Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Alain Badiou-Να νομιμοποιηθούν οι εργάτες που προέρχονται από ξένες χώρες

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2011

Σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται ακραία μέτρα ενάντια στους εργάτες που κατάγονται από ξένες χώρες.

Τούς κάνουν να πληρώσουν μια κρίση για την οποία υπεύθυνοι είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα πολιτικά του στηρίγματα. Είναι πλέον πρακτικά αδύνατον να εξασφαλίσει ένας ξένος την νομιμοποίηση της παραμονής του σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Εναντίον των ξένων ψηφίζονται νόμοι εξοντωτικοί για την ελευθερία και εχθρικοί απέναντι σε κάθε μορφή ισότητας μεταξύ των ανθρώπων που ζουν εδώ.

Θα ήταν πολύ πιο λογικό να ζητηθούν ευθύνες από τους ιθύνοντες του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και από όλους εκείνους που τον υπηρετούν, αντί να στρεφόμαστε εναντίον των ανθρώπων οι οποίοι, σε μια παγκόσμια κλίμακα, είναι δύο φορές θύματα αυτού του κατεξοχήν άδικου συστήματος. Καταρχάς γιατί είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα καταγωγής τους για να επιβιώσουν, και έπειτα, γιατί γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και διωγμών στις χώρες όπου εγκαθίστανται.

Συνυπογράφω το αίτημα όλων των ανθρώπων της προόδου: σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα όπως και στη Γαλλία ή αλλού, η δικαιοσύνη επιβάλλει να νομιμοποιηθούν οι εργάτες που προέρχονται από ξένες χώρες, να σταματήσει η θέσπιση εγκληματικών νόμων εναντίον τους και να παύσουν οι αστυνομικές και γραφειοκρατικές διώξεις.

Αλαίν Μπαντιού, φιλόσοφος, θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: