Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Μετατόπιση σκηνικού;

Στην σημερινή της ομιλία στην νεολαία της ΚΝΕ, η Αλέκα Παπαρήγα διακήρυξε, μεταξύ άλλων:
Άμεση αντίδραση με στάση πληρωμών, αυτή είναι η απάντηση στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα ζήσουμε δύο κολασμένους μήνες. Εμείς πρέπει να κάνουμε τη ζωή της κυβέρνησης, της Τρόικα κόλαση.
Το ερώτημα λοιπόν που εμείς βάζουμε στο λαό:
Ως πότε θα ζεις με έναν τέτοιο εκβιασμό ή πληρώνεις ή αργοπεθαίνεις στη φτώχεια;
Θα αφήσουμε τον οφειλέτη στη ΔΕΗ, στην εφορία να χάσει το σπίτι του, να μπει ακόμα και στη φυλακή;
Στηρίζουμε, ενθαρρύνουμε, και βεβαίως συμμετέχουμε σε ένα παλλαϊκό κίνημα, οργανωμένο από τα συνδικάτα, μαζικές οργανώσεις γυναικών και νέων, λαϊκές επιτροπές, άλλες μορφές οργάνωσης, κίνημα που αρνείται να πληρώσει τα χαράτσια, διεκδικεί να πληρώσει το κεφάλαιο, τα μονοπώλια. [...]
Νομιμοποιείται σήμερα η μη πληρωμή χαρατσιών, τα χαράτσια μέσα από τη ΔΕΗ, με τα χαρτιά της Εφορίας. Και να μην υπάρχουν ποινές.
Το ενδιαφέρον συνίσταται στο ότι η πρωτοβουλία για μη πληρωμή του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ και μη πληρωμή της έκτακτης εισφοράς για τα ακίνητα εμπλέκει και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, περιλαμβανομένου του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και κάποιους απρόσμενους συνοδοιπόρους.*

Θα αλλάξει στην πράξη η κατεύθυνση που φάνηκε να σφραγίζεται στο 18ο συνέδριο και η οποία επαναλήφθηκε ως αρχή σε άλλο σημείο της ίδιας ομιλίας, περί μη πολιτικής συνεργασίας "μετώπου" με "οπορτουνιστικούς" χώρους εκτός ΚΚΕ ("Ας υποθέσουμε ότι πέφτει η κυβέρνηση, πράγμα που και εμείς το θέλουμε, και στη θέση της αναδειχθεί η κυβέρνηση των αυτοαποκαλούμενων «προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων» που φαντασιώνεται ότι θα διαπραγματευθεί τη μείωση του χρέους και θα καταργήσει το Μνημόνιο. Καταργώντας το Μνημόνιο και χωρίς να πειράξει την μονοπωλιακή ιδιοκτησία, το μόνο που θα πετύχει είναι τα μονοπώλια να ανασυνταχθούν και να πάρουν εκδίκηση, ο λαός ανέτοιμος και αποπροσανατολισμένος θα απογοητευθεί");

Έχει κάποια σημασία αυτή η σύμπλευση απόψεων με την ευρύτερη εξωκοινοβουλευτική (και μη εξωκοινοβουλευτική) αριστερά με δεδομένη την ισχυρότατη κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο πολιτικούς πόλους στα πανεπιστήμια;

Θα επιχειρήσει το ΚΚΕ να απεγκλωβιστεί από την ως τώρα στρατηγική του επιλογή να κινείται στον δρόμο σχεδόν αποκλειστικά μέσω του ΠΑΜΕ; (ενδιαφέρουσα η πρόταση: "ΤΕΡΜΑ στο φαινόμενο στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα γραφεία να μην αναπτύσσεται η πολύμορφη ταξική πάλη, να μη ριζώνει αυτή σε ένα ισχυρό ΚΚΕ και δυνατή ΚΝΕ")

Αποτελεί η αναφορά της ΓΓ σε "παλλαϊκό κίνημα" σημάδι μιας τέτοιας πρόθεσης να υιοθετηθεί η ρητορική του "μετώπου";

Σηματοδοτείται μια προσπάθεια απεύθυνσης στις μικροαστικές μάζες της χώρας μέσω της εξωκοινοβουλευτικής ρητορικής περί "ανυπακοής" και "απειθαρχίας" ("Θέλει γερά κότσια σήμερα να δηλώνεις ανυπακοή και απειθαρχία στο αστικό πολιτικό σύστημα και τους άδικους, εκμεταλλευτικούς νόμους");

Θα έχει μεγαλύτερη πολιτική απήχηση από ότι η ως τώρα μάλλον στενότερα ταξική ρητορική; ("Πρέπει να μπει ένα τέρμα σε συντεχνιακές και τεχνητές διαιρέσεις ανάμεσα στους δημόσιους και ιδιωτικούς εργάτες και υπαλλήλους. Ανάμεσα στους εργατοϋπαλλήλους και στους μικρούς εμπόρους, επαγγελματίες. Η κοινωνικοπολιτική συμμαχία που βασίζεται στην κοινωνική διαστρωμάτωση και όχι σε αφηρημένες έννοιες, είναι η μόνη συμμαχία που μπορεί να μας βγάλει από τα βάσανα")

Θα οφελήσει την διαμόρφωση ευρύτερου αντικαπιταλιστικού ή έστω αντιμνημονιακού μετώπου;

Θα πυροδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις;

Προαλείφει όξυνση στις αντιπολιτευτικές αντιδράσεις προς την κυβέρνηση και το ΔΝΤ; ("Θα έχουμε φυγόκεντρες τάσεις από την ΕΕ, κάποιες χώρες θα αποβληθούν από την Ευρωζώνη. Θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στο αστικό πολιτικό σύστημα, οπωσδήποτε και στην Ελλάδα και αλλού. Ενδεχομένως θα υπάρχει περίοδος δυσκολίας σχηματισμού μιας αστικής κυβέρνησης, αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες, απότομη πτώση κυβερνήσεων, ανακατατάξεις").

Πολλά τα ερωτήματα για το σημείο αυτό της ομιλίας, που ήταν από τα πολλά αρκετά ενδιαφέροντα και ίσως αποκαλυπτικά για εσωκομματικές διεργασίες και ισορροπίες πράγματα που είπε η ΓΓ του ΚΚΕ. Επιφυλασσόμαστε για την μορφή που θα πάρει η κατάσταση στην πράξη.

* Βλ. σχόλιά μου στο κείμενο με ενδεικτικές παραπομπές και αποσπάσματα από τοποθετήσεις εκτός ΚΚΕ.

22 σχόλια:

Αντωνης είπε...

"Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΓΕΝΟΠ συμφώνησαν σήμερα, Παρασκευή, ότι «τέτοια σκληρά μέτρα μονάχα οικονομικοί δολοφόνοι και οικονομικοί τρομοκράτες μπορούν να πάρουν».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σημερινή συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι το νέο χαράτσι ακίνητης περιουσίας, το οποίο περνάνε στη ΔΕΗ, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε φοροεισπράκτορες και τιμωρούς, είναι αντισυνταγματικό, γιατί αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, σε μία βασική αρχή του Συντάγματος, ότι ο καθένας πρέπει να φορολογείται με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα.

Αν θέλουν λοιπόν να κόψουν σε κάποιον το ρεύμα, να το κόψουν στους εκατοντάδες μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, που χρωστάνε 30 δισ. και τους ξεμπερδεύουν με μία μικρή περαίωση, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ."

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/09/2011_406715

Ονειρμός είπε...

Επειδή οι διατυπώσεις έχουν συχνά σημασία, ακριβώς όταν άκουσα από τηλεοράσεως την φράση ''στάση πληρωμών'', σκέφτηκα πως διαγράφεται αχνά ένα minimum πολιτικής σύγκλησης. Σύμπτωση στην ενδεδειγμένη μορφή πάλης στη παρούσα συγκυρία, δείχνει και σύμπτωση σε ένα ελάχιστο πολιτικό περιεχόμενο. Το οποίο με τα έως τώρα δεδομένα, κορυφώνεται στην ριζική, ολοσχερή άρνηση του Μνημονίου, του ΔΝΤ, της Ε.Ε, και το αντιμονοπωλιακό-αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο (το οποίο ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν επιτρέπει την συμπόρευση και άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως η συνεπαγόμενη ρητή συμμαχία με μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες, ίσως και η ''λαική εξουσία-λαική οικονομία'').
Ξέρω πως μονίμως κάνω παραλληλισμούς με τα φοιτητικά, στα οποία εμπλέκομαι, αλλά όταν μιλάμε για το ΚΚΕ, οι κάθετες αναγωγές από τη βάση στα ηγετικά στρώματα, έχουν μια αυξημένη αποδεικτική ισχύ. Ενδεχομένως ήδη υπάρχει μια αργή και καταλυτική (contradictio) στροφή που θα σημάνει πολλά. Μιλάμε για τεκτονικές αλλαγές, που τα επόμενα χρόνια θα σημαίνουν είτε μαζικές διαγραφές, είτε μαζικότερο κομμουνιστικό φορέα.
Δυστυχώς είμαι εμπύρετος τις τελευταίες μέρες και δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στο Φεστιβάλ. Ξέρω πως φέτος πολλοί το περίμεναν εναγωνίως, και με μεγάλη διάθεση για προσφορά, στους δύσκολους αυτούς καιρούς.

faros είπε...

Το θέμα ΔΕΝ είναι ΜΟΝΟ το χαράτσι μέσω ΔΕΗ !

Το πιο σπουδαίο αυτή τη στιγμή είναι το χαράτσι που στέλνει η Εφορία στα σπίτια μας - της έκτακτης εισοφράς!

Αυτή τη στιγμή, το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, οι Λαϊκές Επιτροπές, δραστηριοποιούνται ώστε να μαζευτούν αυτά τα εντάλματα και να κατατεθούν στις Εφορίες μαζικά ως άρνηση πληρωμής τους !

Επίσης μπαίνει θέμα στα Συνδικάτα να πάρουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
Στα συνδικάτα της ΔΕΗ (αλλά και σε άλλα) μέχρι στιγμής, τέτοιες προτάσεις δυστυχώς έχουν απορριφθεί !

Στην πράξη, στον αγώνα φαίνεται ποιος είναι με ποιον και όχι στα ... κανάλια με βαρύγδουπες δηλώσεις !!!

Η Αλέκα όταν μιλάει για "κόλαση στη ζωή κυβέρνησης και τρόϊκας", στην ουσία λέει: Κάντε κόλαση την ζωή των υπερασπιστών του καπιταλισμού !

Και, δυστυχώς, με τον καπιταλισμό είναι πολλοί ...
Όχι μόνο οι παραδοσιακοί σχηματισμοί (Δεξιά, Σοσιαλδημοκράτες), αλλά δυστυχώς και αρκετοί αριστεροί ...
Οπορτουνιστές όπως χαραχτηρίζονται πολιτικά.

Ας διαβάζουμε και πίσω από τις λέξεις !

Γεια σας και ευχαριστώ για την φιλοξενία.

MLOG είπε...

Όψιμη προσχώρηση τού ΚΚΕ στούς Αγανακτίστας. Και μάλιστα με σημαία την ανυπακοή στη φορολόγηση τής ακίνητης περιουσίας!
''λαική εξουσία-λαική οικονομία-λαική ιδιοκτησία''...

Αντωνης είπε...

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε λίγες μέρες πριν την ομιλία Παπαρήγα, στις 15 του τρέχοντος μήνα. Αναρωτιέμαι πως θα τοποθετούντουσαν οι φίλοι του ΚΚΕ στην θέση ότι η αντίδραση στην έκτακτη εισφορά των ακινήτων βρίσκει επίσης σύμφωνη την αστική τάξη της χώρας, που ως τώρα έλεγε άλλα:

http://derveniotis.wordpress.com/2011/09/15/νιώσε/

Έχω επίσης κάνει ένα σχόλιο στην ανάρτηση του Techie Chan περί αστικής απειθαρχίας ως επανάστασης το οποίο περιμένω να δημοσιευτεί.

Αντωνης είπε...

Το σχόλιο, το οποίο αναμένει ακόμα έγκριση, αφορά το ποστ "Ζογκλερικά" (http://techiechan.com/?p=1309)

και έχει ως εξής:

"Να μαι και γω.

Techie, βλέπω δύο προβλήματα στο κείμενό σου και στον σχολιασμό σου στο ερώτημα που τέθηκε απ’ τον sjors.

Ας αρχίσουμε απ’ το δεύτερο. Ενώ απορρίπτεις την ιδέα της επιστροφής στην Οκτωβριανή ως μοντέλο της επανάστασης (άκρως κατανοητό αυτό), αναφέρεσαι στις γαλλικές και αμερικανικές επαναστάσεις ωσάν να ήταν εφικτότερες. Στην πραγματικότητα, το κείμενό σου “πατάει” ακριβώς στην ιδέα μιας αστικής επανάστασης βασισμένης στην ανυπακοή μιας θιγόμενης αστικής τάξης α λα “no taxation without representation.” Τελευταία φορά που τσέκαρα όμως, οι επαναστάσεις αυτού του είδους στην Ευρώπη ήταν 130 χρόνια παλιότερες απ’ την Οκτωβριανή και αφορούσαν ιστορικές συνθήκες δραστικά διαφορετικές απ’ τις σημερινές (αποικιοκρατία και ανσιέν ρεζίμ αντιστοίχως). Οπότε, γιατί οι κόκκινες παντιέρες αδύνατες και οι τρικολόρ εφικτές για την σημερινή Ελλάδα;

Η δεύτερή μου αντίρρηση αφορά το δεύτερο τμήμα του κειμένου σου, όπου επικεντρώνεσαι στην συμπαθή τάξη των εστιατόρων/καφετεριάδων, της οποίας το πορτραίτο βρήκα ενδιαφέρον.

Τα συμπεράσματά σου όμως δημιουργούν θεμελιώδεις απορίες. Γράφεις:

“Έτσι αποφάσισαν να τα βάλουν με το κράτος που παραδόξως θεώρησαν ως ευκολότερο αντίπαλο.

Θα τα καταφέρουν? Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Η μικρή τους επαφή με το κράτος τους κάνει σχετικά απρόσβλητους και η μπαχαλοσύνη του δημόσιου τομέα η οποία καλλιεργείται από την κυβέρνηση και τους μέχρι πρότινος αδιάφορους ΔΥ είναι υπέρ τους. Από την άλλη, η αύξηση του ΦΠΑ δύσκολα μπορεί να κινητοποιήσει την πελατεία τους. Αν η φορολογική ανυπακοή πάρει ευρύτερες διαστάσεις τώρα με την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα και τα ακίνητα, οι μικροαστοί μαγαζάτορες θα μπορούν να επαίρονται πως ήταν οι μπροστάρηδες της επανάστασης των μικροαστών. Αν όχι, τότε το κράτος θα μπορέσει πιο εύκολα να τους στοχοποιήσει και να τους αναγκάσει να συμμορφωθούν ειδικά αν φοβηθεί πως αυτή η κίνηση θα βρει μιμητές.”

Ποια είναι η απορία;

Γιατί μιλάς για ανυπακοή στο “κράτος” και όχι απλώς στην κυβέρνηση; Θεωρείς ότι οι εστιάτορες, για τους οποίους πολύ σωστά ξεκαθαρίζεις ότι δεν έχουν κάποιου είδους επαναστατικά διακυβεύματα, έχουν κανένα λόγο να ανατρέψουν το “κράτος”; Δεν τους αρκεί η ανατροπή της κυβέρνησης; Και αν ναι, και με δεδομένο τόσο το ταξικό τους προφίλ και τους κομματικούς συσχετισμούς, τι ακριβώς τους εμποδίζει απ’ το να αγωνιστούν για καλύτερες συνθήκες υπό την… αντιπολίτευση που λέγεται Νέα Δημοκρατία, πχ; Και για ποιο λόγο, για να καταλήξω, θα ήθελες να δώσεις σε ένα τέτοιο άκρως ρεαλιστικό και καθημερινό στις αστικές δημοκρατίες ενδεχόμενο τον τίτλο “επανάσταση”;"

Αντωνης είπε...

@MLOG: Τίθενται ερωτήματα και για αυτό. Αναπόφευκτα. Για να δούμε.

Αντωνης είπε...

Στο redflyplanet, όπου επεσήμανα (πριν την ομιλία Παπαρήγα) το παράδοξο της διαφαινόμενης σύμπλευσης ΚΚΕ με την γραμμή ενός φανατικά αντι-ΚΚΕ σάιτ όπως το ENOSY (http://enosy.blogspot.com/2011/09/blog-post_452.html), δημοσιεύτηκε λίγο αργότερα το ακόλουθο, επίσης πολύ ενδιαφέρον, κείμενο:

Είθισται να αναγνωρίζουμε την εργασία των άλλων για λόγους δεοντολογίας, όταν ολόκληρη ή τμήματα της τα αναπαράγουμε (αυτούσια ή με ελεύθερη απόδοση) για να αναπτύξουμε/παραθέσουμε δικές μας απόψεις. Άλλωστε, όλες οι ιδέες μας, ολόκληρη η γνώση που κατέχει σήμερα η ανθρωπότητα, είναι αποτέλεσμα αυτής της σύνθεσης και ανασύνθεσης σε ανώτερο επίπεδο παλαιότερων πεπερασμένων γνώσεων, σύγχρονων αλλά και προγενέστερων γενιών. Η επιστήμη άρα και η γνώση δεν έχουν κομματική ταυτότητα. Θα ήτανε μεγάλο λάθος από την μεριά των Κομμουνιστών να αντιμετωπίζουν την κατακτημένη επιστημονική αλήθεια μέσα από έναν τέτοιον παραμορφωτικό φακό.

Με την ίδια λογική θα πρέπει να αντιμετωπίζουν οι Κομμουνιστές και τα πολιτικά, ιδεολογικά, θεωρητικά, ζητήματα, Οι όποιες διαφορές του ΚΚΕ με άλλους χώρους της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (και όχι μόνο) είναι αναγκαίο να αντιμετωπίζονται κριτικά, να ανασκευάζονται εφόσον η ανάλυση οδηγεί σε μια τέτοια ανάγκη. Έτσι εμπλουτίζεται η θεωρία του Μαρξισμού – Λενινισμού, η οποία εφόσον ισχυριζόμαστε ότι είναι επιστήμη, θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σαν τέτοια. Άρα, κάθε νέα ανακάλυψη των επιστημών, κάθε νέο ζήτημα που ταλανίζει την ανθρωπότητα, είναι αναγκαίο να εξετάζεται από μαρξιστική σκοπιά, και τα συμπεράσματα που προκύπτουν να γενικεύονται, να αφομοιώνονται. Έτσι, αέναα θα εξελίσσεται η επαναστατική θεωρία χωρίς να κινδυνεύει να μετατραπεί σε ιδεολόγημα. Θυμίζω, όσο και αν τα τσιτάτα με απωθούν, όπως και κάθε κλισέ άλλωστε, «Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν υπάρχει επαναστατική πράξη» (Λενιν, Τι πρέπει να γίνει?).

Με αφορισμούς, και στρουθοκαμηλισμούς αυτή η υποχρέωση που έχει καθένας από μας που δηλώνει επαναστάτης δεν μπορεί να γίνει. Όλοι οι σύντροφοι, ακόμα και όσοι δεν είναι καταρτισμένοι, πρέπει να «εκτίθενται» στην προπαγάνδα του πολιτικού αντιπάλου (εννοώ όλο το φάσμα, από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά), για να γνωρίσουν τα επιχειρήματα, τους σκοπούς τους.

Αντωνης είπε...

(συνέχεια): Μόνο έτσι θα μπορέσουν να αναπτύξουν κριτήριο και ικανότητα για να ανακαλύπτουν, να ξεσκεπάζουν πίσω από τις φράσεις, τα συνθήματα, τις ιδέες, εκείνα τα ταξικά συμφέροντα που αυτές αποκρύπτουν. Ταυτόχρονα, όσο μεγαλύτερο είναι το φάσμα των αναζητήσεων που ένα άτομα, ή μια οργάνωση παρακολουθεί, τόσο πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχηματίζει για τον κόσμο στο σύνολο του. Τόσο καλύτερα μπορούμε να αφομοιώνουμε το αναλυτικό εργαλείο που ο Μαρξισμός μας παρέδωσε, τόσο ικανότεροι επαναστάτες γινόμαστε.

Μετά από αυτά τα ολίγα κάποια συμπεράσματα:

1) Είναι ορθή, θεμιτή, θα έλεγα και επιβεβλημένη η αναφορά στις πηγές μας. Αν εμείς οι Κομμουνιστές αναγνωρίζουμε τους καρπούς της εργασίας της ανθρωπότητας (άλλωστε για τους παραγωγούς του πλούτου αυτής της Γης αγωνιζόμαστε, και θέλουμε στους εργαζόμενους ο πλούτος που παράγουν να ανήκει) είναι αναγκαίο να σεβόμαστε αλλά και να αναδεικνύουμε τους κόπους της.

2) Για να στηρίξουμε μια θέση μας είναι θεμιτό να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία, δεδομένα κλπ. από όπου και αν προέρχονται, εφόσον τα διασταυρώσουμε με άλλες πηγές και αποδειχθεί ότι δεν είναι παραποιημένα και ανταποκρίνονται στην αντικειμενική πραγματικότητα. Εννοείται, πως για λόγους επιστημονικής δεοντολογίας και αντικειμενικότητας, είμαστε υποχρεωμένοι να παραθέσουμε από την πλευρά μας τα «στοιχεία», τις ιδέες που «δανειζόμαστε» ως έχουν χωρίς παραποιήσεις ή αλλοίωση των νοημάτων τους. Όλα τα «έργα», μη εξαιρουμένων των «κλασσικών συγγραμμάτων», βρίθουν από πληθώρα τέτοιων στοιχείων / δεδομένων και ιδεών. Τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν γεννήθηκε από παρθενογένεση. Το βίντεο που χρησιμοποιήθηκε στο άρθρο «Εάν ο λαός αρνηθεί, πως θα αντιδράσει η ΔΕΗ και η κυβέρνηση ?» και αναρτήθηκε στο blog Redflyplanet εκπληρώνει αυτές τις προϋποθέσεις.

3) Τέλος, πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε με επιχειρήματα. Η πάλη κατά του οπορτουνισμού είναι αποτελεσματική μόνο όταν θέτει κάτω από το μικροσκόπιο της κριτικής τις θέσεις και τα επιχειρήματα του, ξεσκεπάζει την ουσία τους ανασκευάζοντάς τα. Απορρίπτουμε τις θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν προωθούν την ανελικτική ιστορική πορεία της ανθρωπότητας ξεπερνώντας τες κριτικά. Μια στείρα καταγγελία που μένει απλά στην επιφάνεια των γεγονότων δεν βοηθάει σε καμιά περίπτωση κανέναν. Ούτε τον φορέα τους, ούτε και εμάς του ίδιους. Επομένως, αν ένας φορέας, ένα blog κλπ. πρωτοστατεί σε μια αντι-ΚΚΕ προπαγάνδα είναι ορθότερο και εποικοδομητικότερο να αποκαλυφτούν τέτοιες πρακτικές με μια σχετική αρθρογραφία που θα ξεπερνάει κριτικά τις συγκεκριμένες θέσεις, και θα τις ανασκευάζει (σε όποιες περιπτώσεις είναι αυτό εφικτό. Πχ στην περίπτωση των νεφελιμ και ελοχιμ του Λιακόπουλου τι να ανασκευάσεις? Εκεί απλά αναδεικνύεις την αντι-επιστημονικότητα τους, τον τσαρλατανισμό τους).

http://redflyplanet.blogspot.com/2011/09/blog-post_9713.html

Αντωνης είπε...

Συνεπώς, από τα πιο πάνω παρατεθέντα, εμφανίζονται να συμπλέουν στην αντίθεση στο χαράτσι ΔΕΗ και την έκτακτη εισφορά ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ, πρώην μνημονιακοί και αναρχίζοντες εξωκοινοβουλευτικοί.

Πρόκειται για μια εικόνα που δημιουργεί αρκετές απορίες.

Θα αποφύγω να αντλήσω συμπεράσματα πριν ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Αντωνης είπε...

Θα έπρεπε να πω "στην πρόθεση δυναμικής αντιπαράθεσης με" και όχι απλώς στην "αντίθεση στο" χαράτσι και την έκτακτη εισφορά.

Αντωνης είπε...

Για όσα, τέλος, γράφει ο derveniotis περί "αυτονόητων" που "στηθοδέρνονται" για την εισφορά στα ακίνητα, εντόπισα το παρακάτω κείμενο του Αρίστου Δοξιάδη, όπου γράφεται:

"Η διεθνής εμπειρία και βιβλιογραφία σχετικά με προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας λέει περίπου τα εξής: Οταν περικόπτεται το έλλειμμα του δημοσίου, βραχυπρόθεσμα έχουμε τάση ύφεσης, αλλά μεσοπρόθεσμα η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί, αν το πρόγραμμα έχει στηθεί σωστά. ‘Σωστά’ σημαίνει σε γενικές γραμμές:

Το βάρος να πέφτει περισσότερο σε περικοπή δαπανών, παρά σε αύξηση εσόδων
Τα μέτρα μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα να προτιμώνται από τα έκτακτα
Σε χώρες με μεγάλη φοροδιαφυγή, τα έσοδα να αυξάνονται από τον περιορισμό της, όχι με νέους φόρους.
Οι δημόσιες δαπάνες που κόβονται να είναι καταναλωτικές, όχι επενδυτικές
Η εισφορά που ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος αντιβαίνει στον πρώτο, τον δεύτερο και ενμέρει στον τρίτο από αυτούς τους κανόνες. Οσο για τον τέταρτο, που δεν αφορά σε έσοδα, αυτός έχει πάει περίπατο από πολύ νωρίς: οι δημόσιες επενδύσεις το 2010 και το 2011 έχουν υποστεί την πιο βαθειά περικοπή από όλες τις κατηγορίες δαπανών."

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=8780

Αν κάποιος έχει υπόψη και άλλα παραδείγματα πρώην μνημονιακών που επίσης εξεγείρονται τώρα κατά της εισφοράς στα ακίνητα, θα ήθελα να τα δω.

MLOG είπε...

"Πρόκειται για μια εικόνα που δημιουργεί αρκετές απορίες". Πάρα πολλές. Κυρίως ως προς το μέλλον που επιδιώκει η αριστερά και τις κοινωνικές συμμαχίες που επιχειρεί προς τούτο να συγκροτήσει.
Η μικροαστική εκδοχή τού δημοκρατισμού επανέρχεται, τώρα που το ΠΑΣΟΚ τα σπάει με τούς έλληνες μικροαστούς/ραντιέρηδες. Και μέσω τού ΚΚΕ θα γίνει ηγεμονική. Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ είναισυνεπής: δεν την εγκατέλειψε ποτέ! Για ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ, μάλλον παίζει το ακτιβιστικό άγχος.

Ενδιαφέρον το (παλιό,1993)άρθρο: Μικροαστική και αστική ηγεμονία στο ελληνικό αριστερό λαϊκό κίνημα.
http://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=394&Itemid=29

Νοσφεράτος είπε...

Ως πότε θα ζεις με έναν τέτοιο εκβιασμό ή πληρώνεις ή αργοπεθαίνεις στη φτώχεια;''
''καλυτερα μιας ωρας ελευθερη ζωή παρά σαραντα χρόνια σκλαβια και Φυλακή''
χθες ειδα την ταινια ''Μελαγχολια''
και ...

Αντωνης είπε...

@MLOG: "Η μικροαστική εκδοχή τού δημοκρατισμού επανέρχεται, τώρα που το ΠΑΣΟΚ τα σπάει με τούς έλληνες μικροαστούς/ραντιέρηδες. Και μέσω τού ΚΚΕ θα γίνει ηγεμονική. Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ είναισυνεπής: δεν την εγκατέλειψε ποτέ!"

Θα ήθελα να μπορώ να σού αντιτείνω κάτι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω τίποτε να σού αντιτείνω. Κρατώ στάση επιφυλακής μέχρι να μπορώ να πω κάτι παραπάνω από όσα ήδη κατέθεσα εδώ. Έτσι και αλλιώς, στην πράξη θα φανούν αρκετά περισσότερα.

Χρήστος είπε...

Νίκος Δήμου : Το νέο χαράτσι στην οικοδομή παρα- βλέπει ένα βασικό στοιχείο: ένα ακίνητο δεν είναι εισόδημα. Μπορεί να κληρονόμησε κάποιος ένα ακριβό σπίτι - και να μην έχει λεφτά ούτε για τα κοινόχρηστα. Ή να το αγόρασε σε στιγμές ευημερίας και τώρα να μην μπορεί να το συντηρήσει. Να το πουλήσει; Η αγορά ακινήτων είναι νεκρή.

Γιάννης Πρετεντέρης :Η αποτυχία του δηµοσιονοµικού προγράµµατος, ο εκτροχιασµός του προϋπολογισµού, η ραθυµία της κυβέρνησης µετά την ψήφιση του Μεσοπροθέσµου αλλά και όλο το προηγούµενο εξάµηνο και, κυρίως, η αποτυχηµένη προσπάθεια «πολιτικής διαχείρισης» των καθυστερήσεων και των αποτυχιών, οδήγησαν τελικά σε µια πρωτοφανή φορολογική επιδροµή: σ το χαράτσι στα ακίνητα.

Πάσχος Μανδραβέλης : Η κυβέρνηση, αντί να μπαίνει στη φασαρία της είσπραξης του έκτακτου τέλους, να ξεκινήσει περικόπτοντας φέτος και του χρόνου την επιχορήγηση στο ασφαλιστικό Ταμείο της ΔΕΗ.
(και tweet στο οποίο παρέπεμπε στο άρθρο Δοξιάδη)

Κατά τα λοιπά υπάρχουν δηλώσεις οικονομικών παραγόντων π.χ. Κ. Μίχαλου, Στρ. Παραδιά, αλλά δεν έχω παρακολουθήσει τις απόψεις τους για το Μνημόνιο. Τις υποψιάζομαι όμως.

Αντωνης είπε...

@Χρήστος: Μάλιστα. Για μια χούφτα τετραγωνικά η νέα συναίνεση.

Νοσφεράτος είπε...

λοιπον στην ταινια ο πλανητης μελαγχολια πλησιαζει στη Γη (η το ανατιθετο) Γινεταιενας μακαβριος χορος.. Προς στιγμήν απομακρυνεται (ανακουφιση) μετα επανερχεται δριμυτερος : Τον βλέπουν ολοι πά στον ουρανο ..Η καταστροφη -ολική ,πληρης ερχεται..
Τι να κανεις; Να ξεφυγεις; Που να πάς ;
καποιοι(δεν θελω να τα πώ και ..ολα ) ονειρευονται το ..ασθανομαι ..:Να μια καινουρια εμπειρια για να βιωσουμε .. Να το ζησουμε κι αυτο .. Να το βιωσουμε .Να παμε στο Μπαλκονι με ενα ποτηρι κρασι και νααπολαυσουμε την Νεα εμπειρια της απκαλυψης ..
εν τω μεταξύ ο πλανητης Μελαγχολια πλησιαζει ..Ολο και πιο Πολύ ολο και μεαγλυτερος στον Ουρανό , η εικονα του θανατου , η ορμή , η ηδονή ..

Νοσφεράτος είπε...

Για να γλυτωσετε το ειδικο τελος στα ΑΚΙΝΗΤΑ
καντε τον ΟΙΚΟ ΣΑΣ σας ΟΙΚΟ του Κυριου .
Ναοποιειστε τον ..

Απαιτουμενα υλικά
1. Παγκαρι ...
2. Κεριά και Λιβάνια
3.Θυμιατά
4. Ενας παπάς ( δεν ειναι αναγκη να τον εχετε μονιμο.. Μπορειτε να τον εχετε σε εργασιακή εφεδρεια ως Δ. Υ και να τον εμφανιζεται Μονο σε ωρα εφοδου της εφοριας (κατα το Εδω Παπάς εκεί ο παπάς πουναι ο παπάς;)

Αντωνης είπε...

Και μια απορία για το σάιτ του Techie, όπου το σχόλιό μου ακόμα "αναμένει έγκριση":

Πώς γίνεται και εγκρίθηκαν ουκ ολίγα σχόλια που έχουν σημερινή ημερομηνία αλλά το δικό μου που έχει χθεσινή ξεροσταλιάζει ακόμα στον προθάλαμο; Δεν φαντάζομαι να έγραψα κάτι υβριστικό; Κάποια διευκρίνιση για το τι έγινε;

Το γράφω εδώ γιατί αν το γράψω εκεί δεν ξέρω αν θα βγει, οπότε δεν έχει νόημα.

Ανώνυμος είπε...

Να δοκιμάσω να απαντήσω στο βασικό ερώτημα της δημοσίευσης, καθώς φαίνεται κανείς δεν το σχολιάζει.

Το "κλείσιμο του ματιού" στις δυνάμεις της Ανταρσύα, από το ΚΚΕ έχει ξαναϋπάρξει: ναι, πριν 11 χρόνια. Στο ΜΕΡΑ. Σε προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, η Παπαρήγα, είχε ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕΙ το ΜΕΡΑ ως εκλογικό συνδυασμό, με τον οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί (νομίζω το ίδιο είχε πει και για τον Αριστερά/ΜΛΚΚΕ).

Το ΚΚΕ τότε ήταν σε μια φάση που ψιλοψαχνόταν για την υλοποίηση του ΑΑΔΜ και σε πολιτικό επίπεδο.Συνεργασία με ΑΚΟΑ, ΔΗΚΚΙ, και αργότερα με Κομμ.Ανανέωση και τη διάσπασή της ΠΑΠ.

Τότε έχασαν τη μοναδική ευκαιρία να μιλήσουν σε πανελλαδικά ακροατήρια οι δυνάμεις του ΜΕΡΑ.Θες η οικονομική "ανάπτυξη",που δημιουργούσε άλλο κλίμα και "ευφορία" ακόμα και στην αριστερά και το μαγαζακισμό, θες ο τότε φοιτητοκεντρισμός του, ο μαξιμαλισμός-δογματισμός-σεχταρισμός ήταν πιο εμφανής και έτσι διαολοστάλθηκε -στην κυριολεξία- το ΚΚΕ στο σχετικό τηλεφώνημα που είχε πέσει στο ΜΕΡΑ.

Σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν αλλάξει απόψεις, ούτε το ΚΚΕ, ούτε το ΝΑΡ. Αμφότεροι εκτιμούν τα ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά του ελληνικού καπιταλισμού και προτάσσουν εργατικό αντικαπιταλισμό.

Αν έχει αλλάξει κάτι είναι ότι τα στελέχη του ΜΕΡΑ μεγάλωσαν και λίγο και η κρίση τα κάνει να φέρονται κάπως πιο υπεύθυνα (με την καλή έννοια).

Ωστόσο, και το ΚΚΕ άλλαξε. Η στροφή δεν ήρθε το 2008. Είχε έρθει πολύ νωρίτερα. Χοντρικά μπορεί να τοποθετηθεί τον καιρό του 17ου συνεδρίου. Που αποφάσισε ως και Συνδιάσκεψη για τη Νεολαία που θα ίδρυε το φοιτητικό ΠΑΜΕ (πήγε πίσω λόγω Μαϊούνη 06).

-Με την απόσυρση των ας πούμε ενωτικών στελεχών του (Αγγουράκης, Κολοζόφ, Χαλβατζής), και την άνοδο πιο "σκληρών" τύπου Μπέλλου, η οποία φλερτάρει ανοιχτά με τροτσκιστικές θέσεις.

-Με την ορατή μείωση της ΚΝΕ, η οποία είχε γιγαντωθεί εκ νέου, μετά το 15ο και ως το 17ο συνέδριο.Λέω ορατή, ακόμα κι αν κρίνει κανείς μόνο από τα εκλογικά αποτελέσματα ή τις ημέρες διάρκειας του αθηναϊκού Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.

Άρα, λοιπόν, υπάρχουν πολλές αντίρροπες τάσεις. Για το ΚΚΕ, φλερτ με Ανταρσύα μειώνει την ΚΝΕ, είναι όμως συνεπές με τη "γραμμή" που είναι κοινή ή σχεδόν κοινή.
Επίθεση στην Ανταρσύα συσπειρώνει την ΚΝΕ, αλλά αποκαλύπτει το σεχταρισμό.Για την Ανταρσύα, φλερτ με το ΚΚΕ ακυρώνει την "3οπολική" γραμμή μιας 20ετίας και θα την αποδυναμώσει και αυτή σε φοιτητικό επίπεδο, καθώς οι φοιτητές της δεν θα αντέξουν αυτή τη "Βάρκιζα".Όμως και πόλεμος με το ΚΚΕ δεν βολεύει, καθώς άνοιγμα σε ευρύτερα ακροατήρια θα κάνει εμφανή την ομοιότητα, και δεν θα μπορεί να δικαιολογεί εύκολα τη διαφορετική περπατησιά της στον "απλό κόσμο".

Ελπίζω να σε κάλυψα. Αν είσαι "παλιός", θα θυμάσαι.

Αντωνης είπε...

@Ανώνυμος: Ήσουν διαφωτιστικότατος, ευχαριστώ. Αλλά η τωρινή συγκυρία κάνει τα πράγματα αρκετά πιο εκρηκτικά και αστάθμητα από ότι το 2000 ή το 06.