Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

If at first you don't succeed...

Η είδηση είναι παντού, εγώ την αντιγράφω από το insider.gr:
Η ακροδεξιά και ξενοφοβική Χρυσή Αυγή πέτυχε μια σπουδαία νίκη στον Δήμο Αθηναίων καθώς κατάφερε για πρώτη φορά να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα εκπροσωπεί την Χρυσή Αυγή στον Δήμο Αθηναίων καθώς ο συνδυασμός "Ελληνική Αυγή για την Αθήνα" με καταμετρημένο το 93% των ψήφων λαμβάνει 5,27%!
Το ψηφοδέλτιο του κ. Μιχαλολιάκου πήγε πολύ καλά στις κάλπες του 6ου διαμερίσματος του Δήμου (Πατήσια, Πλατεία Αττικής, Αγιος Παντελεήμονας, Κυψέλη) όπου συγκέντρωσε 8,36%!
Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα τηλεγράφημα του Associated Press μεταδίδει: "Στις εκλογές για τον δήμο Αθηναίων, ένα ακροδεξιό κόμμα εμφανίστηκε για να κερδίσει μια έδρα στο τοπικό συμβούλιο για πρώτη φορά. Ο Ν. Μιχαλολιάκος ενισχύθηκε από την αύξηση των εντάσεων με τους λαθρομετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε αλλοδαπούς και σχεδόν τετραπλασίασε τα ποσοστά της άκρας δεξιάς από τις τελευταίες εκλογές, το 2006.
Όταν αποτυγχάνεις να σταματήσεις έναν καπιταλισμό που έχει ήδη εγκαταλείψει το ευκαιριακό ούτως ή άλλως προσωπείο της δημοκρατίας, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τον φασισμό. Αλλιώς: ο αντιφασιστικός αγώνας διαδέχεται τον αντικαπιταλιστικό γιατί στον αντικαπιταλιστικό αποτύχαμε παταγωδώς, ντροπιαστικά, αξιοθρήνητα. Στην Κύπρο, οι φασίστες έβγαλαν τα μαχαίρια. Στην Ελλάδα βγάζουν ήδη εκπροσώπους στα δημοτικά συμβούλια. Το κρίμα για αυτό είναι στον δικό μας τον λαιμό, σύντροφοι, σε ολωνών μας τον λαιμό. Θέλαμε δεν θέλαμε, τώρα είμαστε πολλά βήματα πίσω απ' τον αντικαπιταλιστικό αγώνα. Θέλαμε δεν θέλαμε, τώρα έχουμε αντιφασιστικό αγώνα μπροστά μας.

Να υπενθυμίσουμε κάτι; Αν χάσουμε και στον αντιφασιστικό, τρίτο αγώνα δεν έχει. Στο παιχνίδι αυτό, η δεύτερη αποτυχία σε στέλνει στα θυμαράκια ή στις φυλακές. 

Και για να ευθυμήσουμε: όταν οι σοσιαλφιλελεύθεροι δίνουν τη θέση τους σε φασίστες, οι κομμουνιστές που αδυνατούν να επιβάλλουν τον κομμουνισμό τι κάνουν; Αναγκαστικά, κάνουν μεταξύ άλλων και τους σοσιαλφιλελεύθερους σύντροφοι. Ξέρετε, σ' αυτούς πέφτει από ένα σημείο και μετά να προασπιστούν δημοκρατίες, ανθρώπινα δικαιώματα, μετανάστες, μειονότητες, ανεκτικότητες στη διαφορά και άλλα τινά. Πλάκα δεν έχει;

34 σχόλια:

rdDcom είπε...

Αντώνη,
πρόκειται για εκλογικό αποτέλεσμα σε δημοτικές (επί αποχής) - όχι η συντέλεια του κόσμου. Όσο για βία κατά των μεταναστών, η βία που μιλάει για «μεταναστευτικές ροές» είναι πολύ πιο επικίνδυνη.

RDAntonis είπε...

Κοίτα, έχω θορυβηθεί πολύ και από τα τεκταινόμενα στην Αθήνα (και όχι μόνο τις εκλογές βέβαια--Αγ. Παντελεήμονας, κλπ), και από αυτά στην Κύπρο. Μακάρι να υπερβάλω, αλλά δεν πάνε καλά τα πράγματα. Και καλύτερα να υπερβάλλουμε λίγο τώρα παρά να είναι αργά αργότερα.

rdDcom είπε...

Όχι, η υπερβολή που διέκρινα ήταν η έμφαση στο εκλογικό αποτέλεσμα. Για τα υπόλοιπα, θα έκανα την υπόδειξη ότι το ίδιο το δίκαιο (όπως εξελίσσεται και, με ή χωρίς νομιμοποίηση) υποδαυλίζει τη αντι- μεταναστευτική βία.

RDAntonis είπε...

Σε καταλαβαίνω ρε Δήμο, αλλά είναι κάπως αυτό το 5.27% (με 8.36 σε ολόκληρη Κυψέλη), έστω και με όλη αυτή την αποχή, έστω και με την μικρή σχετικά σημασία των εκλογών. Είναι κάπως.

RDAntonis είπε...

Να βάλουμε και αυτό το σχετικό εδώ: http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/11/blog-post_5171.html

λ.κ είπε...

στην περιοχή που κατοικώ, πάντα στις εκλογές είχε φυλλάδια και αφίσσες απ'όλους: έβαζε η ανταρσύα, ερχόταν το ΚΚΕ και κόλλαγε από πάνω, έρχόταν ο Συν _Σύριζα, με πολλή προσοχή έβαζε τα δικά του όπου είχε κενό,(πολύ correct και καθώς πρέπει) το πασοκ, η νδ, όλοι τέλος πάντων. φέτος, ένα πρωί τα αυτοκίνητα ήταν γεμάτα με Μιχαλολιάκο και χρυσή αυγή. Τα πετάμε και βάζουμε Πορτάλιου. Την άλλη μέρα τα ίδια. Κι εμείς τα ίδια.
Δεν φάνηκε κανείς άλλος.

Dytistonniptiron είπε...

Όταν δεν πας με τις τάξεις, θα κερδίσει το έθνος.

SLY είπε...

Μια παρατήρηση. Γράφει το Associated Press:

"Στις εκλογές για τον δήμο Αθηναίων, ένα ακροδεξιό κόμμα εμφανίστηκε για να κερδίσει μια έδρα στο τοπικό συμβούλιο για πρώτη φορά".

Μόνο που έχουμε από την ίδρυση του ΛάΟΣ και μετά δημοτικούς σύμβουλους του κόμματος οπότε δεν είναι η πρώτη φορά. Ούτε πάλι είναι η πρώτη φορά, για ολόκληρη την Μεταπολίτευση, που δημοτικοί σύμβουλοι εκπροσωπούν άλλα παλιότερα ακροδεξιά σχήματα.

Πολυβώτης είπε...

Ένα καλό ερώτημα είναι γιατί έπρεπε να φτάσουμε εκεί προκειμένου η

Πολυβώτης είπε...

Ένα καλό ερώτημα είναι γιατί έπρεπε να φτάσουμε ως εδώ για να αντιληφθεί η Αριστερά ότι πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της.

RDAntonis είπε...

Η "αριστερά" φίλε Πολυβώτη δεν έχει βάλει απλώς νερό στο κρασί της, έχει ξεχάσει να βάλει κρασί στο νερό της. Είναι ακριβώς η αποτυχία της να πείσει ότι διαφέρει επί της ουσίας ως πολιτική πρόταση που δημιουργεί το κενό όπου εμφανίζονται οι χρυσαυγίτες.

RDAntonis είπε...

Για να βιωθεί καλά στο πετσί το τι σημαίνει να δείχνουμε αλλεργία απέναντι στη φράση "ταξικοί αγώνες".

RDAntonis είπε...

Σωστά, αλλά η Χρυσή Αυγή είναι bona fide νεοναζί σχήμα και όχι απλώς ακροδεξιό.

RDAntonis είπε...

Ενδιαφέρον αυτό.

osr είπε...

αντώνη ποια πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η απάντηση στα φασιστικά φαινόμενα στην Κύπρο

αλλά και στην Ελλάδα μετά και από αυτή την εξέλιξη της εκλογής σε αυτό το είδος "δημοκρατίας" φιδιώς όπως αυτο της χα

τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σου;

Vasilis είπε...

Πέραν του ότι τα Χρυσά Αυγά (και 90% στην επικράτεια να έπαιρναν, ο σεβασμός θα παρέμενε πολυτέλεια) διαφέρουν σημαντικά από το ΛΑΟΣ [η διαφορά του ακραίου εθνικισμού του ΛΑΟΣ που χωράει από συγκεκαλυμμένο φασισμό τύπου Βορίδη μέχρι γριούλες τη Εκκλησίας και "ευρωπαϊκού" τύπου πατριώτες που θα ψήφιζαν και τον "κίναιδο" Βαλλιανάτο έναντι του απροσχημάτιστου νεοναζιστικού ρατσισμού που φωνάζει ότι διψάει για αίμα] υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να δούμε.

Καταρρίπτεται ο βολικός μύθος που είχαμε για τους «"δήθεν" αγανακτισμένους πολίτες».

Όταν γίνονταν όλα όσα γίνονταν στον Άγιο Παντελεήμονα, μας άρεσε να πιστεύουμε ότι τα έκαναν "εισαγόμενοι" της περιοχής που παρουσιάζονταν δήθεν ως αγανακτισμένοι πολίτες. Αλλά, εκτός εάν όλοι οι συμπαθουντες της Χρυσής Αυγής μετέφεραν τα εκλογικά τους δικαιώματα στο τοπικό εκλογικό τμήμα, τελικά ήταν ΟΝΤΩΣ κάτοικοι της περιοχής.

Πολυβώτης είπε...

Τι εννοείς βρε Αντώνη «η αποτυχία της να πείσει ότι διαφέρει επί της ουσίας ως πολιτική πρόταση»; Μου θυμίζει τον Ανδριανόπουλο από την άλλη πλευρά που όποτε τα σκάτωνε ο νεοφιλελευθερισμός ήταν επειδή «δεν ήταν αρκετός». Δε διαφέρει η Πορτάλιου από τον Κακλαμάνη; Δε διαφέρει ο Τσίπρας, που ζητάει αναδιάρθρωση του χρέους όπως εσύ, από τον Παπανδρέου; Δε διαφέρει ο Αλαβάνος, που ζητάει από τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους και να τα κάνει μπάχαλο; Δε διαφέρει η Ανταρσύα με τη σταθερή αντικαπιταλιστική της στάση; Είναι τόσες πλέον οι αποχρώσεις της Αριστεράς που έχουν εκτεθεί σε ένα ευρύ ακροατήριο, που δε δικαιολογείται αυτό που λες.

Θα διευκρινίσω και τι εννοώ με «νερό στο κρασί της»: την αναζήτηση συμμαχιών, όχι στον πάγκο, εκεί που έχει συνηθίζει να παίζει μπάλα εκείνη, αλλά στο κέντρο του γηπέδου.

RDAntonis είπε...

"Δε διαφέρει ο Τσίπρας, που ζητάει αναδιάρθρωση του χρέους όπως εσύ, από τον Παπανδρέου; "

???!!!! Παρντόν; Ζητάω και αναδιάρθρωση του χρέους και δεν το γνωρίζω;

Ενδιαφέρον ότι άφησες εντελώς έξω το counterfactual που λέγεται ΚΚΕ, πάντως. Αν λογάριαζες ότι το ΚΚΕ που δεν διασπάστηκε ενισχύθηκε, ίσως η θεωρία περί "νερού στο κρασί" να έβρισκε σε κάποια προβλήματα. Όσο για τις περιώνυμες συμμαχίες, μπορείς να μου εξηγήσει με ποιον εκτός από τύπους στυλ Μάνου που μου ανέφερες; Αλλά αυτός ο δρόμος είναι ήδη πιασμένος απ' τη ΔΗΑΡ, καλή της ώρα. Άλλος;

RDAntonis είπε...

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, θα έλεγα ότι σίγουρα δεν θεωρώ ότι αρκεί μια προσέγγιση περί ελλιπούς ενημέρωσης, βλακείας, ψευδούς συνείδησης, κλπ. Θα πρότεινα για αρχή τρεις άξονες διερεύνησης:
α) Βαθύ κράτος. Ιστορία, συνδέσεις με ακροδεξιά και παρακρατικούς, οικονομικές απολήξεις και συμφέροντα. Αυτά τα πράγματα θεωρώ ότι χρήζουν σημασίας.
β) Κριτική στη ρητορική του θύματος που είναι ρητορική ανάστροφου entitlement. Η κατασκευή της Κύπρου ως "μαρτυρικής μεγαλονήσου" εις το διηνηκές δεν πολυβοηθάει να κατανοήσει κανείς την σύγχρονη κατασκευή τρόπων ζωής και πολιτικών στάσεων στο νησί. Παρεμπιπτόντως, αν κάποιος γνωρίζει μια καλή μελέτη για το γιατί το "Όχι" στο δημοψήφισμα από Ε/Κ ήρθε συγκριτικά περισσότερο από τις νεότερες ηλικίας χωρίς μνήμη του 74 παρά από τις μεγαλύτερες, και περισσότερο από περιοχές εκτός πράσινης γραμμής από ό,τι από αυτές της Λευκωσίας, θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα να τη δω. Κατά την άποψή μου, πολλές από τις προσδοκίες αισιοδοξίας βασίστηκαν σε λανθασμένα και απαρχαιωμένα assumptions (όπου νεολαία=προοδευτισμός, κλπ).
γ) Ανάδειξη του παράγοντα απόλαυσης στην ρατσιστική/φασιστική ιδεολογία. Διαρκώς αγνοούνται οι διαστάσεις απόλαυσης πίσω από την ιδεολογία στο όνομα μιας αποκήρυξης του ιδεολογικού σφάλματος. Όμως πρέπει να δούμε περισσότερο προσεκτικά ποιο είναι το "payback" που δίνει η ρατιστική βία στους φορείς της. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, όπου σωστά λέει και ο Βασίλης στο από κάτω σχόλιο, οι κάτοικοι του Αγ. Παντελεήμονα έχουν όντως, στην πραγματικότητα, ασπαστεί σε ένα ποσοστό τους το ακροδεξιό μίσος για τον μετανάστη και δεν είναι απλώς "θύματα" παραπλάνησης.

Πολυβώτης είπε...

Τι θα πει «ο δρόμος είναι πιασμένος»; Ας ακολουθήσουν και άλλοι! Εξάλλου, οι κοινωνικές δυνάμεις της ΔΗΑΡ είναι πενιχρές, δεν μπορεί από μόνη της να φέρει την αλλαγή.

Συγγνώμη για την αναδιαπραγμάτευση, αν δεν κάνω λάθος έχεις ταχθεί υπέρ της άρνησης του χρέους, σωστά; Νομίζω ότι και αυτή η άποψη εκπροσωπείται από την υπάρχουσα Αριστερά, δηλαδή την Ανταρσύα και κύκλους γύρω από τον Αλαβάνο.

RDAntonis είπε...

Όχι, δεν έχω ποτέ ταχθεί υπέρ αναδιάρθρωσης του χρέους. Η άποψή μου είναι αρκετά πιο "ακραία" (και κοντύτερα στου Κ. Καζάκη).

Ωραίο το ανέκδοτο να ακολουθήσουν και άλλοι στο δρόμο που χάραξε η ΔΗΑΡ για να έρθει η αλλαγή. Αν είναι να έρθει έτσι η αλλαγή, να ψηφίσουμε κατευθείαν ΠΑΣΟΚαρα που είναι και το ορίτζιναλ κόμμα της αλλαγής και όχι απομίμηση:-)

osr είπε...

ωραία, εσύ προσωπικά θα ήθελες να εμπλακείς σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου και να προτείνεις αυτά που λες και να δούμε με ποιο τροπο θα εφαρμοστουν; ήδη το θέμα αυτό έχει συζητηθεί σε μια ομάδα που δημιουργήθηκε το περασμένο από άτομα που διατηρούν blog και ήδη έχουν προβεί σε ενέργειες πρακτικές ενάντια στον καθεδρικό ναό στην παλιά λευκωσία
όσον αφορά τα σημεία που θίγεις:
βαθύ κράτος: το ίδιο το κράτος από μόνο του ιδίως πριν το 74 είχε άμεσες σχέσεις με παρακρταικές ενοπλες ομάδες, ο κάθε ηγετίσκος είχε την δικιά του, ο γρίβας την εοκαβ ο μακάριος το εφεδρικό ο λυσσαρίδης τους δικούς του κλπ
ο κόσης ο χριστοδούλου ο τάσσος κλπ όλοι αυτοί διετέλεσαν σε κυβερνητικούς θώκους προεξέχοντος του τάσσου ως προεδρου του κόση ως υπουργού δικαιοσύνης και δημοσίας τάξεως!! του χριστοδούλου ως κεντρικός τραπεζίτης που εξέδωσε ένα άθλιο βιβλιαράκι με την χορηγία της εκκλησίας του μέγιστου παρακράτους που ονομάζεται κυπριακή εκκλησία
ο λουκής παπαφιλίππου αρχιπραξικοπηματίας ειναι μεγαλοδικηγόρος και ελέγχει τεράστια μερίδα των μμε δηλαδή τον αντ1 όπου κάνει την εμετική προπαγάνδα του
ο σιακόλας στήριξε με την ψυχή του και για την σωτηρία του το παρακράτος της κυπριακής εκκλησίας στο θέμα του καθεδρικού εκτρώματος και αντίστοιχα η κυπριακή εκκλησία στις δουλειές του σιακόλα
αυτά επιγραμματικά και ως μια πρώτη δόση
οπότε βρήκες και την οικονομική διασύνδεση

το ακελ πάντα ήταν ο μπαλαντέρ του βαθέως κράτους το οποίο ως δεκανίκι του δηκο κυρίως το στήριζε στην εξουσία, κορύφωση της στήριξης του ακελ στο βαθύ κράτος η στήριξη στον τάσσο που τον έβγαλε πρόεδρο

σήμερα το ακελ είναι κυβέρνηση ως μπαλαντέρ και πάλι του βαθέως κράτους βλέπε δήκο κουλία νικόλα παπαδόπουλο και λοιπούς επικίνδυνους γραφικούς φασίστες και επί της ουσίας έχει ταυτιστεί απόλυτα με το βαθύ κράτος και έχει ενσωματωθεί

η ρητορική του θύματος πάντως νομίζω ότι υπάρχει σε όλα τα κράτη ιδίως τα βαλκανικά που πάντα είναι τα θύματα αλλά επιβιώνουν κλπ

όσον αφορά το θέμα που λες για τους νέους που ψήφισαν όχι κατά τη γνώμη μου το θέμα είναι απλό, απλά οι νέοι όντας απληροφόρητοι βολεμένοι στα πάντα με ροπή ως εκ τούτου στην υιοθέτηση πάσης κινδυνολογικής προπαγάνδας δεν επιθυμούν καμιά αλλαγή στην ζωή τους
τζείνοι ποτζεί, εμείς ποδά, αυτό είναι το μοτό τους
αυτή είναι η δικη μου αίσθηση πάντως

και ένα στοιχείο που ίσως δεν γνωρίζεις, η μόνη κοινότητα της νότιας κύπρου που ψήφισε υπέρ του σχεδιου ανάν κατά πλειοψηφία ήταν η κοινότητα της Δερύνειας, η οποία βρίσκεται δίπλα από την αμμόχωστο και τα ξενοδοχεία της τα οποία θα τα επαιρναν οι κάτοικοι της

πάντως θεωρώ ότι το πλέον σημαντικό στοιχείο αντίστασης είναι η ενημέρωση και για αυτά τα θέματα που θίγεις και εσύ

MLOG είπε...

Άγιος Παντελεήμονας: εκτός από τη ρατσιστική/φασιστική ιδεολογία υπάρχει και η... gentrification. Αντιγράφω από http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=218778
...Μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με τίτλο: «Το φαινόμενο του εξευγενισμού [gentrification] κεντρικών περιοχών των πόλεων» (Ο. Αθανασόπουλος, Μ. Καραβά) αποκαλύπτει επίσης ότι: «Η βάση της διαδικασίας του εξευγενισμού βρίσκεται στην υποβάθμιση κεντρικών περιοχών των πόλεων και συνεπώς στην υποτίμηση και απαξίωση του επενδεδυμένου στη γη κεφαλαίου σε αυτές τις περιοχές. Η υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος είναι αποτέλεσμα της φυσικής φθοράς των κτιρίων και της έλλειψης υποδομών. Αμέση συνέπεια είναι η αποχώρηση των μεσαίων στρωμάτων από την περιοχή. Η εγκατάσταση μεταναστών και ομάδων που βρίσκονται χαμηλότερα στην κοινωνική ιεραρχία εντείνει αυτήν την αποχώρηση, καθώς ενεργοποιεί συντηρητικά αντανακλαστικά των μεσοαστικών στρωμάτων... Κάποιες φορές μάλιστα η εγκατάσταση μεταναστών και η απαξίωση του κτισμένου περιβάλλοντος υποβοηθούνται από τους εκπροσώπους του κτηματικού κεφαλαίου εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες»...

λ.κ είπε...

εξήγησε λίγο τον "παράγοντα απόλαυσης".

DPurpler είπε...

