Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Στα ύψη η ανεργία, στα τάρταρα το ΑΕΠ

Ο χειρότερος Ιούνιος των τελευταίων ετών για την αγορά εργασίας, χωρίς δουλειά το 16% του εργατικού δυναμικού
Στα ύψη η ανεργία, στα τάρταρα το ΑΕΠ
Στο 7,3% διαμορφώθηκε η ύφεση στο β' τρίμηνο


Αποκαρδιωτική παραμένει η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, βάσει των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 7,3% στο β' τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 793,685 άτομα, δηλαδή στο 16% του εργατικού δυναμικού.

Στα ύψη η ανεργία και τον Ιούνιο
Στο 16% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο το ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Αν και μειωμένη σε σχέση με το 16,6% το Μάιο, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, τον κατ' εξοχήν εποχικό μήνα Ιούνιο, όπως προκύπτει από τις χρονοσειρές που διατηρεί η ΕΛΣΤΑΤ από τον Ιανουάριου του 2005.
Οι απασχολούμενοι εντός μόλις ενός έτους, από τον Ιούνιο του 2010 δηλαδή, μειώθηκαν κατά 268.698 άτομα ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 29.597 άτομα, μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου 2011.

Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στους «ώμους» των γυναικών και των νέων (15 – 24 ετών) καθώς για το μήνα Ιούνιο τα ποσοστά ήταν στο 19,9% και 43,3% αντίστοιχα. Αρκετά πάνω από τον εθνικό μέσο όρο είναι και η αναλογία των ανέργων προς το εργατικό δυναμικό και για την ηλικιακή ομάδα 25 – 34 ετών.

Δυσανάλογη είναι και η κατανομή των ανέργων ως ποσοστό στο εργατικό δυναμικό ανά την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, στη Δυτική Μακεδονία διαμορφώθηκε στο 22,1%, στη Κεντρική Μακεδονία στο 19,1% και στην Ήπειρο στο 18,5%.

ΕΛ. ΤΡ.
Πτώση 7,3% στο ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο
Μείωση μεγαλύτερη του 7% εμφάνισε το ελληνικό ΑΕΠ κατά το 2ο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Οπως σημειώνει η Αρχή στο σχετικό της σημείωμα, η καταναλωτική δαπάνη συρρικνώθηκε κατά 6,8%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 1,4%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίων εμφάνισαν πτώση που άγγιξε το 18%.

Ωστόσο, η πτώση του ΑΕΠ αντισταθμίστηκε ελαφρώς από την κατά 26,5% μείωση που παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
Πηγή: enet

35 σχόλια:

Αντωνης είπε...

Λεζάντα φωτογραφίας: "Ωραίο αυτό το Montblanc που διαφημίζει κάτω απ' το άρθρο για τη μπασκλασαρία, θα πηγαίνει με την Hermes που θα βάλω για να είμαι έξτρα ντούρος για τον σοσιαλισμό."

Eriugena είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αντωνης είπε...

@Eriugena: Θα απαντήσω πάρα πολύ συνοπτικά και χωρίς να μπω σε επιμέρους ζητήματα:

Αφού γνωρίζω ως έλλογος άνθρωπος πως δεν μπορώ να δημιουργήσω μόνος μου την αριστερά που εγώ θα ήθελα, αφού δεν πιστεύω ότι μπορώ απλά να αγνοήσω τις απτές υλικές της εκφάνσεις για χάρη των δικών μου νοητικών σχημάτων, πρέπει να διαλεχθώ με την αριστερά που υπάρχει, όσο απογοητευτικές και αν βρίσκω κάποιες της πλευρές. Αυτό εσύ το βλέπεις σαν εξιδανίκευση, όμως για μένα δεν συνεπάγεται κάποιου είδους τυφλή πίστη σε ένα κόμμα. Συνεπάγεται μια διαλεκτική συμμετοχής και απόστασης, υποστήριξης και κριτικής, θέσης εντός και θέσης εκτός του κομματικού μορφώματος που θεωρώ ότι συγκεντρώνει κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της εποχής (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το καταφέρει ή θα το προσπαθήσει καν, για αυτό δεν είμαι καθόλου βέβαιος).

Μπορεί κάλλιστα αυτή η οπτική να σε βρίσκει αντίθετο, όμως δεν βρίσκω εγώ προσωπικά κάποια καλύτερη. Δεν μου αρκεί να έχω δίκαιο μέσα στο κεφάλι μου και να τα βάζω με τον κόσμο που δεν το καταλαβαίνει, θέλω να έχω μερίδιο στην διαμόρφωση της πραγματικότητας και της συνείδησης του κόσμου αυτού. Είμαστε μεγάλα παιδιά και ενσυνείδητα για το τι κάνουμε και γιατί. Το αυτό νομίζω ότι ισχύει για την disdaimona.

Eriugena είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

@ Eriugena

Δεν νομίζω να είναι υπεύθυνο το Κ.Κ.Ε. για τον σκόπιμο και αισχρό εκμαυλισμό, με την χρήση του οποίου το ΠΑΣΟΚ επάνδρωσε τον κρατικό μηχανισμό κυριολεκτικά με τους χειρότερους της νεοελληνικής κοινωνίας, ώστε να έχει υποτακτικά ενεργούμενα της κάθε αυθαιρεσίας και ανομίας του και παράλληλα να οικοδομίσει ένα σώμα πραιτωριανών για την διασφάλιση της μονιμότητας νομής της εξουσίας.
Ξέρεις φίλε μου πως στο αίσχος που βλέπουμε στον κρατικό μηχανισμό δεν εξηγούνται όλα με την πρακτική των κυβερνώντων (ΠΑΣΟΚ), αλλά και με την συναίνεση απειράριθμων παλιάνθρωπων που θεωρούσαν το φυσικότερο των πραγμάτων να γλείφουν και να σέρνονται διοριζόμενοι από την σοφίτα, το υπόγειο, την κερκόπορτα, αλλά ποτέ από την κεντρική πύλη με διαφανείς διαδικασίες.
Αντίθετα από σένα που θεωρώ πως το μόνο που κάνεις είναι να εκτοξεύεις το σκοταδιστικό μίσος σου προς το Κ.Κ.Ε. εγώ απο πολλά χρόνια ψέγω την ατολμία του κόμματος να καυτηριάσει ανοιχτά και δημόσια τα υποκείμενα αυτά που επάνδρωσαν το ΠΑΣΟΚΟκράτος χωρίς ίχνος ντροπής.
Τυχαίνει να "συνεργάζομαι" με πλήθος κρατικών, νομαρχιακών και δημοτικών υπηρεσιών λόγω επαγγέλματος (μελετητής δημοσίων έργων, όχι πασοκικό λαμόγιο) και γνωρίζω από πρώτο χέρι το αίσχος αυτό.
Αφήστε το παραμύθι του τάχα αδέκαστου επαναστάτη.
Αντί να να κάνετε το σταυρό σας γιατί το Κ.Κ.Ε. στο όνομα της ταξικής αλληλεγγύης εθελοτυφλεί στην χυδαιότητα των πασοκικών κρατικοδίαιτων λεγεώνων ζητάτε και τα ρέστα.
Αιδώς Αργείοι !

Taliban

Αντωνης είπε...

Μην πέφτετε σε παγίδες. Νομίζετε ότι υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους στα μάτια του καπιταλισμού; Λάθος νομίζετε. Και τούς δύο το κράτος τους έχει ξεσκίσει με την ίδια άνεση και με την ίδια αποφασιστικότητα, φροντίζοντας φυσικά να καλλιεργεί το κλίμα του "διαίρει και βασίλευε" χτυπώντας τους εναλλάξ.

Είναι απογοητευτικό να θεωρείτε ότι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε καθώς μας βάζουν σε ένα τσουβάλι και μας πετούν στον πάτο της θάλασσας όλους μαζί είναι να τακτοποιήσετε --μέσα στο τσουβάλι και πνιγόμενοι-- λογαριασμούς για το ποιος έκανε τι και ποιος θα πρεπε να είχε κάνει τι στις δεκαετίες 1980-2000.

Αντωνης είπε...

Καλή, ψυχρή ή ανάποδη, η μεταπολιτευτική συναίνεση πέθανε και ο δρόμος είναι απλός: συσπείρωση ή εμφύλιος των εργαζόμενων.

Eriugena είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Eriugena είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

@ Eriugena

σου εύχομαι να καταφέρεις να βιώσεις το παραλήρημα σου σε μιά νέα ΕΜΒΙΑ, οργανωμένος στο επαναστατικό κόμμα των ΝΑΒΙ.
Για καλό και για κακό πάντως εξοπλισθείτε και με σκόρδα προς αντιμετώπιση πιθανών διαγαλαξιακών ΚΚέδων "που ρουφάει σα βρυκόλακας την αληθινή ζωή"

Taliban

Ανώνυμος είπε...

Ιστορικά ο Σταλιν είχε δίκιο μόνο ήταν λιγουλάκι λαπάς και του ξέφυγαν κάμποσοι.
Μόλις χαλάρωσαν τα πράγματα και ανέβηκαν οι οπορτουνιστές στην σοβιετική ένωση άρχισε η κατρακίλα.
ρώτα και καμιά παλιά 60ρα ρωσίδα που πλένει τις σκάλες στην πολυκατοικία σου να σου πεί.
Οσο αναφορά αυτούς που έχουν πτυχία όλοι πάνε προς ΚΚΕ. Κάτσε και θα δείς.
Ενας πρώην απολιτίκ μόλις μου δήλωσε: καλύτερα και με τσαουσέσκου (και μάλιστα την εποχή της λιτότητας προς εξόφληση όλου του χρέους) παρα στο μόνιμο τούνελ των βλαχομπαροκ γιάπηδων και των εραστών τους Είμαι φανατικά υπέρ των εκκαθαρίσεων. μυρουδιά απο μακρια και τους καταλαβαίνω πιά τους πράχτορες.

Αντωνης είπε...

"μόνο ήταν λιγουλάκι λαπάς και του ξέφυγαν κάμποσοι."

Μέχρι το 1938 είχε καθαρίσει σχεδόν όλους τους μπολσεβίκους που έκαναν την επανάσταση του 1917. Καταπληκτικό επίτευγμα ενάντια στον οπορτουνισμό. Να μην τον ψέγουμε για το ελάχιστο ποσοστό αποτυχίας στην γενοκτονία της γενιάς της επανάστασης, θα ήταν μικροψυχία.

Αντωνης είπε...

Με τέτοιου είδους επιτεύγματα είναι πράγματι να απορεί κανείς γιατί ο υπαρκτός σοσιαλισμός εκπορνεύτηκε από τα ίδια τα μέλη της ΚΕ του κόμματος το 1989. Αφού μόνο ο ηρωικός κομματικός ανθός είχε καταφέρει να επιβιώσει του ξεπαστρέματος, πώς έγινε τέτοια ζημιά;

Ανώνυμος είπε...

Είπαμε ήτανε λαπάδες τους ξέφυγαν πάρα πάρα πολλοί όπως και αυτοί στον 902.

Ανώνυμος είπε...

Ο μόνος πετυχημένος κομμουνισμός σε όλα τα επίπεδα ήταν ο Σταλινισμός. Μόλις τον κατάργησαν πήραν την κάτω βόλτα.Τα ξερόχορτα ξαναβγαίνουν πάντοτε. Αμα καταργείς το ξερίζωμά τους...
Η σοβιετική ένωση δεν έπεσε απο το κόμμα αλλα απο 2-3 με αργηγό τον ευνοούμενο του Αντρόπωφ της kgb και cia...Tα υπόλοιπα είναι ιστορία: κολλητιλίκια με θάτσερ και ρέηγκαν, κόλπο γρόσσο τσερνομπίλ, Deregulation για να παραλύσουν τα πάντα.Αν υπήρχε στάλιν θα τους είχε αφαλοκόψει δεν του ξέφευγαν...

Αντωνης είπε...

@Ανώνυμος 2.32, 3.34, 3.56: Κατάλαβα. Είδες το τρολ-λεϊ που πέρναγε και είπες να ανέβεις.

OMADEON είπε...

Αντώνη, τα τρολ αποδεικνύουν κι αυτά το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με το σταλινισμό μέσα στο ΚΚΕ.

Ο καθηγητής Γιώργος Ρούσης είπε την αλήθεια, για το φαινόμενο αυτό και περιθωριοποιήθηκε. Αλλά υπάρχουν κι άλλα που δεν είπε. Κυρίως ψυχολογικά φαινόμενα χειραγώγησης, στρεβλής σκέψης, υπακοής σε εξουσιαστικές δομές που χαϊδεύουν το σταλινισμό για να μη χάσει το κόμμα οπαδούς.

Ενα τέτοιο κάθαρμα όπως ο Στάλιν που εξόντωσε τους περισσότερους αρχικούς μπολσεβίκους, ούτε κατά διάνοιαν δεν έπρεπε να συζητιέται σήμερα από το ΚΚΕ. Και οποιαδήποτε τυχόν "σοσιαλιστική οικοδόμηση" στις μέρες του έπρεπε να ακυρώνεται, αντί να την υποστηρίζουν με πάθος (παριστάνοντας και τον αμερόληπτο, τον μη-σταλινικό).

Οδηγούμαι στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι μεγάλο μέρος του σημερινού ΚΚΕ αποτελείται είτε από αμετανόητους σταλινικούς, είτε από συμπαθούντες τους, και ότι όλη η προσπάθεια αποκατάστασης της σταλινικής περιόδου ήταν... έρανος για τέτοιες ψήφους.

Αυτά ήθελα να πω και χθες, ψάχνοντας εκείνη την "Ανασύνταξη...". Είναι σαν "παλαιοημερολογίτες", που επηρεάζουν σοβαρά την "ορθοδοξία" του κόμματος με αφανείς και υπόγειους τρόπους. Και όσο ξενερώνει ή φθείρεται το κόμμα, τόσο η επιρροή τους αυξάνει.

Πάλι καλά που έχουμε σοβαρή κοινωνική κρίση, όπου δεν χρειάζεται πια γηραλέος σταλινισμός για να εμπνεύσει αγωνιστικότητα στους νέους Κνίτες.

Αντωνης είπε...

@Omadeon: Δεν ξέρω κατά πόσο επηρεάζει η ΟΑΚΚΕ το ΚΚΕ (δεν το νομίζω) ή κατά πόσο η αποκατάσταση του Στάλιν στα πρόσφατα χρόνια είναι προσπάθεια άγρας ψήφων (εμένα μού φαίνεται λογικότερο να είναι αντίθετα λόγος απώλειας ψήφων). Το ΚΚΕ είναι μια τρομερή πολύπλοκη υπόθεση γιατί έχει μια τρομερά πολύπλοκη, ακόμα ανεξερεύνητη και τραγική ιστορία.

Αυτό που ξέρω είναι ότι α) δεν μπορώ να αποδεχτώ πολιτικά ή ηθικά την αποκατάσταση του σταλινισμού σε βάρος --αναπόφευκτα και για ιστορικούς λόγους πρώτα από όλα-- της λενινιστικής πρωτοπορίας και β) δεν θεωρώ ότι η απαξίωση συνολικά του ΚΚΕ είναι νόμιμη, πόσο μάλιστα όταν είναι απόρριψη της ζωντανής του βάσης, που περιλαμβάνει νεολαία αξιόλογη και μαχητική. Όπως προείπα, το μέτρο είναι σημαντικό να υπάρχει, γιατί πάρα πολλοί απαξίωσαν το ΚΚΕ, αλλά κατόπιν απαξιώθηκαν δια των πράξεών τους οι ίδιοι χειρότερα.

Eriugena είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Eriugena είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Eriugena είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αντωνης είπε...

Μού αρέσει ρε παιδιά η ακλόνητη πεποίθηση ότι τις παραπάνω τρολιές τις έγραψε ΚΚΕς. Ξέρετε πολλούς ΚΚΕδες δηλαδή που τρέχουν σε μπλογκ για να θάψουν τον κόμμα τους, ε; Περίεργο. Εγώ οι ΚΚΕδες που ξέρω είναι πάρα πολύ προσεκτικοί σε τέτοια θέματα.

Γιάννη, η έκφραση "σταλινικός σταρ του μαζοχισμού" για τον Πλουμπίδη είναι πραγματικά απαράδεκτη. Αν μη τι άλλο, όταν γράφεις για ημάς τους ιντερνετικούς μάγκες του κώλου σε σχέση με το τι σήμαινε κομμουνιστής στο παρελθόν, καλό θα ήταν να το θυμάσαι όταν μιλάς για τον Πλουμπίδη. Είμαστε πολύ μικροί για να μιλάμε έτσι και πολύ λυπάμαι που όσο και να μιλώ για μέτρο δεν με ακούτε.

Eriugena είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

...Ειναι σίγουρο οτι θα σε παραδώσουν στα σκυλιά γιατί ο λόγος σου είναι ο ίδιος με του Λοβέρδου και του πάγκαλου. Ασε την κριτική της Αλέκας περι απαράδεκτης δήλωσης...Λες και αν θα σπάσουμε τζάμια θα έρθει η επανάσταση...
Φυσικά και ανέβηκα στο τρόλεϋ και φαινεται οτι πέτυχα διάνα.
ΧΧΧ φρομ Gilletina

Ανώνυμος είπε...

@ RDAntonis

Χρειάζεται τίποτε περισσότερο απο το ακραίο παραλήρημα μίσους του παραπάνω Eriugena για να κατανοήσει ο όποιος ελάχιστα εχέφρων με το τι είδους "κριτική στάση" προς το Κ.Κ.Ε. έχει να κάνει ?
Αφού τελειώσουν οι "φιλοσοφικοί" ντιλεταντισμοί εμφανίζεται η απτή πλήν άθικτος πραγματικότητα.

Taliban

Υ.Γ.
μόλις γύρισα σπίτι από προφεστιβαλική εκδήλωση της Κ.Ν.Ε. όπου είχα την ευχαρίστηση να συνευρεθώ με εκατοντάδες μισαρούς εγκληματίες

Eriugena είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αντωνης είπε...

@all: Εδώ και αρκετό καιρό δοκίμασα εκ νέου την τακτική να μην "κόβω" σχόλια. Δυστυχώς, και με αφορμή την "συζήτηση" --που σπανίως ήταν συζήτηση-- για τις απολύσεις του 902, το πράγμα εκφυλίστηκε σε επίπεδα οπαδικού σάιτ, παρά τις παρεμβάσεις και παρεναίσεις μου για ηρεμία και μέτρο.

Εφεξής, δεν θα εμφανίζεται κανένα σχόλιο που δεν εκπληρώνει τους βασικούς κανόνες σεβασμού προς τον συνομιλητή και περιέχει υβριστικές εκφράσεις, ούτε πρόκειται να γίνει ανεκτό flaming, trolling και baiting.

Αρκετά.

Eriugena είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αντωνης είπε...

@Erigena: Οι "αυταπάτες" μου, όπως τις αποκαλείς, δεν οφείλονται σε αφηρημένα νοητικά σχήματα, όπως ίσως πιστεύεις, αλλά στην πραγματική μου εμπειρία με ανθρώπους του ΚΚΕ.

Θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής: το μπλογκ έχει κατά καιρούς κάνει κριτική σε όλα τα κόμματα της λεγόμενης "αριστεράς" στην Ελλάδα. Σε ποια περίπτωση συνέβει αυτή η κριτική να αναδημοσιευτεί ή να λινκαριστεί δημόσια σε ιστότοπους συνδεόμενους με το κόμμα και να συζητηθεί δίνοντας βάση για αυτοκριτική, οιουδήποτε είδους;

Να σού απαντήσω εγώ. ΜΟΝΟ στην περίπτωση της κριτικής του κειμένου του Ριζοσπάστη για τις απολύσεις στον 902. Και από όλα όσα ειπώθηκαν σε σάιτ που σχετίζονται με το ΚΚΕ βρέθηκε μόνο ένας να μιλήσει απαξιωτικά για το κείμενό μου, και αυτός δέχτηκε την κριτική των συντρόφων του για τον τρόπο που μίλησε.

Τώρα, θα μού πεις, σιγά τα λάχανα. Ε, συγνώμη, ας δω πρώτα ΕΝΑ άλλο κόμμα να συζητά δημόσια και ανοιχτά σε δικά του σάιτ πάνω σε πράγματα που αφορούν κριτικά το επίσημο όργανο της ΚΕ του χωρίς να "θάβει" το ζήτημα και μετά ας ξαναμιλήσουμε για το τι είναι σταλινισμός και τι όχι.

Τα σχόλια του gilettina, που εγώ δεν έχω δει ποτέ να σχολιάζει σε σάιτ προσκείμενο στο ΚΚΕ, ήταν ξεκάθαρα "baiting" για να προκαλέσουν αντίδραση. Από άτομα που γνωρίζω ότι πρόσκεινται στο ΚΚΕ, μόνο ο Taliban σου απάντησε, παρά τα μύρια όσα, από άδικα ως υβριστικά, καταλόγισες στο ΚΚΕ και εσύ και κάποιοι άλλοι άλλοι.

Το πώς λειτουργούν οι ΚΚΕδες που γνωρίζω εγώ το δείχνει η αντίδραση των ιστότοπων που πρόσκεινται στο κόμμα και τα σχόλια που έγιναν εκεί: σέβονται όσους τους σέβονται, αγνοούν όσους απαξιώνουν, και δεν κάνουν "μαζικές" επιθέσεις τρόλλινγκ σε σάιτ που γράφουν πράγματα που δεν τους βολεύουν, όπως έκαναν με τον αισχρότερο τρόπο οι "αγανακτισμένοι" εδώ επί μήνες.

Αυτή είναι η δική μου εμπειρία.

Αντωνης είπε...

Και για να ξεκαθαρίσω: μιλάω για "βάση" όταν μιλάω για συμπεριφορές, και η βάση είναι αυτό που με ενδιαφέρει στο ΚΚΕ.

Αντωνης είπε...

Και κάτι τελευταίο: "Μπέρδεψες τα μπούτια σου" για την οξεία κριτική μου στον Ρίζο δεν ήρθε να μού πει ΚΚΕς. Πρώην ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ήρθε να μού το πει, επειδή δεν έβριζα το ΚΚΕ στον βαθμό που θα επιθυμούσε.

Αυτό σού λέει κάτι περί πολιτικού ήθους ή όχι;

Eriugena είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
OMADEON είπε...

@Eriugena Νομίζω ότι το λάθος σου είναι πολύ απλά... η γενίκευση. Εχεις κάποιες οδυνηρές εμπειρίες και απογοητευτικές αναγνώσεις, οπότε... γενικεύεις στο σύνολο των μελών του ΚΚΕ. Εγώ τυχαίνει να έχω και φίλο μέλος του ΚΚΕ που γνωριζόμαστε εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει κανένα από τα αρνητικά που καταδίκασες. Καθώς και... ανηψιό ιδεαλιστή και ειλικρινές μέλος της ΚΝΕ. Γενικά είναι πολύ ανοιχτόμυαλος, αλλά και προσηλωμένος στην αρχή να κριτικάρει το κόμμα μόνο ΜΕΣΑ στο ίδιο το κόμμα, ποτέ έξω από αυτό. Εξω από το κόμμα, θα σιωπήσει ή θα σου πει τη γραμμή του κόμματος. Ακόμη και με μένα πολύ σπάνια μιλάει για τέτοια θέματα (κι έχω καιρό να τον δω). Ομως δεν είναι ούτε ανέντιμος ούτε κλειστόμυαλος. Απλά... πειθαρχημένος.

@Αντώνη η ισορροπία για την οποία μοχθείς είναι σίγουρα αξιέπαινη και δείχνει μεγάλο ήθος.
Εγώ απλώς θα σε ενημερώσω για σημαντικές συζητήσεις για το θέμα, που έγιναν στο διαδίκτυο πριν ιδρύσεις το μπλογκ, όπως μία όπου... συμμετείχε ο σοβαρός μαρξιστής-λενινιστής Γιώργος Ρούσσης, πρόσωπο μεγάλου ήθους.
Ορίστε λοιπόν ένα πολύ σημαντικό μακροσκελές σχόλιο του καθηγητή, σε μεγάλη συζήτηση που έγινε (σε μπλογκ που πρόσκειται στο ΚΚΕ).
http://a8liothtes.wordpress.com/2008/07/24/grafeiokratia/comment-page-2/#comment-3432

Αξίζει να δεις αυτή τη συζήτηση, αλλά... πρόσεξε κάτι τεχνικό. Τα σχόλια έχουν εκ των υστέρων χωριστεί σε σελίδες 1,2,3,4... οπότε για να πας σε άλλα σχόλια μερικές φορές πρέπει να πατήσεις τα κουμπάκια "παλαιότερα σχόλια (αριστερά) και "νεότερα σχόλια" (δεξιά).

Εγώ είχα κάνει τότε ένα ποστ στο μπλογκ μου διαμαρτυρόμενος έντονα, αλλά ΚΑΙ φιλικά προς το ΚΚΕ για ένα πρωτοσέλιδό του.
http://omadeon.wordpress.com/2008/09/25/unpistevable/

Τελειώνω αυτό το σχόλιο με υποκειμενικές διαπιστώσεις για τα... μυστήρια χούγια κάποιων οπαδών ή μελών του ΚΚΕ.

Κατά τη γνώμη μου, αν γινόταν ποτέ στατιστική, οι περισσότεροι νέοι που ανήκουν στο ΚΚΕ ακολουθούν τους... γονείς τους, που κι αυτοί ήταν μέλη του ΚΚΕ, όπως συνήθως και οι... παππούδες τους. Αυτό συμβαίνει εξαιρετικά συχνά, όπως με διαβεβαιώνουν άνθρωποι που ξέρω ΜΕΣΑ στο κόμμα. Εχει να κάνει και με τον περίεργο ρόλο του ΚΚΕ σαν... υποκατάστατου θρησκείας!!!

-Είναι και ο λόγος που οι σταλινικές ή σταλινόφιλες αντιλήψεις μεταβιβάστηκαν από γενιά σε γενιά.

-Είναι και ο λόγος που το κόμμα φοβάται μην τυχόν και αποξενώσει τα πιο παλιά μέλη του και τους απογόνους τους. Νιώθει υποχρεωμένο να μην απογοητεύσει τους "πιστούς", όπως ακριβώς η... Εκκλησία.

-Είναι και ο λόγος που (όπως και η Εκκλησία), τέλος, φοβάται και καλοπιάνει ταυτόχρονα τους "παλιοημερολογίτες" (που θεωρούνται πιο "καθαροί" ιδεολόγοι ή πιο γνήσιοι). Ο νοών νοείτω...

Αυτά από μένα. Συνέχισε την εποικοδομητική σου προσπάθεια. Τίποτε ειλικρινές δεν πάει ποτέ χαμένο! :-)

Αντωνης είπε...

@Omadeon: Είναι πολύ καλό που έδωσες αυτό το λινκ, που αξίζει να διαβαστεί τόσο σε συνάφεια με κάποια πράγματα που ειπώθηκαν εδώ όσο και γιατί δείχνει, σε πολλά απ' τα σχόλια, τι σημαίνει σοβαρός κριτικός διάλογος μέσα στους μαρξιστικούς κόλπους και πόση υπευθυνότητα και γνώση προαπαιτούν κάποια ζητήματα. Υπάρχουν προβλήματα σοβαρά μέσα σε κάποια κομμάτια της κουλτούρας του ΚΚΕ ως κόμματος, και αυτό το βλέπει ο καθένας. Ελάχιστοι όμως από όσους εντοπίζουν τα προβλήματα έχουν την εντιμότητα να παραδεχτούν και την σοβαρότητα, την ευρυμάθεια και την διερευνητική διάθεση που τόσο σπανίζει στην Ελλάδα σε άλλους κομματικούς και μη χώρους. Τα σχόλια του αυτοσαρκαστικά καλούμενου Μπρεζνιεφικού απολιθώματος (aka Σφυροδρέπανου) δεν μπορούν να τα γράψουν πολλοί στην Ελλάδα, και ο διάλογός του με τον Ρούσση είναι παράδειγμα προς μίμηση στο ίντερνετ.

Αντωνης είπε...

Ξαναπαραθέτω εδώ το λινκ που έδωσε ο Omadeon για ευκρίνεια:

http://a8liothtes.wordpress.com/2008/07/24/grafeiokratia/comment-page-2/#comment-3432