Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Η νέα οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ

Απ' το mygranma:

Αυτή είναι η γραφική παράσταση της νέας οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ που θα μπει σε εφαρμογή από το Γενάρη του 2011:

Κάθε Απρίλη οι κυβερνήσεις θα καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους (μαζί με τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας) στην Κομισιόν. Η Κομισιόν θα προτείνει διορθώσεις και στη συνέχεια τα τελικά θα εγκρίνονται από το Συμβούλιο γύρω στα μέσα Ιούλη (με ενισχυμένη πλειοψηφία των ψήφων που καθορίζονται με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας).

Η ‘συζήτηση’ στα εθνικά κοινοβούλια θα αρχίζει το Φθινόπωρο. Το μόνο όμως που θα έχουν να συζητήσουν είναι αν δέχονται τα προγράμματα που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν και το Συμβούλιο.

Τα δύο υπόλοιπα σκέλη της νέας οικονομικής διακυβέρνησης που αναμένεται να εγκριθούν στα μέσα του 2011 αναμένεται να κάνουν λίγο… περιπετειώδη τη μη έγκριση των προγραμμάτων που θα έχουν διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες.

Το ένα σκέλος αφορά την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβώνας με την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας (που αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο μας για την ΕΕ) που θα επιτρέπει το να μπει μια χώρα σε… επιτήρηση όχι όταν παραβιάζει το ΣΣ αλλά όταν δεν ακούει τις συστάσεις της Κομισιόν για να μη το παραβιάσει στο μέλλον. Από ότι βλέπετε όμως στα παραπάνω όλες οι χώρες θα είναι από δω και πέρα σε μόνιμη επιτήρηση είτε έχουν δημοσιονομικά προβλήματα είτε όχι, άρα όταν μιλάμε για επιτήρηση με βάση το ΣΣ μιλάμε για κυριολεκτικό κάθισμα στο εδώλειο και διαπόμπευση.

Το δεύτερο σκέλος που αναμένεται να εγκριθεί στα μέσα του 2011 (Excessive Imbalance Procedure) έρχεται να επιβάλει και ποινές σε όσους δε θα εφαρμόζουν τις συστάσεις: θα τρώνε πρόστιμα σε περίπτωση που είναι στην Ευρωζώνη (0,1 του ΑΕΠ) ή θα τους αφαιρούνται γεωργικά και περιφερειακά κονδύλια σε περίπτωση που δεν είναι.[1]

Οι συστάσεις που θα γίνονται με βάση τις τρεις αυτές διαδικασίες θα αφορούν στη φορολογική πολιτική, στη αγορά εργασίας αλλά και προϊόντων και υπηρεσιών και στην αναδιαμόρφωση των κονδυλίων στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Με λίγα λόγια η πλήρης οικονομική πολιτική ΟΛΩΝ των κρατών της ΕΕ και όχι μόνο αυτών που έχουν ‘πρόβλημα’ θα καθορίζεται στις Βρυξέλλες από τους μη εκλεγμένους γραφειοκράτες της Κομισιόν και τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων (Συμβούλιο σε όλες τους τις συνθέσεις) κάτω από τον όρο της ενισχυμένης πλειοψηφίας και ενός ασφυκτικού πολιτικού συσχετισμού. Πλεονέκτημα φυσικά έχουν τα κράτη με περισσότερες ψήφους στο Συμβούλιο, περισσότερο κεφάλαιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λιγότερα δημοσιονομικά προβλήματα (λέγε με Γερμανία).

Πρόσεχτε, ότι τα εθνικά κοινοβούλια θα έχουν στην ουσία να αποφασίσουν δημοκρατικότατα ανάμεσα στα φιρμάνια των Βρυξελλών και τα πρόστιμα κι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει απλά μια φιλολογική συζήτηση για όλα αυτά κάθε Φλεβάρη.

Εδώ μπορείτε να βρείτε επίσημα έγγραφα από τα οποία προκύπτουν οι παραπάνω πληροφορίες:Τα δύο αυτά κείμενα στο συνόλου τους σχεδόν εξειδικεύουν απλά σε πρακτικό επίπεδο κατευθύνσεις που διατυπώθηκαν από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Εργοδοτών (BusinessEurope) τον Ιούνη του 2010.


Τα μέτρα αυτά συνιστούν τα πρώτα βήματα προς μια αυταρχική ευρωπαϊκή ομοσπονδία όπου βασικά στοιχεία του αστικού κοινοβουλευτισμού θα καταργηθούν με κύριο την έννοια της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

Οι οργανώσεις εκπροσώπησης των πολυεθνικών εταιρειών είναι οι κύριες κινητήριες δυνάμεις πίσως από τις εξελίξεις αυτές.

Σχετικά με τις αναζητήσεις που είχαμε το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι οι αστικές τάξεις υπό την ηγεσία της γερμανικής θα προσπαθήσουν να πάνε προς μια πλήρη ένωση με όλο και πιο ενιαίο προϋπολογισμό και φορολογία.

[1]Τα μέτρα για τα μη μέλη της Ευρωζώνης δε περιέχονται σε κάποιο επίσημο έγγραφο, ούτε προβλέπονται από τη Συνθήκη. Έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί από το δανέζικο υπουργείο οικονομικών σε δημοσιογράφο ότι η Κομισιόν και το Συμβούλιο εργάζονται για την προετοιμασία τους.

8 σχόλια:

RDAntonis είπε...

"Τα μέτρα αυτά συνιστούν τα πρώτα βήματα προς μια αυταρχική ευρωπαϊκή ομοσπονδία όπου βασικά στοιχεία του αστικού κοινοβουλευτισμού θα καταργηθούν με κύριο την έννοια της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας."

Και ο κλοιός όλο και σφίγγει...Και κατά τα άλλα, το πρόβλημα είναι ο "εθνολαϊκισμός" (Ελλάδα) και ο "αφελληνισμός" (Κύπρος). Θα τα πούμε όμως στις "Δύο παρεκκλίσεις" αναλυτικότερα.

omadeon είπε...

Το μοντέλο... Κινεζοφέρνει. Από τα λίγα που ξέρω, ο καπιταλισμός στην Κίνα έχει δομή περίπου παρόμοια (ή όχι?) Κάπου διάβασα ότι οι περιφερειάρχες παραδίδουν στην κεντρική κυβέρνηση ισολογισμούς (που πρέπει να έχουν πλεόνασμα κάθε φορά) αλλά... πρέπει να κόψουν το λαιμό τους (και την εργατική τάξη της περιοχής τους) να βγάλουν πλεόνασμα με οποιοδήποτε τρόπο, συνεργαζόμενοι με ντόπιες ή ξένες εταιρείες χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους.

Κουκούπετρος είπε...

Έτσι ακριβώς προτείνει διορθώσεις και στον προυπολογισμό της (χρεωκοπημένης) Καλιφόρνιας το Ομοσπονδιακό Κογκρέσσο της Ουάσιγκτον. Και η Καλιφόρνια έχει επίσης Πολιτειακό Κοινοβούλιο, που οφείλει να αποδεχθεί τις παρατηρήσεις. Ιστορικά, όταν προέκυψαν στις ΗΠΑ διαφωνίες Πολιτειακο-Ομοσπονδιακές περί αρμοδιοτήτων (π.χ. για το θέμα της δουλείας), ξέσπασε ο εμφύλιος Βορείων - Νοτίων.
Που το παράξενο; Ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής ισχύει τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ΕΕ. Ίσχυε φυσικά και πρίν την νέα οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ.

rdDcom είπε...

Κοκού στο κούκουλαντ -

Ναι και η ΗΠΑ έχουν ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο και σύνταγμα και προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σωρεία εγκλημάτων εκτός και εντός της επικράτειας, και η Μέρκελ καμώνεται την παρθένο για τυχόν παραβίαση των συνταγματικών διατάξεων του θεμελιώδους νόμου, αλλά το ελληνικό σύνταγμα το έχουν χεσμένο - αι στο διάλο - Αλλού με τους κούκους της Τύμπινγκεν -

Αντώνη, έχω λίγο μόνο χρόνο να ασχοληθώ σήμερα - σε παρακαλώ από μένα να αποκλείσεις τον κούκο.

RDAntonis είπε...

Έχω διπλωθεί απ' τα γέλια!!!

rdDcom είπε...

Χαίρομαι, γιατί εγώ ταξίδευα εννιά ώρες με θερμοκρασίες υπό και είμαι ψόφιος.
Για το Disqus, να αναφέρω ότι σχόλια δεν «χάνονται» - τα προβλήματα έχουν να κάνουν αφενός με το spam φίλτρο του blogspot και αφετέρου με το moderation - αυτό που ίσως βλέπει ο δύτης είναι τα σχόλια στο rss - (προ επεξεργασίας) -
Για τον φίλτατο ράκη, ξέρει και ξέρουν όλοι τη γνώμη μου για Μπιτσώρη, οπότε αν δω σχόλιο τύπου «μα, μα, μα, ανεβάσατε κείμενο Μπιτσώρη», κόβετε αμέσως - σχόλιο και σχολιαστής, είμαι υπέρ των εκκαθαρίσεων - τελεία και παύλα.

RDAntonis είπε...

Καλή ανάρρωση απ' το κρύο. Ήταν μια ενδιαφέρουσα μέρα σήμερα.

Το point για Rakis είναι ότι λογικά υπάρχει original (λογικά, συγκροτημένος άνθρωπος) και υπάρχει copy (αλαλούμ) και ότι διαβάζουν και οι δυο RD. Και σαν μην έφτανε αυτό, το copy κάνει κι άλλα copies διαρκώς. Χαμός.

Ο κούκος από το Tübingen είπε...

Thanks! Η εξορία στο Tübingen είναι εξαιρετικά ευχάριστη, όπως και η ιστορική πανεπιστημιούπολη της Βάδης-Βυρτεμβέργης (ειδικά τώρα με το άφθονο χιόνι).
Το δε πνεύμα των νεαρών επαναστατών Hegel - Hölderlin - Schelling είναι ακόμα πανταχού παρόν εδώ.
Θερμούς χαιρετισμούς από τον Boris Palmer (er ist der Grüner Burgermeister von Tübingen).
Λυπάμαι που δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να διεκρινήσω εκτενώς τα σχετικά με τους αλτουσερρικούς, τους θετικιστές και τον Badiou.
Κατά τα λοιπά, ο Μεφιστοφελής είναι που έλεγε στον Φάουστ:
Grau, teurer Freund, ist alle Theorie.
Und grün des Lebens goldner Baum.
(Johann Wolfgang von Goethe, Faust I, 2038 f. / Mephistopheles)
Γκρίζα είναι, φίλε, όλ' η θεωρία
Πράσινο το χρυσό δέντρο της ζωής.