Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Helpless in Gaza, shameless in Greece

Ο επιβλέπων της διδακτορικής μου διατριβής είναι Καναδο-εβραίος. Μου έγραψε σήμερα μετά από πολύ καιρό, ως κάποιος "βαθιά αναμεμιγμένος" με την αποστολή του καναδικού πλοίου για την Γάζα, να με ρωτήσει αν έχω να του πω κάτι για την κατάσταση με τον Στολίσκο Ελευθερίας. Κάποτε, θυμάμαι, μού έλεγε αυτός τις εντυπώσεις του απ' τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο ήταν συνάδελφοι για κάποιο διάστημα στο πανεπιστήμιο όπου έκανα τη διατριβή μου. Τώρα εγώ τι να του πω; Του είπα ότι δυστυχώς μάς κυβερνούν άνθρωποι χωρίς αιδώ, όπως ο γιός του πρώην συναδέλφου του. Τα ντροπιαστικά νέα απ' το news 247:

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες οι ελληνικές αρχές σταμάτησαν πλοίο με προορισμό τη Γάζα, το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με το Cretalive.gr, παρά τα αυστηρά μέτρα φύλαξης στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, το Καναδικό πλοίο Ταχρίρ που είχε ως προορισμό τη Γάζα, έφυγε ξαφνικά το απόγευμα της Δευτέρας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις λιμενικές αρχές και το πλοίο εντοπίστηκε από σκάφος του λιμενικού κοντά στην Κρήτη.

Το πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν περίπου 50 άτομα, ρυμουλκήθηκε πίσω στο λιμάνι.

Σε δύσκολη θέση η Ελλάδα
Το μπλόκο στο πλοίο "Audacity of Hope" πριν τρεις ημέρες και η απαγόρευση απόπλου, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις διεθνώς.

Η Χαμάς απέδωσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης στις πιέσεις του Ισραήλ και κάλεσε να αρθεί η απαγόρευση. Στον Καναδά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο, ενώ την Κυριακή έγινε πορεία διαμαρτυρίας και στην Ελλάδα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ενώ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να αναλάβει τη μεταφορά της βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: