Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις...

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση παρατηρούσα, μεταξύ άλλων:
όπως μαρτυρά η εξέλιξη από την πρώτη μορφή του Μνημονίου στην τέταρτη, δεν διαφαίνεται καμία ικανοποίηση από την πλευρά του κεφαλαίου για τις συνεχείς και πειθήνιες υποχωρήσεις της κοινωνικής πλειοψηφίας στις όλο και πιο άγριες απαιτήσεις του. Όχι, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι κεφαλαιοκράτες θυμώνουν όλο και περισσότερο για την βραδύτητα με την οποία η κοινωνία και οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους, ωσάν η όλο και μεγαλύτερη πίεση την οποία ασκούν να τους ανοίγει απλώς την όρεξη για περισσότερη καταπίεση πάνω στις μάζες. Θα ήταν φενάκη, επιπλέον, να θεωρεί κανείς ότι σκοπός της πίεσης αυτής είναι η "αναστύλωση" της καπιταλιστικής οικονομίας που κατέρρευσε το 2007-08. Θα ήταν μνημειωδώς ανόητοι οι κεφαλαιοκράτες αν θεωρούσαν ότι η πλήρης ασφυξία, για παράδειγμα, που επιβάλλουν τα μέτρα λιτότητας στους παραγωγείς που κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο, αποτελούν μέτρο "εξυγίανσης". Είναι ηλίου φανερότερο ότι η "δημιουργική καταστροφή" για την οποία μιλούσε ο Schumpeter έχει απλώς μεταμορφωθεί σε "καταστροφική καταστροφή" για τον απλούστατο λόγο ότι αδυνατεί πλήρως να στηρίξει την δημιουργία νέων πεδίων παραγωγικής συσσώρευσης. Όχι, αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα από την σκοπιά των κινήσεων του κεφαλαίου δεν είναι μια προσπάθεια να σωθεί ο καπιταλισμός. Είναι, αντίθετα, μια προσπάθεια να καταστραφεί ολοσχερώς το ιστορικό του πλαίσιο, αφήνοντας όρθιους μόνο τους πυλώνες αυτούς που είναι απαραίτητοι για την συσσώρευση κέρδους.
Πριν λίγα λεπτά διάβασα τα νέα από τον οίκο Moody's:
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service ανακοίνωσε την Καθαρά Δευτέρα πως υποβαθμίζει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδος, από το Β1 στο Ba1.
Μάλιστα δεν απέκλεισε να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της.
Η Moody's αποδίδει την απόφασή της σε τρεις λόγους:
*Πρώτον, στο γεγονός ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούνται για την σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα και ανοικτά σε σημαντικούς κινδύνους εφαρμογής, παρά την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί.
*Δεύτερον, στο γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στη συλλογή εσόδων.
*Τρίτον, στο γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύσουν τη συνέχιση παροχής στήριξης από επίσημες πηγές μετά το 2013 να αντικατοπτρίσουν κριτήρια ρευστότητας που η χώρα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει και να οδηγήσουν σε αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους.
Οργή στο υπουργείο Οικονομικών
Η ανακοίνωση του Moody's, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο χαρακτήρισε την υποβάθμιση "εντελώς αδικαιολόγητη".
Σύμφωνα με το υπουργείο, η υποβάθμιση δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά.
Το υπουργείο τονίζει ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης βασίζεται αποκλειστικά στους εκτιμώμενους κινδύνους του προγράμματος και της διεθνούς κατάστασης. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί απλώς αναφέρεται στην ανακοίνωση αλλά δεν συνυπολογίζεται στην ανάλυση ούτε στις θετικές προοπτικές που αυτή δημιουργεί για την οικονομία.
"Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή απόφαση της Moody’s σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφού συνεχίζει να αντλεί κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης. Επιπλέον, η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει λάβει όλες τις αναγκαίες πρόνοιες για την διαφύλαξη της σταθερότητας και την άντληση ρευστότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα" καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Η απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες - στο B1 από το Ba1 - έγινε βασική είδηση στα μεγάλα διεθνή οικονομικά πρακτορεία.
Εκτοξεύονται τα Spread
Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι μετά από την ανακοίνωση του οίκου σημειώθηκε άνοδος του spread των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά 4 μονάδες βάσης στις 901 μονάδες βάσης (9,01 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στα 1,3975 δολάρια, αφού προηγουμένως είχε φθάσει τα 1,40 δολάρια.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας στην ανακοίνωση του οίκου Moody’s, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα σημεία της, τα οποία χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη την απόφαση του οίκου και τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη πιο αποτελεσματικής ρύθμισης των οίκων αξιολόγησης.
Νέα δημοπρασία την Τρίτη
Εν τω μεταξύ, το ελληνικό δημόσιο, προχωρά σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας την Τρίτη, με στόχο την άντληση 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η δημοπρασία γίνεται σε κλίμα αβεβαιότητας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης και το πρόβλημα χρέους χωρών όπως η Ελλάδα.
Πηγή: News 247
Μού είναι πραγματικά αδιανόητο το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κυρίαρχη ακόμη, καθώς μπήκαμε στον Μάρτιο του 2011, η αντίληψη ότι η τιμωρία της κοινωνίας θα είναι δίχως τέλος --ότι όσο περισσότερο έδαφος δώσει, τόσο περισσότερο θα βλέπει το κεφάλαιο να εξαγριώνεται μαζί της, να ζητά επιτακτικά περισσότερα, να σφίγγει την τανάλια ακόμη πιο πολύ. Μού είναι αδιανόητο ότι η ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα η ελληνική κοινωνία που έχει δοκιμάσει όσο λίγες ευρωπαϊκές την γεύση που θα έχει το εγγύς τουλάχιστον μέλλον, εξακολουθεί να εξαπατά τον εαυτό της σχετικά με τη βιωσιμότητα του ιστορικού καπιταλισμού. Μια τέτοια αντίληψη δεν μπορεί να στηριχτεί πουθενά, παρά μόνο σε κάποιου είδους παρανοϊκό σενάριο που θέλει τον κόσμο όλο να συνομωτεί εναντίον της Ελλάδας από ανθελληνικό μένος. Το κέρδος πρέπει να βγει και θα βγει από αυτούς που είναι περισσότερο παγιδευμένοι στο χρέος με τις πιο ακραίες μεθόδους κερδοσκοπικής απληστίας και χωρίς καμία προσωπική εχθρότητα. Ας γίνει επιτέλους κατανοητό ότι η εξαθλίωση της χώρας είναι αναπόδραστη νομοτέλεια μέσα στο υπάρχον συστημικό πλαίσιο διότι δεν αποτελεί βούληση των παγκόσμιων κεφαλαιοκρατών καμία διάσωση και καμία αναστύλωση των οικονομιών που καταρρέουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: