την επάρκεια της Κυβέρνησης. Συμπεριλαμβανομένου του προέδρου. Ο πρόεδρος εμφανίστηκε ενώπιόν μου και εξετάστηκε από εμένα. Αυτή ήταν μια γενναία απόφαση και ένα σημαντικό βήμα προς την διαφάνειά μου. Θέλω επίσης να αποφευχθούν οι εξάρσεις και οι ακρότητες.

Πρωτογενή συμπεράσματα:

1. Η έκρηξη δεν προκλήθηκε από δολιοφθορά αλλά από αυτοανάφλεξη και οφείλεται στον τρόπο φύλαξης του φορτίου.

2. Ο τρόπος φύλαξης ήταν αντελώς ανεύθυνος.

3. Τα εμπορευματοκιβώτια είχαν απλώς τοποθετηθεί στη ναυτική βαση στο Μαρί. Εκτός κάθε συστήματος επιθεώρησης. Δεν υποβλήθηκαν σε χημικές αναλύσεις. Ούτε λήφθηκε μέτρο ασφάλειας σε σχέση με την παραμονή τους στη ναυτική βάση.

4. Η αρχική τοποθέτηση οφειλόταν στην πεποίθηση ότι ήταν ο πιο κατάλληλος χώρος για να αποφευχθεί δολιοφθορά.

5. Η απόφαση για κατακράτηση και εκφόρτωση λήφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η διατήρηση του στην Κύπρου οφείλεται σε αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έστω κι εάν ο Πρόεδρος δεν υπέγραψε έγγραφο με το οποίο επιλέχθηκε το Μαρί αποδίδεται στον Πρόεδρο.

6. Η κατάσχεση του φορτίου έγινε σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όμως ο χειρισμός μετά την εκφόρτωση και κατάσχεση συνιστά μια θλιβερή ιστορία αμέλειας, ανευθυνότητας. Το φορτίο αποτελούσε από την αρχή μια εν δυνάμει ορολογιακή βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε έναν ακατάλληλο χώρο. Αυτά έπρεπε να ήταν γνωστά όχι μόνο στους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών αλλά και στον Πρόεδρο.

7. Η επικινδυνότητα ήταν γνωστή και στους Υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η αλλοίωση κατέστη γνωστή στον Πρόεδρο τον Σεπτέμβριο του 2010. Ο Πρόεδρος γνώριζε επαρκώς από τον Γενάρη του 2009. Αλλά έμαθε το αργότερο τους κινδύνους τον Σεπτέμβριο.

8. Από τον Φεβρουάριο του 2011 ήταν γνωστοί οι κίνδυνοι της έκρηξης. Η Κύπρος δεν συνεργάστηκε για την καταστροφή τους με την Επιτροπή Κυρώσεων. Υπήρχαν προσφορές για καταστροφή τους από τρίτες χώρες αλλά δεν έτυχαν εκμετάλλευσης.

9. Ο ΥΠΕΞ επικαλέστηκε κατ' επανάληψη πολιτικούς λόγους για την μη καταστροφή τους. Και το ΥΠΑΜ τους εξέλαβε ως οδηγία.

10. Ο Πρόεδρος έδωσε διαβεβαιώσεις στον Πρόεδρο της Συρίας ότι θα παραμείνουν στην Κύπρο. Ο πρόεδρος μού έδωσε την σαφή τοποθέτηση ότι επρόκειτο για διπλωματικό χειρισμό. Δέχομαι ότι ο Πρόεδρος δεν είχε σκοπό να επιστρέψει στην Συρία το φορτίο, αλλά το ότι θα έμενε στην Κύπρο ήταν ανάληψη ευθύνης απέναντι στην Συρία. Αυτό συνέτεινε στην μακρά παραμονή στην Κύπρο.

11. Ο πολιτικός χειρισμός του θεματος ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόσο λόγω της παραμονής του στην Κύπρο, όσο και θεσμικά. Ουδεμία απόφαση λήφθηκε από το Υπουργικό. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αυτό.

