Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτός, αυτοί, και τα μυστήρια

Αναδημοσιεύω σχόλιο που μόλις άφησα στο ιστολόγιο fadomduck, του οποίου ο συγγραφέας εξ όσων γνωρίζω πρόσκειται στο ΚΚΕ, σχετικά με ανάρτηση που έκανε αναδημοσιεύοντας, χωρίς κανένα κριτικό σχόλιο, κείμενο του "Δικτύου Σπάρτακος":


Μάλιστα. Δίκτυο Σπάρτακος, ε; :

"Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011
Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος Χριστόφιας φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το Φορτίο θανάτου στη Ναυτική Βάση της Κύπρου." (http://diktiospartakos.blogspot.com/2011/07/blog-post_590.html)

"Να χαίρεστε κύριε Πρόεδρε Χριστόφια την Κυπριακή Δημοκρατία σας που παίρνει σκληρά μιλιταριστικά μέτρα κατά των παιδιών λαϊκών οικογενειών στέλνοντας τα για μήνες στην πρώτη γραμμή ή υποχρεώνοντας με προσφορά δωρεάν εργασίας όσους κρίνονται ακατάλληλοι να υπηρετήσουν και «φτιάχνει» τους νεολαίους του ΑΚΕΛ, αλλά και τους γόνους των πλουσίων .
Πάντα και Παντού, οι θεματοφύλακες των Υψηλών «Εθνικών Δικαίων» Απαιτούν Θυσίες. Των Άλλων!
Να χαίρεστε το αριστερό σας κόμμα, το ΑΚΕΛ, που ως κυβέρνηση εφαρμόζει σκληρή αντεργατική πολιτική, δίνει φοροαπαλλαγές στο κυπριακό και ξένο κεφάλαιο, αναδεικνύεται στο καλύτερο συνέταιρο του Ισραήλ στην περιοχή." (http://diktiospartakos.blogspot.com/2010/07/h_29.html)

ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ (ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ)

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, ΓΓ ΚΚΕ, ΧΘΕΣ:

"Δείτε την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, πρόεδρος κομμουνιστής, η χώρα δεσμευμένη στην ΕΕ, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο αποφασίζουν μέτρα λιτότητας, ενώ το σχέδιο ανατροπής του προέδρου καλά κρατεί."

"Αυτές τις μέρες πρέπει να επαγρυπνούμε καθώς επίκειται η άντληση πετρελαίου από την Κύπρο σε συνεργασία με το Ισραήλ και τις εταιρείες των ΗΠΑ. Στο φόντο αυτού του γεγονότος γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστεί η διείσδυση στην περιοχή από την πλευρά της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ η Τουρκία δρομολογεί τις βλέψεις της για το Αιγαίο, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει σε νέα εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Στηρίζουμε το δικαίωμα του κυπριακού λαού, της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει την άντληση και να έχει τη δικιά της ΑΟΖ. Δεν το συζητάμε."

Λοιπόν fadomduck, με ποιον είσαι;

Με το "Δίκτυο Σπάρτακος", που αναδημοσιεύεις χωρίς την παραμικρή κριτική νύξη για τις θέσεις και τον ρόλο του στο δεξιότατο, σύμφωνα με την Αλέκα Παπαρήγα, αντι-ΑΚΕΛικό μέτωπο;

Ή με την Αλέκα Παπαρήγα;

Αναμένω απάντηση.

103 σχόλια:

νεος είπε...

Αγαπητέ Αντώνη, έχω κάνει κι εγώ μια σκέψη για το θέμα –στις δικές μου δυνατότητες και ύφος- εδώ…
http://newgreekcypriot.blogspot.com/2011/09/blog-post_18.html
…και έχω βάλει ως σχόλιο μια δική σου αναφορά από τη περασμένη σου ανάρτηση.
Είναι κάπως προκλητική και οι Αλέκα, και πολλοί άλλοι, και ελπίζουμε να το αφήσουν μέχρι εδώ. Οι σύντροφοι, όλων των αποχρώσεων, στην Ελλάδα, ας κάμουν ότι τους φωτίσει ο Μαρξ!
Για τη χώρα μας αφήστε μας να αποφασίζουμε εμείς. Εκτός κι αν κάποιοι δεν έχουν συνηθίσει ακόμα στην ιδέα της ανεξαρτησίας της Κύπρου…
Να σοβαρευτούμε σιγά-σιγά, δεν θα θυσιάσουμε την επανένωση για κανένα κερατά! Οποιουδήποτε χρώματος!
Ελπίζω να πάει το μήνυμα.

Ανώνυμος είπε...

Εγω θα το χαρακτήριζα πολιτική γκάφα του trash, που έπεσε στην παγίδα του "βαθύ κόκκινου".
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Αντωνης είπε...

@Νέος: Κάτσε, γιατί ανεξάρτητα από τις θέσεις ΚΚΕ για το Ανάν, εδώ προκύπτει η απόλυτη σχιζοφρένεια από τη μία η ΓΓ να υπεραμύνεται του ΑΚΕΛ μόλις χθες και από την άλλη μπλογκ ατόμου που πρόσκειται στο ΚΚΕ να αναδημοσιεύει ένα από τα βασικότερα σάιτ λάσπης και οχετού εναντίον του ίδιου κόμματος. Μα καλά, τίποτε δεν πήραν χαμπάρι, παρά την ρητή αναφορά της Παπαρήγα σε "σχέδιο ανατροπής του προέδρου" από την εθνικιστική και νεοφιλελεύθερη συμμαχία;

Αντωνης είπε...

@Ανώνυμος: Εγώ προειδοποίησα έγκαιρα για τα φλερτάκια με την φιλτάτη "εξωκοινοβουλευτική", και μάλιστα και για το συγκεκριμένο θέμα στο redflyplanet. Φυσικά και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Για πολλά. Για πάρα πολλά!!!

Αντωνης είπε...

Γιατί εδώ στην Κύπρο οι κομμουνιστές, ξέρετε, αγωνίζονται με νύχια και δόντια κόντρα σε ένα αντικομμουνιστικό μένος που δεν έχουν ζήσει απ' το 73 και το πραξικόπημα. Και το λιγότερο που θα περίμεναν απ' τους συντρόφους στην Ελλάδα είναι να μην δίνουν βήμα σε όσους έχουν ξεκάθαρα συστρατευτεί με την δεξιά υστερία.

Αντωνης είπε...

Και για περισσότερα εδω για το ίδιο θέμα: http://radicaldesire.blogspot.com/2011/07/blog-post_12.html

Γράκχος Μπαμπέφ είπε...

To γεγονός ότι, λίγους μήνες μετά την καταστροφή του κόλπου του Μεξικού, επιχειρείται εξόρυξη πετρελαίου σε μια κλειστή θάλασσα σαν τη Μεσόγειο μάλλον δεν απασχολεί κανέναν.
Η Αλέκα συμφωνεί λόγω 'κυριαρχικών δικαιωμάτων' του κυπριακού λαού και αλλυλεγγύης στον σύντροφο -και στρατηγικό σύμμαχο των ισραηλινών με την αλησμόνητη συμπεριφορά του στο 'Πλοίο για τη Γάζα'- Χριστόφια.

Τί κι αν η εταιρεία είναι αμερικάνικη. Τί κι αν ένα εξορυκτικό 'ατύχημα' στη Μεσόγειο θα είναι 'δρόμος χωρίς γυρισμό' για όλες τις επόμενες γενιές των λαών της λεκάνης της.

Κομματικός πατριωτισμός να υπάρχει κι όλα καλά θα πάνε..

Αντωνης είπε...

@ Γράκχος Μπαμπέφ: Ας ξεκαθαρίσει πρώτα το ΚΚΕ αν είναι υπέρ ή εναντίον της παραμονής Χριστόφια στην προεδρία, γιατί ούτε σε αυτό είναι ξεκάθαρο, και μετά ας μάς πει σε ποια ιδεολογικά πλαίσια αντιλαμβάνεται την κατάσταση.

Υπενθυμίζω ότι η κριτική στον Χριστόφια την επόμενη της έκρηξης στο Μαρί ήταν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ότι "πουλήθηκε στους Ισραηλινούς και τους Αμερικάνους" (απ' τα αριστερά) ΚΑΙ ότι "θέλει να κάνει τη χώρα Κούβα και ΕΣΣΔ, και φλερτάρει με τριτοκοσμικούς δικτάτορες (απ' τα δεξιά).

Στην Ελλάδα, δεν έχω δει καμία απάντηση από κανέναν για το ΠΩΣ ΔΙΑΟΛΟ γίνονται όλα αυτά μαζί.

Smirnoff είπε...

"Κομμουνιστής πρόεδρος" στην Κύπρο!!!

@Αντώνης
Μήπως είσαι λίγο υπερβολικός στην κριτική σου προς το Δίκτυο Σπάρτακος; Ναι είναι αριστεριστές και δεν αντιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή τον κίνδυνο της ακροδεξιάς που αναπτύσσεται στην Κύπρο. Άλλωσε είναι βασικό χαρακτηριστικό του αριστερισμού να στοχοποιεί πάνω από όλα την αριστερά πλην του εαυτού του. όμως το εν λόγω Δίκτυο είναι από τους συνεπέστερους στηλιτευτές του στρατοκρατικού κλίματος που αναπαράγεται στην Κύπρο, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το ΑΚΕΛ και ο ελληνικός στρατός. Είναι η μόνη οργάνωση που αναδεικνύει τα προβλήματα της στρατοκρατίας στο νησί από τη σκοπια των στρατευμένων.

Από την άλλη η αναγνωριση του ακροδεξιού κινδύνου αυτή τη στιγμή στην Κύπρο δεν σημαίνει πως πρέπει να υποσταλεί η κριτική απέναντι στη φιλοιμπεριαλιστική πολιτική του ΑΚΕΛ το τελευταίο διάστημα. Θα ήταν απαράδεκτο την περίοδο που η νομιμοποίηση του Ισραήλ στην περιοχή, μετά τις Αραβικές εξεγέρσεις και τη στροφή της Τουρκίας, να βρίσκεται σε ιστορικό ναδίρ, να έρχεται η Κύπρος και η Ελλάδα να συγκροτούν άξονα μαζί του. Τέλος η τοποθέτηση του Χριστόφια στην εξεταστική επιτροπή, να αποποιηθεί δηλαδή κάθε ευθύνη για το ατύχημα ήταν ελεεινή.

Προφανώς η τοποθέτηση διαφοροποιείται σε πολλά σημεία, ανάλογα με την εγγύτητα που έχει κάποιος από τα γεγονότα. Σίγουρα στην Κύπο αυτή τη στιγμή το βασικό μέλημα θα έπρεπε να είναι να εμποδιστεί η ακροδεξιά επίθεση (η κριτική απέναντι στο ΑΚΕΛ δεν πρέπει να σταματήσει, αλλά θα χρειαστεί να λάβει υπόψιν το παραπάνω δεδομένο). Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπιστεί το ΑΚΕΛ με το γάντι, τη στιγμή που τοποθετεί την Κύπρο τόσο προκλητικά στον ιμπεριαλιστιστικό επιθετικό σχεδιασμό.

Μία τέτοια ευέλικτη τοποθέτηση ταίριαζε και στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν. Από τη στιγμή που στην Κύπρο διαμορφώνονταν μία δεξιά - ακροδεξιά συμμαχία απόρριψης του (αλλά και εξαιτίας του ενωτικού κλιματος που είχε διαμορφωθεί στους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους), ίσως θα έπρεπε να υποστηριχθεί το κριτικό ΝΑΙ. Στην Ελλάδα όμως η έμφαση έπρεπε να πέσει στα φιλοιμπεριαλιστικά και αντιδραστικά χαρακτηριστικά του σχεδίου Ανάν και να απορριφθεί.

Τέλος υπάρχει και περιβαλλοντική διάσταση του ζητήματος των εξορύξεων που επίσης πρέπει να ανδειχθεί, αλλά εξαφανίζεται ανάμεσα στις πολιτικές και γεωστρατηγικές αντιθέσεις...

Αντωνης είπε...

Να το δούμε το θέμα Σμιρνόφ. Γράφεις για μια χώρα όπου η αριστερά είναι ένα συσπειρωμένο 30-33%, και η δεξιά όλοι οι υπόλοιποι. Γράφεις για μια χώρα όπου η εξωκοινοβουλευτική αριστερά έχει κριτικάρει επανειλημμένα την δεξιά και εθνικιστική εκπόρνευση της υστερίας για τον "γιο της πλύστρας". Και γράφεις, από το 2010 και μετά ΔΙΑΡΚΩΣ εναντίον αυτής της αριστεράς, χωρίς καμία νύξη στο ότι γίνεται ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ στο νησί απ' την προσπάθεια ανατροπής του ΑΚΕΛ και ανόδου του Δημοκρατικού Συναγερμού (Κυπριακή ΝΔ) στην εξουσία μία ώρα αρχίτερα, ώστε να περάσει άκοπα το πακέτο λιτότητας.

Να σε πω βαλτό ή να σε πω πολιτικά ηλίθιο; Ποιο είναι προτιμότερο;

Αντωνης είπε...

Για το πώς ασκείς υπεύθυνη αριστερή κριτική στο ΑΚΕΛ, χωρίς να παίζεις περίεργα παιχνιδάκια με τους ακροδεξιούς, εδώ: http://radicaldesire.blogspot.com/2011/07/3172011.html

Αντωνης είπε...

@Smirnoff: "Γράφεις", κλπ. Για το Δίκτυο μιλάω φυσικά, που μοιάζει να έχει μια μοναδική ικανότητα να ΑΓΝΟΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΩΑΚΕΛΙΚΕΣ παρεμβάσεις για την πραξικοπηματική επιβολή της συντριβής του ΑΚΕΛ στο όνομα ενός ιδεολογικού φάσματος που ξεκινά απ' τον "αθώο" αντι-ισραηλινισμό και φτάνει στην Τουρκοφαγία.

Smirnoff είπε...

Tο πολιτικά ηλίθιος νομίζω πως ταιριάζει περισσότερο. Ο συνεπής αριστερισμός φαντάζεται πως οτιδήποτε στρέφεται ενάντια στην κυβέρνηση είναι θετικό, ενώ ο βασικός εχθρός είναι ο οπορτουνισμός (βλέπε υπόλοιπη αριστερά). Η αντιστοιχία είναι με τη γραμμή του σοσιαλφασιμού, όταν οι κομμουνοστές μαζεύανε υπογραφές μαζί με τους ναζί στηνΠρωσία για να ρίξουν την κυβέρνηση των σοσιλαδημοκρατών. Αν φαν΄ταζεσαι πως "μετά από αυτούς είμαστε εμείς", ακόμα και αν αθυτό το "εμείς" υπάρχει μόνο στη φαντασία σου, τότε τα πράγματα είναι πολύ απλά, στο γήπεδο βρίσκονται μόνο δύο αντίπαλοι: η κυβέρνηση και εσύ. Βέβαι όυτε στα καθημάς είναι πολυ καλύτερα τα πράγματα, όταν υπάρχουν πολλοί που βρίσκουν το νέο επανασττικό υποκείμενο στους σημαιοφέροντες αγανακτισμένους, στους ανυπότακτους ταξιτζήδες που καλούν τον Άδωνι Γεωργιάδη να χαιρετίσει τον ηρωικό αγώνα τους ή το Μίκη Θεοδωράκη...

REDFLY είπε...

Αντώνη θα έλεγα πως είσαι υπερβολικός όσο αναφορά την αναφορά σου στο fadomduck. Το άρθρο δημοσιεύεται με την εξής επικεφαλίδα :

"Το παρακάτω αναδημοσιεύεται από "βαθύ κόκκινο", όχι λόγω της πλήρους ταύτισης των απόψεων ή των προταγμάτων που εκφέρει με αυτές του fadomduck2, αλλά λόγω των πραγματικά χρήσιμων και πλούσιων στοιχείων που παραθέτει."

Για τα στοιχεία των εξοπλισμών το δημοσιεύει και όχι για τις θέσεις του περι Κύπρου τα οποία φυσικά δημοσιεύονται ΣΕ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ !!!!

Διότι με αυτήν την λογική βρε Αντώνη, όταν χρησιμοποιούμε ως μπλογκερς αποσπάσματα απο τον αστικό Τύπο, πρέπει να συμφωνούμε και με όλη την προγενέστερη αρθρογραφία του ???

Ανώνυμος είπε...

το δικτυο σπαρτακος συγκροτει τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ μετωπικη παρεμβαση οποιουδηποτε αριστερου κομματος εντος του ελληνικου στρατου που εχει δωσει μεγαλες μαχες για τα δικαιωματα των στρατευμενων και αυτο αναγνωριζεται απο το συνολο της ελληνικης αριστερας εστω και ατυπα.
Μια απο τις βασικες μαχες που εχει δωσει ειναι η αρνηση να υπηρετουν οι ελληνες φανταροι στην ΕΛΔΥΚ σε μια μακροπροθεσμη λογικη αποστρατικοποιησης και αυτοδιαθεσης του νησιου και του λαου του.
Η αντιπολεμικη διεθνιστικη κινηση ειναι διαφορετικη μετωπικη κινηση που προσκειται στην ιδια οργανωση της εξ.αριστερας αλλα δεν ειναι το ιδιο πραγμα με το σπαρτακο και τη συγχηση αυτη ηθελα να ξεκαθαρισω καταρχην.

επισης συμφωνω πολυ περισσοτερο με τη λογικη του smirnoff παρα με τη λογικη του αντωνη που θυμιζει αρχες 80 στην ελλαδα χωρις να ξερω πολλα για τα της κυπριακης πολιτικης σκηνης οποτε δε με παιρνει να πω και περισσοτερα

Γ.

Αντωνης είπε...

@REDfly: Η θέση και στάση του συγκεκριμένου ιστολογίου/κίνησης απέναντι στο ΑΚΕΛ είναι γνωστή σε όλους στην Κύπρο, όπως και η προώθησή του συστηματικά από το Βαθύ Κόκκινο. ο ίδιο γνωστές είναι οι δηλώσεις της ΓΓ του ΚΚΕ μόλις χθες. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, λυπάμαι. Ξεκαθαρίστε πού στέκεστε. ΜΕ την κυπριακή αριστερά --με όλες τις γεωπολιτικές και μη αντιφάσεις της, όπως είπε η Αλέκα χθες-- ή με την συμμαχία εθνικιστών-νεοφιλελεύθερων για άνοδο στην εξουσία από τώρα.

Αντωνης είπε...

@Ανώνυμος: Η στάση της Αντιπολεμικής Διεθνικιστικής Κίνησης για την Κύπρο είναι ντροπιαστικά ανενημέρωτη και εγκληματικά μονομερής, και αγνοεί επιδεικτικά την εξω-ΑΚΕΛική αριστερά, της οποίας κείμενο ΚΑΙ δημοσίευσα και ξαναπαράθεσα μήπως και ξεστραβωθείτε.

Αυτά.

Αντωνης είπε...

Με ποιους λοιπόν συμμαχεί το Δίκτυο, μιας και φαίνεται να μην έχει ανοίξει ούτε καν τηλεόραση όταν γράφει για Κύπρο:

http://www.youtube.com/watch?v=o5HortC6dTA&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=w7d_FKPeXUU&feature=player_embedded#

Μπράβο στους Αριστεριστές μας, μπράβο και στους ΚΚΕδες μας που τους αναπαράγουν, ακόμα και γελοιοποιώντας την ίδια τους τη ΓΓ. Συγχαρητήρια, παιδιά.

Αντωνης είπε...

Προς τους ΚΚΕδες φίλους που ερωτεύτηκαν τόσο τυφλά τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχασαν την ακοή τους όταν μίλαγε η Αλέκα χθες.

Παρ' τε να χετε:

"Μια βασική διαφορά της ελεύθερης οικονομίας σε αντίθεση με τον κομμουνισμό αφορά την προσωπική ευθύνη/προσωπικό όφελος. Στο πρώτο σύστημα οι συμμετέχοντες νοιώθουν πως αν κάτι πάει στραβά θα πληρώσουν οι ίδιοι, ενώ φυσικά έχουν και κίνητρο να πάνε καλά τα πράγματα αφού θα πάρουν περισσότερα προσωπικά οφέλη. Ο κομμουνισμός αποποιείται προσωπικής ευθύνης και οφέλους, τα οποία μεταβιβάζει στο σύνολο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει συλλογικά προς αμοιβαίο όφελος και ελαχιστοποίηση της ζημιάς.Δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση για να φανεί πως ο κομμουνισμός στοχεύει σε κάποιο ψηλότερο επίπεδο ανθρώπινης οργάνωσης, αφού σίγουρα η ομαδική προσπάθεια έχει θεωρητικά τουλάχιστον, περισσότερα πλεονεκτήματα. Υπάρχει ένα προβληματάκι όμως: αυτό το πλαίσιο οργάνωσης της ανθρώπινης κοινωνίας φαίνεται πως αντίκειται στη φύση των πλείστων ανθρώπων. Γι’ αυτό το λόγο στα περισσότερα οργανωμένα σύνολα και κράτη, έχει επικρατήσει το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας, ενώ τα πειράματα με τον κομμουνισμό είτε απέτυχαν παταγωδώς, είτε αποτελούν περιθωριακά ρομαντικά παραδείγματα.Πολλές φορές οι υποστηρικτές του κομμουνισμού αναφέρονται στην Κίνα. Η μεγάλη αυτή δύναμη, η οποία τρέχει ένα σύστημα κρατικά ελεγχόμενου κομμουνιστικού καπιταλισμού, ξεπήδησε και ξεπέρασε περίπου τους πάντες, όταν εισήχθη στο σύστημα ένα σημαντικό στοιχείο: η προσωπική ευθύνη. Κατά την δική μου άποψη, όταν ξεκίνησε αυτό, η Κίνα έπαψε να είναι ιδεολογικά κομμουνιστική χώρα.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κατάθεσης του προέδρου Χριστόφια στον Πόλυ Πολυβίου, ήταν η ευκολία, η πεισματική ευκολία με την οποία «έκαψε» συνεργάτες και υφισταμένους. Υπήρχε ελλιπής επικοινωνία και ενημέρωση, υπήρχαν αντιθέσεις, υπήρχαν άσχετοι, ασόβαροι, αχάπαροι, υπουργοί, διευθυντές διπλωματικών γραφείων, στρατηγοί και ναύαρχοι.Πιθανότατα.Αλλά βρίσκονταν όλοι στις θέσεις ενός συστήματος του οποίου προεδρεύει ένας άνθρωπος: ο πρόεδρος Χριστόφιας. Ακόμα και αν δεν μπορεί να του αποδοθεί ευθέως οποιοιδήποτε ενεργή ευθύνη, το γεγονός πως είναι πρόεδρος ενός απέραντου και ανικάνου μπουρδέλου, τον αφορά.Ή θα έπρεπε να τον αφορά αν αποδεχόταν την λογική της προσωπικής ευθύνης. Αν δούμε από πολιτικής – ιδεολογικής απόψεως το θέμα, φαίνεται πως ο πρόεδρος δεν νοιώθει πρόεδρος. Δεν νοιώθει πως έχει προσωπικό ρόλο, αλλά ότι αποτελεί κομμάτι ενός συστήματος διακυβέρνησης το οποίο αποδέχεται πως είναι αποτυχημένο και λαβωμένο, αλλά τελικά η ευθύνη αφορά εκείνο – το σύστημα, και όχι το άτομο."

Αντωνης είπε...

(συνέχεια):

Η προσωπική ευθύνη δεν αποτελεί παράμετρο της εξίσωσης, και αυτό συμβαίνει γιατί ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέλαβε τη δουλειά, αγνοώντας τους κανόνες: ένα αστικό κράτος, μια ελεύθερη οικονομία, δεν μπορούν να αποτελέσουν ιδεολογικά πειράματα. Άσε, που δεν είχε δώσει ούτε προειδοποίηση! Από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος με στόχο να διαχειριστεί και όχι να ανατρέψει το υπάρχον σύστημα, δεν έχει το δικαίωμα να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο Γενικός Γραμματέας ενός κόμματος, που ιδεολογικά στέκει στην αντίπερα όχθη αυτού του ιδίου συστήματος.Αν συνέβαινε στο ΑΚΕΛ μια τραγωδία ανάλογη της έκρηξης στο Μαρί, η συλλογική ηγεσία του κόμματος πιθανότατα να αναλάμβανε συλλογικά την ευθύνη, θα συνέχιζαν όλοι στις θέσεις τους, και θα ήταν όλοι ευτυχείς.Στο κράτος μας, στο οποιοδήποτε κράτος όμως, η προσωπική ευθύνη *και* υπάρχει *και* αναλαμβάνεται. Είτε επειδή ο ηγέτης έκανε λάθος επιλογές στις πολιτικές του αποφάσεις, στην επιλογή των συνεργατών του, είτε απλώς επειδή δεν γνώριζε. Δεν γίνεται ολόκληρος πρόεδρος να επικαλείται άγνοια για ένα σωρό θέματα για τα οποία ασχολήθηκε ο ΟΗΕ, η ΕΕ, ένα σωρό άλλες χώρες και οργανισμοί, και να φταίνε οι πάντες πλην εκείνου.Άσε που είναι και μικρό, πολύ μικρό, να βλέπεις τον ηγέτη σου, τον μαστρο σου να αποποιείται κάθε ευθύνης, σε βάρος όλων των άλλων. Οι οποίοι όλοι άλλοι, φυσικά, τοποθετήθηκαν τώρα στην αντίπερα όχθη, αναφορικά με τις ευθύνες. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν, πως θα προσατέψουν το τομάρι τους όλοι εκείνοι που φταίνε, σύμφωνα με τον πρόεδρο που δεν φταίει.Στο κείμενο αυτό προσπάθησα να εξηγήσω μια συμπεριφορά του ηγέτη μου, που δυσκολεύομαι να κατανοήσω, με τις σκόρπιες πολιτικές γνώσεις που έχω. Για το ίδιο αυτό θέμα της προσωπικής ευθύνης, ή μη, υπάρχει και πολύ υλικό στον τομέα της ψυχανάλυσης, ένα τομέα που δεν κατέχω. Για ένα δείγμα, διαβάστε αυτό.

(http://strovoliotis.wordpress.com/2011/09/06/δημήτρης-χριστόφιας-φταίει-η-ιδεολογ/)

Αντωνης είπε...

Πάρτε κι άλλα να χορτάσετε σύντροφοι κομμουνιστές στην Ελλάδα:

"Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πιστεύει σε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν τον 21ο αιώνα και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με τον τρόπο που γονάτισε τη Σοβιετική Ένωση. Τώρα θέλει να μας γονατίσει κι εμάς...

- Υπάρχει η προοπτική να συσταθεί μια κυβέρνηση όπως την προτείνατε με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων;
- Από την ώρα που ο Πρόεδρος δεν παίρνει τη γενναία και θαρραλέα απόφαση να παραιτηθεί και δείχνει ότι δεν τον αγγίζει ούτε η τραγωδία στο Μαρί, που τον παρουσιάζουν ως να μη γνώριζε και να μην έφταιγε σε τίποτε και να μην είχε καμιά ευθύνη, μέχρι την καταβαράθρωση της οικονομίας αλλά και την εξωτερική πολιτική που ήταν λίγο Μέρκελ, λίγο Σαρκοζί, συμφωνία με τους Εγγλέζους αλλά και Τσάβες και Κούβα και Άσαντ και Αχματινετζάντ δεν φαίνεται να υπάρχει η προοπτική. Θέλω να τονίσω ότι είναι με αυτού του είδους τις ακροβασίες της τάχα πολυδιάστατης πολιτικής που την πατήσαμε. Γιατί όταν κάνεις ακροβασίες κάπου γλιστράς και δυστυχώς την ώρα που γλιστρήσαμε οδηγηθήκαμε στην απώλεια 13 ζωών, σε άλλους τόσους τραυματίες και στην καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού και κατ’ επέκτασιν και της οικονομίας του τόπου. Οι πολιτικές αυτές είναι αποτέλεσμα της κομμουνιστικής - και να μη φοβόμαστε να το λέμε - νοοτροπίας του κ. Χριστόφια. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν φταίει γιατί πιστεύει σ’ αυτά τα πράγματα. Απλά πιστεύει σε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν στον 21ο αιώνα όπου όλα τα άλλα κράτη αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με τον ορθόδοξο τρόπο και θέλει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με τον τρόπο που γονάτισε η Σοβιετική Ένωση. Τώρα θέλει να μας γονατίσει κι εμάς."

http://www.kasoulides.com/index.php?id=2631

ΜΠΡΑΒΟ!!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!!

Αντωνης είπε...

Θέλετε κι άλλα άξαφνα ερωτοχτυπημένοι μου σύντροφοι;

Αντωνης είπε...

Ε βέβαια θέλετε κι άλλα!

Ξέχασα να σας βάλω τι λέει η εθνικιστική δεξιά. Τι, μόνο με τους φιλελεύθερους θα είμαστε; Και οι εθνικιστές; Παραπονεμένοι να μείνουν; Εδώ τα γράφει κοτζάμ Δίκτυο Σπάρτακος!!!:


"Η διάδοση του κομμουνισμού για το ΑΚΕΛ και τον Χριστόφια ήταν υπεράνω των συμφερόντων της Πατρίδας. Η προσέγγιση του στο κυπριακό ήταν τόσο αφελής και βλακώδης (Λύση κυπριακής ιδιοκτησίας) που πίστευε ότι ο σύντροφος Ταλάτ θα αγνοούσε τα συμφέροντα της Τουρκίας και θα έβρισκαν μαζί λύση για χάρη της κοινής τους κομμουνιστικής ιδεολογίας. Ο σύντροφος Ταλάτ όμως φεύγοντας δεν έπιασε δυστυχώς μόνο το κώλο του Προέδρου αλλά και τον δικό μας. Πήρε εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και παραμονή 50000 εποίκων και έδωσε στον βουκεφάλα μας, που νομίζει ότι ο λόγος του είναι νόμος... ένα μεγάλο... κλοστρό αλλά και δροσιστικό ...από την Χλώρακα."

http://www.tanea-london.net/NEA.blog/CITIZENSAGORA/Entries/2011/7/21_ΠΑΤΡΙΣ_vs_Α-ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ.html

Αντωνης είπε...

Παρ' τε να έχετε να περηφανεύεστε για αυτά που αναδημοσιεύετε!!!


Το ΔΗΚΟ, αγόμενο και συρόμενο, συχνά εμπαιζόμενο και μονίμως γελοιοποιούμενο από τον Χριστόφια και το ΑΚΕΛ, με τη συνέργεια του Μ. Καρογιάν, επιτέλους, χθες, αποφάσισε να αποχωρήσει από μια συγκυβέρνηση, που επισύρει την αποστροφή της πλειοψηφίας του λαού. Πρόκειται για θλιβερό κατάντημα ενός ηγέτη που, ενώ είχε όλες τις ευκαιρίες να συνεργασθεί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, εξαιτίας του ανεκδιήγητου πείσματός του οδηγήθηκε στην απομόνωση.

Έμεινε ξεκρέμαστος στην ερημία μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής τεχνοτροπίας, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η ιδεολογική του αγκύλωση και οι κομμουνιστικές ιδεοληψίες του.

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/407174

Αντωνης είπε...

"Ήθελε να εμπλέξει τον Τσάβες στα πετρέλαια της Κύπρου
Το «Παρόν» αποκαλύπτει το έγγραφο του Διπλωματικού Γραφείου του Προεδρικού Μεγάρου της Κύπρου, που αφορά τις λεπτομέρειες των συμφωνιών του Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες που αναφέρονταν και σε συνεργασία με Συρία και Λιβύη."

Α, τον αλήτη!!! Πάνω του σύντροφοι!!! Ζήτω το Δίκτυο!

https://gdailynews.wordpress.com/2011/07/18/ο-χριστόφιας-έστηνε-δίκτυο-συνεργασί/

Αντωνης είπε...

"Η συμφωνία

Στη συμφωνία με τον Τσάβες, όπως την καταγράφει το έγγραφο του Διπλωματικού Γραφείου του κύπριου Προέδρου, αναφέρεται ειδικότερα ότι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας:

1. Αποφάσισε τη μεταφορά της πρεσβείας της χώρας του από τη Βηρυτό στη Λευκωσία, εξέλιξη που χαιρετίστηκε από τον κύπριο Πρόεδρο.

2. Εισηγήθηκε τη σύναψη συμφωνίας για οικονομική και εμπορική συνεργασία της Κύπρου με τη Βενεζουέλα, με φιλικές αραβικές χώρες όπως η Συρία, η Αίγυπτος και η Λιβύη, καθώς και τη σύναψη κοινοπραξιών για προώθηση διαφόρων έργων, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, π.χ. κατασκευή διυλιστηρίου στη Συρία.

3. Εξέφρασε ενδιαφέρον για σύναψη συμφωνίας για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, λόγω τεχνογνωσίας της Κύπρου στον εν λόγω τομέα.

4. Εισηγήθηκε την παροχή φθηνού πετρελαίου στην Κύπρο, αναγνωρίζοντας τις δυσχέρειες που προκαλεί η μεγάλη απόσταση, και ζήτησε ενημέρωση για τις καθημερινές ανάγκες της Κύπρου σε πετρέλαιο.

5. Αναμένει την προώθηση και υπογραφή συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας που υπεβλήθη στην πλευρά μας προ καιρού στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου, της εκπαίδευσης και σε θέματα τεχνολογίας.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι «ο ΠτΔ εισηγήθηκε στον ομόλογό του όπως εταιρείες από Βενεζουέλα εκφράσουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στις έρευνες που διεξάγονται στην ΑΟΖ της Κύπρου για εξεύρεση και τυχόν εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».

Σύμφωνα πάντοτε με το έγγραφο, δόθηκαν αμέσως εντολές από το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μελετηθούν νομικά και άλλως πως οι προτάσεις Τσάβες, ώστε να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες."

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΒΕΖ???!!!!!!

ΑΠΑΝΩ ΤΟΥ!!! ΟΥ, ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ!!!

Αντωνης είπε...

"Στήριξη στην Κούβα εντός της ΕΕ

Στο ίδιο έγγραφο τονίζονται και τα ακόλουθα:

«Κατά τη συνάντηση του ΠτΔ με τον κουβανό αντιπρόεδρο Jose Machado Ventura ο ΠτΔ δεσμεύτηκε όπως στο επικείμενο ΣΓΥΕΣ τον Ιούνιο προβούμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για στήριξη των κουβανικών θέσεων περί οριστικής απόσυρσης των μέτρων που είχαν επιβληθεί στην Κούβα από την ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη το ότι οι θέσεις μας διέπονται από την κοινή θέση της ΕΕ. Ο κ. υπουργός (Εξωτερικών) ανέφερε ότι δόθηκαν ήδη οδηγίες στον κύπριο ΜΑΕΕ (Μόνιμο Αντιπρόσωπο) να διερευνηθούν τρόποι υποβοήθησης από κοινού με την Ισπανία»."

ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ???!!! ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ!!!! ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΑΡΜΑΤΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΔΙΚΤΥΟ ΣΑΝ ΠΑΛΑΒΟΙ!!!!

Αντωνης είπε...

Παρ' τε και μερικούς ακόμα (λίγο πιο "μαύρους") συμμάχους, να χετε, ω αριστεριστές και όψιμοι φίλοι αριστεριστών!

Η δολοφονία δεκατριών Ναυτών, Αξιωματικών και Πυροσβεστών, έκανε και τους πιο ανίδεους να συνειδητοποιήσουν πως ο καρκίνος της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας που κατατρώει τα σωθικά του ζυριχικού κράτους έκανε μετάσταση και χτύπησε πλέον τα πιο ευαίσθητα και ζωτικά όργανά του. Ο κάθε Κύπριος γνωρίζει πλέον πως η υποβάθμιση της ΕΦ και η διάλυση και ο εξευτελισμός των δομών ασφαλείας και άμυνας θα επιφέρουν τον οριστικό αφανισμό του κυπριακού Ελληνισμού, και γι’ αυτό απαιτείται άμεση θεραπεία, και όχι βέβαια διζωνική αποστρατικοποιημένη ευθανασία.

Ο δεδομένος σεβασμός προς τα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία θρηνούσαν τους Πυροσβέστες συναδέλφους τους, φάνηκε όταν οι χιλιάδες Αγανακτισμένοι αντί να φωνάζουν μαζικά «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», από τις πρώτες κιόλας νύχτες των συλλαλητηρίων, και παρά την ωμή βία που άσκησε η Αστυνομία, φωνάζαν προς τα μέλη της Δύναμης: «Αν έχετε τιμή, αν έχετε πατρίδα, προς το Προεδρικό, γυρίστε την ασπίδα». Και όμως, αυτή την σοβαρή και κόσμια συμπεριφορά των Κυπρίων πολιτών, δείγμα δημοκρατικού ήθους, οι κυβερνώντες την ονόμασαν «όχλο», και δεν δίστασαν να διατάξουν τους Αστυνομικούς όπως ξυλοκοπήσουν και συλλάβουν συμπατριώτες τους! Επίσης, τις πρώτες μέρες εμφανίστηκαν στις κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων διάφοροι γνωστοί-άγνωστοι που μιλούσαν για την ανάγκη διάλυσης της ΕΦ, κατάργησης της θητείας, υποβιβασμού του θεσμού της Άμυνας. Δεν κράτησε περισσότερο από τρεις-τέσσερις μέρες η «αγανακτισμένη» εμφάνισή τους. Επέστρεψαν πίσω στην ζεστασιά του εξωκοινοβουλευτικού, αντιμιλιταριστικού ψάλτη του καθεστώτος. Κανένας από τους συγγενείς δεν μίλησε κατά της ΕΦ και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το αντίθετο, απαίτησαν κάθαρση, αναβάθμιση και ενίσχυση. Απαίτησαν να δοθεί στις Υπηρεσίες αυτές η δυνατότητα να εκτελούν την αποστολή τους, που δεν είναι άλλη από την περιχαράκωση του κράτους και την περιφρούρηση της Δημοκρατίας."

http://www.efylakas.com/archives/9715

Αντωνης είπε...

Κι αυτό πριν πέσετε για νάνι (που τι να πέσετε, αφού κοιμάστε ήδη όρθιοι):

Ποια σχέση θα μπορούσε να έχει η φιλελεύθερη, ευρωπαϊκή Κύπρος με όλους αυτούς τους δικτάτορες; Φυσιολογικά καμία ή απλά τυπική, μέχρι που εξελέγη δημοκρατικά στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας ο Δημήτρης Χριστόφιας. Έκτοτε ξεκίνησε με άκρατη αλαζονεία η εφαρμογή του πιο πάνω δόγματος του σοσιαλφασισμού. Δημιουργήθηκε ένα καθεστώς που λογοκρίνει όσους δεν το λιβανίζουν (π.χ λεκτικές επιθέσεις σε εφημερίδες και ραδιοσταθμούς), φακελώνει όσους δεν ανήκουν στο Κόμμα και τολμούν να διαφωνήσουν, συλλαμβάνει μαθητές γιατί μοιράζουν φυλλάδια που περιλαμβάνουν επιχειρήματα εναντίον της ομοσπονδιακής λύσης, εισβάλλει στις οικίες ανυποψίαστων πολιτών τα χαράματα με πρόφαση αβάσιμες κατηγορίες και πολλά άλλα. Κάθε φορά που πιστεύαμε ότι δεν μπορεί να πέσει πιο χαμηλά, ο δημοκρατικά εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας εξέπλησσε. Μέχρι που ξύπνησα το πρωί της 11/07/2011 και βρέθηκα χωρίς πατέρα και άλλες 12 οικογένειες χωρίς τους οικείους τους, γιατί ο δημοκρατικά εκλελεγμένος Δημήτρης Χριστόφιας υποσχέθηκε στο δολοφόνο Άσαντ ότι θα κρατούσε το φονικό φορτίο - κατά παράβασιν σωρείας κανόνων Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου - με σκοπό να του το επιστρέψει κάποια στιγμή. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να μοιάσει στους φίλους του, τους μεγάλους ηγέτες Συρίας και Ιράν.

http://www.efylakas.com/archives/9735

Αντωνης είπε...

Κι άμα θέλετε να πάτε να κάνετε καμιά ερωτησούλα σε κανα Δίκτυο και κανα Βαθύ Κόκκινο από πού αντλούν "ενημέρωση" για την κυπριακή πολιτική, σφυρίξτε μου και μένα να ρθω να μάθω.

Ανώνυμος είπε...

εμπαθεια σκετη

Αντωνης είπε...

Απάθεια εκεί που δεν μας παίρνει.

Αντωνης είπε...

@Ανώνυμος: Όξω ρε θρασύδειλο πουλητάρι.

gregoris είπε...

http://sirmastocomputer.blogspot.com/2011/07/blog-post_19.html

http://anafentos.blogspot.com/2011/09/blog-post_07.html

TRASH είπε...

Εντάξει, πως θα μου έκανες την τιμή να μου αφιερώσεις και ποστ, δεν το περίμενα.
Να ξαναπαραθέσω και εδώ λοιπόν τις απαντήσεις που έδωσα στο αρχικό δικό μου ποστ για καλύτερα συμπεράσματα και αποφυγή παρεξηγήσεων:
-@Αντώνης:
Νόμιζα πως η εισαγωγή του κειμένου ήταν σαφέστατη:
"Το παρακάτω αναδημοσιεύεται από "βαθύ κόκκινο", όχι λόγω της πλήρους ταύτισης των απόψεων ή των προταγμάτων που εκφέρει με αυτές του fadomduck2, αλλά λόγω

των πραγματικά χρήσιμων και πλούσιων στοιχείων που παραθέτει."
Δεν καταλαβαίνω λοιπόν από που προκύπτει η οποιαδήποτε υπόνοια ταύτισης απόψεων δικών μου με αυτές του "Δύκτιο Σπάρτακος".
Ο,ποιοσδήποτε παρακολουθεί έστω και δειγματολειπτικά το fadomduck2, νομίζω πως μπορεί να έχει μία καλή εικόνα για το σύνολο των απόψεων του, χωρίς αυτό να πρέπει

(που δεν γίνεται κιόλας) να επαναλαμβάνεται κάθε φορά. Από ό,τι καταλαβαίνεις δεν είναι δυνατόν κάθε αναδημοσίευση κειμένου να ακολουθείται από συνολική κριτική των

θέσεων του φορέα του.
Από την άλλη το κείμενο μπήκε γιατί έχει αναφορές σε στοιχεία όπως τα ακριβή ποσά για αγορές όπλων αλλά και ποιό ποσοστό από αυτές καρπώνεται το ελληνικό κεφάλαιο,

που και χρήσιμα είναι και δύσκολα τα βρίσκει κανείς αλλού.
Ο λόγος που μπήκε ως έχει, και όχι μόνο το κομμάτι της με το ρεπορτάζ "ελευθεροτυπίας", είναι καθαρά δεοντολογικός. Από εκεί που το βρήκα, το αναδημοσίευσα αυτούσιο

και με αναφορά στην πήγη του, όπως άλωστε και όλα τα άρθρα που έχουν αναδημοσιευτεί σε αυτό το μπλοκ, από όπου και εάν προέρχονται.
Τέλος (αν και εκτός θέματος) η άποψη μου για το ΑΚΕΛ -δεν είναι και η καλύτερη, αλλά η ό,ποια κριτική μου εκτίμηση λαμβάνει πάντα υπόψην την ιδιεταιρότητα του εθνικού

ζητήματος του νησιού, και καμμία σχέση δεν έχει με αυτήν που του γίνεται από δεξιά ή τροτσκιστική σκοπιά.
Ελπίζω να έλυσα τις αποροίες σου...
-@Αντώνης:
Εντάξει, νόμιζα πως ήταν σαφές πως δεν υπήρχε πρόθεση προώθησης των πολιτικών θέσεων του Σπάρτακου, αλλά κάποιων σημαντικών κατ'εμέ πληροφοριών που

αποκαλύπτει.
Από εκεί και πέρα να ομολογήσω πως αφενός τα της Κύπρου δεν είναι και το φόρτε μου από την μία, και μόνο οι Κύπριοι εργαζόμενοι είναι "αρμόδιοι" να κρίνουν την πολιτική

του ΑΚΕΛ από την άλλη.
Εαν πάντως το κείμενο δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις για τις πολιτικές στοχεύσεις του, mea culpa.
O λόγος που δεν προχωράω σε συγκεκριμένη κριτική θέσεων του Σπάρτακου όπως αναφέρονται στο παραπάνω, είναι πως σε κάποια σημεία και οι θέσεις του ΚΚΕ είναι σε

κάποια πράγματα αντιφατικές(π.χ. περί "ελληνικού ιμπεριαλισμού"), και δεν είναι πολιτική του μπλογκ να αναδυκνύει τέτοιου τύπου αντιφάσεις. Αυτές οι κουβέντες καλό θα

ήταν να γίνονται εσωτερικά, εάν με εννοείς, και όχι δημόσια.
Εάν πάντως εξακολουθείς θέλεις την κριτική μου στις θέσεις που εκφράζει ο Σπάρτακος στο άνω κείμενο (γιατί συνολικά δεν νομίζω πως αξίζει τον κόπο), να στην κάνω

ευχαρίστως...
Για την ιστορία, και για να μπορεί κανείς να κρίνει την δημοσίευση, το κείμενο του fadomduck2, βρίσκεται εδώ:
http://fadomduck2.blogspot.com/2011/09/blog-post_17.html#comments

Αντωνης είπε...

@Trash: Εάν καταφέρω να σε κάνω να ρίξεις μια ματιά στο τι έχει γραφτεί για το ΑΚΕΛ σε αυτό το σάιτ και να το συγκρίνεις με τα εκατοντάδες δημοσιεύματα οργανωμένου και λυσσαλέου αντικομμουνισμού στην Κύπρο, θα έχω καταφέρει κάτι για τις ιδέες στις οποίες πιστεύω.

Για τα υπόλοιπα, ο λόγος είναι στους κύπριους εργαζόμενους, πράγματι.

TRASH είπε...

Y.Γ.
Το μπλοκ fadomduck2 "που πρόσκειται στο ΚΚΕ" όπως αναφέρεις, γράφει ρητά στην κεφαλίδα του:
"O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του."
Από ότι λοιπόν καταλαβαίνεις, μπορείς να προσάψεις (δικαίως ή αδίκως) σε εμένα τον διαχειριστή του (κατά κόσμον Τrash) το ο,τιδήποτε, αλλά καλό θα ήταν να αφήσουμε το ΚΚΕ στην υσηχία του.

Αντωνης είπε...

@ Trash: Εννοώ ότι ο ιστολόγος του πρόσκειται εκεί, γνωρίζω το disclaimer. Θα διορθώσω το λεκτικό.

νεος είπε...

Αντώνη, όντως η σχιζοφρένεια των αριστεριστών κτυπάει κόκκινο...
Κρίμα γιατί είχα τον Σπάρτακο σε υπόληψη...

Αραβικές εξεγέρσεις; Και μετά ξυπνήσαμε σύντροφοι...

Αν στη μεγαλύτερη δεξιά-ακροδεξιά επίθεση ενάντια στην αριστερά σε όλη Μεσόγειο, οι σύντροφοι έχουν αυτή τη στάση, τότε πραγματικά... τι τους θέμε τους εχθρούς!

TRASH είπε...

το επισήμανα γιατί από ότι καταλαβαίνεις η υπόνοια και μόνο, πως προβάλω θέσεις δικές μου ως θέσεις του Κόμματος, είναι μία κατηγορία η οποία πολύ βάσιμα στοιχειοθετεί απόπειρα χαφιεδισμού και προβοκάτσιας εκ μέρους μου. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν και επανέρχομαι. Δεν το θεωρώ αστείο...

Αντωνης είπε...

Νέε, εγώ δεν τον ήξερα τον Σπάρτακο. Μπορεί πριν να έκανε εξαιρετικά πράγματα. Τον έμαθα λίγο μετά το Μαρί, μέσα από αναδημοσιεύσεις στο Βαθύ Κόκκινο. ΟΛΕΣ ωμά αντι-ΑΚΕΛικές, με απαιτήσεις για παραίτηση, κλπ καθώς φούντωνε το ακροδεξιό μέτωπο εδώ με τα ίδια αιτήματα. Δεν έχει αλλάξει στάση. Σαν να μην έχουν γίνει τα μύρια όσα με τους φασίστες έξω απ' το Προεδρικό, στα μήντια, στους δρόμους, σαν να μην έχει συσπειρωθεί η δεξιά απ' το ένα άκρο στο άλλο, σαν να μην έχουν χυθεί τόνοι αντικομμουνιστικής λάσπης.

Οι σύντροφοι συνεχίζουν ακάθεκτοι να γράφουν και να αναδημοσιεύονται ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΚΑΝ.

Αντωνης είπε...

@Trash: Το γνωρίζω και το σέβομαι. Και θέλω να πιστεύω ειλικρινά ότι είναι ζήτημα άγνοιας και όχι εσκεμμένο το να προωθείται η αρθρογραφία του Δικτύου για την Μεσόγειο την στιγμή που από τον Ιούλη οι κομμουνιστές της Κύπρου δίνουν μάχη για να κρατήσουν όχι την εξουσία αλλά την αξιοπρέπειά τους και το δικαίωμά τους να υπάρχουν και να μην "ψοφήσουν" όπως ευγενικά τους ζητούν καθημερινά.

Αντωνης είπε...

"1. Αυτή την στιγμή δεν διακυβεύεται απλά το παρόν και μέλλον της κυβέρνησης Χριστόφια, ούτε απλά το παρόν και το μέλλον του ΑΚΕΛ. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το παρόν και της μέλλον της κυπριακής Αριστεράς και η ίδια η ιδέα της Αριστεράς – ως αντίσταση απέναντι στον ηγεμονικό Λόγο – αστικό και εθνικιστικό. Και ο καθένας και η κάθε μια μας από την θέση που βρίσκεται οφείλει να το κατανοήσει αυτό ως αφετηρία για τον δικό του δρόμο και τρόπο πολιτικής τοποθέτησης και παρέμβασης – και η ουδετερότητα ή η αδράνεια σύντροφοι, όπως ξέρουμε, είναι θέση και έχει τις συνέπειες της.

2. Στην Κύπρο το μόνο αριστερό πολιτικό κόμμα είναι το ΑΚΕΛ."

Αυτή είναι η αρχή του άρθρου κριτικής του Γρηγόρη στο ΑΚΕΛ. Οι σύντροφοι στο ΚΚΕ θα θυμάστε ότι πριν κάνω κριτική στον Ριζοσπάστη ανέβασα ένα προκαταρκτικό ποστ ξεκαθαρίζοντας απόλυτα το πού στέκομαι.

Όποιος μου βρει ΕΝΑ κείμενο του Δικτύου για την Κύπρο που να κάνει το παραμικρό σε αυτή την κατεύθυνση --δηλαδή να ξεκαθαρίζει ποιανού παιχνίδι δεν γουστάρει να παίξει και ποιος είναι ο πολιτικός του σύντροφος--, να έρθει να μού το καταθέσει.

Disdaimona είπε...

Γεια κι από μένα.

αναδημοσιεύσεις του Σπάρτακου με σαφή στήριξη προς τους αγανακτισμένους Κύπρου - τα φιλμάκια και κάποια κείμενα από τον Εμπροσθοφύλακα βρίσκονται πιο πάνω - έχουν γίνει και σε κυπριακά μπλογκς που είναι πολύ κοντά στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. έχουμε μιλήσει με τους συντρόφους και μας διαβεβαίωσαν πως μετέφεραν τις ενστάσεις μας για την εντελώς απαράδεκτη και άκυρη στάση του Δικτύου, τόσο προς τους ακροδεξιούς κύπριους αγανακτισμένους όσο και προς τη θέση του ακελ στη σημερινή συγκυρία.

απέδωσαν το επαίσχυντο κείμενο σε μη επαρκή πληροφόρηση των Σπαρτακιστών...δεν θα σχολιάσω και το αφήνω εδώ.

ακουσα και τις θέσεις του Τrash και χαίρομαι αν αναλαμβάνει προσωπικά την αναπαραγωγή αυτών των κειμένων ελπίζοντας πως δεν υπάρχει επίσημη στήριξη και παρόμοια γραμμή από το ΚΚΕ.

ελπίζω να είναι αντιληπτό πως αν οι θέσεις του Δικτύου για την Κύπρο "συναντώνται" με οποιονδήποτε τρόπο με το επίσημο ΚΚΕ θα έχουμε "διπλωματικό επεισόδιο" ΑΚΕΛ - ΚΚΕ σύντροφοι.

επισυνάπτω κείμενο του εμπροσθοφύλακα με μήπως αντιληφθούμε καλυτερα τι ακριβώς σημαίνει "στήριξη στους κύπριους αγανακτισμένους" όση γεωπολιτική σάλτσα και να βάλουμε.
http://www.efylakas.com/archives/9715

υπάρχει και η πραγματικότητα σύντροφοι!

TRASH είπε...

Αντώνη, έχει δει άλλο άρθρο! Ξαναμπες και κοίτα το! Η μόνη αναφορά στα πολιτικά της Κύπρου σε αυτό που αναδημοσιεύω εγώ είναι:
"η πολεμική απειλή που πλανάται σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επίσης πολιτική κληρονομιά του ακραίου εθνικιστή πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Παπαδόπουλου", ενώ η λέξη ΑΚΕΛ από ότι ξαναβλέπω τώρα, δεν αναφέρεται καν!

TRASH είπε...

Πόσο ποιό ξεκάθαρο να το κα΄νω ρε σύντροφοι πως ότι γράφω (με τον τρόπο που το γράφω) ή ό,τι αμναδημοσιεύω (με το τρόπο μου και πάλι) αφορά αποκλειστικά και μόνο πρωσοπικά εμένα; Ελεος πια! Για τις θέσεις που εκφράζει το ΚΚΕ, ή στο ΚΚΕ.gr ή στο Ριζοσπάστη!
Και εδώ υπάρχει και πρόβλημα!
Ας κάνει τουλάχιστον ο rd μία παραπομπή στο δικό μου ποστ, γιατί εδώ, άλλο κείμενο αναδημοσίευσα εγώ (ακόμη και αν είναι της ίδιας ομάδας) και για άλλα κείμενα μιλάτε οι υπόλοιποι, τα οποία μπορεί μεν να δικαιολογούν την οργή σας αλλά καμμία σχέση με εμένα δεν έχουν!

Disdaimona είπε...

trash,

γεια. υπάρχει σαφής αντι-ακελισμός σε σχετικό με το αναδημοσιευμένο κείμενο του Δικτύου. δεν υπάρχει καμιά αναίρεση του εν λογω κειμένου, όπου δηλωνόταν σαφής στήριξη στους αγανακτισμένους κύπρου, στη βάση μιας γεωπολιτικής "ανάλυσης" η οποία επαναλαμβάνεται στο κείμενο που αναδημοσιευσες.

πρέπει να αντιληφθείτε ότι καθημερινά παίζουμε το κεφάλι μας και τις ισορροπίες στο νησί!

το ΑΚΕΛ "κρατά στα χέρια του" την ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου και το μεγάλο ποσοστό των μελών του είναι κομμουνιστές. Όχι σοσιαλδημοκράτες!

αυτό που παιζεται σήμερα είναι το Κ.Κ.Κ αυτό παίζεται!!

θέλουν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος της αριστεράς από παντού.

μην παίζεται ρε γμτ με μεγαλοσχημίες!

Αντωνης είπε...

@Trash: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ στο δικό σου ποστ εξ αρχής. Το λινκ στην τρίτη σειρά είναι ακριβώς στο δικό σου ποστ. Και εγώ στο σχόλιό μου δεν έθεσα θέμα για το ποστ. Έθεσα θέμα για την πηγή της οποίας το σύνολο (και είναι πολλά) των κειμένων για την περιοχή είναι σφοδρά αντι-ΑΚΕΛικά, και όπως ήδη ειπώθηκε, έδωσαν αφορμή για συζητήσεις ΚΑΙ με ομάδες που πρόσκεινται στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το ίδιο θέμα.

Τώρα, είναι προφανές ότι υπάρχει ένα "άνοιγμα" προς τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αυτό είναι δικαίωμα του ΚΚΕ να το κάνει (το πώς θα κριθεί είναι άλλο ζήτημα), αλλά ελπίζουμε το άνοιγμα αυτό να μην είναι σε βάρος της κυπριακής αριστεράς. Προσωπικά έχω θίξει το θέμα αναλυτικά (έδωσα το λινκ πιο πάνω), αλλά προφανώς δεν γνώριζες τα ζητήματα που υπάρχουν με την στάση του Δικτύου.

Θα πρέπει να προσθέσω ότι το επίσης προσκείμενο στο ΚΚΕ σάιτ Radio Collectiva είχε ανοιχτά στηρίξει το ΑΚΕΛ στην Κύπρο μετά την κρίση στο Μαρί (http://radiocollectiva.blogspot.com/2011/05/blog-post.html). Είχαμε μάλιστα τότε διαχωρίσει την σωστή θέση του ΚΚΕ από αυτή των αριστεριστών της Ελλάδας.

Για αυτό και η αναδημοσίευση από το Δίκτυο ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Αντωνης είπε...

Συγνώμη, νομίζω έδωσα το λάθος λινκ απ' το Radio Collectiva. Έγραψαν οι σύντροφοι στις 17 Ιούλη.

Η επίθεση στο ΑΚΕΛ και στην κυβέρνηση Χριστόφια στην Κύπρο που γίνεται με αφορμή τα γνωστά γεγονότα στην ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", αποτελεί μέρος της κλιμακούμενης επίθεσης που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της.
Οι δεσμοί μας με το ΑΚΕΛ παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές είναι πολύ μεγάλοι, που σε κάθε περίπτωση σχετίζονται κυρίως στο ότι αποτελεί κόμμα με μεγάλους αγώνες για την επανένωση της Κύπρου ως ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος. (http://radiocollectiva.blogspot.com/2011/07/2.html)

Αυτή θεωρώ πως εξακολουθεί να είναι η Θέση του ΚΚΕ. Αν έχει αλλάξει κάτι, νομίζω πως θα θέλαμε να το ξέρουμε κι εμείς που ζούμε στην Κύπρο ή είμαστε Κύπριοι.

Disdaimona είπε...

θα ήθελα να προσθέσω ακόμα κάτι.

όλοι αυτοί που έστησαν τον αντικομμουνιστικό χορό στην Κύπρο δεν είναι φτωχαδάκια.

έχουν πολύ γερες βάσεις/γραφεία/διασυνδέσεις στην ελλάδα όπου επίσης βρίσκεται μια ολίγον "εθνικιστική κυπριακή παροικία"

είναι σημαντικό να μη γίνεται αναπαραγωγή από ελληνικά μπλογκς είτε από άγνοια είτε από λάθος "ασαφων" κειμένων. πάρα πολύ σημαντικό. αρκετή "ασάφεια" συμφερουσα προς τη δεξιά υπάρχει. δεν θέλουμε άλλη.

trash,
κατανοητό. κανένα πρόβλημα. ήσουν σαφής.

TRASH είπε...

Tώρα για το άνοιγμα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και μετά την κουβέντα που είχαμε μαζί σε προηγούμενο ποστ, όσο και από την δημοσίευση μου στο http://fadomduck2.blogspot.com/2011/09/indymedia.html , "..Αυτοί μέχρι και με τον διάολο (η Διαμαντοπούλου και ο ΣΕΒ δεν είναι τίποτα) είναι ικανοί να συμμαχήσουν προκειμένου να κάνουν ζημιά στο ΚΚΕ. Εχουν περάσει ολοφάνερα πλέον στο στρατόπεδο του ταξικού εχθρού, και μάλιστα σε βαθμό που οι συνήθεις τραμπούκοι της άκρας δεξιάς κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους..." αυτό καταβαίνεις; Ανοιγμα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
Κοιτα λίγο και εδώ:
http://fadomduck2.blogspot.com/2011/07/2.html
"...Είχα γράψει σε παλιότερο κείμενο μου, πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα υπόλοιπα κομμάτια της αριστεράς σαν «πολιτικούς αντίπαλους» αλλά με κανέναν τρόπο σαν ταξικούς εχθρούς. Μόλις με ανάγκασαν αυτοί οι ίδιοι να κάνω την αυτοκριτική μου για αυτό. Οταν συμπεριφέρονται σαν ταξικοί εχθροί, πρέπει και να αντιμετωπίζονται σαν τέτοιοι. Και δεν εννοώ μόνο πολιτική πολεμική, αλλά εν ανάγκη και «διοικητικά μέτρα» που έλεγαν και στην NKVD..."

Ανώνυμος είπε...

Επειδή έχει δημιουργηθεί θέμα και το πράγμα χοντραίνει, αντιγράφω από το καταστατικό του ΚΚΕ(http://www.kke.gr/taytothta/)
"Άρθρο 34.

Το ΚΚΕ διαθέτει μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Ο "Ριζοσπάστης", όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, είναι η καθημερινή εφημερίδα του Κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή έχει την ευθύνη για την έκδοση και τις γενικές κατευθύνσεις του και ορίζει τη διεύθυνσή του. Ο "Ριζοσπάστης" προβάλλει και υπερασπίζεται την ιδεολογία και την πολιτική του ΚΚΕ. Προβάλλει και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και γενικότερα των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος. Ενημερώνει ολόπλευρα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Η "Κομμουνιστική Επιθεώρηση" (ΚΟΜΕΠ) είναι το θεωρητικό-πολιτικό περιοδικό του Κόμματος, όργανο της Κεντρικής Επιτροπής. Διευθύνεται από συντακτική επιτροπή που ορίζεται από την Κεντρική Επιτροπή. Το ΚΚΕ μπορεί να δημιουργεί ή να συμμετέχει σε άλλα κεντρικά ή και περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Κεντρική Επιτροπή καθορίζει τους όρους, τα πλαίσια και τις επιδιώξεις του ΚΚΕ σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση."

Αυτά είναι τα όργανα του ΚΚΕ.
ΟΥΤΕ Ο ΤRASH, ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ BLOG ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ Κ.Κ.Ε. 'Η ΑΛΛΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΒΑΘΜΟ ΜΕ ΑΥΤΟ.
ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟ Κ.Κ.Ε. ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ BLOG.

Στα της ανάρτησης,θα συμφωνήσω με το σχολιο της Manny στο http://fadomduck2.blogspot.com/2011/09/blog-post_17.html#comments
´ότι όλλα αυτά τα σχόλια στάθηκαν αφορμή για να μάθει ένας ανυποψίαστος αναγνώστης, όπως εγώ για παράδειγμα, το βρώμικο ρόλο του δικτυου σπαρτακος.
Θα πρότινα να κάνεις μια σούμα με όλα τα σχόλια σου που αφορούν το δίκτυο Σπάρτακος και να το κάνεις ανάρτηση...

Υ.Γ.1 Αντώνη θα συμφωνήσω με το σχόλιο σου στις 3.13....

Αντωνης είπε...

@Trash: Νομίζω για το ζήτημα του Δικτύου το καλύψαμε, αν επιθυμείς εκτενή αποσπάσματα από τα γραπτά του, να στα παραθέσω, αν θες κάνε μια αρχή σε αυτό που συζητώ εδώ: http://radicaldesire.blogspot.com/2011/07/blog-post_12.html

Τώρα, για το θέμα του "ανοίγματος προς ΑΝΤΑΡΣΥΑ" νομίζω φάνηκαν κάποια πράγματα χθες και σήμερα στις αναδημοσιεύσεις και στις εξηγήσεις στα σχετικά με το ΚΚΕ ιστολόγια, αλλά εκεί κρατάω στάση αναμονής και δεν θα πω περισσότερα από όσα έχω ήδη πει στο σχετικό ποστ. Ελπίζω να το χειριστεί το κόμμα με σωστό και υπεύθυνο τρόπο, βασισμένο στην ιστορική του αποστολή να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζόμενων μαζών, των παραγωγών του μεροκάματου, των ανέργων και απολυμένων.

Αντωνης είπε...

@Trash: Αν διαβάσεις το κείμενο που σου παρέθεσα, θα δεις βέβαια ότι υπερασπίζεται το ΚΚΕ κόντρα στο τι του καταμαρτυρά το Δίκτυο και το Βαθύ Κόκκινο;-)

TRASH είπε...

@Αντώνη:
Η πλάκα είναι πως στο σχόλιο μου "... η άποψη μου για το ΑΚΕΛ -δεν είναι και η καλύτερη, αλλά η ό,ποια κριτική μου εκτίμηση λαμβάνει πάντα υπόψην την ιδιεταιρότητα του εθνικού ζητήματος του νησιού,.." λέω ακριβώς τα ίδια με το radio collectiva, με άλλα λόγια.
@disdaimona:
Οταν γράφεις: "αυτό που παιζεται σήμερα είναι το Κ.Κ.Κ αυτό παίζεται!!", εννοείς ή υπονοείς πως υπάρχει περίπτωση να ξαναυπάρξει το ΚΚΚ; Αυτό δεν θα ήταν απλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πληροφορία αλλά ίσως και από τις λίγες ελπιδοφόρες ειδήσεις από το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα.
Τώρα, το πως η πλειοψηφεία των μελών και οπαδών του ΑΚΕΛ είναι κομμουνιστές, το γνωρίζω. Και του ΚΚΣΕ ήταν, αλλά όταν αυτό δεν αντανακλάται και στην πολιτική γραμμή του κόμματος....

Anef_Oriwn είπε...

Blogοδεσπότη Αντώνη,

Εξ όσων διάβασα από τη συζήτηση δεν αντιλήφτηκα να υπάρχει κάποιος από τους σχολιογράφους που να πρόσκειται στο ΚΚΕ που να γράφει με εμπάθεια και απαξίωση κατα του ΑΚΕΛ [όπως ας πούμε κάμνει ο/η Smirnoff]...
Οφείλω όμως να σημειώσω ότι μου έχει κάμει έντονη αρνητική εντύπωση το ύφος και το ήθος της γραφίδας του/της Smirnoff – ισοπεδωτική και άκρως μηδενιστική! Δείγμα κι αυτό της επαναστατικής μοναχικής ωραιοπάθεια των ελλήνων συντρόφων(;) της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Έχουν άραγε διανοηθεί πως με τον μηδενιστικό λόγο τους κάμνουν τη δεδομένη [αυτή] ώρα πλάτες στους εθνικιστές-νεοφιλελεύθερους για άνοδο τους στην εξουσία;
Απλώς για ιστορικούς λόγους θα σταχυολογήσω κάποια σημεία από την πρώτη παρέμβαση του/της Smirnoff:

- «το εν λόγω Δίκτυο είναι από τους συνεπέστερους στηλιτευτές του στρατοκρατικού κλίματος που αναπαράγεται στην Κύπρο, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το ΑΚΕΛ και ο ελληνικός στρατός» --- Πως αναπαράγει το ΑΚΕΛ το «στρατοκρατικό κλίμα»;

- «φιλοιμπεριαλιστική πολιτική του ΑΚΕΛ το τελευταίο διάστημα» --- Θέλετε το ΑΚΕΛ να αποτελέσει τη συνείδηση ΟΛΗΣ της Αριστεράς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, βάζοντας σε περιπέτειες τόσο την ίδια του την ύπαρξη όσο και της Κύπρου;- «Θα ήταν απαράδεκτο την περίοδο που η νομιμοποίηση του Ισραήλ στην περιοχή, μετά τις Αραβικές εξεγέρσεις και τη στροφή της Τουρκίας, να βρίσκεται σε ιστορικό ναδίρ...» --- Για ποιες «αραβικές εξεγέρσεις» και ποια «στροφή της Τουρκίας», μιλά ο ποιητής;

- «η τοποθέτηση του Χριστόφια στην εξεταστική επιτροπή, να αποποιηθεί δηλαδή κάθε ευθύνη για το ατύχημα ήταν ελεεινή» - Πιο πάνω ο σχολιογράφος έκαμε αναφορά «στρατοκρατικό κλίμα». Μα καλά που ‘ν’ τη κριτική του για την δημοσιοϋπαλληλική φυσιογνωμία της “Εθνικής” Φρουράς και για τις ευθύνες των ανώτερων επιτελαρχών της

- «Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπιστεί το ΑΚΕΛ με το γάντι, τη στιγμή που τοποθετεί την Κύπρο τόσο προκλητικά στον ιμπεριαλιστιστικό επιθετικό σχεδιασμό» --- Μάλιστα! Στην Ελλάδα πρέπει να αποκαλυφτεί «φιλοιμπεριαλιστική πολιτική του ΑΚΕΛ το τελευταίο διάστημα» [μόνο;], για να μη τρέφει ψεύτικες ελπίδες ο ελληνικός λαός ότι η Επανάσταση θα ξεκινήσει από την Κύπρο - κάπου είδα ένα τέτοιο άρθρο, αλλά δεν το διάβασα˙ και δεν θυμάμαι ούτε ποιου ήταν... Κάποιος [ειδήμονας επί της Επανάστασης] μπορεί να μου πει κι ΕΜΕΝΑ του αδαούς Αριστερού πως έναν κόμμα εξουσίας όπως το ΑΚΕΛ πρέπει να κινηθεί ή να ελιχθεί με βάση τη γεωπολιτική της περιοχής και χωρίς πολιτικές συμμαχίες εντός της Κύπρου;
pre

Disdaimona είπε...

trash

μ΄αυτό το όνειρο ζω και αναπνέω!

ο καιρός είναι μαζί μας και περιμέναμε πολλά χρόνια "στη γωνιά" αν είναι καιρός!

είναι πολλές οι αντιφάσεις, αλλά δε φοβόμαστε τις αντιφάσεις, είμαστε εδώ και θα παλέψουμε!

Αντωνης είπε...

@Anef: Την "βόμβα" που προσπάθησα να αποσυνδέσω πριν κάνει μεγαλύτερη ζημιά δεν την έβαλε ο Σμιρνόφ, ας μην εκραγεί στα χέρια του. Πιστεύω ότι έδωσα αρκετά στοιχεία για όλους όσους ζουν εκτός Κύπρου ώστε να έχουν μια ακριβέστερη εικόνα του τι συμβαίνει στο νησί και γιατί μάς πληγώνουν κάποιες στάσεις.

Ανάφεντος είπε...

Δεν απευθύνομαι σε κάποιο συγκεκριμένα. Απλώς παρακολουθώντας τη συζήτηση θέλω να κάνω ένα γενικό σχόλιο.

Το θέμα είναι απλό. Έγινε απόπειρα ανατροπής μιας δημοκρατικά εκλελεγμένης κυβέρνησης με πραξικοπηματικούς όρους και με πρωτοστάτες την εκκλησία και τα μήντια. Ο κάθε ένας υπερασπίζεται αυτά που νομίζει ότι πρέπει να υπερασπιστεί.

Κι αν κάποιοι αριστεροί ή αντιεξουσιαστές στην Κύπρο και την Ελλάδα θεωρούν ότι πρέπει να υπερασπιστούν την εκκλησία και τα "αόρατα" κέντρα εξουσίας του ακροδεξιού παρακράτους ας το κάνουν. Θα μας βρουν απέναντι τους όποιοι κι αν είναι, ότι κι αν επικαλούνται. Η "αγανάκτηση" στην Κύπρο δεν είναι παρά σκέτος κανιβαλισμός των ιδεών.

Από εδώ ξεκινούμε σύντροφοι για να κάνουμε κριτική στο ΑΚΕΛ και την κυπριακή αριστερά (που σαφώς την χρειάζεται και για την έκρηξη στο Μαρί και για πολλά άλλα) και όχι με το να καταντούμε νεροκουβαλητές στο μύλο των παπάδων και του ακροδεξιού παρακράτους. Ας συνέλθουμε επιτέλους.

Anef_Oriwn είπε...

Αντώνη,

Ας μη την άρπαζε τότε ο Smirnoff! Δεν τον ανάγκασε κανένας [ούτε και το Συμβούλιο Ασφάλειας]!!! :)

Αντωνης είπε...

@Anef: Προφανώς δεν πολυπαρακολουθείς το ιστολόγιο. Αλλιώς θα ήξερες ότι ο Σμιρνόφ ήταν βασικός πυλώνας της κριτικής στους αγανακτισμένους που αποτελούν τον βραχνά στο λαιμό σου ως ΑΚΕΛ απ' τον Ιούλη και μετά. Και ότι στήριξε το ΚΚΕ σε μια φάση που δεχόταν πυρά από παντού.

Από κει και πέρα, ούτε ο Σμιρνόφ ούτε εγώ είμαστε μέλη είτε του ΚΚΕ είτε του ΑΚΕΛ. Ούτε διαφαντεύει το παρόν ιστολόγιο η ιδέα του αλάνθαστου κόμματος (ούτε πρόκειται). Το διαφαντεύει η κομμουνιστική ιδεολογία, όπως την αντιλαμβάνεται ο υποφαινόμενος, πάνω από οποιοδήποτε κόμμα. Και η προσπάθεια να σταθούμε στην διαλεκτική ανάμεσα σε αυτή και στην εμπειρική πραγματικότητα χωρίς εξιδανικεύσεις και χωρίς δαιμονοποιήσεις. Και αυτό σημαίνει ΚΑΙ υπεράσπιση ΚΑΙ κριτική, ούτε μόνο το ένα ούτε μόνο το άλλο.

Αυτά από μένα και δεν θα επανέλθω στο θέμα εκ μέρους τρίτου.

Αντωνης είπε...

Και κάτι που ξέχασα: αλάνθαστος δεν είναι κανείς. Ούτε το ΑΚΕΛ, ούτε το ΚΚΕ, ούτε οι κριτές τους. Έχουν όλοι κάνει λάθη και έχουν όλοι αδυναμίες. Αν θέλετε να εμμένουμε εκεί χωρίς προοπτική να πάμε παρακάτω, κάντε το χωρίς εμένα.

Θ.Κ.Κ. είπε...

Έχω να κάνω μια ειλικρινή και καλοπροαίρετη ερώτηση. Μιλώ με παραδοχή της άγνοιας μου αλλά και με ένα ένστικτο ως προς τα γεγονότα.

Μαζί σας προβοκάτσια το τι επακολούθησε από την έκρηξη.
Μαζί σας ξεφτιλισμένοι οι αγανακτησμένοι σας!
Μαζί σας το ΑΚΕΛ είναι μονάχο στο Νησί και η επανάσταση σαφώς δε θα ξεκινήσει από την Κύπρο.
Μπράβο και για τη συμφωνία με τον Τσάβες.
Επίσης να πω στον ανίδεο Μπαμπέφ ότι το φυσικό αέριο δε μολύνει τη θάλασσα άρα κανένας φόβος.

Όμως εγώ δε μπορώ να καταλάβω το εξής. Αντιλαμβανόμαστε ότι η εξόρυξη αυτή μπορεί να προκαλέσει ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην περιοχή??
Αν ναι ποιά η θέση μας απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αυτού του είδους??
Δε θα μπορούσε να περιμένει το φυσικό αέριο??
Η Ελληνική αστική τάξη δε θα έτριβε τα χέρια της αν εν μέσω μιας τέτοιας κρίσης ξεσπούσε ένα τέτοιο επεισόδιο που ίσως είχε θετική έκβαση στρατιωτικά αφού Ελλάδα + Ισραήλ πιθανώς να υπερκερνούν στρατιωτικά την Τουρκία??

Προσωπικά στρατεύομαι σε 2 μήνες και δε θεωρώ δίκαιο πόλεμο Λενινιστικά αυτόν που θα ξεκινούσε ίσως με αφορμή ένα κοίτασμα!
Και δεν είμαι χέστης, αλλά αν είναι να πεθάνω θέλω να ναι σε ταξικό πόλεμο!

Όλα αυτά χωρίς καμία διάθεση πολεμικής!

Anef_Oriwn είπε...

Αντώνη,
Καλημέρα!

Εγώ δεν αναφέρθηκα ούτε σε «αλάνθαστους», ούτε σε λαθεμένους! Και ούτε ταμπέλλωσα τον οποιοδήποτε λέγοντας «α, αυτοί είναι μέλη του ΚΚΕ ή του ΑΚΕΛ, οι άλλοι δεν είναι, δώστε τους!» … Απλώς σχολίασα αυτό που έκρινα υπερβολικό και το οποίο με ενόχλησε! Οφείλω όμως να παραδεχτώ ότι όντως «δεν πολυπαρακολουθώ το ιστολόγιο» [σου]...

Κλείνω προσυπογράφοντας αυτά που λέει ο Ανάφεντος πιο πάνω:
«Η “αγανάκτηση” στην Κύπρο δεν είναι παρά σκέτος κανιβαλισμός των ιδεών.
Από εδώ ξεκινούμε σύντροφοι για να κάνουμε κριτική στο ΑΚΕΛ και την κυπριακή αριστερά (που σαφώς την χρειάζεται και για την έκρηξη στο Μαρί και για πολλά άλλα) και όχι με το να καταντούμε νεροκουβαλητές στο μύλο των παπάδων και του ακροδεξιού παρακράτους.»


Αυτά, και ούτ’ εγώ θα επανέλθω...

Αντωνης είπε...

@Θ.Κ.Κ: Δεν γνωρίζω γιατί ξεκίνησε τώρα ή γεώτρηση, αλλά όποτε και να ξεκινούσε, οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί και ο ανταγωνισμός για ενεργειακούς πόρους αυτά προκαλούν. Εκτός αν θεωρείς ότι αν η Λιβύη δεν είχε πετρέλαιο θα γινόταν ό,τι έγινε.

Από τη σκοπιά της εργατικής τάξης: Η εργατική τάξη στην Κύπρο ακούει τα ίδια πράγματα που ακούει παντού: πόσο πρέπει να σφίξει το ζωνάρι για να σωθούν οι τράπεζες. Φυσικό είναι να βλέπει οποιαδήποτε δυνατότητα οικονομικής της ανακούφισης θετικά, ασχέτως του ότι φυσικότατα αν βρεθούν κοιτάσματα, δεν θα είναι αυτή που θα οφεληθεί. Άλλωστε, οι διαρκείς επιθέσεις στον Χριστόφια ότι "κοιμάται με τον Τσάβεζ" αυτό το νόημα έχουν: μην πάρουν θάρρος οι φτωχοί και θεωρήσουν ότι τα όποιοα κοιτάσματα θα γίνουν βάση αναδιανομής πλούτου.

Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση, και δεν βλέπω εύκολη λύση.

Άρης είπε...

Νομίζω ότι η παρούσα συζήτηση είναι ένα έξοχο παράδειγμα γιατί η κριτική που ξεφεύγει από τα όρια της, δηλαδή πως είναι θέση προς ένα αδερφό ΚΚ κι όχι πολιτική "εντολή" για υλοποίηση της γραμμής, πάντα δημιουργεί προβλήματα.
Η διαλεκτική συζήτηση με τον Αντώνη που τοποθετήθηκε, νομίζω ότι μπορεί να δειξει τη μεγάλη διαφορά για το τι μαθαίνουμε εμείς από την Κύπρο και πως εξελίσσεται η ταξική πάλη στην Κύπρο.

Smirnoff είπε...

@Anef_Oriwn
Τώρα εσύ έκανες κριτική στο σχόλιο μου; μπορείς μήπως να μου υποδείξεις ένα επιχείρημα στην απάντηση σου, απέναντι σε αυτά που έγραψα για το ΑΚΕΛ, αντί για ύβρεις;

Για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Δεν αναπαράγει το ΑΚΕΛ το στρατοκρατικό κλίμα; αλήθεια; όταν συγκυβερνούσε με το ΔΗΚΟ και έκανε πρόεδρο τον Τασσο Παπαδόπουλο, επιφανη Τουρκοφάγο, εθνικιστή (με αξιόλογη πορεία στον ακροδεξιό παρακρατικό μηχανισμό) και κανονικό μαφιόζο, συνέβαλλε στην αποδόμηση του στρατοκρατικού κλίματος; Ή μήπως υποστήριξε ποτέ στα σοβαρά την απόσυρση του ελληνικού στρατού από το νησί και την εμπλοκή της Ελλάδας (δεν περιμένω να πετύχαινε μόνο του το ΑΚΕΛ κάτι τέτοιο, απλά να το διεκδικούσε με συνέπεια). Τέλος επληττε το στρατοκρατικό κλίμα όταν τοποθετούνταν υπέρ του ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ, στηρίζοντας την ανοικτά αντιενωτική πολιτική του Παπαδόπουλου, τη στιγμή μάλιστα που το ΟΧΙ είχε συσπειρώσει όλο τα εθνικιστικό και ρατσιστικό φάσμα, που έδινε και τον τόνο στην καμπάνια του ΟΧΙ και όχι βέβαια η αντιιμπερισλιστική διάσταση;

Ωστε δεν είναι φιλοιμπεριαλιστική πολιτική η πολιτική της Κύπρου επί Χριστόφια. Η διευκόλυνση του Ισραήλ στον αποκλεισμό της Γάζας, η εμπόδιση του Στόλου της Ελευθερίας να αποπλέυσει εσύ πως θα τις ονόμαζες; Η ανοικτή συμμαχία με το Ισραήλ αυτή τη περίοδο, την ώρα μάλιστα που το Ισραήλ κυβερνάται από ένα ακροδεξιό συνασπισμό που έχει κλιμακώσει τις δολοφονικές επιθέσεις προς τους Παλαιστινίους και τον εποικισμό των εδαφών τους, εσύ πως θα τα χαρακτήριζες;

Ποιές Αραβικές εξεγέρσεις; Η Τυνησία και Αίγυπτος σου λένε κάτι; Το γεγονός πως η Αίγυπτος με τά την πτώση του Μουμπάρακ εγκαταλείπει τη φιλοισραηλινή πολιτική, την ώρα που η Κύπρος την την αναβαθμίζει, σου θυμίζουν τίποτα; Τέλος δεν βλέπεις καμία στροφή της Τουρκίας ως προς τη σχέση της με το Ισραήλ;, η ακύρωση των στρατιωτικών συμφωνιών και η ανάκληση των πρεσβευτών ανάμεσα στις δύο χώρες προφανώς δεν συνιστά καμία στροφή κατά την κρίση σου. Πραγματικά αισθάνομαι δέος απέναντι στην αντιληπτική σου ικανότητα.

Η αποποίηση κάθε ευθύνης για το ατύχημα από τη μεριά του Χριστόφια και το ρίξιμό του φταιξίματος στους συνεργάτες του, δεν σου φαίνεται καθόλου προκλητική; Μήπως όμως αλήθεια τη βρήκες καλή πολιτική κίνηση τακτικά; πιστεύεις πως βοήθησε το ΑΚΕΛ να προφυλαχθεί από τις επιθέσεις που δεχεται από τα δεξιά του, από καθαρά εργαλειακή σκοπιά; Γιατί εμένα μου φαίνεται εκτός από προκλητική και αυτογκόλ...

Τέλος δεν ισχυρίστηκα ποτέ πως το ΑΚΕΛ θα ηγηθεί κάποιας επανάστασης, δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Κρινω το ΑΚΕΛ από τη σκοπιά του επαναστατικού μαρξισμού, ως προς τη θέση του στο αστικό πολιτικό σύστημα. Ή απόψη μου είναι καθαρή, το ΑΚΕΛ είναι ένα σοσιαλδημοκρατρικό (ρεφορμιστικό) κόμμα, την περίοδο της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης της σοσιαλδημοκρατίας (εκτός και αν πιστεύεις πως το ΑΚΕΛ έρχεται σε ρήξη με το νεοφιλελευθερισμό). Το ΑΚΕΛ διαχειρίζεται τα συμφέροντα του Κυπριακού καπιταλισμού, διαμεσολαβώντας στο κράτος και ορισμένα συμφέροντα της εργατικής του βάσης, μέχρι του σημείου εκείνου που δεν απειλεί την αμαλή αναπαραγωγή του κυπριακού καπιταλισμού.

...

Smirnoff είπε...

συνέχεια

Η τοποθέτηση στη δεδομένη συγκυρία της ταξικής πάλης στην Κύπρο είναι ζήτημα τακτικής, αρκεί να έχεις ξεκαθαρίσει τις στρατηγικές αναφορές και στόχους σου. Αν πρόσεχες το αρχικό μου σχόλιο θα διάβαζες ξεκάθαρα πως αυτή τη στιγμή το ΑΚΕΛ πρέπει να υπστηριχθεί απέναντι στο δεξιό - ακροδεξίο μέτωπο που το απειλεί, χωρίς όμως τη μετατροπή σε ουρά της κυβέρνησης και την υποστολή της κριτικής σε δεξιές πολιτικές του Χριστόφια, όπως στην οικονομία (περικοπές) και στις διεθνείς συμμαχίες. Φυσικά οι εμφάσεις και ο τρόπος που θα γίνει αυτή η κριτική είναι ζήτημα χειρισμού. Προφανώς αυτή τη στιγμή η όποια αριστερά στην Κύπρο οφείλει να ιεραρχήσει ως πρώτο και βασικό καθήκον την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς επίθεσης και να προσπαθήσει να εμποδίσει το ΑΚΕΛ από τον πειρασμό να υποχωρήσει στις πιέσεις αυτής της επίθεσης. Τα πως και τα γιατί αυτής της τακτικής είναι σε θέση να τα προσδιορίσουν πολυ καλύτερα οι Κύπριοι σύντροφοι από εμένα. Αυτό που δεν δέχομαι όμως είναι η αγιοποιήση του ΑΚΕΛ και η άκριτη προσκόλληση σε αυτό εξαιτίας του κινδύνου. Μία τέτοια στάση θα ήταν αναποτελεσματική και ως άμυνα για το κόμμα, γιατι θα αφαιρούσε την οποιαδήποτε πίεση από τα αριστερά και θα άφηνε όλο το περιθώριο ανοικτό για συμβιβασμούς προς τα δεξιά. Είναι η λογική που αναπαράγει μεγάλο τμήμα της αριστεράς στις ΗΠΑ που αρνείται να κριτικάρει τους πολέμους του Ομπάμα και την αντεργατική του πολιτική επισείωντας τον κίνδυνο του Tea Party.

Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, τα επίδικα της συγκυρίας δεν είναι τα ίδια με της Κύπρου. Στην Ελλάδα έχει μγάλη σημασία η συμμαχία με το Ισραήλ και ο κίνδυνος μίας αντιπαράθεσης στο Αιγαίο με την Τουρκία εξαιτίας του στρατιωτικού και ενεργειακού ανταγωνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο η συμμαχία της Κύπρου και της Ελλάδας με το Ισραήλ οξύνουν αυτούς τους ανταγωνισμούς και πρέπει να αποδοκισμαθούν ανοικτά. Το ίδιο και η πολιτική περικοπων που δρομολογησε η κυβέρνηση Χριστόφια, εναρμονιζόμενη με την αστική πολιτική διαχείρισης της κρίσης σε βάρος των εργαζομένων, όπως κάνει και το ΠΑΣΟΚ, πολύ πιο έντονα βέβαια. Αυτό όνως δεν συνιστά κμία υποστήρισξει προς της δεξιά αντιπολίτευση στο νησί ή οποί αεπίσης πρέπει να αποδοκιμασθεί ρητά και να στηριχθεί το ΑΚΕΛ απέναντι στις επιθέσεις της. Ε΄δω ο Σπάρτακός κάνει μεγάλο λάθος,λόγω του αριστερισμού του.

όλα αυτά εσένα μπορεί να σου φαίνονται πολυ περίπλοκα και να να χαλάνε το μανιχαϊστικό μοντέλο πρόσληψης της πραγματικότητας που εκφράζεις (ΑΚΕΛ = ενσάρκωση του καλού, απέναντι στις δυνάμεις του σκότους), οπότε πάω πάσο

Disdaimona είπε...

Smirnoff,

είναι η δεύτερη νομίζω φορά (μόνο :)) που δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου.

κανείς δεν αγιοποιεί το ακελ. ο σύντροφος ανευ, ίσως ναναι πιο ευαίσθητος κάποιες φορές και ίσως να μην ήταν δίκαιη η επίθεση απεναντί σου.

μην απλοποιείς τα πράγματα.

το ζήτημα της εκλογής του Τάσσου, ήταν ενα ζήτημα για το οποίο κινδύνευσε με διάσπαση το ακελ. δεν το περάσαμε στο ντούκου, καθόλου. μέχρι σήμερα και μέσα στο ακελ,και όσοι είμαστε έξω το συζητάμε έντονα. δε δόθηκε συγχωροχάρτι στο ακελ γι αυτή την επιλογη.

από την άλλη είχαμε βέβαια το διχασμένο ΔΗΣΥ, την προιστορία των S300, τους πραξικοπηματίες του κόμματος και την πιο αδύναμη μετριοπαθή δεξιά υπερ του σχεδίου αναν στο ίδιο κόμμα.

ήταν λάθος, κατά τη δική μου άποψη το ότι το ακελ δε ρίσκαρε μια συνεργασία με την επανενωτική δεξιά αν και στην απόφαση του ΔΗΣΥ για υποστήριξη του Ναι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του δεν ακολούθησε.

έχουμε 7 χρόνια τώρα αυτό τον καυγά σχετικά με τον Τάσσο...
όμως δεν ισχύει πως το ακελ συνέβαλε στο στρατοκρατκό κλίμα...συγνώμη ειναι αυθαίρετο αυτό και κάπως υπερβολικό.

δεν ξέρω αν πρέπει να αγγίξω το θέμα με τον στολίσκο πέρσι...ειλικρινά δεν ξέρω...είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες του θέματος.

το ακελ στήριξε και στηρίζει τον παλαιστινιακο λαό,δεν είναι φιλοισραηλινό κόμμα, υπήρξε "σκόπιμη" εμπλοκή της Τουρκίας Smirnoff μην αγιοποιείτε σας παρακαλω την Τουρκία στο παιχνίδι που παίχτηκε πέρσι με το στολίσκο...δεν θέλω να πω κάτι άλλο... δεν είναι καθόλου απλή ή ευκολη η θέση της κύπρου,και η κύπρος και ο κάθε αριστερός σιχαίνεται τον εαυτό του που πρέπει να "παίξει" αυτό το παιχνίδι.

τέλος ο Χριστόφιας δεν αποποιήθηκε τις ευθύνες του. Κάθησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και είναι ο πρώτος πρόεδρος της κυπριακή δημοκρατίας που το έπραξε αυτό δημόσια. είναι τουλάχιστον άδικο να λέμε πως αρνηθηκε να κριθεί για τα συμβάντα.

Disdaimona είπε...

να προσθέσω κάτι Αντώνη, που ίσως είναι βοηθητικό για τη συζήτηση.

ο Χριστόφιας δεν ήταν της "φιλοΤασσικής" τάσης μέσα στο ακελ. άλλοι ήταν. αυτό δεν τον απαλλάσει από την ευθύνη της εκλογής Τάσσου βέβαια και για το αν έπρεπε να πάρει εγκαιρότητα τις προφυλάξεις του για την αριστερά.

η σημερινή μανία για το φάγωμα Χριστόφια παίζει πονηρά κι απ αυτή την άποψη. θέλουν ένα "άλλο" ακελ.

μην τους ακούτε. είναι φίδια κολοβά και θέλουν να σπάσουν την βάση του κόμματος. θέλουν να εξαφανίσουν κάθε ρίζα του κομμουνισμού από την κύπρο.

Θ.Κ.Κ. είπε...

Η κουβέντα αρχίζει και γίνεται ομφαλοσκοπική δυστυχώς.

Το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ότι ξεκινάει μια γεώτρηση σε ένα τεράστιο κοίτασμα στην ανατολική μεσόγειο που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όλη την περιοχή.
Η έκβαση ενός τέτοιου πολέμου μπορεί και να αφανίσει ολόκληρη την Κύπρο και να είναι άτοπη κάθε κουβέντα για επανένωση και λύση.
Παράλληλα μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ταφόπλακα για το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα όπου ο σωβινισμός και εθνικισμός θα ανέβουν κατακόρυφα!

Πόλεμος για τις ενεργειακές οδούς λοιπόν. Και ας μου πει κάποιος ποιά η θέση του ελληνικού ΚΚ.. Πόλεμος για τα μονοπώλια??
Θα σκοτωθώ εγώ επειδή μια αμερικανοϊσραηλινή κοινοπραξία θέλει το αέριο της Κύπρου??
Ρε πάμε καλά??

Αντωνης είπε...

@Θ.Κ.Κ; Μπορείς να μού πεις εάν προσβλέπεις σε μη στήριξη του σχεδίου εξόρυξης από την φιλελεύθερη ή εθνικιστική δεξιά; Νομίζω ότι είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Ο Χριστόφιας, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, ήθελε να συνεργαστεί με τη Βενεζουέλα γιατί είχε κατά νου ένα μοντέλο ανάλογο με της συγκεκριμένης χώρας. Προφανέστατα όμως, χωρίς αμερικανο-ισραηλινή προστασία, το νησί θα είχε ήδη τώρα που μιλάμε γίνει μια χαψιά απ' την Τουρκία.

Τι θα έπρεπε να κάνει το ΑΚΕΛ αφ ης στιγμής εντοπίστηκαν τα κοιτάσματα; Να περιμένει και να μην κάνει τίποτε μέχρι να έρθουν οι φιλελεύθεροι στην εξουσία και να το κάνουν οι ίδιοι, προφανέστατα και πάλι με αμερικανική ή και ΕΕ μεσολάβηση; Εγώ δεν ξέρω τι θα μπορούσε να είχε κάνει στο θέμα με δεδομένη την γεωπολιτική θέση και έλλειψη ισχύος της Κύπρου.

Έχεις κάτι να προτείνεις για το πώς θα έπρεπε να κινηθεί η κυπριακή αριστερά σήμερα;

Αντωνης είπε...

ΥΓ. Δεν ξέρω αν σε παρηγορεί καθόλου, αλλά σου γράφω λιγότερο από 500 μέτρα από τα σύνορα.

Smirnoff είπε...

@Disdaimona

Στο επίπεδο που το θέτεις μπορούμε ευχαρίστως να κάνουμε συζήτηση, απάντησα με αυτό τον τρόπο, μόνο εξαιτίας των ύβρεων που περιείχε το σχόλιου του Anef_Oriwn, επιμένω όμως ως προς την ουσία των σχολίων μου. Καταλαβαίνω απόλυτα τη λεπτότητα του ζητήματος και την ευαισθησία που εκφράζουν όσοι σύντροφοι βρίσκονται αυτοί τη στιγμή στο νησί και βιώνουν την ακροδεξιά εκστρατεία εναντια στο ΑΚΕΛ. Είναι προφανές πως εγώ έχω την άνεση να τοποθετούμαι από την ασφάλεια της απόστασης από τα γεγονότα.

Για το ίδο το ΑΚΕΛ, γνωρίζω πως δεν είναι ένα πράγμα, πως εμπεριέχει στο εσωτερικό του διαφορετικές τάσεις, δεξιές και αριστερές, ακόμα και αρκετούς επαναστάτες. Δεν πιστεύω όμως πως μπορεί να μετταρρυθμιστεί σε αντικαπιταλιστική - επαναστατική κατεύθυνση, αλλά προφανώς δεν είμαι σε θέση, λόγω των ιδιατεροτήτων της Κύπρου να υποδείξω τη σχέση που θα όφειλε να έχει μία επ. αριστερά με το ΑΚΕΛ, πολύ πιθανόν τα πράγματα να είναι έτσι που να καθίσταται απαραίτητη ακόμα και η ίδια η συμμετοχή σε αυτό το κόμμα.

Μπορώ να φανταστώ πως η στήριξη του Τάσσου δεν ήταν κάτι που πέρασε έυκολα στο ΑΚΕΛ, όπως επίσης και η τοποθέτηση απέναντι στο σχέδιο ΑΝΑΜ. όμως το γεγονός πως το κόμμα συγκυβέρνησε με το ΔΗΚΟ και συνέπλευσε με το δεξιό ΟΧΙ, σηματοδοτούν πολλά πράγματα για το ΑΚΕΛ και τα όρια της πολιτικής και στρατηγικής τοποθέτησης του, όπως επίσης και η υιοθέτηση της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής (αν και όχι στην τόσο επιθετική της εκδοχή). Πάνω σε αυτές τις γενικές γραμμές τοποθετήθηκα και φυσικά δεν προσπάθησα να κάνω μαθήματα στους Κύπριους συντρόφους για το τι πρέπει να κάνουν στη συγκυρία. Έχω όμως την αίσθηση πως ένα σημαντικό μέρος της αριστεράς στην Κύπρο τρέφει αυταπάτες ή είναι οργανικά ενσωματωμένη στο ΑΚΕΛ αγνοώντας στην πράξη τα όρια και τη δυναμική του, κάτι που εμποδίζει εσσαεί τη διαμόρφωση ένος τρίτου, ανεξάρτητου ταξικού πόλου. Πιστεύω πως υπάρχουν σημαντικές αναλογίες με την αμερικάνικη αριστερά και τη σχέση της με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Τέλος, σαφέστατα δεν έχω καμία αυταπάτη για το ρόλο και τα κίνητρα της Τουρκίας ως προς το παλαιστινιακό. Η ανταγωνιστική της στροφή απέναντι στο Ισραήλ και η όψιμη υποστήριξη των Παλαιστινίων είναι εντελώς εργαλειακή και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμη. Όμως στον πολιτικό ανταγωνισμό, τη δεομένη στιγμή, περισσότερη σημασία έχουν τα αποτελέσματα μίας πολιτικής, παρά τα κίνητρά της. Μετα τις αραβικές εξεγέρσεις και τη διάρρηξη των σχέσεων με την Τουρκία, το Ισραήλ αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα συμμαχιών στην περιοχή, γεγονός που έσπευσαν η ελληνική και η κυπριακή κεβέρνηση να μετριάσουν υπέρ του Ισραήλ. Δεν είναι δυνατόν να μη στηλιτευθεί αυτό από την αριστερά.

Όσο για τον Χριστόφια, αναφερόμουνα συγκεκριμένα στη δήλωση του πως δεν φέρει καμία ευθύνη. Τη θεώρησα προκλητική και πολύ κακή τακτικά για τη συγκυρία. Νομίζω πως και ο ίδιος και το κόμμα του, θα την έχουν μετανιώσει, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ως επικοινωνιακή καταστροφή...

Σε κάθε περίπτωση, επιδή όπως είπα αναγνωρίζω τη λεπτότητα του ζητήματος για τους εν Κύπρω αγωνιστές, πάω πάσο.

Θ.Κ.Κ. είπε...

Αντώνη αρχίζω και καταλαβαίνω την προβληματική σου.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν αναλάβεις να την κάνεις την εξόρυξη σαν κομμουνιστής πρόεδρος οφείλεις να την κάνεις με τη Βενεζουέλα και να ενημερώσεις το λαό για τα οφέλη της αναδιανομής του πλούτου, ίσως έτσι να διεύρυνες και αυτό το παγιωμένο 30% που έχεις εκλογικά.

Αν πάλι νιώθεις ότι δεν έχεις τα κάκαλα για μια τέτοια κίνηση ναι ας την κάνουν οι δεξιοί φιλοϊμπεριαλιστές ωστε να νομιμοποιείσαι εσύ στη συνέχεια να μιλάς ενάντια σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ίσως τα βλέπω απλουστευμένα. Αλλά ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει..

Anef_Oriwn είπε...

Κλείνοντας την προηγούμενη παρέμβαση μου έλεγα πως «δεν θα επανέλθω», ίσως ως κίνηση για να αποπυροδοτηθεί η ένταση που πήγε να δημιουργηθεί με την πρώτη μου παρέμβαση και τις (επι)κριτικές μου τοποθετήσεις απέναντι στα γραφόμενα τού Smirnoff. Μετά όμως από την απάντηση του στα σχόλια μου νοιώθω την ανάγκη να πω δκυο – τρία λόγια πιο πολύ για λόγους αυτοσεβασμού. Θα τοποθετηθώ όμως με ένα γενικότερο σχόλιο που δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη απάντηση ειδικά προς τον Smirnoff, καθώς μια πιο λεπτομερής απάντηση μου θα όξυνε την αντιπαράθεση την οποία για διάφορους λόγους θέλω να αποφύγω:

Έχω, λοιπόν, την άποψη πως όταν κρίνουμε τα γεγονότα και τις πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα [όπως ας πούμε στην Κύπρο και δη τώρα μετά την έκρηξη στο Μαρί και την επικείμενη έναρξη των γεωτρήσεων για το φυσικό αέριο], όπως και τις πολιτικές και τη δράση ενός Αριστερού ή Κομμουνιστικού Κόμματος σ’ αυτήν τη χώρα [όπως ας πούμεν την υιοθέτηση συνεργασιών με αμερικανο-ισραηλινές εταιρείες] ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ μηχανικά να κάμνουμε συγκρίσεις μ’ άλλες χώρες ή/και με τις πολιτικές άλλων Αριστερών ή Κομμουνιστικών Κόμματών σ’ αυτές τις άλλες χώρες.
Όταν λόγου χάριν κάποιος [κι όχι κατ’ ανάγκη μόνο ο Smirnoff], μιλά «φιλοιμπεριαλιστική πολιτική του ΑΚΕΛ το τελευταίο διάστημα», [προφανώς εννοώντας τη συνεργασία της Κυβέρνησης Χριστόφια με αμερικανο-ισραηλινές εταιρείες για την εξόρυξη του γκαζιού] καλό θα ήταν να κοιτάζαμε και το πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις, αλλά και να προβάλλαμε μια υπαλλακτική πρόταση κι όχι απλώς να κατακρίνουμε και να καταδικάζουμε. Γιατί [όπως λαλεί τζι’ ο Blogοδεσπότης Αντώνης] «...Προφανέστατα [...] χωρίς αμερικανο-ισραηλινή προστασία, το νησί θα είχε ήδη τώρα που μιλάμε γίνει μια χαψιά απ' την Τουρκία».

Πέραν τούτου θέλω να σταθώ ειδικότερα και σε μια ΜΟΝΟ σημαντική αντίφαση που εντοπίζω στα τελευταία σχόλια του Smirnoff - αντιπαρέρχομαι σωρεία άλλων σημείων που θα μπορούσαν να σχολιαστούν:
Κατά την καθόλου ταπεινή μου άποψη ΔΕΝ μπορεί να κατηγορείται το ΑΚΕΛ «φιλοιμπεριαλιστική πολιτική», κι από την άλλη [την ίδια ώρα] να επικρίνεται για το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν. Μα από ποιους τέλος πάντως ετοιμάστηκε και προωθείτο το Σχέδιο ΑΝΑΝ;

Smirnoff είπε...

Anef_Oriwn

Μπορεί εσύ να αντιμετωπίζεις αντίφαση στην φιλοιμπεριαλιστική στάση του ΑΚΕΛ και την απόρριψη του σχεδίου ΑΝΑΝ αλλά αυτή δεν είναι δική μου αντίφαση, είναι αντίφαση του κυπριακού καπιταλισμού, τα συμφέροντα του οποιού υπηρετεί κατά βάση το ΑΚΕΛ. Από αυτή την άποψη η κυπριακή αστική τάξη θεωρεί πως εξυπηρετούνται τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα της στη σύμπλευση με το Ισραήλ αυτή τη στιγμή (δεν ανέφερα μόνο τη συνεργασία στις εξορύξεις αλλά και τη διευκόλυνση του αποκλεισμού της Γάζας). Από την άλλη η αστική τάξη κατά πλειοψηφία (γιατί υπήρχαν σημαντικές αντιθέσεις που τις εξέφραζε το ΔΗΣΥ που στήριξε το ΝΑΙ) αποφάσισε πως δεν είναι προς το συμφέρον της το σχέδιο ΑΝΑΝ (υψηλό οικονομικό κόστος, πολιτική αστάθεια κλπ) και θεωρεί πως είτε θα παγιωθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, είτε θα τους απορροφήσει οικονομικά και θα τους ελέγχει και πολιτικά και για αυτό αποφάσισε να συγκρουστεί με τις τότε επιδιώξεις των μεγάλων δυνάμεων που επιθυμούσαν την αποδοχή του σχεδίου. Από αυτή την άποψη η απόρριψη του σχεδίου ΑΝΑΝ αφορούσε ανταγωνισμούς στην ιμπερισλιστική αλυσίδα, στις χαμηλότερες θέσεις της οποίας βρίσκεται και η Κύπρος η οποία σαφώς δεν είναι ούτε αποικία ούτε "εξαρτημένη" (προσοχή δεν ισχυρίζομαι πως η Κύπρος είναι αντίστοιχή δύναμη τύπου Τουρκίας ή Γαλλίας απλά πως λόγου επιπέδου ανάπτυξης βρίσκεται στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα). Πρόκειται λοιπόν για μία αντιδραστική αντιπαράθεση που δεν απορρέει από καμία επιδίωξη συναδέλφωσης των δύο κοινοτήτων χωρίς ιμπεριαλιστική εμπλοκή, αλλά από την επιθετικότητα του κυπριακού καπιταλισμού. Με αυτό το ΟΧΙ επέλεξε να συνταχθεί το ΑΚΕΛ και γι αυτό ένα σημαντικό μέρος του διαφώνησε και έχω την άισθηση πως αυτό το μέρος είναι ίσως ό,τι πιο αριστερό και διεθνιστικό διαθέτει το ΑΚΕΛ και η Κύπρος...

Αντωνης είπε...

@Smirnoff:

Θα ήταν το λιγότερο παράξενο, αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα ώστε το ΑΚΕΛ να εξυπηρετεί "κατά βάση" τα "συμφέροντα του κυπριακού καπιταλισμού", το ότι φιλελεύθεροι και εθνικιστές ξεπέρασαν τόσο εύκολα τις διαφορές τους (και το μένος των δεύτερων για την στάση των πρώτων στο ΑΝΑΝ το 04) και επιδόθηκαν με τόση μανία και ζήλο στην ανατροπή του Χριστόφια με ημιπραξικοπηματικά μέσα.

Η δε συζήτηση περί ιμπεριαλισμού και η απόρριψη της έννοιας της αποικιοκρατίας παραβλέπουν κάποια θεμελιώδη πράγματα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν είναι "αποικιοκρατούμενη" μια χώρα τη στιγμή που κατέχεται από στρατούς δύο αλλότριων χωρών, δυνάμεις του ΟΗΕ, ενώ φιλοξενεί αναγκαστικά και δια Συντάγματος τις αγγλικές στρατιωτικές βάσεις, που κάνουν ό,τι γουστάρουν σε ό,τι αφορά ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην Μ. Ανατολή (βλ. και Γκουαντάναμο στην Κούβα). Η ίδια της κυριαρχία είναι κατατεμαχισμένη ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, ζώνη των ΗΕ και το κυρίαρχο έδαφος των αγγλικών βάσεων.Και οι συνομιλίες για επίλυση ενέπλεξαν αναγκαστικά όλες αυτές τις δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία, ΗΠΑ, ΟΗΕ) χωρίς να έχει ο κυπριακός λαός το δικαίωμα να αποφασίσει χωρίς αυτές.

Ή μήπως δεν είδαμε στην Ελλάδα την αντι-ιμπεριαλιστική εντός ή εκτός εισαγωγικών κριτική (και του ΚΚΕ) να καταλήγει στην απόρριψη του Σχεδίου ενώ άλλοι (και εσύ φαντάζομαι) θεωρούν το ΟΧΙ στο Ανάν ταυτόσημο του ιμπεριαλιστικού και καπιταλιστικού εθνικισμού; Για πράγματα λοιπόν που δεν συμφώνησε ποτέ η ελληνική αριστερά, όπως το ποια ήταν η ενδεδειγμένη στάση στο ΑΝΑΝ, περιμένουμε να είχε φτάσει σε συναίνεση η κυπριακή, η οποία, καλώς ή κακώς, παρακολουθεί την ελληνική και συνδιαμορφώνεται με αυτή;

Η κυβέρνηση Χριστόφια, τόσο στην συνεργασία με το ΔΗΚΟ όσο και στο ζήτημα των διεθνών συμμαχιών της, προδόθηκε από την απέλπιδα προσπάθεια να ισορροπήσει πάνω σε αντίρροπες δυνάμεις. Η προσπάθεια αυτή υπαγορεύτηκε νομοτελειακά θα έλεγα τόσο απ' την ετερογενή ιδεολογικο-ταξική σύσταση της βάσης του κόμματος, όσο και από τις γεωπολιτικές αντιφάσεις (ανήκουμε στην Ευρώπη, Μακάριος και πολιτική των "αδεσμεύτων", σοσιαλιστικές συμπάθειες) τις οποίες κουβαλά αυτή η ίδια βάση στην ετερογένειά της.

Ανάφεντος είπε...

Για το αέριο και το "γιατί τώρα":

1. Είναι σαφές ότι η εκκλησία και η δεξιά δεν θέλουν να διαχειριστεί η αριστερά το ζήτημα του φυσικού αερίου. Θέλουν να το ελέγξουν απόλυτα. Έχουν βέβαια τους λόγους τους. Γι αυτό τώρα.

2. Οι συνομιλίες για το κυπριακό δεν μπορουν να συνεχίζονται επ' άπειρον. Σε κάποια στιγμή, πιθανόν πριν τη προεδρία της ΕΕ από τη ΚΔ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θα πρέπει να καταλήξουν ή να διακοπούν με ότι αυτό συναπάγεται (δηλαδή ουσιαστική και οριστική πια διχοτόμηση). Τότε θα δούμε τι σημαίνει πραγματικός κίνδυνος ανάφλεξης. Το φυσικό αέριο είναι διπλωματικό χαρτί για πιέσεις για μια "παράδοση" με καλύτερους όρους. Γι αυτό τώρα.

3. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια η ΚΔ σαν μια αμελητέα σε μέγεθος χώρα - ναι χώρα και όχι απλά "νησί", είναι κάτι που συχνά οι σύντροφοι στην Ελλάδα ξεχνούν - θα πρέπει να καλύψει τις πλάτες της με άλλους τρόπους πέραν από τους στρατιωτικούς γατί απλούστατα δεν την παίρνει (ποτέ δεν την έπαιρνε), δεδομένης μάλιστα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Αυτό που τις απομένει να κάνει είναι να διαχειριστεί το μοναδικό της πλούτο που είναι η γεωπολιτική της θέση, γιατί δεν παράγει τίποτε άλλο. Αυτό για να μπορέσει να έχει μέλλον σαν χώρα, κι εμείς ως κάτοικοι της. Η πολιτική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή δεν είναι απόλυτα σαφής σε κάποιο από έξω σαν και την αφεντομουτσουνάρα μου, αλλά ένα μπορεί να διακρίνει κανείς τις βασικές παραμέτρους. Σχετίζονται με συγκυρίες στο γεωπολιτικό επίπεδο και έχουν να κάνουν εν μέρει με την υποβάθμιση του αγωγού nabucco (Τουρκία) και την αναβάθμιση του South Stream (Ρωσσία - Μαύρη Θάλασσα) χωρίς όμως αυτή να είναι και η μοναδική. Υπάρχουν και πολλές άλλες που θα πρέπει να συνυπολογιστούν στη γεωστρατηγική σκακιέρα και σαφώς το Ιράν και οι σχέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ, Ρωσσία και ΕΕ.

Μέσα σ' όλο αυτό το πολύπλοκο σκηνικό, αυτό που κάνει η ΚΔ αυτή τη στιγμή είναι να εκχωρήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου σε μεγάλες ενεργειακές δυνάμεις (αναμένεται ότι η Ρωσσία θα παίξει ως σημαντικός παίκτης στο άνοιγμα των επόμενων οικοπέδων). Η λογική έχει να κάνει με το ότι δημιουργείται μ' αυτό τον τρόπο γύρω από τη Κύπρο μια ασπίδα από συμφέροντα μεγάλων παικτών στο ενεργειακό ("για να μη γίνει μια χαψιά"). Στις συγκεκριμένες συνθήκες βρίσκω αυτή τη λογική λιγότερο "πολεμοχαρή" από τις κατά καιρούς παπαριές για αμυντικά δόγματα και πυραύλους S300 και φυσικά πιο σοφή από τη λογική της ένοπλης αντιπαράταξης. Ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με τον μονομερή αφοπλισμό της ΚΔ, πράγμα που θα συνέβαλε κατά πολύ στο ξεπέρασμα της καχυποψίας της τουρκοκυπριακής πλευράς. Γι αυτό τώρα.

4. Απλώς ελπίζει κανείς ότι οι κινήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή είναι καλά μετρημένες και ότι θα αποφευχθούν παγίδες που ενδεχομένως βρίσκονται στημένες στη γωνία. Δεν υπάρχουν όμως πια και πολλές άλλες επιλογές προκειμένου να αποφύγουμε την οριστική διχοτόμηση. Δεν είναι ζήτημα πατριωτισμού η αποφυγή της διχοτόμησης. Είναι ζήτημα απλής φυσικής επιβίωσης στον συγκεκριμένο χώρο. Γιατί μια οριστική και μη συμφωνημένη διχοτόμηση θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ανάφλεξη στην οποία θα εμπλακεί αναγκαστικά και η Ελλάδα. Γι αυτό τώρα.

6. Φοβία κι ας βγω ψεύτης: Με τις εξελίξεις στις γειτονικές μας χώρες είναι πολύ πιθανόν ότι θα βρεθούμε σύντομα περικυκλωμένοι από φονταμενταλιστικά καθεστώτα. Κυριολεκτικά κυκλωμένοι κι ας ηδονίζονται κάποιοι σύντροφοι με την Αραβική άνοιξη. Προσωπικά άλλο από Αλλάχ ου Ακπμπαρ δεν ακούω κι ας μη βιαστεί κάποιος να μου πει ότι υποστηρίζω τις σφαγές. Απλώς παρακολουθώ τη ρευστότητα της κατάστασης με δέος. Γι αυτό και δεν θέλω να μπω στα περί ιμπεριαλισμού και αντιμπεριαλισμού. Νομίζω ότι και να πει κανείς, η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή τόσο ρευστή που κανείς δεν μπορεί να προβέψει τις αμεσομελλοντικές συμμαχίες και ισορροπίες στη περιοχή. Και ειλικρινά μπορεί να είναι εντελώς απρόβλεπτες. Μέχρι τότε πρέπει να επιβιώσουμε.

Smirnoff είπε...

Αντώνης

Στην πραγματικότητα ήμουν κατά του σχεδίου ΑΝΑΝ ακριβώς λόγω του ιμπεριαλιστικού του χαρκτήρα όπου μεταξύ άλλων διόριζε ως τελικό πολιτικό ρυθμιστή ένα ξένο ύπατο αρμοστή, μετέφερε και παγίωνε τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό στο νησί (παρατείνωντας το καθεστώς των προστάτιδων δυνάμεων), έδινε καθεστώς συστατικού μέρους στις αγγλικές βάσεις κλπ. Θεωρούσα πως η διεθνιστική αριστερά στην Ελλάδα και στην Τουρκία θα έπρεπε να απορρίψει το σχέδιο γι αυτούς τους λόγους. όμως στην Κύπρο τα παράγματα ήταν διαφορετικά εξαιτίας της διαπλοκής του εθνικού ζητήματος με το ταξικό. Επειδή λοιπόν η καμπάνια του ΟΧΙ καθορίζονταν από τη δεξιά και την εθνικιστική ακροδεξιά, την εκκλησία και πάσης φύσεως αντιδραστική δύναμη με έντονα ρατσιστικά χαρακτηριστικά εναντίων των Τουρκοκυπρίων, για όλους αυτούς τους λόγους η αριστερά όφειλε να είναι απέναντι σε αυτή την αντιδραστική συμμαχία. Ταυτόχρονα είχε αναπτυχθεί ένα σημαντικό φιλοενωσιακό κίνημα στους Τ/Κ από τα κάτω και σε σύγκρουση με τον Ντεκτάς και την εθνικιστική ακροδεξιά στη Βόρεια Κύπρο, κίνημα το οποίο προσέβλεπε στο ΑΚΕΛ και αυτό τους άδειασε πλήρως με τη στάση του και με τη στήριξη στη γραμμή Παπαδόπουλου. Επίμένω πως το αντιενωσιακό κλίμα του στρατοπέδου του ΟΧΙ προκύπτει ακριβώς από τις επιθετικές βλέψεις της ελληνοκυπριακής αστικής τάξης.

Πιστεύω πως μία τέοια τακτική ευελιξία είναι απαραίτητη και απορρέει ακρβώς από το γεγονός πως η Κύπρος δεν είναι αποικία και το ταξικό στοιχείο υπερτερεί του υπερκαθορίζει το δεύτερο και όχι το αντίθετο. Από τη στιγμή λοιπόν που η καμπάνια του ΟΧΙ αναβάθμιζε τις αντιδραστικές δυνάμεις και όξυνε τον εθνικισμό υπονομεύωνντας οποιαδήποτε δυνατότητα συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων η αριστερά θα έπρεπε να είναι απέναντί της.

Στην Ελλάδα και την Τουρκία το κέντρο βρίσκεται αλλού, πρόκειται για δύο χώρες που θέλουν να ελέγξουν την Κύπρο, δυνατότητα που τους έξασφάλιζε εν μέρει το σχέδιο ΑΝΑΝ και γι αυτό η αριστερά έπρεπε να είναι απέναντί του, παλεύοντας ενάντια στην εμπλοκή των δύο χωρών στα εσωτερικά της Κύπρου.

Τώρα σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Κύπρου οφείλω να πω πως ναι έχει ξένες βάσεις, το ίδιο όμως και η Ελλάδα και η Τουρκία, ναι υπάρχει η περιπλοκή της διχοτόμησης του νησιού, την καθιστά όμως αυτό αποικία; Αρκεί μόνο να θυμηθούμε πόσες φορές η ελληνοκυπριακή ηγεσία έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που της υποδείκνυαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, από την απόρριψη του σχεδίου Άτσεσον, την παραβίαση της συμφωνίας της Ζυρίχης, την εθνοκάθαρση των Τ/Κ από το 63 και μετά, όταν μάλιστα οι ΗΠΑ έφτασαν στο σημείο να εμποδίσουν τον τουρκικό στόλο να εισβάλλει, μέχρι τελευταία την απόρριψη του σχεδίου ΑΝΑΝ με τη λογική που περιέγραφα πιο πάνω. Φαντάζεσαι ποτέ την Ινδία επί βρετανικής αποικιοκρατίας να συμπεριφέρεται κατ' αυτό τον τρόπο απέναντι στη Βρετανία; Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: η πολιτική και οικονομική δυναμική του ελληνοκυπριακού κοινωνικού σχηματισμού δεν καθορίζεται από το εξωτερικό, από τον ιμπεριαλισμό, αλλά από την εξέλιξη της ταξικής πάλης στο εσωτερικό του. Οι διεθνείς σχέσεις λοιπόν έπονται δεν προηγούνται των εσωτερικών ταξικών. Αν δεχτούμε αυτή τη βάση μπορούμε να συζητήσουμε για τις περιπλοκές που διαμορφωνει το καθεστώς της διχοτόμησης, η εμπλοκή της Ελλάδας και Τουρκίας, οι αγγλικές βάσεις κλπ. Σίγουρα όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πιο περίπλοκο πεδίο δράσης για την ελληνοκυπριακή αστική τάξη και της θέτουν μία σειρά περιορισμούς που άλλα κράτη δεν έχουν. Δεν αναιρούν όμως όλα αυτά την προτεραιότηα του ταξικού απέναντι στο εθνικό.

Αντωνης είπε...

Για το τελευταίο σημείο και μόνο, λόγω έλλειψης χρόνου: δεν είπα ότι η Κύπρος είναι αποικία. Είπα ότι η παράβλεψη της έννοιας της αποικιοκρατίας παραβλέπει κάποια πράγματα τα οποία διαιωνίζουν ένα καθεστώς κρατικής οιονεί κυριαρχίας, για να μην πούμε στην όλη συζήτηση περί ψυχικής κληρονομιάς της αποικιοκρατίας και στρεβλώσεων που επιφέρει αυτή. Ο στρατιωτικός παράγοντας δεν είναι αμελητέα δύναμη σε μια χώρα όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πραξικόπημα του 1973 και δεν μπορεί να αγνοηθεί ο ρόλος του πίσω από μια γενική ταξική ανάλυση, όσο και αν είναι επίσης επικαθορισμένος από οικονομικά συμφέροντα. Το ίδιο ισχύει για την πολιτική δύναμη της Εκκλησίας. Κατά συνέπεια, θα πρόκρινα μια απτή ανάλυση των διαστάσεων που εμπλέκονται στους αλληλοπεικαθορισμούς τους και όχι μια γενική φόρμουλα για προτεραιότητα του εθνικού ή τού ταξικού.

Παρεμπιπτόντως, και εγώ δεν ήμουν στους υποστηρικτές του Ανάν, για τους ίδιους λόγους με εσένα, και συμφωνώ με την ανάλυση της ακροδεξιάς ηγεμονίας του απορριπτικού μετώπου στην ίδια παράγραφο.

Smirnoff είπε...

Aντώνη

Σωστά, δεν ήμουν αυστηρός στις εκφράσεις μου και βέβαια δεν σου αποδίδω τη θέση πως η Κύπρος είναι αποικία. Συμφωνώ επίσης πως χρειάζεται μία ενδελεχής ανάλυση των διαφόρων αλληλοεπικαλύψεων και του ρόλου των πολλών δυνάμεων στο νησί όπως η εκκλησία, ο στρατός, η κληρονομιά της αποικιοκρατίας κλπ. Επίσης πρέπει να αποφευχθούν οι class reductionist προσσεγγίσεις, είμαι της άποψης περί αυτονομίας της πολιτικής και ιδεολογικής βαθμιδας όπως επίσης υπέρ της θέσης του Μαό πως σε ορισμένες συγκυρίες οι δευτερεύουσες αντιθέσεις παίζουν τον καθοριστικό ρόλο. όμως οφείλουμε να έχουμε ένα ευκρινές σημείο αφετηρίας αν δεν θέλουμε να οδηγηθούμε στον μεταδομιστικό σχετικισμό. Από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε την ύπρξη θεμελιωδών σχέσεων οι οποίες καθορίζουν μέσα από πολλές διαμεσολαβήσεις και σε τελική ανάλυση την πλοιάδα των υπόλοιπων κοινωνικών σχέσεων, πρέπει να τοποθετηθούμε ως προς το ποιές αναγνωρίζουμε ως θεμελιώδεις σχέσεις. Οι οπαδοί των θεωριών της εξάρτησης τοποθετούν ως κυρίαρχη σχέση την ιμπεριαλιστική παρέμαβση και με βάση αυτή προσεγγίζουν και αναλύουν τις υπόλοιπες, εγώ αντίθετα θεωρώ πως αυτή είναι η εσωτερική του κοινωνικού σχηματισμού, ταξική πάλη.

Anef_Oriwn είπε...

Smirnoff,

Ανάθεμα με τζι’ αν εκατάλαβα τι θέλεις να πεις [στην απάντηση σου προς ΕΜΕΝΑ]. Μέχρι περίπου τη μέση του σχολίου σου, όπου επικεντρώνεσαι στις αντιθέσεις μέσα στην ελληνοκυπριακή αστική/επιχειρηματική τάξη και τις διαχρονικές επιδιώξεις της, όλα είναι μια χαρά! Απ’ εκεί και πέρα και μετά που έβαλες στην κουβέντα σου διάφορες «αλυσίδες» [«Με αλυσίδες δέθηκα και βασανίστηκα/ τη φυλακή μου έχτισα και μέσα κλείστηκα/ και τραγουδάω μοναχός σαν τον κατάδικο/ για να ξορκίσω το κακό μου και το άδικο»], σ’ έχασα! Ειδικά μάλιστα μετά που δήλωσες [απευθυνόμενος στον Αντώνη] ότι «Στην πραγματικότητα ήσουν κατά του σχεδίου ΑΝΑΝ ακριβώς λόγω του ιμπεριαλιστικού του χαρακτήρα...». Τζιαμέ επελάγωσα! Και έμεινε και το ερώτημα μου να αιωρείται αναπάντητο:
Πως γίνεται από τη μια η «... στάση του ΑΚΕΛ ... [να είναι]... φιλοιμπεριαλιστική» [είδες πόσο εύκολα ΚΑΘΥΒΡΙΖΕΙΣ ένα κόμμα που ψηφίζεται από τους Αριστερούς της Κύπρου και το οποίο συγκεντρώνει το ένα τρίτο των ελληνοκυπρίων ψηφοφόρων – μήπως ΕΣΥ έχεις ασυλία;], κι από την άλλη τούτο να «... αποφάσισε να συγκρουστεί με τις τότε επιδιώξεις των μεγάλων δυνάμεων που επιθυμούσαν την αποδοχή του σχεδίου»; Ενός σχεδίου που «... μεταξύ άλλων διόριζε ως τελικό πολιτικό ρυθμιστή ένα ξένο ύπατο αρμοστή, μετέφερε και παγίωνε τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό στο νησί (παρατείνωντας το καθεστώς των προστάτιδων δυνάμεων), έδινε καθεστώς συστατικού μέρους στις αγγλικές βάσεις κλπ.»;
Η αντίφαση εξακολουθεί να υφίσταται!

gregoris είπε...

στα σύντομα επειδή η συζήτηση παρα-άνοιξε και ξέφυγε, η ανάρτηση πάλιωσε και επειδή το μεγάλο μου σχόλιο φαγώθηκε.

κρίμα για το δίκτυο σπάρτακος που η αφέλεια και η άγνοια στις τοποθετήσεις του μηδενίζουν την σημαντική δουλειά που προσπαθεί να κάνει μέσα στο στρατό

Αντωνης είπε...

Γρηγόρη, πώς φαγώθηκε το σχόλιό σου; Έχω δημοσιεύσει όσα σχόλια πήρα. Έχεις αντίγραφο;

gregoris είπε...

αντώνη εμείς πρέπει να συνεχίσουμε κάποια φάση την κουβέντα που αφήσαμε στη μέση από το φθινόπωρο...

να πω και 2 λόγια σε σμιρνόφ και άνεφ.

σμιρνόφ - ο χριστόφιας δεν είπε ότι δεν έχει καμιά ευθύνη. είπε ότι δεν έχει μεν άμεση πολιτική ευθύνη αλλά ότι πρόκειται για μια συνολική αποτυχία του συστήματος και ότι αυτός ως επικεφαλής του συστήματος φέρει θεσμική ευθύνη.

άνεφ μεν παίζεις πελλόν για το αννάν. είπαμεν τα πολλές φορές. ναι ήταν ιμπεριαλιστικό τζιαι ναι εν ήταν τούτος ο βασικός λόγος που το απόρριψε το ΑΚΕΛ. τζιαι κάποια στιγμή, αν (μάλλον όταν) πάμε στην διχοτόμηση θα συζητήσουμεν τζιαι για τα λιθαράκια που εβάλαν διάφοροι. όμως σήμερα εν άλλα τα ζητήματα. τζιαι εν άλλη η κριτική που πρέπει να γίνει στο ΑΚΕΛ.

ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δειλιάζει, είναι αναποφάσιστο και δείχνει έτοιμο να συμβιαστεί για χάρην της εθνικής ενότητας. ακόμα και όταν δείξει διάθεση αντίστασης, είναι σε πλαίσιο άμυνας και αυτο-περιχαράκωσης.
δεν γίνεται να τραβούμε οι εξωΑΚΕΛικοί αριστεροί το παιχνίδι ενάντια σε μιαν ενωμένη Δεξιά και το ΑΚΕΛ να σέρνεται...προσπαθώντας να διατηρήσει την κατάσταση ως έχει, επαναφέροντας (όσο γίνεται) τις υφιστάμενες (στατους κβο άντε) ισορροπίες και να μην προκαλεί την Δεξιά.

τυπικό παράδειγμα η εκδήλωση για την κυπριακή ανεξαρτησία στις 29 σε κλειστό στάδιο με κλειστό κομματικό πλαίσιο, και όχι ανοιχτά στον δρόμο με μια ευρύτερη συμμαχία ή εστω με την ΠΕΟ μπροστά...

gregoris είπε...

το έφαγε ο μπλόγκερ. δεν πειράζει. τα βασικά τα ξανάγραψα και πέρασαν.

Smirnoff είπε...

gregoris

πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις, όσον αφορά τις δηλώσεις Χριστόφια πιστεύω πως στη δεδομένη συγκυρία και με το κλίμα που είχε διαμορφωθεί ήταν λάθος, κάτι που το εκμεταλλέυτηκε δεόντως η αντιπολίτευση, ακόμη και εδώ στην Ελλάδα παρουσιάστηκε με πολύ αρνητικά σχόλια η δήλωση του από τα κανάλια.

Τα άλλα που γράφεις είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, εμφανίζει αυτή τη στιγμή το ΑΚΕΛ διάθεση υποχώρησης απέναντι στη δεξιά και την ακροδεξία; είναι κάτι που φοβόμουνα και γι αυτό πιστεύω πως δεν πρέπει να υποσταλεί η κριτική εξ αριστερών, ώστε να αντιμετωπίζει πίεση και από τα αριστερά, όχι μόνο από τη Δεξιά. Επίσης θέλω να ρωτήσω εσένα και τον Αντώνη κατά πόσο αυτό το αντιΑΚΕΛ κλίμα είναι πλειοψηφικό στην κυπριακή κοινωνία.

Αντωνης είπε...

@Σμιρνόφ: Φυσικά το ΑΚΕΛ δεν ήταν το κόμμα της πλειοψηφίας των Ε/Κ και πριν το Μαρί. Οπωσδήποτε, ο αντι-ΑΚΕΛισμός που ακολούθησε ήταν πάρα πολύ πιο θορυβώδης επικοινωνιακά από ότι οι φωνές υπεράσπισής του, συνεπικουρούντων των ΜΜΕ, με όλα τα ιδιωτικά κανάλια και τις δύο μεγάλες εφημερίδες της ελληνόφωνης Κύπρου (Πολίτης-Φιλελεύθερος) σε πρωταγωνιστικό ρόλο.Την ίδια στιγμή, είχαμε και την αντι-ΑΚΕΛική στροφή πρώην συμπορευόμενων στο επανενωτικό μέτωπο. Και φυσικά, τις συγκεντρώσεις και την τηλεοπτική κάλυψη και μηντιακή σημασία στους "αγανακτισμένους".

Επικοινωνιακά λοιπόν θα έλεγα χωρίς αμφιβολία ο αντι-ακελισμός ήταν (και είναι) πλειοψηφικό ρεύμα. Και νομίζω ότι αυτό είχε και ένα αντίκτυπο σημαντικό ευρύτερα στον δρόμο και βέβαια και στην πολιτική απομόνωση στο κοινοβούλιο μετά την αποχώρηση του ΔΗΚΟ απ' την συγκυβέρνηση.

Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι το ΑΚΕΛ αιφνιδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό από όλα αυτά. Και θα συμφωνήσω ότι στρατηγικά πλέον δεν έχει άλλο περιθώριο από την σκλήρυνση της ταξικής ρητορικής και την επιστροφή σε πιο ακτιβιστικά ενεργές, λιγότερο γραφειοκρατικές δομές. Έτσι και αλλιώς θα είναι αντιπολίτευση στις επόμενες εκλογές και δεν πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρία.

gregoris είπε...

επιμένει στην ενότητα και κυρήττει αυτοσυγκράτηση στην βάση του..
θα φανεί παράκατω.
προς το παρόν δεν έχει καν την επιλογή του συμβιβασμού ή της συντεταγμένης υποχώρησης. η Δεξιά απαιτεί συνθηκολόγηση.

το αντι-ΑΚΕΛικό ρεύμα λογικά δεν είναι όσο μεγάλο όσο φαίνεται.
δεν ξέρω αν είναι πλειοψηφικό αλλά πάντως είναι διάχυτο και έντονο λόγω βασικά της στάσης των ΜΜΕ και των άλλων των κομμάτων. αλλά έχει και μια θεαματική διάσταση που δεν πρέπει να την παίρνουμε τοις μετρητοίς...

αντώνη, εννοείς μάλλον ότι δεν θα κερδίσει εκλογικά...όχι κατ' ανάγκην ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία.

Αντωνης είπε...

@Γρηγόρης: Δύσκολο το βλέπω να διεκδικήσει την προεδρία, πολύ δύσκολο.

Anef_Oriwn είπε...

Gregori,

Δεν είναι στις προθέσεις μου να (ξανα)μπώ σε μια αδιέξοδη και ετεροχρονισμένη συζήτηση για το Σχέδιο Ανάν. Τούτο πλέον ανήκει στην Ιστορία και η επιστροφή στην Ανανολογία σήμερα μόνο τριβές και εντάσεις προκαλεί και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό λόγο. Είπα δκυο κουβέντες πιο πάνω σχετικά με το θέμα, μετά τις αναφορές που έκαμε ο Smirnoff για το Σχέδιο, βασικά θέλοντας να σημειώσω τις σοβαρές αντιφάσεις που επισήμανα στον λόγο του [και χωρίς να καταπιάνομαι με την ουσία του Σχεδίου]... Απ’ εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τα ‘χουμε πει χιλιάδες φορές, αρά δεν είναι μόνο εγώ που πιθανόν να «παίζω πελλόν»! 

Αναφορικά με την τοποθέτηση σου ότι «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δειλιάζει, είναι αναποφάσιστο και δείχνει έτοιμο να συμβιαστεί για χάρην της εθνικής ενότητας. ακόμα και όταν δείξει διάθεση αντίστασης, είναι σε πλαίσιο άμυνας και αυτο-περιχαράκωσης», αυτό έχει να κάμει με τη διαχρονική στάση του ΑΚΕΛ για κοινωνική συναίνεση, αλλά τις συνεχείς προσπάθειες να προλάβει κινήσεις της Δεξιάς για συνένωση της που στοχεύουν στην απομόνωση του ΑΚΕΛ και τον περιορισμό του ρόλου του. Εξ ου και οι τωρινές κινήσεις του για συμμαχίες στις επικείμενες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Και σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση αυτής της πολιτικής συμπεριφοράς παίζει η «ετερογενής ιδεολογικο-ταξική σύσταση της βάσης του κόμματος» [όπως πολύ σωστά επεσήμανε κι ο Αντώνης σε κάποιο σχόλιο του]...

Κώστας Α. είπε...

Αντώνη μιας και είναι πρόσφατο και δεν ξέρω εαν το έχεις ήδη δει:

http://www.aformi.gr/2011/09/%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BB-%CE%B1/#_edn10

Θα ήθελα την γνώμη σου επί του κειμένου

Anef_Oriwn είπε...

Παρεμπιπτόντως οι Ελλαδίτες σύντροφοι έχουν διαβάσει το τελευταίο κείμενο του αγαπητού συν-blogger Νέου; – link: http://newgreekcypriot.blogspot.com/2011/09/blog-post_18.html

Αντωνης είπε...

@Κώστας Α.: Ποια θα μπορούσε να είναι η γνώμη μου για αυτό το κείμενο --που δεν είχα δει-- παρά το ότι αναπαράγει όλα όσα θεωρώ πολιτικά απαράδεκτα στα κείμενα του Δικτύου; Και έχουμε και παλαιότερα παρέμβει στα ανάλογου είδους κείμενα του ιστολογίου και εγώ, και νομίζω και η Δεισδαιμόνα και ο Γρηγόρης από όσους μίλησαν και εδώ.

Αυτό το "Ενάντια, λοιπόν, σε αυτήν την «εθνική λογική» της ήττας και των «εθνικών ελιγμών» με φασίζοντα καθεστώτα του τύπου του σιωνιστικού Ισραήλ, για το εργατικό κίνημα αποτελεί μονόδρομο η διεθνιστική οπτική" πολύ μού άρεσε. Διεθνιστική οπτική βασισμένη σε τι; Στις δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς στην Τουρκία ότι: "Γι' αυτό υπάρχει ο στόλος. Στο παρελθόν η Ελληνοκυπριακή πλευρά είχε επιχειρήσει να κάνει παρόμοια πράγματα, αλλά υπάρχουν αυτοί που θυμούνται τι αντιμετώπισε»; Στην διεθνιστική οπτική των άλλων; Υπάρχει πουθενά στην περιοχή εξωτερική πολιτική που να αποτελεί έκφραση της εργατικής τάξης;

Ο Ανάφεντος απάντησε για τις γεωτρήσεις με τρόπο που με καλύπτει, δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω.

Ανάφεντος είπε...

@Κώστας

Το κείμενο αναπαράγει μια απλοϊκή ρητορική εξίσωσης των δυνάμεων της περιοχής όπως διαμορφώνονται μέσα στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό. Το "καθεστώς της Νότιας Κύπρου" όπως λέει (τι ωραία εξίσωση με το "καθεστώς" των Κυπραίων δήθεν αγανακτισμένων και άρτι αφυπνισθέντων) λίγο πολύ εξισώνεται με τη ληστρικότητα άλλων δυνάμεων της περιοχής. Καλάν μα σοβαρομιλούμεν τωρά;

Θα πω κάτι άλλο πιο σημαντικό κατά την άποψη μου.

Ο πυρήνας της ιδέας πάνω στην οποία κτίζεται ολόληρο το κείμενο είναι το ότι αποδέχεται τη ντε φάκτο διχοτόμηση ως η μόνη ορθή ταξική και διεθνιστική λύση η οποία κατά προέκταση καλό θα ήταν σε κάποια στιγμή να συμφωνηθεί και να επισημοποιηθεί . Έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτή τη λογική από ανάλογες ομάδες στη Κύπρο.

Το ότι το δόγμα "η μη λύση είναι λύση" έχει αποτελέσει τη παντιέρα, κρυφά ή φανερά όλων των πολιτικών δυνάμεων στη Κύπρο από το 1974 είναι δεδομένο. αποκορύφωμα αυτής της λογικής ήταν το δημοψήφισμα το 2004. Δεν θέλω να επανέλθω στο σχέδιο Αναν και στη στάση της θεσμικής αριστεράς διότι πιθανόν το λάθος να μην βρίσκεται στο ότι, επίσημα τουλάχιστον το καταψήφισε, αλλά στο ότι στήριξε στην εξουσία τις πιο συντηρητικές φατρίες του κεφαλαίου στη Κύπρο - αυτές που την αντιμάχονται με τόση λύσσα σήμερα - που εκφράστηκαν μέσα από τον Τάσο και οι οποίες εκφράζουν πάνω από όλους και σήμερα τη λογική της μη λύσης. Εκ των πραγμάτων το ΑΚΕΛ δεν μπορούσε να πράξει αλλιώς τότε διότι είχε αυτοεγκλωβίστεί στις επιλογές του. Αλλά εντάξει είπαμε. Αυτό το επεισόδιο ανήκει πλέον στην ιστορία.

Έρχομαι στο σήμερα. Είναι φανερό ότι τα περιθώρια στενεύουν. Γιατί όπως η μη λύση δεν μπορεί να είναι λύση, έτσι και οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχίζονται επ' άπειρον. Σε κάποια στιγμή πρέπει να καταλήξουν ή να διακοπούν και αυτό θα σημαίνει οριστική διχοτόμηση. Νομίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση το έχει συνειδητοποιήσει αυτό (επιτέλους) και γι αυτό και οι κινήσεις για το φυσικό αέριο τώρα ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί που παίζεται μέσα στα πλαίσια της διαχείρισης των γεωπολιτικών δεδομένων της περιοχής. (Τι να κάμουμεν ρε κουμπάροι σύντροφοι, πέραν που τες βαρύγδουπες αναλύσεις υπάρχει και η πραγματικότητα της φυσικής επιβίωσης. Σταματήστε επί τέλους να τη βλέπετε με τα κυάλια).

Και εξηγούμαι: Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, η επίσημη διχοτόμηση που υπαινίσσεται το κείμενο - επικαλούμενο τον διεθνισμό του - ότι πρέπει να είναι η συμφωνημένη λύση που πρέπει να προωθεί η αριστερά, θα ήταν μια λύση που θα παραμέριζε το "εθνικό" ζήτημα απο το κέντρο της συζήτησης και θα επέτρεπε στην αριστερά να επικεντρωθεί σ' αυτά που πρέπει.

Πελλάρες. Δύο κρατικές οντότητες σε ένα τόσο μικρό γεωγραφικό χώρο θα ήταν μόνιμη εστία αντιπαράθεσης, εξοπλισμών, καχυποψίας και πεδίο κυριαρχίας ενός εθνικισμού και στις δύο πλευρές ο οποίος θα επικαλείται συνεχώς την εθνική ενότητα. Μια βραδυφλεγής βόμβα που σε κάποια στιγμή θα εκραγεί.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας κουμπάροι σύντροφοι. Η μη λύση εξυπηρετεί σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι του κεφαλαίου, προφανώς του πιο συντηρητικού και αδίστακτου. Αλλά επίσης ας μην ξεχνούμε ότι η οποιαδήποτε λύση θα εξυπηρετήσει κάποιο άλλο κομμάτι του κεφαλαίου που θα αποδειχτεί εξ ίσου αδίστακτο. Γιατί μέσα στη μονοκόμματη και κάθε άλλο παρά διαλεκτική του προσέγγιση το κείμενο αρνείται να αντιληφθεί την "άρχουσα τάξη" ως μια διαδικασία με τις δικές της αντιφάσεις και τη θεωρεί ως μια συμπαγή μάζα. Θέλουμε δεν θέλουμε, η οποιαδήποτε λύση, της συμφωνημένης διχοτόμησης περιλαμβανομένης, θα είναι ένας διακρατικός κανονισμός μεταξύ καπιταλιστικών κρατών και θα εξυπηρετεί το ένα ή το άλλο κομμάτι του κεφαλαίου, τοπικού ή όχι.

(συνέχεια από κάτω και απολογούμαι για την κατάχρηη του χώρου)

Ανάφεντος είπε...

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι άρχουσα τάξη = μη λύση, εργατική τάξη = λύση διχοτόμησης. Η απλοϊκότητα είναι επικίνδυνη.

Από μια ριζοσπαστική σκοπιά θα μπορούσε κάποιος επίσης να πει ότι αυτά είναι ντερτίπια και αντιφάσεις του καπιταλισμού εμάς δεν μας αφορούν και ότι θέλουν ας κάνουν. Δεχτόν. Αλλά αυτά τα λέμε κουμπάροι σύντροφοι όταν δεν απειλείται η ίδια η φυσική σου επιβίωση έτσι;

Και η επίκληση μου του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, με την οποία γνωρίζω ότι πολλοί σύντροφοι διαφωνούν, δεν αποκλείει τη ταυτόχρονη ρήξη με το ίδιο το σύστημα. Απλώς είναι εκεί και κρέμμεται πάνω από τα κεφάλια μας. Δεν είναι επιλογή μας. Και γι αυτό είναι σημαντικό η αριστερά να επιδιώξει μια λύση που δεν θα διαιωνίζει αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η οποία αναγκαστικά επικαλείται συνεχώς όρους "εθνικής ενότητας".

Και μια διχοτομική λύση την οποία υπαινίσσεται συνεχώς το κείμενο είναι εξ' ορισμού μια λύση που θα διαιωνίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα που θα τιναχτεί μέσα στα μούτρα μας αργά ή γρήγορα και η εργατική τάξη θα πάει στον παράδεισο πολεμώντας για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του οποιουδήποτε κεφαλαίου και τη δική της την ίδια μίζερη φυσική ύπαρξη.

Οπότε από μια ριζοσπαστική σκοπιά θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επιδίωξη μιας λύσης που θα μειώνει όσον το δυνατόν από τη μια τις πιθανότητες ανάφλεξης και από την άλλη που να μη διαιωνίζει το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης.

Επί πλέον, διχοτόμηση σημαίνει στην ουσία πλήρη και οριστική εξάρτηση από τις "μητέρες πατρίδες". Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι αυτό αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην επίσημη ή ανεπίσημη διπλή ένωση. Κι ας μην μας πουν οι κουμπάροι σύντροφοι ότι το να καταβροχθήσουν δύο μεγαλύτερες χώρες μια μικρότερη διαμελίζοντας την είναι ότι πιο αντιιμπεριαλιστικό και διεθνιστικό μπορεί να συμβεί. Κατά τα άλλα μ' αρέσει που αναφέρονται στη πρόσδεση στον Δυτικο Ιμπεριαλισμό. (Λες και αν ήτανε ο ανατολικός θα ήταν εντάξει. Σε ποια εποχή ξυπνήσατε τέλος πάντων;)

Εξήγησα σε άλλο σχόλιο μου γιατί η κίνηση με το φυσικό αέριο, παρ' όλο το μικρό κατά την άποψη μου ρίσκο που μπορεί να εμπεριέχει, θεωρώ ότι είναι εν μέρει σωστή αυτή τη στιγμή επειδή ακριβώς επιδιώκει, έστω και μέσα στα πλαίσια μιας ύστατης προσπάθειας, να επιτευχθεί μια λύση άλλη από αυτή της διχοτόμησης.

Κι αυτό πέραν από τις όποιες οικολογικές ανησυχίες έχω τις οποίες αναγκαστικά ιεραρχώ σε μια δεύτερη κατηγορία. Σε μια τρίτη ιεραρχώ το πόσο θα ωφεληθεί ο κυπριακός λαός οικονομικά από αυτη την ιστορία και ποιοι θα τα φάνε πάλι. Και σε μια τέταρτη τις συμμαχίες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος της αποτροπής της διχοτόμησης. Αυτή είναι η σειρά. Γιατί δεν μπορούμε τα τσουβαλιάζομε όλα κουμπάροι σύντροφοι και να επικαλούμαστε προσδέσεις στο άρμα του ιμπεριαλισμού και να μιλούμε για πολεμοκάπηλο καθεστώς της Κύπρου. Και ας ανοίξουμε επιτέλους σε κάποια στιγμή τι είναι ο ιμπεριαλισμός στην εποχή της παγκοσμιοποιημένης καπιταλιστικής οικονομίας. Δεν μπορούμε να προσεγγίζουμε το σήμερα με όρους του χθες.

Έχοντας τα πει αυτά θα ήθελα να προσθέσω το εξής. Για να ολοκληρωθεί αυτή η κίνηση με το φυσικό αέριο, αυτό που πρέπει να συμβεί ταυτόχρονα είναι οι ρήξεις που πρέπει να κάνει η αριστερά με τη λογική της εθνικής ενότητας. Να κάνει ουσιαστικές κινήσεις που θα προσεγγίζουν τους απέναντι μας, όχι μόνο τους Τουρκοκύπριους που είναι είδος προς εξαφάνιση, αλλά και τους έποικους. Μια κίνηση προς τη κατεύθυνση του μονομερούς αφοπλισμού θα ήταν αυτή τη στιγμή το απαραίτητο συμπλήρωμα της. Ελπίζω ότι η κρίση θα απελευθερώσει τις δυνάμεις εκείνες της αριστεράς που θα τολμήσουν να προχωρήσουν σ' αυτου του είδους τις ρήξεις. Αλλά ρε γαμώ το είναι και τα νούμερα στη μέση. Εμείς πάντως δεν τα βάζουμε κάτω.

Αντωνης είπε...

@ Ανάφεντος: Εξαιρετικές κατά τη γνώμη μου παρεμβάσεις που πιστεύω ότι ξεκαθαρίζουν πάρα πολλά πράγματα με αφορμή ένα κείμενο που νομίζω ότι αυτό καθαυτό είναι ανάξιο σοβαρής συζήτησης.

Η αναπαραγωγή μονολιθικών και θεολογικού τύπου αφαιρέσεων στην θέση απτών υλιστικών αναλύσεων των γεωοπολιτικών συσχετισμών και της σύνθεσης των ταξικών δυνάμεων είναι εύκολος και αναπαραγώγιμος τρόπος ανάλυσης, νόμιζα όμως ότι αυτό ήταν ένα από τα προβλήματα με τον "σταλινισμό" που ο αριστερισμός αποκήρυξε.

Για την διχοτόμηση της Κύπρου (δηλαδή την βασική εθνικιστική επιδίωξη της χούντας των συνταγματαρχών του "καλύτερα διχοτομημένη παρά αχταρμάς με τον οχτρό", δίνει και σταθερή δουλειά στους αξ/κους αυτό) ως "διεθνιστική" λύση --που έχει επαναδιατυπωθεί από τον ίδιο συγγραφέα παρά τις τότε παρεμβάσεις κάποιων εξ ημών-- ουδέν περαιτέρω σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

ανάφεντε λογικές και κατανοητές οι επισημάνσεις σου

ειδικά αυτό το σημείο:


"Οπότε από μια ριζοσπαστική σκοπιά θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επιδίωξη μιας λύσης που θα μειώνει όσον το δυνατόν από τη μια τις πιθανότητες ανάφλεξης και από την άλλη που να μη διαιωνίζει το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης."

ένα ερώτημα θέλω να θέσω

αν ας πούμε αυτοί που κρατάνε το κλειδί για αυτό που ονομάζεται λύση δηλαδή οι άρχουσες τάξεις της τουρκίας της αγγλίας των ηπα της κύπρου της ελλάδας που θέλει να διαιωνίζει επί της ουσίας αυτή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα για τους λόγους τους δικούς τους

αποφασίσουν ότι αυτό που ονομάζεται κυπριακό δεν θα λυθεί ποτέ

και επειδη δεν πρόκειται ποτέ κανένας να έλθει και να βγάλει φιρμάνι ότι δεν πρόκειται να λύσουμε το κυπριακό ποτέ κλπ

ποιο είνα το χρονικό πλαίσιο που θεωρείς ότι η ταξική πάλη ο αντικαπιταλιστικός αγώνας

θα μπαίνουν πάντα πρώτα υπό την σκιά της επίλυσης πρώτα του κυπριακού και μετά βλέπουμε;

γιατί θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό αυτό που γράφεις στο τέλος:

.... αυτό που πρέπει να συμβεί ταυτόχρονα είναι οι ρήξεις που πρέπει να κάνει η αριστερά με τη λογική της εθνικής ενότητας. Να κάνει ουσιαστικές κινήσεις που θα προσεγγίζουν τους απέναντι μας, όχι μόνο τους Τουρκοκύπριους που είναι είδος προς εξαφάνιση, αλλά και τους έποικους."

πολύ κρίσιμο αυτό το στοιχείο και χαίρομαι που επιτέλους αναφέρεται από κυπρέο

λες και οι έποικοι είναι κάτι μολυσματικό και δεν είναι άνθρωποι λες και αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν λόγο για τον τόπο στον οποίο ζουν


osr

Ανάφεντος είπε...

Αντώνη, νομίζω εντόπισες τη λέξη κλειδί: θεολογία. Από εκεί εύκολα πηδάμε στον Σταλινισμό και ας επικαλούμαστε άλλα.

gregoris είπε...

"απλοϊκή ρητορική εξίσωσης"
"αποδέχεται τη ντε φάκτο διχοτόμηση"
"κάθε άλλο παρά διαλεκτική"
"αναπαραγωγή μονολιθικών και θεολογικού τύπου αφαιρέσεων"

ρε παιθκιά μα εφωνάξετε του;
:)

Ανάφεντος είπε...

Ανώνυμε πιο πάνω σε χαιρετώ. Αυτό που λέω δεν είναι ότι η ταξική πάλη πρέπει να μπει στο ψυγείο λόγω εκτάκτου ανάγκης. Ούτε και μπορεί να τη βάλει κάποιος, μεταξύ μας ;) Απλώς οι στοχεύσεις του έχουν ιδιομορφίες λόγω της ιδιομορφίας της κατάστασης στη χώρα. Από εκεί και πέρα εξαρτάται και πως ερμηνεύει ο κάθε ένας την έννοια της τάξης και της ταξικής πάλης.

Αντίθετα, λέω ξεκάθαρα ότι παράλληλα με τη επιδίωξη μιας λύσης εκτός αυτό που χρειάζεται είναι ρήξεις. Και όταν αναφέρομαι σε μονομερή αφοπλισμό και ανοίγματα όχι μόνο στους ΤΚ αλλά και στους έποικους - ένα ζήτημα ταμπού όντως - το εννοώ μέσα στα πλαίσια μιας ταξικής αλληλεγγύης. Είναι βέβαια ένα λεπτό ζήτημα γιατί υπάρχει και μια εσωτερική αντιπαράθεση μεταξύ ΤΚ και εποίκων αλλά και ευαισθησίες στην ΕΚ πλευρά και χρειάζεται πιο πολλή σκέψη και ανάλυση. Αλλά το γεγονός είναι ένα: έτσι κι αλλιώς θα ζήσουμε μαζί τους και πρέπει να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε.

"...... θα μπαίνουν πάντα πρώτα υπό την σκιά της επίλυσης πρώτα του κυπριακού και μετά βλέπουμε;...."

Μα είναι αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πρέπει να λυθεί και μάλιστα όχι με διχοτόμηση για τους λόγους που εξήγησα. Για το αν θα διαιωνίζεται η κατάσταση αιώνια νομίζω ότι τα πράγματα έχουν φτάσει πια στο απροχώρητο. Δεν μπορεί να συνεχίσει επ' άπειρον αυτή η διαδικασία. Αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες, ειδικά με υπαιτιότητα των ΕΚ, το επόμενο βήμα θα είναι το λεγόμενο acknowledgement της Β. Κύπρου από ΕΕ. Άσε που οι εξελίξεις στον ισλαμικό κόσμο ενδεχομένως να μεταστρέψουν το κλίμα υπέρ της διχοτόμησης. Και κάτι τέτοιο μέσα στα πλαίσια της Ισλαμικής Διάσκεψης ας πούμε θα ήταν η αρχή του τέλους.

Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω αν παρακολούθησες με πιο τρόπο εξαπολύει την επίθεση του το κεφάλαιο το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο. Αν θες δες το αυτό. Είναι στα κυπριακά αλλά όταν τα βλέπεις γραμμένα δεν είναι τόσο δύσκολα :)

Η επιθεση του κεφαλαιου

Αντωνης είπε...

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ για για την Μεσόγειο και την Κύπρο: http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6450901

Προς συζήτηση.