Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Σκηνές από την εντεινόμενη ταξική πάλη στην Κύπρο


Καθημερινή Κύπρου:
Με απεργία απειλούν οι συντεχνίες
Σημείο τριβής το ύψος της συνεισφοράς τους


Αποσύρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις 12 προτάσεις νόμου που υπέβαλαν για την οικονομία, μετά την παρουσίαση νέων ρυθμίσεων από τον υπουργού Οικονομικών, Κίκη Καζαμία.

Σημείο τριβής αποτελεί το ύψος της συνεισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν τόσο στην υποβολή μόνιμης συνεισφοράς 2,5%, υπέρ των συντάξεων, όσο και στην επιβολή έκτακτης εισφοράς. Στις 5 το απόγευμα η συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ θα προηγηθεί κρίσιμη συνάντηση των εκπροσώπων των συντεχνιών με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Όπως έγινε γνωστό οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συναντηθούν στις 16.30 με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες προειδοποίησαν τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ότι αν προχωρήσει η Βουλή στη ψήφιση των ρυθμίσεων, τότε θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η συμφωνία
Ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, μετά το πέρας της πολύωρης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών δήλωσε ότι απηύθυνε έκκληση του προς τους αρχηγούς των κομμάτων να καταθέσουν τις 12 προτάσεις τους όχι υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, αλλά στις 15 Σεπτεμβρίου μαζί με το δεύτερο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε όιτι μετά από έκκληση του Υπουργού Οικονομικών αποφασίστηκε να μην ψηφιστούν σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής οι προτάσεις νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάθεση των τροποποιήσεων στα δύο από τα επτά νομοσχέδια, από το Υπουργείο Οικονομικών, έγινε αποδεκτή εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών να μην αρθούν ενώπιον της Ολομέλειας οι προτάσεις νόμου που συζητήθηκαν από την Επιτροπή Οικονομικών και να αναμένεται η συζήτηση τους με τα νομοσχέδια του δεύτερου πακέτου μέτρων που θα κατατεθούν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τη σύσκεψη αρχηγών ότι θα μπορούσε, εάν υπάρχει επιμονή από πλευράς των κομμάτων, να ψηφιστεί η πρόταση νόμου που αφορά το ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο κ. Καζαμίας απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα να ψηφιστεί σήμερα σε νόμο το νομοσχέδιο για αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17%.

Αναθεωρημένα νομοσχέδια
Τα δύο αναθεωρημένα νομοσχέδια που κατάθεσε η Κυβέρνηση στο πρώτο πακέτο μέτρων και περιλαμβάνουν τη νέα συμφωνία του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για την έκτακτη εισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προβλέπουν κλιμακωτή έκτακτη 3ετή εισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αποκοπή 2,5% μηνιαίως για διασφάλιση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών επαγγελματικών σχεδίων.

Για τα δύο αναθεωρημένα νομοσχέδια ενημερώθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών από λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών και το Γενικό Εισαγγελέα, ενώ τα μέλη της Επιτροπής τελούσαν σε αναμονή των αποφάσεων της σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και μετά διέκοψε τη συνεδρία μέχρι την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Το νέο νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει ότι οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα εντάσσονται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα εισφέρουν όπως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Πρόσθετα, περιλαμβάνει αύξηση των περιοδικών εισφορών για σκοπούς μεταβίβασης της σύνταξης στο χήρο ή χήρα και τα τέκνα, σε περίπτωση θανάτου του υπαλλήλου, από 0,75% και 1,75% σε 2%.

Το δεύτερο αναθεωρημένο νομοσχέδιο προβλέπει την κλιμακωτή αποκοπή υπό μορφή εισφοράς από τον ακαθάριστο μισθό των υπαλλήλων και συνταξιούχων του ευρύτερου δημοσίου τομέα για περίοδο τριών ετών.

Για μηνιαίες απολαβές από μισθό ή σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ δεν θα αποκόπτεται οποιοδήποτε ποσό.

Για απολαβές από μισθό ή σύνταξη από 1.501 ευρώ μέχρι 2.501 ευρώ θα αποκόπτεται ποσοστό 1,5%.

Για απολαβές 2.501 ευρώ μέχρι 3.500 ευρώ θα αποκόπτεται ποσοστό 2,5%.

Για απολαβές 3.501 μέχρι 4.500 ευρώ θα αποκόπτεται ποσοστό 3%, ενώ για απολαβές από 4.501 ευρώ και άνω ποσοστό 3,5%.

Οπως ενημερώθηκε η Επιτροπή, οι συνταξιοδοτικές αποκοπές 2,5% για τον πρώτο χρόνο, εκτός από τους εργαζόμενους στην ΑΗΚ και ΑΤΗΚ, θα καταλήξουν στο πάγιο ταμείο και μετά τον πρώτο χρόνο οι αποκοπές θα μένουν στους οργανισμούς.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν αποκοπές από τους μη μόνιμους υπαλλήλους του δημοσίου και ημιδημοσίου τομέα για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά θα ισχύουν για τους υφιστάμενους μόνιμους υπαλλήλους μόνο.

Οι συμβασιούχοι και οι έκτακτοι εισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξήγησε.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών εξήγησε, επίσης, ότι η κλιμακωτή εισφορά για τρία χρόνια θα λειτουργεί όπως οι κλίμακες στη φορολόγηση του εισοδήματος.

Περαιτέρω, διευκρινίσθηκε ότι η κλιμακωτή εισφορά δεν θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα του υπαλλήλου.

Η κλιμακωτή εισφορά τίθεται σε ισχύ από τη 1η Σεπτεμβρίου.

Η αποκοπή 2,5% για τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη μέρα του δεύτερου μήνα που έπεται της δημοσίευσης του νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα.

---
via Νεκατώματα:

Ο πλούτος να πληρώσει την κρίση του

Ένα θέατρο του παραλόγου εκτυλίσσεται στην Κύπρο τον τελευταίο καιρό. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, παράγωγο της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παρουσιάζεται ως τοπικό πρόβλημα μεγάλων εισοδημάτων των μισθωτών και προτείνονται “εξοικονομήσεις” κατ' αρχήν από μια μερίδα των εργαζομένων, αυτήν του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ποτέ ο πλούτος της Κύπρου δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο σήμερα. Ποτέ ο πλούτος αυτών των λίγων οικογενειών που ελέγχουν την οικονομία δεν έφτανε σε τέτοια μυθικά επίπεδα όσο σήμερα. Χαρακτηριστικά κάτω από 10% του πληθυσμού καρπούνται πάνω από το 50% του εθνικού εισοδήματος. Τελικά μετά από 50 χρόνια ανεξαρτησίας διαπιστώνουμε ότι διαμορφώνεται μια χώρα μπανανία, τσιφλίκι λίγων πλουτοκρατών. Αρκετοί πολιτικοί εργάζονται εργολαβικά, ανοιχτά και ξεδιάντροπα προς αυτήν την κατεύθυνση. Μερικοί πολιτικοί ανήκουν και οι ίδιοι σε αυτήν την μικρή μερίδα των πλουσίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Αβέρωφ Νεοφύτου. Ποτέ πολιτικοί δεν πολέμησαν με τόση λύσσα ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ποτέ πολιτικοί δεν πολέμησαν με τόση μανία ενάντια στα συνδικάτα ως εκπροσώπους των εργαζομένων. Πέραν από την οικονομική διάσταση αυτό είναι πλήγμα ενάντια στην δημοκρατία και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.

Η επίθεση στους δημόσιους υπαλλήλους ακολουθεί την επίθεση στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα την τελευταία δεκαετία που συντελέστηκε μέσα από την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την πιο σκληρή εκμετάλλευση των ξένων εργαζομένων. Η βελτίωση των όρων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι αναγκαία και επείγουσα, και αυτή δεν μπορεί να προέλθει μέσα από την επιδείνωση των όρων εργασίας στον δημόσιο τομέα αλλά μέσα από την δικαιότερη κατανομή του πλούτου που συνολικά παράγει η χώρα.

Δυστυχώς τα πλείστα από τα μέτρα που προτείνονται πλήττουν τους εργαζόμενους. Μια σωστή πολιτική από την σκοπιά της κοινωνικής δικαιοσύνης θα ήταν:

Αύξηση της φορολόγησης των εταιρειών αναλογικά με τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη τους.

Ουσιαστική φορολόγηση της ακίνητης μεγαλο – ιδιοκτησίας.

Συνεισφορά του τεράστιου εκκλησιαστικού πλούτου σε γη, χρυσό και επιχειρήσεις και άτυπα έσοδα από τις εκκλησιαστικές τελετουργίες και τερματισμός της κρατικής επιχορήγησης στη μισθοδοσία των εκκλησιαστικών λειτουργών.

Μείωση της στρατιωτικής θητείας στο ένα έτος, των δαπανών του στρατού γενικά και πώληση όλων των άχρηστων στρατιωτικών υλικών όπως πχ οι πυραύλοι S-300.

Συνεργατική, δημοτική και κρατική εκμετάλλευση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας (που ανήκουν σε όλους) ήλιου και ανέμου καθώς και του υποθαλάσσιου φυσικού αερίου προς όφελος όλων των Κυπρίων και όχι μόνο των λίγων. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι μεγάλο μέρος της αναστάτωσης που προκαλούν οι συντηρητικοί πολιτικοί σχετίζεται περισσότερο με τα κέρδη αυτής της αναδυόμενης αγοράς παρά με την οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: