Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Ο αφορισμός της ημέρας

Είναι εξίσου σωστό το να πει κανείς ότι ο εικοστός αιώνας τελείωσε γύρω στα 1970 --και άρα, ότι έχουμε μπει στο εικοστό πρώτο εδώ και περίπου 40 χρόνια-- και να ισχυριστεί ότι ο αιώνας αυτός ρίχνει μια τόσο βαριά σκιά σε κάθε επίπεδο (πολιτικό, καλλιτεχνικό, φιλοσοφικό) που ο εικοστός πρώτος δεν έχει μπορέσει ακόμα να γεννηθεί. 

Σε κάθε περίπτωση, είτε δηλαδή ο εικοστός πρώτος αιώνας ξεκίνησε 30 περίπου χρόνια νωρίτερα είτε δεν έχει ακόμη τελειώσει το αργό, αντι-κλιμακτικό κομμάτι ενός δεύτερου μισού του εικοστού, οι ξαφνικοί θάνατοι του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1989-90 και του φιλελεύθερου καπιταλισμού το 2007-08 επισκιάζουν με το βάρος των συνεπειών τους κάθε γέννηση. Και είναι ίσως επειδή ο τελεσίδικος θάνατος του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν μπόρεσε να γεννήσει τίποτε νέο, τίποτε που να μπορέσει να διεκδικήσει ζωή και μέλλον, που είναι τόσο δύσκολο για τόσους πολλούς να αποδεχτούν τον εξίσου τελεσίδικο θάνατο του φιλελεύθερου καπιταλισμού. 

Από την άλλη, είναι σημαντικό να έχει κανείς επίγνωση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σκέψεων και των αγωνιών μας θα ξεχαστεί εν ριπή οφθαλμού, ξεχνιέται ήδη από μας τους ίδιους κάθε μέρα, όπως είναι καταδικασμένη να ξεχαστεί η σκέψη των ασήμαντων, καλοταϊσμένων και βαριεστημένων εποχών. 1970-2011: μεγάλο διάστημα για μια τόσο στέρφα εποχή. Όλως τυχαίως, είναι επίσης το ακριβές διάστημα της ως τώρα ζωής μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: