Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011

Τα ΜΜΕ, οι "πανεπιστημιακοί που φοροδιαφεύγουν", και η πραγματικότητα

Όπως αρχικά κυκλοφόρησε, η είδηση έκανε λόγο για φοροδιαφυγή για εισοδήματα ύψους 1.8 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσαν "300 πανεπιστημιακούς " του παν/μιου Ιωαννίνων. Τα εισοδήματα, αναφέρθηκε που προήλθαν από συμμετοχή σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα και από πρόσθετες αμοιβές. Στη συνέχεια, ο αριθμός αναπροσαρμόστηκε στο λιγότερο εντυπωσιακό "60", ενώ οι υπόλοιποι 240 ταυτοποιήθηκαν ως "συνεργάτες" (δηλαδή, λογικά, κυρίως μεταπτυχιακοί φοιτητές). Το ύψος της φοροδιαφυγής, δε, αναφέρθηκε πως ανέρχεται στα 500.000 ευρώ.

Μια πράξη διαίρεσης του ποσού αυτού δια του 300 μας λέει ότι το θέμα, το οποίο κυρίαρχησε εδώ και τρεις μέρες στα ΜΜΕ ως βασικό θέμα ειδήσεων, αφορά το αστρονομικό ποσό το 1.666 ευρώ φοροδιαφυγής ανά πανεπιστημιακό ή πανεπιστημιακό συνεργάτη.

Την ίδια στιγμή, δεν βρέθηκε ούτε το ένα χιλιοστό του χρόνου στα δελτία ειδήσεων για μια αναφορά στους μισθούς των ελλήνων πανεπιστημιακών, που βρίσκονται στην χαμηλότερη θέση της ΕΕ, στην χαμηλότερη θέση σε ό,τι αφορά τη σχέση τους με τον μέσο μισθό, και είναι ως και 98% μικρότεροι από αυτούς των δικαστικών, σύμφωνα τουλάχιστον με την μεταπτυχιακή εργασία για τα συγκριτικά επίπεδα πανεπιστημιακών μισθών της Ε. Μίσκου.

Η ΣΔΟΕ ανακοίνωσε ότι ανοίγει τους αντίστοιχους λογαριασμούς για τα ερευνητικά προγράμματα σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας, και τα ΜΜΕ ετοιμάζονται για φρέσκες "αποκαλύψεις" (ο όρος μπορεί επίσης να διαβαστεί ως "συγκαλύψεις" των δομικών παραμέτρων που δεν συμφέρουν την μηντιακή προπαγάνδα), καθώς πλησιάζει ένας Σεπτέμβρης στον οποίο τα πανεπιστήμια θα βρεθούν στο κέντρο των αντιδράσεων καθηγητών και φοιτητικού κινήματος για το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου, για το οποίο θα ήταν μάλλον ήπια έκφραση το να πει κανείς ότι φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τα ελληνικά ΑΕΙ σε μίζερες κόπιες του σιδηρώς νεοφιλελεύθερου πανεπιστημίου-ακριβής βιομηχανίας εργασιακά άχρηστων πτυχίων της Αγγλίας -- της χώρας δηλαδή που ενσάρκωσε πάνω από όλες την ασυμβατότητα της καπιταλιστικής παιδείας με τα ζωτικά συμφέροντα των ίδιων της των "πελατών", των φοιτητών και φοιτητριών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τυχαία τα εντέχνως (;) διαστρεβλωμένα περί πακτωλών πλούτου που κρύβουν οι πανεπιστημιακοί από την εφορία; Δεν νομίζω. Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι πλέον "ενσωματωμένα" στο κυβερνητικό αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοθετικό σύστημα με τον τρόπο που ήταν "ενσωματωμένοι" οι δημοσιογράφοι στον αμερικανικό στρατό κατά τον δεύτερο πόλεμο στο Ιράκ: είναι τμήματα του στρατού ενός από τα εμπόλεμα μέρη και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να καταλάβω, δεν διαφωνείς ότι φοροδιαφεύγουν... απλός ότι 1,666 ευρώ είναι ένα επιτρεπτό πόσο φοροδιαφυγής, εφόσον είναι χαμηλόμισθοι;

Σακης

Αντωνης είπε...

Ελπίζω πως είναι κατανοητό ότι δεν επικροτώ τη φοροδιαφυγή. Αλλά το να παίζει πρώτο θέμα επί μέρες θέμα που αφορά φοροδιαφυγή 1.660 ευρώ τη στιγμή που ποτέ δεν έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη του εξαιρετικά χαμηλόμισθο των ελλήνων πανεπιστημιακών δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε δίκαιο.

Ας ληφθεί επίσης υπόψη ότι εφόσον από τους 300 οι 240 δεν είναι καν μέλη ΔΕΠ αλλά μεταπτυχιακοί φοιτητές ή μεταδιδακτορικοί, στις πλείστες των δικών τους περιπτώσεων δεν γίνεται καν φορολογική δήλωση λόγω υπερβολικά χαμηλού εισοδήματος.

Θα ήθελε κανείς, τέλος, να ξέρει πώς βρήκε η ΣΔΟΕ τις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών των καναλιών που παίζουν το θέμα τόσες μέρες.

AlexK είπε...

Σάκη αυτό που λέει το άρθρο είναι πως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορείς να ξεκινάς μια σταυροφορία κάθε φορά εναντίον ενός κλάδου, και μάλιστα σε χαμηλή μισθολογική κλίμακα, και ταυτόχρονα να αφήνεις εκατοντάδες διαπλεκόμενους, από επιχειρηματίες μέχρι ηθοποιούς και τραγουδιστές να τη γλιτώνουν με φοροδιαφυγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Και όπως πολύ σωστά αναφέρει, είναι τυχαίο που η υπόθεση με τους πανεπιστημιακούς βγαίνει στη φόρα λίγο καιρό πριν την προώθηση του νομοσχεδίου Διαμαντοπούλου;

Αυτά είναι κοροϊδία, κι αν πέφτει κανείς στην παγίδα να απαλύνει τις πληγές που του δημιουργεί η κρίση με το να δαιμονοποιεί το γείτονα και να χαίρεται όταν ψοφάει η κατσίκα του, αποδεικνύει πόσο άξιος Πασοκοψηφοφόρος είναι.

Ανώνυμος είπε...

Δε μπορώ παρά να επικροτήσω το σκεπτικό σου, στο σύνολό του, σε αυτή τη μικρή παρέμβαση που έκανες Αντώνη

θανασάκης

cia239 είπε...

Αυτές οι "αποκαλύψεις" δεν είναι καθόλου αθώες βέβαια (βλ. και αποκαλύψεις για αναπηρικές συντάξεις μαιμού που βία φτάσαν τις 1400 κατα τον ριζοσπάστη αλλά κατά τα λοιπά απασχολούν τα μέσα διαρκώς). Αλλα το ζήτημα των φόρων είναι παράδοξο σε μια κοινωνία που φορολογεί το ίδιο το ψωμί(13%, αν δεν κάνω λάθος). Δηλαδή μας παρακρατειται το 13% του ψωμιού που αγοράζουμε.
Οι φόροι μπορούν να επιβάλονται είτε για να υπάρχει ανακατανομή του πλούτου, είτε για να χρηματοδοτούνται συλλογικά έργα, δραστηριότητες κλπ.
Αλλά ποιός πλούτος κρύβεται μέσα στην αγορά ψωμιού, του πλέον βασικού για την επιβίωση αγαθού-τέτοιος που να πρέπει να ανακατανεμηθεί κιόλας; και ποιό συλλογικό έργο είναι τόσο σημαντικό ωστέ να παρακρατείται ψωμί απο τις οικογένειες για χάρη του;

Αντωνης είπε...

@Alex, Ανώνυμος, cia239:

Ευχαριστώ για τα σχόλια. Πράγματι το θέμα του φόρου στο ψωμί που θίγεται στο τέλος είναι (αρνητικά) εντυπωσιακό.

Ανώνυμος είπε...

Απο που προκυπτει 500.000 ευρω φορος μα με τι μεθοδο 1,8 εκατομμυρια Χ 30%.Προσεξτε ομως τωρα μια αλλη λογικη.Ας πουμε οτι το 1,8 εκατ. το μοιραστηκαν ισα και οι 300.Τοτε προκυπτει ενα ποσο 6000 ευρω για τον καθενα ως εισοδημα ΟΧΙ ως φορος.Αν απο τους 300 θεωρησουμε οτι οι 240 ειναι μεταπτυχιακοι φοιτητες που συνηθως δεν εχουν αλλα δικα τους εισοδηματα τοτε για το 1,44 εκατ. (240Χ6000) προκυπτει ΜΗΔΕΝ φορος αφου σε αυτα τα ποσα αντιστοιχει αφορολογητη κλιμακα.Για το υπολοιπο κεφαλαιο πρεπει να δουμε αν αυτοι που το εισεπραξαν ειχαν αλλα εισοδηματα και ποσα.Γιατι αν για παραδειγμα ηταν παντρεμενοι με 2 παιδια και ηταν και χαμηλομισθοι τοτε για τα επιπλεον 6000 ευρω μαλλον δεν προκυπτει φορος ή κι αν προκυπτει ειναι πολυ λιγος .Αρα μαλλον ανθρακες ο θησαυρος και μαλλον απευθυνονταν σε ωτα ευηκοα.(Υπαρχουν πολλοι τετοιοι που ηδονιζονται να κατακρεουργουνται απο τα ΜΜΕ ομαδες(οπως πχ πανεπιστημιακοι,γιατροι,δασκαλοι κλπ) που στα κρυφα τους ονειρα θα θελαν να ηταν κι αυτοι μετοχοι αλλα που ποτε δεν τα καταφεραν (ουτε θα μπορουσαν αλλωστε)να ειναι.)

Αντωνης είπε...

@Ανώνυμος 1.59: Αυτές είναι και οι δικές μου σκέψεις για το υπολογιστικό σκέλος.

Αντωνης είπε...

Συναφές κείμενο: http://aporos-gnomi.blogspot.com/2011/08/blog-post.html

Ανώνυμος είπε...

Eξαιρετικό σχόλιο πάνω στη χρήση των ΜΜΕ για τη χειραγώγηση της πραγματικότητας:
http://boingboing.net/2011/08/19/jon-stewart-on-foxs-response-to-warren-buffets-socialism.html

Αντωνης είπε...

Ομολογώ ότι έχω μια αδυναμία στον Τζον Στούαρτ:-)

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστό ότι ο μισθός του καθηγητή στην Ελλάδα είναι πέντε(5) φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στην Αλβανία. Γιατί δεν γίνεται εισαγωγή καθηγητάδων από την γείτονα ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι; Αυτή είναι μία ακόμη ανισότητα της παγκοσμιοποίησης.
Η αγγελία θα έγραφε : Ζητείται Έλληνας για να ξεσκατίζει υπέργηρους Γερμανούς με καθαρό μισθό τρεις χιλιάδες και μισό (3.500) τον μήνα.
Οι Ηρακλειώτες (Κρήτη) θυμούνται, ακόμη (για πόσο;) τους Κινέζους από την Λιβύη που δεν μπορούσαν να αντέξουν τα πενήντα(50) λεπτά το νερό γιατί ο μηνιαίος τους μισθός βάση διακρατικής συμφωνίας ήταν δωδεκάμισι (12,50) ευρώ.
Κατάληξη: Η αγγελία στην Ελλάδα/Ιταλία/Γερμανία γράφει : Αλβανίδα να ξεσκατίζει γριές με μισθό που παίρνει Πρύτανης στην χώρα της. Οι Καθηγητάδες της Αλβανίας είναι ανίδεοι, άχρηστοι και δεν πρόκειται να έρθουν στα ποιοτικά μας Πανεπιστήμια. Οι δικοί μας καθηγητές θα συνεχίσουν να λατρεύουν το ευρώ μιάς που τα προγράμματα πολλά και τα λεφτά ουκ ολίγα.
Απόληξη: Οι μεταπτυχιακοί και λοιποί από 100.000 έως 500.000 το ανώτατο ως κονδύλι του λογαριασμού. Τα υπόλοιπα διά 60 καθηγητές. Οι τελευταίοι παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να «περάσουν» κάποια έξοδα που κάνουν άρα δεν είναι όλο το ποσό στην τσεπουά και όχι φόρο στο ολόκληρο. Σωστό.
Λύση: όπως οι κουτόφραγκοι δέχτηκαν τους καθηγητές μας να διδάξουν στα Πανεπιστήμιά τους (και να λιγδώσουν το αντεράκι τους) ΈΤΣΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ να σταματήσουμε να είμαστε Μάγκες και να δεχτούμε Καθηγητές, Δασκάλους, Δημόσιους Υπαλλήλους, Λογιστές, Δικηγόρους, Ταξιτζήδες και λοιπούς ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ επαγγελματίες στην χώρα μας (για να λιγδώσουν και αυτοί το αντεράκι τους)
Με πιάνεις πουλί μου;

Αντωνης είπε...

"Με πιάνεις πουλί μου;"

Ούτε με χειρουργικά γάντια.

Επί του σχολίου, εάν κατάλαβες εσύ τι λες, εμένα δεν μού πέφτει λόγος.

Ονειρμός είπε...

Α must-see!!!Δείτε την ''μαρξιστική-γκραμσιανή'' ανάλυση του Βορίδη για το νομοσχέδιο!!!http://www.youtube.com/watch?v=EDV0aTYtnls

Πολλά από όσα λέει ο συνεπέστατος υπηρέτης της αστικής τάξης είναι όσα δεν λέει μια ορισμένη''αριστερά'' πίσω από τις ''ανθρωπιστικές'' και ''νομικίστικες'' οχυρώσεις της για το θέμα του νομοσχεδίου. Φυσικά, προβαίνει ο πρώην χούλιγκαν Βορίδης και σε ορισμένες χοντροκομμένες παραποιήσεις. Αλλά νομίζω αξίζει να απολαύσει κανείς την αναίδεια της αστικής τάξης στην καθαρή της μορφή.