12. Οι υπεύθυνοι αξιωματικοί στο ΜΑρί δεν ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο. Τους ανατέθηκε μόνο η φρούρηση. Ούτε οι ναύτες, ούτε κανένας γνώριζαν πώς έπρεπε να αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα όπως πχ. η ανάφλεξη. Δεν έχουν ευθύνες οι υπεύθυνοι της Ναυτικής Βασης. Ακόμα και όταν έγινε η σύσκεψη λίγες μέρες πριν την έκρηξη οι υπεύθυνοι της Ναυτικής Βάσης είχαν αποκλειστεί. Δεν είχαν επαρκή γνώση. Ο πλοίαρχος, ο Λάμπρου, οι πυροσβέστες, τους χαρακτηρίζει ο αυθόρμητος ηρωισμός.

13. Τον Φεβρουάριο του 2011 έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις. Αντί να δοθεί σαφής οδηγία για καταστροφή του στην σύσκεψη των δύο Υπουργών λήφθηκε απόφαση να γίνει χημική ανάλυση πυρίτιδας. Μέχρι τον Ιούλιο δεν έγινε όμως τίποτα. Η ανάλυση μπορούσε να γίνει στην Κύπρο αλλά δεν έγινε. Όταν στις 4/7/2011 εντοπίστηκε η πρώτη έκρηξη στο ένα εμπορευματοκιβώτιο έπρεπε να δοθεί εντολή για εκκένωση περιοχής. Δεν έγινε.

14. Η πυροσβεστική δεν ενημερώθηκε πριν τις 6/7/2011. Αλλά όταν επιθεωρήθηκε από ομάδα που περιλάμβανε δύο ανώτερους πυροσβέστες στην σύσκεψη πέντε μέρες πριν την έκρηξη η Πυροσβεστική αμέλησε να λάβει μέτρα. Υπήρχε χρόνος για να αποφευθεί το μοιραίο. Να έρθουν εμπειρογνώμονες. Να γίνει κάτι.

15. Υπήρξε μια άδικη και αχρείαστη θυσία 13 ανθρώπων.

Ασύγγνωστη αμέλεια

Τα τελικά μου συμπεράσματα προκύπτουν δυστυχώς εύκολα.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η πολιτεία επέδειξε ολιγωρία, αμέλεια, ανεπάρκεια στον χειρισμό του θέματος. Αφίχθηκε στην Κύπρο ένα εκ φύσεως επικίνδυνο φορτίο. Καλώς ή κακώς αφίχθηκε στην Κύπρο. 98 τεράστια εμπορευματοκιβώτια που γνωρίζαμε ότι είχαν πυρίτιδα ή ήταν εκρηκτικά. Έπρεπε να γίνει επιστημονική μελέτη του περιεχομένου τους. Αυτό είναι στοιχειώδες. Δεν έγινε. Έγινε σε πολύ μικρό βαθμό κι όχι πλήρως. Με την άφιξή του στην Κύπρο το φορτίο έπρεπε να τοποθετηθεί σε ασφαλή χώρο. Αυτό δεν έγινε. Το πήραν στο Μαρί γιατί πίστευαν ότι μπορούσε να αποτραπεί ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Ακόμα και με αυτό το σκεπτικό το Μαρί είναι απόλυτα λανθασμένη επιλογή. Γιατί είναι δίπλα από το στρατόπεδο και δίπλα από ΑΗΚ. Έστω και εάν δεν υπήρχαν ανθρώπινα θύματα σε μια ενδεχόμενη έκρηξη θα υπήρχε καταστροφή του σταθμού.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε διαβεβαιώσεις 31/8/2009 στον Άσαντ ότι θα φυλαχθεί εδώ μέχρι να γίνει δυνατή η επιστροφή του φορτίου στο Ιράν ή στη Συρία. Δέχομαι ότι δεν είχε διάθεση για να επιστραφεί κι ότι το έκανε αυτό στο πλαίσιο διπλωματικών ισορροπιών. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει θέμα ισορροπιών. Δεν έπρεπε να λογοδοτήσουμε ούτε στον Ασαντ ούτε σε κανένα. Κακώς δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις διότι εγκλωβιζόταν το κράτος σε μια πολιτική που συνεπαγόταν την παραμονή του φορτίου εδώ και δεν καταστρεφόταν. Παρότι αποδέχομαι την παραδοχή προέδρου ότι δεν θα το επέστρεψε το φορτίο, εντούτοις παγιδεύτηκε η χώρα από αυτές τις διαβεβαιώσεις.

Το φορτίο παρέμεινε στον ίδιο χώρο και στην ίδια κατάσταση μάξιμουμ επικινδυνότητας. Γνωριζαν ο Πρόεδρος και οι Υπουργοί; Η απάντηση είναι καταφατική. Γνώριζαν για την αυξανόμενη επικινδυνότητα με την πάροδο του χρόνου; Η απάντηση χωρίς αμφιβολία είναι καταφατική. Αυτό μιλά από μόνο του: Είναι αδυσώπητη θεσμική ευθύνη τόσο για τον ΥΠΕΞ όσο και για τον ΥΠΑΜ όσο και για τον Πρόεδρο.

Η ασύγγνωστη αμέλεια να μην λαμβάνεται μέτρο για την φύλαξη του φορτίου. Γιατί για δυόμισι χρόνια δεν λαμβάνονταν μέτρα; Δεν μιλάμε για ένα φορτίο της Εθνικής Φρουράς. Μιλούμε για το φορτίο του πλοίου που αποτέλεσε διεθνές γεγονός.

Η απάντηση "δεν ενημερώθηκα και δεν γνωρίζω" δεν είναι αρκετή σε ένα ζήτημα μάξιμουμ σημασίας και επικινδυνότητας.

Τέθηκε μια ωρολογιακή βόμβα σε ένα στρατόπεδο και έμεινε εκεί μέχρι να εκτιναχθεί.

Ο Μάρκος Κυπριανού, Υπουργός Εξωτερικών, αδράνησε. Υπό την αίρεση τελικών αποφάσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κρίνω ότι ο ΥΠΕΞ αδράνησε και δεν προώθησε το θέμα με τον αναγκαίο ζήλο ενόψει των ολοκάθαρων κινδύνων που παραμόνευαν. Αντίθετα, ο ΥΠΕΞ και οι λειτουργοί του στάθηκαν ως εμπόδιο για να έρθει επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων που ήθελε να έρθει στην Κύπρο. Αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερο μελανό σημείο. Τον Ιανουάριο του 2011 η Επ. Κυρώσεων ζήτησε να στείλει εμπειρογνώμονες για να κρίνουν την πραγματική κατάσταση. Ο ΥΠΕΞ απάντησε ότι η ουσία «είναι να καθυστερήσουμε όσο μπορούμε».

Το ΥΠΑΜ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Η πρόσβαση σε αυτό το φορτίο δεν ήταν ελεύθερη σε οποιονδήποτε στρατιωτικό. Γιατί ο ΥΠΑΜ δεν προέβη στα αναγκαία μέτρα για να φρουρηθεί με ασφάλεια το φορτίο; Γιατί αφέθηκε να μένει εντός της Ε.Φ. για δυόμισι χρόνια; Οι ερωτήσεις είναι πολύ απλές. Είναι απαντήσεις που δεν υπάρχουν. Το χειρότερο είναι η παράλειψη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει εμπειρογνωμοσύνη από το εξωτερικό ή εσωτερικό για την επικινδυνότητα. Άραγε η Κυβέρνηση δεν ήθελε να εξεταστεί το φορτίο γιατί οι εξεταστές θα σύστηναν καταστροφή; Πιστεύω ότι μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2010 η πολιτική εξευμενισμού προς τον Ασαντ υπερίσχυσε αλλά από το τέλος Σεπτεμβρίου 2010 η Κυβέρνηση άρχισε να προσανατολίζεται προς την καταστροφή του. Αλλά για ακόμα ένα χρόνο δεν έγινε τίποτα. Απραξία.

Ο ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ βαρύνεται με πολύ σοβαρές ευθύνες θεσμικές και προσωπικές.

Η κύρια όμως ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της ΔΗμοκρατίας που έχει την μέγιστη ευθύνη για την αμέλεια και ολιγωρία. Έχει συνεπώς την πιο μεγάλη ευθύνη για το τι συνέβη. Η εκτελεστική εξουσία της οποία προίσταται απέτυχε οικτρά να λάβει τα αναγκαία μέτρα ασφαλούς φύλαξης του φορτίου. Ο Πρόεδρος γνώριζε επαρκώς. Κι έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Το θέμα δεν έπρεπε να αφεθεί να συζητείται για δυο χρόνια χωρίς συντονισμό και αποφάσεις. Δεν έπρεπε να αφεθεί στο έλεος της γραφειοκρατίας το θέμα. Ο πρόεδρος είχε ο ίδιος ντε φάκτο αναλάβει την διαχείριση του φορτίου. Έχοντας τον απόλυτο έλεγχο αυτού ήταν εκείνος που έπρεπε να λάβει τις αποφάσεις. Κρίνω ότι οι ενέργειες, πράξεις και αποφάσεις του Προέδρου δεν ανταπορκίνονται στην ελάχιστη επιμέλεια. Για την ασφάλεια πολιτών της δημοκρατίας και την οικονομία. Ο Πρόεδρος απέτυχε να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Δεν αναφέρομαι απλώς σε θεσμική και πολιτική ευθύνη. Του καταλογίζω σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες για το τραγικό συμβάν και τις συνέπειές του.

Υπάρχουν δύο είδη ευθυνών: η θεσμική ευθύνη και η προσωπική ευθύνη. Η θεσμική προκύπτει από αξίωμα ή θέση είτε γνωρίζεις κάτι είτε δεν γνωρίζεις κάτι. Εάν συμβεί μια έκρηξη σε ένα στρατόπεδο τότε αναλαμβάνεις θεσμική ευθύνη. Εκεί όμως όπου λόγω των πράξεων και παραλείψεων ανέλαβες προσωπική ανάμειξη κι εμπλοκή αφορά την προσωπική ευθύνη. Κι αυτή είναι μια κλασική περίπτωση όπου η θεσμική ευθύνη του προέδρου μετεξελίσσεται σε προσωπική ευθύνη λόγω της προσωπικής του εμπλοκής στην υπόθεση και λόγω του μεγέθους του συμβάντος.

Κίνδυνος πολιτικής αστάθειας

Είναι υπόλογοι στους πολίτες οι Κυβερνώντες ανεξαρτήτως της οποιασδήποτε ποινικής ευθύνης. Όσο πιο ψηλό το αξίωμα τόσο πιο έντονη πρέπει να είναι η ανάληψη της ευθύνης. Κι όταν δεν τις αναλαμβάνουν εδραιώνουν την κοινωνική απαξίωση και ασυδοσία. Διαπιστώνω κοινωνική αναταραχή και σήψη στην Κύπρο. Ζούμε σε ένα φαύλο κύκλο. Αυτό οφείλεται στην κακοδιοίκηση και μη ανάληψη ευθύνης. Στα επικοινωνιακά τεχνάσματα των πολιτικών παραγόντων όλων των κομμάτων. Πρέπει να μας προβληματίσει: 1. Κέντρο αναφοράς του πολιτειακού συστήματος δεν είναι ο πολίτης αλλά τα κόμματα. Αυτό δεν εμπαιδώνει την δημοκρατία. 2. Ο μέσος πολίτης θεωρεί ότι η ευρύτερη δημόσια υπηρεσία δεν εξυπηρετεί τον ίδιο. Αλλά το σύστημα. Πολλοί λειτουργοί του δημοσίου δεν επιδεικνύουν αίσθημα ευθύνης. Μένουν προσκολλημένοι στα ωράρια και στα σχέδια υπηρεσίας τους χωρίς να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. 3. Τελευταία είναι το ίδιο το κράτος που αντιμετωπίζεται από τον πολίτη εχθρικά και με επιφύλαξη. Το κράτος φαίνεται να έχει αλλωθεί από οργανωμένα συμφέροντα. Αντί να υπηρετεί τον λαό.

Είναι καιρός να γίνει κατανοητό κι ας το Μαρί αποτελέσει αφετηρία αυτού του προβληματισμού ότι το κράτος υπάρχει για να υπηρετεί τον λαό κι όχι τους κρατικούς αξιωματούχους και τα μικροπολιτικά συμφέροντα. Εάν η κατασταση δεν αλλάξει θα υπάρχει αυξανόμενη δυσφορία κοινωνική και πολιτική αστάθεια. Η μη ανάληψη ευθύνης οδηγεί στην συνέχιση αυτής της κουλτούρας.

Πηγή:  Καθημερινή Κύπρου

18 σχόλια:

the Idiot Mouflon είπε...

http://hlithioagrino.blogspot.com/2011/10/blog-post.html


Πο...

Ποοο....


Ποοορρρρρρρρρρρρ...

Αντωνης είπε...

@Idiot Moufflon: Μήπως μπορείς να κλάνεις κάπου αλλού;

Ευχαριστώ.

Smirnoff είπε...

Αντώνη,
ποιά είναι η άποψη σου για το εν λόγω πόρισμα; ρωτάω τόσο από τη σκοπιά του κατά πόσο ανταποκρίνεται στην παραγματικότητα (έχει πράγματι ο Χριστόφιας τις ευθύνες που του αποδίδει;), όσο και από τη σκοπιά της λειτουργίας του στην παρούσα συγκυρία της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Κύπρο.

Αντωνης είπε...

@Smirnoff: Μού είναι αδύνατο να αποφανθώ για το ερώτημα που βάζεις διότι βέβαια δεν γνωρίζω τα στοιχεία που εξέτασε ο Πολυβίου και τις αναλυτικές καταθέσεις.

Οπωσδήποτε είναι ένα πολύ βαρύ πόρισμα και αναμένουμε τις πολιτικές και νομικές εξελίξεις. Το μόνο που θα μπορούσα να παρατηρήσω είναι ότι διαψεύδεται η παρουσίαση του Πολυβίου ως και καλά "στημένου" απ' το ΑΚΕΛ για να βγάλει τον Πρόεδρο λάδι.

Smirnoff είπε...

Κατανοητό,
υπάρχει κάποια απάντηση από τη μεριά της προεδρίας;

Αντωνης είπε...

Ως τώρα δεν είδα κάτι, περιμένουμε κι εμείς εναγωνίως να δούμε τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα.

Αντωνης είπε...

Από Καθημερινή (Κύπρου): "Πρώτη γραμμή άμυνας Προεδρικού και ΑΚΕΛ είναι η αμφισβήτηση των συμπερασμάτων της Ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής για τις προσωπικές ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια, όπως άφησε να νοηθεί κομματικός αξιωματούχος του ΑΚΕΛ στην «Κ», ενώ αυτό διαφάνηκε και από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις ΑΚΕΛικών στελεχών. Την ίδια ώρα στο Προεδρικό υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων ενώ κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για σύγκληση, αργότερα σήμερα, εκτάκτως του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι αποφάσεις τελικά θα λάβει ενώ υπενθυμίζεται πως στις 24 Ιουλίου 2011, ο γγ του ΑΚΕΛ με συνέντευξη του στην «Κ» δήλωνε πως αν το πόρισμα αποδίδει ευθύνες στον Πρόεδρο Χριστόφιας, ο δεύτερος θα παραιτηθεί. "

Smirnoff είπε...

Υπαέρχει περίπτωση δηλαδή ο Χριστόφιας να παραιτηθεί; αυτό θα σήμαινε εκλογές ή αντικατάσταση του από κάποιον άλλο;

Αντωνης είπε...

Νομίζω πως ναι, υπάρχει τέτοια περίπτωση. Και νομίζω ότι αν γίνει αυτό, θα προκηρυχθούν έκτακτα εκλογές.

Μπορεί να το επιβεωαιώσει ή να το διορθώσει αυτό κάποιος που γνωρίζει καλύτερα τον εκλογικό νόμο;

Smirnoff είπε...

ή μπορεί να υλοποιηθεί η αυτοθέσμιση και η άμεση δημοκρατία των αγανακτισμένων...

Αντωνης είπε...

Ελπίζω όχι, Smirnoff φίλε.

Μια πρώτη μπλογκική απάντηση από αριστερά στο πόρισμα. Βέβαια, θα δυσκολέψει όσους δεν διαβάζουν/μιλούν κυπριακά: http://sirmastocomputer.blogspot.com/2011/10/blog-post.html

Smirnoff είπε...

ευχαριστώ Αντώνη, το διαβάζω τώρα, αν έχω άγνωστες λέξεις θα ρωτήσω.

Αντωνης είπε...

Νεότερα:

"Το Προεδρικό και ΑΚΕΛ πήραν τις αποφάσεις τους για το πώς θα διαχειριστούν το Πόρισμα Πολυβίου και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Κατόπιν πολύωρης σύσκεψης στο Προεδρικό η απόφαση πάρθηκε δια το λόγο ότι κατά την εκτίμηση τόσο του Προεδρικού όσο και του ΑΚΕΛ, τα συμπεράσματα Πολυβίου για προσωπική ευθύνη του Προέδρου Χριστόφια για την τραγωδία στο Μαρί δεν τεκμηριώνονται.

ΑΚΕΛ και Προεδρικό αποφάσισαν «να δώσουν τη μάχη» αν και την ίδια ώρα τους προβληματίζει το ενδεχόμενο για δημιουργία έκρυθμης κατάστασης και όπως σημείωσε στην «Κ» ΑΚΕΛικό στέλεχος «ελπίζουμε ότι όλοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα πυροδοτήσουν με δηλώσεις και ενέργειες τους ανεπιθύμητες καταστάσεις»."

Πηγαίνουμε κατά πάσα πιθανότητα για άμεση όξυνση αντιπαραθέσεων και απρόβλεπτες πια καταστάσεις στην Κύπρο.

Αντζιελοσιασμένη Μάγισσα ....τζιαι της Σμύρνης ..τζιαι του Σάλεμ είπε...

Καλησπερίζω. Για όσους ενδιαφέρονται, το πόρισμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με την έναρξη της ανακοίνωσης τύπου (http://www.cyprus.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/index_gr/index_gr?opendocument) - Είναι το πρώτο κείμενο στα δεξιά. - Στην νέα ελληνική :)

the Idiot Mouflon είπε...

Το πόρισμα είναι άνευ σημασιας. Δεν μπορεί να γίνει ποινική δίωξη του Προέδρου για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση του λειτουργήματος του. Δες παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 45 στο Σύνταγμα.

Εδώ: http://andreasfstavrou.blogspot.com/2011/07/blog-post_19.html

Εδώ: http://hlithioagrino.blogspot.com/2011/09/blog-post_06.html

Εδώ: http://hlithioagrino.blogspot.com/2011/10/blog-post.html

Ανώνυμος είπε...

Αμφισβητεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση και τονίζει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Στην πρώτη του αντίδραση απόψε ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής Πόλυς Πολύβιος «υπερέβει τους όρους εντολής του».

«Το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολυβίου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής» υποστήριξε ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά ότι φέρει προσωπική ευθύνη για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στις 11 Ιουλίου.

Σε εκτός κειμένου αναφορά του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα εγκαίνια του καινούργιου οικήματος του προσφυγικού σωματείου Α.Ε.Μ. Μόρφου στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει κατηγορηματικά ότι φέρει προσωπική ευθύνη για το συμβάν. Επίσης, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι «αντίθετα, πολλά συμπεράσματα του κ. Πολυβίου στο πόρισμά του - ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπό διερεύνηση θέμα- φαίνονται έκδηλα και εκ πρώτης όψεως να στερούνται της απαραίτητης τεκμηρίωσης».

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και το ΑΚΕΛ το κόμμα που τον στηρίζει κύρια στην Κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις που τον στηρίζουν θα μελετήσουν ενδελεχώς το πόρισμα. Πρόσθεσε ότι αναμένει και το πόρισμα της Αστυνομίας για τυχόν ποινικές ευθύνες, «το οποίο θα δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το συμβάν». Τότε, είπε, «ως Κυβέρνηση θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα πάνω σ' αυτό το ζήτημα».

Τεκμηριώνοντας την άποψη πως ο κ. Πολύβιος υπερέβη την εντολή του, σημείωσε πως «δεν είναι δουλειά του κ. Πολυβίου να μας πει ποια θα πρέπει να είναι η εξωτερική ακόμη και η εσωτερική πολιτική που αφορά τους καθημερινούς χειρισμούς των θεμάτων της οικονομίας, των θεμάτων του εσωτερικού μετώπου. Παράλληλα, ο κ. Πολυβίου προβαίνει σε αναφορές και εκτιμήσεις καθαρά πολιτικές, οι οποίες άπτονται μάλιστα της διαχείρισης λεπτών εθνικών συμφερόντων, πτυχή που ουδόλως σχετίζεται με τους όρους εντολής που έλαβε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

NGL είπε...

Απίστευτη πολιτική αθωότητα του Χριστόφια να διορίσει τάχατες "ανεξάρτητο" ανακριτή ελπίζοντας πως αυτός θα ενεργήσει με μετριοπάθεια και δεοντολογία. Σκατά πατημένα! Τελικά ο Πολυβίου του την έφερε,είτε γιατί δεν έχει ανάστημα και επηρεάστηκε από τις φωνασκίες των δήθεν "αγανακτισμένων" είτε γιατί έχει ο ίδιος ατζέντα. Το δήθεν "πόρισμα" είναι λοιπόν περίπου σαν πολιτικό μανιφέστο, σαν να έχει συνταχτεί από το ΔΗΣΥ, να μην πω ΕΛΑΜ και τώρα η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση έχει δίκιο: το "πόρισμα" είναι αγκαζέ, περιέχει ένα σωρό non sequitur, παραβαίνει τους όρους εντολης, κλπ κλπ. Αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Η πολιτική είναι βρώμικο πράμα, Δημήτρη μου. Τώρα το μαθαίνεις αυτό;

Αντωνης είπε...

@NGL: Το πόρισμα περιέχει πληθώρα σημείων που θυμίζουν κάτι μεταξύ επαρχιακού ειρηνοδίκη που βρέθηκε να βγάζει αποφάσεις στο Supreme Court και έκθεσης γυμνασίου για την σωστή αστική δημοκρατία. Αλλά για αυτό υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο Χριστόφιας, που διόρισε τον Πολυβίου και προστάτευσε αυτή την επιλογή. Τώρα είναι αργά για δάκρυα, Στέλλα.

Ξανά και ξανά, αποδεικνύεται ότι το ΑΚΕΛ, και ο πρόεδρός του εμπιστεύτηκε ανθρώπους που δεν είχε καμιά δουλειά να εμπιστεύεται. Οι κομμουνιστές δεν θα το αφήσουν μόνο του σ' αυτή τη δύσκολη ώρα, αλλά δεν θα πάψουν και να του υπενθυμίζουν ότι το ίδιο πληρώνει το "άνοιγμά του" στα σαλόνια. Αυτά έχουν τα σαλόνια, Δημήτρη Χριστόφια.