Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Μολότωφ Κοκτέιλ #31

Έπρεπε να το είχαμε υποπτευθεί απ' την αρχή ότι κάτι δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικό με την υπόθεση της σωτηρίας της χώρας δια της δωρεάς μετοχής αξίας 670 δις ευρώ που βρήκε κάποιος ξεχασμένη στο σεντούκι. Και δε μιλάω για το γεγονός ότι η συνολική αξία των χαρτιών στην κασέλα του μικρασιάτη προπάππου εμφανίζεται κατά τι μεγαλύτερη απ' το παγκόσμιο ΑΕΠ. Υπάρχουν θεμελιακότερα προβλήματα. Εννοώ, πόσοι ανοιχτόκαρδοι και χουβαρντάδες ευπατρίδηδες λέγονται Αρτέμης;

14 σχόλια:

Αντωνης είπε...

Και με επίθετο ομόηχο με την αμερικάνικη προφορά του "Soros";!!!

Γιάννης είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=JScZVbYDrB8

υπάρχει και αυτός ο αρτέμης...πολύ νόημα...

Alex είπε...

Σε διάφορα μπλογκς, φαινομενικά αφερέγγυα ή και μετριοπαθή, είναι διάχυτη η αίσθηση πως όλη αυτή η υπόθεση κρύβει κάτι αρκετά κλασικό και απλοϊκό:

Ο Τριανταφυλλόπουλος εξυπηρετεί μάλλον το αφεντικό του, το οποίο πιθανολογείται να είναι ο Βγενόπουλος, που έχει βάλει στο μάτι την Εθνική. Διότι προφανώς αν υπάρχει έστω και μία πιθανότητα στο εκατομμύριο οι αξιώσεις των κατόχων της μετοχής να είναι έγκυρες, η ΕΤΕ και η ΤτΕ αδυνατούν να τις αποπληρώσουν. Οι μετοχές λοιπόν αυτών των τραπεζών, χονδρικά να το πούμε, θα καταβαραθρώνονταν προς τέρψιν επίδοξων αγοραστών.

Από κει και πέρα δεν ξέρω αν παίζονται τίποτε ανταγωνισμοί μεταξύ ξένων κατόχων ομολόγων και τραπεζιτών.

Κάποιος που γνωρίζει καλύτερα τα τραπεζικά ζητήματα, αν έχει την καλοσύνη, ας μας εξηγήσει ποιός θα ωφελούνταν από αυτή την ιστορία και ποιός ήδη ωφελείται (αν ισχύει κάτι τέτοιο).

Διότι αλίμονο αν δεχθούμε ότι εν μία νυκτί η Γαλλία, μέσω της εγγυήτριας ΤτΓ χρωστά 3 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ στην Ελλάδα, μέσω της δωρεάς του Σώρρα στο Δημόσιο.

Αντωνης είπε...

Alex, σας άφησα λινκ στο γλόμπιγκ, δεν το είδες; 1 ευρώ λέει πουλήθηκε μια τέτοια μετοχή, 5 για να στην στείλουν: http://www.ebay.com/itm/BANQUE-DORIENT-ATHENES-1906-GOLD-GREECE-/350475272277#ht_500wt_1089

rakis1 είπε...

Λοιπόν, θα με πάρετε για χαζό (οι υγιείς εθνικόφρονες φίλοι του μνημονίου γιατί τα … κομμούνια το έχουνε ήδη κάνει), αλλά μ’ έπιασε να ψάξω λίγο το θέμα “ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ”. Όχι φυσικά ότι πίστεψα τα περί χρυσών μετοχών που θα αποπληρώσουν όλο το Ελληνικό χρέος (και θα μας μείνουν και ρέστα να πάρουμε παγωτό) αλλά να, κάτι τέτοιες ιστορίες με … ιντριγκάρουν (συγγνώμη για το ενδεχόμενως ανύπαρκτο της λέξεως), ένεκα ότι τυγχάνω και φανατικός χαρτοπόντικας (ή, τώρα πια, διαδικτυοπόντικας).

Λοιπόν, όπως πιθανόν θα ξέρετε, αυτοί που θα μας σώσουνε έχουνε και ιστοσελίδα:
http://ellasneverdie.org/
(Τώρα γιατί never die και όχι never dies δεν ξέρω, μπορεί έτσι να το λένε στο Μέριλαντ, μπορεί να είναι προστακτική, τι να πω).
Τα όσα γράφουνε νομικά δεν στέκουν με τίποτε και αυτό το λέω “μετά λόγου γνώσεως”, αλλά ας το αφήσουμε αυτό προς το παρόν, αν έχω κέφι και ενδιαφέρεται κανείς μπορεί να σας εξηγήσω αργότερα.
Μεταξύ των άλλων παραπέμπουν και στο ΦΕΚ της ίδρυσης της Τράπεζας της Ανατολής, το 1904, από το οποίο προκύκπτει ότι ιδρύθηκε από την Εθνική Τράπεζα και μια Γερμανική Τράπεζα ονόματι Nationalbank für Deutschland. Δηλαδή ήταν θυγατρική τους, κάτι σαν joint venture που λεν και στο χωριό μου. Η πάντα χρήσιμη Wikipedia στην Γερμανική της εκδοχή μας πληροφορεί ότι, παρά το όνομα της, η Nationalbank für Deutschland ήταν μια αμιγώς ιδιωτική τράπεζα που, μετά από συγχώνευση με μία άλλη τράπεζα το 1920, πήρε το όνομα Darmstädter und Nationalbank και χάριν συντομίας Danat-Bank. Και μετά, το 1931, πτώχευσε θεαματικά και αυτό απετέλεσε το έναυσμα της Γερμανικής τραπεζικής κρίσης του 1931-32! Περίεργο, πώς δεν σκέφθηκαν να πουλήσουν τις χρυσές μετοχές για να ορθοποδίσουνε …

Ίσως και λόγω της πτώχευσης των άλλοτε συνεταίρων της, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε, τέλη του 1932, στην απορρόφηση της θυγατρικής της.

Αλλά δείτε εδώ το ενδιαφέρον: http://www.marketzone.gr/sites/blogs/tseligas/pages/postview.aspx?pid=76

Προκύπτει ότι η μετοχή της Τράπεζας της Ανατολής συμμετείχε στον τραπεζικό δείκτη του Χρηματιστηρίου, στην αρχική του εκδοχή. Η ιστοσελίδα που σας έδωσα παραπάνω έχει τιμές της μετοχής αυτής από το 1928 έως το 1932. Προκύπτει ότι το χρονικό διάστημα αυτό η μετοχή έχασε το 80,2% της αξίας της σε δραχμές, ή το 91,7% της αξίας της σε χρυσές λίρες (η δραχμή την 1/5/1932 εγκατέλειψε το χρυσό κανόνα και η τιμή της χρυσής λίρας σε δραχμές υπερδιπλασιάστηκε) ! 31/12/1932 η μετοχή της Τραπέζης Ανατολής διαπραγματευόταν στις 233 δραχμές, κάτι που ισοδυναμούσε, στις τότε τιμές, με 0,26 χρυσές λίρες. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση τραπεζικής μετοχής με βάση αυτό τον πίνακα. Το θλιβερό ρεκόρ (απώλεια 91% και 96,2%, αντίστοιχα σε δραχμές και λίρες) κατέχει η Τράπεζα Θεσσαλίας που, με βάση το ίδιο κείμενο, διαλύθηκε ήδη από το 1929 (προφανώς το 1932 θα βρισκόταν ακόμη σε εκκαθάριση και οι μετοχές της θα “έπαιζαν” ακόμη, έστω και τυπικά, στο ταμπλό).
Synex;izetai

rakis1 είπε...

Συνέχεια:
Τώρα, πώς γίνεται μια μετοχή που κόστιζε το 1932 0,26 χρυσές λίρες. Ας πούμε, αν και πολύ νομίζω βάζω, ότι η χρυσή λίρα σήμερα κάνει 350 ευρώ, βγάζω μία τιμή κοντά στα 90 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή οι τέσσερις μετοχές που χαρίζουνε οι τύποι στο κράτος για να ξεπληρώσει το χρέος, το 1932 πουλιότανε στο χρηματιστήριο, σε σημερινές τιμές, 360 ευρώ και πολύ σας βάζω. Με τέτοια λεφτά, το χρέος δεν το ξεπληρώνουμε, αλλά εκείνο το παγωτό που λέγαμε μπορεί να το φάμε (να είναι και “μπιχλιμπιδάτο” που έλεγε κάποτε και ο Χάρυ Κλυν). Πώς φτάσαμε τώρα ν’ αξίζουν 2,7 τρις, τι να πω, πολύ γερά χαρτιά ρε παιδί μου!

Πάντως η Αγγλική εκδοχή της Wikipedia, στο άρθρο για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος λέει και το εξής ενδιαφέρον: n 1904 NBG established Banque d’Orient, together with Nationalbank für Deutschland, which almost immediately withdrew from the venture. The Greeks kept the branches in Saloniki, Smyrna and Alexandria. Δεν διευκρινίζει όμως τι κάνανε τις μετοχές τους οι Γερμανοί.

Μια έρευνα στην εφημερίδα “Μακεδονία” (που υπάρχει ψηφιοποιημένη στον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης) για την περίοδο 1/1/1932 έως 1/1/1940 βρήκε αναφορές στην “Τράπεζα Ανατολής” για το 1932 μόνον, ορισμένες άσχετες από τις οποίες προκύπτει απλώς ότι όντως υπήρχε κατάστημά της στη Θεσσαλονίκη και δύο, μία 24/8 που αναφέρει απλώς ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα εισηγηθεί το θέμα της συγχώνευσης Εθνικής – Ανατολής στο υπουργικό συμβούλιο για να δοθούν τα προβλεπόμενα, για τέτοιες περιπτώσεις, φορολογικά προνόμια και μία (22/12) σε μία λίστα αιτημάτων μιας επιτροπής υπαλλήλων ή κάτι τέτοιο, στα οποία περιλαμβάνεται και το αίτημα να προσλάβει η Εθνική τους υπαλλήλους της Τράπεζας Ανατολής (όχι παίζουμε. Αθάνατη Ελλάδα… never die, που λέει κι ο άλλος). Δεν προκύπτει όμως κάτι ενδιαφέρον για το “παρασκήνιο” (αν υπήρχε) της συγχώνευσης.

Αυτά τα ολίγα. Και τώρα σταματήστε να ψάχνετε στα σεντούκια…
Από:
http://sarantakos.wordpress.com/2011/09/15/mpogiopoulos/#more-4944
_________________

Αντωνης είπε...

Και στο ένα ευρώ πρέπει να σκαρφάλωσε λόγω δημοσιότητας, δηλαδή. :-)

Αναρωτιέμαι για την αξιολόγηση 670 δις που έκανε ο λεγόμενος "Great Greek Professor", αν την έκανε δηλαδή ο άνθρωπος, δεν το ξέρω.

Alex είπε...

Αγαπητέ Αντώνη, το είδα το link στο ebay και δεν αντιλέγω.

Όμως το πράγμα δεν είναι ξεκάθαρο διότι όσοι απαξιώνουν το θέμα άλλοι τόσοι το αξιώνουν.

Επίσης, οι απορίες μου, και πιστεύω και άλλων, σχετικά με το ρόλο που βαρά ο Τριανταφυλλόπουλος και η ζούγκλα του αλλά και το υπόβαθρο του Σώρρα (ποιες οι δραστηριότητές του;) δεν έχουν λυθεί.

Εντάξει, έστω ότι είναι τόσο γελοία η υπόθεση που δεν αξίζει να ασχολούμαστε με μια μετοχή που πουλιεται στο ebay εναντι 1 ευρώ. Γιατί έγινε αυτή φασαρία; Γιατί από τη ζουγκλα; Γιατί αυτό το παραλήρημα του Τριανταφυλλόπουλου για την οικογένεια Rothchild και λοιπά;

Υ.Γ. Αντώνη παρεπιπτόντως δεν είμαι γλόμπερ, δεν έχω γράψει ποτέ (μηπως με μπερδευεις με τον AlexD), παρακολουθώ και απολαμβάνω εξίσου και το γλομπινγκ, και το δικό σου μπλογκ και το redfly και άλλα πολλα. :)

Αντωνης είπε...

@Alex: Ναι, όντως, νόμιζα ότι είσαι ο AlexD. Για τους λόγους που κυκλοφόρησε αυτό δεν ξέρω, ξέρω όμως ότι ο Καριώτης aka The Great Greek Professor δεν είναι καν στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ, αλλά στο Τάουσον (ήταν νομίζω στο Μαίρυλαντ στο παρελθόν πάντως): http://www.towson.edu/econ/faculty/welcome.asp?ID=105
http://www.greekprofessor.net/

Αντωνης είπε...

@rakis1: Φαίνεται ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας του ανθρώπου. Εμένα μου έφτασε που τον αγαθό εθνοσωτήρα μας τον λένε Αρτέμη :P

zalion είπε...

"Και δε μιλάω για το γεγονός ότι η συνολική αξία των χαρτιών στην κασέλα του μικρασιάτη προπάππου εμφανίζεται κατά τι μεγαλύτερη απ' το παγκόσμιο ΑΕΠ." Εχω την εντυπωση οτι το παγκοσμιο ΑΕΠ ειναι καποια τρις και οχι 670 δις.

Αντωνης είπε...

670 δις η ΜΙΑ μετοχή. Η συνολική αξία ανέρχεται --και καλά-- σε πολλά τρις.

Ανώνυμος είπε...

den katalavaino tipota leme

Ηλίας είπε...

Το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν το 2007 ~55 τρις δολλάρια. Δεν πρέπει να έχει ανέβη σημαντικά από τότε λόγω κρίσης.
Για την αξία της μετοχής δεν το συζητάω, κι ας μην κατέχω οικονομικά και νομικά. Μπορεί κάποιος να στοιχειοθετεί κάποια απαίτηση με κάποια νομικά επιχειρήματα, αλλά τόση αξία απλά δεν υπάρχει σήμερα πουθενά, και δεν υπάρχει κανείς να του την δώσει. Είτε αυτό το χρυσάφι, που γράφει επάνω της η μετοχή, ήταν από τότε πλασματικό (κάτι, που συμβαίνει και σήμερα με τις λεγόμενες "επενδύσεις σε χρυσό" και ωθούν τον Τσάβες να μαζεύει τον χρυσό της πατρίδας του ..σπίτι!), είτε ήταν υπαρκτό και κάπου στη διαδρομή φαγώθηκε, είτε κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα στα δύο.
Ανεξάρτητα από φρούδες ελπίδες, θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε, πως εξαπατούν τον κοσμάκη οι αετονύχηδες. Φαντάζομαι αυτές οι τράπεζες (Θεσσαλίας, Ανατολής)θα ιδρύθηκαν τότε για να πουλήσουν την αναμενόμενη διάλυση της οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε διάφορα κορόϊδα. Γι αυτό και απαξιώθηκαν όταν, μετά το '22, έληξε αυτή η μπίζνα.