Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Δόξα το Θεό, είμαστε άθεοι! (ή, οι Παπα-τζήδες)

Από το Λόγος και Πράξη τα νεότερα για την μικρή Οκτωβριανή επανάσταση που συντελείται, Δεκέμβρη μήνα (!) στη Θεσσαλονίκη:

Ποιά ήταν άραγε τα πραγματικά όρια της σφοδρής ιδεολογικής σύγκρουσης Μπουτάρη - Άνθιμου στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές; Το ερώτημα προκύπτει από το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Πρωτοβουλία, την δημοτική παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, του νέου Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Το Δ.Τ. αναφέρει ότι τα χρήματα των δημοτών που διαθέτει ο Δήμος για τους άπορους θα πηγαίνουν απευθείας στη Μητρόπολη καθώς η ελεημοσύνη αποτελεί μια από τις βασικές αρχές της εκκλησίας.

Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινός στόχος είναι ο Δήμος και η Εκκλησία να δημιουργήσουν ένα δίκτυο για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων της πόλης, συνομολογήθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και ο Μητροπολίτης Άνθιμος.

Ο κ. Μπουτάρης ενημερώθηκε για τα οικοτροφεία της Μητρόπολης, ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι Δήμος και Εκκλησία θα συνεργαστούν στο θέμα της παροχής συσσιτίων στους άπορους δημότες, αλλά και σε θέματα που άπτονται στην αντιμετώπιση και βοήθεια ατόμων με εθισμό, καθώς και στην προστασία των παιδιών που υφίστανται πάσης φύσεως κακοποίηση.

Ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν οι δωροεπιταγές που διανέμονται κάθε χρόνο από τον Δήμο στους άπορους και ότι τα χρήματα που θα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο θα δίδονται απευθείας στη Μητρόπολη, καθώς η ελεημοσύνη αποτελεί μία από τις βασικές αρχές της Εκκλησίας.

Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι στην αυριανή τελετή της ορκωμοσίας του Δημάρχου και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα παραστεί εκπρόσωπος της Μητρόπολης, προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη όσων επιθυμούν να δώσουν θρησκευτικό όρκο.

Στη συνάντηση παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, και Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου, και συμφωνήθηκε να παρακολουθούν συστηματικά τα κοινά θέματα των δύο Αντιδημαρχιών και της Εκκλησίας.

Για το Γραφείο Τύπου

Ελεημοσύνη για τις αναφερόμενες ευπαθείς ομάδες ή συγκροτημένη κοινωνική πολιτική είναι το πρόγραμμα της νέας δημοτικής αρχής; Αν είναι το δεύτερο γιατί τα χρήματα των δημοτών να πηγαίνουν στη Μητρόπολη και όχι στον προϋπολογισμό της αρμόδιας Αντιδημαρχίας; Η Μητρόπολη γιατί θα πρέπει να διαχειρίζεται και χρήματα των δημοτών για να ασκεί το έργο της; Οι δημότες, ως φορολογούμενοι, πληρώνουν ήδη αρκετά για τη μισθοδοσία και άλλες δαπάνες της εκκλησίας. Πολλοί από αυτούς μάλιστα συνεισφέρουν από το υστέρημά τους και στους ναούς για τις ανάγκες της εκκλησίας.

Λέμε ναι στη συνεργασία Δήμου - Εκκλησίας υπέρ των ευπαθών ομάδων, αλλά μήπως το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να το δει πιο προσεκτικά και κυρίως πιο προγραμματικά ο νέος Δήμαρχος;


Σε προηγούμενα επεισόδεια του σήριαλ "Οι παπα-τζήδες", ο Μπουτάρης:


Βάζει φραγμό στον εθνολαϊκισμό! (Κάτι σαν αντι-του-μπο-φλο, αλλά σε πολιτικό!)
Οι δύο νεοεκλεγέντες δήμαρχοι εκφράζουν με το παραπάνω την επιμονή για «Μιαν άλλη Ελλάδα». Θα ήταν αδύνατον, λοιπόν, να μη σταματήσει στην εκλογή τους αυτή εδώ η στήλη, που δεκαέξι χρόνια τώρα επιμένει να λέγεται «Μια άλλη Ευρώπη».
Τη νίκη των συνδυασμών Καμίνη και Μπουτάρη δεν ξέρω εάν μπορούμε να την πούμε ακριβώς «νίκη πολιτών». Είναι όμως «νίκη πολιτισμού» σίγουρα. Είναι νίκη που βάζει φραγμό στον εθνολαϊκισμό, στην πατριδοκαπηλεία, στην παντιέρα -κόκκινη, πράσινη, γαλάζια- της έμφοβης κοινωνίας. [...]
'Oλοι μοιράζονταν την αίσθηση ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην Αθήνα, ότι κάτι κινείται, ότι το περιθώριο αισιοδοξίας είναι δικαιολογημένο. Οταν μάλιστα αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι και στη Θεσσαλονίκη, τελικά, εκλέγεται δήμαρχος ο Γιάννης Μπουτάρης, η πλατεία Κλαυθμώνος σείστηκε.

Η εκλογή Μπουτάρη έχει ακόμη μεγαλύτερο συμβολισμό. Ο εκλεγείς δήμαρχος είχε να αντιμετωπίσει όλο το πανίσχυρο και ετερόκλητο θρησκευτικο-εθνικιστικό κατεστημένο της Θεσσαλονίκης, με προεξάρχοντα τον μητροπολίτη Ανθιμο («Οσο ζω εγώ, η Εκκλησία δεν θα σου επιτρέψει να δεις τη δημαρχία»).
Τέτα Παπαδοπούλου,Ελευθεροτυπία
 Φτιάχνει κράτος δικαίου σε λιγότερα από πέντε λεπτά (και με μηδέν λιπαρά)! 
Κατ’ αρχήν, αναμένεται η άρθρωση ενός λόγου βασισμένου στις αρχές του κράτους δικαίου σε αντικατάσταση του διάχυτου ως τώρα λαϊκιστικού παραληρηματικού λόγου που στρεφόταν εναντίον κάθε διαφορετικότητας και υμνούσε με τρόπο θλιβερό και παρωχημένο ένα αενάως διωκόμενο «εμείς». Για παράδειγμα, όσο κι αν οι αρμοδιότητες των δήμων σε ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας και ακώλυτης άσκησης της λατρευτικής δραστηριότητας είναι περιορισμένες, και μόνη η άρθρωση ενός λόγου συνύπαρξης με την ετερότητα από τους δημοτικούς άρχοντες είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο κ. Μπουτάρης έχει ήδη προχωρήσει σε δηλώσεις συμβολικές και εξαγγελίες ουσιαστικές σε αυτή την κατεύθυνση (αποτεφρωτήριο, κοιμητήριο).
Athens Review
Σκέφτεται χωρίς εσάς, για εσάς! Ψηφίζοντάς τον προσφέρετε στην αριστερά αυτό που δεν προσφέρει η αριστερά στον εαυτό της (γιατί είναι δεξιά, hello)! 
Μπουτάρης και Καμίνης, με στήριξη βέβαια κομμάτων, είναι αυτοί που... πέτυχαν να γκρεμίσουν (ακρο)ΔΕΞΙΆ κάστρα που κρατούν για δεκαετίες Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε κατάσταση πλήρους καθυστέρησης σε κάθε τομέα.
Έδωσαν μια μικρή πνοή, μια ανάσα, έστω λίγη ανακούφιση, στοιχειώδη ελπίδα. Αυτό που αρνείται να προσφέρει η αριστερά. Η αριστερά που υπονομεύει την ΑΡΙΣΤΕΡΑ! Η αριστερά που συντηρεί τη ΔΕΞΙΑ!
Γιώργος Ζωχιός
Τώρα και σε αρωματικό χώρου! Απαλάσσει τον αριστερό χώρο από τη μυρωδιά κλεισούρας! Σε πέντε light αρώματα (βανίλια, αβοκάντο, μολόχα, θυμάρι, μπακλαβάς!) 
Δεν είναι μόνον η ελληνική Αριστερά αναχρονιστική. Και τα κόμματα των άλλων παρατάξεων δείχνουν να πάσχουν, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, από την ίδια ασθένεια. Συμβαίνει όμως με την Αριστερά (εκείνη που σίγουρα δεν βυθίζεται στον ίδιο βάλτο με το ΚΚΕ) να έχει κανείς άλλες προσδοκίες. Αλλά οι προσδοκίες αυτές πέφτουν στο κενό. Συνεχώς. Για παράδειγμα, με εξαίρεση την κίνηση της Δημοκρατικής Αριστεράς (μια light Αριστερά τη χαρακτηρίζουν με απαξίωση άλλοι αριστεροί), πού ήταν η ελληνική Αριστερά στις νίκες των Καμίνη-Μπουτάρη; Ελαμψε διά της απουσίας της.
Εξυπακούεται ότι τόσο ο κ. Καμίνης όσο και ο κ. Μπουτάρης θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Εδώ θα είμαστε και εδώ θα είναι. Ομως. Οι νίκες στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, παρά τα τεράστια νούμερα της αποχής (που όσο δυσάρεστη και αν είναι, δυσκολεύομαι πολύ να την εκλάβω συνολικά ως «σύμπτωμα του καναπέ», παθητική αδιαφορία κ. λπ.), μας έδειξαν κάτι: πολύς κόσμος, ο οποίος δεν ανήκει κατ’ ανάγκην στο ίδιο κόμμα -για την ακρίβεια, προσεγγίζει με μεγάλη καχυποψία πλέον κάθε έννοια παραδοσιακού κομματικού μηχανισμού-, αναζητεί, αποζητεί έναν λόγο, μια χειρονομία, μιαν αύρα που να μη μυρίζει κομματική κλεισούρα. Μια πολιτική σκέψη την οποία να διακρίνει ο κοινός νους αλλά όχι οι απλοϊκές γενικεύσεις και οι λεκτικές φιοριτούρες.
Ηλίας Μαγκλίνης,Καθημερινή
Αλλάζει τα πάντα με ένα απλό πέρασμα! Υπέρβαση και άρωμα φρεσκάδας σε ένα πακέτο!
Μια επιτυχία των Καμίνη – Μπουτάρη, θα αλλάξει τα πάντα και στο πολιτικό σύστημα. Θα αποτελέσει το υπόδειγμα της υπέρβασης του.
Από το σύστημα της πελατειακής και διαπλεκόμενης πολιτικής, θα περάσουμε στην πολιτική της διαφάνειας και του εκσυγχρονισμού. Μαζί με την ήττα των εκπροσώπων του παλαιοκοματισμού, θα ηττηθούν και πρόσωπα, συμφέροντα και μηχανισμοί που οργανώνουν τα κόμματα που διαχειρίζοντα την δύση της μεταπολιτευτικής πολιτικής. Η νίκη τους, για τους πολίτες, είναι κάτι περισσότερο από αλλαγή της Δημοτικής Αρχής, που και από μόνη της είναι περισσότερο από σημαντική. Η νίκη τους , θα έλθει μόνο από το αίσθημα των πολιτών, ότι κάνουν μια ΑΠΟΠΕΙΡΑ να υπερβούν, όλο αυτό το πλέγμα που τους φιμώνει και δεν τους αφήνει να εκφραστούν, με εκείνον τον τρόπο, που θα απαντάει ταυτόχρονα και στην βεβαιότητά τους, ότι δεν μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση αυτοί που μας οδήγησαν σ’αυτήν.
Είναι και εντομοκτόνος! Πείτε αντίο στις αράχνες! (δεν ισχύει για κατσαρίδες, ποντίκια, ερπετά)
Η νίκη τους, θα αποδείξει ότι οι πολίτες μπορούν να βγούν στο προσκήνιο με νέο τρόπο, έξω από τους αραχνιασμένους μηχανισμούς των κομμάτων της μεταπολίτευσης. Θα είναι μια νίκη στην αυτοπεποίθηση της κοινωνίας, ότι μπορεί να υπερβεί ό,τι την καθηλώνει.
Κώστας Ανδρέου
Εξασφαλίζει είσοδο στη βουλή στις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές δυνάμεις! 
Ο κ. Κουβέλης είπε ότι τα αποτελέσματα αποτελούν διαβατήριο για την είσοδο στη βουλή, οποτεδήποτε και αν γίνουν εθνικές εκλογές και τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθούν με όλες τις δυνάμεις οι υποψηφιότητες του κ. Καμίνη στην Αθήνα και του κ. Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη και κάλεσε «όλες τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές δυνάμεις, να πάρουν ενεργό θέση».
 www.newsit.gr

3 σχόλια:

Waste είπε...

υπέροχο, ούτε να τελειώσει ο χρόνος δεν περίμεναν,
το επόμενο είναι να δώσουν και την παραλία στη μητρόπολη διότι αφου τη χρησιμοποιούν για τον αγιασμό των υδάτων, είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνοι :)

RDAntonis είπε...

Κάτσε, συγνώμη, τις 40 εκκλησιές ως περιοχή δεν πρέπει να τις παραχωρήσει ο Δήμος στην εκκλησία;

Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι ημών όταν μίλαγαν για την "εκκλησία του δήμου"! http://el.wikipedia.org/wiki/Εκκλησία

Waste είπε...

σωστά και τις 40 εκκλησιές, αλλά είναι λίγο φτωχομπινεδιάρικη η περιοχη. πρέπει να παρουν αδεια να την γκρεμίσουν για να την ξαναχτίσουν μεζονετούλες για να αξίζει τον κόπο.

ειμαι σίγουρος πως ο εφραιμε και ο αρσένιος μετά τις εξοντωτικές ποινές που εισέπραξαν (10 μηνες) θα μπορέσουν να αναλάβουν το έργο...

πάντως εγώ λέω για να φανεί σκληρός στη διαπραγμάτευση, να ζητήσει ο δημος να παραχωρηθεί η παναγία η δεξιά ως αντισταθμιστικο όφελος για τις 40 εκκλησιές.