Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Ενότητα στη φαυλότητα, ή για τους μετανάστες και τα γεγονότα της Νομικής (πρώτο μέρος)

Δημοσίευσα χθες έναν σύντομο αφορισμό για το θέμα των αντιδράσεων της κοινοβουλευτικής αριστεράς στο θέμα που ανέκυψε μετά την κατάληψη κτιρίου της Νομικής από ομάδα μεταναστών η οποία διεξάγει απεργία πείνας με αίτημα, με τα δικά της λόγια, "τη νομιμοποίησή" τους, τα "δικαιώματά" τους και "αξιοπρεπείς όρους ζωής." Ο αφορισμός αυτός φάνηκε, τουλάχιστον από τα σχόλια του καθόλα αξιόλογου ιστολόγου Τάλως στον ιστότοπο του buzz, να δημιουργεί έντονες αμυντικές αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο Τάλως με εγκαλεί για "υπεροπτική ειρωνεία" και για "αυτάρεσκη δίκη προθέσεων" όλων όσων "ορθά" διαπραγματεύτηκαν την διακομιδή των μεταναστών εκτός Νομικής. Η απάντησή μου στα σχόλια αυτά, και η διαλεύκανση του νοήματος των όσων σύντομων έγραψα στον χθεσινό αφορισμό της ημέρας, προϋποθέτει την μάλλον αναλυτικότερη συζήτηση για τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της κοινοβουλευτικής αριστεράς και των εκπροσώπων της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, περιλαμβανομένων των ιστολογίων.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Την Κυριακή, 23/1/2011, 250 περίπου μετανάστες ήρθαν από την Κρήτη στην Αθήνα, για να συναντήσουν, δύο μέρες αργότερα, άλλους 50 από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη με σκοπό την από κοινού απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμπεριφορά του ελληνικού κράτους σε ό,τι αφορά τα στοιχειώδη δικαιώματα αυτών που δεν έχουν "χαρτιά" νομιμότητας. Σύμφωνα με τα όσα μαρτυρούνται, πριν καν γίνει αυτή η πρώτη μετακίνηση, συγκεκριμένες φοιτητικές παρατάξεις, πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ ξεκίνησαν συζήτηση για "την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο κτίριο, αλλά και για την όλη πρωτοβουλία." Στο tvxs, για παράδειγμα, αναφέρεται: "Αρχικά, οι φοιτητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την "κατάληψη" του κτιρίου και κατηγόρησαν μέλη της φοιτητικής παράταξης ΑΡ.ΕΝ., που πρόσκειται στο Συνασπισμό, ότι οργάνωσε την εγκατάσταση των προσφύγων στη Νομική." [1] Παραδόξως, οι ίδιες αυτές παρατάξεις φαίνεται να υπαναχώρησαν, προσυπογράφοντας την ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής:
Ο Φοιτητικός σύλλογος νομικής στάθηκε από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυος και αρωγός του αγώνα αυτού. Με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου που υιοθετήθηκε σχεδόν παμψηφεί από το σώμα αποφάσισε να στεγάσει και να συνδράμει τον αγώνα των μεταναστών.
Αποφασίζουμε παράσταση διαμαρτυρίας για να ανακοινώσουμε την απόφαση του συλλόγου μας ότι δε δέχεται κανένα lock out στο χώρο του ασύλου.
Υπογράφεται από τις κάτωθι παρατάξεις:
Δ.Α.Π.
Π.Α.Σ.Π.
Ε.Α.Α.Κ.
ΑΡ.ΕΝ.
Ακόμα πιο παραδόξως, το αρχικό επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο οι φοιτητικές παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρέωσαν στον ΣΥΝ την "οργάνωση" της εγκατάστασης των μεταναστών στην Νομική, και το οποίο οι ίδιες προφανώς παρέκαμψαν, έκανε την εμφάνισή του σε μια σειρά από "αριστερά" προσκείμενους ιστοχώρους. Και εδώ θα είναι αδύνατον να στοιχειοθετήσουμε του λόγου το αληθές χωρίς να τους κατονομάσουμε και να τους παραθέσουμε:

feleki.wordpress.com, 25/1/2011:
Η κατάληψη όμως της Νομικής μάλλον θα ενεργοποιήσει τα ρατσιστικά αντανακλαστικά του Έλληνα και θα οδηγήσει στην αγκαλιά του Μιχαλολιάκου και του Καρατζαφέρη ουκ ολίγους συμπολίτες μας. Δεν είναι απίθανο ότι θα προκαλέσει για άλλη μια φορά στη στοχοποίηση των μεταναστών, ελπίζω μόνο να μην γίνει με μεγαλύτερη ένταση.
Επιπλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση η διατήρηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια και η ελεύθερη έκφραση του λόγου και των ιδεών. 
Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Αριστερά παίζει στο γήπεδο της ακροδεξιάς και δεν μπορεί να βρει τα θεωρητικά εργαλεία να την αντιμετώπισει. Κρίμα!
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που προτάσει αυτή η τοποθέτηση;

α) Χρέωση της κίνησης των μεταναστών στην "Αριστερά", αφού αυτή και όχι οι μετανάστες είναι το λογικό να υποθέσουμε ότι εγκαλείται ότι "παίζει στο γήπεδο της ακροδεξιάς." Με άλλα λόγια, η ιδέα είναι ότι η όλη δράση αποτελεί με (όχι και τόσο καλά) συγκεκαλυμένο τρόπο πρωτοβουλία της "Αριστεράς", η οποία είναι βέβαιο ότι θα επυρσοκροτήσει στο δικό της πρόσωπο. Ήτοι:

β) Βεβαιότητα ότι το μόνο που θα κερδηθεί από την κατάληψη της Νομικής είναι η "ενεργοποίηση των ρατσιστικών αντανακλαστικών του Έλληνα" --τα οποία, ως "ανακλαστικά" του "Έλληνα" είναι, προφανώς,  βιολογικά, υπεριστορικά, και φυλετικά κωδικοποιημένα-- και συνεπώς η εκλογική ενίσχυση της ακροδεξιάς ("στην αγκαλιά...")

γ) Συνεπώς, μια κίνηση καταδικάζεται με όρους εντελώς αλλότριους ως προς τους ίδιους τους μετανάστες, εφόσον μετράται ξεκάθαρα με όρους πιθανού εκλογικού κόστους για την "αριστερά". Και, ω του παραδόξου, αυτός που εγκαλεί πλαγίως την αριστερά για (έστω αφελή) πολιτική εκμετάλλευση των μεταναστών είναι ο ίδιος ο εκλολογικός, υπολογιστικός κυνισμός (προφανώς αντίπαλου τμήματος) της αριστεράς.

Η ιδέα ότι ναι μεν είναι δίκαια και χρηστά τα αιτήματα των μεταναστών, κλπ κλπ, πλην όμως η όλη κίνηση θα αποδεικνυόταν (εκλογικά) καταστροφική για την αριστερά, τονώντας το ακροδεξιό αίσθημα και οδηγώντας στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (το οποίο, προφανώς, δεν είναι για να σπαταλιέται σε μετανάστες, αλλά σε κομματικά πανηγυράκια τα οποία κανείς δεν θα διανοούνταν να συζητήσει στη βουλή) προβλήθηκε με συνέπεια και συστηματικότητα από την ίδια την αριστερά, ή για να είμαστε ακριβέστεροι και δικαιότεροι, από τμήματα της ίδιας της αριστεράς

Η κατάληψη της Νομικής αποτελεί μεγάλων διαστάσεων ανοησία. Η εμπλοκή των μεταναστών στη στρατηγική της έντασης και η υπαγωγή του πολιτικού / ανθρωπιστικού ζητήματός τους στο φορτισμένο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου είναι αστοχία ολκής. Επιπλέον, η υπόνοια ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται τα σώματα των μεταναστών ως πολιτικό κεφάλαιο προκαλεί θυμό. Αρκεί η χαρά στα πρόσωπα εκπροσώπων της εξτρεμιστικής Δεξιάς για να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω.

Αυτή η πολιτική τύφλωση τμημάτων της Αριστεράς προκάλεσε αντίδραση πρωτοφανή σε ένταση. Μια αντίδραση κραυγαλέα που υπερέβαινε κατά πολύ το αντικείμενό της. Η ανόητη κατάληψη της Νομικής μοιάζει να ξύπνησε τον φόβο ότι θα αφήσουν οι μετανάστες τα υπόγεια και τα χωράφια για να γίνουν -άτσαλα και κακοσκηνοθετημένα- μέρος της παρανοϊκής νεοελληνικής δημόσιας σκηνής.

Ο φόβος αυτός έριξε βαριά σκιά στον δημόσιο διάλογο. Η κατάληψη επισκίασε την απεργία πείνας για πραγματικά προβλήματα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πανεπιστημιακό άσυλο και την ταυτότητα των εμπνευστών της κατάληψης. [...]

Η συζήτηση αυτή παγιδεύεται μεταξύ δυο αλληλοτροφοδοτούμενων μαξιμαλισμών: «νόμιμοι όλοι» εναντίον του «να φύγουν όλοι». Πάλι αποδείχτηκε πως η ρητορεία περί άνευ όρων νομιμοποίησης των χωρίς χαρτιά είναι θείο δώρο για τους ηγήτορες του φόβου, μιντιακούς και κοινοβουλευτικούς. Το εγχείρημα της κατάληψης άνοιξε την πόρτα στα λιοντάρια και τα άφησε να «περιποιηθούν» τους μετανάστες.
Και πάλι, οι ίδιες ακριβώς προκείμενες:

α) Οι μετανάστες δεν είναι ούτε καν εν δυνάμει πολιτικά υποκείμενα. Είναι κάτι ταλαίπωροι άνθρωποι που "παρασύρθηκαν" από κάποιους "επιτήδειους" μέσα στην αριστερά. Εξού και η απουσία αναφοράς καν στους μετανάστες, η πλαισίωση του ζητήματος ως "μεγάλων διαστάσεων ανοησία" (προφανώς βέβαια όχι των μεταναστών, δεν είμεθα ρατσισταί!) που τους "εμπλέκει" (ας τους ανθρώπους τώρα στην ησυχία τους...), και η αποκλειστική επικέντρωση στην "πολιτική τύφλωση τμημάτων της Αριστεράς." Προσέξτε πώς το "άσκοπο" του να ασχολούμαστε με την "ταυτότητα των εμπνευστών της κατάληψης" ακυρώνει επιτελεστικά τον εαυτό του, μιας και η ίδια η πρόταση, καθώς και όλο το υπόλοιπο κείμενο, βροντοφωνάζει ότι οι "εμπνευστές της κατάληψης" δεν ήταν οι μετανάστες. Και δεν πάει να μιλάνε οι ίδιοι εξ ονόματός τους και να γράφουν ότι 
Αποφασίζουμε μόνοι μας και ανεπηρέαστοι μέσα από τις συνελεύσεις μας (των απεργών). Δεν κρύβεται κανένας ούτε μπροστά μας αλλά ούτε και πίσω μας. Και δεν δεχόμαστε καθοδήγηση από κανέναν!
Σιγά μην τους πιστέψουμε. Αριστεροί είμαστε (;!) Ο Ροϊδης, επίσης αριστερός (;!) ιστολόγος, τα λέει ωμότερα (στην Ελλάδα δεν είμεθα κορόϊδα εμείς οι αριστεροί (;!), κάτι τέτοια δεν τα μασάμε):
Φαντάζομαι ότι από τα Χανιά οι μετανάστες ήρθαν εντελώς ινκόγκνιτο, δεν τους πήραν μυρουδιά από το υπουργείο «προστασίας» του πολίτη, έφτασαν στο λιμάνι καλυμμένοι με αόρατη ανεξιχνίαστη μεμβράνη, οδηγήθηκαν μέσω αόρατων οχημάτων, έφτασαν απαρατήρητοι στη Σόλωνος και μπήκαν τραγουδώντας «κορόιδο Μουσολίνι-Παπουτσή» στη Νομική, εκεί αίφνης αφαίρεσαν την αόρατη (νέας τεχνολογίας) μεμβράνη και ως δια μαγείας…τσουπ! Ορίστε μπρος τα μάτια μας 300 περίπου νοματαίοι. (που δεν τους είχε πάρει χαμπάρι κανείς.)
β) Το μόνο που μπορεί να κερδηθεί υπό τις περιστάσεις από αυτόν τον προφανώς "υποκινούμενο" και εξ αρχής ετεροκαθορισμένο αγώνα (ο ένας ετεροκαθορισμός --"σιγά μην έχουν τώρα πολιτική θέληση κι οι μετανάστες!"-- ενάντια στον άλλο υποτιθέμενο ετεροκαθορισμό) είναι η (εκλογική, αυτό μας ενδιαφέρει) ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Κυνισμός που διαμαρτύρεται για κυνισμό· ρητορική του "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" που εγκαλεί την πρακτική του "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"· τρομολαγνική παράνοια ("αρκεί η χαρά στα πρόσωπα εκπροσώπων της εξτρεμιστικής Δεξιάς", "άνοιξε την πόρτα στα λιοντάρια") που βραχνιάζει θρηνώντας για πολιτική παράνοια ("της παρανοϊκής νεοελληνικής δημόσιας σκηνής").

Αυτό λοιπόν που έκανε ένα σημαντικό τμήμα της αριστεράς, κάτω από τον μανδύα της "προστασίας" των μεταναστών από την ανώριμη πολιτική ανοησία της αριστεράς, ήταν να θεμελιώσει το ίδιο αυτό το οποίο πρωτοέριξαν στο τραπέζι (και μετά απέσυραν υπογράφοντας συμπαράσταση!) οι φοιτητικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ότι δηλαδή η κίνηση των μεταναστών ήταν υποκινούμενη από την αριστερά· και ακολούθως να υποδυθεί το ίδιο τον μπαμπούλα της ακροδεξιάς, τρομάζοντας βασικά τον εαυτό του, ή αλλιώς δικαιολογώντας την δική του πρόθεση να αποποιηθεί τις αγωνιστικές (και όχι βέβαια στενά για τους μετανάστες) ευθύνες του για να αφιερωθεί στο να παίζει με κομπιουτεράκια υπολογίζοντας ποσοστά σε μια χώρα που υποτίθεται ότι φασιστοποιείται έτσι, εκ του φυσικού της. Αναρωτιέται, νομίζω βάσιμα, κανείς, αν θα θα είχε υπάρξει τέτοιος ορυμαγδός πολιτικού πραγματισμού ("που να μπλέκεις τώρα...") αν οι 300 ήταν, ας πούμε, μέλη κομματικής νεολαίας με κοινοβουλευτικό έρεισμα.

Σε περίπτωση δε που δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι μιλάμε εδώ απλώς για αυθόρμητες αντιδράσεις σε ιστολόγια και ότι δεν εμπλέκεται καμμία πολιτική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΣΥΝ, ας περάσουμε στις δηλώσεις του προέδρου της Κ.Ο, Αλέξη Τσίπρα, 26/1/2011:
Η απεργία πείνας των μεταναστών μέσα στη Νομική Σχολή της Αθήνας, έχει δώσει αφορμή σε ακραίους κύκλους να ξεδιπλώσουν μια επίθεση συκοφαντίας απέναντι σε όσους συμπαραστέκονται στα αιτήματά τους. Έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αλλάξει καθώς την συμφέρει την πολιτική ατζέντα. Έδωσε μάλιστα την ευκαιρία σε ορισμένους να βάλουν για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο ακόμη και το ακαδημαϊκό άσυλο. 
[...]
To μεταναστευτικό είναι κοινωνικό πρόβλημα, δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, δεν είναι πρόβλημα του πανεπιστημίου. Ο αγώνας των μεταναστών για την αξιοπρέπεια και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα μας αφορά όλους. Δεν υπάρχουν παρείσακτες ζωές. Φωνές ρατσιστικές, φωνές μίσους, φωνές φασιστικές είμαστε βέβαιοι ότι θα απομονωθούν γιατί ο ελληνικός λαός έχει ιστορική μνήμη και κυρίως γιατί γνωρίζει ότι δεν φταίνε οι μετανάστες για την κρίση που σήμερα βιώνουμε, για τη φτώχια και την ανεργία.
[...]
Η σημερινή πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για αποστοχοποίηση του πανεπιστημίου και του πανεπιστημιακού ασύλου, είναι απολύτως λογική και την υποστηρίζουμε. 
[...]
Για παράδειγμα, προτείνουμε, εφ’ όσον και η επιτροπή των αγωνιζόμενων μεταναστών το επιθυμεί, να μεταφερθούν ασφαλώς σε ένα δημοτικό γυμναστήριο προκειμένου να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους, να αποκτήσουν χαρτιά, ιδίως όσοι το δικαιούνται, ζούνε για πολλά χρόνια σ’ αυτή τη χώρα, εργάζονται και έχουν δικαιώματα.
Η υποκρισία πρέπει να σταματήσει. Η στοχοποίηση των δικαιωμάτων πρέπει να σταματήσει. Η στοχοποίηση του πανεπιστημιακού ασύλου από ακραίους κύκλους πρέπει να σταματήσει. Και κυρίως η κυβέρνηση να σταματήσει να νομίζει ότι μπορεί να στρέψει αλλού την προσοχή των πολιτών πέρα από τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την κρίση, πέρα από τις μεγάλες ευθύνες που έχει για το κουκούλωμα των σκανδάλων.
Δημοσιογράφος: Εσείς συμφωνείτε με αυτό που έγινε στη Νομική;
Αλέξης Τσίπρας: Εμείς υπερασπιζόμαστε τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών, να αποκτήσουν –ιδίως αυτών που έχουν πάρα πολλά χρόνια παραμονής στη χώρα μας- χαρτιά. Είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτόν το δίκαιο αγώνα. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι σε σχέση με τη στοχοποίηση του πανεπιστημίου και του πανεπιστημιακού ασύλου είμαστε απόλυτα σαφείς.
Ποια τα χαρακτηριστικά αυτής της τοποθέτησης όταν συγκρίνεται με τις δύο προηγούμενες (πέρα από την τυπική για πολιτικό μεγαλύτερη συγκέντρωση ασαφών αναφορών και άδειας ρητορείας);

α) Επικέντρωση στους "ακραίους κύκλους" ως καθοριστικούς για την όλη σύλληψη της κίνησης παράγοντες. Η ακροδεξιά, με άλλα λόγια, ανακηρύσσεται ρυθμιστικός παράγοντας πολιτικής από τον ίδιο τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΣΥΝ. Ο καλύτερος τρόπος για να δικαιολογήσεις το γιατί δεν σηκώνεσαι από το κρεβάτι είναι να φανταστείς ότι σε κρατάει καρφωμένο σ' αυτό ένα μαμούθ που κάθεται πάνω στο στήθος σου. Γιατί όχι.

β) Ρητή δήλωση προθέσεων άτακτης υποχώρησης και συμμόρφωσης με τις επιταγές των "ακραίων κύκλων": "προτείνουμε, εφ’ όσον και η επιτροπή των αγωνιζόμενων μεταναστών το επιθυμεί, να μεταφερθούν ασφαλώς σε ένα δημοτικό γυμναστήριο προκειμένου να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους." Με άλλα λόγια, και πριν κλιμακωθούν χωρίς καμμία ουσιαστική αντίσταση από την κοινοβουλευτική αριστερά οι πραξικοπηματικές κινήσεις της κυβέρνησης που έφεραν τους μετανάστες εκτός Νομικής, "η αγωνιστική συνδρομή" του ΣΥΝ όπως την διατυπώνει ο πρόεδρός του τουλάχιστον, συνίσταται στο να προστατέψει το δικαίωμα στην απρόσκοπτη απεργία πείνας των μεταναστών, έστω κάπου αλλού. Εξού και ο αφορισμός, φίλε Τάλω: Αν η σημερινή συνδρομή της κοινοβουλευτικής αριστεράς εξαντλείται στην εξασφάλιση του δικαιώματος κάποιου να ρισκάρει τη ζωή του διαμαρτυρόμενος [2] αντί να μάχεται για τον στοιχειώδη μετασχηματισμό αυτού το οποίο καταδικάζει μια ολόκληρη χώρα στην εξαθλίωση, αν αυτό θεωρεί η ίδια ότι είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει, τότε για ποιο λόγο χρειάζεται καν κοινοβουλευτική αριστερά; Για να ζεσταίνει καρέκλες στο κοινοβούλιο;

γ) Γλύψιμο στην Πρυτανεία που υιοθέτησε την σχεδόν οικουμενικά προβαρισμένη θέση περί αδιαφανώς "καθοδηγημένων μεταναστών" και που θα μείνει στην ιστορία ως η δεύτερη που επέτρεψε την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου μετά τα γεγονότα του Χημείου το 1985. [3] Και αυτή τη φορά χωρίς την παραμικρή ρεαλιστική αποτύπωση κινδύνου για τα πανεπιστημιακά κτίρια και με δεδομένη την στήριξη του Συλλόγου των Φοιτητών. Θερμά συγχαρητήρια. Όταν, σε λίγα χρόνια, θα καταφέρουμε να στηρίξουμε το δικαίωμα ανθρώπων να φέρουν ταμπέλες διαμαρτυρίας μέσα στο σαλόνι τους με την προϋπόθεση να μην ενοχλούν το γείτονα, θα πρέπει να κάψουμε όλα τα εναπομείναντα αντίτυπα του Κράτος και επανάσταση του Λένιν γιατί θα το έχουμε ξεπεράσει σε ριζοσπαστικότητα. Σα δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ.

Στο επόμενο: Η αποφασιστική συνδρομή ΚΚΕ και ΔΗ.ΑΡΙ στο μοναδικό επίτευγμα της Ενότητας της ελληνικής κοινοβουλευτικής αριστεράς κάτω απ' το λάβαρο της πολιτικής φαυλότητας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
[1]  Βλέπε όμως το μακροσκελές και ιδιαίτερα κατατοπιστικό σχόλιο του SLY (Jungle Report) (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

"Χρειάζονται κι άλλες διευκρινίσεις, χωρίς όμως την απόλυτη βεβαιότητα πως έγιναν έτσι τα πράγματα. Για αρχή υπάρχει ένα ασαφές σημείο. Παραθέτεις από το TVXS πως:

«[Η πρωτοβουλία των μεταναστών προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων]. Αρχικά, οι φοιτητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την "κατάληψη" του κτιρίου και κατηγόρησαν μέλη της φοιτητικής παράταξης ΑΡ.ΕΝ., που πρόσκειται στο Συνασπισμό, ότι οργάνωσε την εγκατάσταση των προσφύγων στη Νομική»

Στις 23 του μηνός, οι μετανάστες οδηγούνται στη Νομική. Στην κοινή ανακοίνωση των φοιτητικών παρατάξεων, που βγήκε την επόμενη μέρα, αναφέρεται πως:

«Ο Φοιτητικός σύλλογος στάθηκε από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυος και αρωγός του αγώνα αυτού.»

Πότε έγιναν οι "αρχικές" αντιδράσεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ; Υπάρχει μια σύγχυση σε αυτό το σημείο. Ας δούμε τι έχει συμβεί. Την ίδια μέρα, στις 24 του μηνός, η ΔΑΠ μαζί με την ΠΑΣΠ βγάζουν κοινή ανακοίνωση. Μεταξύ άλλων λέει:

«Ως Σύλλογος Φοιτητών Νομικής δηλώνουμε αλληλέγγυοι στο δράμα που ζουν οι μετανάστες στη χώρα μας. Ωστόσο το παλιό κτήριο της Νομικής Σχολής στη Σόλωνος ,στο οποίο έχουν εγκατασταθεί 226 μετανάστες απεργοί πείνας δεν ενδείκνυται για την διαμονή τους και για την αποτελεσματική προβολή των αιτημάτων τους
http://www.dap-nomikis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1404

Τις επόμενες ώρες μόνη της η ΔΑΠ βγάζει νέο δελτίο:

«Σήμερα, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Νομικής, συγκλήθηκαν δύο Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής [...] στο πρώτο Δ.Σ., που τελέστηκε παρουσία όχι μόνο των εκπροσώπων των φοιτητών αλλά και εκπροσώπων των μεταναστών και εξωπανεπιστημιακών παραγόντων, μέσα σε κλίμα έντασης που πυροδοτήθηκε από βίαιες ενέργειες των μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς [...] Πρέπει, ωστόσο, να καταστεί σαφές ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν προσυπογράψαμε τη βούληση των αριστερών παρατάξεων να νομιμοποιήσουν με αθέμιτες διαδικασίες μια απόφαση-"φάντασμα" η οποία θεωρητικά ελήφθη μέσα στα πλαίσιο μιας παράνομης Γενικής Συνέλευσης(!!). Εν όψει των ανωτέρω και για να αποκρούσουμε κάθε είδους παραφιλολογία που στόχο είχε να αποπροσανατολίσει τους φοιτητές και την κοινή γνώμη, συγκαλέσαμε νέο Δ.Σ. στο οποίο επαναλάβαμε εκ νέου την αμέριστη συμπαράστασή μας στην προσπάθεια των μεταναστών να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης
http://www.dap-nomikis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1405

Τα επόμενα δύο λινκ είναι οι ανακοινώσεις της ΠΑΣΠ που κινούνται πιο γενικόλογα και χωρίς τις συγκεκριμένες αιχμές της ΔΑΠ στρογγυλεύοντας τις επιθέσεις προς τις αριστερές παρατάξεις. Τα παραθέτω προς ενημέρωση γιατί η σημειολογία είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

http://aei.pasp.gr/wp-content/uploads/2011/01/an_gia_met_nope1.pdf
http://aei.pasp.gr/wp-content/uploads/2011/01/dt_nomiki_28-1-11.pdf

Και γι αυτό το λόγο, ο Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, λέει στο TVXS πως:

«Ο Σύλλογος Φοιτητών της σχολής, σε σημερινή απόφασή του τονίζει ότι στηρίζει τον αγώνα και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα παρακώλυσης της εξεταστικής».

Οπότε, η διατύπωση του TVXS παραλείπει να διευκρινίσει (βαριόταν να ψάξει; Οφειλόταν στη σύγχυση;) πως η εγκατάσταση των μεταναστών είχε τελικά την έγκριση των φοιτητών το αργότερο στις 23 του μηνός που έφτασε το καράβι στον Πειραιά και πως οι διαφωνίες ξεκίνησαν την επόμενη μέρα.

Τι μεσολάβησε ανάμεσα σε αυτές τις μεταστροφές; Ένα πρώτο στοιχείο μας παραθέτει ο SalataTV:

"Ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ δήλωσε την Τετάρτη το πρωί (σ.σ. στις 26 του μηνός) πως η υπογραφή του πλαστογραφήθηκε, κάτι που αποδείχτηκε πως ήταν ψέμα. Η επίσημη τοποθέτηση της ΔΑΠ δεν κάνει καμία αναφορά σε πλαστογραφία και τα ρίχνει όλα στο «κλίμα έντασης που πυροδοτήθηκε από βίαιες ενέργειες των μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς»."
http://blo.gr/44l

Είναι λοιπόν σαφές πως ξεκίνησε η οπισθοχώρηση των μεγάλων παρατάξεων, τα κεφάλια που βρίσκονται από πάνω τους τράβηξαν μερικά αυτιά συνεπικουρούμενοι από τα ΜΜΕ. Η παγίδα για τις αριστερές οργανώσεις και τις ΜΚΟ είχε ήδη στηθεί. Κι αυτές δεν έπαιρναν ακόμα χαμπάρι γιατί αρνιόντουσαν να δουν το προφανές: ώθησαν οι ίδιοι το πανεπιστημιακό άσυλο σε διαπραγματευτικό χαρτί βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τους μετανάστες. Και γι αυτό τους κατηγορώ για ανωριμότητα και επιπολαιότητα όπως έκανα στο δικό μου ποστ. Το άσυλο δεν το παζαρεύεις και κινδύνευσε να τιναχτεί όλη η ιστορία στον αέρα αν τα πράγματα γινόντουσαν περισσότερα αδιάλλακτα. Και γι αυτό το λόγο η προχτεσινή ανακοίνωση του Τσίπρα, μέσω του ΣΥΝ, έγινε υποχωρητική και συναίνεσε τελικά στη μεταφορά των μεταναστών. Κάτι που υποδεκνύει μεν πως αναγνώρισαν το λάθος τους αλλά αφετέρου πρόδωσε πως η πρωταρχική τους σκοπιμότητα είχε ως εφαλτήριο το πολιτικό όφελος. Με συνέπεια, ακριβώς όπως έγραψες Αντώνη, η ακροδεξιά να ανακηρύσσεται ρυθμιστικός παράγοντας πολιτικής από τον ίδιο τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΣΥΝ.
Διαφωνείτε πολλοί, το αναγνωρίζω, αλλά IMHO έτσι το βλέπω πως έγινε το πράμα."
[2] Δήλωση Α. Τσίπρα, 28/1/2011: "Για πρώτη δικαίωση των ίδιων των μεταναστών [!!!] και όσων τους συμπαραστέκονται κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη μεταφορά των μεταναστών σε κτίριο της οδού Πατησίων." Ελευθεροτυπία. Η δήλωση αυτή απετέλεσε και την τελική αφορμή για τη συγγραφή του χθεσινού αφορισμού που βρήκε ειρωνικά ανέξοδο (εκ του καναπέ, φαντάζομαι) ο σ/φος Τάλως.
[3] Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία. Σύμφωνα με τον SLY του Jungle Report, οι περιπτώσεις κατάλυσης του ασύλου είναι αρκετά περισσότερες, ίσως και έξι στο σύνολο. Βλέπε τα σχετικά του σχόλια κάτω από την παρούσα ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: