Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

Μολότωφ κοκτέιλ #29

Σε συντριπτική αντίθεση προς τον ολοκληρωτισμό, όπου τον αποκλειστικό έλεγχο της πολιτικής εξουσίας έχει ένα και μόνο κόμμα, στην δημοκρατία τον αποκλειστικό έλεγχο της πολιτικής εξουσίας τον έχουν δύο (!!!!) κόμματα: η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά, οι σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι, και όλα τα άλλα θεσπέσια έμπρακτα δείγματα της πολυφωνίας την οποία κατακτήσαμε με αίμα και θυσίες στην αντίστασή μας κατά του ολοκληρωτισμού. Στην πράξη βέβαια, τα δύο αυτά κόμματα ξεθωριάζουν σε ένα και μόνο βασικό ιδεολογικό μόρφωμα, αλλά αυτό δεν είναι παρά ασήμαντη λεπτομέρεια που αρέσκονται να υπερτονίζουν οι νοσταλγοί του ολοκληρωτισμού.

5 σχόλια:

Αντωνης είπε...

Κι έτσι, μετά από πολυετείς προσπάθειες, κατάφερα να μαθηματικοποιήσω την πρακτική διαφορά δημοκρατίας και ολοκληρωτισμού απ΄την σκοπιά του εύρους του πλουραλισμού:

δπ=[ο+1] -1

όπου δπ ο δημοκρατικός πλουραλισμός και ο ο ολοκληρωτισμός.

Πάω για διπλό νόμπελ μαθηματικών και πολιτικής επιστήμης.

ted78 είπε...

Είσαι ο Θεός των κοινωνικο-πολιτικών μαθηματικών!
Θα μου επιτρέψεις να το χρησιμοποιήσω με αναφορά βέβαια στην πηγή; :)

Αντωνης είπε...

Μη ρωτάς, μιλάμε για μια φόρμουλα που θα γλιτώσει πολύ κόσμο από άσκοπη σπατάλη χρόνου σε συζητήσεις και ανάγνωση βιβλίων για αυτό το πολύ απλό βασικά θέμα.

uqbar είπε...

Χα!
Εντωμεταξύ, με μια ελαφρώς παραλλαγμένη γενικότερη διατύπωση, παίζει να θέσεις σοβαρή υποψηφιότητα και για το νομπέλ φυσικής.
Προτείνω:

δπ=[ο+ν] - ν


όπου δπ ο δημοκρατικός πλουραλισμός, ο ο ολοκληρωτισμός και ν φυσικός αριθμός που μετρά τις διαστάσεις πολυφωνικότητας σε δεδομένο δείγμα δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ο ν αποτελεί παγκόσμια σταθερά και σε κανονικές συνθήκες πίεσης και καπιταλισμού ισούται με τη μονάδα.

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφοι, προτείνω την ίδρυση θρησκείας με βασικό (και μόνο) αίτημα: Ο έχων δύο κόμματα να δίνει το ένα!