Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Scripta Manent: Κείμενα του Δικτύου Σπάρτακος για το ΑΚΕΛ και τον Δ. Χριστόφια

1. 3 Αυγούστου 2010 (περίπου ένα χρόνο πριν την τραγωδία στο Μαρί):
[...]
Έχοντας πρόσφατα τα αηδιαστικά αποτελέσματα από την συμπόρευση της «αριστερής» κυπριακής κυβέρνησης και της «σοσιαλιστικής» ελληνικής με το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ, που στο πλαίσιο της στρατηγικής συμμαχίας τους όπως την καθορίζει το δόγμα «ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος» πρόσφεραν απλόχερη υποστήριξη στην πειρατική ισραηλινή επιχείρηση, προκαλώντας το φόνο άμαχων ειρηνικών αγωνιστών του Στόλου της Ελευθερίας που κατευθύνονταν στην Αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, καλούμαστε να αξιολογήσουμε τις αποκαλύψεις σχετικά με την κλοπή οπλισμού από Στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς και τη δράση κυκλώματος βυσματικών μεταθέσεων που δρούσε εντός του Προεδρικού Μεγάρου!
[...]
Να χαίρεστε κύριε Πρόεδρε Χριστόφια την Κυπριακή Δημοκρατία σας που παίρνει σκληρά μιλιταριστικά μέτρα κατά των παιδιών λαϊκών οικογενειών στέλνοντας τα για μήνες στην πρώτη γραμμή ή υποχρεώνοντας με προσφορά δωρεάν εργασίας όσους κρίνονται ακατάλληλοι να υπηρετήσουν και «φτιάχνει» τους νεολαίους του ΑΚΕΛ, αλλά και τους γόνους των πλουσίων.

Πάντα και Παντού, οι θεματοφύλακες των Υψηλών «Εθνικών Δικαίων» Απαιτούν Θυσίες. Των Άλλων!

Να χαίρεστε το αριστερό σας κόμμα, το ΑΚΕΛ, που ως κυβέρνηση εφαρμόζει σκληρή αντεργατική πολιτική, δίνει φοροαπαλλαγές στο κυπριακό και ξένο κεφάλαιο, αναδεικνύεται στο καλύτερο συνέταιρο του Ισραήλ στην περιοχή.


2. 13 Ιούλη 2011:
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011
Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος Χριστόφιας φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το Φορτίο θανάτου στη Ναυτική Βάση της Κύπρου. Από τη Σκύλλα του Απεμπλουτισμένου Ουρανίου, στη Χάρυβδη του Βολφραμίου!

Καθώς υπάρχει ο φόβος ότι ο κατάλογος των θυμάτων θα μεγαλώσει και ενώ η κυπριακή κοινωνία δίνει τιτάνια μάχη ανασυγκρότησης, η αναζήτηση και απόδοση ευθυνών είναι μια εξίσου σημαντική παράμετρος, ώστε να επικρατήσει κλίμα απόδοσης δικαιοσύνης και παραδειγματισμού των πολιτειακών παραγόντων.

Επιπλέον, καθημερινά προσθέτονται ολοένα περισσότερες ψηφίδες στο πάζλ του φρικιαστικού εγκλήματος της κυπριακής κυβέρνησης εναντίον του λαού της. "Φορτίο θανάτου" χαρακτήρισε το υλικό που φυλασσόταν στα εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς ο Κύπριος υποστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς.Μιλώντας στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχθηκε να φιλοξενήσει το φορτίο με τα πυρομαχικά στο έδαφός της θα έπρεπε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η φύλαξή τους να είναι σύμφωνα με τις διαταγές, τις οδηγίες και τους κανονισμούς, που τηρούνται από την Εθνική Φρουρά.Από την έκρηξη που σημειώθηκε, ανέφερε, φαίνεται ότι η φροντίδα για τη σωστή φύλαξη του υλικού δεν ήταν σύμφωνη με τις διαταγές. Η εναποθήκευση τέτοιας φύσεως υλικών στα εμπορευματοκιβώτια, είπε ο κ. Πενταράς, γίνεται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη, σημείωσε, είναι ότι τα εμπορευματοκιβώτια πρέπει να βρίσκονται κάτω από υπόστεγα για να μειώνονται οι επιδράσεις των καιρικών συνθηκών και κυρίως της ηλιακής ακτινοβολίας. Δεύτερον, είπε, έπρεπε να υπάρχει απόσταση του ενός εμπορευματοκιβωτίου από το άλλο γύρω στα 60 μέτρα και ακόμη τα εμπορευματοκιβώτια να περιβάλλονται από χώμα και από αναχώματα, ώστε σε περίπτωση έκρηξης στο ένα, το ωστικό κύμα να μην μπορεί να επηρεάσει τα άλλα. Επίσης, ανέφερε ο κ. Πενταράς, στο εσωτερικό των εμπορευματοκιβωτίων έπρεπε να υπάρχει εξαερισμός και το υλικό να διατηρείται σε ορισμένη θερμοκρασία και υγρασία.Επίσης, υπέδειξε ότι θα έπρεπε να διατεθούν από το κράτος τα αναγκαία κονδύλια, ώστε να γίνουν όσα έπρεπε για να τηρηθούν τα μέτρα ασφάλειας. Εξάλλου, για "δολοφονία" έκανε λόγο ο Πολύδωρος Νεοφυτίδης, θείος των διδύμων ναυτών- εθνοφρουρών Μιλτιάδη και Χριστάκη Χριστοφόρου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία στη ναυτική βάση.
"Είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο", είπε ο κ. Νεοφυτίδης, "εμπορευματοκιβώτια γεμάτα πυρίτιδα να φυλάσσονται σε χώρο της Εθνικής Φρουράς, δίπλα στα στρατευμένα νιάτα".


[...]
Μήπως η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος Χριστόφιας που έφεραν τέτοια καταστροφή στο λαό τους μετατρέποντας την Κύπρο σε αεροπλανοφόρο των φονιάδων των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ και εντάχθηκαν σε όλα τα σχέδια επεμβάσεων και καταστολής των ιμπεριαλιστών ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ;

Η δήλωση του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης ότι «ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας γνώριζε το περιεχόμενο των κιβωτίων» εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Κύπριο ηγέτη. Όχι μόνο γνώριζε το μέγεθος του κινδύνου που ενέπλεκε το λαό του, αλλά καλείται να ενημερώσει άμεσα για όλες τις πτυχές αυτής της καταστροφής, αναλαμβάνοντας και προσωπικά τις πρωταρχικές ευθύνες που του αναλογούν.

Από την άλλη μεριά, είναι σαφής πλέον η μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αεροπλανοφόρο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κέντρο των πιο μαύρων πτυχών του σύγχρονου καπιταλισμού: ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τραπεζίτης μαφιόζων και δικτατόρων, σταυροδρόμι του εμπορίου λευκής σαρκός και όπλων, σημαία ευκαιρίας για τους αδίστακτους εφοπλιστές.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που εξέθεσε για τόσους πολλούς μήνες το λαό του σε ένα τέτοιο τεράστιο κίνδυνο, με τις γνωστές απώλειες, αλλά τις ακόμα άγνωστες ραδιενεργές και τοξικές συνέπειες των πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου ή βολφραμίου, πρέπει να απαντήσει σε ποια βρώμικα, σχετικά με τα όπλα, πολιτικά ή οικονομικά παιχνίδια εντάσσονταν η «επιπόλαιη» φύλαξη αυτών στην ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης…

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία, πρέπει να βαδίσει το μονόδρομο της Παραίτησης. Η πολιτική του σταδιοδρομία και η διακυβέρνηση της Κύπρου από το ΑΛΕΚ συνδέθηκαν για πάντα με το απίστευτο Φονικό.

3. 17 Ιούλη 2011:
Στον πρόεδρο Χριστόφια και στην κυβέρνηση του αποδίδουν οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ευθύνες για την τραγωδία στη ναυτική βάση.

Ευθύνες, κατά κύριο λόγο στον Πρόεδρο Χριστόφια, σε υπουργούς του και την κυβέρνηση του για την τραγωδία της περασμένης Δευτέρας στη ναυτική βάση της Εθνική Φρουράς, αποδίδουν οι πολίτες και ζητούν κι άλλες παραιτήσεις.

4. 25 Ιούλη 2011:
Πάνω στα συντρίμμια που άφησε η καταστροφή στο Μαρί της Λεμεσού, όλοι μιλούν για ενότητα στη Λευκωσία, αλλά όλοι πια ζεσταίνουν τις μηχανές εν όψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου 2013. Η καταστροφή στο Μαρί ήταν ο καταλύτης για το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης που σοβούσε εδώ και μήνες στην Κύπρο και η παραίτηση και του υπουργού Εξωτερικών, Μ. Κυπριανού, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη λαϊκή κατακραυγή δρομολογούν πολιτικές εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της θητείας του, καθώς απομονωμένος πολιτικά και με πληγωμένο κύρος, λόγω των σοβαρών ευθυνών του για την υπόθεση των εκρηκτικών, προσανατολίζεται σε ευρύ ανασχηματισμό με υπερκομματικούς παράγοντες που θα του εξασφαλίσουν την πολιτική συναίνεση, την οποία σήμερα δεν την προσφέρει ούτε καν ο κυβερνητικός εταίρος, το ΔΗΚΟ.

Η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε την ευκαιρία να υπάρξει η πρώτη δημόσια ουσιαστικά αμφισβήτηση της προεδρίας του από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου [σσ. ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ!!!!], άνοιξε πρακτικά την προεκλογική του καμπάνια για τις προεδρικές εκλογές του 2013 [σσ. ΤΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ!!!]
[...]
Με αυτά τα μεγάλα ζητήματα ανοιχτά, χωρίς πολιτικές συμμαχίες και με τον πρόεδρο εξασθενημένο, με τον ηλεκτρισμό να διακόπτεται δύο φορές την ημέρα, τον κόσμο να διαμαρτύρεται και να αμφισβητεί τις ικανότητές του να κυβερνήσει, ο Χριστόφιας καλείται, τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες, να αποδείξει το αντίθετο. Το στοίχημα δεν είναι μόνο προσωπικό αλλά αφορά και τη δυνατότητα της αριστεράς να κυβερνήσει, καθώς το ΑΚΕΛ εκλέγει δικό του πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου.

32 σχόλια:

Αντωνης είπε...

Φωτό: Εξώφυλλο κυπριακής εφημερίδας "Ένωσις" (με την Ελλάδα, βέβαια). Υπότιτλος: "κι ας γίνει το αίμα μας αυλάκι". Ο Χριστόφιας αναπαρίσταται ως Αγγλόδουλος και Τουρκόδουλος ενώ είναι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ (σύμφωνα με το Δίκτυο) Ισραηλόδουλος και Αμερικανόδουλος και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ (σύμφωνα με την κυπριακή φιλελεύθερη πτέρυγα) Σοβιετόδουλος, Κουβανόδουλος, Βενεζουαλόδουλος, Ιρανόδουλος και Συριόδουλος.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνει κανείς σήμερα όταν ζει στην Κύπρο.

Αντωνης είπε...

Και φυσικά, η κοινή επωδός όλων, απ' την ακροδεξιά του ΕΛΑΜ και του ΕΥΡΩΚΟ στην φιλελεύθερη δεξιά του ΔΗΣΥ και τους κεντροδεξιούς, στην υπέροχη και ανυπέρβλητη ελληνική εξωκοινοβουλευτική αριστερά: "Παραιτήσου!"

Αντωνης είπε...

Το ποστ ανέβηκε σε απάντηση στην πρόσκληση του Marko: "Θα πρότινα να κάνεις μια σούμα με όλα τα σχόλια σου που αφορούν το δίκτυο Σπάρτακος και να το κάνεις ανάρτηση..."

Ελπίζω σύντροφοι να ξεκαθαρίσαμε τα πράγματα για το θέμα αυτό.

νεος είπε...

Να σημειώσω Αντώνη ότι η ΟΚΔΕ Σπάρτακος ήταν από τις λίγες αριστερές οργανώσεις-συσπειρώσεις που εκφράστηκε υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν τότε… δεν βρίσκω τη σχετική αναφορά τους (την έβρισκα τον Ιούνη σε μια έρευνα που έκανα για την πολυδιάσπαση της αριστεράς στην Ελλάδα)…αλλά τώρα όχι…
Είναι γεγονός ότι τροτσκιστικές κινήσεις (μαζί με πολλούς άλλους) «πίστεψαν» στην ευρύτερη «μεσογειακή εξέγερση», εκφράστηκαν θετικά τόσο για τις κινήσεις στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, συμμετείχαν στην αγανακτισμένη φούσκα της πλατείας συντάγματος και τώρα… υποστηρίζουν –μηχανικά θα έλεγε κανείς- τόσο την εθνικιστική (και υπερφιλελεύθερη) αναζωπύρωση στη Κύπρο, όσο και τη πτώση του Άσσαντ στη Συρία…
Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, καθώς και στην ίδια την Ελλάδα, δεν κτυπάν κανένα καμπανάκι για τους συντρόφους;
Θα χρειαστεί και η νατοϊκή-τούρκικη αυτή τη φορά- εισβολή στη Συρία για να ανοίξουν τα μάτια των αριστεριστών;

Αντωνης είπε...

@Νέος: Όταν αναλαμβάνουμε να κάνουμε διεθνείς αναλύσεις χωρίς να έχουμε επαφή με τη χώρα για την οποία μιλάμε και χωρίς να μας ενδιαφέρουν οι συσχετισμοί δυνάμεων εντός της, την πατάμε. Τώρα, στο θέμα αυτό, θα ήλπιζα μια οποιαδήποτε αριστερή οργάνωση στην Ελλάδα που γράφει ΔΙΑΡΚΩΣ για την Κύπρο να έχει μια στοιχειώδη επίγνωση του τι συμβαίνει καθημερινά εδώ και σε ποιου το στόμα βάζει τροφή. Δεν μιλάμε για ανάλυση σε βάθος, μια στοιχειώδη ιδέα να είχαν.

Εκτός αν παίζει κάτι άλλο με το Δίκτυο και είναι ενσυνείδητο αυτό το πράμα.

νεος είπε...

Τι να σου πω... όλα παίζουν...

τούτο μας έλειπε τώρα, να πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη Κυπριακή αριστερά απέναντι στον κάθε "σπάρτακο"...

Λες και δεν έχουμε άλλα προβλήματα εδώ στο νησί...

Πάντως είναι ακατανόητη η τοποθέτηση της Αλέκας, ιδίως σε μια χρονική στιγμή που τα πράματα στη Κύπρο φαίνεται να ορθολογίζονται κάπως και να σπάει η συμμαχία αντιομοσπονδιακών-φιλελεύθερων.

Το πρώτο μας "ελεύθερο" σαββατοκύριακο μετά από δύο και πλέον μήνες, μας το βγαλε ξινό η συντρόφισσα...

Αντωνης είπε...

Αν εννοείς για την αρνητική αναφορά στο Ανάν, δεν έχει αλλάξει τίποτε στη θέση του ΚΚΕ, αυτή ήταν και πριν. Η αντίληψή μου είναι ότι η στάση του ΚΚΕ απέναντι στην επανένωση είναι "εμπιστοσύνη στην επανένωση μέσω προεδρίας ΑΚΕΛ, όχι στο Ανάν." Έτσι την βλέπω να έχει κωδικοποιηθεί.

Αντωνης είπε...

Και βέβαια και το ΑΚΕΛ όχι ψήφισε στο Ανάν. Οπότε, σε ό,τι αφορά κομματική γραμμή, δεν βλέπω κάποια υπόσκαψη του ΑΚΕΛ, βλέπω απλώς την επιμονή στην εναντίωση στο Ανάν που είχε σταθερά το ΚΚΕ.

Giorgos bookhunter είπε...

Τη θητεία μου την έκανα στη Κύπρο πρόσφατα και όντως παρατήρησα πόσο πιο έκφυλη, γελοία και χαμηλότερου επιπέδου είναι από την Ελλάδα η αντιπαράθεση που εξαπαολυόταν μέσω του αστικού τύπου. Καταλαβαίνω Αντώνη με ποιο τρόπο βλέπεις την κατάσταση εκεί (αλλά και αντιδράσεις στην ελλάδα) και μπορώ να πω ότι συμφωνώ αρκετά μαζί σου.

νεος είπε...

...οπότε λες, ίσως να εννοούσε ότι με μια πιθανή ανατροπή του ΑΚΕΛ θα πλασαριστεί ένα "νέο σχέδιο Ανάν";

Άλλο το σχέδιο Ανάν Αντώνη, κι άλλο η διζωνική ομοσπονδία σαν βάση λύσης του Κυπριακού.

Δαιμονοποιόντας το Ανάν, οι αντιομοσπονδιακοί στοχεύουν στη διζωνική. Οπότε έστω και σαν κωδικοποίηση, η αναφορά σε "επαναφορά του σχέδιου Ανάν" πρέπει να αποφεύγεται γιατί ακριβώς βάζει τροφή στο στόμα των αντιπάλων του τοπικού ΚΚ.

Το ΟΧΙ του ΑΚΕΛ και το ΟΧΙ του ΚΚΕ στο σχέδιο "Ανάν" (που αν θέλεις και κακώς αναφέρεται ως τέτοιο μιας και ήταν σχέδιο του ΟΗΕ και άσχετα αν το μποϋκόταρε η ίδια η ΚΔ) είχαν διαφορετική υφή και συλλογιστική.

Είναι σαν τα λέμε ότι το ΟΧΙ του Τάσσου ήταν το ίδιο με το ΟΧΙ του ΑΚΕΛ. Δεν ισχύει τέτοιο πράγμα φυσικά.

Αντωνης είπε...

"Το ΟΧΙ του ΑΚΕΛ και το ΟΧΙ του ΚΚΕ στο σχέδιο "Ανάν" (που αν θέλεις και κακώς αναφέρεται ως τέτοιο μιας και ήταν σχέδιο του ΟΗΕ και άσχετα αν το μποϋκόταρε η ίδια η ΚΔ) είχαν διαφορετική υφή και συλλογιστική."

Δεν αντιλέγω ότι είχαν διαφορετική συλλογιστική αν και κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα. Και την κριτική μου στο ΚΚΕ για την ανάλυση του κυπριακού την έχω κάνει. Όμως την ίδια στιγμή, πρέπει να πω ότι για μένα είχε σημασία η στήριξη στο ΑΚΕΛ που είδα, πχ στο Radio Collectiva και η χθεσινή αναφορά της Παπαρήγα στο δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και στα σχέδια ανατροπής του προέδρου της. Αυτά ήταν σημαντικά θετικά στοιχεία για αυτή την πολύ ασταθή περίοδο στο νησί.

νεος είπε...

Συμφωνώ, δεν πετάω στον κάλαθο τα θετικά της ανακοίνωσης.
Αλλά από την άλλη -αν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν- ας στηρίξουν την λύση-επανένωση και την παρούσα διαδικασία χωρίς μισόλογα και να αποφεύγουν τους αχρείαστους παραλληλισμούς.

Αν σκεφτεί κανείς πως όλα θα κριθούν σε ένα δημοψήφισμα στο οποίο ουσιαστικά θα αντιπαρατεθούν οι δύο πόλοι σκέψης στο Κυπριακό, κάθε κωδικοποίηση και κάθε μήνυμα παίζουν τον ρόλο τους.

Η κυπριακή αριστερά κράτησε υπεύθυνη στάση απέναντι στο κίνημα των αγανακτισμένων στην Ελλάδα και στήριξε/ υποστήριξε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ στη διαφοροποίησή τους από τον συρμό.

Οι αναγνώσεις των πολιτικοκοινωνικών φαινομένων είναι κοινές, δεν τίθεται θέμα.

Αυτό που οδηγεί σε επιμέρους διαφοροποιήσεις είναι οι τοπικές συνθήκες και οι δυνατότητες του κάθε κινήματος ξεχωριστά.

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη, να πω κι εγώ το εξής: την ανάρτηση του ΤRASH την εξέλαβα κι εγώ σαν πληροφοριακή για τους εξοπλισμούς στην περιοχή κλπ. Ούτε που ήξερα τι είναι το δίκτυο Σπάρτακος, αλλά και γενικά δεν έχω ιδέα πώς είναι τα πολιτικοκοινωνικά δεδομένα στην Κύπρο. Αν ήξερε ο trash ότι η αναδημοσίευση θα έθιγε τόσο πολύ κυπρίους συναγωνιστές, δεν θα τ' ανέβαζε. Αλλά αυτό νομίζω ότι το έχετε ήδη λήξει.
Το ΚΚΕ ιστορικά έχει δεσμούς με το ΑΚΕΛ και ποτέ τουλάχιστον εγώ δεν είδα γραμμένο τίποτα αρνητικό για το ΑΚΕΛ. Απ' την άλλη πάλι, βλέποντας στο ίντερνετ την αντίληψη του ΑΚΕΛ για το σοσιαλισμό αλλά και τις τρεις ιδεολογικές πηγές δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζουν.
Θα μου πεις αν είχα γεννηθεί και ζούσα στην Κύπρο, με όλα τα χαρακτηριστικά της περιοχής, με τον έρποντα εθνικισμό και αντικομμουνισμό που είναι διαφορετικής ποιότητας απ' ότι στην Ελλάδα, αλλιώς θα τα βλεπα τα πράματα, ή αν αναγκαζόμουν για κάποιο λόγο να ζήσω στην Κύπρο μ' αυτά τα μυαλά που έχω τώρα, το ΑΚΕΛ θα υποστήριζα.
Τώρα κατα πόσον μπορεί ή πρέπει να εκφραστεί και μια γνήσια επαναστατική κομμουνιστική πολιτική δύναμη κι ένα κόμμα "μπολσεβίκικο" εσείς τα ξέρετε καλύτερα. Θα ήθελα πολύ ν' ακούσω ορισμένα πράματα γι' αυτό το θέμα.

Αντωνης είπε...

@AlexD: Όπως και το ΚΚΕ, το ΑΚΕΛ έχει υποστεί σημαντικές μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια της αρκετά μακρόχρονης ιστορίας του. Η δε εξέλιξη του πρώτου στην περίοδο Ζαχαριάδη είχε και εδώ σημαντικές συνέπειες.

Στο παρόν, το ΑΚΕΛ, το οποίο έχω επίσης κριτικάρει για τις ιδεολογικές του προκείμενες, είναι ένα κόμμα του 30+% γιατί έχει συσπειρώσει τους απογόνους των παλιών κομμουνιστών με σοσιαλδημοκράτες και μετριοπαθείς/προοδευτικούς αστούς. Είναι ένα πολυ-κόμμα, με όλες τις αντιφάσεις που υπαγορεύει αυτό. Είναι όμως το μοναδικό αριστερό κοινοβουλευτικό κόμμα σε έναν τόπο που έχει δοκιμαστεί πολλάκις από τον εθνικισμό και το δεξιό παρακράτος, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα του 1973 και την εισβολή μετά.

Όπως είπε και ο Ανάφεντος, όταν γνωρίζεις τα βασικά για το πού ζεις και ποιον έχεις απέναντί σου (ακροδεξιό παρακράτος+εκκλησία), δεν διστάζεις να συστρατευτείς και δεν το ρίχνεις στους ανέξοδους αριστερισμούς που πάνε κατευθείαν στην τσέπη της δεξιάς εάν είσαι πολιτικά υπεύθυνος και σοβαρός άνθρωπος.

Αντωνης είπε...

Διότι, φίλε Άλεξ, ο σοβαρός και υπεύθυνος κομμουνιστής γνωρίζει πολύ καλά ότι η κρίση δεν είναι η τρελή ευκαιρία για να κάνεις επαναστατική πολιτική αν δεν καλύψεις πρώτα τα νώτα σου από τις επιθέσεις του αντιπάλου. Τα λάθη και οι αριστερίστικες επιπολαιότητες πληρώνονται ακριβά σε τέτοιες συνθήκες. Δεν μπορεί το εργατικό κίνημα να δέχεται τη μια ήττα μετά την άλλη και να έχεις έναν εντελώς αβάσιμο μαξιμαλισμό για όλα ανεξαιρέτως. Κάπου θα πας τα πράματα στα άκρα, κάπου θα κρατήσεις δυνάμεις, κάπου θα αναγκαστείς να κάνεις ελιγμούς, κάπου ολομέτωπες επιθέσεις και κάπου συγκροτημένες υποχωρήσεις. Δεν είναι γενική συνέλευση φοιτητών το κράτος στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Ούτε συνέλευση στην κάτω πλατεία.

Ανώνυμος είπε...

deus

Κάτσε Αντώνη, γιατί εδώ υπάρχει ζήτημα. Να ξεκαθαρίσω ότι αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει διαφορά στις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο με αυτές της Ελλάδας, δίχως (το ομολογώ) να ξέρω σε τι συνίστανται επακριβώς αυτές οι διαφορές.

Παρολαυτά τη λογική των πολιτικών συνεργασιών και ειδικά τη λογική των κομματικών (απ ότι υποψιάζομαι) συνεργασιών, δεν την καταλαβαίνω. Εδώ έχουν χυθεί τόνοι σάλιου και μελανιού για τις προσπάθειες "βάσης", αλλά την κρίσιμη στιγμή ως μόνο "εκπρόσωπο" της εργατικής τάξης, βλέπω κόμματα και συνεργασίες.
Προσοχή, δεν λέω ότι μπορούν ή να πάνε νεότευκτά πολιτικά και εργατικά εγχειρήματα να πάρουν αποφάσεις (από και ως που άλλωστε). Αλλά γιατί να νομιμοποιούμε το χ κόμμα ή την χ συνεργασία που έχει λίγο απ όλα και είναι ύποπτη φυγόκεντρων τάσεων, με την πρώτη ευκαιρία;;; Απ ότι έχεις πει και συ αν θυμάμαι, η αστική τάξη παρέδωσε την εξουσία (τραγικά απλοποιημένο) στους φασίστες καθότι αυτοί μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα συμφεροντά τη δεδομένη στιγμή.

Στην Ελλάδα, τώρα που το σκέφτομαι, που τα κόμματα ουδεμία σχέση έχουν με σαφείς πολιτικές απόψεις όπως παλαιότερα (ας πούμε), ποιος να συνεργαστεί με ποιον για ν αποτραπούν τα χειρότερα;;

Νομίζω δυστυχώς, ότι τέτοιες σκέψεις αναδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο την ανυπαρξία πολιτικής οργάνωσης της εργατικής τάξης, που να μπορεί να πει δυο καθαρές κουβέντες και να επηρρεάσει ικανές μάζες ώστε να επιβιώσουν οι ίδιες (γιατί γι αυτό μιλάμε πλέον). Γι αυτό κρεμόμαστε από τα ... του κάθε αστού, ο οποίος μας ζυγίζει για να μας ρίξει στο σφαγείο λίγο πριν συνειδητοποιήσουμε τη θέση μας. Και γι αυτό τρέμω με σκέψεις σαν και αυτή που διατύπωσες.

Το να παραδεχτούμε την ήττα και να πράξουμε προς αυτοσυντήρηση είναι το λιγότερο κακό που μπορεί να συμβεί.

deus

Uturunco είπε...

Η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος δεν είναι το Δίκτυο-Σπάρτακος. Η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος είναι τροτκσιστική πολιτική οργάνωση (ελληνικό τμήμα της 4ης Διεθνούς). Οι διαφορές μεταξύ των τροτσκιστικών οργανώσεων και των διεθνών τους ρευμάτων, που όλα διεκδικούν την κληρονομιά της 4ης ίσως να μην είναι πάντα χαώδης σίγουρα όμως είναι χαοτικές, οπότε δεν θα επεκταθώ. Το Δίκτυο-Σπάρτακος είναι δίκτυο φαντάρων, κάτι σαν τα φοιτητικά ΕΑΑΚ. Δεν υπάρχει μεταξύ τους σχέση -παρά την τρόπον τινά συνωνυμία- πέραν αυτής που υπάρχει μεταξύ των "αριστερίστικων" οργανώσεων σε διάφορα μετωπικά σχήματα. (Το αριστερίστικων σε εισαγωγικά επειδή οι ίδιες αυτοχαρακτηρίζονται ως "ορθόδοξες", "λενινιστικές" και μπολσεβίκικες και αποδέχονται την κριτική του Λένιν στον αριστερισμό, δηλαδή σε αντιλήψεις σαν τις δικές μου). Όντως η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος είχε "εκφραστεί υπέρ του Σχεδίου Ανάν". Η κυρίαρχη άποψη στο Δίκτυο-Σπάρτακος, αν θυμάμαι καλά, ήταν κατά.
Τώρα για τις "κατηγορίες" ενάντια στο ΑΚΕΛ αυτά έχει το κέντρο. Η Αριστερά σε κατηγορεί ως δεξιό και η Δεξιά ως αριστερό. Τα ίδια τραβάει και ο Ομπάμα στις ΗΠΑ, ο Λούλα στην Βραζιλία, η Χριστίνα στην Αργεντινή. Και τούτοι φυσικά λένε πως "καλύπτουν τα νώτα τους", πως έχουν "πίσω τους αγώνες" και, το κυριότερο, ότι το "κράτος δεν είναι συνέλευση". Προφανώς. Το κρλατος είναι η πολιτική οργάνωση της άρχουσας τάξης.

Αντωνης είπε...

@Deus: Η διαφορά συνίσταται στο ότι ένα κομμάτι της εργατικής τάξης της Κύπρου κατάφερε να βρει εκπροσώπηση στην ταξική εξουσία --όχι αυτόνομα βέβαια, και όχι αδιαμεσολάβητα-- και ότι αυτό έχει εξαγριώσει όλους όσους "αγανακτισμένοι" φωνάζουν για "γιους της πλύστρας". Το κομμάτι αυτό είναι εγκλωβισμένο ανάμεσα στις αντιφάσεις του κόμματος και τις άγριες ορέξεις φιλελεύθερων απ' τη μια, που βιάζονται να πάρουν την εξουσία υπαγάγουν τη χώρα σε καθεστώς άγριας λιτότητας και υποτέλειας στις τράπεζες και εθνικιστών από την άλλη, που συνεχίζουν με τα λάβαρα της ΕΟΚΑ Β και της "Ενώσεως". Προς το παρόν, οι δύο τελευταίοι έχουν συσπειρωθεί σε ΕΝΑ μέτωπο.

Στην Ελλάδα, όπου κεντρικό νέο σύνθημα είναι το "όχι στο χαράτσι στην ακίνητη περιουσία", νομίζω ότι είναι ήδη προφανής η αριστερή παραίτηση από μια πολιτική βασισμένη στην ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ και τους απολυμένους/άνεργους/μετανάστες, και η συσπείρωση γύρω από την μικροαστική τάξη και της μικρο-ιδιοκτησίας, καθώς και η επικέντρωση στον πολίτη-καταναλωτή και όχι στον εργάτη-παραγωγό. Αυτά από ένα ευρύτατο φάσμα της αριστεράς, που περιλαμβάνει πια και το ΚΚΕ και την "εξωκοινοβουλευτική" και αριστερίζουσα τάση.

Σε αυτά τα πλαίσια διαπιστώνω όσα διαπιστώνω για την αριστεριστική ρητορική.

Αντωνης είπε...

Όταν έγινε η αναφορά στην ΟΚΔΕ δεν έκανα την σύνδεση με το "Σπάρτακος" οπότε δεν θεώρησα ότι έπρεπε να διευκρινήσω την μη ταύτιση της με το Δίκτυο. Φυσικά η ΟΚΔΕ Σπάρτακος δεν έχει καμία σχέση με το Δίκτυο, απλά μοιράζονται αυτό το συστατικό στο όνομά τους.

Αντωνης είπε...

@Deus: Διόρθωση: "στην κρατική εξουσία".

Ανώνυμος είπε...

..δεν είναι κεντρικο σύνθημα του ΚΚΕ το "οχι στο χαράτσι στα ακίνητα" αλλα "ένα οργανωμένο, λαϊκό «όχι στα χαράτσια», «όχι άλλες θυσίες για την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, για την ΕΕ και την Ευρωζώνη»" (απο τον Κυριακάτικο Ρ) και υπενθυμίζω ότι ως σύνθημα έπεσε πριν την απόφαση για το χαράτσι στα ακίνητα. Απο την στιγμή όμως που προστέθηκε κι αυτό, προφανώς θα συμπεριληφθεί στην άρνηση πληρωμης. Και ας μην ξεχνάμε ότι μιλαμε για την Ελλάδα, όπου υπάρχει εκτεταμένη μικροιδιοκτησία γης και σε εργατικά στρώματα και σε ανέγους και σε συνταξιούχους κτλ (ήταν μάλιστα εσκεμμένη πολιτική ενσωματωσης εκ μέρους του αστικού κράτους..)
Μάνουελ

Αντωνης είπε...

@Μάνουελ: Βλέπε την τελευταία μου ανάρτηση, "Reason and Revolution." Αυτή είναι η διάγνωσή μου για την κατάσταση, και συνεπώς για τα καθήκοντα ενός κομμουνιστικού κόμματος σήμερα. Ελπίζω να είναι μια διάγνωση και μια αντίληψη καθηκόντων την οποία συμμερίζεται το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Disdaimona είπε...

@uturunco

Ποιά είναι η Αριστερά - σε Κύπρο και Ελλάδα - που κατηγορεί το ακελ ως δεξιό;συγκεκριμένα αν έχεις την καλοσύνη.

μάλλον αγνοείς πως στην κύπρο το κέντρο έχει πολλά δικά του "κέντρα". στο ακελ υπάρχει μεν το κεντροαριστερό στοιχείο αλλά το ακελ δεν είναι κόμμα του κέντρου.
είναι εντελώς άσχετη η ταυτοποίηση του ακελ με το κέντρο.

Ομπάμα; ναι...όπως ξέρουμε όλοι, η Κύπρος είναι ο "πλανητάρχης" της μεσογείου.

Disdaimona είπε...

θα αφήσω ένα τελευταίο σχόλιο και θα πάω να κάνω τις δουλειές μου.

κάποιοι επιμένουν να ξεχνάνε πως εδώ είναι "μισή Τουρκία". ζουν μέσα στο κεφάλι τους μια εικονική πραγματικότητα για το κυπριακό και νομίζουν πως η κύπρος είναι αυτή η πόρνη της μεσογείου με τα ακριβά αυτοκίνητα και τα σπίτια πολυτελείας.

λες και αν ζεις σε "μισή Τουρκία" το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γράφεις επαναστατικά μανιφέστα πίνοντας αργά αργά και τον καφέ σου.

λες και οι τούρκοι σύντροφοι ή οι τ/κ σύντροφοι κάνουν αμέριμνες βόλτες και "τις μετρούν" τις επαναστατιμένες τους σκέψεις. λες και δεν μας αφορά εμάς αυτό το πλαίσιο.

δε γίνεται να ζωστούμε τις αυτοσχέδιες βόμβες και να κάνουμε επιχείρηση αυτοκτονίας από κομμουνιστικό πάθος. έτσι γιατί βράζει το αίμα μας.

οι σύντροφοι που δεν το κατέχουν το θεματάκι ή ξέχασαν πως ζούμε ως κομμουνιστές υπό την ομηρία του κυπριακού προβλήματος και του τούρκικου στρατού απέναντι καλό είναι να ασχοληθούν με άλλα θεματάκια που κατέχουν καλύτερα.

αν υπήρχε χώρος για εγχώριες ανοησιούλες θα είχαν ήδη εξαπλωθεί χωρίς τη βοήθεια εξωτερικού. σκεφτείτε το έστω αυτο.

οι κομμουνιστές της κύπρου είναι "ένας κάποιος Πλουμπίδης" σε διαρκή επανάληψη.

χαιρετώ.

Ανώνυμος είπε...

deus

Προφανώς και ισχύει αυτό στην Ελλάδα. Για μένα είναι αυτονόητο. Αν όμως οι "κομμουνιστικοί ελιγμοί", είναι μέρος μιας (γενικά και αφηρημένα) δράσης/σχεδίου, στην Ελλάδα ποιο το περιθώριο και ποια τα υποκείμενα για να κάνουν κάτι τέτοιο;

Διαπιστώνω ότι λόγω βίαις μικροαστικοποίησης/προλεταριοποίησης πολλών κοινωνικών κομματιών, έχουν διαλυθεί μαζί με αυτά οι ως τώρα (ας πόύμε) δεδομένες πολιτικές αντιλήψεις. Την ίδια στιγμή αυτές οι κοινωνικές ομάδες δεν συγκροτούν κανένα υποκείμενο, καθώς αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους η μία απέναντι στην άλλη (μιλώ για εργάτες/εργαζόμενους).
Ο ΣΥΝ και η εξωκοινοβουλευτική δεν έχουν καμία πραγματική κομματική δύναμη, παρά το ότι μπορεί στο κοινωνικό πεδίο να συμμερίζονται πολλοί τις απόψεις τους. Εν πάσει περιπτώσει δεν μπορούν να κινητοποιήσουν μάζες μη κομματικές (ούτε καν τις κομματικές).

Για το ΚΚΕ, οι φόβοι μου είναι ότι ο κόσμος που μπορεί αυτό να συμπαρασύρει, κοιμάται και ξυπνάει χαϊδεύοντας τη γαλανόλευκη...

Συνεπώς, στην Ελλάδα, η προοπτική ελιγμών του όποιου κόσμου, θα ισοδυναμούσε με συνενοχή σε επικείμενες τερατωδίες.

Αν λάβω δε υπόψη τους αγανακτισμένους/το Σύνταγμα, τους ολυμπιακούς του 2004 και το πολιτιστικό επίπεδο αυτής της χώρας, νομίζω ότι τα περιθώρια έχουν κλείσει.

deus

Αντωνης είπε...

@deus: Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη που καταχρώμαι λίγο ακόμα χώρο, αλλά θα το πώ.

Στο τέλος είχα γράψει: "νομίζω ότι το πιο αξιοπρεπές πράγμα είναι αφού κάποιος τα πει όλα αυτά, να πιάσει καμία γωνίτσα, όσο πιο αξιοπρεπή γίνεται και να περιμένει. Κάτι άλλο δε βλέπω"

και το έσβησα.
Όσοι έχουν επαναστατικές κάβλες, να προσέξουν μήπως πέρα από το κεφαλάκι τους, φάνε και κανένα άλλο. Αυτά και ας μυρίζουν μικροαστισμό.

deus

Uturunco είπε...

Αντώνη, το σχόλιό μου ήταν προς πληροφόρηση του νέος. εκεί είδα την αναφορά στην οκδε-σπάρτακος.
Disdaimona, προφανώς το ποια είναι η αριστερά στην Κύπρο το ξέρεις καλύτερα οπότε δεν χρειάζεσαι πληροφόρηση από το εξωτερικό. Εξάλλου ο Smirnoff σε σχόλιό του σε διπλανή συζήτηση εξήγησε αναλυτικά πως βλέπουν διάφοροι/ες αριστεροί/ες το ΑΚΕΛ κάνοντας μάλιστα και την σύγκριση με τον Ομπάμα. Εγώ ίσα-ίσα το συνέκρινα και με αναμφίβολα πιο αριστερές από τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ καταστάσεις όπως το PΤ της Βραζιλίας ή το FpV της Αργεντινής. Σε όλες τις χώρες -αλλά και από τόπο σε τόπο εντός της ίδιας χώρας- οι συνθήκες είναι "ιδιαίτερες" και πάντα υπάρχουν λόγοι να στηρίξεις το "μικρότερο κακό", να "συνεργαστείς με τον διάβολο", να ασκήσεις "υπεύθυνη πολιτική" κλπ. κλπ. Στην Ελλάδα κάθε κριτική στο ΠΑΣΟΚ -συμπεριλαμβανομένων των επαναστατικών μανιφέστων- "αντικειμενικά" βοηθά την επάρατο Δεξιά να έρθει στην εξουσία. (Και να θυμίσω πως πρόκειται για την Δεξιά του Σαμαρά, του "το όνομα είναι η ψυχή μας" και "η λύση είναι μία σύνορα με την σερβία", των "ταυτοτήτων"΄, του εθνικιστικού "Όχι" κλπ.κλπ.). Μην νομίζεις πως σε άλλα μέρη του πλανήτη ο κόσμος πίνει απλώς καφέ, τσάι ή μάτε και κρίνει εκ του ασφαλούς το ΑΚΕΛ. Αντιμετωπίζουν κι αυτοί/ες "ιδιαίτερες" συνθήκες και "λεπτές ισορροπίες".

Ανώνυμος είπε...

Πάντως παιδιά και κύπριοι συναγωνιστές, να σας πω και τούτο και δεν το λέω με καμμία μα καμμία απολύτως κακία.
Οι κύπριοι φοιτητές που ζουν εδώ γενικά δείχνουν να συμπεριφέρονται σαν κλειστή κοινωνία κλπ. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι και δική μας (των "ελλαδιτών" που λέτε κι εσείς) στρεβλή συμπεριφορά, ίσως λόγω κάποιου κόμπλεξ που έχουμε απέναντι στην -ομολογουμένως- εμφανή οικονομική άνεση των Κυπρίων (εννοώ κυρίως παιδιά απ' την ΠΦΚ, γι αυτούς μιλάω, σαφώς και θα υπάρχουν πλουσιόπαιδα απ' την Κύπρο εδώ). Μπορεί φυσικά και να κάνω λάθος. Θέλω να πω δηλαδή, δεν έτυχε να συναναστραφώ ποτέ με κύπριο, ενώ αντιθέτως έτυχε να συναναστραφώ με άλλες φοιτητικές "κοινότητες" (π.χ κρητικούς, που μπορείς να πεις ότι έχουν άλλη ιδιοσυγκρασία απ' τους σαλονικιούς).
Όλ' αυτά μπορεί και να επηρεάζουν (πέρα απο καθαρα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα)και την αντίληψη που μπορεί να έχουν έλληνες κομμουνιστές για το ΑΚΕΛ

Ανώνυμος είπε...

http://www.aformi.gr/2011/09/%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BB-%CE%B1/

δεν ξέρω αν κάνω καλά που το ποστάρω εδώ, πάντως μιας και δεν είδα πιο πρόσφατη σχετική ανάρτηση, θα ήθελα την γνώμη σου/σας πάνω σε αυτό.

Αντωνης είπε...

@Ανώνυμος: Σχολιάστηκε ήδη το κείμενο στα σχόλια εδώ: http://radicaldesire.blogspot.com/2011/09/blog-post_65.html?showComment=1316496815364#c6096589840385554232

Ανώνυμος είπε...

μιας και το έφερε η κουβέντα, εδώ θα βρείτε και την θέση της οκδε σπάρτακος για το σχέδιο αναν (με ημερομηνία 24/4/2004): http://www.okde.org/keimena/okde_anan_200404.htm