Επρεπε φαίνεται να γίνουν όλα αυτά για να συζητήσουμε σοβαρά το πρόβλημα στην περιοχή. Χαίρω πολύ ότι είναι οι κάτοικοι που ρίχνουν τα γιαούρτια, χαίρω πολύ ότι είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι που δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται, χαίρω πολύ ότι στην περιοχή υπάρχει όντως πρόβλημα. Αλλά όσοι τα λέγαμε, όσο ψύχραιμα κι αν τα λέγαμε, όσο προσεκτικά κι αν τα λέγαμε, ότι προσπάθεια συνενόησης και να κάναμε, κάποιος αριστερός, χωρίς γνώση της κατάστασης, πεταγότενε και μας κόλαγε την ταμπέλα φασίστες.
Έγιναν και προσπάθειες αυτο-οργάνωσης ξέρετε, ντόπιοι και μετανάστες, να διαμαρτηρηθούμε από κοινού για την έλλειψη υποδομών, για την βρωμιά, για τα σχολεία, για όλα. Και ερχόντουσαν από την μία οι αντιφά και από την άλλη οι χρυσαυγίτες και πλακωνόντουσαν έξω από τις πόρτες μας πνίγοντας καθε λογική φωνή. Και η Αριστερά να μας λέει "πρέπει να το ανεχθείτε". Ε όχι ρε παιδιά. Ε όχι. Έ όχι! Αει σιχτίρ, αυτό είπε ο κόσμος στις εκλογές. Δν είναι τυχαίο ότι γιαούρτωσε τα δύο συγκεκριμένα στελέχη από τον συγκεκριμένο χώρο. Η στάση της ευρύτερης Αριστεράς ήταν ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΗ στην περιοχή και αν θέλετε την γνώμη μου μεροληπτική κατά των παλαιών κατοίκων, που ωστόσο ήταν το πιο αδύνατο κομμάτι από τα 2. Διαβάστε τι έγραφα εδω: http://dpurpler2.blogspot.com/2008/11/blog-post_26.html
κι εδώ:
http://dpurpler2.blogspot.com/2009/06/blog-post_14.html

DPurpler είπε...

Επρεπε φαίνεται να γίνουν όλα αυτά για να συζητήσουμε σοβαρά το πρόβλημα στην περιοχή. Χαίρω πολύ ότι είναι οι κάτοικοι που ρίχνουν τα γιαούρτια, χαίρω πολύ ότι είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι που δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται, χαίρω πολύ ότι στην περιοχή υπάρχει όντως πρόβλημα. Αλλά όσοι τα λέγαμε, όσο ψύχραιμα κι αν τα λέγαμε, όσο προσεκτικά κι αν τα λέγαμε, ότι προσπάθεια συνενόησης και να κάναμε, κάποιος αριστερός, χωρίς γνώση της κατάστασης, πεταγότενε και μας κόλαγε την ταμπέλα φασίστες.
Έγιναν και προσπάθειες αυτο-οργάνωσης ξέρετε, ντόπιοι και μετανάστες, να διαμαρτηρηθούμε από κοινού για την έλλειψη υποδομών, για την βρωμιά, για τα σχολεία, για όλα. Και ερχόντουσαν από την μία οι αντιφά και από την άλλη οι χρυσαυγίτες και πλακωνόντουσαν έξω από τις πόρτες μας πνίγοντας καθε λογική φωνή. Και η Αριστερά να μας λέει "πρέπει να το ανεχθείτε". Ε όχι ρε παιδιά. Ε όχι. Έ όχι! Αει σιχτίρ, αυτό είπε ο κόσμος στις εκλογές. Δν είναι τυχαίο ότι γιαούρτωσε τα δύο συγκεκριμένα στελέχη από τον συγκεκριμένο χώρο. Η στάση της ευρύτερης Αριστεράς ήταν ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΗ στην περιοχή και αν θέλετε την γνώμη μου μεροληπτική κατά των παλαιών κατοίκων, που ωστόσο ήταν το πιο αδύνατο κομμάτι από τα 2. Διαβάστε τι έγραφα εδω: http://dpurpler2.blogspot.com/2008/11/blog-post_26.html
κι εδώ:
http://dpurpler2.blogspot.com/2009/06/blog-post_14.html

RDAntonis είπε...

Το ΑΚΕΛ νομίζω ότι αποδείχθηκε μια τεράστια απογοήτευση σε όλα τα μέτωπα. Η πολιτική του ήταν εξόχως αντιλαϊκή πολιτική. Είναι πλέον (δεν ξέρω από πότε) ένα κόμμα πλήρως αστικό και πλήρως ενσωματωμένο στο κοινβουλευτικό-κορπορατιστικό σύμπλεγμα.

Το ότι οι νέοι ψήφισαν περισσότερο "Όχι" από οποιαδήποτε άλλη ομάδα καταρρίπτει όλη αυτή την ατέρμονη φιλολογία περί "τραύματος" ως της θεμελιώδους ψυχικής δομής που παρεμποδίζει την επαναπροσέγγιση. Όταν αυτή που εξ ορισμού δεν έζησαν το 74 είναι και αυτοί που είναι περισσότερο ενάντιοι στην επαναπροσέγγιση, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ διαφορετικοί παράγοντες at play. Και για μένα, η ευμάρεια στην οποία συνήθισε μεγάλο κομμάτι στη νότια Κύπρο, το γεγονός ότι ένιωθε εξασφαλισμένη οικονομικά ανεξάρτητα από την επανένωση (σε αντίθεση με τους Τ/Κ της περιόδου) έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην αρνητική έκβαση του δημοψηφίσματος. Αλλά μια τέτοια διαπίστωση δεν βολεύει ούτε τους εθνικιστές ούτε μια αριστερά που έχτισε πάνω σε μια ρομαντική και συναισθηματική ανάγνωση της προοπτικής επανένωσης.
Γνωρίζω για την πρωτοβουλία ενάντια στην ανέγερση του καθεδρικού, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς σχετίζεται με το αντιρατσιστικό μέτωπο και με τα θέματα υπό συζήτηση, εκτός αν εννοείς ότι η σύμπραξη κεφαλαίου-εκκλησίας είναι στο κέντρο του σύγχρονου ρατσισμού στην Κύπρο. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να συγχέουμε τα ζητήματα αυτά, έστω και αν υπάρχει ένα κάποιο ποσοστό αλληλεπικάλυψης παραγόντων.

Τέλος, πρέπει να πω ότι μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δεν σχολιάστηκαν τα εκτενή σχόλια που έκανα ως τώρα για τις θέσεις μου για την Κύπρο παρά από ελάχιστους, και παρά το γεγονός ότι διαφάνηκε ότι υπήρχε ενδιαφέρον να γίνει συζήτηση μαζί μου.

RDAntonis είπε...

Εννοώ το "θετικό" κίνητρο εκπλήρωσης επιθυμιών που δίνει η ρατσιστική ιδεολογία, από φαντασιώσεις παντοδυναμίας και εκδίκησης ως συμβολική επίλυση σεξουαλικών συμπλεγμάτων (βλ. και υπόθεση Σαλέχ).

RDAntonis είπε...

Διάβασα με συμπάθεια τις παρατηρήσεις σου, αλλά πριν απαντήσω ήθελα να διαβάσω και το τι γράφεις στα λινκς που έδωσες. Και βλέπω από κάτω ανώνυμο σχόλιο το εξής:
"24.11.2008
'Αγιος Παντελεήμονας - Έξω οι Ξένοι
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΓΚΕΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ"
[...]
"ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ν. Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ALTER
http://xryshaygh.wordpress.com/2008/11/24/alter"
[...]
"25.11.2008
Αισχρή συκοφαντική επίθεση κατά Χρυσής Αυγής(ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟ!) από ALTER και Βαρεμένο."
[...]
"ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ - ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ"
κλπ.

Με άλλα λόγια, σχόλια από Χρυσαυγίτη ή εντόνως συμπαθούντα.

Η απάντησή σου;

"Εντάξει, ανώνυμε, οι πηγές που παραθέτεις δεν είναι και ιδιαίτερα αντικειμενικές."

Σε σύγκριση με την αγανάκτηση που εκφράζεις στο πιο πάνω σχόλιό σου, είσαι πολύ συγκρατημένος με τον φασίστα. Τόσο συγκρατημένος που χαρακτηρίζεις νεοναζί κείμενα ως "όχι ιδιαίτερα αντικειμενικά."

Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί;

RDAntonis είπε...

Ένα ενδιαφέρον κείμενο για τις προοπτικές: http://gatouleas.wordpress.com/2010/11/09/για-ένα-μεγάλο-κόμμα-μελών-της-αντικαπ/

osr είπε...

η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε από ανθρώπους που ένοιωθαν ότι κανείς δεν μιλούσε και δεν διεκδικούσε για αυτά που θεωρούν σημαντικά
το θέμα του καθεδρικού επιλέχθηκε ακριβώς γιατί εμπεριέχει τα πάντα υπό την έννοια της διαπλοκής του κεφαλαίου με το κράτος/παρακράτος τις εθνικιστικές εξάρσεις της εκκλησίας ΑΕ που θέλει να επιβάλει την πολιτική της και την συμπόρευση φυσικά του κεφαλαίου (βλέπε νίκο σιακόλα άρθρο στήριξης του σε όλες τι εφημερίδες) με την εκκλησία ΑΕ

δεν είναι όμως το μόνο θέμα στην ατζέντα και δεν είναι μόνο για αυτό που δημιουργήθηκε η ομάδα αλλά σαν μια προσπάθει ευρύτερης κοινωνικής παρέμβασης και είναι σημαντικό να υπάρχει βοήθεια και συνεισφορά από ανθρώπους με αντίληψη των δεδομένων όχι μόνο σε πρακτικό επίπεδο αλλά και θεωρητικό επίπεδο ακριβώς όπως εσύ φίλε αντώνη

το τελευταίο που λες το αντιμετώπισα σε πάρα πολλές συζητήσεις που είχα τα οποία είτε την έκαναν παντελώς με ελαφρά πηδηματάκια είτε απλά υπεξεφευγαν και δεν απαντούσαν σε τίποτα από αυτά που τίθονταν

DPurpler είπε...

Απάντησα συγκρατημένα, επειδή δεν ήθελα να συμβάλω κι εγώ στις κραυγές εκατέρωθεν και στις ακραίες θέσεις. Το συγκεκριμένο άτομο, μπήκε ανώνυμα, άφησε ένα σχόλιο και μετά εξαφανίστηκε. Δεν την βλέπω πρώτη φορά αυτή την πρακτική. Ούτε ήθελα να ανοίξω διάλογο, ούτε έχω ποτέ διαγράψει σχόλιο, όπως ίσως θα έπρεπε στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Αλλά το ζητούμενο, κατά την γνώμη μου είναι άλλο: Η περίπτωση του Αγ. Παντελεήμονα είναι υπόδειγμα, για την πόλωση που δημιουργείται όταν αντικρουόμενες ιδεολογίες (δεν μου αρέσει, ας το θέσω έτσι), συγκρούονται χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα. Κι από τους φασίστες ειδικά, δεν περιμένω διάλογο και σοβαρές απόψεις/προτάσεις. Αλλά από την Αριστερά;!

Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Εκλογικό τμήμα με 22% στους χρυσαυγίτες!
Και φυσικά, ο κόσμος που τους ψήφισε, δεν εχει φασιστικές απόψεις, - δεν το δέχομαι αυτό. Αλλά αφού όλοι οι "προοδευτικοί" τους ονομάζουν έτσι χρόνια τώρα... τελικά έγιναν. Σαν την αυτοεπιβεβαιούμενη πρόβλεψη...

Phemonoe είπε...

νομίζω χρήσιμο είναι να εξετάσουμε κατά πόσο τα ακροδεξιά αυτά στοιχεία, κινούνται όντως σύμφωνα με την εθνικιστική τους ιδέα.Οταν το εξετάσουμε πιο προσεκτικά θα διαπιστώσουμε οτι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.Το αστυνομικό όργανο που θα ξυλοκοπήσει το μετανάστη, δεν θα διστάσει να "τα πιάσει" απο τον Αλβανό μαφιόζο (ο οποίος θα τον ξεφτυλίσει σπρώχνοντάς τον μ'ένα μπουκάλι ουίσκι), δεν θα διστάσει επίσης να κάνει τα στραβά μάτια όταν ο Τούρκος λαθρέμπορος θα κάνει τη δουλειά του στα σύνορα, κλπ.Τα αντίστοιχα θα κάνει και ο Χρυσαυγίτης που θα πάει μπράβος στον άραβα έμπορο όπλων/ναρκωτικών κοκ.Αρα μήπως πρόκειται για μια υπεραναπλήρωση του φαντασιακού τους όταν διατείνονται οτι κινούνται υπέρ του Έθνους, γιατί μόνο αυτό δεν κάνουνε.

Phemonoe είπε...

νομίζω χρήσιμο είναι να εξετάσουμε κατά πόσο τα ακροδεξιά αυτά στοιχεία, κινούνται όντως σύμφωνα με την εθνικιστική τους ιδέα.Οταν το εξετάσουμε πιο προσεκτικά θα διαπιστώσουμε οτι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.Το αστυνομικό όργανο που θα ξυλοκοπήσει το μετανάστη, δεν θα διστάσει να "τα πιάσει" απο τον Αλβανό μαφιόζο (ο οποίος θα τον ξεφτυλίσει σπρώχνοντάς τον μ'ένα μπουκάλι ουίσκι), δεν θα διστάσει επίσης να κάνει τα στραβά μάτια όταν ο Τούρκος λαθρέμπορος θα κάνει τη δουλειά του στα σύνορα, κλπ.Τα αντίστοιχα θα κάνει και ο Χρυσαυγίτης που θα πάει μπράβος στον άραβα έμπορο όπλων/ναρκωτικών κοκ.Αρα μήπως πρόκειται για μια υπεραναπλήρωση του φαντασιακού τους όταν διατείνονται οτι κινούνται υπέρ του Έθνους, γιατί μόνο αυτό δεν κάνουνε.