Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

Η μεγάλη μάχη αρχίζει τώρα

Στην πλατεία Συντάγματος, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί κομβικό σημείο πολιτικής αναφοράς, εστιάζεται η δυναμική της λαϊκής αντίδρασης στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο, που συζητιούνται στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Πούλμαν, αυτοκίνητα και κάθε άλλο διαθέσιμο μεταφορικό μέσο επιστρατεύονται για να μεταφέρουν κόσμο από μεγάλες πόλεις όλης της χώρας στη μαζική συγκέντρωση και περικύκλωση της Βουλής κατά το διήμερο που προγραμματίζεται να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Στόχος των ομάδων που πρωτοστατούν στις πλατείες είναι να αναδειχθεί και αυτή τη φορά το πλήθος και το πάθος των ειρηνικών διαδηλωτών σε αντιδιαστολή με την αστυνομική και παρακρατική βία που ήταν καταφανής στη διαδήλωση της 15ης Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, συνδικάτα και σωματεία συντονίζουν τις δράσεις τους σε συνεργασία με τους οργανωμένους διαδηλωτές της «Αμεσης Δημοκρατίας», που έχουν κλείσει ήδη ένα μήνα παρουσίας και συνελεύσεων στο κέντρο της πλατείας. Η καλύτερη περιφρούρηση και οργάνωση των κινητοποιήσεων του καυτού διημέρου που έρχεται αποτέλεσαν αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών εργαζομένων από διάφορους κλάδους, οι οποίοι συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία της ΟΤΟΕ. Η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της λαϊκής συνέλευσης.

Στο ραντεβού τους αυτό, εντονότερη ήταν η παρουσία των πρωτοβάθμιων σωματείων και μικρότερη των ομοσπονδιών. Πολλοί από τους συμμετέχοντες προσήλθαν έχοντας μαζί τους σχετικά ψηφίσματα από συνδικαλιστικά όργανα. Ενα από τα καίρια ζητήματα που τους απασχόλησαν ήταν να εξευρεθούν τρόποι ώστε να μην αποθαρρυνθούν οι πολίτες που θα κατέβουν στους δρόμους αν έρθουν αντιμέτωποι με απόπειρες βίαιης καταστολής από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πολιτικός στόχος όλων ήταν να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο και να ανατραπεί η πολιτική του μνημονίου. Για να επιτευχθεί αυτό, ποντάρουν στη δημιουργία κοινού σχεδίου δράσης στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν η πλατεία και οι εργαζόμενοι.

Εκτός από τις συνδικαλιστικές ζυμώσεις, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι συνελεύσεις σε γειτονιές και περιφερειακές πλατείες, που εξακολουθούν να δίνουν ραντεβού μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Βέβαια, η συμμετοχή σε αυτές κυμαίνεται από μερικές δεκάδες μέχρι 200 έως 300 άτομα, οπότε είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η δυναμική τους, ειδικά το κατακαλόκαιρο.

Εμφανώς μειωμένη είναι τις τελευταίες μέρες και η συμμετοχή του κόσμου στα καθημερινά ραντεβού των «αγανακτισμένων». Φαίνεται, επίσης, να διαφοροποιείται ποιοτικά. Ισως είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Τρίτη, ανάμεσα στις -λιγότερες από συνήθως- χιλιάδες διαδηλωτών ελάχιστοι ήταν εκείνοι που εκτονώνονταν με υβριστικά και επιθετικά συνθήματα. Πέρα από το μαζικό μπλοκ των διαδηλωτών που είχαν κάνει πορεία νωρίτερα καταλήγοντας στο Σύνταγμα, ο κόσμος συζητούσε, διαδήλωνε ψύχραιμα και αντιμετώπιζε με ανάλογη διάθεση ακόμη και το «τείχος» των αστυνομικών δυνάμεων που τους έφραζε το δρόμο προς το Κοινοβούλιο. Ακόμα πιο αραιή ήταν η σύνθεση της περασμένης Πέμπτης, παρότι ήταν η μέρα που είχαν ανακοινωθεί τα νέα φορολογικά μέτρα.

Παρ' όλα αυτά, η μόνιμη παρουσία διαδηλωτών μπροστά στο Κοινοβούλιο φαίνεται να λειτουργεί καταλυτικά για μια ευρεία γκάμα πολιτικών και κοινωνικών χώρων. Είναι, μάλιστα, τόσο πολυπόθητη η οικειοποίηση της δυναμικής του, ώστε κάποιοι να προσπαθούν (αυθαιρέτως) να θέσουν όρια στο ποιος χωράει εκεί και ποιος όχι.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας κοινοβουλευτικής ερώτησης που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αν και είχε κατατεθεί από τις 6 Ιουνίου. Την κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρης προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ρωτώντας τον πώς επιτρέπει την παρουσία μεταξύ των διαδηλωτών της πρωτοβουλίας «Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών» την οποία χαρακτηρίζει «οργάνωση-σφραγίδα» και την κατηγορεί για «διάχυση του φιλομεταναστευτικού δηλητηρίου εις βάρος των ελλήνων διαδηλωτών».

«Πολλοί μετανάστες που ζουν στη χώρα, συμμετέχουν στο κίνημα των "αγανακτισμένων" στις πλατείες, στις γενικές απεργίες, και στις διαδηλώσεις όπως και οι έλληνες εργαζόμενοι, άνεργοι και νέοι. Είναι όπως όλοι μας θύματα του μνημονίου που ψήφισε και με τα δυο χέρια το ΛΑΟΣ. Πλήττονται όπως όλοι μας από τη φτώχεια, την ανεργία, τις ιδιωτικοποιήσεις... Ανεπιθύμητοι στο Σύνταγμα είναι σίγουρα οι πολιτικοί του μνημονίου και οι φασίστες», απαντά μεταξύ άλλων στο ΛΑΟΣ, το «Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών».

Πηγή: enet

33 σχόλια:

Αντωνης είπε...

Άλλαξα το template για να δω αν είναι καλύτερη η αναγνωσιμότητα, αλλά δυστυχώς τα σχόλια εξαφανίστηκαν απ' το site. Έχω βέβαια τα σχόλια στο disqus, αλλά δεν ξέρω πώς να τα επαναφέρω.

Ανώνυμος είπε...

για να μην τα κάνεις χειρότερα
Backup ολα στο disqus ΔΙΠΛΟ
μετά επανέφερε το Disqus ως μέθοδο σχολιασμού απο Dashboard
Διαφορετικά άστο χωρίς παλιά σχόλια!
χαχαχα

Αντωνης είπε...

Πώς το επαναφέρω από Dashboard?

Ανώνυμος είπε...

Γενικά, το μαύρο κείμενο σε λευκό φόντο διαβάζεται ευκολότερα από οτιδήποτε άλλο.
Παράταιρο το πορτοκαλί στα πλαϊνά, καλύτερα να είναι μαύρο 100%.
Μη χρησιμοποιείτε πορτοκαλί πουθενά, κάντε μια δοκιμή με βασικά χρώματα το κόκκινο, το άσπρο φόντο και το μαύρο
(δεν νομίζω ότι συνάδει το πορτοκαλί με το περιεχόμενο του μπλογκ)...

Rattus είπε...

Ελπίζω να μη σε πήρα στο λαιμό μου. :P

Μιας και μπήκες πάντως στη φασαρία, ίσως μπορείς να μεγαλώσεις λίγο και τα γράμματα. Εμένα μου φαίνονται ευχάριστα στο μάτι ιστολόγια σαν του Βυτίου.

Αντωνης είπε...

Σχόλια που προηγήθηκαν σ' αυτό το θρεντ:

cia239:

"οπότε είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η δυναμική τους, ειδικά το κατακαλόκαιρο": οι πολιτικές διεκδικήσεις δηλαδή αναιρούνται ή τα κινήματα αναχαιτίζονται απο την αύξηση της θερμοκρασίας; πότε ξεκίνησε αυτή η παράλογη ιδέα να καλλιεργείται και απο ποιούς; δημιουργείται μια τεχνητά κυκλική περίοδος, σχεδόν ιερατική (κανείς να μην αγγίξει τα μπάνια του λαού) η οποία οδηγεί στην εκτόνωση μέσω της επανάληψης μέσα στο χρόνο αλλα και της λήθης (λόγω της έκτασης)

Αντωνης είπε...

RDAntonis:

"Στόχος των ομάδων που πρωτοστατούν στις πλατείες είναι να αναδειχθεί και αυτή τη φορά το πλήθος και το πάθος των ειρηνικών διαδηλωτών σε αντιδιαστολή με την αστυνομική και παρακρατική βία που ήταν καταφανής στη διαδήλωση της 15ης Ιουνίου."

Ούτε αυτό το "ειρηνικό πάθος" το καταλαβαίνω. Το καταλαβαίνω εφόσον δεδηλωμένος στόχος των κινητοποιήσεων είναι η απλή διαμαρτυρία. Η διαμαρτυρία όμως σημαίνει αποδοχή της νομιμότητας της εξουσίας αυτού προς τον οποίο διαμαρτύρεσαι. Δεν διαμαρτύρεσαι σε αυτόν του οποίου την εξουσία αμφισβητείς, γιατί τότε δεν έχει κανένα νόημα να διαμαρτύρεσαι.

Είναι συνεπώς αποδεκτή η νομιμότητα της εξουσίας του ελληνικού κράτους και της κυβέρνησής του, και υπάρχει διαμαρτυρία για μια επιμέρους του πολιτική. Πολύ καλά. Τότε προς τι τα "Τσολάκογλου", "λαϊκοαπελευθερωτικός αγώνας", και "κατακτητές";

Αντωνης είπε...

cia239:

Μα δεν είναι δυνατόν να καλέσουν το πλήθος για "παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο έμπροσθεν του κοινοβουλίου", δεν θα ήταν αρκετά επαναστατικό και λαεγερτικό.
Άλλωστε-αν και δε παρακολουθω την ελευθεροτυπία- παρατηρώ μια άρνηση να κατονομαστούν οι "ομάδες που πρωτοστατούν στις πλατείες". Νόμιζα πως οι πλατείες είναι ακομμάτιστες και ακηδεμόνευτες.

Αντωνης είπε...

RDAntonis:

Είναι οικουμενικά υιοθετημένη η διπλή δήλωση ότι αφενός οι πλατείες είναι ακομμάτιστες και αφετέρου πρωτοστατούν σ' αυτές ακατανομόμαστες ομάδες· δεν περιορίζεται στην "Ε". Στα πλαίσια της διαφάνειας των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, φαντάζομαι.

Αντωνης είπε...

Iron10:

Άσχετο: Με όλο το θάρρος... μπήκα πρώτη φορά στο ιστολογιό σας και πράγματι έχει πολύ ενδιαφέρον .. με θέση κι άποψη .. συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος γεγονός είναι ότι έχει συνέπεια και κοινωνικοοικονομική βάση.
Τώρα το ...άσχετο... ΠΟΛΥ μαυρίλα ρε παιδιά... οι ιδέες κι απόψεις πρέπει να συνοδεύονται από ... ΦΩΣ... ''σχεδιάστε'' καλύτερα το ιστολόγιο... έχει αξία αυτό που σας λέω..

Αντωνης είπε...

MLOG:

Τα περί ειρηνικού πάθους επιστρατεύονται μάλλον για τη μαζικοποίηση του κινήματος για "να εξευρεθούν τρόποι ώστε να μην αποθαρρυνθούν οι πολίτες που θα κατέβουν στους δρόμους αν έρθουν αντιμέτωποι με απόπειρες βίαιης καταστολής από τις αστυνομικές δυνάμεις"

Για την ποιοτική εξέλιξη των συζητήσεων στις συνελεύσεις τού Συντάγματος: Τα περί ειρηνικού πάθους επιστρατεύονται μάλλον για τη μαζικοποίηση του κινήματος για "να εξευρεθούν τρόποι ώστε να μην αποθαρρυνθούν οι πολίτες που θα κατέβουν στους δρόμους αν έρθουν αντιμέτωποι με απόπειρες βίαιης καταστολής από τις αστυνομικές δυνάμεις"

Για την ποιοτική εξέλιξη των συζητήσεων στις συνελεύσεις τού Συντάγματος:

http://www.xekinima.org/arthra/view/article/aganaktismenoi-ena-kinima-poy-exei-allaksei-syneidi/

Εμφανές βέβαια το τροτσκιστικό άρωμα. Τέλειο αντίδοτο όμως στα περί κατοχής και τσολάκογλου.

Εμφανές βέβαια το τροτσκιστικό άρωμα. Τέλειο αντίδοτο όμως στα περί κατοχής και τσολάκογλου.

Αντωνης είπε...

Popie:

Οι ομάδες και τα άτομα που πρωτοστατούν είναι "ακατονόμαστα" ακριβώς επειδή δεν εμφανίζονται ως εκπρόσωποι κομμάτων. Πώς να κατονομαστούν δηλαδή; Τα ονόματά τους θέλετε;

Αντωνης είπε...

RDAntonis:

Όχι βέβαια, τι να τα κάνουμε.

Ούτε οι εμπλεκόμενοι φορείς κατονομάζονται επισήμως. Εξακολουθεί να κυριαρχεί ένα σκηνικό "κρύβομαι πίσω απ' το δάχτυλό μου." Στο όνομα του "ακομμάτιστου." Με άλλα λόγια, πολιτικό accountability μηδέν. Αυτό είναι το ζήτημα και όχι τα ονόματα.

Αντωνης είπε...

RDAntonis (Απάντηση σε Iron10):

Δοκίμασα πολλά templates και συνδυασμούς πριν καταλήξω σε αυτό, το οποίο φοβάμαι ότι δεν θέλω να αλλάξω.

Αντωνης είπε...

SylasK:

Δήλωση του Άρη Σειρηνίδη, ο οποίος διώχθηκε φρονηματικά και παρέμεινε στις φυλακές Κορυδαλλού για περισσότερο από έναν χρόνο.
Προς αποφυγή (σκόπιμων ή μη) συγχύσεων που δημιουργεί σε όσους δεν ήταν
αυτήκοοι μάρτυρες της απολογίας του Άρη η επιλεκτική και
αποσπασματική χρήση τμημάτων των λόγων του από τα αστικά ΜΜΕ,
παραθέτουμε την πολιτική του δήλωση λίγο πριν οι δικαστές και οι ένορκοι
αποσυρθούν για την απόφαση.


«Στην επίμονή σας ερώτηση για τη θέση μου ως προς τον ένοπλο αγώνα, η
απάντηση που αναμένετε είναι η δήλωση νομιμοφροσύνης. Η δήλωση
νομιμοφροσύνης στην αστική τάξη και τους εκπροσώπους της. Αυτή δεν θα τη
λάβετε από μένα ποτέ. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, σταθερά τη θέση που είχα
προβάλει στην απολογία μου. Στο οικογενειακό και πολιτικό μου
περιβάλλον, η ρήση του Μαρξ από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο ότι οι
“κομμουνιστές θεωρούν ανάξιό τους να κρύβουν τις επιδιώξεις τους για τη
βίαιη ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος” αποκαλούσε αξιακή
επιταγή.
Υπάρχει κάτι χειρότερο από τη φυλακή. Η απουσία της αξιοπρέπειας.
Καταγόμαστε από μια παράδοση αγώνα που πηγαίνει βαθιά στο παρελθόν και
προχωρά ορμητικά στο μέλλον. Και αυτή δεν πρόκειται να την πετάξουμε σαν
ένα πουκάμισο αδειανό.»

Which side are you on?

Αντωνης είπε...

Rattus:

Πάντως είναι κουραστικό στα μάτια. Ειδικά τα μακροσκελή κείμενα τα "επιλέγω" πάντα με το ποντίκι για να μπορέσω να τα διαβάσω.

Αντωνης είπε...

RDAntonis:

Καταλαβαίνω. Εναλλακτικά, copy/paste σε Word.

Ανώνυμος είπε...

ε, πολύ φως έχει...

celin είπε...

Αντωνη, εγω το προτιμω σε αυτη τη μορφη το μπλογκ,ακομα και ο διαλογος γινεται ευκολοτερα με τα σχολια να διαδεχονται χρονικα το ενα με το αλλο, στο ντισκας ειχε γινει λιγο πανικος!
Αισθητικα ηταν καλυτερο με τη προηγουμενη μορφη, αλλα εδω μου φαινεται ειναι πιο ευχρηστο για τον σχολιαστη.
Και για τον αναγνωστη.

Αντωνης είπε...

@Ανώνυμος:

Κάνε ντιμ την οθόν ή βάλε μαύρα γυαλιά (σόρι, δεν την παλεύω άλλο, μόλις μετέφερα δια χειρός 120 περίπου σχόλια).

@Celin: Φορτώνει και αρκετά πιο γρήγορα τη σελίδα πλέον.

Ανώνυμος είπε...

Κι εδώ "ανανέωση" βλέπω, τα ίδια και σε γκράνμα :) Πάντως αλλάζει και η ψυχολογία στην ανάγνωση. Το κείμενο με άσπρα γράμματα σε λευκό φόντο είναι όντως κουραστικό. Γενικότερα πάντως, αυτή η τάση να βελτιώσουμε όλοι τα blog τη νιώθω σαν ένδειξη γενικότερων αλλαγών στην κοινωνία και στη συνείδηση.

Αντωνης είπε...

Εμένα μου άρεσε το μαύρο φόντο αισθητικά και δεν με κούραζε στα μάτια, αλλά τώρα ό,τι έγινε έγινε:-)

Ανώνυμος είπε...

Μια παρατήρηση για το νεο look...
Εεεεεεεε ενίσταμαι...δεν είναι το radicaldesire άσπρο. Όχιιιι...Είναι garage punk...Και το σφυροδρέπανο δεν ταιριάζει σε πορτοκαλί φόντο. Πίσω στο παλιό. Και γρήγορα. Ντάξει, μπορεί η αναγνωσιμότητα να είναι καλύτερη έτσι αλλά από αισθητικής άποψης δεν ταιριάζει ρε αδερφέ...

Αντωνης είπε...

Πουά ασπρόμαυρο θα το κάνω μου φαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

To λευκό φόντο προσωπικά με κουράζει πολύ στην ανάγνωση, αντίθετα βέβαια με το μαύρο. Δαγκωτό λοιπόν το παλιό template.

Αντωνης είπε...

Πείτε καμιά γνώμη για τη μέση λύση που δοκιμάζω τώρα, δηλαδή ανοιχτό γκρι φόντο, πάλι με μαύρα γράμματα.

Ανώνυμος είπε...

οτιδήποτε χρώμα εκτός από πορτοκαλί και σχόλια όπως τώρα χωρις like και άλλα καλουδια για να μην ξαναμαζευτούνε "μύγες".
Για τα παλιά σχόλια άστα στο Disqus όποιος θέλει να πάει εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι και άσχημο το συγκεκριμένο, θα το συνηθίσουμε που θα πάει. Πάντως φορτώνει πιο γρήγορα η σελίδα πλέον. Έχεις σκεφτεί καθόλου να μετατρέψεις το RD σε site; Ίσως χαθεί βέβαια η αμεσότητα του blog αλλά το αρχείο είναι πλέον τεράστιο.

Αντωνης είπε...

Εννοείς όχι πορτοκαλί στο λογότυπο και τα κλικαρισμένα λινκς; Μα και πριν πορτοκαλί ήταν τα χρώματα αυτά.

Αντωνης είπε...

@ανώνυμος 2.44: Μπορεί κάποια στιγμή, ναι, αλλά δεν θέλω άλλους πονοκεφάλους με λογισμικά κλπ, σ' αυτή τη φάση.

Ανώνυμος είπε...

παραλίγο να μην το αναγνωρίσω! νομίζω το παλιο template με το ύφος του site ήταν ακριβέστατο -τώρα έχω την αίσθηση ότι σερφάρω με netscape με αυτό το γκρίζο υπόστρωμα - παρακάλω πολύ το παλιό καλό radical-look αντώνη!!

Αντωνης είπε...

OK, back to black. Το πείραμα απέτυχε.

Παρακαλώ πολύ να μην γίνουν άλλα σχόλια σχετικά με το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Σε αντίθεση με πολλούς εδώ το άσπρο κείμενο σε μαύρο φόντο μου φαίνεται πολύ πιό ξεκούραστο. Το άσπρο φόντο κουράζει τα μάτια και επιπλέον σπαταλάει ενέργεια. Μάλλον σας παρασέρνει η συνήθεια όσοι διαφωνείτε