Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Ο καλός ποιμήν, ή, η Εκκλησία ως εργοδότης


Αρχιεπίσκοπος: Προσγειωθείτε εκεί στην ΚΕΟ


07/06/2011

Μήνυμα στους εργαζόμενους που απεργούν έξω από την οινοβιομηχανία ΚΕΟ στην Λεμεσό «να προσγειωθούν αλλιώς θα προσγειωθούν ανώμαλα» έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι «ή θα απολυθούν τώρα οι 150 ή κλείνει η εταιρεία, επιλογή άλλη δεν υπάρχει και πρέπει να το καταλάβουν, για να σωθούν οι 450, αλλιώς θα πάνε και οι 550».

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας και κληθείς να πει αν υπάρχουν άλλες προτάσεις στο τραπέζι με δεδομένο το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει την μεσολαβητική πρόταση, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι «η εντολή που είχα δώσει ήταν να φτάσουν μέχρι τις κόκκινες γραμμές, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι είναι φρόνιμο να προχωρήσουμε και προτιμώ αντί να κλείσει η ΚΕΟ ύστερα από δύο ή τρία χρόνια, να κλείσει σήμερα».

Πρόσθεσε ότι «οφείλουν να αντιληφθούν ότι με την κακή διαχείριση που είχε η εταιρεία, οι εργαζόμενοι πήραν υπερ-προνόμια και δεν μπορούν να συνεχίσουν, η εταιρεία δεν είναι κερδοφόρα, είναι ζημιογόνα και δεν προτίθεμαι να πωλώ περιουσίες της εταιρείας για να ζήσει η εταιρεία και να κλείσει ύστερα από μερικά χρόνια, ας κλείσει από σήμερα, δηλαδή ή προσγειώνονται ή νομίζω θα προσγειωθούν ανώμαλα».

Απαντώντας σε ερώτηση ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή «και πρέπει να το καταλάβουν, τα υπερ-προνόμια πρέπει να σταματήσουν, δεν μπορούν να συνεχιστούν».

Σε παρατήρηση ότι τα υπερ-προνόμια δεν τα παίρνουν οι υπάλληλοι των 680 ευρώ, απάντησε ότι «δεν παίρνει κανένας 680 ευρώ, όλοι παίρνουν χιλιάδες και δεν θα αναλύσω τώρα τα υπερ-προνόμια, μπορεί να τα αναλύσει η διεύθυνση, πρέπει όμως να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δυστυχώς είναι οριακή».

Ερωτηθείς αν η δήλωση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως κλείσιμο της εταιρείας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι από πέρσι ο ίδιος προειδοποιούσε ότι εντός δύο ετών η εταιρεία πρέπει να γίνει κερδοφόρα, αλλά δεν εισακούστηκε.

«Εγώ από πέρσι τους είχα πλησιάσει, πήγα εκεί τους έκανα αγιασμό, τους ευχήθηκα, αλλά ταυτόχρονα τους είπα ότι πρέπει να σφίξουν τα ζωνάρια όλοι να κάνουν τα μανίκια όλοι και να πέσουν στην δουλειά ούτως ώστε η εταιρεία να βγει από πάνω, φαίνεται ότι δεν έλαβαν υπόψη τις εισηγήσεις μου και μάλιστα τους είπα ότι εάν εντός δύο ετών η εταιρεία δεν γίνει κερδοφόρα θα την πουλήσω, δεν νομίζω ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές, απάντησε «δεν είναι της ώρας τώρα».

Ερωτηθείς εξάλλου κατά πόσο η επιλογή είναι να απολυθούν τώρα οι 150 αλλιώς η εταιρεία κλείνει, απάντησε «ακριβώς, πρέπει να φύγουν και μάλιστα είχα δώσει εντολή ότι μπορεί να μην είναι 150 αλλά να είναι 140 , 125, να δουν αν αδικούμε κάποιο που είναι εμπερίστατος και έχει ανάγκη την δουλειά, θα το δούμε με πολλή αγάπη και κινείται μέσα σε αυτά τα πλαίσια η διεύθυνση, για να σωθούν οι 450, αλλιώς θα πάνε και οι 550», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Πηγή: inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: