Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2010

Utopia Project 2006-2010, Αθήνα

Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

παρουσιάζει
στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset)

το αρχείο: UTOPIA PROJECT 2006-2010

18 Νοεμβρίου 2010 - 29 Ιανουαρίου 2011

Eπιμέλεια Έκθεσης: Βασίλης Βλασταράς, Ζωγράφος και Λέκτορας της ΑΣΚΤ, Μαρία Γλύκα, Εικαστικός Καλλιτέχνης, Κατερίνα Γκουτζιούλη, Επιμελήτρια Εκθέσεων και Κριτικός Τέχνης

Εγκαίνια: 18 Νοεμβρίου 2010, 7.00 μμ

Η ουτοπία είναι όρος που στο καθημερινό λεξιλόγιο συνδέεται με το ιδανικό, το μελλοντικό, το απραγματοποίητο, το ανέφικτο και αφήνει περιθώρια για πολλές και συχνά αντιφατικές ερμηνείες. Οι ουτοπίες είναι οι τόποι των ονείρων και της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή, που δίνουν διέξοδο από την ατελή πραγματικότητα. Σε μερικές περιπτώσεις εναντιώνονται σε επιστημονικούς ή βιολογικούς νόμους, εμπλέκοντας τη μεταφυσική, άλλοτε είναι εφήμερα καταφύγια που δεν θέτουν ιδιαίτερους κοινωνικο-πολιτικούς προβληματισμούς, αλλά συνήθως η δημιουργία τους βασίζεται στην πρόθεση να ασκηθεί κριτική στους κατεστημένους θεσμούς και τη δομή της υφιστάμενης κοινωνίας. Μια έννοια που συνδέεται με το ιδανικό και την επιθυμία και παραδόξως επιδέχεται άλλοτε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εξαιτίας της απόστασης της από την πραγματικότητα και άλλοτε εγκωμιαστικές ερμηνείες εξαιτίας της ιδεαλιστικής της διάστασης και της ανανεωτικής της επίδρασης στην ανθρώπινη ιστορία.

Η ουτοπία είναι μια έννοια που γοητεύει τους καλλιτέχνες ως ελεύθερη έκφραση του ιδανικού και της επιθυμίας. Η τέχνη, μέσω της ουτοπίας αποδεσμεύεται από τους περιορισμούς της πραγματικότητας και βρίσκει το δρόμο προς την έκφραση των οραμάτων της.

Με αφορμή αυτή τη σχέση, το workshop που οργανώνει από το 2006 η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας υπό την οργάνωση και επιμέλεια του ζωγράφου και λέκτορα της ΑΣΚΤ κ. Βασίλη Βλασταρά και της εικαστικού κ. Μαρίας Γλύκα, σε συνεργασία με τον εικαστικό καλλιτέχνη κ. Gary Woodley καθηγητή του Slade School of Fine Art, London και τον εικαστικό καλλιτέχνη κ. Klaas Hoek καθηγητή του Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, πραγματεύεται την πληθωρική και πολυσυζητημένη έννοια της Ουτοπίας.

Το UTOPIA PROJECT είναι ένα workshop που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 στον καλλιτεχνικό σταθμό της ΑΣΚΤ στο Ρέθυμνο με τον τίτλο Ουτοπία ως Νησί φέρνοντας τους συμμετέχοντες σε μια πρώτη αναζήτηση απαντήσεων για την προέλευση του όρου και τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις του. Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2007 το project Ουτοπία και Βία ερευνώντας μεταξύ άλλων αποτυχημένες προσπάθειες πραγματοποίησης μορφών που οδήγησαν σε ενδεχόμενες Δυστοπίες. Σύντομα άρχισε να διαμορφώνεται ένας ιστός από καλλιτέχνες, επιστήμονες, θεωρητικούς κλπ που, μέσα από το πολύπλευρο αυτό θέμα της Ουτοπίας, μπορούσαν να αναζητούν κοινούς προβληματισμούς. Το 2008 και με αφορμή την επέτειο του Μάη του ‘68 η έννοια της Ουτοπίας ερευνήθηκε υπό τον γενικό τίτλο Ουτοπία και Πράξη: Μάης 68-Μάης 08 ξανακοιτώντας την μεταβολή των αξιών μέσα από την ιδεαλιστική πλευρά των γεγονότων. Το καλοκαίρι του 2009 το workshop οργανώνεται υπό τον τίτλο Ουτοπία και Νεότητα με αφορμή τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 08 στην Αθήνα. Τον Ιούλιο 2010 μια χρονιά που κορυφώνονται διεθνώς συζητήσεις για τον ρόλο ανθρώπου –φύσης, το Utopia Project αναλύει φιλοσοφικά, ιστορικά και καλλιτεχνικά θέματα με τίτλο Ουτοπία και Φύση.

Το UTOPIA PROJECT είναι ένα workshop που διερευνά μεθόδους και τακτικές και ζητά από τους καλλιτέχνες να συλλέξουν ή να αρχειοθετήσουν υλικό και ιδέες και να αναστοχαστούν πάνω σε αυτά, να σκεφτούν εναλλακτικούς τρόπους παρουσίασης και τρόπους ενσωμάτωσης του υλικού στην εικαστική τους γλώσσα. Παράλληλα οργανώνει παρουσιάσεις, διαλέξεις, προβολές performances και συζητήσεις με καλεσμένους καταξιωμένους καλλιτέχνες, επιστήμονες, συγγραφείς όπως οι εικαστικοί καλλιτέχνες Klaas Hoek, Eddie Farrel, Gary Woodley, Michael Wedgwood, Jim Hobbs, Caroline de Lannoy, Bryan Parson, Ναταλία Χαρογιάννη, ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης συγγραφέας, ο Dr. Γιάννης Σταυρακάκης πολιτικός επιστήμονας αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ, η Dr. Φαίη Ζήκα, Επίκουρη καθηγήτρια της Φιλοσοφίας και της Θεωρίας στο τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ, η θεωρητικός τέχνης κ. Κατερίνα Γκουτζιούλη, ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής, πολιτικός επιστήμονας λέκτορας ΑΠΘ, η Dr. Ντόρα Γιαννάκη πολιτικός επιστήμονας ειδικευμένη σε θέματα νεολαίας, η Dr. Αγγελική Αυγιτίδου καλλιτέχνης και αρχιτέκτονας επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Καλών Τεχνών του ΠΔΜ και άλλοι.

Το workshop UTOPIA PROJECT έχουν παρακολουθήσει περίπου 70 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ισλανδία, Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα, Δανία, Αίγυπτο, Μαλαισία, Ταϋλάνδη, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ζιμπάμπουε.

Το Αρχείο UTOPIA PROJECT 2006 – 2010 έχει μια πολύπλευρη και πολύπλοκη δομή. Η παρουσίαση αυτής της πολυμορφίας απεικονίζεται με τρεις βασικούς τρόπους έκφρασης σημαντικούς και απαραίτητους για να μεταφερθεί η ουσία και ο λόγος ύπαρξης αυτού του εγχειρήματος: μία έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset), μια δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) έκδοση από την ΑΣΚΤ και ένα Table talk κατά την διάρκεια όλης της έκθεσης. Σε αυτά θα παρουσιάζονται δουλειές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων, θεωρητικών και επιστημόνων που συμμετείχαν στο Utopia Project από το 2006 ως σήμερα.

Το πρόγραμμα αυτών βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση και θα ανακοινωθεί σύντομα.

Συμμετέχοντες / Συντελεστές:

Aglae Bassens, Alaena Turner, Alexandra Hughes, Annabel Emson, Ben Youngman, Brian Chan, Daniele Genadry, David Karshmer, David Yu, Ellie Reid, Francesca Anfossi, Helen Dowling, Indiana Audunsdottir, Janne Malmros, Jayne Wilton, Jeffrey Nakamura, Jesdada Tangtrakuwong, Julia Tcharfas, Karem Ibrahim, Kieran Drurry, Kjartan Abel, Kristbjörg Olsen, Larry Achiampong, Laurien Versteegh, Lay Ngo Koay, Melis van de Berg, Patrick Loan, Paulina Michnowska, Rachel Ichniowski, Rob Phillips, Ryan Riddington, Sarah Wilson, Sonia Almeida, Victor Mavedzenge, Woon Jeong, Αγγελική Βάλβη, Αλεξάνδρα Αντωνάκη, Αλέξανδρος Τσαμούρης, Άλκηστη Βερενίκη Δόντη, Αντρέας Βακαλιός, Αντρέας Μητρόπουλος, Ασπασία Κρυσταλά, Γιάννης Κόκκαλης, Γιάννης Παπαγιαννάκης, Γιώργος Ζήτης, Δανάη Χατζάκη, Καίσαρας Βρεττός Ramirez, Κατερίνα Μπότσαρη, Κώστας Παρδάλης, Λίλα Μαραγκουδάκη, Μαρία Γεωργούλα, Μαρία Φιλιπακοπούλου, Μαρία Χρυσοχοϊδου, Μιχάλης Αδάμης, Ξανθή Κωστορίζου, Παναγιώτης Τομαράς, Φωτεινή Καλλέ, Χρύσα Λαμπρακοπούλου Brian Parsons, Caroline de Lannoy, Eddie Farrell, Gary Woodley, Jim Hobbs, Klaas Hoek, Michael Wedgwood, Αγγελική Αυγητίδου, Βασίλης Βλασταράς, Μαρία Γλύκα, Ναταλία Χαρογιάννη, Φάνης Βλασταράς, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Αντώνης Μπαλασόπουλος, Βίκυ Ιακώβου, Γιάννης Σταυρακάκης, Δημήτρης Δημητριάδης, Κατερίνα Γκουτζιούλη, Ντόρα Γιαννάκη, Φαίη Ζήκα

Πληροφορίες:
Βασίλης Βλασταράς, Κατσιμπήρη 3, 15561, Χολαργός, τηλ.: +30 2106518716,
mob.: +30 6937101463 e-mail: vvlastaras@gmail.com

Επικοινωνία:
Μαρία Παναγίδου artproductions
T: 210 6912331, 210 6913943, F: 210 6980673
E: panayides@ath.forthnet.gr


UTOPIA PROJECT 2006, “UTOPIA & ISLAND”: http://www.islandworkshop.blogspot.com/

UTOPIA PROJECT 2007, “UTOPIA & VIOLENCE”: http://www.utopiaworkshop.blogspot.com/

UTOPIA PROJECT 2008, “UTOPIA & PRAXIS”: http://www.utopiaproject2008.blogspot.com/

UTOPIA PROJECT 2009, “UTOPIA & YOUTH”: http://www.utopiaproject2009.blogspot.com/

UTOPIA PROJECT 2010, “UTOPIA & NATURE”: http://utopiaproject2010.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: