Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Μολότωφ κοκτέιλ #13

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να παρεμποδίσεις την ταξική συνείδηση όταν οι αντικειμενικές συνθήκες είναι τέτοιες που να ευνοούν την ανάπτυξή της:

Ο πρώτος είναι να ενθαρρύνεις τους ανθρώπους να ονειρευτούν πρόωρα τους εαυτούς τους ως μαχητές οδοφραγμάτων ακριβώς όσο χρειάζεται ώστε να ξυπνήσουν ανακαλύπτοντας απογοητευμένοι ότι έχουν απλώς αποκοιμηθεί με τις πυτζάμες τους στον καναπέ. Η αίσθηση ντροπής που δημιουργεί μια τέτοια ανακάλυψη είναι πρώτης τάξεως ψυχικό υλικό για την κατασκευή αντιδραστικών υποκειμένων. Για αυτό είναι επιτακτικό να εξυψώσεις τους ανθρώπους αυτούς ψεύτικα στο παν ώστε να μπορέσεις μετά να τους συνθλίψεις αποτελεσματικότερα ως τίποτα.

Ο δεύτερος είναι να ενθαρρύνεις την φαντασιακή σύγχυση ταξικών θέσεων. Ο Ανατόλ Φρανς, όπως παρατηρούσε ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, σάρκαζε την νομική ουδετερότητα του κράτους με την ειρωνικότατη διατύπωση "Απαγορεύεται και στους πλούσιους και στους φτωχούς να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες". Σήμερα όμως το ψεύδος μιας ισομερούς και συνεπώς εξισωτικής απαγόρευσης της άστεγης ζωής σε αυτούς που έχουν σπίτια και σε αυτούς που δεν έχουν, έχει αναχθεί στην τρίτη δύναμη. Σήμερα επιβάλλεται στους πλούσιους να κοιμούνται άστεγοι όπως οι φτωχοί, έστω και για λίγο. Φτάνει κανείς να μην μπορεί πια να δει τίποτε στη φτώχεια το οποίο δεν είναι ικανό να αντέξει ο εξίσου "θυματοποιημένος" από την σκληρή οικονομική πραγματικότητα πλούτος. 

Είμαστε όλοι επαναστάτες! (κανείς δεν είναι επαναστάτης!)
Είμαστε όλοι προλετάριοι! (κανείς δεν είναι προλετάριος!)
Αυτές είναι οι δύο μορφές υποκειμενικής παρεμπόδισης της ταξικής συνείδησης στην πρώιμη εποχή της παγκόσμιας καπιταλιστικής ύφεσης.

6 σχόλια:

Αντωνης είπε...

Αποκατάσταση σχολίων:

Crisleonti:

Ξεκινησε κι ο Καζακης την Σπιθα του, http://dimitriskazakis.blogspot.com/2011/06/blog-post_18.html, ενδιαφερον εχουν και τα σχολια.
"Αυτό είναι σήμερα το κυρίαρχο εθνικό, πατριωτικό και συνάμα ταξικό καθήκον για τον εργάτη, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο.
Ένα τέτοιο μέτωπο δεν μπορεί να είναι υπόθεση οργανώσεων, ή κομμάτων,
αλλά αφορά το σύνολο του λαού πέρα και πάνω από κομματικές τοποθετήσεις
και εντάξεις. Ούτε μπορεί να συγκροτηθεί ως άθροισμα οργανώσεων, ή ως
μέσος όρος πολιτικών ιδεολογιών"Παλιο ανδρεοπαπανδρεϊκο ΠΑΣΟΚ. Δοκιμασμενη συνταγη. Σιγα που δε θα εκανε κομμα κι ο Καζακης. Λιγο πριν την προκηρυξη εκλογων, τυχαιο? Δε νομιζω.

Αντωνης είπε...

RDAntonis:

Μα το είχε προαναγγήλει, αν θυμάσαι, στην επιστολή αποχώρησης από τη συμβουλευτική του ΣΠΙΘΑ.

Εξ ορισμού, τα μορφώματα που δεν βρίσκονται στο κοινοβούλιο θα εκμεταλλευτούν την "υπερκομματική" και "ενωτική" ρητορική των ημερών. Εδώ προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν κάποια από αυτά που βρίσκονται μέσα στο κοινοβούλιο!

Ενδιαφέρουσα από κριτική σκοπιά η νήξη σου για παλιό ανδρεοπαπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. Όντως, νομίζω ότι αυτό που αποσυντέθηκε στην εποχή Σημίτη λογικό είναι, τώρα που ο "εκσυγχρονισμός" προσέκρουσε σε ύφαλο τεραστίων διαστάσεων, να επιχειρεί να επανέλθει στο προσκήνιο--και πάλι, βέβαια, σε αντιδιαστολή με τον μαρξιστικό πολιτικο-οικονομικό λόγο και ως εναλλακτική σε αυτόν.

Αντωνης είπε...

Crisleonti:

Συμφωνω μεχρι τελειας με τα γραφομενα σου.

Αντωνης είπε...

περαστικός:

καλά τα λες

αλλά γιατί το σφυροδρέπανο;
σκέτη η κόκκινη σημαία δε σου κάνει;
παραπέμπει σε άλλα το ρημάδι..
κόκκινη νέτη-σκέτη λέω γω

συντροφικά

Αντωνης είπε...

RDAntonis:

Έχω απαντήσει στο ίδιο ερώτημα λίγο παλαιότερα.

Έχεις δει ανθρώπους στο Μπαγκλαντές πώς κομματιάζουν τα καράβια για παλιοσίδερα μέσα σε λασπωμένες ερήμους; Επειδή υπάρχουν υπάρχει και το σφυροδρέπανο.

Αντωνης είπε...

μΑστός:

http://tvxs.gr/node/87335 [απαγόρευση της σοβιετικής σημαίας με το σφυροδρέπανο στην Ουκρανία]