Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Οι Τουρκοκύπριοι διαδηλώνουν ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η Τουρκία

Oι Τουρκοκύπριοι διαδηλώνουν ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η Τουρκία
Μτφρ.: Radical Desire

Λευκωσία, 2 Μαρτίου

Δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκυπρίων διαδήλωσαν την Τετάρτη στο βόρειο τμήμα της διχοτομημένης πρωτεύουσας της Κύπρου, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα μέτρα λιτότητας που ετοίμασε η Τουρκία. Πρόκειται για την δεύτερη διαδήλωση από τα τέλη Ιανουαρίου.

Το συλλαλητήριο έφερε πολιτικές προεκτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και την Άγκυρα.

Οι οργανωτές είπαν στους δημοσιογράφους ότι ένα πλήθος που υπολογίζεται μεταξύ 40-50.000 συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Ινονού σε ανταπόκριση στο κάλεσμά τους να διαμαρτυρηθεί για τις περικοπές μισθών και συντάξεων και την διακοπή ενός μισθοδοτικού συστήματος που συνδέεται με το κόστος διαβίωσης.

Κάποια τμήματα του πλήθους έφεραν τις λευκές, χρυσές και πράσινες σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες συλλέχθηκαν γρήγορα από αστυνομικούς.

Μια κυπριακή σημαία που υψώθηκε στο συλλαλητήριο έγραφε: "Αυτή είναι η σημαία μας."

Σε περιστατικό που προηγήθηκε του συλλαλητηρίου, οι αστυνομικοί ήρθαν σε σύγκρουση με περίπου 150 διαδηλωτές που έφεραν κυπριακές σημαίες έξω από τα γραφεία μιας τουρκοκυπριακής εφημερίδας που προπαγανδίζει το τέλος της τουρκικής κατοχής.

Συγκεντρώθηκαν εκεί σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον εκδότη της, ο οποίος δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του την περασμένη εβδομάδα. Δύο πυροβολισμοί έπεσαν στην πόρτα του γραφείου του την Παρασκευή, και ένα σημείωμα το οποίο άφησε ο δράστης έλεγε ότι την επόμενη φορά θα ήταν ο ίδιος ο εκδότης ο στόχος.

Οι διαδηλωτές εκπροσωπούσαν μια πλατφόρμα που συγκέντρωσε κάτω από την ίδια ομπρέλα πάνω από 40 συνδικάτα και ΜΚΟ.

Έφεραν λάβαρα που έγραφαν "Πάρτε το πακέτο σας και εξαφανιστείτε", "Είμαστε Τουρκοκύπριοι και αυτή είναι η χώρα μας", και "Κάτω τα χέρια από τους Τουρκοκύπριους."

"Είμαστε Τουρκοκύπριοι και θέλουμε να είμαστε αφεντικά στη χώρα μας", δήλωσε μια διαδηλώτρια. "Είμαστε κύπριοι πολίτες και έχουμε κάθε δικαίωμα να θέλουμε να είμαστε ευρωπαίοι πολίτες με ίσο στάτους" πρόσθεσε.

Παρόμοια συνθήματα και δηλώσεις σε παρόμοιο συλλαλητήριο στις 26 Ιανουαρίου είχαν προκαλέσει την οργή του τούρκου πρωθυπουργού Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων τούρκων αξιωματούχων. Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε πει ότι η Τουρκία "ταϊζει" τους Τουρκοκύπριους και τους κατηγόρησε ότι είναι αχάριστοι στην μητέρα πατρίδα.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την μήνι των Τουρκοκυπρίων. Οι διαδηλωτές του συλλαλητηρίου της Τετάρτης σφύριζαν αποδοκιμαστικά και γιουχάιζαν στο άκουσμα του ονόματος του τούρκου πρωθυπουργού και των αξιωματούχων της κυβέρνησής του που συνδέονται με το πακέτο μέτρων λιτότητας.

Είπαν πως τα χρήματα που δίνει η Τουρκία έχουν ως στόχο την στήριξη των εποίκων από τα τουρκικά ενδότερα, οι οποίοι υπολογίζεται πως είναι περισσότεροι από τον ντόπιο τουρκοκυπριακό πληθυσμό.

Η Τουρκία δίνει 600.000 δολάρια ετησίως για να στηρίξει την οικονομία του αυτοανακηρυχθέντος κράτους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: