Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Χειροπόδαρα

Χειροπόδαρα
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Απολύσεις στο Δημόσιο και εξίσωση μισθών με τον ιδιωτικό τομέα, λουκέτα-συγχωνεύσεις σε 76 ΔΕΚΟ, ασφυκτικοί όροι για τις τράπεζες και τις αποκρατικοποιήσεις, απώλεια κυριαρχίας με τη μαζική κάθοδο επιτηρητών της τρόικας, αλλά και δραστικές αλλαγές όχι μόνο σε επικουρικές συντάξεις, βαρέα και εφάπαξ, αλλά και στις βασικές συντάξεις (αν κρίνει η τρόικα ότι είναι αναγκαίο) είναι μόνο κάποια από τα μέτρα που δεσμεύθηκε να υλοποιήσει εδώ και τώρα η κυβέρνηση έναντι της τρόικας.

Αποτελούν απαράβατους όρους για τη δόση του Σεπτεμβρίου, αλλά και για το νέο δάνειο οι αποφάσεις για το οποίο (τυχαία;) αναβάλλονται χρονικά για την ίδια περίοδο.

Αυτό προκύπτει από το κείμενο που η Κομισιόν κοινοποίησε το βράδυ του Σαββάτου στα αγγλικά. Το κείμενο όταν μεταφραστεί θα δημοσιοποιηθεί από την κυβέρνηση κατά τη συνήθη διαδικασία.

Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνονται στη νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου. Το νέο Μνημόνιο έχει πλέον αλλάξει ριζικά, σε σχέση με το αρχικό κείμενο του 2010.

Περιλαμβάνει δεκάδες νέες και εξαιρετικά επώδυνες δεσμεύσεις, οι οποίες υπογράφηκαν από τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλοκαι Γ. Προβόπουλο και την τρόικα στις 2 Ιουλίου. Τώρα, εκ των υστέρων, θα γίνουν γνωστές στους πολίτες και στο Κοινοβούλιο. Παραθέτουν και το περιεχόμενο του «εφαρμοστικού νόμου 2», που έρχεται ως τις 15 Αυγούστου.

Το κείμενο υπογράφηκε το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup και συνοδεύεται από έκθεση των υπηρεσιών της Επιτροπής, που μεταξύ άλλων αναλύει τη βιωσιμότητα του χρέους κάνοντας λόγο για εκτίναξή του στο 170% του ΑΕΠ χωρίς μέτρα και υπό τις καλύτερες συνθήκες στον περιορισμό του στο 105% του ΑΕΠ. Δηλαδή σε επίπεδα που θα απαιτούν νέο κύκλο λιτότητας ή άλλων... λύσεων.

Το νέο κείμενο αποτελεί την τρίτη κατά σειρά επικαιροποίηση του Μνημονίου του Μαΐου του 2010. Βάσει του σχετικού νόμου, που τότε υπογράφηκε με διαδικασία κατεπείγοντος και απλή πλειοψηφία, εγκρίνεται με απλή υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών.

Οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι:

* Να ψηφιστεί έως τις 15 Αυγούστου από τη Βουλή ο «Εφαρμοστικός νόμος 2». Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο μισθολόγιο, τα λουκέτα και τις απολύσεις στις ΔΕΚΟ, τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

* Αποφασίζεται και νέα περικοπή δαπανών (πέραν των μέτρων που μόλις ψηφίστηκαν). Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα απελευθερώνει περισσότερο από το 1/14 της ετήσιας πίστωσης (εξαιρουμένων των μισθών, των συντάξεων και των τόκων) ανά μήνα για κάθε υπουργείο. Επαναξιολόγηση θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αν υπάρξουν αποκλίσεις, θα περικοπεί αυτό το αποθεματικό οριστικά (υπολογίζεται περί τα 1,5 δισ. ευρώ).

* Επιτηρητές. Η τρόικα για να διασφαλίσει την πιστή τήρηση του Μνημονίου υποχρεώνει την Ελλάδα σε «τεχνική βοήθεια» από τα κράτη-μέλη το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

* Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και ένα μαξιλάρι για 2013. Προβλέπει ότι έως τότε, αν πάει καλά η μάχη για τη φοροδιαφυγή ή την κρατική σπατάλη, κάποια μέτρα δεν θα γίνουν.

* ΔΕΚΟ. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα περάσει νομοθεσία για λουκέτο ακόμη 40 μικρών φορέων, τη συγχώνευση 25 άλλων «μικρών» και λουκέτο ή συγχώνευση επιπλέον 11 μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν 7.000 άτομα. Αναφέρονται: ΕΡΤ (συρρκίνωση), ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό ίδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ (λουκέτο), ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΘΥΑΓΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ (συγχώνευση) με χρονικό όριο ολοκλήρωσης διαδικασιών το τέλος Σεπτεμβρίου. Μετά θα γίνει απολογισμός για να αποφασιστεί η μετέπειτα.. δράση.

* Οι ΔΕΚΟ πρέπει έως τα μέσα Ιουλίου να ανακοινώσουν νέα επιχειρησιακά σχέδια με συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης δαπανών και αύξησης εσόδων.

* Μισθολόγιο. Το νέο μισθολόγιο θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Αυγούστου και σταδιακά σε διάστημα 3 ετών. Στόχος είναι «να ευθυγραμμιστούν οι μισθοί (επίτευξη της "ίσης αμοιβής για ίση εργασία")». Στο ίδιο καθεστώς θα ενταχθούν και οι μισθοί σε ΔΕΚΟ.

* Κοινωνικά επιδόματα. Τον Σεπτέμβριο θα γίνει η αποτίμηση των επιδομάτων με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων στην επιλογή των δικαιούχων (συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων ανεργίας, των εκπτώσεων στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και στις παροχές σε είδος).

* Υγεία. Εως το τέλος Νοεμβρίου και με βάση έκθεση που αναμένεται τον Σεπτέμβριο θα γίνουν νέες παρεμβάσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων της παροχής υπηρεσιών, της φαρμακευτικής δαπάνης κ.λπ.

* Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι είναι έτοιμη για αλλαγή νομοθεσίας των κλαδικών συμβάσεων έως τέλος Ιουλίου αν κριθεί ότι είναι ανεπαρκής.

Πηγή: enet

1 σχόλιο:

Αντωνης είπε...

Έχει κάποια βάση το παρακάτω; Και καταλαβαίνει κανείς τι εννοεί με το "μη αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως στον ΣΥΝ" όταν ο ΣΥΝ αναφέρεται; Και τι σημαίνει ότι αυτό δείχνει ότι "οι συνομιλούντες αποδέχονται ως προνομιακό τους εταίρο την Κουμουνδούρου και όχι το σύνολο του σχήματος";

Μανιφέστο για συγκρότηση αντιμνημονιακού μετώπου

Πρωτοβουλία στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με Συνασπισμό, κινήματα και «πλατείες»

Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Εντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της αριστεράς -πλην του ΚΚΕ- οι οποίες αναμένεται να επιταχυνθούν μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ στελεχών που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (μέλη του εθνικού του συμβουλίου, συνδικαλιστές των μεγαλύτερων ΔΕΚΟ, μέλη τοπικών οργανώσεων), με στελέχη της ευρύτερης αριστεράς, αποτελούν τη «μαγιά» ενός πειράματος, το οποίο σε πρώτο στάδιο πρέπει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Το στίγμα το δίνει μέσα από ένα είδος πολιτικού μανιφέστου ο πανεπιστημιακός Ν. Κοτζιάς, ο οποίος σε κείμενό του σημειώνει: «Χρειάζεται μια νέα συλλογικότητα, που δεν αναζητά τους λογαριασμούς του παρελθόντος, αλλά τις λύσεις του μέλλοντος, που ενώνει το μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο με μια προοδευτική υπέρβαση της κρίσης. Ενότητα και στρατηγική σε προοδευτική κατεύθυνση είναι τα δύο στοιχεία που πρέπει να οικοδομηθούν από όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, διατηρώντας η κάθε μία τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της».

Οσοι συμμετέχουν στις συζητήσεις, οι οποίες δεν έχουν αποκτήσει επίσημο χαρακτήρα αλλά βρίσκονται στο στάδιο των προχωρημένων «διερευνητικών επαφών», επισημαίνουν ότι πρέπει να ισχύσουν τρία βασικά κριτήρια για την επιτυχία του εγχειρήματος: 1) ευρεία συμμαχία, 2) ιδεολογική ταυτότητα, 3) επεξεργασμένο πολιτικό σχέδιο.

Οπως μάλιστα σημειώνει ο Ν. Κοτζιάς, «στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο ξεχωρίζουν τέσσερις μεγάλες συνισταμένες: οι πλατείες των Αγανακτισμένων, κινήσεις όπως αυτή του Μ. Θεοδωράκη, τα κόμματα της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής αριστεράς, κύρια ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ, και ο ευρύτερος κόσμος του ΠΑΣΟΚ που ενάντια στη λογική της σημερινής κυβέρνησης καταλαβαίνει ότι το μνημόνιο δεν είναι μόνο καταστρεπτικό για τη Δημοκρατική Παράταξη, αλλά οδηγεί στον γκρεμό τη χώρα». Η μη αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως στον ΣΥΝ, δείχνει ότι οι συνομιλούντες αποδέχονται ως προνομιακό τους εταίρο την Κουμουνδούρου και όχι το σύνολο του σχήματος.

Ο άλλοτε θεωρητικός του ΚΚΕ, μέλος της «χρυσής γενιάς» του Περισσού, σημειώνει πως «μια πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη συνεργασία της κομμουνιστικής με τη ριζοσπαστική αριστερά θα είχε το ενδιαφέρον της, αλλά δεν φαίνεται πιθανή... Ζούμε το ιστορικό παράδοξο, σήμερα που η πατρίδα υποφέρει και απαιτεί πρωτοβουλίες ανάλογες με εκείνη της ΕΔΑ του 1958, ορισμένοι να σηκώνουν καινούρια τείχη, και εδώ οι "αρμόδιοι" πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες». Δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους γιατί το ΚΚΕ αρνείται να πάρει ενωτικές πρωτοβουλίες, αφού «μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε ένα φοβερό πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο».

Αν οι συζητήσεις οδηγήσουν στη δημιουργία κόμματος είναι κάτι που θα διαφανεί στο εγγύτατο μέλλον. Πάντως στελέχη του ΣΥΝ τα οποία έχουν υπ' όψιν τους τις διεργασίες που συντελούνται έχουν εκφράσει την καταρχήν θετική τους στάση, θεωρώντας όμως ότι είναι νωρίς να αρχίσει η συζήτηση για κοινή εκλογική κάθοδο είτε υπό την «σκέπη» του ΣΥΝ, είτε κάτω από ένα σχήμα που θα υπερβαίνει τα στενά κομματικά ψηφοδέλτια.

Ομως οι εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενοι, κυρίως η «Πρωτοβουλία», οι «Νέοι σοσιαλιστές», ο Α. Μητρόπουλος αλλά και συνδικαλιστές όπως ο Σπ. Παπασπύρος, σε συζητήσεις τους επιμένουν ότι «ο χρόνος τρέχει και οι σχεδιασμοί δεν μπορεί να είναι χρονοβόροι».

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=289840