Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Σημείο ιδεολογικής τήξης

Στο κείμενό μου "'Μάζες' και 'πρωτοπορία'" εξέθεσα συνοπτικά την διπλή διαδικασία μέσα από την οποία οι μάζες εμφανίζονται ως κριτική/αναλυτική πρωτοπορία του εαυτού τους, την ίδια στιγμή που η θεωρούμενη κριτική/αναλυτική πρωτοπορία αποκαλύπτεται ως απλή έκφανση μαζικοποιημένης σκέψης. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, έδωσα το παράδειγμα του νομπελίστα οικονομικών Χριστόφορου Πισσαρίδη. Σήμερα είδα ότι στον ιστότοπο στον οποίο αρθρογραφεί ο κύριος Πισσαρίδης, καθώς και άλλοι επιφανείς ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι, δημοσιεύτηκε το ακόλουθο απόσπασμα από κείμενο του Jacques Delpla, του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης στο Παρίσι:
Η Ελλάδα έχει μια απλή και ξεκάθαρη επιλογή:
Είτε κάνετε πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα σας ώστε να τη μετατρέψετε σε μια μοντέρνα και παραγωγική Ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό σημαίνει όχι χρεωκοπία, μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές τα επόμενα 10 χρόνια, και τέρμα στην διαφθορά, φοροδιαφυγή και νεποτισμό. Στο τέλος αυτής της προσπάθειας, η Ελλάδα θα κατέχει τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη: μια ευημερούσα και καλά διοικούμενη χώρα, πλήρως ενταγμένη στην Ευρώπαϊκή οικογένεια. Η προσπάθεια θα είναι οδυνηρή, αλλά με φως και την Ευρώπη στην άκρη του τούνελ.
Είτε η Ελλάδα κυρήσσει χρεωκοπία, εγκαταλείπει την Ευρωζώνη, υποφέρει μια άμεση ύφεση της τάξης του 10%, παραμένει παρίας στην Ευρώπη για δεκαετίες, μόνη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, και χωρις Ευρωπαίους φίλους. Αυτή η επιλογή ισοδυναμεί με πτώση χωρίς αλεξίπτωτο και κανέναν να μην μπορεί να αποτρέψει την απότομη προσγείωση!
Χωρίς αμφιβολία, τόσο ο ίδιος ο κύριος Delpla όσο και οι ακαδημαϊκοί του συνάδελφοι θα υπερασπιζόντουσαν το πιο πάνω απόσπασμα ως "εκλαϊκευση" αναλύσεων υπερβολικά τεχνοκρατικών και δυσνόητων για να είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό. Αναρωτιέμαι όμως αν αυτό που ισχύει εδώ είναι η "συνθηματολογικοποίηση" της (οικονομικής, εν προκειμένω) σκέψης με όρους βιβλίου του κατηχητικού για μαθητές τρίτης δημοτικού, ή η αποκάλυψη του γεγονότος ότι πίσω από τα γραφήματα, τους πίνακες, και τα αριθμητικά δεδομένα βρίσκεται ένας νοητικός πυρήνας τόσο τρομακτικά μονοκύτταρος, τόσο βαθιά χονδροειδής, τόσο γνήσια οπισθοδρομικός, τόσο απροκάλυπτα παιδαριώδης, ώστε να σκέφτεται με όρους που κανείς στοιχειωδώς ενημερωμένος άνθρωπος δεν μπορεί να δει χωρίς είτε να ανεβάσει πίεση είτε να σκάσει στα γέλια: "αν είστε καλά παιδάκια, η μαμά σας, που πάντοτε σας αγαπά, θα σας δεχτεί στο τραπέζι με τα άλλα καθαρά και φρόνιμα αδερφάκια σας· αλλά αν δεν είστε, θα πάτε στο κρεβατάκι σας χωρίς φαγητό και θα μετανιώσετε πικρά για τις αταξιούλες σας."

Τι είναι τρομακτικότερο στο πιο πάνω απόσπασμα, αναρωτιέται κανείς; Ότι υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν τους άλλους τόσο ηλίθιους ώστε να απαντούν στην καθημερινή καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων και κοινωνικών σχέσεων με προσβλητικά στρεβλωτικές εικόνες από διδακτικά εγχειρίδια της βικτωριανής εποχής, ή ότι η ακαδημαϊκή πρωτοπορία στις οικονομικές επιστήμες είναι στην πραγματικότητα ένα συνονθύλευμα ταυτόχρονα υπερεξειδικευμένων και διανοητικά πρωτόγονων ανθρώπων (θεσμικών idiot savants) με την δύναμη να χαράσσουν οικονομική πολιτική για όλους μας;

Ίσως όμως η θεώρηση των άλλων ως ηλιθίων να είναι το κατεξοχήν σημάδι ηλιθιότητας, και άρα να ισχύουν ταυτόχρονα και τα δύο αυτά σενάρια. Και ίσως, τελικά, αυτό που είναι τρομακτικότερο και απ' τα δύο μαζί να είναι απλώς το γεγονός ότι αν δεν ήταν η παγκόσμια οικονομική κρίση και τα αδήριτα δεδομένα της στην μέση (το πόσο απέχει στην πραγματικότητα η "καλή οικογένεια" των δυτικών οικονομιών απ' τα "κακά παιδάκια" που δεν την μιμούνται φάνηκε απ' το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε μια ασήμαντη για τους ίδιους τους Έλληνες αλλαγή προσωπικού στο υπουργείο οικονομικών σαν να πρόκειται για μείζονος σημασίας πολιτικό συμβάν), ελάχιστοι θα έβρισκαν το πιο πάνω απόσπασμα αφύσικα γελοίο για μορφωμένους ανθρώπους στον 21ο αιώνα. Όταν όμως είναι η ίδια η πραγματικότητα που δημιουργεί συνθήκες ιδεολογικής τήξης, το αξίωμα ότι πρέπει να πιστεύεις ο ίδιος στην ιδεολογία σου για να την καταστήσεις πειστική για τους άλλους έρχεται αντιμέτωπο με τα κακά νέα ότι ο μόνος που μπορείς πια να πείσεις πιστεύοντας ο ίδιος στα παράγωγα της φενακισμένης σου συνείδησης είναι ο εαυτός σου.

14 σχόλια:

Αντωνης είπε...

Αποκατάσταση σχολίων του thread:

Themis F:

Υποψιάζομαι ότι αυτό ακριβώς το δίλημμα θα είναι και το ερώτημα του δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο GAP...

Αντωνης είπε...

ni nia:

Κανονικά πρέπει να μπει σα σχόλιο στο ποστ του Λένιν, αλλά το βάζω στο πιο πρόσφατο.

Νομίζω θα σου φανεί πολύ καλό, και σαν επιλογή κειμένων, το σημερινό αφιέρωμα του Ριζοσπάστη στον Ιούνη του 1848.
Διόλου τυχαία και η συγκυρία βεβαια.
http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=19/6/2011&id=13580&pageNo=11&direction=1

Ίσως αξίζει και αναδημοσίευση.

Αντωνης είπε...

Γιάννης Τζανάκος:

Ας ξυπνήσουμε:
1) Δημοψήφισμα για Συνταγματική μεταρρύθμιση. Θέματα: α) άρση μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων-τοποθέτηση Πάγκαλου χτές υπέρ της άρσης. Όξυνση της κακοήθειας της ενδοταξικής αντίφασης δημοσίου-ιδιωτικού υπαλλήλου. β)Αξιοποίηση της αντίφασης αυτής για την ενσωμάτωση ή αποδυνάμωση του κινήματος των "αγανακτισμένων", και την συγκρότηση ενός νεοθατσερικού κοινωνικο-οικονομικού λαικο-καπιταλιστικού διαταξικού μπλοκ ενάντια στον δημόσιο τομέα ίσως και τους μετανάστες.
2) Συνέχιση της συζήτησης για την "Συναίνεση", ανάπτυξη της διεργασίας για την συμπραξη των μερίδων της άρχουσας τάξης για την παραμονή στην ευρωζώνη, με συμπληρωματικό ρόλο της αριστεράς των πλατειών αλλά και της αριστεράς της γραφειοκρατίας..

Αντωνης είπε...

RDAntonis (@Γιάννης Τζανάκος):

Πού είδες το θέμα συνταγματικής άρσης μονιμότητας δημoσίων; Δεν είδα καμία συγκεκριμένη αναφορά στο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης.

Αντωνης είπε...

Γιάννης Τζανάκος (@RDAntonis):

Νομίζω είναι προφανές πως θα θιγει, αλλά υπάρχει και η τοποθέτηση Πάγκαλου για την μερική άρση του ή την "στενή" ερμηνεία του συντ.κειμένου

Αντωνης είπε...

RDAntonis (@Γιάννης Tζανάκος):

Έχεις κάποιο λινκ για Πάγκαλο; Θα ήθελα να το δω.

Εγώ να ενημερώσω για πολιτικές τοποθετήσεις για αγανακτισμένους.

Παπαρήγα, πρώτον:

Η γ.γ. του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πολίτες που συγκεντρώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στις πλατείες, τους οποίους περιέγραψε ως τους πρώην συμμάχους πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ.

"Αυτοί που πάτησαν τα κουμπιά στο διαδίκτυο ποιοι είναι; Είναι το μεσαίο στρώμα που είχατε μια πολιτική συμμαχιών εσείς και εν μέρει η Ν.Δ. για να διασπάσετε την κοινωνική συμμαχία, να φτάσετε εκεί που φτάσατε το συνδικαλιστικό κίνημα" είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό. "Αυτοί οι πρώην σύμμαχοί σας είναι τώρα στις πλατείες και μουτζώνουν και λένε 'κρεμάλα στους 300' ή στην κάτω πλατεία που είναι οι καθηγητές πανεπιστημίων που, όχι όλοι βεβαίως, έχουν διαπρέψει σε διάφορα λόμπι… Ολο αυτό το καταστάλαγμα θα το μετατρέψετε σε δημοψήφισμα όπου θα είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη λειτουργία του πολιτικού, του κομματικού συστήματος στην Ελλάδα… Αυτά θα τα κάνετε σαν μέσο για να διαμορφώσετε νέες συμαχίες σε αντιστάθμισμα με αυτές που σπάτε τώρα…." τόνισε.

Note: Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η παρακάτω πρόταση: "Μερικοί από άλλα κόμματα πήραν το Ευαγγέλιο να ορκιστούν υπουργοί και παρατρίχα δεν έγιναν".

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=285780

Αντωνης είπε...

RDAntonis:

Τσίπρας:

"Υπάρχουν βέβαια δήθεν αντιεξουσιαστές που βλέπουν πως το σύστημα μπορεί να τρίζει χωρίς βία" είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "με μαστίγιο και καρότο" προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις των πολιτών.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εμμέσως στον Θ. Πάγκαλο, οι δηλώσεις του οποίου για τους "αγανακτισμένους" συνιστούν όπως είπε το μαστίγιο. "Ο άλλος αντιπρόεδρος είναι το 'καρότο' που θα επιδιώξει διάλογο με τις πλατείες".

"Ο κόσμος που είναι στον δρόμο διεκδικεί δύο πράγματα. Λέει όχι στα μέτρα και λέει 'Δημοκρατία τώρα'… Τις τελευταίες 20 ημέρες η Ελληνική Δημοκρατία έχει αποκτήσει και Κάτω Βουλή" τόνισε.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=285783

Note: Εντυπωσιακή η αναφορά σε "δήθεν αντιεξουσιαστές" που χαλιούνται από τη μη βία του "κινήματος."

Αντωνης είπε...

RDAntonis:

Verbatim η φράση Τσίπρα από Πέτρο Παπακωνσταντίνου (ΝΑΡ):

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Ελληνική Δημοκρατία απέκτησε μια άτυπη «Κάτω Βουλή» των δρόμων και των πλατειών, η οποία δεν ξέρει ακόμη τι θέλει, ξέρει όμως πολύ καλά τι δεν θέλει: Δεν θέλει τα Μνημόνια Ι και ΙΙ, την κοινωνική καταστροφή και το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα. Μια «Κάτω Βουλή», η οποία δεν μπορεί να επιβάλει πολιτική κατεύθυνση, τείνει όμως να ασκεί ντε φάκτο «βέτο» επί θεμελιωδών κυβερνητικών αποφάσεων· και παρότι δεν θέλει, ούτε μπορεί, να λύσει το πρόβλημα διακυβέρνησης, ενδέχεται να συμβάλει καταλυτικά στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μη βλέπει την εκθετικά αυξανόμενη ζήτηση για νέους, άφθαρτους ανθρώπους, νέες πολιτικές προτάσεις και νέους πολιτικούς σχηματισμούς, που θα βγάλουν την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής ομηρίας και της εθνικής ταπείνωσης.

http://parallhlografos.wordpress.com/2011/06/19/η-ελληνική-δημοκρατία-απέκτησε-κάτω-β/

Αντωνης είπε...

anonymous:

Ο ιστότοπος που αναφέρεις συμπεριλαμβάνει στους συνεργάτες του, εκτός του κ. Πισσαρίδη, και τον κ. John Geanakoplos, ο οποίος είναι συν-διευθυντής του προγράμματος ελληνικών σπουδών στο Γέιλ με τον έτερο κατάπτυστο "διαννοούμενο" κ. Stathis Kalyvas. Τυχαίο; Δε νομίζω...
http://www.yale.edu/macmillan/hsp/people.html

Αντωνης είπε...

RDAntonis:

Εξαιρετικά διαφωτιστικές οι συζητήσεις που έγιναν σε

α) Παραλληλογράφο: http://parallhlografos.wordpress.com/2011/06/17/που-ήταν-χθες-οι-αγανακτισμένοι/
β) Avant Garde Symphony Orchestra: http://avantgarde2009.wordpress.com/2011/06/16/που-ήταν-χθες-οι-αγανακτισμένοι/#comments

με αφορμή το ίδιο κείμενο, το οποίο δεν αναδημοσίευσα γιατί δεν άντεχα να απαντώ σε άλλα 200 σχόλια εδώ :P

Αντωνης είπε...

Γιάννης Τζανάκος (@RDAntonis):

Δυστυχώς δεν έχω φίλε, αλλα μπορείς να το βρείς,νομίζω σε κάποιο κανάλι...δεν σου κρύβω φίλε πως φοβάμαι πως οι φόβοι μου για ρατσιστική αντιμετώπιση των δημ.υπαλλήλων θα επιβεβαιωθούν...

Αντωνης είπε...

Rakis (@Γιάννης τζανάκος, @RDAntonis):

http://www.i-live.gr/th-pagkalos-meriki-arsi-monimotitas/

Αντωνης είπε...

Cnt1936:

Μέσα σε όλα θα ήθελα να προσθέσω την εκμετάλλευση ψευδών ειδήσεων από το ΣΥΝ, στη λογική της γραμμής "καταδικάζουμε τους αντιεξουσιαστές της βίας".
Μπήκαν στο γαιτανάκι διάφορων διαδόσεων απο ακροδεξιά μπλόγκ -που μίλαγαν για "Βρετανούς πράκτορες" "παρακράτος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αναρχικών" και άλλα τέτοια γραφικά- σε όλα τα κανάλια τύπου alter κλπ.. Όπως αποδείχτηκε ο μόνος ασφαλίτης που πιάστηκε στη πορεία ήταν από αναρχικούς ο οποίος και σαπίστηκε στο ξύλο. Προς τιμήν του ο Ριζοσπάστης δεν τα έριξε στους κακούς "αναρχικούς" και έγραψε την αλήθεια.
Μπροστά στην πολιτική σκοπιμότητα κανείς δεν έψαξε να βρει ποιος διέδιδε και διαχειρίζονταν τη "πληροφορία".

Το άρθρο του Ριζοσπάστη με τη περιγραφή των γεγονότων:

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6302347&publDate=16%2F6%2F2011

Το δικό μου άρθρο για το πως έγινε η διασπορά ψευδών ειδήσεων που δεν χάλασε μερικούς και από την Αριστερά( χωρίς να τους χρεώνω ότι ήξεραν περί τίνος πρόκειται):
http://wp.me/p1pa1c-aN3

Αυτό που δεν αντέχω άλλο είναι το τσίρκο πολιτικής σκοπιμότητας που έχει στηθεί στο Σύνταγμα. Αν και ήμουν από την αρχή και το στήριξα και με τη παρουσία μου και με το όποιο γράψιμο μου, δεν γίνεται να αυτολογοκρίνομαι κιόλας για χάρη του "πλήθους". Και δεν μιλάω και με όρους πρωτοπορίας πανάθεμα με.
Ευχαριστώ για το χώρο.

Ένας ελευθεριακός.

Αντωνης είπε...

RDAntonis (@Cnt1936):

Θενκς για την μαρτυρία, φίλε. Συμφωνώ με όσα παρατηρείς.