Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Περί 902 (e-globbing)


Διευκρίνηση: το κείμενο εκφράζει αποκλειστικά τον γράφοντα, δεν είναι επίσημη θέση του ΚΚΕ. Απ' αυτή την άποψη, το παρακάτω κείμενο δεν είναι απλή αναπαραγωγή ή επανάληψη της ημι-επίσημης στάσης του ΚΚΕ στο Ριζοσπάστη http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6420825 – επίσημη θέση θα θεωρηθεί ανακοίνωση του γραφείου τύπου, της κεντρικής επιτροπής ή του πολιτικού γραφείου.

Απ' την αρχή να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα: δεν υπάρχει χειρότερο πράμα απ' το να χάνει κάποιος τη δουλειά του, έχω βιώσει κι εγώ τη φάση της απόλυσης. Τελεία και παύλα. Απ' αυτή την άποψη δηλαδή, είναι τουλάχιστον κατανοητή η απογοήτευση και η οργή κάποιου που χάνει τη δουλειά του υπο οποιεσδήποτε συνθήκες και υπο οποιαδήποτε εργοδοσία.

Με βάση αυτό λοιπόν ξεκίνησε αρχές Σεπτέμβρη, της νέας πολιτικής σαιζόν, η αναμενόμενη πολεμική προς το ΚΚΕ και τις επιχειρήσεις του, το timing είναι προφανώς κατάλληλο εν όψει συλλαλητηρίων για τη ΔΕΘ και του αντιλαϊκού πογκρόμ του ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων του.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: τη Δευτέρα 5 του μηνός η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) κήρυξε 8ωρη στάση εργασίας στον 902, η ανακοίνωση εδώ. http://www.etita.gr/portal/index.php?id=0,716,0,0,1,0. Για τη στάση εργασίας αυτή έγινε σχετική δημοσίευση στο indymedia στο οποίο βλέπουμε και τις συγκεκριμένες φωτογραφίες http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1330179.

Δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο Radical Desire δημοσίευση του ιστολογίου “Κόκκινος Τύπος”, από πρώην εργαζόμενο στον 902 (κατά δήλωση του ιδίου) ακολούθησε μια άγρια διαπάλη στο Granma, καθώς και δύο αναρτήσεις στο Radical Desire σχετικά με τη αντίδραση του κόμματος δια μέσου του Ριζοσπάστη (μπορείτε να βρείτε τα σχετικά links στο γλομπ-roll). Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή η υπόθεση θα ανάψει μεγάλες συζητήσεις τις οποίες τις περιμέναμε ότι θα ξέσπαγαν αυτή την περίοδο.Παλιότερα παρουσιάσαμε εδώ στο γλόμπινγκ ένα κείμενο που έδινε μια εικόνα για το τι σημαίνει κομματική επιχείρηση http://e-globbing.blogspot.com/2011/06/blog-post_21.html. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τα επιχειρήματα σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη, ύπαρξης κομματικών επιχειρήσεων. Μόνο δυο-τρεις υπενθυμίσεις:

Το ΚΚΕ πάλεψε για να μπορεί να δρά μέσα στην ελληνική κοινωνία νόμιμα, προσπαθώντας φυσικά αυτό να μην αποβαίνει εις βάρος του χαρακτήρα και της στρατηγικής του. Τους κινδύνους απ' αυτή τη “νομιμότητα” οι κομμουνιστές τους ξέρουν.

Πρέπει, είναι υποχρεωμένο το κόμμα να ζυγίσει το πόση “επαναστατικότητα” πρέπει να θυσιάσει (να το πούμε έτσι άκομψα) για να καταφέρει να διαδώσει το ιδανικό του σοσιαλισμού μέσα σ'ένα εχθρικό περιβάλλον, και να υποστηρίξει τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων. Το ότι είναι αναγκασμένο να δραστηριοποιείται μέσα στον καπιταλισμό σε συνθήκες όχι μόνο “ανοχής” της αστικής τάξης, αλλά σε συνθήκες όπου το κόμμα επέβαλε τη νόμιμη παρουσία του, αυτό δεν αλλάζει την ουσία της καπιταλιστικής επιχείρησης ως προς τον τρόπο λειτουργίας της.Υπάρχει όμως και το ηθικό μέρος. Ανεξάρτητα απ' την μορφή της οικονομικής δραστηριότητας του ΚΚΕ στον καπιταλισμό, η υπεραξία που παράγεται δεν πάει στις τσέπες της “ηγεσίας” όπως θέλουν να πιστεύουν μερικοί, αλλά πάει για την προπαγάνδα των θέσεων και της πολιτικής του. Ποτέ κανένας δεν θησαύρισε στο ΚΚΕ. Όποιος καταχράται χρήματα του κόμματος για προσωπικό του όφελος απλά διώχνεται με τις κλωτσιές (Άρθρο 49 του καταστατικού).

Με βάση αυτή την αρχή, η νόμιμη λειτουργία του ΚΚΕ στον καπιταλισμό είναι εξ ορισμού αντιφατική, ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά. Εύκολο είναι να το παίζεις υπερεπαναστάτης, αμόλυντος κι αδέκαστος απ' τον καπιταλισμό, αλλά όταν πρέπει να συγκεντρώσεις δυνάμεις για να μπορέσεις να λειτουργήσεις στοιχειωδώς και να διευρύνεις την επιρροή σου, παίζεις επικίνδυνα. Αν παίξεις ακίνδυνα, θα παραμείνεις μηδαμινή γκρούπα. Εύκολα να τα λέμε στην απ' έξω, αλλά και να λειτουργήσεις ένα ολόκληρο κόμμα, ταξικό με ιστορία κλπ, δεν είναι υπόθεση της πλάκας.Η κεντρική επιτροπή του κόμματος πριν αρκετά χρόνια αποφάσισε να διευρύνει τις δραστηριότητές του για να κάνει αυτό που είπαμε, να διαδώσει καλύτερα και με λιγότερη εξάρτηση απ' τους καρχαρίες των ΜΜΕ τις θέσεις του. Αυτό ήταν απόφαση της κεντρικής επιτροπής: κάποιοι μπορεί να διαφώνησαν, άλλοι μπορεί να συμφώνησαν, αλλά αυτή ήταν η απόφαση.

Στην υπόθεση της κινητοποίησης πρώην εργαζομένων έξω απ' τον Περισσό, δεν σχολιάζουμε αν ήταν λίγοι ή πολλοί, αν ήταν δυναμικοί ή όχι κλπ. Δεν μπορώ παρά να μη σταθώ σε ορισμένα στοιχεία:

Ο ΣΚΑΙ πρώτη φορά στα χρονικά κάλυψε κινητοποιήσεις εργαζομένων με το τουπέ προλεταριακού καναλιού, σε ένα χυδαιότατο βίντεο. Εντύπωση προκαλεί η αντίδραση των διαδηλωτών στο indymedia: “ Πρέπει τέλος να σημειώσουμε πως η τηλεόραση του ΣΚΑΪ έστειλε συνάδελφο οπερατέρ, ο οποίος κάλυψε μεγάλο μέρος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ωστόσο, δεν ακούστηκε το παραμικρό για τη διαμαρτυρία των εργαζομένων. Τους λόγους για τους οποίους το θέμα «πνίγηκε» τόσο βάναυσα τους αφήνουμε στην κρίση κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου...” (http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1330242) Ο ΣΚΑΙ κοινώς έχει χ...νους όλους τους εργαζόμενους, του αρκεί που έγινε σούσουρο σχετικά με το ΚΚΕ. Οι διαδηλωτές το έλαβαν αυτό υπόψη τους; Γνωρίζαν εξ αρχής ότι ο Αλαφούζος το ΚΚΕ το περιμένει στη γωνία. Αν δεν το ήθελαν αυτό, μήπως θα έπρεπε να ζητήσουν απ' τον συνάδελφό τους να σταματήσει να παίρνει πλάνα;

Με το θέμα δεν ασχολήθηκαν άλλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα (Λαμπράκη, Τεγόπουλου, Μπόμπολα), όπως επίσης και Πρώτο Θέμα, Ζούγκλα, Ελεύθερος Τύπος. Γιατί άραγε; Ο κακεντρεχής θα πει “γιατί τα έχουν πλακάκια με το ΚΚΕ”. Η ορθή ερμηνεία μήπως είναι ότι όλοι αυτοί, αν δεν έχουν φεσώσει μέχρι τα μπούνια την Τυποεκδοτική, μήπως οι δραστηριότητές τους στην τηλεόραση λαμβάνουν ιδιαίτερης φροντίδας απ' το κράτος, πράμα που δεν ισχύει – φυσικά – για τον 902;

Γεγονός είναι επίσης ότι σε Τυποεκδοτική και 902, οι συλλογικές συμβάσεις εφαρμόζονται κατα γράμμα ενώ αλλού τσαλαπατήθηκαν αλύπητα – και, τι παράξενο! δεν υπήρχε ανάλογη αγωνιστικότητα από την ΕΤΙΤΑ, ούτε και ανάλογη ευαισθησία απ' το εμετικό συγκρότημα Αλαφούζου -, στην παρούσα συγκυρία αδυναμίας πληρωμής των δεδουλευμένων, η επιχείρηση δεν χρησιμοποιεί το πρόσχημα της κρίσης (όπως κάνουν όλοι τώρα), δεν προσπαθεί να διαβάλλει τις νόμιμες αξιώσεις των απολυθέντων, τις παραδέχεται στο ακέραιο, δεν προσπαθεί να βρει ποιος δεν έκανε ή όχι καλά τη δουλειά του, το κόμμα οργάνωσε οικονομική εξόρμηση πριν το καλοκαίρι προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους μέχρι τελευταίας πεντάρας.

Ναι, έγιναν απολύσεις στον 902. Και δυστυχώς η επιχείρηση νομοτελειακά θα κλείσει μιας και είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει σε συνθήκες συγκέντρωσης του ραδιοτηλεοπτικού προϊόντος, με την ψηφιακή τηλεόραση κλπ μια προοπτική που στραγγαλίζει όχι μόνο τον 902 αλλά και δεκάδες τοπικά κανάλια που δεν έχουν καμμία τύχη. Ασφαλώς, εργαζόμενοι που βλέπουν την προοπτική της ανεργίας θα στραφούν εναντίον της “εργοδοσίας” του 902 (και του ΚΚΕ, η σημειολογία των φωτογραφιών με το πανώ και φόντο τον Περισσό είναι σαφής) και καλά κάνουν απ' την πλευρά τους.

Είναι ένα πικρό ποτήρι που θα το πιούμε μια και πήραμε το ρίσκο να ξανοιχτούμε στη ζούγκλα του καπιταλισμού. Έχοντας σαν δεδομένα α) το στοχευμένο οικονομικό στραγγαλισμό του κόμματος μέσω μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης (που δικαιούνται όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, γιατί όχι δηλαδή και το ΚΚΕ;), μέσω της καθυστέρησης καταβολής της, μέσω της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου περί χρηματοδότησης των κομμάτων (και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με αποτέλεσμα να εκλέγονται λιγότεροι βουλευτές από τα “μικρά” κόμματα, είναι έμμεση μείωση κι αυτή http://e-globbing.blogspot.com/2011/06/blog-post_2582.html) β) τη συντονισμένη αντιΚΚΕ, αντικομμουνιστική, αντισοσιαλιστική, αντισοβιετική (τα περί “παιδείας σοβιετικού τύπου του Γιωργάκη είναι καπιταλιστικός εμετός) επίθεση, βλέποντας την σχετικά διευρυνόμενη επιρροή του ΚΚΕ στην ελληνική κοινωνία, το σύστημα ουσιαστικά αναγκάζει το κόμμα να ξοφλήσει οικονομικά και ταυτόχρονα να στραφεί ο κόσμος εναντίον του. Το σχέδιο αυτό φυσικά, απ' τη στιγμή που δεν πατάει πάνω στα πραγματικά συμφέροντα όλων των εργαζομένων – συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των απολυμένων στον 902 – θα αποτύχει. Το ΚΚΕ δεν θα εξαφανιστεί, όχι επειδή είναι ιστορικό, άντεξε, μπλα, μπλα, μπλα, αλλά επειδή α) είναι αντικειμενική ανάγκη η ύπαρξή του β) οι κουκουέδες, οι κομμουνιστές που ξέρουν να πατάν στα πόδια τους, είναι μπετόν αρμέ. Θα συνεχίσουν να δουλεύουν στον κόσμο, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα καφενεία, στα blogs, στους εξωραϊστικούς συλλόγους, everywhere.

Για μας, το κόσμο του ΚΚΕ που δείχνει εμπιστοσύνη στο κόμμα και τις επιλογές του, το ερώτημα που μπαίνει αβίαστα και σιωπηλά είναι: ήταν τελικά σωστή η απόφαση να ξανοιχτούμε στα χωράφια του καπιταλισμού για να εδραιώσουμε την παρουσία μας στην μεταπολιτευτική Ελλάδα; Μακροπρόθεσμα ήταν ωφέλιμο (με κόστος και κάποιους εργαζόμενους); Ή μήπως ήταν λάθος;

Η υπόθεση αυτή, να είναι σίγουροι όλοι οι οπαδοί, φίλοι, ψηφοφόροι, συνοδοιπόροι, κριτικά προσεγγίζοντες, καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι αλλά και θανάσιμοι εχθροί, θα λυθεί εσωκομματικά κι αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν.

Πηγή:  e-globbing

33 σχόλια:

Αντωνης είπε...

Το παραπάνω, όπως άλλωστε διευκρινίζει, "δεν είναι επίσημη θέση του ΚΚΕ." Αναρτήθηκε ωστόσο χάρη αντιλόγου στην καταγγελία που επίσης αναρτήθηκε, ΑΝΤΙ της επίσημης θέσης του ΚΚΕ (όπως δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη) διότι το θεωρώ κατά πολύ σοβαρότερο και πιο υπεύθυνο.

Ένωση Οπαδών της ΣΥΡΙΖΑ είπε...

Το κείμενο τελειώνει με την φράση: ..θα λυθεί εσωκομματικά κι αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν.

α. Την κοινωνία ούτε τους εργαζόμενους τους αφορά το ζήτημα των απολύσεων και αν αυτές οι απολύσεις θα ανακληθούν. Όπως δεν τους αφορούσε ποιός ήταν ο ιδιοκτήτης της ΑΓΡΑ και ποιά η γενικότερη συμβολή του στην πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου.

β. Επίσης τους αφορά το καθεστώς που έγιναν οι απολύσεις με το κριτήριο: Δεν απολύονται όσοι είναι με την ιδιοκτησία και ελέγχεται απ' αυτήν (τα μέλη του κόμματος δηλαδή που πειθαρχούν στις αποφάσεις του και τις εφαρμόζουν) ή με τους εργαζόμενους.

Αν το ΚΚΕ ήθελε να είναι φιλεργατικό κόμμα , θα μπορούσε να το αποδείξει ακριβώς καταργώντας αυτήν την διάκριση:

Πρώτα απ' όλους ας απέλυε τα μέλη του κόμματος ή ας έβαζε σε κλήρωση όλους τους εργαζόμενους το ποίος θα φαγωθεί, όπως λέει και το παιδικό τραγουδάκι για το "αταξίδευτο" καράβι στην μεσόγειο.

Ας έβαζε τουλάχιστον κάποια κοινωνικά κριτήρια και όχι κομματικά ποιοί θα ήταν αυτοί που θα απολύονταν, όπως κάνει ο αστισμός και το "μνημόνιο" ακόμα!.

Όμως το ΚΚΕ - όπως θα έκανε και ο πιο σκληρός καπιταλιστής - απέναντι στις απολύσεις διάλεξε να εφαρμόσει την πιο αντεργατική επιλογή: Τιμωρεί όσους δεν είναι πιστοί και υπόδουλοι στην εργοδοσία και τους θεωρεί εργαζόμενους β' διαλογής, γι αυτό και τους απολύει.

Και ευθύνες υπάρχουν και οι επιλογές της εργοδοσίας είναι απ' τις πιο σκληρές. Όποιος δεν τις αναγνωρίζει, απλά παίζει το παιχνίδι της εργοδοσίας.

Το αν η εργοδοσία είναι η εκκλησία, το ΚΚΕ ή ο Βιενόπουλος δεν έχει καμία σημασία.

Ένωση Οπαδών της ΣΥΡΙΖΑ είπε...

Από παραδρομή στο προηγούμενο σχόλιο στο (α) αντι για "και" έχει μπει η λέξη "ούτε" και δεν βγαίνει νόημα..

Disdaimona είπε...

@ΕΟΣ

Έχεις ακούσει ποτέ τον Βγενόπουλο να λέει "θα συζητηθεί εσωεπιχειρησιακά και αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν;"

εκκινείς από την εξωμοίωση των εργασιακών δικαιωμάτων κάτω από οποιδήποτε "καθεστώς" αλλά αφήνεις απ΄έξω το "καθεστώς".

το ζήτημα εδώ αφορά το κατά πόσον το ΚΚΕ λειτούργησε γραφειοκρατικά και όχι το κατά πόσον το ΚΚΕ είναι αντεργατικός φορέας όμοιος με τον κάθε Βγενόπουλο!

...και η ερώτηση δεν απευθύνεται αυστηρά σε σένα. απευθύνεται σε όσους έτρεξαν να κάνουν αντι-κκε παρτάκι και καλά από φιλοπονοία για τους εργαζόμενους.

η εξομοίωση ΚΚΕ - Βγενόπουλου ποιούς ακριβώς εργαζόμενους εξυπηρετεί και με ποιό τρόπο;

έχεις υπάρξει υπάλληλος του Βγενόπουλου; ή μήπως το σχήμα εδώ είναι "αφεντικό = κακό αφεντικό = κάτω τα αφεντικά" και τελειώσαμε;

και άρα η αντιπροτεινόμενη λύση είναι ο λαίκισμός της δήθεν άρσης του καπιταλισμού μέσω της αυτοδιοίκησης των επιχειρήσεων από τους εργαζόμενους και πάλι τελειώσαμε.

Ανώνυμος είπε...

Η παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς.
Η κομμουνιστής ή εργοδότης.

Ένωση Οπαδών της ΣΥΡΙΖΑ είπε...

@Disdaimona

Ζούμε σε μια κοινωνία που είναι καπιταλιστική και προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε ακριβώς τι σημαίνει μέσα σε αυτήν. Δεν υπάρχουν "σοσιαλιστικές νησίδες" στον καπιταλισμό, και πολύ περισσότερο δεν είναι σοσιαλιστικές νησίδες οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ. Εξάλλου το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι ουτοπία να επιχειρεί κάποιος στον καπιταλισμό να αναδείξει με πρακτικούς τρόπους σπέρματα μιας άλλης κοινωνίας. Γι αυτό έχει καταγγείλει κινήματα και δράσεις που στηρίζονται στην αυτοδιαχείριση των εργαζομένων και προσπαθούν να συγκροτήσουν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης προϊόντων.

Είναι λοιπόν φανερό φανερό ότι με επιλογή του -ιδιοκτήτη/εργοδότη (ΚΚΕ) απαγορεύονται και απογορεύονται να αναδειχτούν στις επιχειρήσεις του κάποια σπέρματα
αυτοδιαχείρισης των εργαζομένων, πράγμα που συμβαίνει σε άλλες προσπάθειες που αναζητούν τον "άλλο κόσμο που είναι εφικτός" και εντός που καπιταλιστικού συστήματος.

Οι εργαζόμενοι λοιπόν στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ δεν συμμετέχουν στην διοίκηση των επιχειρήσεων,ούτε στον σχεδιασμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Δεν έχουν ούτε καν την δυνατότητα να εκφέρουν την γνώμη τους όπως έχουν τα μέλη μιας συνεταιριστικής επιχείρησης...

Είναι φανερό όταν το ΚΚΕ εννοεί "κοινωνικοποίηση" των μέσων παραγωγής δεν μιλά για αυτοδιαχειριζόμενες και αυτοδιοικούμενες επιχειρήσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά για "κρατικοποίηση" των επιχειρήσεων που θα διοικούνται από το κόμμα - κράτος. Το μοντελάκι του κρατικού καπιταλισμού της ΕΣΔΔ δηλαδή...

Αν μιλά για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τουλάχιστον στις δικές του επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είχαν άλλο ρόλο και να συμμετέχουν τουλάχιστον στην διοίκηση με εκπρόσωπό τους, έστω και αν δεν είναι αυτοί που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις.

Το ζήτημα δεν είναι λοιπόν αν τηρείται η "αστική νομιμότητα" στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ, αλλά αν το ΚΚΕ έχει δώσει περισσότερα εργατικά δικαιώματα στους εργαζόμενους.

Και προφανώς το ΚΚΕ δεν έχει δώσει γιατί δεν αναγνωρίζει αυτή την αυτονομία του εργατικού κινήματος από την κομματικό του μηχανισμό....

TRASH είπε...

Να ξαναμάταβάλω τα ζητήματα:
1)Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ επιχέιρηση μέσα σε καπιταλιστικά πλαίσια υποχρεώνεται ακόμη και αν είναι όχι κομματικό όργανο αλλά ακόμη και κολεκτίβα, να κρίνει την επιβίωση της ή μη με καπιταλιστικούς όρους. (τα είχα γράψει και με αφορμή την applebee's).
2)Αυτοκριτική σύντροφοι, όχι γιατί ο 90,2TV αναγκάζεται εκ των πραγμάτων σε απολύσεις (όπου νά'ναι κλείνει κιόλας και το ξερουμε εδώ και καιρό),αλλά γιατί είναι απαράδεκτο να δουλεύουν εξωκομματικοί σε κομματικά όργανα. Ναι ρε, ο άλλος δεν πιστεύει στο ΚΚΕ, σαν εργοδότη το βλέπει και ας χτυπιόμαστε κάτω εμείς πως είναι το κόμμα της εργατικής τάξης! Από την μεριά του, πολύ καλά κάνει!
Μπορεί να μου εξηγήσει τώρα κάποιος γιατί από τον τόσο κόσμο που είναι μέλη ή φίλοι του κόμματος προτιμήθηκαν κάποτε οι συγκεκριμένοι; Γιατί εγώ ξέρω μέχρι και (από τότε) αντι-ΚΚΕδες με ταυτότητες συντάκτη του Ριζοσπάστη.
Υπήρχε περίπτωση αυτά να μην βρεθούν μπροστά μας;
(σόρυ για το πρώτο πλυθηντικό ενώ δεν είμαι μέλος του κόμματος, αλλά έτσι μου βγαίνει)

Disdaimona είπε...

@ανώνυμος

άντε να τα κλείσουμε όλα τότε και να πάρουμε τα κομμουνιστικά βουνά.

ζήτω το αντάρτικο!

Ένωση Οπαδών της ΣΥΡΙΖΑ είπε...

@Disdaimona

γράφεις:
"αφεντικό = κακό αφεντικό = κάτω τα αφεντικά" και τελειώσαμε

ΟΧΙ! δεν τελειώσαμε, αλλά απ' εκεί ξεκινάμε, γιατί η βασική αντίθεση στον καπιταλισμό είναι ανάμεσα στην εργατική τάξη και τους κεφαλαιοκράτες. Αυτή η αντίθεση είναι υπαρκτή και δεν μπορεί να καταργηθεί και ότι τάματα και να κάνει να στον Μαρξισμό-Λενινισμό και όσα κεράκια και να ανάβει στα εικονίσματα του Μαρξ του Λένιν και του Στάλιν το ΚΚΕ...

TRASH είπε...

Υ.Γ.
στο "Γιατί εγώ ξέρω μέχρι και (από τότε) αντι-ΚΚΕδες με ταυτότητες συντάκτη του Ριζοσπάστη. ", δεν εννοούσα πως είναι ακόμη αλλά πως ύπηρξαν στο παρελθόν, εξού και το "από τότε", αναφέρομαι στην περίοδο του εννιαίου ΣΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη ευχαριστούμε για την αναπαραγωγή. Για τους φίλους οπαδών ΣΥΡΙΖΑ. Κοντά ποδάρια έχετε κι εσείς http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1189938

Ανώνυμος είπε...

Αντωνη αν και δε συμφωνω σε αρκετα σημεια με προηγουμενες αναρτησεις σου, οι οποιες αφορουν το "καφτο" αυτο ζητημα, θελω να σε συγχαρω για το παραδειγμα δομημενης και καλοπροαιρετης κριτικης(σωστης-λαθος δεν εχει σημασια), που παρεχεις. Σε πληρη αντιθεση με τις αναρθρες κραυγες και τους αφορισμους αλλων (οχι ολων), ειτε "αριστερων" ειτε οχι, πολλων εκ των οποιων τα επιχειρηματα και ο τροπος αντιμετωπισης του θεματος θυμιζουν τραγικα τις γαβγιες του ΛΑΟΣ.
Και για του λογου το αληθες:
http://www.youtube.com/watch?v=3Ap-Wxk_848&feature=related

Προσωπικα, μιας και δε συνηθιζω να γραφω και προτιμω να απολαμβανω την αναγνωση αλλων, πιο ευρηματικων, δεν θα τοποθετηθω στο θεμα πριν ξεκαθαρισει πληρως το τοπιο, αφου συνεχως βγαινουν πραγματα στη φορα. Μια εκκληση μονο σε οσους (οπως εγω) επιχειρηματολογουν υπερ του ΚΚΕ σε αυτο το ζητημα: σε υβριστες-φασιστες-λοιπα μιασματα, δε νομιζω οτι χρειαζεται να απανταμε (ισως το πολυ πολυ μονολεκτικα, παραπανω ουτως η αλλως δεν καταλαβαινουν). Ας αναλωσουμε χρονο και φαια ουσια για ανθρωπους, οι οποιοι ανεξαρτητα πως οριοθετουν τη σχεση τους με το ΚΚΕ, δειχνουν πραγματικα να ενδιαφερονται, ασχετα αν εμεις θεωρουμε λαθος η' βεβιασμενη την κριτικη τους.
Καλη δυναμη

Χρηστος

ΥΓ Συγγνωμη για την ελλειψη τονων, αλλα ειναι χαλασμενο το πληκτρολογιο

Ανώνυμος είπε...

Παρατήρηση: στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΤΙΤΑ χτες που την έψαχνα για να βρω την ανακοίνωση για κήρυξη στάση εργασίας στον 902, θα ορκιζόμουνα ότι είδα ανάλογη ανακοίνωση και για τον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" ιδιοκτησίας ΣΥΝ (δεν γνωρίζω πως ακριβώς είναι το ιδικοκτησιακό καθεστώς). Σήμερα δεν την βρίσκω πουθενά. Χωρίς να υπαινίσσομαι κάτι, αν κάποιος φίλος δει κάτι να ειδοποιήσει.

Smirnoff είπε...

Όλοι οι υποστηρικτές του ΚΚΕ σε αυτή την υπόθεση το μόνο που καταδέχονται να παραδεχτούν ως πρόβλημα είναι οι "αντικειμενικές" αντιφάσεις που προκύπτουν από την απόφαση του κόμματος να αναπτύξει και να επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριοτητες, σε ένα καπιταλιστικό περιβάλλον. Βέβαια ακόμη και σε αυτό το ζήτημα δεν απαντούν καθόλου πειστικά, διότι ποιά είναι η "προπαγανδιστική" αποτελεσματικότητα του καναλιού και ραδιοφώνου 902 μέχρι στιγμής; δύο σταθμοί που έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από τις μετρήσεις θεαματικότητας και ακροαματικότητας, τους παρακολουθούν ελάχιστοι, ούτε καν τα μέλη του κόμματος, ενώ προκειμένου να εξασφαλίσουν μέρος του κόστους λειτουργίας καταφεύγουν στη διαφήμιση προϊόντων όπως μασαζοκορσέδες, οζονισμένο νερό κλπ, που εκμαυλίζουν το επίπεδο των μηνυμάτων που θέλουν να περάσουν. Ούτε βέβαια μπορούν να απαντήσουν γιατί χρειαζόταν να αναπτύξουν μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα (τα προηγούμενα χρόνια) πρπκειμένου να υποστηρίξουν τις εκδόσεις του κόμματος. Η ανεξαρτησία από τους αστικούς μηχανισμούς δεν είναι σοβαρό επιχείρημα. όσο διατηρείται η αστική δημοκρατία το ΚΚΕ θα είχε τη δυνατότητα να εκδίδει το υλικό του, σε άλλα τυπογραφεία, όπως τόσες και τόσες άλλες αριστερές οργανώσεις. Αν λόγω της ταξικής πάλης η αστική δημοκρατία περιορσιστεί ή αναιρεθεί πλήρως, πιστεύουν εκεί στο ΚΚΕ πως θα τους επιτραπεί να λειτουργούν τη δική τους εκδοτική εταιρία;

Το βασικό στην υπόθεση των απολυμένων όμως δεν είναι αυτό. Οι απολυμένοι δεν στηλιτεύουν πρώτα και κύρια το γεγονός της απόλυσης, αλλά τον τρόπο της απόλυσης. Την απουσία ενημέρωσης για την κατάσταση του σταθμού και τον αυταρχισμό με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν. Την απουσία κοινωνικών κριτηρίων στην επιλογή των απολύσεων, Το διαχωρισμό ανάμεσα σε κομματικούς και μη και την καλλιέργεια κλίματος ανταγωνισμού ανάμεσα στους εργάζόμενους. Την παρεμπόδιση του συνδικαλισμού στις τάξεις τους και τις εκδικητικές απολύσεις όσων συνδικαλίζονταν. Έχουν να απαντήσουν κάτι σε αυτά; διότι από τα δημοσιεύματα του Ριζοσπάστη, το μόνο που προκύπτει είναι μία έμμεση παραδοχή πολλών από τις παραπάνω κατηγορίες.

Κανένας δεν αρνείται πως ο 902 αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα και πως περικοπές ήταν αναπόφευκτες. Το πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτές έγιναν. Οι ίδιοι οι απολυμένοι, στις ανακοινώσεις τους, διατυπώνουν ξεκάθαρα πως ήταν διατεθιμένοι να συζητήσουν με τη διεύθυνση τα οικονομικά του σταθμού και να διερευνήσουν τρόπους μείωσης του κόστους. Πρότειναν μάλιστα μειώσεις μισθών και ωρών εργασία με παράλληλη μείωση αποδοχών. Συζητούσαν ακόμη και απολύσεις αλλά με κοινωνικά κριτήρια και κατόπιν διαβούλευσης με τους εργαζόμενους. Το πως απάντησε το ΚΚΕ σε αυτές τις εκκλήσεις είναι πλέον εμφανές.

όσο για τις κατηγορίες περί αξιοποήσης του γεγονότος από τα αστικά μήντια, όπως ο Σκάι, για να σπιλώσουν το ΚΚΕ, θυμίζει λίγο τις παρενάισεις πολλών σοβιετόφιλων στη Δύση, μετά το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ και το λόγο του Χρουτσωφ, να μην δημοσιοποιούνται τα σταλινικά εγκλήματα, ώστε να μην πληγεί το κύρος της Σοβιετικής Ένωσης στους εργάτες της Δύσης. Όμως όπως έλεγε και ο Λένιν: "η αλήθεια είναι επαναστατική"...

Disdaimona είπε...

@ΕΟΣ

1."Είναι λοιπόν φανερό φανερό ότι με επιλογή του -ιδιοκτήτη/εργοδότη (ΚΚΕ) απαγορεύονται και απογορεύονται να αναδειχτούν στις επιχειρήσεις του κάποια σπέρματα
αυτοδιαχείρισης των εργαζομένων, πράγμα που συμβαίνει σε άλλες προσπάθειες που αναζητούν τον "άλλο κόσμο που είναι εφικτός" και εντός που καπιταλιστικού συστήματος".

θα ήθελες να μου πεις ποιές επιχειρήσεις ΜΜΕ του ΣΥΝ στηρίζονται στην αυτοδιαχείρηση των εργαζομένων,για να μιλάμε με παραδείγματα;


2.σε άλλες προσπάθειες που αναζητούν τον "άλλο κόσμο που είναι εφικτός" και εντός που καπιταλιστικού συστήματος".

αυτός ο άλλος κόσμος που είναι εφικτός και εντός του καπιταλιστικού συστήματος,με ποιές ακριβώς πρόνοιες θα μετατρέπει το σχήμα "αφεντικά=κακά αφεντικά=κάτω τ΄αφεντικά", από το οποίο προτείνεις να αρχίζουμε πάντα;

3. ξέρω πως δεν έχει κανένα ουσιαστικό νοημα να το συζητάμε. μιλάμε άλλη γλώσσα. συγνώμη. σε μένα αυτά που λες ακούγονται σαν ασόβαροι συναισθηματισμοί που δεν έχουν καμία σχέση έστω με την ελάχιστη ένδειξη ενστίκτου αυτοσυντήρησης της εργατικής τάξης.
μας αρέσουν διαφορετικά "σπορ". σ΄εμένα αρέσει η σκοποβολή. νομίζω σε σένα αρέσει περισσότερο το "ιδεολογικό τραμπολίνο".

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με το σχόλιο του smirnoff, ως προς το αν ο 902 είναι αποτελεσματική προπαγάνδα για το ΚΚΕ. Σαφέστατα δεν είναι, δεν έχω βρει μετρήσεις (που όπως λες έχει ζητήσει να εξαιρεθεί, δεν το ξέρω αυτό). Αυτό βεβαίως είναι γεγονός ανεξάρτητο από τις καταγγελίες πρώην εργαζομένων, και ανεξάρτητο φυσικά από την επιλογή του ΚΚΕ να έχει επιχειρήσεις, και σαφώς δεν ενισχύει την άποψη καμιάς απ' της δυο πλευρές. Η τηλεόραση έχει φτάσει στα όριά της όσον αφορά την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία. Κι εμένα μου τη δίνουν οι διαφημίσεις για το νεράκι με το όζον.

Αντωνης είπε...

Αμάν Άλεξ, μένοντας Κύπρο δεν μπορώ να δω 902, οπότε όταν βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη την είχα εκεί την τιβί. Πολύ νερό με όζον ρε φίλε. Πρόγραμμα μηδέν. Και εδώ στην Κύπρο το κανάλι του ΑΚΕΛ, το plus, μόνο το δελτίο ειδήσεων έχει σχέση με το κόμμα. Όλη την επόμενη μέρα το πρόγραμμα είναι στο μοντέλο ΣΤΑΡ.

Γιατί αυτό το πράγμα; Δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν τα κανάλια αυτά διαφορετικά, να ξεκινήσουν νέου τύπου εκπομπές, ρεπορτάζ στο δρόμο, κλπ, τώρα που τόσος κόσμος σιχάθηκε την αστική τηλεόραση;

Το πείραμα με τα νέα του ΠΑΜΕ συνεχίζεται ή εγκαταλείφθηκε;

Αντωνης είπε...

Το πρωί εννοώ πρόγραμμα μηδέν. Οι σοβιετικές σειρές μ' αρέσουν, γουστάρω.:-)

Ανώνυμος είπε...

Η τηλεόραση γενικώς, κατά την άποψή μου είναι τελειωμένη υπόθεση. Και τα μεγάλα κανάλια, έχουν ξεφτιλιστεί με τα τούρκικα κλπ.
Καλά θα κάνουμε να επικεντρωθούμε στην ιντερνετική προπαγάνδα όπου συναντιώνται πια όλα τα οπτικοακουστικά μέσα. Δελτίο ειδήσεων του ΠΑΜΕ όντως έχει λίγο καιρό που δεν δείχνει, πάντως μεταφορτώνουν βίντεο συχνά. Υποθέτω λόγω Σεπτέμβρη και συλλαλητηρίων δεν προλαβαίνουν να κάνουν δελτίο.

A8lios είπε...

Eixa grapsei xtes ena sxolio alla kata thn apostolh toy exa8h. Den anteksa na katsw na to ksanagrapsw.
Deste ki ayto:
http://redflyplanet.blogspot.com/2011/09/902-reloaded.html

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον συντροφοι τα πραγματα ειναι απλα.Οταν προσληφθηκα στον 902 κανεις δεν μου ζητησε κομματικη ταυτοτητα.Τα ενσημα και την προυπηρεσια μου κοιταξαν για να μπω στο αναλογο μισθολογικο κλιμακιο.Τιποτε αλλο.
Πριν 5 περιπου χρονια προσπαθησαμε να κανουμε συνελευση οι τεχνικοι για να εκλεξουμε αντιπροσωπο στην ΕΤΙΤΑ και εγινε του...Τσερνομπιλ.Ο τοτε διευθυντης(Βαμβετσος) καλεσε οσους συναδελφους ηταν στην δουλεια στο γραφειο του και εν μεσω απειλων κι ακατανοητων χαραχτηρισμων(αντικομμουνιστες κι αλλα τετοια μας ειπε) μας απαγορευσε το δικαιωμα μας να εκλεξουμε εκπροσωπο.
Επι Βαμβετσου καθιερωθηκε η εβδομαδα των...12 ημερων και το 10ωρο.Οποιος παραπονιοταν η απαντηση ηταν "...αν σου αρεσει,αλλιως περνα απ το λογιστηριο..."Επισης επι Βαμβετσου περασαμε 2 χρονια περιπου που πληρωνομασταν με εναντι και οποτε να'ναι.
Ο εν λογω κυριος ειχε φτιαξει μια κατασταση διαιρει και βασιλευε στον σταθμο και πραγματικα ηταν ο φοβος κι ο τρομος πολλων εκει μεσα(Ακουγεται σαν ανεκδοτο αλλα δεν ειναι, ενας αρχισυντακτης ειχε κρυφτει σε ντουλαπα για γλυτωσει απ τις φωνες του...)Εγω προσωπικα ειχα παθει σοκ οταν συνειδητοποησα ποσες φορες λυνονταν διαφορες μεταξυ συναδελφων με το...ξυλο.Μπουνιες,φωνες,βρισιδια σε καθημερινη βαση,με την ενθαρρυνση και την ανοχη του διευθυντη.Μια αρρωστημενη κατασταση που καπως την μετριασαμε οι "καινουργιοι" που προσληφθηκαμε μαζικα μετα το 2004.
Κι υστερα ηρθε ο Τσιγκας.Αυτο που παρατηρησαμε αμεσως,ηταν οτι λυθηκαν τα προβληματα με την μισθοδοσια μας.Ξαφνικα εξοφληθηκαμε ολα τα χρωστουμενα και οι καθυστερησεις σταματησαν.Μετα ηρθαν τα καινουργια μηχανηματα.Ω μα ναι.Οι κατσαρολες,τα μαξιλαρια idilka,και το ιονισμενο νερο,εκπεμπονται απ τα καλυτερα μηχανηματα(εκτος ΣΚΑΙ)στην Ελλαδα.Ειμαι πολυ τυχερος σαν τεχνικος που εκπαιδευτηκα σε καμερες και κονσολες που λιγοι τις εχουν στην Ελλαδα.Ολα ψηφιακα.Μεγαλεια σας λεω...
Μια μερα εμφανιζονται στον σταθμο κατι περιεργοι τυποι απο καποιο υπουργειο(δεν θυμαμαι απο ποιο).Που ειναι τα ταμπελακια ρε παιδια?Να τα και τα ταμπελακια..."Το εργο χρηματοδοτηθηκε κατα 50% απ την Ευρωπαικη Ενωση".Ο σκοπος αγιαζει τα μεσα σε ολο του το μεγαλειο.Δουλευα μεσα στο κτιριο του Περισσου και πανω απ το κεφαλι μου εβλεπα αυτην την ταμπελα.Σουρεαλ?Τι να πεις...Αφου δεν πειραζε τους κομματικους,εμενα δεν μου επεφτε λογος...
Και φτανουμε στο καλοκαιρι του 2010.Περιοδος διακοπων,ξεκουρασης και περισυλογης.Για ολους?Καλα λεμε και καμια μαλακια να περναει η ωρα.Ενω η πλεμπα(εμεις οι εργαζομενοι δηλαδη)καναμε αμεριμνοι τα μπανακια μας,οι κομματικοι συσκεπτονταν για το πως θα αντιμετωπιστει ο εσωτερικος εχθρος(παλι εμεις οι εργαζομενοι).Συναδελφοι, που η μονη διαφορα μας ηταν η κομματικη τους ταυτοτητα,ηξεραν για τις απολυσεις απ το καλοκαιρι και δεν μπηκαν στον κοπο να μας ενημερωσουν,να κανουμε τα κουμαντα μας ρε αδερφε.Τιποτε.Τσιμουδια.Μονο ενας ειχε την ηθικη να παραιτηθει απ την δουλεια και το κομμα κι αυτος αργησε να μας ενημερωσει...
Για τα υπολοιπα διαβαστε τις ανακοινωσεις.Εγω θα σταθω σε 2 γεγονοτα μονο που μου γαμησανε την ψυχολογια και δεν θελω να ξανακουσω γι αριστερα και κκε.Το πρωτο ειναι που απολυσανε πρωτα τους εκπροσωπους μας στην επιτροπη αγωνα και μαλιστα νυχτα(κυριολεκτικα στις 11 το βραδυ...)και το δευτερο,την μερα που με απολυσανε μαζι μ αλλους 5 ,ειχαν αυξημενη περιφρουρηση με μελη της κνε,εκτος απ τους "συναδελφους" μου κομματικους που ολως τυχαιως εκεινη την μερα ηταν ΟΛΟΙ στο σταθμο...Τι να πεις...Ο,τι εσπειραν θα θερισουν...Οι δηθεν απολυσεις οδηγουν και σε δηθεν κινητοποιησεις.

Smirnoff είπε...

Απάντηση των απολυμένων στα σχόλια του Παφίλη στη βουλή:

Για τις νέες ανακρίβειες και συκοφαντίες εναντίον μας που χρησιμοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης στη Βουλή σε αντιπαράθεσή του με το φασιστικό κόμμα ΛΑΟΣ

Ένα μικρό σχόλιο των Απολυμένων του 902 για τα λεγόμενα του βουλευτή του ΚΚΕ Θ. ΠαφίληΌπως έχουμε ήδη σημειώσει, δε θέλουμε να βομβαρδίζουμε τα ΜΜΕ με συνεχείς ανακοινώσεις. Νομίζουμε ότι στην πρώτη μας ανακοίνωση που περιγράφουμε τα γεγονότα στον 902, αλλά και στην απάντησή μας στις συκοφαντίες του «Ριζοσπάστη» της 6ης και 7ης του Σεπτέμβρη 2011, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η κατάσταση που έχει διαμορφώσει με απόλυτη ευθύνη της η εργοδοσία του 902-ΚΚΕ...

η συνέχεια εδώ:
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1330930

Ονειρμός είπε...

Στον Ανώνυμο που μας μετέφερε την εμπειρία του παραπάνω, ειλικρινά θέλω να πω ότι, πραγματικά μόνο ο συλλογικός αγώνας μπορεί να είναι κερδοφόρος. Όσο για την αριστερά και το ΚΚΕ, αυτός ξέρει καλύτερα από εμένα...

Ένας είπε...

Ο ανώνυμος μπορεί να μας πει αν εκτός από προϋπηρεσία και ένσημα του ζητήθηκε και βιογραφικό και συνέντευξη;
Είδε την θέση σε κάποια αγγελία, τηλεφώνησε, του μίλησαν, είπαν θα τον ξαναπάρουν;
Πώς ακριβώς έγινε η πρόσληψη;
Έγινε με τη διαδικασία δηλαδή που γίνεται κάθε άλλη πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς την παραμικρή σκέψη στο που στέκεται ο συνεντευξιαζόμενος πολιτικά;

Γιατί λέει ότι δεν θέλει να ξανακούσει για ΚΚΕ και "αριστερά";
Πριν ήθελε; Και έτυχε να προσλάβουν στον 902 κάποιον που ήθελε να ακούει για ΚΚΕ και αριστερά; Δεν ήταν αυτό στα κριτήρια; Γιατί αν πάρουμε κι ένα τυχαίο δείγμα ανθρώπων πολλούς θα βρούμε που από την αρχή δεν θέλουν ν' ακούσουν για ΚΚΕ.

Φαίνεται να υπήρξε κάποια "αντισυναδελφική" συμπεριφορά από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον 902, έτσι δεν είναι;
Κάποιοι ήταν ενήμεροι για τις απολύσεις από το καλοκαίρι και δεν είπαν λέξη;
Η επιτροπή λοιπόν που έγινε, έγινε από ποιους; Και από κείνους που μέχρι τότε επεδείκνυαν αντισυναδελφική συμπεριφορά; Ή μόνο από τους υπόλοιπους;
Αν συμμετείχαν μόνο οι υπόλοιποι, αυτή ήταν μια επιτροπή εργαζομένων του 902 ή επιτροπή των "αντιπολιτευόμενων" του 902; Εκπροσωπούσαν όλους τους εργαζόμενους στον 902 -και τους "αντισυναδελφικούς"- ή μόνο εκείνους;
Αν όχι, δικαίως ή αδίκως πήγαν τεχνικοί στη συνάντηση της επιτροπής με την ΕΤΙΤΑ να πουν ότι δεν τους εκπροσωπείτε;


http://www.etita.gr/portal/index.php?id=21,319,0,0,1,0
Από εδώ φαίνεται ότι καθόλου απαγορευμένος δεν ήταν ο συνδικαλισμός στον 902. Μάλιστα πολλοί τεχνικοί του 902 είναι και στις λίστες υποψηφίων για την ΕΤΙΤΑ.
Άρα; Ποιο είναι το πρόβλημα; Αυτοί ήταν "οι επιλογές του κόμματος"; Μειοψηφούσαν οι "κομματικοί" εργαζόμενοι στον 902 και δεν θα μπορούσαν να τους στείλουν ούτως ή άλλως αν ήθελαν;


Η κατηγορία "αντικομμουνιστές" που λέτε κάποιοι ότι εκτοξεύτηκε εναντίον σας είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα αλήθεια;
Μήπως είχατε ιδιαίτερα προβλήματα όταν το συνεργείο του ΣΚΑΙ έπαιρνε πλάνα από τη συγκέντρωση (που για να είμαστε ειλικρινείς δεν ήταν και η πολυπληθέστερη, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορείς να κάνεις "συλλογικό αγώνα" με 10 άτομα).
Μόνος σου άλλωστε δε λες ότι με ΚΚΕ και αριστερά ξέκοψες; Αν έχεις και κάποιον εφοπλιστή σύμμαχο (αυτός με "τους δικούς του σκοπούς" βέβαια) και θες το ΚΚΕ να θερίσει θύελλες, ε, σε ποιο σήμειο δηλαδή αρχίζεις να γίνεσαι εμπαθής;
Νομίζω το έχεις περάσει αυτό το σημείο.

Ένας είπε...

(Συνέχεια από πριν)

Προφανώς και είναι γνωστή η οικονομική κατάσταση του σταθμού. Γνωστή και σ' εσάς και σ' όποιον θέλει να τη μάθει. Γνωστό είναι ότι τη συντηρούν και οι "επιδοτήσεις" τις οποίες μάλιστα ανέφερες και οι εισφορές και εξορμήσεις χιλιάδων μελών του ΚΚΕ τις οποίες μάλλον θα τις ξέχασες (και οι οποίοι για ορισμένες περιπτώσεις μάλλον θα κλαίνε τα λεφτά και το χρόνο που χαράμισαν, άποψή τους βέβαια, δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε να έχουν και άποψη).

Γενικά και κλείνοντας εδώ.
Όταν θες να ριχτείς σε μια μάχη, πρέπει να ξέρεις και ποιον έχεις δίπλα σου και ποιον έχεις απέναντι σου. Κι εσείς νομίζω, με τις φανταχτερές ανακοινώσεις σας, φτάσατε να έχετε δίπλα σας τον Άδωνη, τον ΣΚΑΙ, κάθε ακροδεξιό μπλογκ και απέναντι το πιο δυναμικό τμήμα της εργατικής τάξης και το κόμμα της.
Να 'μαστε σοβαροί. Με μια διαδήλωση των 10 ατόμων και μερικές "αποκαλυπτικές" ανακοινώσεις δεν θα είχε ασχοληθεί κανείς. Αν δεν στρέφονταν ενάντια στο ΚΚΕ. Όμως όταν διαλέγεις τους συμμάχους σου με βάση το αν έχουν κάποιο πρόσκαιρο συμφέρον να σε στηρίξουν, για πόσο άραγε πιστεύεις θα διαρκέσει κάτι τέτοιο; Σίγουρα όχι πολύ. Ποιες είναι λοιπόν οι προοπτικές μίας τέτοιας κίνησης; Σίγουρα όχι οι καλύτερες.

Αλήθεια, σε μια ανακοίνωση λέγεται ότι δεν είναι δουλειά της "επιτροπής" το ποιος χρησιμοποιεί τις δράσεις της και πώς.
Είναι αφελείς εκεί στην επιτροπή;
Γιατί δεν θα μπορούσαν να γράψουν μία λέξη και για τις συνθήκες εργασίας στα υπόλοιπα ΜΜΕ; Γιατί δεν θα μπορούσαν να καλέσουν τους συναδέλφους τους από το ΣΚΑΙ να κατέβουν και κείνοι σε απεργία αντί να καλύπτουν για τους σκοπούς του Αλαφούζου την δική τους;

Σε ποιο σημείο κάτι σταματά να συμβαίνει "χωρίς να το θέλετε" και σε ποιο σημείο ξεκινά να συμβαίνει ακριβώς "επειδή το επιδιώκετε";
Γιατί εγώ νομίζω ότι εδώ πια το δεύτερο συμβαίνει.

Μια γνώμη είναι βέβαια κι αυτή, μέσα στις τόσες άλλες .

Αντωνης είπε...

Λόγω του γεγονότος ότι το παραπάνω δεν είναι δικό μου κείμενο, συμμετείχα πολύ λίγο στην συζήτηση. Θα ήθελα να κλείσω αυτά που είχα να πω για το θέμα στην παρούσα φάση με το εξής:

Είναι η πρώτη φορά --εξ όσων έχω δει εγώ-- που κείμενο κριτικής στο ΚΚΕ αναδημοσιεύεται από ιστολόγια προσκείμενα στο ΚΚΕ χωρίς να τυγχάνει υβριστικής αντιμετώπισης, τουλάχιστον από την συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό συμβαίνει επειδή, αντίθετα από ότι νομίζουν πολλοί, υπάρχουν οι δυνατότητες για έναν πραγματικό κριτικό διάλογο με το κόμμα, φτάνει να γίνονται σεβαστά κάποια πράγματα που αφορούν την αξιοπρέπεια του άλλου ως πολιτικού φορέα και υποκειμένου. Αν όσα έγιναν στον 902 αποτελούν πλήγμα για τη δημόσια εικόνα του κόμματος, όσα έγιναν μετά από αυτό αναδεικνύουν ότι υπάρχει, στο επίπεδο της βάσης, μια πολιτική υγεία που δεν συναντά κανείς συχνά στον ελληνικό κομματικό χώρο. Με το δεδομένο αυτό, νομίζω ότι διαφαίνεται και το πόσο κακό κάνει η διαρκής και ισοπεδωτική καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε αφορά το ΚΚΕ, πόσο ενισχύει, αντί να ξεμπλοκάρει την δική του αντίστοιχη καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε κινείται εκτός της κομματικής γραμμής. Στην Ελλάδα η αριστερά έχει μπει σε ένα καταστροφικό παιχνίδι αυτοεκπληρούμενης προφητείας, στο οποίο η καχύποπτη και αρνητική εξ αρχής στάση μας απέναντι στον άλλο δημιουργεί αντιδράσεις που μετά επιβεβαιώνουν την ορθότητα της στάσης μας. Αν πρόκειται να γίνει κάτι για τις εργαζόμενες μάζες σε αυτή την ταλαίπωρη χώρα, τούτη η καταστροφική λογική πρέπει να λάβει τέλος. Πρέπει όλοι να μάθουμε να είμαστε δύσκολοι και απαιτητικοί σύντροφοι χωρίς να είμαστε εχθροί.

Ευχαριστώ όλους όσους, στον χώρο του ΚΚΕ, μού έδωσαν διαδικτυακό βήμα, με άκουσαν, και προβληματίστηκαν με τους δικούς τους όρους για το θέμα.

Αντωνης είπε...

Αντιγράφω εδώ και ένα αξιόλογο σχόλιο που έγινε στο blog redfly planet σε αναδημοσίευση της ίδιας ανάρτησης απ' το e-globbing:

Νησίδες σοσιαλισμού μέσα στον Καπιταλισμό δεν μπορούν να υπάρξουν (κοινότυπο αλλά πραγματικό).

Το κόμμα για να μπορέσει να οργανώσει την ιδεολογική και πολιτική του δουλειά, για να την διαδώσει πιο αποτελεσματικά στις μάζες ανέπτυξε "επιχειρηματική" δράση στήνοντας επιχειρήσεις όπως ο 902 (ράδιο, tv), η τυποεκδοτική, η σύγχρονη εποχή. Εκμεταλλεύτηκε την νομιμότητα μετά την μεταπολίτευση για να έχει όσο την δυνατότητα μεγαλύτερη αυτονομία, ανεξαρτησία από τα αστικά ΜΜΕ. Το ιδανικό θα ήταν όλος ο κομματικός τύπος, αλλά και οι υπόλοιπες δραστηριότητες να καλύπτονται από το κομματικό δυναμικό. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό πάντοτε.

Μάλιστα κατά την δεκαετία του 90, αμέσως μετά τις ανατροπές, όσοι παρέμειναν ή εντάχθηκαν στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την έλλειψη που υπήρχε σε ανθρώπινο δυναμικό γενικά και σε ανθρώπους με εξιδίκευση / γνώσεις που θα μπορούσαν να επιτελέσουν εργασίες που σχετίζονταν με την εγκατάσταση, λειτουργία των ΜΜΕ. Η λύση που προκρίθηκε ήταν και η πρόσληψη ανθρώπων που δεν πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Επιπλέον, μετά την διάσπαση του '91 ορισμένοι εργαζόμενοι στην Τυποεκδοτική είχαν αποχωρίσει από το ΚΚΕ παραμένοντας όμως στις θέσεις εργασίας τους. Το κόμμα αναγνώριζε τις δυσκολίες που προέκυπταν απο αυτήν την εξέλιξη. Στο μέλλον στον κομματικό τύπο είναι αναγκαίο να εργάζονται αποκλειστικά (στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό) μέλη του κόμματος. Σήμερα, αυτό είναι πιο εφικτό από ότι ήταν πριν 15-20 χρόνια.

Η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, οδηγεί αναπόφευκτα στην συρρίκνωση έως και το κλείσιμο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, και αυτό ισχύει και για τις επιχειρήσεις του κόμματος. Οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες όπως και η σύγκρουση της «εργοδοσίας του 902» με τους απολυμένους του 902. Μη όντας κομματικά μέλη η σχέση μεταξύ των δυο πλευρών ήταν σχέση εργοδοσίας – εργασίας. Δεν μπορούσε να ήταν κάτι άλλο.

Έχοντας αναλύσει ορθά την κρίση, την οξύτητα της, τις συνέπειες της για τους εργαζόμενους, το κόμμα έπρεπε να πάρει τα μέτρα του πολύ νωρίτερα. Ήταν αναπόφευκτο πως ο πολιτικός και ιδεολογικός στραγγαλισμός του κόμματος, όπως αυτός εκδηλώνεται με τον συστηματικό του αποκλεισμό από τα αστικά ΜΜΕ, την διαστρέβλωση των θέσεων του κλπ. θα έφτανε μέχρι τον ανοιχτό οικονομικό πόλεμο. Γιατί μόνο ως τέτοια (οικονομικός πόλεμος) μπορούν να χαρακτηριστούν τα φέσια από την μη καταβολή αντιτίμου για την παροχή υπηρεσιών προς εφημερίδες , περιοδικές έντυπες εκδόσεις, που εν μια νύκτα αποφάσισαν να εκτυπώνονται αλλού με χειρότερους μάλιστα για αυτές όρους. Η καθυστέρηση της καταβολής της κρατικής επιδότησης στο κόμμα (την οποία και δικαιούται) αποτελεί άλλο ένα μέσο πίεσης του αστικού κράτους.

Αντωνης είπε...

(συνέχεια σχολίου):

Συμπέρασματα:
• Οι δραστηριότητες του κόμματος (όποιες είναι αυτές) θα πρέπει να στηρίζονται στις δυνάμεις και ικανότητες των μελών του. Αν χρειαστεί, σύντροφοι να εξειδικευτούν για να μπορούν να εκπληρώνουν συγκεκριμένα καθήκοντα. Αν οργανωθεί σωστά το κόμμα είναι σε θέση να κινητοποιήσει τα μέλη του. Η οργάνωση της δουλειάς να συνδεθεί με την διάθεση, τα ενδιαφέροντα και το ταλέντο.
• Ένα επαναστατικό κόμμα είναι αναγκαίο να στηρίζεται οικονομικά στις δικές του δυνάμεις. Η κρατική επιχορήγηση να μην αποτελεί πάγιο έσοδο για την κάλυψη πάγιων εξόδων. Ας αποτελεί στην καλύτερη μια οικονομική εφεδρεία. Να έχουμε στο μυαλό μας, ότι επί του πρακτέου, με πιθανή νομοθετική ρύθμιση να ζητηθούν από το κόμμα απαράδεκτοι συμβιβασμοί / υποχωρήσεις (έλεγχος οικονομικών των κομμάτων, υποβολή λίστας μελών, ονομαστικές εισφορές κλπ.) ως όροι για να δικαιούται την κρατική επιχορήγηση.
• Με αφορμή την δεδομένη οικονομική συγκυρία, να περιοριστούμε σε εκείνες τις δραστηριότητες που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη τύπωση της εφημερίδας, και άλλου έντυπου υλικού (βιβλία, αφίσες, προκηρύξεις).
• Επικέντρωση στην αξιοποίηση και εναλλακτικών μέσων πληροφόρησης που καθημερινά κερδίζουν έδαφος (ιστιοχώρος, μπλογκς κλπ.).

Partizanos
(http://redflyplanet.blogspot.com/2011/09/902.html#comments)

symastev είπε...

Σκέψεις για τους απολυμένους του 902 (Ι)


Αντώνη χαιρετώ,

Αυτό το θέμα με τις απολύσεις στον 902 και τον πόλεμο που ξέσπασε, νομίζω ξέφυγε από πολλές πλευρές. Πρώτα να πω ότι οι απολυμένοι που μαζεύτηκαν από τον Δεκέμβρη μέχρι σήμερα μου κάνει περιέργεια του πως οργάνωσαν την διαδήλωση.

Εγώ λέω μόνοι αλλά σίγουρα ήξεραν όλα τα συμπαρομαρτούντα. Κανένας δεν θα πει όχι. Όταν όμως ξέρεις ότι κάποιοι θα τα αξιοποιήσουν πολύ, μα πάρα πολύ περισσότερο από τα δικά σου οφέλη ελέγχεσαι για πολλά πράγματα. Ας αφήσουμε τα αστεία ότι μόνο για την ανάκληση των απολύσεων έκαναν την κινητοποίηση και αυτοί ακόμη που απολύθηκα πριν 9 μήνες. Κάτι δεν μου πάει.

Εγώ ξεχωρίζω δυο πράγματα. Οι απολύσεις έγιναν, ήταν επώδυνες για τους εργαζόμενους, είχαν κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν αλλά το να το διατυμπανίζει από μέρες κάθε αντι-ΚΚΕ μέσο (χωρίς δική τους ευθύνη;) θα έπρεπε να τους κάνει να αντιδράσουν σε διπλή κατεύθυνση. «Εμείς διαμαρτυρόμαστε για το δίκαιό μας αλλά εσείς τι δουλειά έχετε εδώ; Έξω!». Δεν αθωώνονται με την εκ των υστέρων ανακοίνωση περί «μπουμπουκιών». Γιατί άραγε την έκαναν, για να αντιμετωπίσουν τα ψέματα του Ριζοσπάστη; Δεν το πιστεύω, όταν μάλιστα κάποιοι πήγαν και στο ΣΚΑΪ από ό,τι είπαν άλλοι - δεν το είδα εγώ. Προσωπικά δεν είμαι καθόλου βέβαιος για το τι κρύβεται πέρα από το ότι είχαν κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν ανεξαρτήτως τι και πως τους φέρθηκε ο 902, γιατί και εδώ έχω ενστάσεις και από τον 902 αλλά και από τους απολυμένους.

Όταν δεν υπάρχουν λεφτά;

Ας πάμε τώρα στην απόλυση. Ο 902 δεν έχει μία. Βρίσκεται προς του κλεισίματος και μόνο με αιματηρές οικονομίες διατηρείται. «Νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη» όπως λέμε όλοι. Τι ακριβώς πρέπει να γίνει όμως εδώ όταν δεν υπάρχει μία; Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα. Η πιο απλή λύση είναι να πει η διεύθυνση δεν είναι δικός μας ο σταθμός, ανήκει στους εργαζόμενους, πάρτε τον και κάντε τον ό,τι θέλετε! (σ. αυτοί που θέλουν αυτοδιαχείριση στον καπιταλισμό, στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ, να την εφαρμόσουν στα δικά τους έντυπα και να μη δίνουν μαθήματα…)

Δεν γνωρίζω τι θα έκαναν οι εργαζόμενοι και ποιοι θα είχαν την πλειοψηφία εκεί. Αν πάντως την είχαν οι απολυμένοι απλά θα γέμιζαν όλη την ύλη και την ειδησεογραφία από κείμενα σαν αυτά που έβγαλαν ήδη και έχουμε δείγμα γραφής. Μεγάλη πλάκα θα είχε! Ένας σταθμός του ΚΚΕ εναντίον του ΚΚΕ!!! Δεν ξέρω αν έτσι θα ικανοποιούνταν κάποιοι που ζητάνε να ιδρύει μεν το ΚΚΕ επιχειρήσεις αλλά να τις διευθύνουν ως ιδιοκτησία τους οι εργαζόμενοι σε αυτές, όντας με καπιταλισμό, μη υπαγόμενοι πουθενά και φυσικά να παίρνουν το σταθμό και να… φεύγουν!!! Τέτοιον ουτοπικό σοσιαλισμό δεν τον είδα ούτε στους ουτοπικούς! Αλλά φυσικά δεν κυριολεκτούν, φτηνή ψευδοηθικίστικη προπαγάνδα κάνουν.

Διαφορετικά θα πέφταμε πάλι στην διοίκηση της διεύθυνσης και οι απολύσεις θα ξαναγίνονταν ή θα έκλεινε τελείως ο σταθμός. Ένα και το αυτό για τους απολυμένους. Τι θα κέρδιζαν αν τους προσλάμβανε, δεν είχε να τους πληρώσει και έκλεινε; Αυτός ήταν ο σκοπός τους; Αν ναι, τότε ελέγχονται για ακόμη περισσότερα πράγματα. Εκτός αν πίσω από την «μη γνώση» των οικονομικών που αναφέρουν, ισχυρίζονται θολά ότι «λεφτά υπάρχουν» αλλά τα κρύβει η εργοδοσία για να προσλάβει άλλους στη θέση τους(;). Αν όντως αυτό ισχύει θα μιλούσαμε για καταχρηστική απόλυση και οι εργαζόμενοι θα είχαν 100 φορές δίκαιο.

Είναι όμως κανένας από τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ που δεν ξέρει την οικτρή οικονομική κατάσταση του 902 και της «Τυποεκδοτικής»; Μη μου κάνουν τους τουρίστες, όλοι ξέρουν καλά. Και οι απολυμένοι του 902 ξέρουν πολύ καλύτερα ότι η αστική τάξη έδωσε εντολή σε σωρεία επιχειρήσεων που τύπωναν στην Τυποεκδοτική να αποσύρουν τις εκτυπώσεις τους και να κρεμαστεί στον αέρα η επιχείρηση. Μήπως δεν θα απολυθούν τώρα και οι εκεί εργαζόμενοι; Με τι θα πληρωθούν αφού η δουλειά έχει πέσει κατακόρυφα; Όποιος έχει καλές ιδέες να τις πει αλλά να ξέρει ότι λεφτά δεν υπάρχουν.

symastev είπε...

Σκέψεις για τους απολυμένους του 902 (ΙΙ)

Καπιταλισμό έχουμε..

Ο Ριζοσπάστης κατά τη γνώμη μου ατυχώς πήγε να καλύψει το θέμα από κάθε πλευρά με τη μία.

Και οι πέτρες ξέρουν καλά ότι στον καπιταλισμό δεν μπορείς να λειτουργείς σοσιαλιστικές επιχειρήσεις τόσο στο οικονομικό επίπεδο των ανταλλακτικών σχέσεων όσο και στο θεσμικό επίπεδο των εργασιακών, φορολογικών και άλλων σχέσεων.

Μπορεί ο καθένας να ονομάζει όπως θέλει μια επιχείρηση, όπως έκανε ο Ριζοσπάστης, αλλά δεν αλλάζει καθόλου τους κανόνες της καπιταλιστικής επιχείρησης. Και συνεταιρισμός να ήταν, καπιταλιστική επιχείρηση θα ήταν επειδή τον τύπο τον λαμβάνει από το σύστημα που κυριαρχεί και όχι από υποκειμενικές θελήσεις.

Είναι όμως αλήθεια αυτό που λέει, ότι δεν ήταν επιχειρήσεις για το κέρδος του κεφαλαίου. Ήταν επιχειρήσεις για την λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών του κόμματος που κρίθηκε λογικότερο να έχουν τη μορφή επιχείρησης και όχι υπηρεσίας του κόμματος. Ρίσκο αλλά έτσι είναι. Και όπως κάθε καπιταλιστική επιχείρηση υπόκειται στους νόμους του καπιταλισμού.

Στον σοσιαλισμό δεν έχουμε ανεργία γιατί όταν ένα τομέας χάνει θέσεις εργασίας, μπορεί να μεταφερθεί το εργατικό δυναμικό σε άλλο τομέα που ανοίγουν θέσεις ή σε συνθήκες κρίσης, ας πούμε πόλεμος, φυσική καταστροφή, όλοι μαζί μοιραζόμαστε εξίσου τη κρίση και το ισοζύγιο απασχόλησης δείχνει πάντα μηδέν ανεργία. Ε, μόνο βλάκες θα έψαχναν για τέτοιες λύσεις εδώ.

Το ΚΚΕ κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να πει πρώτα την πικρή αλήθεια. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ. «Λυπούμαστε για τις απολύσεις, οι εργαζόμενοι παρότι δούλευαν σε μια ιδιόμορφη επιχείρηση του κόμματος της εργατικής τάξης, έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπίσουν την εργασία τους, όπως παντού, αλλά από πλευράς 902 δεν υπάρχουν λεφτά για να συνεχίσουν ή να επαναπροσληφθούν. Το θέμα είναι με τι θα αμειφτούν όχι αν έχουν δίκαιο να ζητάνε το αυτονόητο, τη δουλειά τους».

Το ότι ξέφυγε και πήγε σε πολλά μέτωπα μαζί και στο οικονομικό, και στο θεωρητικό και στο ηθικό και στο πολιτικό, νομίζω ότι του έκανε ζημιά γιατί απλά δεν κατάφερε να ξεχωρίσει τι ακριβώς υποστηρίζει και δεν άφησε σημείο επαφής με τους απολυμένους αλλά και με ευρύτερες λαϊκές μάζες που θα ήθελαν μια πιο «γλυκιά στάση» έναντι των απολυμένων.

symastev είπε...

Σκέψεις για τους απολυμένους του 902 (ΙΙΙ)


Οι αντιφάσεις

Εδώ πρέπει να επισημάνω μια αναγκαστική ή καλύτερα μια φαινομενική αντίφαση στη θέση του ΚΚΕ για τους απολυμένους των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Πράγματι η θέση του είναι κατά των απολύσεων γενικώς και με απαίτηση επαναπρόσληψης, ανεξαρτήτως τι ακριβώς συμβαίνει στην επιχείρηση. Αν όμως η επιχείρηση δεν έχει πραγματικά λεφτά; Τι να μην απολύσει, τι να επαναπροσλάβει αφού δεν υπάρχει μία και ό,τι και αν γίνει, δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε δουλειά ούτε μισθός. Στην πραγματικότητα η σωστή θέση είναι όχι στις καταχρηστικές απολύσεις. Όμως αν κάνει το λάθος και το πει, τότε όλοι θα δικαιολογούν τις απολύσεις ως απολύτως αναγκαίες και θα το διατυμπανίζουν ότι αυτό λέει και το… ΚΚΕ! Αυτά τα «λάθη», να βρίσκουν δηλ. και δίκαια στους καπιταλιστές, τα κάνουν συνήθως σοσιαλδημοκρατικά και αναθεωρητικά αριστερά κόμματα και στο τέλος καταλήγουν να γίνονται άρματα αντεργατικών πολιτικών, δήθεν ή χωρίς δήθεν, παρά τη θέλησή τους.

Γίνεται κατανοητό ότι τέτοιες θηλιές το ΚΚΕ δεν πρόκειται να βάλει στον λαιμό της εργατικής τάξης. Έτσι όμως πέφτει στην δική του παγίδα όταν πρόκειται να κάνει απολύτως δικαιολογημένες απολύσεις. Δίνει το δικαίωμα να το κρίνουν όπως αυτό κρίνει τους άλλους. Θεωρητικά θα έλεγα ότι το γενικό «όχι στις απολύσεις» του ΚΚΕ δεν ερμηνεύεται μόνο στενά, ανά επιχείρηση, αλλά και ευρεία, δηλαδή όχι στον καπιταλισμό που απολύει και εδώ έχει μια αντικειμενική και διαπαιδαγωγική αξία αυτή η γενίκευση. Εδώ πηγαίνει επακριβώς το «όχι στις απολύσεις». Αυτό όμως δεν αφορά αυτό το θέμα.

Φυσικά οι απολυμένοι ήξεραν ότι οι απολύσεις δεν ήταν καταχρηστικές. Αυτό με προβληματίζει. Γιατί κάτι που είναι φανερό κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν και αξιοποιούν μια θέση του ΚΚΕ εναντίον του με μπόλικη ηθικίστηκη δόση ; Ο καθένας μπορεί να κάνει όποιες σκέψεις θέλει.

Εγώ δεν θα έλεγα όχι στις απολύτως δικαιολογημένες απολύσεις. Το έχω ζήσει και προσωπικά όταν δεν είχα καθόλου δουλειά και έπρεπε να απολύσω. Θα θεωρούσα παράλογο κάποιον από το ΚΚΕ αν ερχόταν και μου έλεγε να τον επαναπροσλάβω αφού δεν υπήρχε μεροκάματο ούτε για μένα. Μόνο που το ΚΚΕ δεν μπορεί να κάνει κάθε φορά τον αναλυτή σε στοιχεία που δεν έχει και να δικάζει πότε είναι δικαιολογημένες και πότε όχι οι απολύσεις. Οι θεραπαινίδες του καπιταλισμού και οι ηθικοί αριστεροί που τώρα δήθεν κραυγάζουν το γενικό «όχι στις απολύσεις» να το κάνουν όταν έρθει η ώρα για τα δικά τους χωράφια. Γιατί εκεί θα το κάνουν…

Συνεπώς εδώ το ΚΚΕ έχει εμπλακεί σε αναγκαστικές αντιφάσεις στην πολιτική του. Και φαίνεται πως οι συντάκτες του ριζοσπάστη αντί να τις κατανοήσουν και να κάνουν νηφάλια τοποθέτηση, ξέφυγαν πολύ με τις εύκολες υπερβολές τους.


ΥΓ 1. Έχω πικρή πείρα από ανθρώπους που στράφηκαν κατά του ΚΚΕ με φαινομενικά δίκαιες δικαιολογίες. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς πέρασαν σε θέσεις που ούτε οι μηδέποτε περάσαντες από το ΚΚΕ έχουν. Μιλάω για πολιτικά στελέχη και δημοσιογράφους που γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως και πιο νεοφιλελεύθεροι από τον… Ανδριανόπουλο! Τους βλέπω και τους διαβάζω. Κανένας δεν μπορεί να με διαψεύσει. Ας ελπίσουμε ότι οι πλειοψηφία των απολυθέντων του 902 δεν θα καταντήσουν σαν αυτούς.
ΥΓ 2. Ο γιός μου δούλεψε κάποια χρόνια στη τυπεκδοτική χωρίς να είναι μέλος του κόμματος (ούτε τώρα είναι). Ποτέ δεν άκουσα να πει κάτι αντεργατικό να συμβαίνει εκεί.

Ανώνυμος είπε...

1.θυμίζω ότι πριν ένα χρόνο ακριβώς έκλεισαν τα "ελληνικά γράμματα" και απολυθηκαν όλοι - κάπου 70 αν θυμάμαι καλά- το είχαμε συζητήσει κι εδώ. οι απολυμένοι έκριναν ότι μπορεί να γίνει μια συζήτηση-έκθεση του προβλήματος στο φεστιβάλ της Κνε 'οπου έφαγαν μεγαλειώδη πόρτα.

2.πρόσφατα αναδημοσίευσες για μια απόλυση υπαλλήλου στη Λευκάδα(;) που ανακλήθηκε μετά από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ.

3.πάλι πρόσφατα, μετά από κινητοποίηση στη βονταφον ανακλήθηκαν κάποιες απολύσεις. δεν συμμετείχε το ΠΑΜΕ (όπου υπάρχουν πρωτοβάθμια, το Παμε μακριά) άρα δεν κριθηκε άξιο δημοσιοποίησης.
και πολλά άλλα παρόμοια.
Εκείνο που δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου, είναι ο διαχωρισμός των εργαζόμενων κατά το παλιό ρηθέν "5 κόμματα 2 πολιτικές.
γι αυτό και θεωρώ θλιβερό και χειρότερο από την ίδια την απόλυση στον 902, την προτροπή -αν αληθεύει- "ενταχθείτε στο ΠΑΜΕ και διεκδικήστε υψηλότερα επιδόματα ανεργίας".
λ.κ

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=nT78wl93BLU&feature=player_embedded

Η απάντηση της Αλέκας για τις απολύσεις στον 902... Η ίδια και το ΚΚΕ ,κατά τη γνώμη μου, έχουν τοποθετηθεί παιδαριωδώς σε αυτήν την υπόθεση.