Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

A Modest Proposal

Ξέρεις ότι τα πράγματα έχουν πάει πολύ στραβά όταν κάποιος κάπου αλλού, σε μια πολύ φτωχότερη χώρα, πραγματοποιεί αυτό που γίνεται όλο και πιο αδιανόητο για σένα. Ξέρεις ότι κάτι έχει πάρει λάθος δρόμο όταν η πιο ταπεινή και χαμηλόφωνη μεταρρύθμιση έχει αρχίσει να φαντάζει ακραιφνής και επικίνδυνος ριζοσπαστισμός στη δική σου κοινωνία. Ξέρεις ότι ο θαμένος στους βιβλιογραφικούς βαυκαλισμούς σοσιαλισμός σου δεν πιάνει μία μπροστά στον σοσιαλισμό των απλών ανθρώπων όταν αποφασίζουν να σκεφτούν. Ξέρεις ότι ο μοσχαναθρεμένος ΓΑΠ δεν κάνει ούτε για να καθαρίζει τα παπούτσια ενός Ινδιάνου με το όνομα Έβο Μοράλες. Αλλά δεν ξέρεις πώς και γιατί πήγαν όλα τόσο μα τόσο λάθος στην ήπειρο που ζεις. Enet:

Εθνικοποιεί το συνταξιοδοτικό, μειώνει το όριο ηλικίας ο Μοράλες

Κόντρα στο ρεύμα των καιρών, η κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε χθες ότι συμφώνησε στις διατάξεις νομοσχεδίου για την εθνικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη χώρα και τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58 [!!!!] έτη.

Το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, που θα σημάνει την διάλυση των δύο ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων που διαχειρίζονταν το σύστημα επί χρόνια, πρόκειται να σταλεί το ταχύτερο στο Κογκρέσο, δήλωσε ο πρόεδρος Έβο Μοράλες.

Το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν τεσσάρων ετών διαπραγματεύσεων με συνδικαλιστές.

Πέραν της μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58 από τα 65 χρόνια, οι μητέρες και οι εργαζόμενοι σε ορυχεία και μεταλλεία θα δικαιούνται συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία.

"Χαράσσουμε νέα πολιτική για την αναδιανομή των εισφορών των εργαζομένων, σε αναζήτηση χαμηλότερου ποσοστού φτώχειας και περισσότερης ισότητας", δήλωσε ο Μοράλες, πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας, πρώην καλλιεργητής κόκας και συνδικαλιστής, που θεωρείται σύμμαχος του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.

Βάσει του νομοσχεδίου, που ο Μοράλες κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει τις επόμενες εβδομάδες, το κρατικό σύστημα διαχείρισης των συντάξεων θα αρχίσει να αντικαθιστά τα ιδιωτικά ταμεία από το 2011.

Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από τις δύο ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που διαχειρίζονται το σύστημα, την Prevision, θυγατρική της Ισπανικής BBVA, και τη Futuro, θυγατρική της Ελβετικής Zurich Financial Services. Οι δύο εταιρίες χειρίζονται τα συνταξιοδοτικά ταμεία που καλύπτουν 1,3 εκατ. πολίτες της Βολιβίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο Μοράλες επιδιώκει να αντιστρέψει το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που είχε διεξαχθεί την δεκαετία του 1990--ήδη έχει εθνικοποιήσει μια σειρά εταιριών κοινής ωφέλειας, ενεργειακούς και ορυκτούς πόρους.
3 σχόλια:

rdDcom είπε...

Modest proposal?
Το επόμενο στάδιο των συνταξιοδοτικών «μεταρρυθμίσεων» στην Ευρώπη προβλέπει συντάξεις με μόρια και κατάργηση των επικουρικών.

Ο Du Coin τόπε ξεκάθαρα σε editorial, κοροϊδεύουν αναίσχυντα τον κόσμο. Δεν τελούν σε «σύγχυση», όπως κάποιο αριστεροί σχολιαστές νομίζουν (Παπακωνσταντίνου, Δελαστίκ).

planitas είπε...

Μία βασική προϋπόθεση για να αλλάξει το παρόν σύστημα, όσο ωφελιμιστικό μπορεί να ακούγεται, είναι να καταλάβει και ο κόσμος της εργασίας ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μονόδρομος. Και αυτό γίνεται καλύτερα αντιληπτό μέσω μίας ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ όπως η Βολιβία. Χρειάζονται δηλαδή εναλλακτικά μοντέλα οικονομικής δράσης και αυτή νομίζω ήταν μία έλλειψη που έβγαζε μάτι μετά το 89 και έκανε τις ριζοσπαστικές/αριστερές λύσεις να μοιάζουν ουτοπικές (σε συνδυασμό με την κυρίαρχη γλώσσα που φόρεσε η προπαγάνδα). Μπορούν, επομένως, ειδήσεις και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες όπως αυτή να αποτελέσουν σημείο προβληματισμού για κόσμο που δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει πως η διαχείριση του κρατικού πλούτου μπορεί να πραγματοποιηθεί και αλλιώς.

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Ναι παιδιά, ναι !
Ο άνθρωπος κάνει "διεθνή καριέρα":
δίνει τις εξετάσεις του 'γονιμοποιώντας' την 'πατρίδα'