Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Σχετικά με την απάντηση του Ριζοσπάστη στην καταγγελία για τον 902 (ΙΙ)


Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να παρατηρήσω είναι ότι η απάντηση εκθέτει άμεσα όσους προσκείμενους στο ΚΚΕ έσπευσαν, τόσο στο ιστολόγιο granma όσο και εδώ, να αμφισβητήσουν την γνησιότητα της καταγγελίας, δηλώνοντας ότι το κείμενο είναι πλαστό, ότι γράφτηκε όχι από τους απολυμένους αλλά από άσχετους με τον 902 αριστεριστές και εχθρούς του ΚΚΕ, ή ότι το ανυπόγραφο του κειμένου είναι ύποπτο προβοκάτσιας από αόρατα κέντρα. Προφανώς, η διαμαρτυρία συγκεκριμένων και μη κουκουλοφόρων ανθρώπων έξω από το κτήριο των γραφείων του κόμματος δεν άφησε περιθώρια στην εφημερίδα να ακολουθήσει την ίδια απονενοημένη γραμμή απάρνησης του ότι υπήρχαν καν απολυμένοι από τον 902:  η φυσική τους παρουσία το έκανε αδύνατο (habeas corpus delicti, σύντροφοι). Αφού λοιπόν αυτό δεν ήταν εφικτό πια, η κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε "δήθεν", και το δήθεν αυτό συνεχίζει την γραμμή της απάρνησης σε ένα άλλο επίπεδο: αντί για "όχι, δεν υπάρχουν απολυμένοι και η επιστολή είναι πλάσμα της δημιουργικής φαντασίας κάποιου αντι-ΚΚΕ ιστολόγου", η γραμμή έγινε "υπάρχουν απολυμένοι, αλλά η κινητοποίησή τους ήταν δήθεν κινητοποίηση." Όχι κολοκυθιά, αλλά σπασμένο τσουκάλι, που λεγε και ο Φρόιντ: δεν μού δάνεισες ποτέ τσουκάλι, μού δάνεισες αλλά στο επέστρεψα άθικτο, μού δάνεισες αλλά ήταν ήδη σπασμένο.

Γιατί λοιπόν, για να αφήσουμε το τσουκάλι και τον Φρόιντ κατά μέρος, ήταν "δήθεν" κινητοποίηση; Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Στην αμέσως επόμενη πρόταση το κείμενο Ριζοσπάστη δηλώνει: "Αυτή η ενέργεια στρεφόταν ευθέως ενάντια στο ΚΚΕ."

Θα δεχτούμε αδιαμαρτύρητα ότι η κινητοποίηση όντως προξενεί βλάβη στην δημόσια εικόνα του ΚΚΕ: αυτό είναι λίγο-πολύ αυτονόητο. Αλλά τι έχει αυτό να κάνει με το αν η κινητοποίηση είναι αυθεντική ή καθοδηγούμενη; Θα μπορούσε κάλλιστα η οποιαδήποτε πολιτική πράξη να είναι επιζήμια για ένα κόμμα --και ναι, ακόμα και για το ΚΚΕ-- χωρίς να παύει να εκφράζει αυθεντική διαμαρτυρία. Και εφόσον σε κανένα σημείο του κειμένου του Ριζοσπάστη δεν αμφισβητείται ότι οι άνθρωποι αυτοί όντως απολύθηκαν από την εργασία τους (αυτό που αμφισβητείται ως "ψέμμα" είναι πως οι απολύσεις ήταν εκδικητικές, όχι το ότι έγιναν απολύσεις), πώς είναι δυνατόν η διαμαρτυρία τους, ακόμα και αν βλάπτει την δημόσια εικόνα του ΚΚΕ, να είναι "δήθεν"; Θεωρεί ο Ριζοσπάστης ότι κάποιος που έχασε την δουλειά του δεν μπορεί να διαμαρτύρεται παρά αν τον καθοδηγεί κάποιος με αλλότρια κίνητρα; Αυτό θα ήταν πάρα πολύ παράξενο για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, και φυσικά αντιφατικό ως προς τις θέσεις του κόμματος για το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να διεκδικεί το "δίκιο του" με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Στην ερώτησή μας αυτή για το πώς γίνεται να μην είναι ηθικά και πολιτικά μόνιμη η οργανωμένη προπαγάνδα και κινητοποίηση κάποιου ο οποίος απολύεται από την εργασία του, ο Ριζοσπάστης απαντά με το εξής αμίμητο:
οι συγκεκριμένοι δεν ντράπηκαν να μιλήσουν για «εργοδοσία» εξισώνοντας τον «902» με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ ξέρουν ότι ο «902» δεν είναι και δε λειτουργεί σαν καπιταλιστική επιχείρηση, δεν είναι ατομική ιδιοκτησία, όπως όλα τα υπόλοιπα αστικά ΜΜΕ.
Τι λέει η παραπάνω πρόταση; Ότι οι εργαζόμενοι στον 902 που απολύθηκαν έδειξαν κακοπιστία διότι τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την απόλυσή τους ενώ γνώριζαν ότι ο 902 δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση. Δηλαδή τι είναι ο 902; Προφανώς "σοσιαλιστική επιχείρηση"; Αυτό θα ήταν contradictio in terminis. Αλλά ας το δεχτούμε φραστικά. Και από πότε απολύουν εργαζόμενους οι σοσιαλιστικές επιχειρήσεις; Δεν αντιβαίνει στην ίδια την αρχή ενός μη καπιταλιστικού εργοδοτικού οργανισμού να απολύει εργαζόμενους; Προφανώς και την αντιβαίνει, διότι αν σε έναν τέτοιο οργανισμό τα μέσα παραγωγής δεν είναι ατομική ιδιοκτησία αυτό συμβαίνει επειδή είναι κοινωνική ιδιοκτησία, και εφόσον είναι τέτοια είναι και ιδιοκτησία των εργαζομένων σε αυτόν τον οργανισμό, οι οποίοι προφανώς δεν μπορεί να απολύουν τον εαυτό τους. Για να μπορούν να απολυθούν εργαζόμενοι, αυτό σημαίνει ότι δεν θεωρούνται συνιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής αλλά υπάλληλοι, κάτω από μια εργοδοσία που έχει την απόλυτη εξουσία αποφάσεων για τη μοίρα τους. Εκτός αν το ΚΚΕ διαθέτει κάποιο μαγικό ραβδάκι που κάνει την απόλυση εργαζομένου κάτι άλλο από απόλυση εργαζομένου, πότε κοινωνικοποιώντας και πότε ιδιωτικοποιώντας την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής κατά το δοκούν.

Γρήγορα-γρήγορα λοιπόν, η απάντηση του Ριζοσπάστη επιλέγει τον δρόμο του κρυψίματος του κεφαλιού κάτω απ' την άμμο -- πράγμα το οποίο, ως γνωστόν, αφήνει απλώς τα νώτα πιο φανερά εκτεθειμένα. Για αυτό άλλωστε είπα στην πρώτη ανάρτηση ότι η αλαζονεία δεν είναι καλός σύμβουλος. Αφού αυτο-εξαναγκάστηκε σε παλινωδίες (δεν υπάρχουν απολυμένοι, είναι προβοκάτσια η επιστολή/υπάρχουν, αλλά είναι πράκτορες του εχθρού), το κόμμα προσπαθεί να αμπαρωθεί πίσω από ένα βάφτισμα του κρέατος σε ψάρι που πολύ απλά δεν είναι σε θέση να κάνει, μιας και οι εποχές του παπικού αλάθητου που επέτρεπαν την αντιστροφή της ίδιας της πραγματικότητας στο όνομα του αλάθητου της κομματικής ηγεσίας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αριστερή πλευρά της πολιτικής ζυγαριάς. Όχι μόνο λοιπόν δεν συνιστά μια τέτοια στάση άμυνα απέναντι στις κακόβουλες επιθέσεις που ισχυρίζεται --με σημαντικό βαθμό αλήθειας-- ότι αντιμετωπίζει το ΚΚΕ, αλλά όπως μπορεί ο καθένας να δει, συνιστά αντίθετα δωρεά όπλων στους ιδεολογικούς αντιπάλους. Και πρόκειται --αυτή είναι η ειρωνεία-- για μια δωρεά όπλων πολύ περισσότερο βλαπτική από ότι θα μπορούσαν ποτέ να καταφέρουν μια χούφτα απολυμένων από τον σταθμό, ακόμα και αν οι προθέσεις τους ήταν οι πιο κακοπροαίρετες.

Για το θέμα της χρήσης της κινητοποίησης από αντικομμουνιστικά όργανα της αστικής τάξης όπως ο ΣΚΑΙ, το οποίο θίγεται στην τελευταία παράγραφο του κειμένου του Ριζοσπάστη στα πλαίσια μιας απέλπιδης προσπάθειας να πιαστεί ο πνιγμένος απ' τα μαλλιά του, η απάντηση δίνεται από τους ίδιους τους απολυμένους σήμερα και είναι αποστομωτική:
Εκεί όμως που γίνονται πραγματικά χυδαίοι εναντίον μας, είναι όταν πάνε να μας συνδέσουν, έστω έμμεσα, με Χρυσές Αυγές, ΛΑΟΣ, αμερικάνικες πρεσβείες και ό,τι άλλο κατεβάζει ο νους τους, προκειμένου να μας περάσει ο κόσμος για φιλοφασίστες ή για ύποπτους ανθρώπους. Κατ’ αρχήν, επειδή όλοι γνωριζόμαστε σ´ αυτό τον τόπο, ξέρει πολύ καλά η εργοδοσία 902-ΚΚΕ ότι κανείς από μας δεν έχει ούτε κατά διάνοια σχέση με τα παραπάνω «μπουμπούκια». Μια καταγγελία που βγαίνει στο Διαδίκτυο και στα ΜΜΕ γενικότερα, την παίρνει ο καθένας και τη χρησιμοποιεί όπως τον βολεύει, οπότε την παίρνουν και την χρησιμοποιούν και οι φασίστες. Όμως δεν φταίμε εμείς γι’ αυτό. Φταίει αποκλειστικά η συμπεριφορά της εργοδοσίας απέναντί μας, που θυμίζει τα παραπάνω φασιστικά κόμματα, που τα ρίξανε μες στην «απάντησή» τους για να μας συκοφαντήσουνε.
Δεν είναι καν απαραίτητο να προεξοφλεί κάποιος την ειλικρίνεια των απολυμένων για τις προθέσεις τους για να συμφωνήσει με την λογική των όσων λένε: φυσικά το οποιοδήποτε κείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιοδήποτε για τους δικούς του σκοπούς, ανεξάρτητα από τις προθέσεις αυτού που το έγραψε. Και φυσικά ο σκοπός ενός κόμματος που θέλει να υπερασπιστεί την εικόνα του είναι να μην εξωθεί κάποιον στο σημείο να γράψει ένα τέτοιο κείμενο, και όχι να κλαψουρίζει για προβοκάτσιες αφού τον έχει εξωθήσει να το γράψει. Για να πούμε τα πράγματα απλά και με το όνομά τους: είναι ποτέ δυνατόν να απολύεις κόσμο και μετά να απαιτείς να φερθεί απέναντί σου με αυτοθυσία παραμένοντας σιωπηλός, στον βωμό της μη χρησιμοποίησης της όποιας του αντίδρασης από τον εχθρό; Έχει κάποια υποχρέωση κάποιος που απολύθηκε από την εργασία του να αποσιωπήσει το γεγονός για να προστατευθεί η εικόνα του εργοδότη του; Αυτού του είδους τα πράγματα τα γράφουν στα συμβόλαια οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις της Αμερικής που αμείβουν παχυλά συγκεκριμένα στελέχη με την προϋπόθεση να κρατούν το στόμα τους κλειστό εάν χάσουν τη δουλειά τους και να μην δίνουν όπλα στους ανταγωνιστές. Έδινε τόσο καλούς μισθούς ο 902 ώστε να απαιτεί να το βουλώσουν οι απολυμένοι για να μην οπλιστεί εναντίον του ΚΚΕ ο Αλαφούζος; Ας υποθέσουμε το χειρότερο δυνατό: ότι οι απολυμένοι κοιτάνε μόνο το προσωπικό τους συμφέρον ως εργαζόμενοι και ότι δεν δίνουν πεντάρα για το κόμμα. Γιατί να δώσουν πεντάρα εφόσον ούτε καν ανήκουν στο κόμμα, και εφόσον το κόμμα έμπρακτα δεν έδωσε πεντάρα για αυτούς; Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να υπερασπίζονται το εργασιακό τους συμφέρον όταν εμπλέκεται το κόμμα; Αποτελεί κακόβουλη και προδοτική πράξη η διαμαρτυρία, ακόμα και αν δεν είναι καν μέλη του κόμματος αυτού, και ακόμα και αν τους έχει το ίδιο πετάξει στο δρόμο; Ισχύει κάποιου είδους άτυπη κατάσταση εξαίρεσης που μετατρέπει όλα όσα το ίδιο το κόμμα εγκρίνει και προτρέπει τους εργαζόμενους να κάνουν σε απεχθή και ύποπτα μέσα όταν εμπλέκεται το ίδιο ως εργοδότης; Και βάσει ποιού αντικειμενικά αναμφισβήτητου δεδομένου ισχύει, εάν ισχύει, μια τέτοια κατάσταση; Του ότι οι απολυμένοι θα δικαιωθούν μετά θάνατον από τον μελλοντικό θρίαμβο του σοσιαλισμού, που θα επιφέρει χωρίς αμφιβολία το κόμμα που τους απέλυσε;

Και εδώ ερχόμαστε στο ανέκδοτο περί συνδικαλισμού που θίγεται στην καταγγελία και που επαναφέρει --με περισσή αφέλεια ή αλαζονεία, δύσκολο να πει κανείς-- το κείμενο του Ριζοσπάστη. Η αρχική καταγγελία ανέφερε τα εξής:
Παράλληλα, μας κάλεσε [ο Τσίγκας] να στηρίξουμε συνδικαλιστικά το ΠΑΜΕ και να παλέψουμε για ψηλά επιδόματα ανεργίας (!). Αυτό εμείς το πήραμε για ειρωνεία και βαριά προσβολή, όπως και ήτανε.
[...] Προσπαθήσαμε να οργανωθούμε για πρώτη φορά, γιατί μέσα στο σταθμό ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝΕ από πάντα η συνδικαλιστική οργάνωση. Κάναμε μια σύσκεψη και βγάλαμε μια επιτροπή τριών συναδέλφων, για να πάνε στο σωματείο των τεχνικών τηλεόρασης (ΕΤΙΤΑ) και να ζητήσουνε συμπαράσταση.
Ένας από τους σχολιαστές του ιστολογίου ισχυρίστηκε ότι το παραπάνω δείχνει πόσο ψεύδονται οι καταγγέλοντες, εφόσον ισχυρίζεται ότι απαγορευόταν η συνδικαλιστική οργάνωση την στιγμή που παραδέχεται ότι ο διευθυντής του σταθμού συμβούλεψε τους απολυμένους να στηρίξουν συνδικαλιστικά το ΠΑΜΕ. Στο ίδιο πνεύμα, ο Ριζοσπάστης σημειώνει:
Είπαν από το σωματείο των τεχνικών τηλεόρασης «ΕΤΙΤΑ», που αποφάσισε τη «δήθεν κινητοποίηση», ότι «ποτέ η διεύθυνση του σταθμού δε συζήτησε μαζί τους». Μέγα ψέμα αφού η διεύθυνση συζήτησε με το σωματείο από το Δεκέμβρη του 2010 ενώ συνάντηση με το σωματείο έκανε και το ΚΚΕ εξηγώντας τους λόγους συρρίκνωσης του σταθμού αλλά και το γεγονός ότι οι ίδιοι ως εργαζόμενοι αν δε συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα αλλαγής συσχετισμών σε βάρος της αστικής πολιτικής και των κομμάτων της, η κρίση θα ωθεί τους εργαζόμενους σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.
Δεν ξέρω αν γίνεται αντιληπτό τι ακριβώς επικαλείται ως υπεράσπιση του 902 ο Ριζοσπάστης. Επικαλείται ως υπεράσπιση όχι απλώς ότι οι λόγοι απόλυσης εξηγήθηκαν στους εργαζόμενους (ας πούμε ότι εξηγήθηκαν και ότι οι εργαζόμενοι ψεύδονται -- δεν ξέρω τι αλλάζει επί της ουσίας για κάποιον που απολύεται το γεγονός ότι του δίνονται αιτίες για την απόλυσή του, και αν το γνωρίζει το ΚΚΕ ας το εξηγήσει για να το εφαρμόσουν οι απανταχού εργοδότες και να μην έχουμε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις χωρίς λόγο)· επικαλείται ως υπεράσπιση το ότι ενθαρρύνθηκαν να "συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα αλλαγής συσχετισμών σε βάρος της αστικής πολιτικής και των κομμάτων της". Πολύ ωραία. Ενθαρρύνθηκαν λοιπόν οι απολυμένοι από τον 902 να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν -- κατά του ΠΑΣΟΚ. Όπως ενθαρρύνθηκαν να αναζητήσουν συνδικαλιστική συνδρομή για τα δικαιώματά τους έχοντας απολυθεί από τον 902 --  απ' το ΠΑΜΕ, το οποίο προφανώς, κατά τον αναγνώστη και σχολιαστή που διακήρυξε ότι ψεύδονται πως δεν είχαν συνδικαλιστικά δικαιώματα, θα τσακιζόταν να στηρίξει αγωνιστικά τον αγώνα τους κατά του 902 (και όχι, όπως θα λεγε κάποιος κακόπιστος, να τους περιλάβει στο ξύλο). Το χιούμορ είναι ωραίο προσόν σε έναν κομμουνιστή, αλλά πρέπει να είναι ενσυνείδητο, και όχι αθέλητο αποτέλεσμα κουτοπονηρίας. 

Η απάντηση λοιπόν του Ριζοσπάστη κατά την εκτίμησή μου είναι όχι απλώς ανεπαρκής αλλά συνιστά αυτογελοιοποίηση του κόμματος. Το οποίο έχει δύο δρόμους μπροστά του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα:

α) Να παραδεχτεί ότι ναι, το επιχειρησιακό του κομμάτι είναι φυσικά αναγκασμένο να λειτουργεί υπό τους νόμους του καπιταλισμού και της αγοράς, ότι λυπάται για αυτό και ότι έχει να προτείνει τον χ ή ψ συγκεκριμένο δρόμο προς τον σοσιαλισμό και το ξεπέρασμα της αντίφασης που αναπόφευκτα κατατρώει και το ΚΚΕ (και όχι βέβαια, όπως θέλουν να πιστέψουμε κάποιοι σε άλλους αριστερούς σχηματισμούς, μόνο το ΚΚΕ). Να προσθέσει ότι υπό συνθήκες κρίσης, ναι, δεν μπορεί πλέον να εργοδοτεί παρά αυτούς που είναι μέλη του κόμματος για ευνόητους λόγους (ελαχιστοποίησης των εσωκομματικών τριβών από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους ή στελέχη του). 

β) Να κάνει αυτό που αναγκάστηκε να κάνει στο τέλος και αφού δεν της βγήκαν τα λογίδρια περί εξαίρεσης λόγω αισθητικής ανωτερότητας η Άγρα, και αυτό που νέτα-σκέτα ζητούν οι απολυμένοι: να ανακαλέσει τις απολύσεις, να κλείσει το θέμα και τα στόματα της κριτικής έστω και τώρα, και να βρει άλλους τρόπους να τα βγάλει πέρα, εφόσον είναι βέβαιο, από τις ως τώρα (θετικότατες) εκδοτικές πρωτοβουλίες του, τους συνδεόμενους με αυτό αρχειακούς και πολιτισμικούς οργανισμούς, και τα λαμπρά κτήριά του, ότι το ΚΚΕ, δόξα το Θεό, δεν φυτοζωεί.

Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει είναι να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από κείμενα όπως αυτό του χθεσινού Ριζοσπάστη. Όχι γιατί είναι ανήθικο· επειδή, πολύ απλά, δεν έχει την πολυτέλεια να πουλάει τρέλα, όπως δεν την έχει πια κανείς.

52 σχόλια:

florina είπε...

Τα πολλα λογια ειναι φτωχεια ελεγαν οι παλιοι ,και μαλλον κατι ηξεραν.
Απλα πραγματα,ριζοσπαστης η οχι ,οσοι μπαινουν στο παιχνιδι του καποιταλισμου γινονται τα ιδια σκατα με τους πλουσιους.ΚΚΕ και τριχες κατσαρες.αριστερα στην ελλαδα θα πει αποτυχημενοι που μονο ετσι υπαρχουν.
Οποτε χεστους λεω εγω.αντι να μπαινεις στο παιχνιδι των λεξεων απλα χεστους.

Αντωνης είπε...

Δεν συμφωνώ ούτε για τα πολλά λόγια (εξαρτάται τι λόγια) ούτε για το αν αξίζει ή όχι τον κόπο (για να το κάνω, σημαίνει ότι για μένα αξίζει).

Smirnoff είπε...

Σωστά όλα αυτά, υπάρχει όμως και το συνολικότερο ζήτημα της εκτίμησης της στάσης του ΚΚΕ, ως κομμουνιστικό κόμμα, τόσο σε ό,τι αφορά το ίδιο το γεγονός (τις απολύσεις και του τρόπου με τον οποίο αυτές έγιναν), όσο και της μετέπειτα διαχείρισης του.

Από αυτά που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις των εργαζομένων (αλλά και τις απαράδεκτες απαντήσεις του Ριζοσπάστη), το ΚΚΕ χρησιμοποίησε ορισμένες από τις χειρότερες εργοδοτικές πρακτικές: αυθέραιτες απολύσεις με εκδικητικά χαρακτηριστικά, απαγόρευση συνδικαλισμού, δίωξη συνδικαλιστικής δράσης, χαφιεδισμό, δημιουργία κλίματος ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων. Στη συνέχεια, ως προς τη διαχείριση του ζητήματος, μετά τις αντιδράσεις των απολυμένων, προσπάθησε να τους σπιλώσει, βαφτίζοντας τους ενεργούμενα της αστικής αντίδρασης, ακόμη και των φασιστών. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, μάλιστα, είναι τέτοιοι "αντικειμενικά", από τη στιγμή που ασκουν κριτική στο κόμμα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: τι λένε όλα αυτά για ένα κόμμα που θέλει να λέγεται κομμουνιστικό και υποτίθεται πως παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από από άνθρωπο;

Αντωνης είπε...

@Smirnoff: Ενσυνείδητα δεν εξέτασα το ζήτημα της στάσης του ΚΚΕ, μιας και βασίστηκα αποκλειστικά και μόνο σε όσα λέει ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΚΕ προς υπεράσπισή του, και όχι στην καταγγελία. Και το έκανα, φυσικά, επειδή δεν μπορώ να ελέγξω το αληθές ή όχι των συγκεκριμένων αιτιάσεων.

Όσο για την χρήση της σταλινικής κατηγορίας της "αντικειμενικής ενοχής" βλέπε την ανάρτηση "Κομμουνιστική Κρίση Ελλάδας" όπου επιχειρηματολογώ ότι την ίδια στιγμή το κόμμα στα σκούρα βρίσκει καταφύγιο και στην κατηγορία της δικής του "αντικειμενικής αθωότητας" (όταν απολύουμε εμείς εργαζόμενους δεν πρόκειται για απόλυση, επειδή... εμείς είμαστε το ΚΚΕ και άρα είμαστε αντικειμενικά οι καλοί). Σε αυτή την διαστροφική αναστροφή της λογικής των δικών της Μόσχας εστιάστηκα αρκετά και στην πιο πάνω ανάρτηση.

Smirnoff είπε...

όμως Αντώνη, πιστεύεις πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να τοποθετηθεί κάποιος επί του θέματος, από ταξική σκοπιά; Το γεγονός πως το ΚΚΕ δεν απαντάει, επί της ουσίας, σε καμία από τις κατηγορίες που του απευθύνουν οι απολυμένοι και επιλέγει να επικαλεστεί την "αντικειμενική" εκ θέσεως αθωώτητα, καταφεύγοντας παράλληλα σε συκοφαντίες δεν είναι επαρκής ένδειξη;

Αντωνης είπε...

Βεβαίως και είναι ένδειξη, όχι όμως απόδειξη, και όπως είπα θέλω να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός. Αυτό που στοιχειοθέτησα, πιστεύω επαρκώς, είναι ακριβώς ότι δεν δίνεται καμία στοιχειωδώς σοβαρή απάντηση επί της ουσίας των καταγγελιών. Και αυτό προσωπικά μού αρκεί. Δεν επιθυμώ να κάνω οποιαδήποτε περαιτέρω εικασία.

Smirnoff είπε...

Κατανοητό.

rocean είπε...

"Να κάνει αυτό που αναγκάστηκε να κάνει στο τέλος και αφού δεν της βγήκαν τα λογίδρια περί εξαίρεσης λόγω αισθητικής ανωτερότητας η Άγρα, και αυτό που νέτα-σκέτα ζητούν οι απολυμένοι: να ανακαλέσει τις απολύσεις, να κλείσει το θέμα και τα στόματα της κριτικής έστω και τώρα, και να βρει άλλους τρόπους να τα βγάλει πέρα, εφόσον είναι βέβαιο, από τις ως τώρα (θετικότατες) εκδοτικές πρωτοβουλίες του, τους συνδεόμενους με αυτό αρχειακούς και πολιτισμικούς οργανισμούς, και τα λαμπρά κτήριά του, ότι το ΚΚΕ, δόξα το Θεό, δεν φυτοζωεί."

Δηλαδή τι πιστεύεις? Πως εκεί στο ΚΚΕ είναι μαζόχες, όταν ξέρουν ότι οι απολύσεις θα βλάψουν την εικόνα του Κόμματος? Αν μπορούσαν να αποφευχθούν οι απολύσεις θα είχε γίνει. Η ουσία είναι ότι το ΚΚΕ όχι απλά φυτοζωεί αλλά έχει ΦΟΒΕΡΟ οικονομικό πρόβλημα επιβίωσης.

Πάντα είχε βέβαια πρόβλημα χρηματοδότησης των ΜΜΕ του, αλλά λίγο η κάποτε καλύτερη (σε σχέση με σήμερα) οικονομική κατάσταση του Κόμματος και λίγο η ανεκτή λειτουργία της Τυποεκδοτικής (όταν είχε πελάτες), βοηθούσαν στην απορρόφηση της οικονομικής ζημιάς.

Οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ δεν είναι καπιταλιστικές, αλλά δεν είναι ούτε Σοσιαλιστικές νησίδες. Ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι. Κι αυτό από επιλογή. Ακόμη κι αν το ΚΚΕ ήταν ένα Κόμμα με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, δεν θα διαμόρφωνε συνθήκες εργασιακού παραδείσου στις επιχειρήσεις του. π.χ. Οι εργαζόμενοι σε αυτές θα παίρνανε πάντα το βασικό μισθό που παίρνουν και όλοι οι αλλοι εργαζόμενοι. Κι αυτό για να μην νομίζουν κάποιοι ότι ανήκουν σε κάποια ελιτίστικη τάξη. Σκέψου τι θα έλεγες π.χ. για τον δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη που γράφει για τα λαϊκά προβλήματα κι αυτός θα έπαιρνε από την άλλη έναν παχυλό μισθό και θα ζούσε μέσα στην χλιδή.

Δεν είναι λοιπόν απλό το πράγμα. Δεν είναι σοσιαλιστικές επιχειρήσεις, αλλά και δεν είναι και καπιταλιστικές. Με την έννοια ότι δεν παράγεται κέρδος και δεν το καρπώνεται κάποιος αυτό (αν υπήρχε). Απλά αναγκάζονται αυτές οι επιχειρήσεις να παίξουν με καπιταλιστικούς όρους. Η Τυποεκδοτική π.χ. έπρεπε να έχει πελάτες για να μπορεί να επιβιώνει οικονομικά η έκδοση του Ριζοσπάστη.

Γι' αυτό και δεν μπορείς να κάνεις σύγκριση και να τσουβαλιάσεις τις επιχειρήσεις του ΚΚΕ με οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση.

Μακάρι ο Ριζοσπάστης, ο 902 κλπ να μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο με εθελοντική εργασία μελών και φίλων του Κόμματος. Δυστυχώς δεν γίνεται. Δεν είναι εργασία του τύπου "πάμε για κανα δυο ώρες στον ελεύθερο μας χρόνο και βοηθάμε να βγει ο Ριζοσπάστης". Οπότε δίνεται μισθός. Κι εδώ γίνονται οι στρεβλώσεις.

Σου λέει ο άλλος, αφού σου δίνει το ΚΚΕ μισθό, άρα είσαι και υπάλληλος και το ΚΚΕ εργοδότης. Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Αλλά δεν είναι. Ένας εργαζόμενος στις επιχειρήσεις του Κόμματος, ξέρει πολύ καλά ότι αυτό που κάνει είναι κυρίως εθελοντική δουλειά στο ΚΚΕ. π.χ. Αντί να κολλάει αφίσσες δουλεύει στον Ριζοσπάστη. Τα Κομματικά μέλη αυτό το ξέρουν πολύ καλά. Είναι στην ουσία η "Κομματική τους χρέωση".

Εκεί που αλλάζει είναι στους μη κομματικούς, που ίσως δυσκολεύονται να το κατανοήσουν αυτό. Κι αν είναι και κάποιος κακοπροαίρετος ακόμη χειρότερα.

Οπότε οι συγκεκριμένοι απολυμένοι που κάνουν όλη την φασαρία, μάλλον δεν είχαν καταλάβει που εργάζονται ή δεν τους το εξήγησαν σωστά. Αυτά που λένε στις ανακοινώσεις του τύπου "μας είπανε, τους είπαμε, έγινε αυτό, έγινε εκείνο" τα βρίσκω ανούσια και είναι μόνο για να δημιουργούνται εντυπώσεις.

Όπως και οι κατηγορίες περί γκέτου, περί παρεμπόδισης συνδικαλιστικής δράσης, περί διαχωρισμού Κομματικών-μη Κομματικών κτλ Τα θεωρώ τουλάχιστον αστεία. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Κι εμένα δεν με πείθουν.

Η ουσία είναι ότι οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ συρρικνώνονται αναγκαστικά και δεν τίθεται θέμα να παρθούν πίσω οι απολύσεις, γιατί απλούστατα θα ακολουθήσουν κι άλλες. Οπότε δεν υπάρχει και λόγος διαχωρισμού και εκδικητικών απολύσεων, αφού και οι υπόλοιποι θα απολυθούν. Δηλαδή όλη η φασαρία γίνεται για λόγους σειράς και προτεραιότητας?

Αντωνης είπε...

"Δηλαδή τι πιστεύεις? Πως εκεί στο ΚΚΕ είναι μαζόχες, όταν ξέρουν ότι οι απολύσεις θα βλάψουν την εικόνα του Κόμματος? Αν μπορούσαν να αποφευχθούν οι απολύσεις θα είχε γίνει. Η ουσία είναι ότι το ΚΚΕ όχι απλά φυτοζωεί αλλά έχει ΦΟΒΕΡΟ οικονομικό πρόβλημα επιβίωσης."

Δεν έχω, και δεν νομίζω κανείς εκτός της καρδιάς του κόμματος να έχει, τα οικονομικά στοιχεία του ΚΚΕ ώστε να γνωρίζω ακριβώς τι περιθώρια έχει. Οι ενδείξεις είναι ότι δεν φυτοζωεί ως κόμμα. Από εκεί και πέρα, έδωσα δύο εναλλακτικές, και η απάντηση Ριζοσπάστη δεν κινήθηκε σε καμμία από τις δύο αυτές κατευθύνσεις. Εφόσον το κόμμα θεωρεί ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά καλώς (ή κακώς), αλλά εξήγησέ μου γιατί αντί να ειπωθεί απλά αυτό ειπώθηκε κάτι όπως:

"οι συγκεκριμένοι δεν ντράπηκαν να μιλήσουν για «εργοδοσία» εξισώνοντας τον «902» με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ ξέρουν ότι ο «902» δεν είναι και δε λειτουργεί σαν καπιταλιστική επιχείρηση, δεν είναι ατομική ιδιοκτησία, όπως όλα τα υπόλοιπα αστικά ΜΜΕ."

Είναι ποτέ δυνατόν να λέγονται ευθαρσώς και δημοσίως τέτοιες μπαρούφες;

Ένωση Οπαδών της ΣΥΡΙΖΑ είπε...

Αντώνη,

έχεις μπλέξει τα μπούτια σου! Από την υψηλή θεωρία και την ποίηση βρέθηκες να ασχολείσαι με ένα γεγονός που καταγράφει τις μια πιο χυδαίες εκφάνσεις της πολιτικής ενός μορφώματος το οποίο θεωρείς ότι ανήκει στην Αριστερά. Αυτά παθαίνει όποιος είναι “ακριβός στα πίτουρα και φθηνός στο αλεύρι”.

Μπροστά στην ψευτιά, στην απάτη στην συκοφαντία κτυπάς προσοχές, χάνεις τα λόγια σου και προσπαθείς να είσαι διαλλακτικός επειδή εκπέμπονται από το “κόμμα της εργατικής τάξης”. Αν αυτές οι απολύσεις είχαν γίνει στον 105.5 μάλλον δεν θα είχες τους προβληματισμούς και την διαλλακτικότητα που έχεις, αν η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είχε κρατήσει αυτή την στάση που κρατάει τώρα ο ΠΕΡΙΣΟΣ.

Όμως, κάποια πράγματα είναι πιο απλά: όλα τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ είναι ΙΔΙΑ, δεξιά και αριστερά. Το πρόβλημα δεν είναι οι συγκεκριμένες απολύσεις. Το ΚΚΕ είναι το ίδιο μια καπιταλιστική επιχείρηση που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κρατική βοήθεια. Όχι μόνον από την επιχορήγηση που παίρνει από το κράτος, αλλά από την διαπλοκή (δανειοδοτήσεις, ανάθεση εργασιών κλπ,κλπ) που είχαν και συνεχίζουν να έχουν οι επιχειρήσεις του με το κράτος. Σε περίοδο κρίσης των κρατικών οικονομικών οι πρώτες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα που θίχτηκαν ήταν οι κρατικοδίαιτες. Έτσι λοιπόν η κρίσης του χρέους του ελληνικού κράτους, έγινε και κρίση των επιχειρήσεων του ΚΚΕ και είναι φυσικό να έρθουν και απολύσεις.

Αν και αργά, είναι μια ευκαιρία να πάρεις χαμπάρι τι είναι στην πραγματικότητα το ΚΚΕ και να μην τρέφεις άλλες αυταπάτες. Πάψε λοιπόν να ζητάς εναλλακτικές λύσεις και να το παίζεις όπως ΕΛΕ για το χρέος του ελληνικού κράτους. Ούτε το (α) ούτε (β) που προτείνεις δεν πρόκειται να συμβούν!

Το ζήτημα είναι να μην χάσουν οι άνθρωποι την δουλειά τους. Όμως όσο πιο μεγάλη είναι μια καπιταλιστική επιχείρηση, τόσο δύσκολα κάνει πίσω σε τέτοιες επιλογές. Επίσης, λες να ρίξει την μούρη της η “καθοδήγηση” και να ξεφτιλιστεί, δηλώνοντας ότι έκανε λάθος;

Μην ξεχνάς ότι πέρασαν τόσα χρόνια για να παραδεχτεί ότι είχε λάθος στάση απέναντι στον Άρη Βελουχιώτη, όμως και πάλι δεν του έδωσε πίσω την κομματική του ταυτότητα! Λες να κάνει την έκπληξη με τους απολυμένους; Δεν το νομίζω...

Λοιπόν πάμε στοίχημα ότι τζάμπα τα γράφεις όλα αυτά και ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει πίσω τις απολύσεις, όπως έκανε η ΑΓΡΑ;

Αντωνης είπε...

"Οι εργαζόμενοι σε αυτές θα παίρνανε πάντα το βασικό μισθό που παίρνουν και όλοι οι αλλοι εργαζόμενοι. Κι αυτό για να μην νομίζουν κάποιοι ότι ανήκουν σε κάποια ελιτίστικη τάξη. "

Τώρα αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει να εξετάσω την διείσδυση των θεμελιωδών νόμων της πολιτικής οικονομίας σε μια επιχείρηση που λειτουργεί σε μια καπιταλιστική οικονομία υπό το πρίσμα των δωρεάν παιδαγωγικών μαθημάτων στους εργαζόμενους; Κατ' αρχάς δεν τέθηκε από κανέναν ζήτημα του ύψους των απολαβών, κατά δεύτερο τέτοιου είδους επιχειρήματα έδιναν οι διαχειριστές χριστιανικών οικοτροφίων για το γιατί τάιζαν τους οικοτρόφους αποφάγια (για να μην συνηθίσουσι τας απολαύσεις και διαφθαρεί η ψυχή των). Δεν είναι ό,τι ιδεολογικά πιο υπεράνω κριτικής να τα αναπαράγουμε ως υπερασπίσεις για το θέμα.

Αντωνης είπε...

Για το ζήτημα της εθελοντικής εργασίας δεν διαφωνώ, αλλά όπως προκύπτει και όπως ήδη σχολίασε κάποιος αυτά έπρεπε να έχουν όλα διασαφηνιστεί σε όλους τους εμπλεκόμενους εξ αρχής, και όχι να επιστρατεύονται θεολογικού τύπου επιχειρήματα περί φύλλου των αγγέλων για να στηριχτεί το αστήριχτο.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί γκέτου κλπ που λες ότι τις θεωρείς αστείες, εγώ λέω ότι τις θεωρώ σοβαρές, αλλά εφόσον δεν έχω απτά στοιχεία δεν μπορώ και να τοποθετηθώ με τρόπο που να κρίνω υπεύθυνο.

Αντωνης είπε...

@Ένωση Οπαδών κάποιου πράγματος που δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν διευκρινίζεται και τι είναι:

Το ότι έχω μπλέξει τα μπούτια μου, ερχόμενο από εσένα συγκεκριμένα, θα μού επιτρέψεις να το εκλάβω ως κομπλιμέντο.

Ευχαριστώ.

Ένωση Οπαδών της ΣΥΡΙΖΑ είπε...

Επίσης, θα μου επιτρέψεις να θεωρήσω κομπλιμέντο τον ετεροπροσδιορισμό σου από την ΕΟΣ...

Παρ' όλα αυτά, πάμε το στοίχημα που σου πρότεινα, σχετικά την έκβαση της υπόθεσης των απολύσεων από το ΚΚΕ;

Αντωνης είπε...

@ΕΟΣ: Φυσικά θα σου επιτρέψω να κάνεις ό,τι αγαπάς.

Δεν είμαι του στοιχήματος, σόρι.

Rocean είπε...

"Δεν έχω, και δεν νομίζω κανείς εκτός της καρδιάς του κόμματος να έχει, τα οικονομικά στοιχεία του ΚΚΕ ώστε να γ"νωρίζω ακριβώς τι περιθώρια έχει. Οι ενδείξεις είναι ότι δεν φυτοζωεί ως κόμμα. Από εκεί και πέρα, έδωσα δύο εναλλακτικές, και η απάντηση Ριζοσπάστη δεν κινήθηκε σε καμμία από τις δύο αυτές κατευθύνσεις. Εφόσον το κόμμα θεωρεί ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά καλώς (ή κακώς), αλλά εξήγησέ μου γιατί αντί να ειπωθεί απλά αυτό ειπώθηκε κάτι όπως:"

Δεν ξέρω τι ενδείξεις έχεις εσύ, αλλά τι καλύτερη ένδειξη υπάρχει από ότι το ΚΚΕ αναγκάζεται να συρρικνώσει τις επιχειρήσεις του και να απολύσει κόσμο, με αποτέλεσμα να δώσει τεράστια ευκαιρία σε εχθρούς και "φίλους" να το λοιδορήσουν? Αναγκάζεται να φάει ένα γερό επικοινωνιακό χαστούκι, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει.

Παρ' όλα αυτά το οικονομικό πρόβλημα το ξέρουν λεπτομερώς όλα τα μέλη του Κόμματος, αλλά και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του Κόμματος, πιστεύω ακόμη πιο λεπτομερώς.

Η φασαρία όμως που γίνεται τώρα, δεν γίνεται για την ουσία των απολύσεων, αλλά για τα "παραπολιτικά". Τους είπαμε, μας είπανε και τα ρέστα. Και ο Ριζοσπάστης απαντάει σε αυτές τις κατηγορίες. Όσο μπορεί, αντί να αρχίσει να γράφει κι αυτός ν'αραδιάζει λεπτομέρειες του στυλ "τους είπαμε, μας είπανε".

Η ουσία είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτοί ξέρουν ακριβώς τι παίζεται, αλλά προτίμησαν να παίξουν πόλεμο με την φανταστική "εργοδοσία/ΚΚΕ" που έχουν στο μυαλό τους. Και μάλιστα όταν αυτός ο πόλεμος βοηθάει τον κάθε φασίστα να λοιδορεί το ΚΚΕ, τότε sorry αλλά και για μένα είναι εχθροί και μπορώ να λέω ότι αυτό που κάνουν έχει προβοκατόρικο αποτέλεσμα. Χωρίς να λέω ότι το κάνουν επίτηδες.

Ένωση Οπαδών της ΣΥΡΙΖΑ είπε...

Μάλλον αφού δεν αγαπάς τον "τζόγο", δεν θα πρέπει να ασχολείσαι και με την "πολιτική", γιατί όπως εξηγεί και ο αγαπημένος σου Α. Badiou, η Πολιτική εμπεριέχει το ρίσκο μέσα της.

Οι πολιτικές εκτιμήσεις που κάνουμε δεν είναι τίποτα άλλο από την ανάληψη ευθύνης του τζόγου που διακινδυνεύουμε....

Rocean είπε...

"Τώρα αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει να εξετάσω την διείσδυση των θεμελιωδών νόμων της πολιτικής οικονομίας σε μια επιχείρηση που λειτουργεί σε μια καπιταλιστική οικονομία υπό το πρίσμα των δωρεάν παιδαγωγικών μαθημάτων στους εργαζόμενους; Κατ' αρχάς δεν τέθηκε από κανέναν ζήτημα του ύψους των απολαβών, κατά δεύτερο τέτοιου είδους επιχειρήματα έδιναν οι διαχειριστές χριστιανικών οικοτροφίων για το γιατί τάιζαν τους οικοτρόφους αποφάγια (για να μην συνηθίσουσι τας απολαύσεις και διαφθαρεί η ψυχή των). Δεν είναι ό,τι ιδεολογικά πιο υπεράνω κριτικής να τα αναπαράγουμε ως υπερασπίσεις για το θέμα."

Απλά είπα ένα παράδειγμα για το ότι δεν έχουμε να κάνουμε με σοσιαλιστικές επιχειρήσεις. Τώρα αν αυτό το θεωρείς λάθος κι έχεις άλλη άποψη για το πως πρέπει να είναι μια Κομματική επιχείρηση στον Καπιταλισμό, είναι άλλου είδους συζήτηση.

Αντωνης είπε...

@Rocean: Αν ο Ρίζος ήθελε να αποφύγει απλώς να μπει σε "τους είπαμε/μας είπανε" (που από την πλευρά των διαμαρτυρόμενων δεν κατανοώ γιατί είναι απαράδεκτο να κάνουν) είχε πολλές επιλογές απάντησης πολύ καλύτερες από μαθήματα περί του ότι η απόλυση από τον 902 είναι περίπου τίτλος τιμής και είναι θράσος να διαμαρτύρεσαι.

@ ΕΟΣ: Πιθανόν να μην έπρεπε να ασχολούμαι με την πολιτική, πράγματι. Πιθανόν να έπρεπε να ασχολούμαι με την "υψηλή θεωρία." Βέβαια, το έχω ξανακούσει αυτό, από πάρα πολλούς. Όσους ενοχλούνται, πιο συγκεκριμένα, από όσα λέω. Η απάντηση είναι η ίδια: μπορούν κάλλιστα να με αγνοήσουν και να ασχολούνται με αυτούς που γνωρίζουν από πολιτική.

Ανώνυμος είπε...

Το επιχείρημα "δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση" δεν είναι μόνο άτοπο αλλά και αντιφατικό με τους προηγούμενους ισχυρισμούς του ΚΚΕ "στον καπιταλισμό είμαστε, με αυτούς τους όρους παίζουμε".
Το οικονομικό πρόβλημα και οι απολύσεις έχουν δυο πτυχές κατά τη γνώμη μου: αφενός τίθεται ένα πολιτικό οργανωτικό ερώτημα "πως λειτουργούμε σε παρατεταμένες μη επαναστατικές περιόδους" και σχετίζεται με την επιλογή επιχειρηματικής δράσης, κατασκευής σημαντικών έργων υποδομής και εκμετάλλευσης εργαζομένων (ακόμη και αν το κέρδος αφιερώνεται στην επανάσταση και όχι σε βίλες ή σε επενδύσεις, είναι αδιάφορο), οπότε και γεννιέται αναπόφευκτα η αντίθεση ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο όπου τα συμφέροντα συγκρούονται και τότε αν έχεις μόνο κομματικά μέλη εκείνα αναμένεται να υποτάξουν το ατομικό τους συμφέρον μπρος στο κομματικό, αν έχεις και εργαζόμενους μη κομματικά μέλη ή και μη οπαδούς τότε γεννιέται αναγκαία ο κίνδυνος μια τέτοια σύγκρουση να ξεσπάσει. Στο ίδιο επίπεδο, τα κομματικά μέλη κατά κανόνα σέβονται τις αρχές λειτουργίας του ΚΚΕ και εφαρμόζουν τις αποφάσεις του ακόμα και αν δεν είναι σύμφωνα. Το ΚΚΕ φαίνεται να μεταφέρει την εσωτερική του οργάνωση και στις επιχειρήσεις του, θεωρώντας τις ως παράρτημα του, και εκεί οι αρχές αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν εφόσον δεν υπάρχει ενότητα σκοπών και συμφερόντων. Αφετέρου τίθεται το ερώτημα της διαχείρισης των οικονομικών του ΚΚΕ (οχι από άποψη διαφθοράς αλλά οικονομικών γνώσεων και πολιτικών και οικονομικών επιλογών) τη στιγμή που γνωρίζε το ΚΚΕ με την μ-λ θεωρία ότι στον καπιταλισμό οι κρίσεις συμβαίνουν και επιπλέον ότι τα επαναστατικά προλεταριακά κόμματα δεν μπορούν να ζουν από τα λεφτά των αστών. Τέλος τα περί ήθους και συμπεριφοράς προσώπων αν και εφόσον ευσταθούν να εξεταστούν αυστηρά εκεί που πρέπει. Κατά τη γνώμη μου όμως η κατάσταση αυτή αντανακλά ένα βαθύτερο και σημαντικότερο πολιτικό ζήτημα.
#

Αντωνης είπε...

"Το οικονομικό πρόβλημα και οι απολύσεις έχουν δυο πτυχές κατά τη γνώμη μου: αφενός τίθεται ένα πολιτικό οργανωτικό ερώτημα "πως λειτουργούμε σε παρατεταμένες μη επαναστατικές περιόδους" και σχετίζεται με την επιλογή επιχειρηματικής δράσης, κατασκευής σημαντικών έργων υποδομής και εκμετάλλευσης εργαζομένων (ακόμη και αν το κέρδος αφιερώνεται στην επανάσταση και όχι σε βίλες ή σε επενδύσεις, είναι αδιάφορο), οπότε και γεννιέται αναπόφευκτα η αντίθεση ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο όπου τα συμφέροντα συγκρούονται και τότε αν έχεις μόνο κομματικά μέλη εκείνα αναμένεται να υποτάξουν το ατομικό τους συμφέρον μπρος στο κομματικό, αν έχεις και εργαζόμενους μη κομματικά μέλη ή και μη οπαδούς τότε γεννιέται αναγκαία ο κίνδυνος μια τέτοια σύγκρουση να ξεσπάσει. Στο ίδιο επίπεδο, τα κομματικά μέλη κατά κανόνα σέβονται τις αρχές λειτουργίας του ΚΚΕ και εφαρμόζουν τις αποφάσεις του ακόμα και αν δεν είναι σύμφωνα. Το ΚΚΕ φαίνεται να μεταφέρει την εσωτερική του οργάνωση και στις επιχειρήσεις του, θεωρώντας τις ως παράρτημα του, και εκεί οι αρχές αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν εφόσον δεν υπάρχει ενότητα σκοπών και συμφερόντων. Αφετέρου τίθεται το ερώτημα της διαχείρισης των οικονομικών του ΚΚΕ (οχι από άποψη διαφθοράς αλλά οικονομικών γνώσεων και πολιτικών και οικονομικών επιλογών) τη στιγμή που γνωρίζε το ΚΚΕ με την μ-λ θεωρία ότι στον καπιταλισμό οι κρίσεις συμβαίνουν και επιπλέον ότι τα επαναστατικά προλεταριακά κόμματα δεν μπορούν να ζουν από τα λεφτά των αστών. Τέλος τα περί ήθους και συμπεριφοράς προσώπων αν και εφόσον ευσταθούν να εξεταστούν αυστηρά εκεί που πρέπει. Κατά τη γνώμη μου όμως η κατάσταση αυτή αντανακλά ένα βαθύτερο και σημαντικότερο πολιτικό ζήτημα."

Απόλυτα σύμφωνος. Χαίρομαι πολύ που γίνομαι κατανοητός τόσο ξεκάθαρα, είναι σημαντικό.

Rocean είπε...

"Τώρα, σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί γκέτου κλπ που λες ότι τις θεωρείς αστείες, εγώ λέω ότι τις θεωρώ σοβαρές, αλλά εφόσον δεν έχω απτά στοιχεία δεν μπορώ και να τοποθετηθώ με τρόπο που να κρίνω υπεύθυνο."

Εγώ θεωρώ ότι όλα είναι προϊόν παρανοήσεων και ερμηνειών που μπορεί να κάνει ο καθένας. Ειδικά την στιγμή που υπήρχε ένταση. Και όταν υπάρχει ένταση ο άλλος μπορεί να θεωρεί ότι υπάρχει διάκριση Κομματικών-μη Κομματικών ακόμη και γιατί πήγε να πάρει καφέ από το κηλικίο του 902 και δεν ήταν πετυχημένος. Ενώ σε Κομματικό ήταν επιτυχημένος.

Οπότε ναι. Θεωρώ αστείο όταν για να περιγράψουν ότι υπήρχε διαχωρισμός, μιλάνε για φάσεις ότι οι κομματικοί τους λέγανε τεμπέληδες, την στιγμή που οι ίδιοι πίνανε καφέ όλη μέρα. Αυτά είναι σκέτο κουτσομπολιό. Δεν μπορώ να δείξω καμιά σοβαρότητα όταν γράφονται τέτοια πράγματα.

Ή τα περί χαφιεδισμού που στηρίζονται στο ότι πήγανε κι άλλοι εργαζόμενοι του 902 να υπερασπιστούν τον σταθμό όταν έγινε η συνέλευση. Ερμηνείες... Ο καθένας ότι θέλει λέει.

Όσο για τα περι γκέτου και απαγόρευσης συνδικαλισμού, άσε με να έχω διαφορετική γνώση και άποψη...

Αντωνης είπε...

@Rocean: Εάν υπήρχε εξευτελισμός στον χώρο εργασίας, ναι, το θεωρώ σημαντικό. Όπως ξαναείπα, δεν θα μπω σε διαδικασία εικασιών για όσα δεν γνωρίζω.

Και επειδή δεν έχουν όλοι κατανοήσεις τους λόγους για τους οποίους προτιμώ να φάω κάποια φαιά ουσία ασκώντας κριτική σε όσα θεωρώ του οίκου μου παρά να αναλώνομαι στο κράξιμο του ξετσίπωτου αστικού κατεστημένου, θυμίζω ότι τόσο στις συναφείς αναρτήσεις όσο και σε λινκ που ανέβασα σε σχόλια διευκρίνησα ότι απολύσεις δεν κάνει μόνο το ΚΚΕ αλλά και όσοι σπεύδουν υποκριτικά να του ασκήσουν κριτική. Δεν είμαι τόσο ανόητος ή εκτός τόπου και χρόνου όσο θέλουν να νομίζουν κάποιοι· και δεν ξέρω γιατί πρέπει να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για να συνεχίσουν να το νομίζουν.

Αντωνης είπε...

Στην πραγματικότητα, σύσσωμος ο μιντιακός κόσμος (ΣΚΑΙ, flash, Καθημερινή, TVXS, Ελευθεροτυπία, κλπ) έχει εξαπολύσει όργιο απολύσεων εδώ και δύο χρόνια. Δεν ασχολήθηκα με κανέναν τους με δικό μου κείμενο (αν και έκανα αναδημοσιεύσεις και έδωσα λινκ) διότι δεν με εκπροσωπεί και κανένας τους ιδεολογικά. Από το ΚΚΕ έχω κάποιες διαφορετικές απαιτήσεις και θεωρώ ότι αξίζει προσωπικής ενασχόλησης η στάση του, καλώς ή κακώς. Νομίζω ότι είναι προφανές το αν το κάνω για αλλότριους λόγους, όπως είναι επίσης προφανές το αν έχω μπατζανάκηδες και αν μασάω τα λόγια μου στον οποιοδήποτε, πόσο μάλλον αν έχω κάποιου είδους προξενειό είτε με το ΚΚΕ το ίδιο είτε με αυτούς που το λοιδωρούν ανεξέλεγκτα και καταχρηστικά.

Αυτά.

Αντωνης είπε...

Διευκρινιστικά, τα αμέσως πιο πάνω δεν αφορούν τον rocean, ούτε κάποιον από όσους σχολίασαν στο θρεντ.

Αυτός τον οποίο αφορούν ξέρει ότι τον αφορούν.

kagemusha είπε...

Δυο πραγματα μονο.
Μην μενετε στο οτι ο 902 δεν ειναι καπιταλιστικη επιχειρηση. Αμεσως μην πηγαινετε στο αλλο ακρο:Αρα ειναι σοσιαλιστικη επιχειρηση. Ειναι κομματικη επιχειρηση. Και αυτο το κατατασσει σε μια ιδιαιτερη κατηγορια. Σοσιαλιστικες νησιδες δεν υπαρχουν, αυτο δεν σημαινει οτι απαγορευονται οι κομματικες επιχειρησεις, ειδικα ενος κομματος που παλευει για την εργατικη ταξη.
Καποιος πιο πανω ειπε "να το δουμε ταξικα". Αν το δουμε ταξικα, τοτε δεν εχουμε επιθεση μιας ταξης σε μια αλλη. Δεν υπαρχει καποιος καπιταλιστης που απολυει εργαζομενο. Ειναι ξεκαθαρο οτι δεν μιλαμε για καπιταλιστικη επιχειρηση, αρα για καπιταλιστη εργοδοτη. Δεν μιλαμε για κερδοφορα επιχειρηση, γιατι κατ αρχην αν μιλαγαμε για κερδοφορα επιχειρηση δεν θα μιλαγαμε τωρα για απολυσεις. Τωρα οι απολυσεις δεν γινονται για αυξηση των(ανυπαρκτων) κερδων, αλλα για σταματημα της ζημιας απο την μια και επιβιωσης του κομματος.

Αντωνης είπε...

@Kagemusha: Σ/φε, λίγη προσοχή στις διατυπώσεις. Γράφεις: "Ειναι ξεκαθαρο οτι δεν μιλαμε για καπιταλιστικη επιχειρηση, αρα για καπιταλιστη εργοδοτη. Δεν μιλαμε για κερδοφορα επιχειρηση, γιατι κατ αρχην αν μιλαγαμε για κερδοφορα επιχειρηση δεν θα μιλαγαμε τωρα για απολυσεις."

Νομίζω ότι κατανοείς ότι τούτο δεν στέκει. Μπορεί κάλλιστα μια καπιταλιστική επιχείρηση να είναι ζημιογόνος, δηλαδή να μην είναι κερδοφόρα. Αν δεν γινόταν αυτό, δεν θα έκλεινε ποτέ καμία καπιταλιστική επιχείρηση.

Συνεπώς δεν είναι με κανένα τρόπο απόδειξη ότι μια επιχείρηση δεν είναι καπιταλιστική το ότι δεν είναι κερδοφόρα.

Ες αύριον τα υπόλοιπα.

kagemusha είπε...

Μιλαω συγκεκριμανα για τον 902 οχι γενικα για τις καπιταλιστικες επιχειρησεις.
Δεν ειπα οτι επειδη δεν ειναι κερδοφορα δεν ειναι καπιταλιστικη επιχειρηση. Ειπα οτι επειδη δεν ειναι κερδοφορα γινονται απολυσεις. Επρεπε να βαλω παραγραφο.

Ανώνυμος είπε...

Τον καπιταλισμο τον πολεμάμε μόνο όταν απολύει το ΚΚΕ....

Cris είπε...

Μερικα ερωτηματα, που μαλλον λογω μη απαντησης θαναι ρητορικα.
1)Εχει παρει η τυποεκδοτικη κρατικη επιχορηγηση για αναπτυξη της επιχειρησης και δημιουργια νεων θεσεων στο παρελθον?
2)Ειναι ανωνυμη εταιρια?
3)Υπηρξαν κατα καιρους αναθεσεις τυπωματος κρατικων εντυπων και εντυπων του ΟΠΑΠ και σε τι ποσο ανερχονται?
4)Γνωριζει καποιος το υψος των χρηματων και του εξοπλισμου που ολα τα χρονια της ΕΣΣΔ δινοταν στο ΚΚΕ και τι ακριβως εχει γινει με αυτα?
5) Υπαρχουν επιχειρησεις οπως ο Γερμανος που στηθηκαν με τετοια λεφτα? Και οχι δε θα μιλησω για τα λεφτα του Κοκκαλη και που τα βρηκε.
6)Ποσο δημοκρατικο ειναι ενα κομμα του οποιου η διοικηση απλωνεται σε ανθρωπους που δε ξεπερνουν τα δαχτυλα τους ενος χεριου?
Υ.Γ. Και ναι Αντωνη κακως μενουν απληρωτοι οι εργαζομενοι στο Κοκκινο. Ομως μπορω να σου δωσω μεχρι και στη τελευταια τους λεπτομερεια τα οικονομικα του ΣΥΝ εαν θελεις για να δεις ποια ειναι η οικονομικη κατασταση του κομματος, και τη γνωση αυτη την εχω ως απλο μελος και οχι ως ηγεσια. Μπορουν αραγε τα μελη του ΚΚΕ να ισχυριστουν κατι αντιστοιχο?

Αντωνης είπε...

@Ανώνυμος: Ναι, ως τώρα και από τον Μάη του 2008 που ξεκίνησε το μπλογκ ασχολούμαι κριτικά κυρίως με την εθνική ομάδα μπάσκετ, την μαγειρική, και την πρωϊνή ζώνη της τηλεόρασης. Τώρα σκέφτηκα να ασχοληθώ με τον καπιταλισμό, επειδή απέλυσε εργαζόμενους το ΚΚΕ. Whatever.

@Cris: Προφανώς, δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος να απαντήσω στα ερωτήματά σου, ελπίζω να πάρεις απαντήσεις όμως.

DimosK. είπε...

Μιλωντας με ενα μελος του ΚΚΕ,διαπιστωσα οτι ειναι αδυνατον να δεχτει οτι η απολυσεις απο οπου και αν προερχονται,ειναι προβληματικες και δημιουργουν προβληματα στους απολυμενους.
Πιστευε οτι το οτι απολυθηκαν οι εργαζομενοι(μαλιστα μιλαγαμε για τις πρωτες απολυσεις στην Τυποεκδοτικη,δεν ηξερα για αυτες στον 902),το θεωρει δικαιωμα του κομματος και καλως καμωμενη πραξη.
Το οτι το ιδιο μπορει να κανει ο οποιοσδηποτε αλλος,εμπιπτει στην στυγνη εκμεταλευση καπιταλιστη προς προλεταριο!
Το προβλημα μου(του) ειναι οτι πραγματικα δεν μπορει να κατανοησει οτι μιλαμε για το ιδιο πραγμα και οτι απολυσεις απο οποια εργοδοσια και αν προερχονται εινα καταδικαστεες.
Μακαρι να ηταν αλλιως..
ps:Αληθεια το κινημα των αγανακτισμενων,που ειναι?γυρισε απο τις διακοπες?Παλι θα περιμενουμε εναν θερμο Σεπτεμβρη που δεν θα ερθει ποτε ε?

K.T. είπε...

Καταρχήν, η διαμαρτυρία 7 ατόμων με ενα πανό στον Περισσό σε καμμία περίπτωση δεν προσδίδει χαρακτηριστικά γνησιοτητας στην αρχική ανακοίνωση που υπογράφεται ¨απολυμένοι του 902" (κάποιοι απολυμένοι...). Η συγκεκριμένη ανακοίνωση εξακουλουθεί να μου θυμίζει πολύ έντονα τον αναρχικό-αριστερίστικο περιοδεύοντα θίασο που ονομάζεται "κατάληψη της ΕΣΗΕΑ". Στη συνέχεια αναφέρεις ότι δεν προκύπτει από κάπου τραγική οικονομική κατάσταση του ΚΚΕ. Τότε τί ακριβώς δείχνουν τα παρακάτω:
1) Το ΚΚΕ φέτος έκανε και δεύτερη έκτακτη 3μηνη οικονομική εξόρμηση.
2) Η τιμή του καθημερινού "Ρ" ανέβηκε μέσα σε ένα χρόνο από 1 σε 1,50 Ευρώ και του κυριακάτικου σε 2,50.
3) Η Τυποεκδοτική πήρε νέο μεγάλο δάνειο για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες αναδιάρθρωσης.
4) Το ΚΚΕ φέτος τύπωσε σημαντικά λιγότερες αφίσες και έντυπο υλικό σε σχέση με πέρσι.
5) Το σημαντικότερο: το ΚΚΕ αναγκάζεται να ΚΛΕΙΣΕΙ τα γραφεία του σε μια σειρά περιοχές της Αθήνας και της επαρχίας.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η οικονομική κατάσταση του Κόμματαος θέτει ζήτημα επιβίωσής του. Ο τηλεοπτικός σταθμός είναι αδύνατο να συνεχίσει την λειτουργία του και θα κλείσει εντελώς. Οι εργαζόμενοι σ αυτόν θα απολυθούν όχι για λόγους εκδικητικότητας αλλά γιατί απλά δεν έχουμε λεφτά να τους πληρώσουμε. Τέλος για τον οπορτουνιστή που ζήλεψε την δόξα του Πάγκαλου: τα στοιχεία για το ΚΚΕ και τον Γερμανό ακόμα τα περιμένουμε, και για τις σχέσεις σχέσεις του ΚΚΕ με τα αδερφά μας κόμματα δεν θα δώσουμε κανέναν απολύτως λογαριασμό σε κανέναν, πόσω μάλλον σε μέλος του ρεύματος που το 91 επεδίωξε να διαλύσει το ΚΚΕ με την αμέριστη στήριξη της αστικής τάξης.

kagemusha είπε...

@Cris

"Μπορουν αραγε τα μελη του ΚΚΕ να ισχυριστουν κατι αντιστοιχο? "

Ναι μπορω να το ισχυριστω εγω αν αυτο σε καλυπτει και αυτη την απαντηση περιμενες...

Αντωνης είπε...

"Καταρχήν, η διαμαρτυρία 7 ατόμων με ενα πανό στον Περισσό σε καμμία περίπτωση δεν προσδίδει χαρακτηριστικά γνησιοτητας στην αρχική ανακοίνωση που υπογράφεται ¨απολυμένοι του 902" (κάποιοι απολυμένοι...). Η συγκεκριμένη ανακοίνωση εξακουλουθεί να μου θυμίζει πολύ έντονα τον αναρχικό-αριστερίστικο περιοδεύοντα θίασο που ονομάζεται "κατάληψη της ΕΣΗΕΑ"

Αυτή είναι η δική σου άποψη, όχι όμως και του Ριζοσπάστη, ο οποίος ξεκινά "Χτες εκτυλίχθηκε έξω από τον «902» μία δήθεν κινητοποίηση απολυμένων του σταθμού ενάντια στις «άδικες και εκδικητικές απολύσεις» στο σταθμό" και προχωρά να απαντήσει στο κείμενο της επιστολής, ταυτίζοντας Ο ΙΔΙΟΣ το ένα με το άλλο.

Αν θέλεις λοιπόν να επιμείνεις σε αυτή την αντίληψη, πρέπει να ξέρεις ότι δεν είναι αυτή που υιοθετεί το επίσημο όργανο του ΚΚΕ.

Αντωνης είπε...

@Κ.Τ: Για τα υπόλοιπα. Το γνωρίζω φυσικά για Ριζοσπάστη, τα άλλα όχι, δεν τα γνώριζα. Εξ όσων πίσης γνωρίζω, το ΚΚΕ είχε, τον Γενάρη του 2011, χρέος μικρότερο του ΣΥΡΙΖΑ, διότι προφανώς είναι προσεκτικότερο με τα οικονομικά του.

Παρακάτω τα στοιχεία:

Η Ν.Δ. οφείλει 120.000.000 ευρώ
Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει 111.800.000 ευρώ
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει 6.000.000 ευρώ
Το ΚΚΕ χρωστάει 4.402.054 ευρώ

(http://www.press-time.com/new/index.php?option=com_content&view=article&id=766:2011-01-12-15-06-17&catid=13:featured-news)

"Οι εργαζόμενοι θα απολυθούν όχι για λόγους εκιδκητικότητας..."

Και όμως, εκδικητικότητα εκφράζουν πολλοί οι οποίοι τους εγκαλούν για εγκάθετους, σπιούνους, αριστεριστές, αχάριστους, και εγώ δεν ξέρω τι άλλο, πολύ περισσότερο από αποδοχή ότι ρε πούστη μου, εργαζόμενοι είναι και αυτοί. Και εκδικητικότητα, βέβαια, και αφ υψηλού ειρωνεία, έβγαλε το κείμενο ΚΚΕ.

Και εκδικητικότητα βγάζουν όσοι με αποκαλούν "κατάπτυστο" γιατί τόλμησα να θίξω τα ιερά και όσια, έχοντας ένα ιστολόγιο με τίτλο "για την υπεράσπιση των συμφερόντων των υποτελών τάξεων", λες και το ΚΚΕ πρέπει να είναι για έναν κομμουνιστή σήμερα πάνω από τον εργαζόμενο που χάνει τη δουλειά του.Ε, όχι, δεν είναι.

Οπότε κάποια θέματα στον τομέα αυτό υπάρχουν και καλό είναι τα δείτε.

Αντωνης είπε...

@DimosK: Πού είναι οι αγανακτισμένοι; Ρώτα αυτούς που έμπαιναν ως άλλοι φλογεροί Ροβεσπιέροι εδώ απ' τον Μάη να δώσουν μαθήματα για το πόσο κομπλέξας και άσχετος με την αληθινή επαναστατική δυναμική είμαι.

K.T. είπε...

Απ' όσο παρακολουθώ τη συζήτηση κανένας ΚΚΕες δεν σε αποκάλεσε κατάπτυστο. Ο μόνος ο οποίος έκανε χαρακτηρισμούς εναντίον σου ήταν ο γραφικός οπαδός (με την χειρότερη έννοια του όρου)του Αλαβάνου. Ενδιαφέροντα τα όσα έγιναν χθες το βράδυ στη Βουλή με Παφίλη και Γεωργιάδη έχει αναλυτικό ρεπορτάζ ο "Ρ" σήμερα. Κατά τ' άλλα το να λέω ότι η ανακοίνωση είναι αριστερίστικης έμπνευσης δεν δείχνει καμιά εκδικητικότητα προς τους απολυμένους του 902. Αντίθετα, καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι την αλληλεγγύη μας προς τους συγκεκριμένους απολυμένους τα μέλη του ΚΚΕ την έδειξαν εμπράκτως με την 2η φετινή οικονομική εξόρμηση, τα έσοδα της οποίας θα κατευθυνθούν σχεδόν αποκλειστικά προς τους απολυμένους των κομματικών επιχειρήσεων. Τέλος τα σχόλια που έγιναν για τους απολυμένους αποκαλώντας τους σπιούνους και "που σαι Στάλιν..." κλπ ήταν εμφανώς προβοκατόρικα και απορώ γιατί δεν τα έσβησες. Για να δείξεις πόσο άπονοι και εκδικητικοί είμαστε οι ΚΚΕεδες?

Αντωνης είπε...

@K.Τ: Δεν εννοώ εδώ, βέβαια. Δεν έχω κανένα παράπονο από την στάση των παιδιών του ΚΚΕ εδώ.

Για εδώ μιλάω: http://redflyplanet.blogspot.com/2011/09/radical-desire-5-902.html

Ονειρμός είπε...

Ο χρήστης DimosK μίλησε για μέλος του Κόμματος που δεν μπορούσε να κατανοήσει ότι οι απολύσεις δεν είναι ιερό δικαίωμα, ακόμα και όταν γίνονται από το ΚΚΕ. Εγώ εδώ να προσθέσω το εξής. Μέλος της ΚΝΕ έλεγε σε επιρροή του (δε ''λασπολογώ'' με την ασάφεια, αφού φυσικά δεν μπορώ να εξατομικεύσω περισσότερο τα συγκεκριμένα πρόσωπα), ότι το ΚΚΕ αποσπά υπεραξία, αλλά αυτή πηγαίνει στο μεταβλητό κεφάλαιο (μισθούς), και όχι στο σταθερό, άρα διαφέρει από καπιταλιστική επιχείρηση!!!Δεν ξέρω αν κάπου κάνω εγώ λάθος, αλλά νομίζω και μόνο η φθορά μηχανημάτων, η ανανέωση του κυκλοφορούντος, πέραν του πάγιου, κεφαλαίου (πρώτες ύλες), κλπ κλπ, ασφαλώς απαιτούν την απορρόφηση τμήματος της υπεραξίας που εκθλίβεται. Μιλάμε για τραγελαφικές απαντήσεις.
Μπορεί να γίνει από όλους κατανοητό ότι το επιχείρημα πως το ΚΚΕ δεν έχει κέρδη, άρα δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση, δεν στέκει??? Το απάντησε πολύ αποστομωτικά ο Αντώνης πιο πάνω. Έλεος πια, λίγη πολιτική οικονομία ρε σύντροφοι (δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος), ειδάλλως υιοθετείστε πλήρως την απάντηση του ''Ρ'' και μην αποκλίνετε από αυτή.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι το εξής. Απόδειξη ότι το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο, είναι στην απάντηση του ''Ρ'', το θέμα της ''ιδιοκτησίας''. Στην παραπάνω ανάρτηση το rd αποδεικνύει σε λίγες γραμμές ότι ασφαλώς και δεν είναι κάποιου είδους ''σοσιαλιστική''-''κοινωνική'' ιδιοκτησία οι επιχειρήσεις του Ριζοσπάστης. Οι απολύσεις αποδεικνύουν δύο διαφορετικές ιδιοκτησίες, αυτή της εργοδοσίας και αυτή των εργατικών δυνάμεων. Μα και απολύσεις να μην υπήρχαν, και πάλι υπάρχουν διάφορα επίπεδα ιδιοκτησίας, και δεν ταυτίζεται η ''κομματική'' (άνευ περαιτέρω προσδιορισμών πολιτικής οικονομίας), ή ''κρατική''(για ΕΣΣΔ) ιδιοκτησία με την ''κοινωνική'' της αταξικής κοινωνίας, όπου όλοι οι εργαζόμενοι είναι συνδιαχειριστές-κάθε μέλος της κοινωνίας έχει ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΧΕΣΗ με τα μέσα παραγωγής με κάθε άλλο (πράγμα που δεν συμβαίνει πχ με την διάκριση κεντρικού και ειδικών πλάνων).
Το συγκεκριμένο πρόβλημα λοιπόν ξεκινάει από τις θέσεις για την ΕΣΣΔ, τη χοντροκομμένη αντίληψη περί ιδιοκτησίας, που αναδεικνύει κολοσσιαίο πρόβλημα της εκδοχής του μαρξισμού-λενινισμού που επικρατεί σήμερα, βάσει των εσωτερικών συσχετισμών. Για αυτό ακριβώς, ο ''Ρ'' μπορεί να λέει όσα λέει, χωρίς αυτά που λέει να προβληματίζουν (καν) τα περισσότερα μέλη.
Εγώ λοιπόν δεν εμπιστεύομαι καμιά ιδεολογική επιτροπή και καμία κεντρική επιτροπή, όταν ισχυρίζεται ευθαρσώς (με τη φωνή των επιμέρους μελών), ότι κάνει ''επιστήμη'', έχει ''επιστημονικές θέσεις'', πως ο μαρξισμός-λενινισμός της είναι ''επιστημονικός''. Και είναι ένα δεύτερο ερώτημα τί είναι καλύτερο, ένας καπιταλισμός στον οποίο παλεύεις να γεννηθεί ένας κομμουνιστικός φορέας και να βρει η εργατική τάξη τη σύγχρονη έκφρασή της (αγώνας στον οποίο πρέπει να υπάρχει το ΚΚΕ να μας θυμίζει τα basics), ή ένα βίαιο και άκρως επικίνδυνο σοσιαλιστικό εγχείρημα από ένα κόμμα με τέτοιες ''επιστημονικές'' αντιλήψεις (που ακριβώς προσδιοριζόμενες ως ''επιστημονικές'', σφετερίζονται στο εσωτερικό τους κάθε κριτήριο της ίδιας τους της αλήθειας).
Τουλάχιστον λοιπόν με βάση αυτή την πτυχή, την οποία και το rd θίγει (και ως προς άλλες, στις οποίες δεν έχω χρόνο να αναφερθώ), είναι δυνατά ορισμένα συμπεράσματα για το πού βρίσκεται θεωρητικά (άρα, σε μεγάλο βαθμό, ΚΑΙ πρακτικά), το ΚΚΕ σήμερα.

OMADEON είπε...

Αντώνη, έχεις σε ΟΛΑ δίκιο, η λογική σου είναι κρυστάλλινη.

Κάποια στιγμή το κόμμα θα πρέπει να καταλάβει ότι ΔΕΝ μπορεί να συκοφαντεί πάντα την κριτική σαν βαλτή.

Φιλάρες, αν δεν έχετε καπιταλιστική επιχείρηση αλλά ούτε και σοσιαλιστική, δεν ξέρετε ΠΟΥ παν τα τέσσερα, από οικονομική άποψη.
Γι' αυτό και πάτε κατά διαόλου.
Γιατί θα μπορούσατε να είχατε γλυτώσει και την τωρινή σας κρίση, αν είχατε λάβει σωστά μέτρα, αντί να κατασπαταλιέται ΟΛΗ η υπεραξία που κερδίζετε σε ΑΠΑΙΣΙΑ, ελεεινά σχεδιασμένες υπερ-δαπάνες.

Και λίγα είπα, συγχίστηκα...


Κανένας πραγματικός συναιτερισμός της Αργεντινής ή αλλού δεν κλαψούρισε ποτέ τόσο πολύ όσο εσείς ότι δεν τα βγάζει πέρα, ή ότι "είναι αναγκασμένος λόγω καπιταλισμού να παίζει με τους όρους του", κλπ. Αυτά είναι ΜΠΟΥΡΔΕΣ.

ΤΟ ΚΚΕ οφείλει να γίνει δημοκρατικός συναιτερισμός ιδιοκτησίας ΟΛΩΝ των μελών του, με βάση ένα δρακόντιο καταστατικό προτεραιοτήτων και αρχών. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, ΤΙΠΟΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ, ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Και μια μέρα θα _γίνει_ αυτό, είτε το θέλετε, είτε όχι διότι είναι η ΜΟΝΗ ορθολογική ΛΥΣΗ.

ΟΧΙ από εσάς βέβαια. Εσείς εύχομαι να φύγετε, να παραιτηθείτε ή και να... ψοφήσετε, ώστε τα ΠΑΙΔΙΑ σας να το κάνουν (σύντροφοι χορτοφάγοι που τρώτε... μπριζόλες -χεχε).

Αντωνης είπε...

"Εσείς εύχομαι να φύγετε, να παραιτηθείτε ή και να... ψοφήσετε"

Τι είναι τώρα αυτό; "Εύχομαι να ψοφήσετε";;;;!!!!!

OMADEON είπε...

Αντώνη σόρυ... παρεκτράπηκα, αλλά είχα κατά νου κάτι... υπερήλικες σταλινικούς που τους επισκέπτεται κάθε λίγο και λιγάκι η γενική γραμματέας για να τους τονώσει, ενώ κάνουν ΜΟΝΟ κακό, ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ....

Αυτή η άτιμη "επιτροπή για την ανανέωση του ΚΚΕ" ή όπως αλλιώς τη λένε. Και δυστυχώς αυτοί οι κωλόγεροι έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή από όσο φαίνεται. Εχουν και πολλούς συμπαθούντες ΜΕΣΑ στο κόμμα.

OMADEON είπε...

Ψάχνοντας Αντώνη να βρω αυτούς που κατήγγειλα... δυσκολεύομαι γιατί πέφτω συνεχώς πάνω σε μία άλλη οργάνωση, την ΟΑΚΚΕ. Κατά σύμπτωση, όμως (αν και τη θεωρώ ιδιαίτερα αναξιόπιστη γενικά) έχει κάνει δημοσίευση για το θέμα των απολύσεων
http://www.oakke.gr/na471/apolisis902.htm

Η άλλη οργάνωση που ψάχνω έχει τίτλο παρεμφερή αλλά το γράμμα Κ στον τίτλο της είναι εντός εισαγωγικών στη φράση ΚΚΕ. Δηλαδή κάπως έτσι, "Κ"ΚΕ.
Είχα διαβάσει πολλά γι' αυτούς, κι ένας φίλος που ξέρει πολλά για το κόμμα μου επεσήμανε πως αυτοί οι υπερήλικες έχουν και υποστηρικτές, νέα παιδιά μέσα στο κόμμα που θαυμάζουν τους υπερήλικες και καταπίνουν τόνους δηλητηρίου από δαύτους. Φυσικά πρόκειται για κάργα σταλινικούς, που λατρεύουν και σήμερα το Στάλιν σε πορτραίτα.

Τέλος πάντων, ΠΟΥ θα πάει, θα τους ξαναβρώ. Πριν πολύ καιρό είχα βρει και ρεπορτάζ με την επίσκεψη της Αλέκας εκεί, παρά το γεγονός ότι... την έβριζαν !!!

Αντωνης είπε...

Το εντός εισαγωγικών "Κ" δεν ανήκει σε οργάνωση αλλά αποτελεί σαρκασμό για το ΚΚΕ. Η ΟΑΚΚΕ είναι Ζαχαριαδική οργάνωση (Χριστός και Παναγία δηλαδή) και αποκηρύσσει σύσσωμο το μετά το 1956 --μετά την καθαίρεση και απομάκρυνση Ζαχαριάδη δηλαδή-- ΚΚΕ.

OMADEON είπε...

Αντώνη είμαι σίγουρος ότι τους βρήκα...
http://anasintaxi.awardspace.com/

"Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55".

Θα βρω και το ρεπορτάζ μάλλον, σε λίγο. Μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση. Αυτοί οι άνθρωποι ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πως είναι η "φωνής της συνείδησης του ΚΚΕ", κι έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή από όσο φαίνεται. Τους θεωρώ υπαίτιους και τα "περίεργα" περί Στάλιν (που ενόχλησαν και το Γιώργο Ρούση).

OMADEON είπε...

Εχουν γεμίσει το διαδίκτυο με σάητ!

http://anasintaxi.blogspot.com/

Και μέχρι στιγμής... για το θέμα των απολύσεων τσιμουδιά! Εμ πως! Αυτοί ενίοτε βρίζουν το ΚΚΕ αλλά στην πραγματικότητα το χαϊδεύουν και... κυριαρχούν υπογείως, ίσως με κλασσικές διαδικασίες "νουθεσίας των νεώτερων", πατερικά σύνδρομα. ΟΛΗ η Ελλάδα έρμαιο πατερούληδων, παπάδων, πατριαρχών.

OMADEON είπε...

NA και το "Κ" εντός εισαγωγικών. Θαύμασε Αντώνη, θαύμασε...

http://anasintaxi.blogspot.com/2011/09/blog-post_04.html

Μιλάμε για το... Αγιον Ορος του Σταλινισμού.

Αντωνης είπε...

@Omadeon: http://sparilas.blogspot.com/2009/01/blog-post_28.html

Ανώνυμος είπε...

Ακριβοδικαιος.

Θα ελεγα μαλιστα οτι αυτου του ειδους η κριτικη ειναι η πιο πολυτιμη για το ΚΚΕ (και για καθε αλλο αριστερο κομμα ή οργανωση).

Αντωνης είπε...

Δηλώσεις Παπαρήγα:

"Ο περιορισμός δραστηριοτήτων του «902» οδηγεί σε περιορισμό των δραστηριοτήτων των συνεργείων του «902». Οταν έγινε ο «902», δεν υπήρχαν μέλη του Κόμματος να πάρεις, πήρες εξωκομματικούς. Συνέπεσε, λοιπόν, ο τομέας αυτός να έχει και μέλη και μη μέλη του Κόμματος. Εγώ θα βάλω το εξής ζήτημα, γιατί δε θέλω να μπω στις λεπτομέρειες, έχω πολλά να πω, αλλά δε θέλω να μπω στις λεπτομέρειες. Γιατί αυτοί που απολύθηκαν τα θυμήθηκαν αυτά ύστερα από 6 - 7 μήνες και δεν βγήκαν την άλλη μέρα να πουν απολύθηκα κάτω από αυτές τις συνθήκες, μου συμπεριφέρθηκε ο χ, ψ έτσι, γιατί; Και το θυμήθηκαν ύστερα από 6, 7, 8 μήνες, ότι υπήρχε κακή συμπεριφορά.

Και να σας πω και κάτι άλλο. Οταν απολύεται ένας που είναι εξωκομματικός και μάλιστα ανήκει σε άλλα πολιτικά κόμματα, γιατί δεν είναι απλώς εξωκομματικοί, τους πήραμε χωρίς να μας ενδιαφέρει αυτό, εκεί είσαι πολύ προσεκτικός γιατί ξέρεις. Δεν είναι το μέλος του Κόμματος, που λες «κοίταξε σύντροφε, βλέπεις την κατάσταση, τόσος κόσμος απολύεται, θα είσαι κι εσύ ένας απ' τους πολλούς απολυμένους και έλα να παλέψουμε για αλλαγή, για το σοσιαλισμό» κ.λπ. Στους εξωκομματικούς είσαι πάρα πολύ προσεκτικός, γιατί, στο κάτω - κάτω, δεν υπάρχει το συναίσθημα σ' αυτόν, γιατί μπορεί να υπάρχει προκατάληψη ότι ακριβώς επειδή είναι εξωκομματικός τον απολύεις. Αυτό ήταν εν γνώσει.
Συνέπεσε, όμως, το τεχνικό προσωπικό να είναι εξωκομματικοί. Γιατί, κοιτάξτε στους δημοσιογράφους, κακά τα ψέματα, που κάνουν το πολιτικό ρεπορτάζ, θα πάρεις μέλη του Κόμματος που να μπορούν, δεν μπορείς να επιβάλεις σε έναν έξω από το Κόμμα να εκλαϊκεύει την πολιτική του Κόμματος. Ετυχε λοιπόν στα συνεργεία, σε ειδικευμένα συνεργεία, τι να κάνουμε; Δεν είμαστε κόμμα εξουσίας να παίρναμε απ' την κρατική τηλεόραση και να τους πηγαίναμε στην κομματική. Εγώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ιδιαίτερα στα μη μέλη του Κόμματος επειδή μπορεί να υπάρχει προκατάληψη, να μην υπάρχει ας πούμε η δυνατότητα να πάνε στην Κομματική τους Οργάνωση και να καταγγείλουν τη στάση του, είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αλλά και λίγο εκ των υστέρων...
Εμείς καταλαβαίνουμε το πρόβλημά τους, αλλά πρέπει να σας πω ότι ας μην πιστεύουν ότι θα βρουν δουλειά δίνοντας διαπιστευτήρια με κινητοποιήσεις δέκα ατόμων έξω από τον Περισσό και με τη συμπαράσταση της κ. Μπακογιάννη, γιατί απολύουν όλοι οι σταθμοί. Ας μην το πιστεύουν, ας μην έχουν αυτήν την ελπίδα. Οι άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά, βεβαίως, δεν απαιτούμε να μας πουν και συγχαρητήρια."

Προφανέστατα, κάτι προσπαθεί να πει για την διαφορά εσωκομματικών και εξωκομματικών, αλλά δεν πολυβγαίνει άκρη. Διότι ναι, ισχύουν τα όσα λογικότατα λέει για το πόσο μεγαλύτερο ρίσκο έχει το να απολύεις εξωκομματικούς για την εικόνα του κόμματος, αλλά για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κίνηση φαντάζει στρατηγικά λάθος, κάτι το οποίο όμως η ίδια δεν παραδέχεται.

Στα θετικά η τελευταία πρόταση και η αποφυγή της εκτροπής σε κουτσομπολιό περί συμπεριφοράς των απολυμένων.

Αντωνης είπε...

Επί της ουσίας, μένουμε με το ότι φυσικά και οποιαδήποτε επιχείρηση μέσα στον καπιταλιστικό κόσμο λειτουργεί με βάση τις αρχές της καπιταλιστικής πολιτικής οικονομίας, κάτι το οποίο αφορά ΚΑΙ τις λεγόμενες "αυτοδιαχειριζόμενες" επιχειρήσεις. Το λέω γιατί αναφέρθηκαν ως εναλλακτικά παραδείγματα.

Διότι βέβαια, στο πιο στοιχειώδες επίπεδο, μια "αυτοδιαχειριζόμενη" επιχείρηση θα πρέπει επίσης να διαφημιστεί και να προσελκύσει με ανταγωνιστικό προς άλλες επιχειρήσεις τρόπο πελατεία, καταναλωτές. Και ουσιαστικά, η ίδια η αυτοδιαχείριση μετατρέπεται σε διαφημιστική ατάκα για να ενισχύσει την συγκριτική ανταγωνιστικότητα. Μια τέτοια επιχείρηση αντλεί επίσης κέρδος, ή τουλάχιστον έχει αυτόν τον σκοπό, όπως κάθε καπιταλιστική επιχείρηση. Θα πρέπει, για να το κάνει αυτό, να λειτουργεί προς προμηθευτές και πελάτες όπως κάθε καπιταλιστικού τύπου επιχείρηση.

Η διαφορά της έγκειται απλώς και μόνο, τουλάχιστον θεωρητικά, στην κατανομή του κέρδους. Έγκειται επίσης στην θεωρητικά καλύτερη συμπεριφορά στον εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει πλέον αφεντικό ή προϊστάμενο, αλλά αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής οικονομίας παρά μόνο δευτερογενές παράγωγο του διαφορετικού τρόπου κατανομής του κέρδους.