Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Μολότωφ Κοκτέιλ #30

Είναι τρομακτικό πράγμα το να σκέφτεσαι σήμερα. Είναι μια απονενοημένη προσπάθεια να περάσεις ανάμεσα από τον συμβιβασμό με την πραγματικότητα που οδηγεί στη συμμαχία με την βλακεία και την αμείωτη ένταση της ιδέας που οδηγεί στην ολίσθηση στην τρέλα. 

Φοβάμαι ότι αυτό το γνωρίζουν ήδη όλοι, βαθύτερα από όσο μπορούν να εξηγήσουν.

Φοβάμαι ότι το να μην σκέφτονται είναι ήδη μια βάσιμη επιλογή αυτοπροστασίας αυτών που έχουν δοκιμάσει να σκεφτούν και τρόμαξαν.

Φοβάμαι ότι Δον Κιχώτης και Σάντσο Πάντσα αλλάζουν πια ρόλους πολλές φορές κάθε μέρα. Και ότι μόνο μια σωτήρια αμνησία τους εμποδίζει να θυμηθούν ότι ήταν πριν λίγο οι ίδιοι ο άλλος τους πόλος. Και ότι μόνο επειδή το ξεχνούν μπορούν να παίξουν τον τωρινό εαυτό τους ως αντίβαρο του άλλου με κάποια ελάχιστη πειστικότητα. 

Φοβάμαι πως όταν ο Χέγκελ έλεγε ότι αυτό που υπάρχει είναι το λογικό είχε εσφαλμένα μπερδέψει το γεγονός ότι υπήρχε ο ίδιος με κάποιον οικουμενικό νόμο. Φοβάμαι ότι στην πραγματικότητα, το ένα πράγμα που υπήρχε ενώ δεν ήταν λογικό να υπάρχει ήταν η ευφυία του ίδιου του Χέγκελ, δηλαδή αυτού που θεωρούσε ότι αυτό που υπάρχει είναι το λογικό. 

Φοβάμαι ότι είναι απόλυτα εφικτό να βρίσκεσαι στην αλήθεια αλλά όχι στην πραγματικότητα, ή να βρίσκεσαι στην πραγματικότητα αλλά όχι στην αλήθεια, ή να μην βρίσκεσαι ούτε στην πραγματικότητα ούτε στην αλήθεια, αλλά είναι ανέφικτο να βρίσκεσαι τόσο στην αλήθεια όσο και στην πραγματικότητα. 

4 σχόλια:

OMADEON είπε...

Εξαιρετικά ριζοσπαστικές διαπιστώσεις...

Στην πραγματικότητα όμως η αλήθεια και η πραγματικότητα χωρίζονται από ένα χάσμα που τίθεται από την αρχή σαν όριο του ίδιου του Νου, με την έννοια που ξέρεις καλά Αντώνη από τον Λακάν και τον Μπαντιού, αλλά και διότι η αλήθεια, αν υπάρχει τέτοιο πράμα, είναι ένα λογικά συνεπές φαντασιακό (κυρίως) μοντέλο της πραγματικότητας, όχι κάτι αυθύπαρκτο ή απόλυτο εξ ορισμού δεδομένο, όπως το φαντάστηκε κι ο Χέγκελ.

Η ύπαρξη του παρατηρητή (και του ίδιου του Χέγκελ) κάνει όλη τη διαφορά. Και παρατηρητής που δεν μπορεί να παρατηρήσει σωστά αλλά βλέπει μόνο τις δικές του προβολές, ή εθελοτυφλεί χωρίς λογική συνέπεια, είναι πιο άχρηστος κι από την πιο αρνητική πραγματικότητα.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα νέο, τεχνικά καταρτισμένο προλεταριάτο που γυμνάζει τους διανοητικούς του μυς κάθε μέρα με τρόπο εφάμιλλο... πρωταθλητών πολεμικών τεχνών. Τρώμε βιβλία για μπρέκφαστ, σερφάρουμε σε απίστευτα βουνά πληροφορίας και γυμναζόμαστε στην ολοένα και καθαρότερη αντίληψη του πιο ουσιώδους, αντί του πιο σύμφωνου με τις εκ των προτέρων φαντασιώσεις μας.

Για έναν προλετάριο αυτού του είδους, η σκέψη έχει ΗΔΗ τελειώσει. ΟΧΙ όμως επειδή δεν σκέπτεται, αλλά επειδή πέρασε ΠΕΡΑ από τη σκέψη, στο μεθοδικό και ρεαλιστικό ΟΡΑΜΑ.

Αντωνης είπε...

Τα προβλήματα που θίγεις στις πρώτες δύο παραγράφους είναι σημαντικά και έχουν συζητηθεί και στο παρελθόν.

Τώρα για τις δυο τελευταίες παραγράφους, νομίζω ότι ο ενθουσιασμός σου με την νετική κουλτούρα οδηγεί σε αρκετές υπερβολές. Αλλίμονο, όλοι γνωρίζουν ότι η εποχή μας δεν είναι καθόλου εποχή διανοητικών υπερανθρώπων, για αυτό και η λέξη "διανοούμενος" έχει γίνει αμήχανη και κάπως τραυματική.

Το όραμα είναι ή πριν την σκέψη ή παράλληλα με τη σκέψη, αλλά η ιδέα οράματος μετά τη σκέψη ελέγχεται παντοιοτρόπως (από τη σκέψη, βέβαια).

OMADEON είπε...

Ναι, είναι αλήθεια ότι με παρασύρει σε κάποιες υπερβολές ο ενθουσιασμός που λες (χεχε)...
...αλλά κι αυτό ακόμη έχει περάσει μέσα από τη συλλογική κουλτούρα και το διάλογο στη συνειδητή επίγνωση!

Το ότι δεν κυριαρχούν οι διανοούμενοι στην κοινωνία είναι δεδομένο, αλλά κατά κάποιον τρόπο φαίνεται να έχει αναβαθμιστεί ο "Ορίζοντας της Γνώσης" τόσο πολύ, ώστε αποκτήσαμε (θέλοντας και μη) νέες δεξιότητες. Οπως και ο γυμναζόμενος παλαιστής, δεν είμαστε υπεράνθρωποι βέβαια. Εχουμε όμως (έστω και σαν μειοψηφία) γυμναστεί πολύ, όσο δεν πάει άλλο! :-)

Νοσφεράτος είπε...

Τι σημαινει να σκεφτεσαι σημερα; Σημαινει ...
Παντως στην ταινια Μελαγχολια εκεινη που σκεφτοταν περισσοτερο ηταν εκεινη που ειχε Βουλιαξει Ηδη στην μελαγχολια .... Ηταν η νυχτα του γαμου της ..Διαφημιστρια Δεξιωση .. Ειχε ενα αφεντικό ,ενα κτηνος .. Το αφεντικό ειχε προσλάβει εναν Ηλιθιο νεαρό μόνο και μόνο για να την κυνηγαει με ενα σημειωματαριο για να πει την ατακα της.. Ειναι η Νυχτα του γαμου της και.. .. Τεσπα δειτε την ταινια ..