Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Ο αφορισμός της ημέρας

Παραδοξότητα: Οι πραγματικά αφοσιωμένοι κομμουνιστές είναι τις περισσότερες φορές βαθιά μοναχικοί άνθρωποι. Η κακοπροαίρετη ερμηνεία του φαινομένου είναι ότι ο κομμουνισμός, με την έμφασή του στη συλλογικότητα, τούς βοηθά να αναπληρώσουν φαντασιακά την πραγματική τους συναίσθηση ότι δεν ανήκουν, ότι είναι ξένοι προς τον κόσμο. Η καλοπροαίρετη είναι ότι η πραγματική κομμουνιστική συλλογικότητα δεν είναι καθόλου κάτι εχθρικό προς την μοναχικότητα. Το κομμουνιστικό ιδεώδες δεν είναι η συλλογικότητα ως τέλος, ως τελικός ορίζοντας της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι μάλλον το τέλος της συλλογικότητας, η εκπλήρωση-ως-υπερκέραση της συλλογικής οργάνωσης της κοινωνίας. Γιατί μόνο σε μια κοινωνία όπου η συλλογική ζωή εκφράζει κάτι άλλο από εξάρτηση, από την αδήριτη ανάγκη της επιβίωσης, θα μπορέσουν οι άνθρωποι να σταθούν απέναντι στη μοναξιά τους οντολογικά, χωρίς να την μετατρέπουν σε καταφύγιο για απογοητεύσεις ή σε σύμπτωμα στέρησης, αλλά βιώνοντάς την ως το αληθινό, σωσμένο πρόσωπο της ελευθερίας τους να είναι με το είναι τους.

3 σχόλια:

RDAntonis είπε...

Δήμο, μόλις πήρα μέιλ από την λ.κ ότι της βγαίνει μήνυμα ότι της έχουν απαγορευτεί τα σχόλια στο blog(!!) Αυτό τη στιγμή που είναι περασμένη στο whitelist ώστε να μπορεί να σχολιάζει χωρίς prior moderation καν. Μπορείς να βοηθήσεις τεχνικά;

celin είπε...

Aντωνη,μιας που το αναφερεις,να σου πω οτι και εγω το ειδα αυτο,πριν λιγες μερες.Επι ενα δεκαλεπτο διαβαζα οτι μου εχει απαγορευτει η δυνατοτητα σχολιασμου σε αυτο το μπλογκ(η κατι τετοιο)
Δεν εβρισκα το email σου εκεινη την ωρα για να σου στειλω να ρωτησω γιατι αποκλειστηκα:) to οποιο email μαλλον καπου εδω ειναι αναρτημενο αλλα εγω ως τεχνολογικα αναλφαβητος,δε μπορουσα να το βρω.
Καλυτερα δηλαδη γιατι οταν ξαναμπηκα στο rd,eιδα οτι μπορω να σχολιαζω.
Πιθανον να εχει παρουσιαστει δηλαδη κ σε αλλους αυτο το προβλημα.

RDAntonis είπε...

Θενκς, θα το δούμε. Πάντως η λύση καθαρισμού cookies ίσως είναι κατάλληλη και εδώ.