Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Πυρηνικό θρίλερ στην Ιαπωνία

Kατ' εξαίρεση αναδημοσιεύω είδηση από την διεθνή επικαιρότητα, για ευνόητους νομίζω λόγους:


Νέα έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί, αυτή τη φορά στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα τραυματίζοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους ο ένας εκ των οποίων σοβαρά, ενώ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji, το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί και το επίπεδο του ύδατος μειώνεται στον αντιδραστήρα 2. Χθες έκρηξη είχε σημειωθεί και στον αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού εργοστασίου. Επίσης σήμερα εντοπίστηκαν τα πτώματα 2.000 αγνοουμένων στην περιοχή Μιγιάκι στην βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων, από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή, μπορεί να φτάσει και τις 10.000.

Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδα μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις εκρήξεις, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι "πολύ μικρή".

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφαλείας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από την συγκέντρωση υδρογόνου, ενώ σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες των ειδικών συνεργείων που πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση των 8,9 Ρίχτερ την Παρασκευή.

Ωστόσο, το μεταλλικό κέλυφος του αντιδραστήρα υπ'αριθμόν 3 του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έπαθε περαιτέρω ζημιές από τον ισχυρό μετασεισμό της τάξης των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με όσα ανέφερε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας στο κανάλι τα Νέα του Κιότο.

Στη Βιένη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) επιβεβαιώσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο 3 δεν έχει υποστεί ζημίες από τη σημερινή έκρηξη στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο. 3. "Ο θάλαμος ελέγχου του αντιδραστήρα No. 3 παραμένει σε λειτουργία", αναφέρεται σε ανακοίνωση της IAEA.

Επτά ανθρωποι που αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις σήμερα στο κτίριο του Αντιδραστήρα 3 βρέθηκαν και οι έξι από αυτούς έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. Ακόμη 4 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής.

Όσον αφορά στον αντιδραστήρα Νο.2, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο έκρηξης, λόγω συσσώρευσης υδρογόνου -όπως έγινε στους άλλους δύο αντιδραστήρες του εργοστασίου- καθώς μία τρύπα που έχει ανοίξει εμπδίζει τη συσσώρευση του έυφλεκτου αερίου.

Σύμφωνα με ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που επικαλούνται δηλώσεις εκπροσώπου της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power, το επίπεδο του νερού στον πυρηνικό αντιδραστήρα 2 μειώθηκε εκ νέου, κάτι που εμποδίζει την ψύξη των ράβδων καυσίμου του αντιδραστήρα.
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: