Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011

Περί της εργασίας στον Τομέα Ασφαλίσεων Εργατικών Ατυχημάτων, ή ο Κάφκα στην κόλαση

Ο τομέας του στον Οργανισμό Ασφαλίσεων Εργατικών Ατυχημάτων ήταν η μελέτη της αποφυγής ατυχημάτων και τα αιτήματα που αφορούσαν την ταξινόμηση των επαγγελμάτων σύμφωνα με διαφορετικούς βαθμούς επικινδυνότητας.

Ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ την επαγγελματική του εργασία αξιόλογη. [...] Η κοινωνική του συνείδηση ενοχλούνταν έντονα όταν έβλεπε εργάτες σακατεμένους λόγω της παραμέλησης προδιαγραφών ασφάλειας. "Πόσο ταπεινοί είναι αυτοί οι άνθρωποι", μού είπε κάποτε, ανοίγοντας τα μάτια του διάπλατα. "Έρχονται σε μας και παρακαλούν. Αντί να χιμήξουν στον Οργανισμό και να τον κάνουν κομματάκια, έρχονται και παρακαλούν."
Max Brod, Κάφκα: Μια βιογραφία

"Δεν έχω τίμια εργασία" [είπε ο Κάφκα].
"Πώς γίνεται αυτό;" είπα, ελαφρά εκνευρισμένος. "Στο κάτω-κάτω, έχεις τη θέση σου στον Οργανισμό Ασφαλίσεων, όπου σε έχουν σε μεγάλη εκτίμηση..."
Αλλά ο Κάφκα με διέκοψε. "Αυτό δεν είναι απασχόληση, αλλά μια μορφή αποσύνθεσης. Κάθε πραγματικά ενεργητική και στοχευμένη ζωή, που να εκπληρώνει πλήρως έναν άνθρωπο, έχει την δύναμη και το μεγαλείο μιας φλόγας. Αλλά εγώ τι κάνω; Κάθομαι στο γραφείο. Είναι ένα βρωμερό εργοστάσιο πόνου, στο οποίο δεν υπάρχει αίσθηση ευτυχίας. Και έτσι ψεύδομαι ήρεμα σ' αυτούς που ρωτούν για την υγεία μου, αντί να στρέφομαι να φύγω σαν τον καταδικασμένο -- γιατί τέτοιος είμαι στ' αλήθεια."
Gustav Januch, Συζητήσεις με τον Κάφκα

"Κάνεις λάθος. Νομίζω ότι ο αντισημιτισμός θα επηρεάσει επίσης τις μάζες. Μπορεί να το δει κανείς να γίνεται ήδη στον Οργανισμό Ασφαλίσεων Εργατικών Ατυχημάτων. Είναι ένα δημιούργημα του εργατικού κινήματος. Και για αυτό θα έπρεπε να είναι γεμάτο απ' το αστραποβόλο πνεύμα της προόδου. Αλλά τι γίνεται; Ο Οργανισμός είναι μια σκοτεινή φωλιά από γραφειοκράτες, όπου λειτουργώ ως ο μοναδικός Εβραίος προς επίδειξη."
Gustav Januch, Συζητήσεις με τον Κάφκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: