Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Dies Brumalis-"Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις"

Πολλά απ’ αυτά που είχαμε πιστέψει μετά τη μεταπολίτευση, ιδέες που φλόγισαν το λαό τη δεκαετία ΄40 -΄50, τα προσαρμόσαμε στους καινούργιους όρους ζωής, με μια θαυμαστή πλαστικότητα, που μας επέτρεπε να κυλάμε μέσα και από τις πιο μικρές χαραμάδες, αναζητώντας υποσχέσεις για πραγμάτωση επιτυχίας. Μια τέτοια χαραμάδα θεωρήσαμε και το μνημόνιο που θα μας έβγαζε στο ξέφωτο της επιτυχίας – ως δια μαγείας καλύτερο κράτος, καλύτερη οικονομία κλπ. Εκπαιδευτήκαμε τόσα χρόνια να εκτιμάμε την επιτυχία και, ένα χρόνο μετά, το μνημόνιο αποδείχτηκε απλά και σίγουρα αποτυχία.

Και βγήκαμε στους δρόμους. Πολλοί από μας μάλιστα, ξεντυθήκαμε, μες στην αφέλειά μας, αηδιασμένοι από το ψέμα και την ασυνέπεια των πολιτικών, από το πολιτικό σχήμα και φροντίσαμε να αποζημιωθούμε για ό,τι αφήσαμε, με το να φιλοξενηθούμε στο διπλανό μαγαζί και να ενδυθούμε το σχήμα του απολίτικου και αδέσμευτου. Κάθε πίστη σε κάτι σταθερό και απόλυτο πολλοί από μας την αποκρούσαμε σαν ένα ψέμα και σαν μια δειλία. Κι έτσι γέμισαν οι πλατείες.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται, σχεδόν μονότονα και πανευρωπαϊκά, όλα τα δεινά από τις αδιέξοδες για τους λαούς οικονομικές επιλογές, όλες τις μνησικακίες από τις καταστροφές που προκάλεσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι αντίζηλες δυνάμεις, οι κυνικοί κεφαλαιοκράτες, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, οι εκμεταλλευτές της αθλιότητας των λαών και οι υπηρέτες τους, να τα έχουν επιδέξια δεσμεύσει, πειθαρχήσει, κινητοποιήσει, εναντίον των δικαιωμάτων και της ποιότητας της ζωής των λαών, ως μόνων υπεύθυνων για την τρομερή αγωνία ενός παρηκμασμένου συστήματος που θέλει να τους δέσει στο πτώμα του και να τους παρασύρει στο θάνατο.

Στην Ελλάδα βιώνουμε εδώ κι ένα χρόνο τη ραγδαία επιδείνωση των όρων ζωής μας σε όλα τα επίπεδα. Ο κλονισμός ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας  η ανεργία, η ανέχεια γεννά το φόβο στους κυβερνώντες μη παραδοθεί το σώμα της χώρας στη εισβολή όλων των «μικροβίων» της αναταραχής. Και τι μπορεί μετά να σταματήσει τη μεγάλη επιδημία των εξεγέρσεων, που μπορεί να κρίνει αποφασιστικά χρεωκοπημένους πολιτικούς οργανισμούς; Προτεραιότητα λοιπόν έχει η εξουδετέρωση κάθε είδους αντίδρασης.

Χθες ο Γεώργιος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα αναδείχτηκαν οι νικητές σ’ αυτό το παρηκμασμένο σύστημα. Η ασπόνδυλη ευλυγισία τους κατόρθωσε να τρυπώσει σε κάθε γωνιά του και να το διαποτίσει με τη μυρουδιά τους που θυμίζει βάλτο. Η ελάχιστη δυνατή ιδεολογία τους ήλπιζαν να εξασφαλίσει την ελάχιστη δυνατή, αν όχι κοινωνική, τουλάχιστον κομματική συναίνεση. Η εθνική συναίνεση που επίσημα η ίδια η εξουσία την ενθαρρύνει είναι μια καλά υπολογισμένη πρόταση για εξουδετέρωση των ιδεολογικών εξεγέρσεων. 

Χθές, η απόλυτη διαμεσολάβηση της πραγματικότητας μέσα από τα μέσα ενημέρωσης εδραίωσε, αλλά συζητήσιμο αν έπεισε, τους νέους τρόπους πολιτικής συμπεριφοράς που στηρίζονται στην πειθώ και τη χειραγώγηση. Οι κυβερνώντες θέλουν να προφυλάγονται από τα χτυπήματα, φτιάχνοντας ένα μαλακό κουκούλι από επικοινωνιακά τεχνάσματα γύρω από τις αποφάσεις και τις πράξεις τους.

Χθες ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι επικοινωνεί αντί, όχι πια να κυβερνά, αλλά να διαχειρίζεται την εξουσία, ή καλύτερα ότι τη διαχειρίζεται δια της επικοινωνίας. Για ώρες τα μέσα ενημέρωσης επέβαλλαν μια ψευδή θεώρηση της πραγματικότητας, έπαιξαν με τα ένστικτα και τις επιθυμίες μας, προετοίμαζαν κλίμα για «ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις», ώστε στο τέλος να εισπραχτεί ως κάτι συγκλονιστικό, αυτό που είναι ουσιαστικά ασήμαντο, ο ανασχηματισμός.

Η κυβέρνηση, μέσω διαρροών, ημιεπίσημων πληροφοριών, διακηρύττει ότι, υπεράνω των μικροπολιτικών φιλοδοξιών και επιδιώκοντας το συμφέρον του τόπου, αποδέχεται κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός θυσιάζεται δίνοντας την θέση του σε πρόσωπο κοινής αποδοχής. Όλοι θέλουν να πάρουν ό τι μπορεί να παρθεί. Ο καθένας τους όμως το θέλει αυτό με τα μέσα του και για προνομιακό του όφελος. Έτσι, μετά από ώρες, (διαβουλεύσεων, προετοιμασιών για το διάγγελμα;) κατέληξε ο πρωθυπουργός στην επιλογή του ανασχηματισμού.

Μ’ αυτόν τον τρόπο η Νέα Δημοκρατία κράτησε το ρόλο της αντιπολίτευσης, ώστε, σε περίπτωση που η όποια αντίδραση ενταθεί, να γίνει πιο εύκολα διαχειρίσιμη, με όφελος της ίδιας. Το δε ΠΑΣΟΚ θεωρεί πια ότι έδωσε αποδείξεις της αγάπης του στην πατρίδα, αφού προτίμησε, έστω και θεωρητικά, τη σωτηρία της από την εξουσία. Συμπέρασμα, το «μεσοπρόθεσμο» και όποια άλλα μνημόνια υπογράψει η κυβέρνηση, αποβλέπουν στη σωτηρία της πατρίδας και φυσικά είναι μονόδρομος.

Ολο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι δεν έγινε παρά για να μας παρασύρει να δεχτούμε την κατάσταση όπως είναι, θεωρώντας ότι άλλαξε.

Ήταν η απάντηση στις χθεσινές κινητοποιήσεις;

Πηγή: Dies Brumalis

33 σχόλια:

Αντωνης είπε...

Αποκατάσταση σχολίων:

Crisleonti:

Υπαρχουν τα ονοματα των βουλευτων καπου?

Αντωνης είπε...

François-Noël Babeuf:

http://www.youtube.com/watch?v=p3dZnPHLOfQ&feature=player_embedded

Ρωγμές στο αστικό μπλοκ εξουσίας...

Αντωνης είπε...

Μάριος Ιακώβ:

Eίναι νομίζω προφανές ότι η κυρίαρχη μερίδα του αστικού μπλοκ εξουσίας προσβλέπει μέχρις εσχάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διατηρήσει την όποια δυνατότητα συσσώρευσης υπό συνθήκες γενικευμένης και παρατεταμένης ύφεσης/κρίσης. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένει στην ιδεολογική τρομοκρατία περί 'ολικής καταστροφής' σε περίπτωση εξόδου. Από την άλλη, η καθεστωτική αριστερά αρνείται να ομολογήσει στο 'κοινό' της ότι η επιστροφή στην προτέρα (προ κρίσης) κατάσταση δεν είναι ούτε εφικτή αλλά και ούτε επιθυμητή και ότι μια οριστική παύση/άρνηση πληρωμών είναι αναγκαία μεν, αλλά όχι και αρκετή. Επιμένει να μην κατεδαφίζει τους ιδεολογικούς μύθους περί 'ανάπτυξης', παραγωγικότητας, κ.λπ., παπαγαλίζοντας συνειδητά το αστικό αφήγημα περί εξόδου από το αδιέξοδο.

Αντωνης είπε...

Γιάννης Τζανάκος:

ακριβώς..

Αντωνης είπε...

λ.κ:

υποθέτω 'οτι απέργησες χτες και ότι ήσουνα με το παμε στην κάτω μεριά του συντάγματος, τραγούδησες το τραγούδι της διαδήλωσης -μια χαρά- και με το πρώτο μπαμ την κοπάνησες διπλώνοντας τη σημαία σου για να μη φαίνεται, όπως φώναζε ο καθοδηγητής σου, και σε 'εκραζε ο κόσμος και τα καφενεία: πού πάτε ρε ποντίκια .

Αντωνης είπε...

Γιάννης Τζανάκος:

Με το πάμε έχω τόση σχέση όσο ο κομφούκιος με τον λόρδο μπαυρον, δεν πάω ποτέ με κάποιο μπλοκ στις διαδηλώσεις απο το 1993 και μετά, ούτε με το σωματείο μου,πάω μόνος ή με κανέναν φίλο εξίσου αδέσποτο, έχω βρεθεί να με κυνηγάνε μπάτσοι λόγω ακριβώς αυτής της αδεσποσύνης, και οι παμιτες και κνίτες να με στραβοκοιτάνε ως ύποπτο,χωρίς να ελπίζω σε κάποια "συντροφική" κάλυψη, αν χεστώ φεύγω απο κανέναν παράδρομο, η κάνω τον κινέζο καθήμενος σε κάποιο παγκάκι--θυμάμαι πως έκανα την πάπια στην πλατεία κωλονακίου μετά απο την γνωστή πορεία προς την αμερ.πρεσβεία--και πάντα επιστρέφω αισθανόμενος πως είμαι ένα θαρραλέος ανθρωπάκος, που γράφει στα αρχίδια του τόσο τους οργανωμένους αριστερούς που κρύβονται στο κόμμα, όσο και τους αφιονισμένους κινηματίες, που δε μπορεί κάποτε θα γυρίσουν στη μαμάκα τους, να αφηγούνται τα νεανικα τους κατορθώματα...πολύ αστοχο, να κρίνεις κάποιον που δεν ξέρεις στην πρακτική του, και το θάρρος του...α και παρεπιπτόντως, μόνος μου χωρίς καμμιά βοήθεια στην αρχή τα έβαλα με ένα κύκλωμα μαφιόζων υπαλλήλων επι νδ, που πουλάγαν συντάξεις, και έχω και ένα πειθαρχικό στη πλάτη, πέρα απο τις απειλές στην οικογενειά μου..πρέπει να αναγνωρίσω στην αυτ.παρέμβαση ότι με έσωσε απο απόλυση και δίκες..πρόσεχε λοιπόν σε ποιόν μιλάς

Αντωνης είπε...

RDAntonis:

Είδα απόψε Τσίπρα με Χατζηνικολάου στο Άλτερ και Παπαδημούλη με Στάη στον Αντένα, καθώς επίσης Αλέκα στην ομιλία στην Ομόνοια και άντλησα ορισμένα χρήσιμα προσωπικά συμπεράσματα.

Αν έχει κάποιος βρει την αποψινή εμφάνιση Τσίπρα στο Άλτερ, και ιδιαίτερα το σημείο όπου λέει ότι η μόνη διαφορά του από το ΚΚΕ είναι ότι το δεύτερο θέλει αδύνατη κυβέρνηση ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι χρειαζόμαστε δυνατή, και το σημείο όπου λέει ότι το εθνικό συμφέρον επιτάσσει αριστερή συνεργασία με δυνάμεις που περιλαμβάνουν δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να τα ξανακούσω για να βεβαιωθώ ότι άκουσα καλά.

Αντωνης είπε...

Giannis:

well heard...επίσης, αναφέρθηκε και ο επιθετικός προσδιορισμός "πατριωτική". δυστυχώς δεν θυμάμαι την φράση ακριβώς, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν ειπώθηκε με αρνητική χροιά.

Αντωνης είπε...

RD Antonis:

Έχεις δίκαιο, ήταν "πατριωτικό", "πατριωτική" κάτι και όχι "εθνικό". Αναφέρθηκε επίσης στις πλατείες ως δύναμη ανατροπής που εξανάγκασε την κυβέρνηση σε κλυδωνισμούς, σωστά;

Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, γενικά.

Νομίζω κάπου εδώ είναι καιρός για το ιστολόγιο να ξαναγυρίσει σε θέματα εκτός ελληνικής πραγματικότητας.

Αντωνης είπε...

Νίκος:

Αν και αρχικά ιδιαίτερα δύσπιστος στο κίνημα της πλατείας συμφωνώ με το σχόλιο ιδιαίτερα στο σημείο της αποφασιστικότητας που έβγαλε ο κόσμος προχτές. Το ¨απολίτικο¨ κίνημα παράγει πλέον πολιτικά γεγονότα τα οποία όχι μόνο είναι απλά ¨εθνικά¨ αλλά έχουν διεθνιστικό χαρακτήρα και προοπτική. Για τον παγκόσμιο τραπεζοκεντρικό καπιταλισμό δίπλα από τον κίνδυνο του καθαρά οικονομικού domino effect αχνοφένεται πλεόν και ο ίσως σημαντικότερος κίνδυνος του κινηματικού domino effect οπού πορτογαλικές, ιρλανδικές και άλλες πλατείες θα απαιτήσουν αναδιανομή πλούτου. Και η επιτυχία αυτού του κινήματος θα έχει ίσως να κάνει με αυτό ακριβώς: Με το πόσο θα ξεπεραστούν οι όποιες ¨εθνικές¨ απαντήσεις και το πόσο θα διεθνοποιηθεί το αίτημα στις πλατείες της ευρώπης.

Αντωνης είπε...

adin (@λ.κ):

Αυτό εδώ είναι ένα από τα αισχρότερα σχόλια που εμφάνισε το RD τον τελευταίο μήνα.

Τόσο για το πρόσωπο στο οποίο επιτιθεται, το οποίο έχει συμβάλει τα μέγιστα στο διάλογο εδώ, όσο και για την καβαλημένη υπεροψία του/της συγγραφέως του για το χώρο τον οποίο αντιπροσωπεύει.

"που πάτε ρε ποντίκια" ε;

Μάλλον πήγαιναν να πάρουν το ταξί λ.κ, αλλά ήταν ήδη υπερπλήρες από κομμουνιστές σαν και του λόγου σου!

Αντωνης είπε...

You know who:

Ένα ενδιαφέρον ποστ του Παραλληλογράφου με τίτλο "Που ήταν χθες οι αγανακτισμένοι;"
http://parallhlografos.wordpress.com/2011/06/17/που-ήταν-χθες-οι-αγανακτισμένοι/

Νομίζω ότι "κολλάει" με την όλη συζήτηση.

ΥΓ: Ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι τα σχόλια κάτω από το κείμενο

Αντωνης είπε...

RDAntonis:

Α) Θυμίζω στους σχολιαστές την πολιτική σχολιασμού του ιστολογίου και ιδιαίτερα το παρακάτω:"Συζητήσεις που αποτελούν διαξιφισμούς βασισμένους σε αρχική διαφορά θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση ή εξήγηση καθ' ολοκληρία ή κατά τμήμα."

Β) Θεωρώ απαράδεκτες τις επιθέσεις κατά χρηστών στο όνομα της κομματικής νομιμοφροσύνης, ιδιαίτερα όταν υποτίθεται ότι υπερασπίζονται υπερκομματικές κινητοποιήσεις.

Κάθε σχόλιο το οποίο συνεχίσει την αντιπαράθεση σε ad hominem επίπεδο θα διαγράφεται. Επιχειρήματα ή τίποτε.

Αντωνης είπε...

RDAntonis (@You Know who):

Το ενδιαφέρον για μένα δεν ήταν τόσο το ποστ, μιας και αυτό είναι αναδημοσίευση από το avant garde και το είχα ήδη διαβάσει, αλλά η συζήτηση από κάτω.

Αντιγράφω εδώ ένα σχόλιο που μου έκανε τρομερή εντύπωση, και που κολλάει και με το κείμενο του Dies ("κολλάει" απ' την ανάποδη βέβαια):

nomadicuniversality:

Όταν μια γραμμή ανάλυσης χρεοκοπεί, καλό είναι να το παραδεχόμαστε και να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας, άμα θέλουμε να μας παίρνουν στα σοβαρά οι άλλοι.

Δεν ξέρω αν τα μάθατε, αλλά ο Παπανδρέου ΕΦΥΓΕ.

Βέβαια τυπικά είναι ακόμα πρωθυπουργός. Αλλά όλοι ξέρουμε(-νε) ότι δεν είναι. Ούτε τους υπουργούς του δεν είναι σε θέση να πείσει.

Και τον έδιωξαν ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ.

Αλλά; ποιος νομίζετε ότι τον έδιωξε;

Δεν τον έδιωξε κανένα ΠΑΜΕ, καμία αριστερά, κανένα συνδικάτο.

Το πρόβλημα του αρθρογράφου δηλαδή είναι ότι δεν μπήκε αυτός στη θέση του Παπανδρέου; Δηλαδή τι περισσότερο έπρεπε να γίνει; Ή μήπως ότι δεν έφυγε με ελικόπτερο;

Η γραμμή σκέψης του είναι παιδαριώδης και ηθικολογική. Δεν έχει καμία σχέση με μια υλιστική προσέγγιση των πραγμάτων.

Διαπιστώνει ότι προκηρύχθηκε μια απεργία η οποία ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ επειδή πολύς κόσμος που τις άλλες μέρες (και ενίοτε νύχτες) ήταν στο Σύνταγμα, κάθησε να δουλέψει.Η διαπίστωση είναι ορθή. Από αυτήν, όμως, ο αρθρογράφος, αντί να βγάλει το συμπέρασμα που επιβάλλεται, δηλαδή ότι Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΑΛΗΣ, αρχίζει και ηθικολογεί ρίχνοντας το φταίξιμο στους … ανθρώπους που κάθησαν να δουλέψουν! Ε, λοιπόν, ναι: κάποιοι έχουν ανάγκη να βγάλουν το ψωμί τους, όσοι έχουν ακόμα δουλειά! Ωστόσο η λαϊκή συνέλευση είναι ένα μέσο πάλης το οποίο ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ τους ανθρώπους αυτούς, ενώ η απεργία ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ! Όπως επίσης αποκλείει τους μετανάστες/ τις μετανάστριες, τις νοικοκυρές, τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

Νομίζω ότι άνθρωποι που σκέφτονται σαν τον αρθρογράφο είναι ήδη κάτι σαν τους μάρτυρες του Ιεχωβά. Ή μάλλον σαν την καρέτα-καρέτα: ίσως πρέπει να φτιάξουμε κανένα πάρκο να τους προστατεύουμε ως απειλούμενο είδος.

Αντωνης είπε...

Crisleonti:

Πριν λιγες μερες ειχα απαντησει σε καποιο κειμενο για τον ΣΥΝ απο τον ΕΟΣ. Σημερα λοιπον διαβασα ενα αντιστοιχο στο λινκ του παραλληλογραφου. Ο τυπος ηταν φευγατος για οσους τον ξεραμε. Με αυτο του το σχολιο αποδεικνυει οτι εχει περασει σε αλλες διαστασεις. Το λεω αυτο γιατι αντιμετωπιστηκε ο συγκεκριμενος ως πηγη πληροφορησης για τον ΣΥΝ. Παραθετω το παραλληρημα του.
"

H Avant Garde είναι ένα τροτσκιστικής απόχρωσης σταλινικό
απολίθωμα που υποστηρίζει την πολιτική του Κουμουνδούρου, το οποίο
τρομάζει και ενοχλείται με τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Δεν ενοχλήθηκε πρώτη φορά με την Συνέλευση της πλατείας Συντάγματος.
Είχε εναντιωθεί στις φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν και εκεί
στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως να ψηφίζουν τα μέλη του
ΣΥΡΙΖΑ στις συνδιασκέψεις.
Είναι καθαρή η άποψή αυτής της ομάδας και δεν την κρύβει. Την γράφει
μάλιστα με bold στο κείμενο: ” Το δρόμο τον ανοίγει πάντα η
πρωτοπορία”. Και είναι προφανές ότι συγκαταλέγει τον ευαυτό της σε αυτή
την “πρωτοπορία”, η οποία με θεία επιφοίτηση των αγίων του Μαρξισμού –
Λενινισμού κατέχει τις “΄δέκα εντολές” με τις οποίες θα καθοδηγήσει το
κίνημα…
Από τροτσκιστές σουλατσαδόρους και υποστηρικτές της τυχοδιωκτικής
πολιτικής της Κουμουνδούρου, δεν μπορεί να περιμένει κανείς κάτι
καλύτερο! Απλά είναι πολιτικά πιο βλάκες από τους ΣΥΝασπιστές, οι
οποίοι είναι πονηρούληδες και γιαυτό έχουν ανοιχτές όλες τις πόρτες, με
απώτερο στόχο να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική τους επιβίωση, διότι
μόνο με την κρατική επιχορήγηση μπορεί να υπάρχουν ως πολιτικός
μηχανισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κουμουνδούρου ενώ είχε εναντιωθεί
σε κάθε προσπάθεια αμεσοδημοκρατικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, και οι
τρίχες της κεφαλής της σηκώνονταν ως τον ουρανό όταν άκουγαν ότι θα
πρέπει να ψηφίζουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετέχουν στην διαμόρφωση
της πολιτικής του γραμμής, σήμερα παθαίνουν “δημοκρατικές ονειρώξεις”
με την συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος…."Ζητω η αλληλεγγυα και ενωτικη αριστερα!

Αντωνης είπε...

RDAntonis (@Crisleonti):

Το είδα και αυτό το σχόλιο, αλλά δεν χρειαζόταν, καθώς με τον ΕΟΣ τα έχουμε πει εδώ μέσα, και νομίζω ότι τα είπαμε αρκετά χοντρά.

Ο ΕΟΣ δεν αντιμετωπίστηκε ως πηγή πληροφόρησης για τον ΣΥΝ όπως γράφεις. Έθεσα κάποια ερωτήματα για το αν ισχύει αυτό που ισχυριζόταν.

Δεν είδα να αναιρείς τα όσα έγραψες μετά βεβαιότητος τότε για τον Αγωνιστή, ότι δηλαδή είναι ο ΕΟΣ, παρά την προφανέστατη διαφορά στάσης τους απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων και απέναντι στον Αλαβάνο (για να μην αναφερθώ σε διαφορά ύφους γραφής, κλπ).

Αλλά τέλος πάντων, όλα αυτά είναι δευτερεύουσας σημασίας. Για τις δηλώσεις Τσίπρα στο Άλτερ, και ιδιαίτερα για την αναφορά στο επιθυμητό συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και στο πατριωτικό καθήκον για "προοδευτική συμμαχία", θα ήθελες να πεις κάτι;

Αντωνης είπε...

Crisleonti:

Εχω την εντυπωση οτι δεν συνεδεσα τον αγωνιστη με τον ΕΟΣ αλλα μπορει να κανω και λαθος. Επισης εχω την εντυπωση οτι ο Τσιπρας δεν πρεπει να ειπε για συνεργασια με το ΠΑΣΟΚ αλλα με πολιτες που αποδεσμευονται απο το ΠΑΣΟΚ. Συγχωρεσε με αλλα δεν εχω παρακοολουθησει τη συνεντευξη. Αν μιλησε για πατριωτικο καθηκον διαφωνω καθετα. Δεν αναγνωριζω καμια πατριδα και αρα δε συμφωνω σε τετοιες διατυπωσεις. Η προοδευτικη συμμαχια ειναι στη λογικη της αποκρουσης του μνημονιου και των πολιτικων που ασκουνται εξ΄ αυτου.Στη σημερινη δηλαδη συγκυρια σημασια εχει ενα μαζικο μετωπο οποτε προφανως και δεχομαστε οσους ειναι εναντιον του μνημονιου και φυσικα δεν εχουν καμια σχεση με εθνικαρες και και ακροδεξιους. Αν δε σε διαφωτισα πληρως πεστο μου.

Αντωνης είπε...

Crisleonti:

Δες κι αυτο, http://www.rednotebook.gr/details.php?id=2717

Αντωνης είπε...

RDAntonis (@Crisleonti):

Να σου θυμίσω την απάντησή σου λοιπόν στο σχόλιο του Αγώνα, στο θρεντ της συζήτησης "ΣΥΝ-ενοχές":

"Αντωνη οπως καταλαβαινεις αυτος ειναι ο enosy. Οποτε απαντα και γιατι δεν ηθελα να ασχοληθω με απογονους της πιο ασφαλιτικης αντιληψης που υπαρχει στην "αριστερα""
http://radicaldesire.blogspot.com/2011/06/blog-post_6198.html

Η φράση Τσίπρα, αν θυμάμαι σωστά, ήταν αρκούντως ανοιχτή σε ερμηνείες μιας και αφορούσε "πολιτικές δυνάμεις του χώρου του ΠΑΣΟΚ". Αν θυμάμαι επίσης καλά αυτό προκάλεσε την αντίδραση μιας δημοσιογράφου.

Τώρα, αν πάρουμε το ενδεχόμενο η φράση να αφορούσε καθαρά τη βάση --και γιατί να μην το πάρουμε;-- δεν είναι κάπως εντυπωσιακό ότι λέγεται αυτό την ίδια στιγμή που λέγεται επίσης ότι με την ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, με το ΚΚΕ δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, και την ίδια στιγμή που το ΠΑΜΕ χτυπιέται αλύπητα, και σε αυτό το ιστολόγιο και αλλού;

Τελικά, τι ακριβώς θέλει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ; Το ΚΚΕ θέλει να μείνει εκεί που είναι και ελπίζει να αυξήσει τα εκλογικά του ποσοστά, αυτό είναι προφανές και δεν σηκώνει αμφισβητήσεις.

Ο Τσίπρας όμως, τι θέλει; Τους δεδηλωμένα υπερκομματικούς αγανακτισμένους με τους οποίους φλερτάρει ανοιχτά, την συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ σε "αριστερό τόξο", που με δεδομένες τις χαώδεις διαφορές στάσης απέναντι σε μνημόνιο και οικονομική πολιτική απέναντι στην Ευρώπη είναι βέβαια κομματικός τακτικισμός και τίποτε άλλο, και τα δύο μαζί, τον πρωταγωνιστικό ιδεολογικό ρόλο στην απαξίωση του ΠΑΜΕ και του συνδικαλισμού και την προώθηση των αγανακτισμένων ως νέας δυνητικής του βάσης, όλα τα παραπάνω σε οποιαδήποτε σειρά κάτσει;

Δεν αναρωτιέμαι για το ποιος είναι περισσότερο επαναστάτης· κανείς δεν είναι. Αναρωτιέμαι τι τελικά είναι αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή γιατί άκρη για το θέμα αδυνατώ να βγάλω.

Αντωνης είπε...

Crisleonti:

Οκ για τον αγωνιστη εχεις δικιο και ηταν λαθος η εκτιμηση μου. Για το αλλο δεν ειμαι ο αρμοδιοτερος να απαντησω αλλα θα κανω μια προσπαθεια. Η απευθυνση του Τσιπρα ειναι στη βαση του ΠΑΣΟΚ και δεν υποννοει τιποτε αλλο. Δεν εχω δει αυτο που λες για τις διαφορες με Δημαρ και ΚΚΕ. Υπαρχουν και ειναι χαωδεις σε μερικα ζητηματα. Αυτο ομως αποκλειει την αναγκη ενος μετωπικου σχηματος που θα αποκρουσει το μνημονιο? Αποκλειει την συνεργασια σε ολα τα μετωπα που διεξαγεται ο αγωνας? Κι επειδη αναφερεις συνεχως το ΠΑΜΕ. Γνωριζεις στη δεκαετη του πορεια τι ακριβως πετυχε περα απο τον σεχταρισμο και την διασπαση? Γνωριζεις στον κλαδο του ιματισμου τη σταση του? Γνωριζεις την δια περιφορας της καλπης διαδικασια εκλογων στους οικοδομους? Γνωριζεις την υπαρξη δικων τους σωματειων σε επαγγελματα που εχουν εκλειψει εδω και δεκαετιες. Εν τελει γνωριζεις πως υπαρχει και δρα το ΠΑΜΕ στην Ελλαδα? Αστο καλυτερα, γιατι θα πεσουμε πολυ χαμηλα αν μιλησω για την ομοσπονδια ιδιωτικων υπαλληλων που εχω και αμεση εμπλοκη. Για να μη μιλησω για την ΠΟΕΔΗΝ που ακυρωσαν ολοκληρο συνεδριο γιατι δε τους εβγαιναν τα κουκια. Αυτη τη στιγμη ομως αλλα και εδω κι εναμιση χρονο οι εργαζομενοι ειναι πεσμενοι στα γονατα και τρωνε τη μια καρατια πισω απο την αλλη. Ο συριζα λοιπον προσπαθει, με λαθη, με πισωγυρισματα, με προσωπικες ανοησιες, να στηριξει ενα μετωπο εναντια στη λαιλαπα. Αν το κανει σωστα ή οχι φαινεται και θα φανει. Κι επειδη η οι ιστορικες στιγμες του κινηματος των πλατειων απαιτει την παρουσια μας ειμαστε εκει καθε βραδυ για να διαλεχθουμε, να οργανωσουμε και να αποτρεψουμε οποιαδηποτε συντηρητικη εξελιξη ενος κινηματος που δειχνει να γιγαντωνεται και να ανατρεπει νομοθετηματα και κυβερνησεις. Ελπιζω να βοηθησα λιγο

Αντωνης είπε...

RDAntonis (@Crisleonti):

Ωραία, λύθηκε η παρεξήγηση για Αγώνα.

Για ΠΑΜΕ: Είπα και πριν ότι δεν υπάρχουν επαναστατικοί φορείς στην Ελλάδα (ούτε και στην Ευρώπη). Αν θεωρείς ότι στόχος της όποιας μου τοποθέτησης είναι να προβάλλω το ΠΑΜΕ ως μοντέλο επαναστατικής παρέμβασης, έχεις παρεξηγήσει το είδος σκέψης που καλλιεργώ. Μόλις χθες σχολίασα προς ΚΚΕ μεριά ότι φτάνει με τα περί "μεγαλειωδών πορειών του ΠΑΜΕ" άλλωστε.

Αυτό που με ενδιαφέρει λοιπόν δεν είναι το ΠΑΜΕ αλλά η συγκρότηση ενός μαρξιστικού πόλου σκέψης και δράσης. Και σε αυτή την κατεύθυνση, διαπιστώνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα τέτοιο ενδιαφέρον ή πρόθεση, έστω κατ' όνομα, τυπικά, στο επίπεδο ελάχιστης συμβολοποίησης μιας αντίστασης στο αντικομμουνιστικό μένος των κυρίαρχων τάξεων και του κυρίαρχου ιδεολογήματος του ευρωπαϊσμού. Αυτό βλέπω και ελπίζω πραγματικά να αλλάξει πριν οδηγήσει σε έναν ακόμα εξευτελιστικό ιστορικό συμβιβασμό την αριστερά.

Αντωνης είπε...

λ.κ (@Γιάννης Τζανάκος):

Γιάννη, πράγματι
δεν σε ξέρω, παρά μόνο παρακολουθώντας τα όσα γράφεις εδώ.


Τα σχόλια άλλων
με κατακλίδα να «τελειώνουμε με τον συν-συριζα» και η δικη σου απάντηση
«συμφωνώ» όπως και το δικό σου «βαριέμαι» προηγούμενα κάπου αλλού, με έκαναν να
απαντήσω όπως σου απάντησα μετά από μια πολύ δύσκολη για όλους μέρα. Βλέπω ότι
οι απόψεις εδώ στρέφονται συχνά εναντίον ενός κόμματος –συνασπισμού κομμάτων-
που έχει και τα στραβά του, αλλά
και εργάζεται σε μια γενικά σωστή κατα τη γνώμη μου κατεύθυνση. Το να λεει κάποιος
λοιπόν, να τελειώνουμε -με οποιαδηποτε
συλλογικότητα στον χώρο της αριστεράς-νομίζω ότι είναι λάθος και ότι θυμιζει
λογική Πάγκαλου.


Τα του ΠΑΜΕ
προφανώς ήταν σε λάθος αποδέκτη και ζητώ συγγνώμη γι αυτό.

Αντωνης είπε...

Γιάννης Τζανάκος (@λ.κ):

Η παρεξήγηση έχει λυθεί, και δεν κρατάω ''κακία", αφού καιγόμαστε..το αστείο είναι οτι ο Σύριζα με έχει "σώσει'' ατομικά, όπως σου προανέφερα..δεν τρέφω εχθρότητα απέναντι σε ένα αριστερό κόμμα, ειδικά όταν με έχει βοηθήσει χωρίς ιδιοτέλεια, αισθάνομαι πως μιλάω εδω σαν να μιλω σε φίλους με τους οποίους μαλώνω για να βρούμε λύση.. απλά έχω κουραστεί απογιητευτεί και δεν σου κρύβω πως φοβάμαι πως πάμε γυμνοί σε μια άσχημη κατάσταση και ο συριζα και το κκε, αλλά και όλη η αριστερά μερικές φορές με τρελαίνουν..υπάρχει κούραση στα λεγόμενά μου και όχι εχθρότητα φυσικά..ίσως πρέπει να αποφορτιστώ και να απουσιάσω λίγο απο τον σχολιάσμό, αφού αν προσέξεις με εκνευρίζουν πολλά, ακόμα και απο αυτά που λέει ο φιλοξενος και ευγενικός αντώνης..σαν ξένος αισθάνομαι πάντα, μην με παρεξηγείτε εδω, αφού και στο "κίνημα" μια ζωή ξένος ήμουν και απομονωμένος...

Αντωνης είπε...

RDAntonis:

Χαίρομαι για τις αμοιβαίες εξηγήσεις και την λήξη της παρεξήγησης.

Γιάννη, I know I' m driving you mad, αλλά δεν το κάνω επίτηδες:-)

Και αν και έχω σίγουρα πολιτικές σκοπιμότητες με το τσουβάλι, δεν έχω ως τόσο καμία κομματική.

Αντωνης είπε...

Γιάννης Τζανάκος:

οκ ρε παιδιά, ας συνεχίσωμεν..

Αντωνης είπε...

Σχόλια που προηγούνται χρονικά του πρώτου και που δεν μπήκαν εκ παραδρομής:

RDAntonis:

Προτείνω επίσης τα έντιμα και διεισδυτικά προηγούμενα κείμενα του ίδιου ιστολογίου:

1. "Και μετά, τι;" (http://diesbruma.blogspot.com/2011/06/blog-post_10.html)
2. "Προς εμπέδωση" (http://diesbruma.blogspot.com/2011/06/blog-post_12.html)

Αντωνης είπε...

@Crisleonti:

Μετα τις τελευταιες εξελιξεις το κειμενο ειναι εκτος τοπου και χρονου.

Αντωνης είπε...

RDAntonis (@Crisleonti):

Γιατί; Αλλάζει κάτι επί της ουσίας; Αργά η γρήγορα, θα κυβερνά η (bona fide) δεξιά ή κάποια οικουμενική με αυτή ρυθμιστή. Τι από τον Ιούνη, τι απ' τον Σεπτέμβρη.

Ή μήπως έχεις άλλη αντίληψη;

Αντωνης είπε...

Popie:

Όποιος βρέθηκε χτες το μεσημέρι στο Σύνταγμα και χτες το βράδυ στη συνέλευση μπορεί να καταλάβει πόσα πράγματα έχουν αλλάξει. Το να ερμηνεύουμε τέτοιας σημασίας γεγονότα (έχετε ειλικρινά ιδέα πώς φέρθηκε ο κόσμος χτες απέναντι στη βροχή χημικών, τις προβοκάτσιες και τα ΜΑΤ;;) έτσι ώστε να χωρούν στα σχήματα που έχουμε στο μυαλό μας, και τα οποία επ'ουδενί τρόπω δε θέλουμε να αναθεωρήσουμε, είναι τουλάχιστον μικρόνοο. Τουλάχιστον...

Αντωνης είπε...

Crisleonti (@RDAntonis):

Εχω Αντωνη αλλα δε τολμω να την πω. Ειναι τοσο το μενος εδω μεσα που δεν εχει νοημα να σκοτωνομαστε.

Αντωνης είπε...

Αγώνας:

Το κείμενο είναι εξαιρετικά εύστοχο. Αν θέλετε με τη συμπλήρωση - εξειδίκευση ότι ο αστισμός διεκδικεί την ανασύσταση του εθνικού κορμού ως ενότητας αντιθέτων στα πλαίσια του κοινοβουλετισμού ακριβώς μέσω του κινήματος των αγανακτισμένων.
Αυτό δεν το βλέπουν μόνο οι διάφορες χήρες του ΣΥΝ και πολλές του πρώην ΣΥΡΙΖΑ που μυρίζονται μιάν ανπένταχη δυνατότητα αναπαραγωγής τους αφού τσιμπήσουν νομιμοποίηση (κατά δήλωσή τους πάντα) και, βασικά, ψηφαλάκια αγανάκτησης.
Η πολιτική στόχευση αγανακτισμένων και συνασπισμοειδούς (ου μην και ανταρσοειδούς) αριστεράς βρίσκεται στο βαθμό μηδέν.
Ετοιμαστείτε γιά Σπιθοκαταστάσεις, από τον Τσίπρα μέχρι κάποιους ακραιφνείς τροτσκιστές ξερογλείφονται να τσαλαβουτήσουν στη θολούρα του αντιστεκόμενου έλληνα.
Καλα΄κρασά.

Αντωνης είπε...

RDAntonis (@Crisleonti):

Καλά Κρις, όπως νομίζεις.

Update απ' την enet:

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών το Μεσοπρόθεσμο

Με τις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης πέρασε επί της αρχής από την Επιτροπή οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2015.Παρόντες στη συνεδρίαση της επιτροπής ήταν εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, οι οποίοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο.Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, προέβλεψε ότι θα βαθύνουν την ύφεση και θα αυξήσουν την ανεργία, που υπολόγισε ότι θα φτάσει στο 22-23% έως το τέλος του έτους. "Αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα εκτιμάμε ότι το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών και συνταξιούχων το 2015 θα βρίσκεται στο 40 - 45% του έτους 2008", προειδοποίησε τους βουλευτές. Παράλληλα, σημείωσε ότι η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα έχει ως αποτέλεσμα και την απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία."Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οι δανειστές μας τεντώνουν το σχοινί επικίνδυνα, και για μας και γι’ αυτούς", δήλωσε εκ μέρους των βιοτεχνών ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος. χαρακτήρισε «επιλογή αυτοκτονίας» την αύξηση του ΦΠΑ στα εστιατόρια και υπογράμμισε ότι αποτελεί πράξη αναστολής και πισωγυρίσματος για τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, το μοναδικό σοβαρό αναπτυξιακό μέτρο που εξαγγέλθηκε, όπως είπε.Σχολιάσε και τις προτάσεις Σαμαρά για μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, λέγοντας πως δεν είναι ζήτημα προτεραιότητας. Αντιθέτως, ζήτησε μείωση των εμμέσων φόρων και φοροαπαλλαγές με παράλληλη υποχρέωση επενδύσεων. Σήμερα, όπως έχουν τα πράγματα, κανείς δεν έχει την διάθεση να καρφώσει ένα καρφί στην επιχείρησή του», είπε.Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο «περιλαμβάνει μέχρι και λογιστικά λάθη - και από κει καταλαβαίνουμε το πώς διαπραγματευτήκαμε και γιατί μας αντιμετωπίζουν, όπως μας αντιμετωπίζουν σήμερα».Πρόσθεσε ότι γίνεται λόγος για δισεκατομμύρια, αλλά στην αγορά "δεν υπάρχει σάλιο".Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων,Στράτος Παραδιάς, μίλησε για στοχοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, "στη βάση ότι ανήκει σε παλιανθρώπους και φοροφυγάδες και είναι δίκαιη η τιμωρία τους".Πρότεινε να εξαιρεθούν τα απρόσοδα ακίνητα από την φορολόγηση και να πραγματοποιηθεί άμεση μείωση των συντελεστών εμπορικότητας.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=284990

Αντωνης είπε...

Popie:

το δικό μου σχόλιο δε θα μπει;;;