Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Τοξική ελληνικότητα: Σχόλια στο Indymedia Cyprus

Αναδημοσιεύω διάλογο που έγινε χθες και σήμερα με το ούτως καλούμενο "Indymedia" (ο Θεός να το κάνει) Κύπρου με αφορμή ποστ που υπέπεσε στην προσοχή μου χθες. Κάποιοι αρέσκονται να καλλιεργούν την πολιτική θολότητα, δημιουργώντας ψευδή και εκβιαστικά δίπολα με μαεστρία ώστε να προσεταιριστούν το όνομα της αριστεράς για σκοπούς που ουδεμία σχέση έχουν με οποιαδήποτε μορφή ταξικής και επαναστατικής πολιτικής. Και επειδή έχουν το θράσος να εμπλέκουν αυτό το ιστολόγιο σε τούτη την ιταμή απόπειρα, δεν έχω το περιθώριο να κρατήσω τους διαλόγους μου μαζί τους στα δικά τους ιστολόγια.Το προσωπικό μου ιδεολογικό στίγμα δεν ανέχεται τέτοιου είδους αυτοπροσκληθέντες "συντρόφους".

Αντώνης: Φωτογραφίες, ομοματεπώνυμα, ιδιωτικός σεξουαλικός βίος: κάτι σαν μίξη ρουφιάνων, δοσίλογων και Τατιάνας Στεφανίδου. Ντροπή σας, μάγκες. Ξεφτιλίζετε την έννοια Indymedia. Για να μη μιλήσω για την έννοια "αντιεξουσιαστικός χώρος."

Π.Ε: Ορθα περιγράφεις τις δυσωσμίες του βόθρου μες τον οποίον αναγκαστήκαμε να κατεβούμε γιά να δείξουμε στην κοινότητα ποιά είναι τα πραγματικά κίνητρα αυτών των ανθρώπων που καλούν δημοσίως την εξόντωση μας.

Αλλά παρακαλώ δες το θέμα και πολιτικά. Εσύ ο ίδιος δημοσίευσες θέσεις που μας αντιπροσωπεύουν και οι οποίες τροφοδοτούν την πολιτική μας προσέγγιση. Δημοσίευσες απόσπασμα απόσπασμα από τον Δ.Μπελαντή με τίτλο "Ο διεθνισμός ως αμηχανία", όπου αναφέρονται:

"Η εργατική τάξη, «εθνική» ή διεθνής τάξη;

O αναγκαίος και αξιακά ισχυρός διεθνισμός των εργατικών αγώνων δεν αναιρεί το γεγονός ότι α) η εργατική τάξη συγκροτείται ιδεολογικά και πολιτιστικά στην αστική κοινωνία ως μια «εθνική» τάξη με εθνικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά , ιστορικότητα και μορφές πάλης (βλ. και τις περίφημες αναλύσεις του Ε.Π. Τόμπσον για τη Βρετανία). Όπως έχει επισημάνει και ο Πουλαντζάς στο τελευταίο του βιβλίο (σελ. 169) «η χωρότητα και η ιστορικότητα κάθε εργατικής τάξης είναι μια παραλλαγή του δικού της έθνους, τόσο διότι είναι σφηνωμένες μέσα στη χωρική και στη χρονική μήτρα, όσο και διότι είναι συστατικό μέρος αυτού του έθνους ως συνιστώσα του συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στην εργατική τάξη και στην αστική τάξη» β) η ταξική πάλη και ιδίως η πολιτική ταξική πάλη αναπτύσσεται κατ’ αρχήν σε έναν εθνικό κοινωνικό σχηματισμό και επιφέρει αποτελέσματα εντός αυτού. Το τελικό διεθνές άνοιγμα της ταξικής πάλης και η διαμόρφωση μιας διεθνούς συγκυρίας και ατζέντας της ταξικής πάλης με τη μορφή του ντόμινο ή αλλιώς δεν αναιρούν αυτή την πραγματικότητα. Επιπλέον, είναι αντιφατικό να αρνούμαστε την ύπαρξη μιας υπερεθνικής ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης (η «πολυεθνική ελίτ» του Τ. Φωτόπουλου) και να εναποθέτουμε ταυτόχρονα όλα τα καθήκοντα σε μια μυθική «διεθνή εργατική τάξη».

Το ηγεμονικό σχέδιο

Η εργατική τάξη, αν δεν θέλει να είναι απλώς μια « συνδικαλιστική τάξη», οφείλει να έχει ένα (αντι-) ηγεμονικό πολιτικό σχέδιο για τον εθνικό κοινωνικό σχηματισμό."

http://radicaldesire.blogspot.com/2010/12/blog-post_4792.html
Αυτούς ακριβώς τους προβληματισμούς εμείς ψηλαφούμε συχνά μες την δύσκολη πλοήγηση του αγώνα - δεδομένης της ανάγκης να είναι ΚΑΙ ταξικός ΚΑΙ εθνικο-απελευθερωτικός - γι' αυτές μας λοιπόν τις προσεγγίσεις, οι κύριοι ψευτοεπαναστάτες που αποκαλύπτονται στο κύριο μας άρθρο πιό πάνω, μας κατηγορούν ως "φασίστες".

Και καλούν γιά τη δημιουργία μιάς παρακρατικής με αριστερόζ άρωμα γιά να μας συντρίψει!;

Αντώνης: Δεν υπάρχει "αναγκαστήκαμε να κατεβούμε". Αυτά που κάνετε είναι ανεπίτρεπτα πράγματα. Και ξέρετε πολύ καλά ότι οι ιστορικές και πολιτικές συνθήκες της Κύπρου είναι διαφορετικές από αυτές της Ελλάδας. Μιλάτε για "αφελληνισμό" της Κύπρου. Τι εννοείτε; Ότι αυτοί που στοχεύετε έχουν στόχο να με κάνουν θύμα εθνοκάθαρσης; Ή ότι τους απασχολεί να μου αλλάξουν τη γλώσσα μου και τον πολιτισμό μου; Μιλάτε για "κυπριοεθνικισμό" απαξιωτικά. Τι κακό έχει ο "κυπριοεθνικισμός" λοιπόν αφού σας αρέσει ο Μπελαντής; Ότι δεν είναι ελληνικός εθνικισμός; Μιλάμε ή δε μιλάμε για εθνική αυτοδιάθεση της Κύπρου; Σημαίνει ή δε σημαίνει αυτό απαγκίστρωση από κάθε εξάρτηση από εκπορευόμενα από την Ελλάδα "πατριωτικά" κέντρα; Ξέρετε πολύ καλά ότι η ρητορική που χρησιμοποιείτε είναι ακροδεξιά ρητορική, και με πολύ συγκεκριμένες και ένοχες ιστορικές ρίζες. Πώς ιδιοποιείστε θέσεις που καμμία σχέση δεν έχουν ούτε με τις πρακτικές σας, ούτε με τον πολιτικό χώρο που εκφράζετε; Με ποιο δικαίωμα τσουβαλιάζετε τις δικές μου θέσεις με αυτό που εκπροσωπείτε; Οι δικές μου θέσεις ΕΙΝΑΙ "ΚΥΠΡΙΟΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ", και είναι πλήρως αλληλέγγυες με κάθε κίνημα που διεκδικεί επανένωση ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ, κόντρα στις τοπικές αστικές τάξεις, κόντρα στην πατρονεία των νεοταξικών θεσμών και μορφωμάτων που τις εξυπηρετούν, κόντρα στους εθνοκάπηλους της δεξιάς, κόντρα στη μεταναστοφοβία, κόντρα στο φετίχ των ταυτοτισμών, και χωρίς παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία.

Τι σχέση έχουν αυτά με αυτό που πρεσβεύετε, θεωρητικά και στην πράξη;

11 σχόλια:

δύτης των νιπτήρων είπε...

Πω-πω, τι ξεκατινιάσματα είναι αυτά! Να λοιπόν ένα επιχείρημα κατά της αυτοοργάνωσης στη μικροκλίμακα, όσο πιο μικρός είναι ο χώρος τόσο περισσότερο το προσωπικό συγχέεται με το συλλογικό και με πολύ ευκολία γίνεται το μάλε-βράσε.

Ανώνυμος είπε...

δεν πρόκειται ακριβώς για ξεκατίνιασμα . Πρόκειται αντιθέτως για προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων του αντιεθνικιστικού αλλά και του ευρύτερου ριζοσπαστικού χώρου .Η επίθεση γίνεται συγκροτημένα στοχοποιημένα και παράλληλα με ανάλογες προσπάθειες τόσο των εθνικιστών όσο και του κράτους για να πληγεί το νέο, για τα κυπριακά δεδομένα, κίνημα .
Τα δύο άτομα που αποτελούν το κυπριακο ιντιμιντια καμία σχέση δεν έχουν με τον χώρο της αριστεράς (αντιεξουσιαστικής ή όχι) δεν μετέχουν στις διεργασίες της αλλά και δεν πληρούν καμία αρχή του ιντιμιντια (ανοικτές συνελεύσεις , δικαίωμα αδιαμεσολάβητης δημοσίευσης κλπ) Αντίθετα η μόνη δράση που έχουν να επιδείξουν είναι συστηματικές επιθέσεις όχι μόνο σε άτομα αλλά και σε δράσεις του χώρου.
Η μικροκλίμακα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι παράγοντας αρνητικός όσο αφορά τα εσωτερικές διεργασίες γιατί γνωριζόμαστε .μεταξύ μας και οι επιθέσεις αυτού του τύπου πέφτουν στο κενό

Αντίθετα αποτελούν πρόβλημα στην εικόνα που εκπέμπεται προς τα έξω και
εκεί θα έπρεπε ίσως να εστιαστούμε
Μάριος

Dytistonniptiron είπε...

Επί της διαδικασίας: δεν ξέρω τι γίνεται με το disqus, το οποίο ποτέ δεν χώνεψα, αλλά δύο σχόλια (κατά λάθος, ή μάλλον λόγω bug του τρισκατάρατου disqus) έχουν υποβληθεί μέσω blogspot και, φυσικά, δεν φαίνονται πουθενά...

RDAntonis είπε...

Σχόλιο δύτη των νιπτήρων που δεν εμφανίστηκε στο disqus (για αδιευκρίνιστους λόγους) Πρώτο κατά σειρά υποβολής":

"Πω-πω, τι ξεκατινιάσματα είναι αυτά! Να λοιπόν ένα επιχείρημα κατά της αυτοοργάνωσης στη μικροκλίμακα, όσο πιο μικρός είναι ο χώρος τόσο περισσότερο το προσωπικό συγχέεται με το συλλογικό και με πολύ ευκολία γίνεται το μάλε-βράσε.

osr είπε...

αντώνη τα σχόλια που έκανα στο άλλο ποστ δεν εμφανίστηκαν;

Dytistonniptiron είπε...

Εγώ στο gmail Αντώνη βλέπω κι άλλα σχόλια (καταραμένο disqus...). Και μετά από το εξής ένα, του Μάριου, θα ήθελα να διορθώσω ότι εντάξει, μπορεί να πρόκειται για δύο μόνο άτομα -αλλά η μικροκλίμακα αναδεικνύει δυσανάλογα τέτοια φαινόμενα (έχω ζήσει κάτι παρόμοιο, πολύ ελαφρότερης μορφής βέβαια).

RDAntonis είπε...

Σχόλιο δεύτερο κατά σειρά, απ' τον Μάριο:

"δεν πρόκειται ακριβώς για ξεκατίνιασμα . Πρόκειται αντιθέτως για προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων του αντιεθνικιστικού αλλά και του ευρύτερου ριζοσπαστικού χώρου .Η επίθεση γίνεται συγκροτημένα στοχοποιημένα και παράλληλα με ανάλογες προσπάθειες τόσο των εθνικιστών όσο και του κράτους για να πληγεί το νέο, για τα κυπριακά δεδομένα, κίνημα .
Τα δύο άτομα που αποτελούν το κυπριακο ιντιμιντια καμία σχέση δεν έχουν με τον χώρο της αριστεράς (αντιεξουσιαστικής ή όχι) δεν μετέχουν στις διεργασίες της αλλά και δεν πληρούν καμία αρχή του ιντιμιντια (ανοικτές συνελεύσεις , δικαίωμα αδιαμεσολάβητης δημοσίευσης κλπ) Αντίθετα η μόνη δράση που έχουν να επιδείξουν είναι συστηματικές επιθέσεις όχι μόνο σε άτομα αλλά και σε δράσεις του χώρου.
Η μικροκλίμακα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι παράγοντας αρνητικός όσο αφορά τα εσωτερικές διεργασίες γιατί γνωριζόμαστε .μεταξύ μας και οι επιθέσεις αυτού του τύπου πέφτουν στο κενό

Αντίθετα αποτελούν πρόβλημα στην εικόνα που εκπέμπεται προς τα έξω και
εκεί θα έπρεπε ίσως να εστιαστούμε
Μάριος "

RDAntonis είπε...

Και βέβαια να πω ότι ο Μάριος είναι καλά ενημερωμένος για τα εν Κύπρω, δύτη, και αυτό φαίνεται.

RDAntonis είπε...

"Η επίθεση γίνεται συγκροτημένα στοχοποιημένα και παράλληλα με ανάλογες προσπάθειες τόσο των εθνικιστών όσο και του κράτους για να πληγεί το νέο, για τα κυπριακά δεδομένα, κίνημα ."

Πολύ φοβούμαι Μάριε ότι ο λόγος δεν είναι απλώς αυτός. Πολύ φοβούμαι ότι πολύ έχει να κάνει με προλείανση εδάφους (δια της ισοπέδωσης αντιπάλων) για επερχόμενες πρωτοβουλίες στον πολιτικό χώρο της άκρας δεξιάς.

RDAntonis είπε...

Δεν εντόπισα άλλο σχόλιο που "έφαγε" το disqus. Αν δείτε τέτοιο, με ενημερώνετε.

RDAntonis είπε...

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί αφού περάσει το ανάλογο editing, μιας και συνεχίζει προσωπική αντιπαράθεση, η οποία δεν θα γίνει άλλο ανεκτή. Έχεις πρόσκληση από την Δεισδαιμόνα να συνεχίσετε την κουβέντα σας εκτός RD.