Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Μενού από σφαλιάρες

OΡΕΚΤΙΚΟΝ: Σφαλιάρες με προσιούτο και καρπάτσιο

Αθήνα
Το «πράσινο φως» για την τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσαν οι επιθεωρητές ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ την Παρασκευή, συνοδεύοντάς το όμως με αυστηρές συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες η Αθήνα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του μνημονίου.

Προτείνουν δε γιγαντιαίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ για το διάστημα 2011-2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθούν με αυτόν τον τρόπο μέχρι το 2012.

«H Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015» είπε ο Σ.Ντερούζ.

Στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών για το τι περιλαμβάνει η τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπεται: «ολοκλήρωση της καταγραφής και της δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου συμμετοχών και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η συνολική είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015 εκ των οποίων τα 15 δισ. έως το 2012»

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας αναγνώρισαν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει δραστικές περικοπές δαπανών στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, τόνισαν ότι πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών.

«Το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πάουλ Τόμσεν, όπως αναφέρει το Reuters.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΕΕ Σερβάζ Ντερούζ, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015, έναντι προηγούμενου στόχου για 7 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013.

«Η κυβέρνηση είναι πολύ αισιόδοξη ότι αυτό το πόσο των 15 δισ ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια και τα 35 δισ μετά είναι εφικτό» είπε ο κ. Ντερούζ και πρόσθεσε:

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα […]

» Για να βοηθήσουμε στην μείωση του δημοσίου χρέους και να στηρίξουμε μεγαλύτερες επενδύσεις και ανάπτυξη, είναι σημαντικό να ενισχύσει τις ιδιωτικοποιήσεις.»


SOUP DU JOUR: Γκασπάτσο σφαλιάρας με ψιλοκομμένη τουμπεκί


Αθήνα
Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και περαιτέρω διευκόλυνση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για άρση κάθε εμποδίου και καθυστέρησης στην εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων ζήτησαν να ενημερωθούν αναλυτικά για την ταχύτητα της εφαρμογής τους, για τις προβλέψεις του νόμου σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των εργαζομένων για την κατάρτιση επιχειρησιακών συμβάσεων και για τον ρόλο των γνωμοδοτήσεων από τα θεσμοθετημένα όργανα, όπως του ΣΕΠΕ.

Η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε για το περιεχόμενο της απλής γνωμοδότησης του ΣΕΠΕ, ενώ ενημέρωσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης επιτάχυνση των δικονομικών διαδικασιών σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων, που σήμερα απαιτεί περίπου οκτώ μήνες.

Προς το παρόν οι επικεφαλής της τρόικας δεν ζήτησαν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, αλλά το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και θα επανέλθουν στην επόμενη συνάντηση μετά από τρεις μήνες.

Στελέχη του υπουργείου επανέλαβαν από την πλευρά τους ότι οι νόμοι που έχουν ψηφισθεί επαρκούν και αυτό θα αποδειχθεί όταν αρχίσει η πλήρης εφαρμογής τους.

Ανησυχία εκφράστηκε από την τρόικα και σε ό,τι άφορα την επέκταση της κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

Για το θέμα αυτό το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι θα θεσπισθούν αντικειμενικά κριτήρια που θα προβλέπουν ποιές περιπτώσεις κλαδικών συμβάσεων θα επεκτείνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα επεκτείνονται κλαδικές συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις πολύ πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σχετική σύγκλιση απόψεων υπήρξε σε ότι αφορά τις εξελίξεις και την πορεία των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ που τονίζει ότι τα περιθώρια ανοχής έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

Επιχειρησιακές συμβάσεις και ελαστικοποίηση

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν τα θέματα των ρυθμίσεων που αφορούν στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα οποία αποτελούν δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Το υπουργείο Εργασίας, θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από το νόμο Λοβέρδου, για την δοκιμαστική πρόσληψη ενός έτους και τον υπολογισμό των υπερωριών είναι επαρκείς.

Η τρόικα δεν ζήτησε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ούτε έθεσε χρονοδιαγράμματα, όμως η συζήτηση παραμένει, σε τεχνικό επίπεδο, ανοιχτή και η τρόικα θα μπορεί να εισηγηθεί συγκεκριμένες προτάσεις στην επόμενη συνάντηση, μετά τρεις μήνες.

Στελέχη του Υπουργείου Εργασίας τόνιζαν πάντως ότι υπάρχει «κόκκινη γραμμή» και αυτή είναι οι ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται από το ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο, άποψη που φαίνεται πως αποδέχονται και οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων επιβεβαιώθηκε και από τις δυο πλευρές η βούληση να προχωρήσει η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ταχύτητα της εφαρμογής και ζήτησαν να ενημερωθούν για τον ρόλο των γνωμοδοτήσεων από τα θεσμοθετημένα όργανα, όπως του ΣΕΠΕ στην περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην ουσία της γνωμοδότησης του ΣΕΠΕ, η οποία είναι απλή γνωμοδότηση με βάση της ρυθμίσεις του νόμου και ενημέρωσε τους ελεγκτές για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ ως ελεγκτικού μηχανισμού και τις εξελίξεις στον Οργανισμό Διαιτησίας όπου φαίνεται να καταλήγουν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την συναινετική επιλογή του νέου προέδρου.

Από την πλευρά της, η τρόικα εξέφρασε επιφυλάξεις για τα εμπόδια που ενδέχεται να θέτουν οι προβλέψεις του νόμου για την εκπροσώπηση των εργαζομένων στην κατάρτιση των επιχειρησιακών συμβάσεων, εφόσον πολλές επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζομένους και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αναγνώριση των εργατικών σωματείων από τα δικαστήρια, διαδικασία που σήμερα απαιτεί περίπου οκτώ μήνες.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ενημερώθηκαν από την κυρία Κατσέλη για την ανάγκη μεγαλύτερης πληροφόρησης των ενδιαφερομένων από τους κοινωνικούς εταίρους για το περιεχόμενο και τον τρόπο εφαρμογής του νέου θεσμού (με δεδομένο ότι 1000 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει ενημέρωση από το ΣΕΠΕ) και για την πρωτοβουλία της υπουργού να ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης επιτάχυνση των δικονομικών διαδικασιών σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στελέχη του υπουργείου σημειώνουν πάντως ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στην κατοχύρωση της συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων.

Συζητήθηκε επίσης και το θέμα του δικαιώματος του υπουργού Εργασίας για την επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων, και οι ελεγκτές ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία της υπουργού να ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους προτάσεις για την αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και την δημιουργία αντικειμενικών κριτηρίων για την εφαρμογή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα επεκτείνονται κλαδικές συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις πολύ πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ ρόλο στις γνωματεύσεις πρόκειται να διαδραματίσει και το ΣΕΠΕ.

Στο επίκεντρο οι επικουρικές συντάξεις

Σύγκλιση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων της τρόικας διαπιστώθηκε στα θέματα που αφορούν στο Ασφαλιστικό.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, θεωρούν ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ότι η τρόικα αναγνώρισε ότι με βάση τις αναλογιστικές μελέτες της κύριας σύνταξης, (για τα τρία μεγάλα Ταμεία) τα αποτελέσματα είναι θετικά για τη βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2060, και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις κύριες συντάξεις.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν πάντως να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία, ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΤΕΑΔΥ και Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, οι οποίες θα πρέπει να κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Ανάλογα δε με τα αποτελέσματα θα δρομολογηθούν αλλαγές σε όποια Ταμεία χρειασθεί από τις αρχές του 2012, ενώ θα δρομολογηθούν και οι περαιτέρω αναγκαίες ενοποιήσεις.

Τα στελέχη της τρόικας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της ενοποίησης των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων η οποία ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και την πορεία της συγκρότησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας και τάχθηκαν υπέρ των μεταρρυθμίσεων χωρίς καθυστερήσεις.

Ενημερώθηκαν επίσης για το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του διαγωνισμού για την υποστήριξη της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ζήτησαν την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάπτυξη του σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στους υπόλοιπους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών.


ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟΝ: Σφαλιάρες σωτέ με σάλτσα από σπαράγγι και καβουρντισμένη ψίχα από σφαλιάρες


Αθήνα
Την αγορά των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε χαμηλές τιμές με τη χρήση πόρων που μπορούν να αντληθούν από την πώληση κρατικής περιουσίας πρότεινε ο σύνδεσμος της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τις προοπτικές των οικονομιών της ΝΑ Ευρώπης, επισήμανε την ανάγκη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, μέσω της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών που θα αυξήσουν τη ανταγωνιστικότητα, της αύξησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και της μείωσης της σπατάλης.

Το Δημόσιο μπορεί να ιδιωτικοποιήσει εταιρείες που έχει στην κατοχή του και να πουλήσει ακίνητη περιουσία, διοχετεύοντας τα κεφάλαια που θα αντλήσει στην επαναγορά μέρους του δημόσιου χρέους, ώστε να ξεκινήσει πιο γρήγορα η αποκλιμάκωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ, είπε.

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη αξιόπιστης στατιστικής απεικόνισης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν με ακρίβεια τους αριθμούς, γεγονός που υπονομεύει την εμπιστοσύνη.

Ο κ. Τράα τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών εργασίας και υπηρεσιών, της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της αλλαγής της φορολογικής νομοθεσίας ώστε να γίνει πιο δίκαιη και του αποτελεσματικότερου ελέγχου των δαπανών.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο πελατειακό κράτος, συνιστώντας «less φακελάκι», όπως είπε χαρακτηριστικά..

Ακόμα, υποστήριξε πως ο κανόνας των 5 αποχωρήσεων προς 1 πρόσληψη στο Δημόσιο και το «πάγωμα» των μισθών δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμες λύσεις για τη μείωση των κρατικών δαπανών, καθώς δημιουργούν «στρεβλώσεις».

Ο κ. Τράα τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας και το Ασφαλιστικό, ενώ τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας πως «το κράτος δεν πρέπει να διοικεί επιχειρήσεις, πόσω μάλλον τράπεζες».

Παρ' όλα αυτά, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Η οικονομία της Ελλάδας είναι σαν μια μεγάλη Mercedes με μια μεγάλη μηχανή, που όμως πηγαίνει μόνο με 20 μίλια την ώρα επειδή η μηχανή της είναι μπλοκαρισμένη. Πρέπει να ξεμπλοκάρουμε αυτή τη μηχανή για να μπορέσει να επιταχύνει στα 100 μίλια την ώρα», σημείωσε.


ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΝ: Σφαλιάρες γλασέ με φέτα πεπόνι και παγωτό σφαλιάρα


Αθήνα
Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου, να υλοποιήσει ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να αναδιαρθρώσει τις εγχώριες τράπεζες πριν επιστρέψει στις αγορές, είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Ελλάδα Σερβάζ Ντερούζ, την Παρασκευή.

Χαρακτήρισε λοιπόν «μάλλον ζοφερές» τις προοπτικές για επιστροφή φέτος, ενώ «ερωτηματικό μένει ακόμη» και το αν θα τα καταφέρει το 2012.

Οι αγορές θέλουν να δουν την Ελλάδα να περικόπτει το χρέος της μέσω ιδιωτικοποιήσεων, υποστήριξε ο Ντερούζ και προέβλεψε ότι από τα 50 δισ. ευρώ (που είναι βάσει μνημονίου Νο4 ο νέος στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το διάστημα 2011-15) τα 35 δισ. ευρώ θα προκύψουν από δημόσια ακίνητη περιουσία και τα 10 δισ. ευρώ από πώληση μετοχών σε ΔΕΚΟ.

«Οι προοπτικές για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2011 είναι μάλλον ζοφερές», είπε ο Σερβάζ Ντερούζ την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης της τρόικας στην Αθήνα.

«Ερωτηματικό μένει ακόμα και πάνω από το εάν θα μπορέσει να επιστρέψει το 2012, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από το διεθνές περιβάλλον», συμπλήρωσε.

«Το τεστ της αλήθειας για το πρόγραμμα θα είναι είναι το εάν θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές [...] αυτό πρέπει να γίνει πάνω σε σωστές βάσεις» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Ντερούζ οι αγορές επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να περικόπτει το χρέος της μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Παράγοντα-κλειδί, κατά τη γνώμη του, για την επιστροφή στις αγορές αποτελεί και η αναδιάρθρωση των τραπεζών.

«Οι τράπεζες, τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι δημόσιες, πρέπει να αναδιαρθρωθούν. Έχουν έλλειψη ρευστότητας, χρειάζονται απομόχλευση και αναδιάρθρωση», είπε ο κ. Ντερούζ.

Πρόκληση αποτελεί, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν και η επίτευξη του νέου στόχου για τις αποκρατικοποιήσεις. «Δεκαπέντε δισεκατομμύρια για το 2011-2012 είναι μια καλή εκτίμηση, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό το νούμερο. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να το κάνουμε σε δύο χρόνια», επισήμανε ο Σ.Ντερούζ.

Από τον γενικότερο στόχο των 50 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, τα 35 δισ. ευρώ προβλέπεται να αντληθούν από την εκμετάλλευση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, 10 δισ. ευρώ από την πώληση μετοχών σε εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις και άλλα 5 δισ. ευρώ από την χρήση του πρώην αερολιμένα Αθηνών στο Ελληνικό, δήλωσε ο κ. Ντερούζ.

«Ελπίζω ότι η κυβέρνηση είναι τώρα έτοιμη να κάνει κάτι με τις συμμετοχές της σε τηλεπικοινωνίες, ΔΕΗ και την επιχείρηση φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ)», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.


COMIC RELIEF: Θίασος σοσιαλιστών, με τον Γιώργο τον πεταλωτή ψύλλων, το Ραγκού το τολμηρό καν[ε]ίς, και, τον ευτραφή, ξεκαρδιστικό κλόουν Μπένι Ζέλο:


Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι της ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.

«Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας» δήλωσε.

«Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε σε αυστηρό τόνο.

» Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους.

» Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση» καταλήγει η δήλωση Πεταλωτή.

Σε σκληρό ύφος ήταν οι δηλώσεις και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή και να του δίνει μαθήματα, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βέροια και διατυπώνοντας την ενόχλησή του για τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας.

«Κανείς από όλους όσοι οφείλουν να συνδράμουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση δεν μπορεί να παρεξηγεί το ρόλο του. Και ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο δεν έχει δώσει εντολή να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας δεν έχει δώσει την εντολή, ή την εξουσιοδότηση, να του δίνει μαθήματα. Και γι' αυτό το λόγο σε ανύποπτο χρόνο έχουμε ξεκαθαρίσει τους ρόλους. Η ευθύνη μάς ανήκει, μάς ανήκει αποκλειστικά και είμαστε σε θέση απέναντι στον ελληνικό λαό, ανά πάσα στιγμή, να αιτιολογήσουμε τις αποφάσεις μας» επισήμανε ο υπουργός.

«Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές από όλους: Ο τόπος αυτός, που διέρχεται τώρα μία βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση, έχει πλήρη συνείδηση του προβλήματος. Οι Έλληνες πολίτες, η ελληνική κοινωνία, είναι αυτοί που στηρίζουν τις αναγκαίες αλλαγές. Αυτό που κάνουμε είναι επώδυνο αλλά έχει προοπτική, δίνει ελπίδα στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός όμως, μέσω της Βουλής και της κυβέρνησής του και στο πλαίσιο του Συντάγματος και των δημοκρατικών αρχών, κυβερνά την Ελλάδα. Δεν την κυβερνά και δεν την διαφεντεύει κανείς άλλος. Όσοι βοηθούν την προσπάθειά μας -και τους ευχαριστούμε γι' αυτό- ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την αξιοπρέπεια και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο ερώτημα δημοσιογράφου εάν οι εκπρόσωποι της τρόικα φάνηκε να το ξέρουν αυτό χθες, ο κ. Βενιζέλος ήταν σαφής: «Όχι και γι' αυτό τους το υπενθυμίζουμε ώστε να το γνωρίζουν πολύ καλά από τώρα και στο εξής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη: «Τα όσα είπαν, χθες, είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα. Τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού, δεν δεχόμαστε από κανένα.

» Και από κανένα, δεν δεχόμαστε να κουνά το δάκτυλο του στον ελληνικό λαό, μέσα στο σπίτι του. Να το κουνάνε στα δικά τους σπίτια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, ξέρουν ποια είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και αυτά υπηρετούν με επιτυχία. Για αυτό πήραμε σκληρές αποφάσεις και σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, για αυτό προχωράμε σε ριζικές αλλαγές για να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση.

» Για να μην χρειαστούμε ξανά ούτε Μνημόνια ούτε τρόικες και φυσικά ούτε τους εκπροσώπους τους.»

Πηγή όλων των ανωτέρω: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: