Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

Ο αφορισμός της ημέρας

Δεν είναι ότι πήγες αριστερότερα. Είναι ότι αυτοί απ' τους οποίους όλο και απομακρύνεσαι δεν σταματούν να πηγαίνουν δεξιότερα. Η κρίση δεν σε ριζοσπαστικοποιεί ενεργητικά, σπρώχνοντάς σε πιο ακραιφνείς, πιο τολμηρές ιδέες. Σε ριζοσπαστικοποιεί παθητικά, κάνοντας τις ιδέες που είχες πριν όλο και λιγότερο αποδεκτές από την υπό διαμόρφωση κατανομή εφικτών πολιτικών θέσεων. Αυτό είναι ήδη μια ήττα χωρίς αμφιβολία: βρίσκεσαι, θέλοντας και μη, σε θέση άμυνας· αυτοδιορίζεσαι θεματοφύλακας αυτού που κινδυνεύει, όπως πάντα, να απαλειφθεί όχι απλώς από τη ζωή αλλά και από την ίδια τη μνήμη των ανθρώπων. Αλλά ποιος θέλει να νικήσει όταν νικά μόνο ο ντροπιαστικός συμβιβασμός με το ψέμμα; 

88 σχόλια:

το βυτίο είπε...

αυτό το "ριζοσπαστικοποιεί παθητικά" νομίζω ότι απαντάει σε πολλά που σκεφτόμουν το τελευταίο καιρό. Ξεκαθαρίζει λίγο ορισμένα πράγματα νομίζω, τουλάχιστον μέσα μου.
(Τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς να το πολυσκεφτώ, έχω βρεθεί σε παρέες κ οικογενειακές συνάξεις, όχι απλά να υπερασπίζομαι το κκ, αλλά σχεδόν να συστήνομαι ως κκ, παρόλο που στην ουσία απέχω μερικές χιλιάδες χλμ απ' την παρούσα στάση του. Όμως μου φαίνεται τόσο τρομαχτική η απομάκρυνση αυτή προς τα δεξιά, η υιοθέτηση του μονόδρομου ως ερμηνεία σε μια σειρά από αποφάσεις του πασόκ, που καταλήγω να βρίσκομαι σε θέση άμυνας, όπως ακριβώς λες. Κ μετά αναρωτιέσαι μήπως όντως σκέφτομαι τρέλες, μήπως έχω γίνει ακραίος. Κακώς φυσικά, αλλά.. συμβαίνει).
τεσπα, εξαιρετικό Αντώνη.

rdDcom είπε...

Στραβός είναι ο γιαλός.

«Είναι ότι αυτοί απ' τους οποίους όλο και απομακρύνεσαι δεν σταματούν να πηγαίνουν δεξιότερα.» γενική σχετικότητα, πέρα από το ότι εσφαλμένα θεωρηθείς τα έπεα πτερόεντα των πολιτικά «συνειδητοποιημένων» τού χώρου τής υποτιθέμενης ευρύτερης «αριστεράς» έκφραση ειλικρινούς στάσης.

Υπάρχει ένας καινούργιος όρος στα αγγλικά που μεταφράζεται ως βαγονολογία [trolleyology]. Ηθικές ασκήσεις επί χάρτου τού τύπου: υπό ποιες προϋποθέσεις τα βασανιστήρια ενδείκνυνται ως «ηθική» επιλογή για το «δημοκρατικό»-φιλελεύθερο υποκείμενο ή αν η έλευση «όλων» στον «δημοσιονομικό»-μη ελλειμματικό παράδεισο δικαιολογεί την εξαθλίωση «όλων».

Ο Μπαντιού κάνει ήδη λόγο για την ανάγκη να είμαστε εν μέρει απαρχαιωμένοι.

RDAntonis είπε...

Τι εννοείς "γενική σχετικότητα"; Δεν θεωρώ καθόλου έκφραση ειλικρινούς στάσης τα όσα βλέπω, το αντίθετο. Τα θεωρώ αποκαλυπτικότατα προθέσεων και στάσης. Από που εξήγαγες ότι τα θεωρώ έκφραση ειλικρινούς στάσης;

rdDcom είπε...

general relativity - αν οι μεν επιλέγουν συνειδητά τη «φυγή προς τα εμπρός» (την οποία εμφανίζουν είτε «ως το μόνο ρεαλιστικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό»), είναι βέβαιο ότι εσύ αισθάνεσαι ότι μένεις κάπως «πίσω». ---

η ζωή στο σαλόνι είπε...

την μπουκιά από το στόμα μου πήρες.
είναι πάντα απίστευτος αυτός ο συντονισμός της σκέψης (που προφανώς απλά συντονίζεται με τις καταστάσεις και όπως διαμορφώνονται).

RDAntonis είπε...

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι δύσκολες περίοδοι είναι περίοδοι όπου αποκαλύπτεται ο πραγματικός χαρακτήρας της πολιτικής δέσμευσης του καθένα. Περίοδοι όπου μαθαίνεις who is who και τι ρόλο βαράνε. Εν προκειμένω, μια μερίδα της "αριστεράς" ή του ας τον πούμε έτσι "προοδευτισμού" έχει ρίξει τις μάσκες και λειτουργεί ανοιχτά πλέον ως επιθετικός βραχίονας του πιο αντιδραστικού και οιωνεί φασιστικού λόγου.

Το πιο πάνω κείμενο γράφτηκε επ αφορμή της αποχώρησής μου απ' το buzz μετά την επαναλαμβανόμενη διαπίστωση της ύπαρξης συγκροτημένης, κατά την άποψή μου, τακτικής καπελώματος του χώρου από ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερα στοιχεία και εξάλειψης ή τρομοκρατίας των αριστερών φωνών με την ενεργητική συνενοχή του διαχειριστή. Το σχετικό θρεντ εδώ: http://buzz.reality-tape.com/story.php?title=Ο-Μύθος-του-Πολυτεχνείου---

rdDcom είπε...

«αποκαλυπτικότατα υποκριτικών προθέσεων εξ αρχής»
Τότε γιατί στενοχωριέσαι;

RDAntonis είπε...

Καθόλου δεν στενοχωριέμαι, Δήμο. Παρατηρώ και κρατάω σημειώσεις.

rdDcom είπε...

Ζήτω που καήκαμε αν θεωρούμε τους φασιστο-σοσιαλιστές του buzz σκεπτόμενα υποκείμενα που θέτουν τις παραμέτρους της αριστερής διανόησης. - Το λινκ δεν λειτουργεί. Άλλωστε γιατί περιορίζεσαι μόνο στο Buzz, το «ενημερωτικό» τού δημοσιογραφίσκου της κακιάς ώρας που ωρύεται «σταλινοφασισμός» κάθε φορά που ζοχαδιάζει είναι γεμάτο από ακροδεξιούς.

RDAntonis είπε...

Αφιερωμένο λοιπόν, Ζωή στο Σαλόνι: http://radicaldesire.blogspot.com/2010/01/we-think-same-things-at-same-timecan-we.html

rdDcom είπε...

Όταν οι μη μας μαδάς το εφήβαιο φωνάζουν σοσιαλφασίστες, εμείς ανταπαντάμε φασιστοσοσιαλιστές. - State, Movement, Party, δεν θυμάσαι πριν από 4 μήνες όταν έγραψα ότι καλά να κάνουν οι αριστερόστροφοι να κοιτάξουν τι είδους κόμμα θέλουν;

RDAntonis είπε...

Thanks, αδερφέ.

rdDcom είπε...

«Ο Τσάτσος στην εποχή του ήταν πολύ σημαντικός, νοτιογερμανικός καντιανισμός και κάτι τέτοια βαρετά. »

Γ* τη διαπίστωση. Και οι «εθνικοσοσιαλιστές» (μεταξύ των οποίων ο Σμιτ) διακεκριμένοι νεοκαντιανοί ήταν.

Dytistonniptiron είπε...

Έξοχο κείμενο (ξέρω την αφορμή, μπορεί να μην ταυτίζομαι -το εξήγησα: έχω τη γνώμη ότι δεν *φωνάζουμε* αρκετά *ψύχραιμα*, αν γίνομαι κατανοητός, αλλά καταλαβαίνω)

RDAntonis είπε...

Δύτη,

Επειδή απέδωσες το πρόβλημα στην αποχή απ' τον σχολιασμό:

1. Ρώτησα ευγενικά τον αντμιν πριν κάποιο καιρό γιατί δεν γράφουν καθόλου κάποια άτομα. Καλό θα ήταν να γνωρίζουν οι χρήστες ποιοι έχουν φάει μπαν. Από αυτούς που ξέρω ότι έχουν φάει μπαν: omadeon, JAGO, gilettina, lady_googoo, Κατερίνα s_m. Ούτε ένας από αυτούς δεν πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, τη ακροδεξιά, το ΦΙΣ και τη ΔΗΑΡ ιδεολογικά. Όλοι τους έχουν εκφράσει θέσεις κατά των πολιτική αυτών σχηματισμών ανοιχτά. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
2. Την ίδια στιγμή, κάποιος kensai, ο οποίος πανηγύριζε για τον θάνατο των ακτιβιστών για τη Γάζα από ισραηλινούς στρατιώτες με τον χυδαιότερο τρόπο, υπερθεματίζει οτιδήποτε σχετικό με την υποταγή στο ΔΝΤ, αμφισβητεί το Πολυτεχνείο, και υποστήριξε ενθέρμως τον αγαπημένο του αγαπημένου Προκόποη Δούκα Καμίνη, είναι βασιλιάς στο buzz και κάνει ό,τι θέλει, παρά τις διαμαρτυρίες εναντίον του, σιωπηλές (με σημαιάκια) ή ρητές. Το ίδιο και οι υπόλοιποι της παρέας που λειτουργούν ως σμήνος κάθε φορά που ανεβαίνει κάποιο κείμενο με ένα μόντικουμ αριστερών ιδεών (προϊούντος του κυρίου Επανετσίκοφ, ο οποίος έκανε επίδειξη ήθους στο σάιτ του Τέκι Τσαν προχθές). Κανένας τους δεν έχει μπαναριστεί. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
3. Θεωρείς λοιπόν άξιο απορίας που χρήστες που ξέρουν ότι αν μιλήσουν α) θα την φάνε εν χορώ από τα πρωτοπαλλίκαρα του μπαζ και β) αν απαντήσουν κινδυνεύουν να πεταχτούν έξω οι ίδιοι δεν σχολιάζουν; Θεωρείς τυχαίο ότι στο θρεντ στο οποίο έχασα την υπομονή μου πλέον έγινε παρέμβαση στα σχόλια ΜΟΝΟ του χρήστη που τόλμησε να απαντήσει στις αισχρότητες της πτέρυγας ΦΙΣ-ακροδεξιάς και αφέθηκε η πτέρυγα αυτή να προσβάλει ανενόχλητη ιερά και όσια; Σε ρωτάω γιατί συμμετείχες στη συζήτηση. Θεωρείς μη προβληματικό το ότι ο κύριος Δούκας μετέτρεψε το μπαζ σε χώρο καμπάνιας για τον Καμίνη (Δούκας-Κενσάι, ενδιαφέρων συνδυασμός) και πετάχτηκε έξω αυτή που στηλίτευσε περισσότερο την παράδοση του μπαζ σε τέτοιου είδους μικροπολιτική, δηλαδή η Κατερίνα σ_μ;

Σόρι, αλλά δεν είναι.

RDAntonis είπε...

Και καταληκτικά: Το buzz στο οποίο μπήκα εγώ τον Δεκέμβρη του 2009 (και εδώ να ευχαριστήσω θερμά τον pidyo, που είναι ο βασικός λόγος που το RD πρωτοέγινε γνωστό εκεί), και το buzz σήμερα είναι δυο εντελώς διαφορετικοί χώροι με εντελώς διαφορετικές ισορροπίες και εντελώς διαφορετικό γενικότερο χαρακτήρα. Και αυτά δεν γίνονται απλά και από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζονται διεργασίες. Και οι διεργασίες έγιναν μπροστά στα μάτια του αντμιν, όταν δεν έλαβε ο ίδιος ενεργό μέρος σ' αυτές.

Dytistonniptiron είπε...

Αντώνη, καταλαβαίνω πολύ καλά όσα λες. Δες όμως τα σημαιάκια στο συγκεκριμένο θρεντ και θα δεις ότι η εικόνα της "κυριαρχίας" του απαράδεκτου Κενσάι είναι λίγο παραπλανητική.
Αλλά (έχω τη γνώμη), καλύτερα να μείνουμε στο έξοχο χτεσινό ποστ σου με τις γενικότερες εφαρμογές του. Το μπαζζ, με τα καλά και τα κακά του, είναι αυτό που είναι, δεν νομίζω ότι αφορά κάποιον έξω απ' αυτό -ξέρεις ότι στο ίντερνετ τείνουμε να μεγαλοποιούμε πράγματα όταν τα βλέπουμε από μέσα.

Dytistonniptiron είπε...

Συμπληρώνω ότι το συγκεκριμένο ποστ σου πήρε ήδη δεκαπέντε ψήφους (πολλές για τα μέτρα του μπαζ), αυτό σημαίνει κάτι. Αλλά είπαμε, νομίζω δεν έχει πολύ νόημα να συνεχίσουμε εδώ αυτή τη συζήτηση.

rdDcom είπε...

Μετά από τα όσα μας έμαθε ο Ντεριντά σχετικά με τις διεστραμμένες αναγνώσεις [perverse readings] (δες πχ την περίπτωση LLS), το περιεχόμενο καμίας «ψήφου» δεν μπορεί να θεωρηθεί μονοσήμαντο.

Επιπλέον, ελπίζω να συνειδητοποιείς τι ακριβώς επιχειρείς να δικαιολογήσεις. Η αντικειμενικότητα ενός «μέσου» που δημοσιεύσει κατάπτυστα κείμενα οφείλει να τίθεται αμέσως υπό αμφισβήτηση (το αυτό ισχύει και για το σάιτ του δημοσιογραφίσκου που *επέλεξε* να δώσει βήμα στους ακροδεξιούς. Να σημειωθεί ότι ο Κούλογλου συγχέει την «αντικειμενικότητα» τού public service broadcasting με την αντικειμενικότητα της εναλλακτικής πληροφόρησης. Αλλά αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα.

RDAntonis είπε...

Δυστυχώς αυτοί που το ψήφισαν είναι πλέον ως επί το πλείστον silenced εκεί μέσα. Συνειδητά έγραψα αυτά που είδα και κατάλαβα απ' την εμπειρία μου εκεί γιατί θέλω να έχω καθαρό ρέκορντ με τον εαυτό μου. Ας τα διαχειριστεί ο καθένας όπως νομίζει. Απ' τη σκοπιά μου, είδα ένα χώρο που πρέσβευε ένα βήμα για ανθρώπους σαν εμένα να πηγαίνει στα σκουπίδια.

RDAntonis είπε...

Μια εκ των ψήφων για το παραπάνω κείμενο ήταν του ζουτίρι. Αυτή και αν δεν μπορεί να θεωρηθεί μονοσήμαντη.

η ζωή στο σαλόνι είπε...

ooooo ευχαριστώ

yorgos είπε...

Αντώνη, δεν ξέρω αν διάβασες την απάντησή μου στο σχόλιο που έκανες μέσα στο buzz. Νομίζω ότι ξεκαθαρίζει τη λίστα των bans (π.χ. lady_googoo και gilletina είναι το ίδιο πρόσωπο, omadeon δεν έχει γίνει banned) και δίνει (χοντρικά) τους λόγους για τους οποίους έγιναν, καθώς και κάποιες σκέψεις μου γύρω άπό το moderation του buzz.

Να το ξαναπώ: δεν γνωρίζω και δεν με ενδιαφέρει καθόλου πού πρόσκειται ο καθένας και θεωρώ εξαιρετικά άδικο να λες ότι έπαιξε ρόλο στο ban. Ενδεικτικά: η gilletina/goo_goo διεγράφη όχι γιατί 'εξέφραζε την άκρα αριστερά' αλλά γιατί 2 στα 3 σχόλιά της ήταν για κονσερβοκούτια. Ο JAGO όχι γιατί είναι αντιρατσιστής, αλλά γιατί μ' όλα του τα καλά, έχει και το ταλέντο να τσακώνεται μέχρι και με το μόντεμ του -- πάω στοίχημα ότι αν ήταν εκεί θα είχες φάει κι εσύ κάποια στιγμή το ξέχεσμα και το βρισίδι που έχουμε φάει όλοι =) Η katerina_s_m όχι γιατί στηλίτευσε τα πολλά μπαζ για τον Καμίνη (αυτά τα σχολιάσα κι εγώ, τα στηλίτευσες δηκτικότατα κι εσύ και δεν νομίζω να ενοχλήθηκες από κανέναν), αλλά γιατί λόγω παλιότερων διενέξεων ("μεταφορά μπλογκοτσακωμών") είχε πάρει στο κυνήγι τον Π. Δούκα (και τον elawyer) από την στιγμή που μπήκε στο μπαζ, μήνες πριν ο Καμίνης σκεφτεί καν το ενδεχόμενο να γίνει υποψήφιος για το δήμο της Αθήνας. Και γιατί έκρινα ότι σχολίαζε κακόπιστα, είχε συμπεριφορά τρολ και θεώρησα ότι είχα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης μαζί της. Εν πάση περιπτώσει το βρίσκω λίγο στενάχωρο, απουσία κραυγαλέων ανακολουθιών ή πρότερου ανέντιμου βίου, να καλούμαι να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας.

Την ερώτησή σου (υποθέτω μέσω σχολίου) πριν λίγο καιρό δεν την θυμάμαι -- το πιθανότερο είναι ότι δεν την είδα. Όταν βλέπεις έναν ιστότοπο στον οποίο γίνονται 100-200 (καμιά φορά και περισσότερα) σχόλια την ημέρα, με τη λίστα των 'προσφάτων' να αλλάζει κάθε 30 λεπτά, η καλόπιστη υπόθεση είναι ότι μου ξέφυγε. Δεν είναι η δουλειά μου το buzz και δεν έχω την πολυτέλεια να το παρακολουθώ συνεχώς. Και λάθη θα κάνω στη διαχείριση και ενδεχομένως κάποιοι χρήστες θα αδικηθούν και κάποιοι θα ευνοηθούν. Προσπαθώ, όσο είναι δυνατό, να έχω λιγότερο αποσπασματική εικόνα για τα τεκταινόμενα από τον μέσο χρήστη. Μη με βοηθήσεις, πες κι με ανεπαρκή αντμίν, αλλά μη μου αποδίδεις ατζέντα που δεν έχω.

Το να μη θέλει κάποιος να συμμετέχει σε μια online κοινότητα γιατί δεν τον ενδιαφέρει ή τον φθείρει η συνύπαρξη με κάποια μέλη της είναι απολύτως κατανοητό. Στο βαθμό που το πρόβλημα δεν αφορά συμπεριφορές, αλλά ιδέες, με προβληματίζει προσωπικά και με ενδιαφέρει ακαδημαϊκά -- αλλά και πάλι είναι κατανοητό. Ένας από τους σκοπούς του buzz ήταν να λειτουργήσει σαν χώρος συνύπαρξης, σύγκρουσης, και (ίσως υπερφιλόδοξα) σύνθεσης διαφορετικών ιδεών. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο -- δεν είναι τυχαίος ο κατακερματισμός του ίντερνετ σε echo chambers --, ούτε έχω την ψευδαίσθηση ότι ξέρω πώς να δημιουργήσω έναν τέτοιο χώρο σαν admin. Το ποστ σου αναδεικνύει κι άλλο ένα εμπόδιο, που είναι πιθανό να αποδειχθεί ανυπέρβλητο, όχι για μια διαδικτυακή κοινότητα 200 ανθρώπων, αλλά και για κοινότητες μεγαλύτερες και σημαντικότερες: το ιστορικό συγκείμενο.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

S G είπε...

Αντωνη εγραψα καποια πραγματα στο μπαζζ, θα ξανατονισω εδω κατι που εχω πει ηδη:

πρεπει να διαχωριζουμε αντ χομινεμ απο ενοχλητικες/αναρμοστες/προσβλητικες ιδεες. Το μεν πρωτο δεν βοηθαει καμμια συζητηση το δε δευτερο ειναι μερος της συζητησης και καλυπτεται απο την ελευθερια εκφρασης. Πρεπει να ειμαστε ανεκτικοι στις ιδεες που θεωρουμε παλαβες, ηλιθιες, αναρμοστες. Αλλιως θα ειμασταν ακομα στον Μεσαιωνα και θα δικαζαμε Γαλιλαιους.

Ο Κενσαϊ εχει πολλες προσβλητικες ιδεες/ατακες ισως και ακροβατει συχνα στα ορια του αντ χομινεμ, αλλα νομιζω συνηθως δεν ξεπερνα τα ορια. Και φαντασου οτι το λεω εγω, που στο δικο μας μπλογκ ειναι το μοναδικο ατομο στην ιστορια μας που εφαγε μπαν! (λογω πολλαπλων ψευδωνυμων και άλλων γεγονοτων που δεν ενδιαφερουν εδω)

Για οσους εφαγαν μπαν, ελα τωρα, μην μπλεκουμε τις πολιτικες τους πεποιθησεις, υπηρξαν συγκεκριμενα γεγονοτα παραβιασης του savoir buzz και αποσο ξερω δεν ανταποκρινοντουσαν καν στις συνεχεις παραινεσεις του αδμιν.
Και επειδη ειπες οτι κανεις ΠΑΣΟΚος δεν εφαγε ποτε μπαν, γιατι υπαρχει κανεις ΠΑΣΟΚ στο μπαζζ? :)

Elikas είπε...

Αντώνη, μπράβο για το άρθρο πρώτα απ' όλα. Όντως, το Buzz έχει σταδιακά μεταμορφωθεί σε εκκολαπτήριο νεοφασισμού (με φιλελεύθερη γαρνιτούρα πάντα). Όντως δεν κρατάει ίσες αποστάσεις απέναντι στους χρήστες, αν και υποτίθεται ότι ένα μέσο δημοκρατικού διαλόγου δεν επιτρέπεται να φιλοξενεί φιλοχουντικά σκουπίδια και να ανέχεται τα τρολαρίσματα κρυπτοφασιστών τύπου Kensai.

Το να αποχωρήσεις οικειοθελώς όμως δεν καταλαβαίνω πού αποσκοπεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα αντίπαλο δέος του Buzz ώστε να μαζευτούμε όλοι εκεί, το να μονοπωλούν τον δημόσιο διάλογο (περιορισμένης εμβέλειας έστω) οι κάθε λογής συνοδοιπόροι του φασισμού είναι καταστροφικό. Γιατί αυτό ακριβώς επιδιώκουν, να το βουλώσουμε και να τους αφήσουμε να κάνουν παιχνίδι μόνοι τους - άλλοτε ευλογώντας τα μουστάκια του ΓΑΠ και της παρέας του, κι άλλοτε διαστρεβλώνοντας την αλήθεια στο βαθμό που κανένας χουντικός δεν θα τολμούσε να κάνει δημόσια μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

TheHeretic είπε...

Εσύ πάντως συκοφαντείς και μια χαρά γίνεσαι δεκτός εκεί - ακριβώς επειδή συκοφαντείς αυτούς που θέλει η ηγετική κλίκα να συκοφαντηθούν.

JustAnotherGoneOff είπε...

Να ξεκαθαρίσω λίγα πράματα από την πλευρά για τη διαγραφή μου από το Buzz.Reality-Goebbels. Η αφορμή ήταν μια διαρκής κόντρα με έναν τύπο (ονόματα δεν λέω) ο οποίος είχε φερθεί πολύ πούστικα επί 3-4 χρόνια σε μένα και σε πολύ κόσμο με άλλα nicknames και αποφάσισε να μπει στο Buzz για να στήσει μια καινούρια περσόνα "καλού και άγιου παιδιού". Επειδή γνωρίζω και κάποια πράματα από μέσα, δεν θα επεκταθώ σε άλλα γεγονότα παρά μόνο θα τονίσω πως αυτή η κόντρα ήταν μόνο η αφορμή. Οι πραγματικές αιτίες ήταν σαφώς ο "αντιρατσισμός" μου, που λέτε πιο πάνω, αλλά κυρίως η αλλεργία μου σε καθετί που βρωμάει από μακριά παρέμβαση κι εξυπηρέτηση. Εξ ου και πως ταυτόχρονα τα είχα βάλει με τον Προκόπη Δούκα όπως και η ΚατερίναΣμ, διότι και οι δύο είχαμε μυριστεί από πολύ πιο πριν το σκηνικό που πήγαινε να στηθεί. Η διαγραφή μου έγινε επάνω στην ώρα: διαγράφηκα λίγο καιρό πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του με τον Καμίνη. Η ΚατερίναΣμ έμεινε σχετικά μόνη της αλλά κάποια στιγμή το τσεκούρι θα έπεφτε και σε αυτήν.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Καμινολατρεία και atenistasλατρεία, δύο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους συγκοινωνούντα δοχεία με την ακούσια στήριξη των μπαζοσχολιαστών που δεν καταλάβαιναν ακριβώς τις υπόγειες διαστάσεις του ζητήματος. Να διευκρινίσω πως δεν λέω πως κακώς βγήκε ο Καμίνης, αντιθέτως χάρηκα αλλά είναι μια τεράστια απόσταση το να χρησιμοποιείται μια social page για πολιτική προώθηση συγκεκριμένων ατόμων από την ευηθή στήριξη μέσα στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου. Κι αυτό που πρόσεξα επίσης είναι ότι δεν συνέβαινε το ίδιο με τον Μπουτάρη, σχεδόν πάντοτε τα μπάζα ήταν αποστασιοποιημένα από μπαζοσχολιαστές οπότε υπήρξε ένα μίνιμουμ συνέπειας στην διαδικτυακή στήριξή του. Πως φαίνεται ότι το Buzz αθηνοκεντροκρατείται, σωστά;

Τώρα στο ζήτημα των σκληροφιλελεύθερων που βήχουν δυνατά κι ελληνικά. Πως και δεν πρόσεξε κανείς το εξής παράδοξο στην ιστορική πλέον θανατσούλια φράση "σκληρό αλλά να ακουστή". Ο Θανατσούλιας - τον λέω έτσι γιατί όταν τον αποκαλούν Θανασάκη θυμώνουν μερικά ζωηρά αγόρια - είναι δικηγόρος και ως τέτοιος δεν θα μπορούσε να πανηγυρίζει για την εκτέλεση του Λάμπρου Φούντα όταν ακόμα μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πειστικά τεκμήρια για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική ομάδα. Αυτά δεν σας τα λέω εγώ αλλά σύμφωνα με το σκεπτικό του Θανατσούλια για άλλες ποινικές υποθέσεις που έχουν μπαζωθεί στο Buzz.Reality-Goebbels. Ο Θανατσούλιας βήχει πολύ δυνατά σε οτιδήποτε αφορά από την αριστερά και πιο πέρα οπότε πρέπει να είναι σκληρός και να ακουστή. Και πολλά sic σε αυτό το -η.

Από την άλλη, ο kensai παίρνει για μένα τον απλόχερο τίτλο της Μαρίας Αντουανέτας του Buzz. Αφορμή ήταν η ολομέτωπη επίθεση που έκανε εναντίον της NiemandRose και πολλών μπαζοσχολιαστών, που όλη η συμπεριφορά του ήταν χειρότερη κι από τη δική μου επί δέκα φορές όταν είμαι στις κακές μου. Θυμηθείτε το μπάζο μεν αλλά σταχυολογώ την επιτομή της αηδίας που εκστόμισε σε κάποια στιγμή:

kensai said:
"Get a life, Έλικα. Πραγματικά αν με τον αλβερίχο δουλεύατε αντί να γράφετε εδώ πέρα θα είχατε λύσει το οικονομικό σας πρόβλημα."

Χρειάζονται άλλα λόγια; Ίσως επανέλθω κάποια στιγμή γιατί και πολλά έγραψα και πολλά ξεχνάω τώρα.

JustAnotherGoneOff είπε...

Κι επίσης ο χαρακτηρισμός "αντιρατσιστής" που προσάψατε σε μένα είναι λάθος διότι είμαι ρατσιστής με τους φασίστες. Έτσι το σωστό είναι "αντιφασίστας".

JustAnotherGoneOff είπε...

Το λινκ με την Μαρία Αντουανέτα που έδωσα πιο πάνω δεν βγήκε σωστό, το δίνω σε άλλη μορφή.

ΑΥΤΟ.

RDAntonis είπε...

Ας ξεκινήσω Γιώργο από τον διάλογο που δεν θυμάσαι:

Buzzed post του Omadeon. Οι Επανετσίκοφ και σία πιάνουν δουλειά (μεροδούλι-μεροφάι) με την κλασική γραμμή: αυτά δεν είναι επιστημονικά, σιγά τους επιστήμονες, είναι μπούρδες, βλακείες, εμείς που ξέρουμε τα απορρίπτουμε, κλπ (πρώτη φορά αντικρίζω τέτοια απεχθή έπαρση σε ανθρώπους που θέλουν να λογίζονται επιστήμονες, παρεμπιπτόντως). Κανένα σχόλιο εκ μέρους σου για όλα αυτά, βγάζεις "κίτρινη" στον Ομαντεόν, ο οποίος από ότι ξέρω αποχώρησε από το μπαζ μετά από αυτό (και άρα δεν έφαγε μπαν, σωστά, απλώς εξωθήθηκε στην αποχώρηση μεταξύ άλλων από εσένα, δηλαδή από το γεγονός ότι άφησες όσους του επιτέθηκαν χωρίς καν παρατήρηση και τιμώρησες τον ίδιο για τις απαντήσεις του).

Ερώτησή μου (πονηρή, ομολογουμένως, μιας και είχα ήδη καταγράψει την εξαφάνιση JAGO, gilettina, lady_googoo): "Πού μπορούμε να δούμε ποιοι χρήστες έχουν φάει κίτρινη ή και κόκκινη το τελευταίο, ας πούμε, τρίμηνο;"

Απάντησή σου, μάλλον πονηρότερη: "@LaBoetie: Οι κάρτες βγαίνουν δημόσια, συνήθως πλάι σε διαγραμμένα σχόλια. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα θέμα διαφάνειας, αλλά δεν ξέρω αν είναι ωραίο να φτιάξω και hall of shame."

Περνάμε στα αμαρτήματα των διαγραφέντων που απαριθμείς. Προφανώς, το να απειλείς με κονσερβοκούτια είναι αιτία διαγραφής. Όχι όμως το να λες "ευτυχώς που σας ξεφορτωνόμαστε" για όσους αυτοκτονούν εξαιτίας της κρίσης (dkamen), το να πανηγυρίζεις για την επιτυχημένη δράση των ισραηλινών παλικαριών που έδειξαν στους ηλίθιους ακτιβιστές τι εστί βερύκοκο (kensai), το να γράφεις συκοφαντικές αθλιότητες για κάθε άρθρο που δεν βολεύει την νεοφιλελεύθερη θεσούλα σου, λασπολογώντας τον συγγραφέα του ως άσχετο και ανίδεο (Epanechikov, Zoutiri), το να μετατρέπεις το μπαζ σε χώρο προεκλογικής καμπάνιας παρά τις διαμαρτυίες χρηστών (Π. Δούκας, c. alexacos) ή το να πετάς συστηματικά ειρωνεία και άσχετα σχολιάκια (cinto). Όλα αυτά εμπίπτουν σε κάποιο αόρατο κανόνα του "that's OK" που δεν περιλαμβάνει ας πούμε την katerina s_m. Ε, αυτός ο κανόνας υπάρχει για σένα και αυτούς που σπεύδουν να σε βγάλουν λάδι, όχι για μένα. Εγώ δεν είδα κανένα τέτοιο κανόνα γραμμένο πουθενά στο buzz. Αυτό που βλέπω εγώ είναι άνωθεν προστασία σε συγκεκριμένες τακτικές (τις απαριθμώ: επιθετική απαξίωση του ιδεολογικού αντιπάλου αντί επιχειρημάτων, ειρωνεία, ποστάρισμα των πιο εξωφρενικών πραγμάτων με απαίτηση να αποδείξουν οι άλλοι γιατί είναι εξωφρενικά, ποστ και σχόλια υβριστικά και προσβλητικά για βασικές ανθρώπινες αξίες (δικές μου τουλάχιστον ανθρώπινες αξίες, όπως το δικαίωμα στη ζωή ή η αξιοπρέπεια ενός δολοφονημένου ή αυτόχειρα, παραβίαση βασικής δεοντολογίας απέναντι στο ίδιο και κομματικό συμφέρον), και, παράλληλα, θέση του διλήμματος σε όποιον διαφωνεί: α) το βουλώνεις β) εκφράζεις τη διαφωνία σου κόσμια σε όσους σε γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και σε φτύνουν κατάμουτρα, με άλλα λόγια απαντάς στο φασισμό με νερομπογιές ή γ) βρίζεις και παίρνεις πόδι από το χέρι του αντμιν.

Εγώ με αυτή την κατάσταση αδυνατώ να συμβιβαστώ. Και επειδή έθεσε θέμα ο Έλικας πιο πάνω: Για μένα το buzz είναι ήδη χαμένη υπόθεση και θα παραμείνει τέτοια όσο ο διαχειριστής του κρύβεται πίσω από την ψευδεπίφαση ίσων μέτρων και σταθμών. Γιατί, για να θυμήσω και κάτι που βολικά ξεχνιέται: Το ποιοι ΑΜΥΝΟΝΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ --ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ-- ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΔΕΔΟΜΕΝΟ. Εγώ ξέρω με ποιους είμαι, μέχρι που αντέχω, τι πρέπει να κάνω, και αυτά που δεν με αφορούν τα αφήνω στα χέρια άλλων.

Και προφανώς γνωρίζω ότι δεν είναι προς συμφέρον μου τα όσα γράφω. Το buzz έχει επιρροή. Έχει επιπτώσεις στην επισκεψιμότητα. Να την χαίρεται. Δεν γράφω μπλογκ για να κερδίσω έπαθλα.

RDAntonis είπε...

Και το λινκ για την μεταξύ μας στιχομυθία: http://buzz.reality-tape.com/story.php?title=Το-Μνημόνιο-απελευθερώνει-%7C-OMADEON

RDAntonis είπε...

Αντιθέτως, φίλε Έλικα --και εδώ να πω ότι εκτίμησα ιδιαίτερα την παρουσία σου και τις προσπάθειές σου-- το να παραμείνεις σε ένα χώρο για τον οποίο είσαι πέραν αμφιβολίας πεπεισμένος ότι αντικατοπτρίζει όλο και περισσότερο την οπισθοδρόμηση της σκέψης στη βαρβαρότητα, αυτό δεν καταλαβαίνω που θα αποσκοπούσε.

Δεν θα γίνω άλλοθι για να νομιμοποιείται σε αριστερά μάτια η κάθετη κατρακύλα του buzz, τέλος. Το να γράφω στο μπλογκ μου αρκεί μια χαρά.

rdDcom είπε...

Και ο Old Boy στο παιχνίδι των δήθεν παρανοήσεων (ντροπή). Τα παιδιά στην «Αφορμή» κιχ για τις χυδαιότητες του Νόσφυ/Ράκη (διπλό αίσχος).

RDAntonis είπε...

Αντιφασίστας it is. Ευχαριστώ για το πιο πάνω εκτενές διευκρινιστικό σχόλιο.

RDAntonis είπε...

Νταξ, ο απόλυτος σουρεαλισμός πλέον. Αυτός ο Ράκης είναι άλλος απ' τον άλλο Ράκη, δεν έχει καμμία σχέση το ύφος και ο τρόπος γραφής.

Κρίμα για την αφορμή, πραγματικά.

RDAntonis είπε...

Είδα το κείμενο του oλδ βου. Είμαι βέβαιος ότι μιλάει με σουϊφτική ειρωνεία, όπως συνηθίζει (αν και του έχω πει ότι οι καιροί έχουν σφίξει και δεν δουλεύει πάντα όπως θα θέλαμε η σουϊφτική ειρωνεία). ;-)

RDAntonis είπε...

Ο πραγματικός ειρωνικός στόχος του κειμένου είναι η ρητορική της "ενότητας" μέσω της οποίας ολισθαίνουμε διαρκώς δεξιότερα. Αυτή είναι η δική μου αντίληψη για το κείμενο, και πραγματολογικά ξέρω ότι ο old boy δεν θα έλεγε ποτέ ότι γράφω "ασυναρτησίες" εννοώντας το. Άλλωστε είναι από αυτούς που μπάζαρε το πιο πάνω κείμενο.

RDAntonis είπε...

Ίσως τελικά τα πάντα να εξαρτώνται από το πόσο σοβαρά παίρνει ο καθένας τις συνέπειες της φράσης "έχουμε πόλεμο μωρό μου." Ίσως δεν έχει πραγματικά γίνει βίωμα ακόμα αυτό, δηλαδή δεν κατανοείται ότι βρισκόμαστε στην ουσία σε εμπόλεμο κατάσταση σε ό,τι αφορά τους ταξικούς συσχετισμούς. Και συνεπώς ότι δεν υπάρχουν "innocent bystanders" (ουδέτεροι σχολιαστές) πλέον και ότι ο καθένας διαλέγει πλευρά και ήδη ασκεί πολιτική εκ μέρους της.

RDAntonis είπε...

For the record, η τοποθέτηση της Κατερίνας s_m: http://buzzrealitytapecom.blogspot.com/

yorgos είπε...

Θα απαντήσω αναλυτικά σε όλα όταν βρω λίγο χρόνο το βράδι. Αλλά τι λογική είναι αυτή των "κοινωνικά επιτιθέμενων" και των "κοινωνικά αμυνόμενων" *χρηστών του buzz* ρε Αντώνη; Μπορεί, πάνω σ' αυτή τη βάση, να γίνει ορθή διάκριση χρηστών που περιστασιακά παραφέρονται από τρολ που έχουν σκοπό να διαλύσουν μια διαδικτυακή κοινότητα;
Και κυρίως: μπορεί να γίνει οποιαδήποτε καλόπιστη συζήτηση μέσα στην ίδια την διαδικτυακή κοινότητα πάνω σ' αυτή τη βάση;

Dytistonniptiron είπε...

Το κείμενο του Oldboy είναι σαφώς ειρωνικό, τουλάχιστον για όποιον τον έχει παρακολουθήσει ελάχιστα. Έχει ξαναγίνει αυτή η παρανόηση, και κτγμ φταίει ο μισητός μου μεταμοντερνισμός. Ψυχραιμία! :)

RDAntonis είπε...

Κι όμως, Γιώργο, όσο δεν κατανοείς ότι αυτό που συμβαίνει στο buzz είναι η πλήρης διείσδυση μορφών ταξικού πολέμου σε ένα χώρο που υποτίθεται ότι υπηρετούσε απλώς την "πολυφωνία", τόσο θα υπερισχύει η πλευρά εκείνη που γνωρίζει να διεξάγει τον ταξικό της πόλεμο χωρίς αναστολές και ρομαντισμούς.

Waste είπε...

λοιπόν εγώ το buzz δεν το ήξερα ιδιαίτερα μέχρι που λούστηκα ως περαστικός από τα διάφορα περιορισμένης ευθύνης τρόλια που ξεχείλισαν στο μπλόγκ μου οπότε και ασχολήθηκα λίγο σε αυτές τις δύο μέρες που έφαγα αντί να τελειώνω από την αρχή μαζί τους καταχωρώντας τους στο σπάμ λιστ όπου ανήκουν.

το βασικό ερώτημα είναι, σας φαίνεται το buzz ως χρήσιμο εργαλείο, αλλά με πολύ κακό admin? μη συμπεριφέρεστε παθητικά,
φτιάξτε ένα δικό σας, είμαι σίγουρος πως παρόμοια εργαλεία υπάρχουν έτοιμα στο ιντερνετ μέσα σε δύο μέρες (δεν είναι δηλαδή καμιά πρωτότυπη ιδέα). Κι επειδή το buzz είναι οι χρήστες του και το περιεχόμενο που ανεβάζουν, αφήστε μόνα τους τα τρόλια να παίζουν μεταξύ του anamorfosis και του buzz για το πόσα μέτρα άντερα μάζεψαν οι χωροφύλακες στο πολυτεχνείο και το πως ο pissarides έχει τη λύση του οικονομικού μας προβλήματος.
Δεν θα είναι το πρώτο ούτε το τελευταίο σάιτ δεξιάς μπουρδολογίας.

στρατηγικά μιλώντας, το ίντερνετ έχει αυτό το καταπληκτικό πλεονέκτημα του σχεδόν μηδενικού entry cost. Με λίγα λόγια δεν μπορείς να φτιάξεις ένα μέγκα δίπλα στο μέγκα για να μην ακους την τρέμη και τον πρετεντέρη, αλλά μπορείς να φτιάξεις ένα μπαζ δίπλα στο μπαζ και πολύ γρήγορα μέσω twitter facebook και άλλων δαιμονίων, να τραβήξεις τους ανθρώπους που δεν γουστάρουν το φασισμό και τη μισαλοδοξία.
Έαν άλλωστε φύγετε όλοι οι σοβαροί άνθρωποι από το buzz τι άρθρα πιστεύετε πως θα μπαζάρονται? Τα καλυτερότερα. Μεταξύ καθημερινής και ζουτίρι γωνία (και έλεος βρε SG έμαθες κι εσύ το Ad hominem και το έχεις γράψει 20 φορές τις τελευταίες μέρες?)

Its the internet baby, δεν χρειάζεται να λειτουργούμε με τα νέα μέσα, όπως κάναμε με τα παλιά. Το buzz είναι οι χρήστες τους και η ποιότητά τους.

Waste είπε...

και τώρα που εριξα μια γρηγορη ματια, είναι τέλος του μηνα οποτε εαν θεωρησουμε πως το δειγμα ειναι αντιπροσωπευτικο απο τα 15 πιο δημοφιλή θέματα του μήνα τα 12 εαν μέτρησα καλά είναι σαφώς αριστερής κατεύθυνσης.
Αρα το κοινό, ανεξάρτητα από τα τρολ περιορισμένης ευθύνης (ΤΠΕ για συντομία) είναι κατα πλειοψηφία αριστερόστροφο

RDAntonis είπε...

Κατ' αρχάς, φίλε waste, πρέπει να διευκρινήσουμε κάποια πράγματα μέσα στο buzz όπως είναι τώρα:

α) άλλο το buzz στο επίπεδο κυρίαρχου στίγματος σχολιασμού (εκεί έχει πάει κατά διαόλου, πραγματικά) και άλλο το buzz στο επίπεδο συνολικού επιπέδου χρηστών. Αυτό που γίνεται είναι ότι υπάρχουν πολλοί που συνεχίζουν να ξεχωρίζουν καλά και χρήσιμα κείμενα αλλά δεν έχουν πλέον το κουράγιο να τα υπερασπιστούν από τους υπερεπιστήμονες που κάνουν βάρδιες εκεί σαν τους κέρβερους. Η περίπτωση του πρόσφατου κειμένου σου είναι ενδεικτική: Ένα κάρο ψήφοι αναγνώρισης στο επίπεδο "πατώ το vote γιατί μου άρεσε το κείμενο", ένα κάρο όλο και πιο εκθρασυμένα μπινελίκια για την ασχετοσύνη σου στα σχόλια. Αυτό είναι το buzz σήμερα. Ένας χώρος που ξεχωρίζει ακόμα το καλό ή ποιοτικό σε ικανοποιητικό ποσοστό, αλλά δεν μπορεί να το υπερασπιστεί πλέον αποτελεσματικά. Οι αριστεροί που έμειναν να σχολιάζουν είναι σχεδόν όλοι υπερβολικά καλά και ευγενικά παιδιά για να αναχαιτίσουν τη λαίλαπα των bullies. Το ζήτημα είναι αν αυτό αντικατοπτρίζει ευρύτερες καταστάσεις ή όχι. Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα. Όχι το buzz αυτό καθαυτό βέβαια.

β) Σε ό,τι αφορά το παρόν μπλογκ, το twitter έχει ήδη συμβάλλει σημαντικά στη διασπορά κειμένων, που παλαιότερα εξαρτώνταν αποκλειστικά σχεδόν απ' το buzz. Μια μετατόπιση δηλαδή έχει ήδη συμβεί και νομίζω ότι θα συνεχίσει να συμβαίνει. Και αυτό είναι μια χαρά.

Αυτά. Ας μη δώσουμε περισσότερη σημασία στο θέμα από όση αξίζει. Ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πραγματάκια σε ό,τι αφορά εμένα γιατί ο χώρος με φιλοξένησε ως σχολιαστή και βοήθησε το σάιτ να βρει το δρόμο του προς αρκετούς αναγνώστες, οπότε είχα μια υποχρέωση να εξηγήσω γιατί αποχωρώ από αυτόν. Συνεχίζουμε σε αυτό εφ ω ετάχθη ο καθένας.

RDAntonis είπε...

Ακριβώς. Έτσι ακριβώς είναι: το κοινό είναι κατά πλειοψηφία αριστερόστροφο και τελεί υπό την ομηρία των ακατάπαυστα δεδηλωμένων opinions μιας χούφτας ατόμων που γράφουν 7.589 σχόλια τη μέρα (αλλά είναι επιστήμονες, σε αντιδιαστολή, πχ, με σένα ή με μένα).

Waste είπε...

σόρυ που πετάχτηκα σαν την τσουτσού λίγο, απλά επειδή είμαι παθών κύριε πρετεντέρη μου , είπα να απευθυνθώ.

για την επιστημονικότητά της σκέψης τους, σε προκαλώ κάτσε και διάβασε 1-2κείμενά τους και θα εντυπωσιαστείς. Είναι σαν να δίνεις νταλίκα σε 8 χρονο που έχει παίξει ραλάκι στο Playstation και νομίζει πως είναι ο νίκι λάουντα.

παρόλαυτά εξ αντικειμένου δεν μπορείς να "ανταγωνιστείς" τον ηλίθιο, σενα "ανοιχτό" μέσο απαντώντας με 8000 σχόλια επειδή αυτός έγραψε 7500. Το μόνο που σου μένει είναι το ridicule, δηλαδή του λες είσαι καραγκιόζης και δεν ξανα-ασχολείσαι μαζί του, κι όποιος θέλει ας διαβάσει και τους δύο σας κι ας αποφασίσει.

κατανοώ όμως πως το να έχεις 5 τρόλια να σχολιάζουν κάθε ένα κείμενο δημιουργεί μια οσμή διάρροιας. Καλό το twitter αλλά το buzz έχει τη λογική του digg, οπότε πραγματικά με τόσο αριστερόστροφο κοινό, εάν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε ένα μπαζ χωρίς τρόλια πολύ πολύ εύκολα.

τωρα εάν τα αφεντικά του μαγαζιού μπαζ θέλουν να περιορίσουν αυτού του είδους το bullying και να κάνουν τα σχόλια πιο αντιπροσωπευτικά των χρηστών του buzz, τρόποι υπάρχουν πολλοι και απλοί, χωρις να είναι επιθετικοί. Μπορούν ας πούμε να πουν πως κάθε χρήστης θα έχει 5 σχόλια την ημέρα, κάτι που θα έκανε όλους προσεκτικότερους στο τι επιλέγουν να γράφουν και δεν θα αφήνει μια 5αδα τρόλ να γράφουν τα μισά σχόλια .

Φυσικά το αφεντικό του buzz μπορεί να γουστάρει το σούσουρο σε μια Πρώτο Θέμα λογική δημοσιότητας. Αλλά εάν αυτό ισχύει, τότε πραγματικά το buzz θα είναι μια πολύ προβληματική λύση.

RDAntonis είπε...

Είχε τεθεί στο παρελθόν από κάποιον (κάποιους;) η πρόταση για "ταβάνι" στον αριθμό σχολίων, αλλά δεν υλοποιήθηκε.

old boy είπε...

Μόλις απάντησα πιο αναλυτικά σε σχόλιο στο μπλογκ μου. Και, ναι, όπως τα λέει ο Αντώνης είναι βέβαια.

RDAntonis είπε...

Οφείλω να παραδεχτώ ότι μόνο και μόνο για τον αρχικό, φευ όμως short-lived ενθουσιασμό που προκάλεσε το ποστ σου στις όμορφες ψυχές της αριστεροφιλελεύθερης πτέρυγας, άξιζε τον κόπο ο σουϊφτισμός σου old boy:-) Αυτή η ενθουσιώδης αίσθηση επιβεβαίωσης ότι είμαστε στην "κοσμάρα μας" ήταν αυτό που λέει και η διαφήμιση της μάστερκαρντ: ανεκτίμητη.

omadeon είπε...

Αντώνη προσυπογράφω ΟΛΑ όσα λες, αλλά... έχεις μόνο μια μικρή ανακρίβεια. ΔΕΝ έφαγα μπαν από εκεί, απλώς... κουράστηκα να γράφω κι εγώ, όπως πολλοί άλλοι.
ΑΝ ξαναμπώ εκεί, απλώς διαβάζω (και σπανίως "βαθμολογώ").

Σχετικά με το βοθρο-μπαζ, πολλά γράφτηκαν και στο δικό μας μπλογκ...

RDAntonis είπε...

Η ανακρίβεια έχει διορθωθεί πιο πάνω: "Κανένα σχόλιο εκ μέρους σου για όλα αυτά, βγάζεις "κίτρινη" στον Ομαντεόν, ο οποίος από ότι ξέρω αποχώρησε από το μπαζ μετά από αυτό (και άρα δεν έφαγε μπαν, σωστά, απλώς εξωθήθηκε στην αποχώρηση μεταξύ άλλων από εσένα, δηλαδή από το γεγονός ότι άφησες όσους του επιτέθηκαν χωρίς καν παρατήρηση και τιμώρησες τον ίδιο για τις απαντήσεις του)"

Βρίσκω τον χαρακτηρισμό σου ("βοθρομπαζ") άδικο για την πλειοψηφία των χρηστών του buzz. Και ακριβώς επειδή δεν μου αρέσει να πετάω στο ίδιο τσουβάλι δικαίους και αδίκους πήρα την ευθύνη να μιλήσω με ονόματα για το με ποιους έχω πρόβλημα --περιλαμβανομένου, βεβαίως, του αντμιν.

celin είπε...

Eγω 2 φορες περασα απο αυτο το μπαζ,και δε μπηκα στον κοπο να γραφτω η να σχολιασω,γιατι με αυτα που διαβασα απο κατι τυπους εκει,εξοργιστηκα τοσο που θα αρχιζα τα μπινελικια!Οποτε,την εκανα με ελαφρα πηδηματακια.

Rodia είπε...

Υπαρχουν δυο παροιμιες που ταιριαζουν καπως στη περιπτωση:
1. (ελληνικη) «Δώσε θάρρος στο χωριάτη*, να σ' ανέβει στο κρεββάτι!»
Για εκεινους που αφηνουν ασυδοτα τα αντικοινωνικα -ευγενικα το γραφω- στοιχεια, θεωρωντας οτι η εκφραζομενη φασιστικη/ρατσιστικη νοοτροπια είναι απόδειξη δημοκρατιας. Τρολιά(!) σε πραγματικο επιπεδο ειναι...
2. (γαλλικη) «Το χωριάτη* φίλα τον, θα δαγκάσει.. Δάγκα τον, θα σε φιλήσει.»
Για οσους επιμενουν -μετα απο ενα σωρο ενδειξεων αλλα και αποδειξεων κακοπιστιας (φτου! παλι ευγενικα το γραφω)- να φερονται ευγενικα στους βιαστες της κοινης γνωμης. Ετσι παιρνει θαρρος και ο καρα-φυρερ με τα τσιρακια του, με το χάιδεμα των ΜΜΕ -λόγω "δημοκρατικης" τους συμπεριφορας, εννοειται.

* δεν εχω κατι εναντιον του.. χωριατη! Η παροιμιες το αναφερουν. Σημερα, η λεξη θα μπορουσε να αντικατασταθει, αν και υποθέτω οτι εξακολουθει να ειναι κατανοητό τι ακριβως σημαινε τότε...

Rodia είπε...

Το σχολιο δεν αναφερεται στα του buzz, αφησα εκειπερα σχολιο που αναφερεται στη διαδικτυακη συμπεριφορα. Σε αυτο σχολιαζω την πραγματικοτητα. Συγγνωμη αν δεν ειναι αρκετα σαφες. :)
Στην εικονικη πραγματικοτητα υπαρχουν περισσοτεροι τροποι αμυνας (και επιθεσης!) και μαλιστα λιγοτερο επωδυνοι, οπως π.χ. το να αγνοούμε τον "εχθρο"! Ο τροπος αυτος μπορει να τον εξαφανισει ή/και να τον κανει να σκεφτει.
Στην πραγματικη ζωη ομως, αν τον αγνοησουμε ειμαστε σιγουρα χαμενοι.

S G είπε...

Αντωνη δεν καταλαβαινω τι θες ακριβως απο το μπαζζ. Να μην γραφει κανεις σχολιο με το οποιο δεν συμφωνεις? Να απαγορευεται ο κριτικος σχολιασμως μπαζωθεντων? Τελικα, οπως ειπες, οποιοι θελουν ψηφιζουν ενα κειμενο επειδη τους αρεσει, οποιοι θελουν δεν το ψηφιζουν. Οποιοι θελουν σχολιαζουν. Οι ψηφοι μπορει να πηγαινουν σε μια μερια και τα σχολια στην αλλη. Και τι εγινε?

Waste
το να αδυνατεις να στηριξεις τα κειμενα σου με επιχειρηματα οποτε καταφευγεις σε μπαν ειναι ενα πραγμα.
Το να καθυβριζεις ατομα οπου βρεθεις και σταθεις, χωρις δυνατοτητα απαντησης ειναι ομως διαφορετικης κλασης κατορθωμα. Αναρωτιεμαι ομως, θεωρεις οτι σε αντιπροσωπευει αυτη η συμπεριφορα, θα ελεγες οτι χαρακτηριζεται απο αξιοπρεπεια?

S G είπε...

ωχ ρε συ, διορθωσε αυτο το σχολιασμως αν μπορεις, βγαζει ματι
και σβησε και το παρον σχολιο αν θες. Σορρυ για το βασανιστηριο

rdDcom είπε...

Αφιερωμένο σε σένα προσωπικά, γιατί είσαι πολύ ωραίο και έξυπνο παιδί
Θες να βρεθούμε κάποια στιγμή για ποτό και ό,τι προκύψει ;
http://www.youtube.com/watch?v=bMvOTQwI4jA&feature=related

rdDcom είπε...

http://www.facebook.com/pages/LEME-NAI-STO-MNEMONIO-IMF-Greek-fans/166299650066365?ref=nf

Νιώθω μοναξιά. Τι λες;

TheHeretic είπε...

Βλέπω εκεί έχει μπόλικες από τις μπούρδες του Καισάριου...

Τον είχα περιλάβει κάποτε στο "Λες Μαλακίες" - και γιατί έλεγε μαλακίες στο e-rooster και γιατί μας είχε έρθει στου Omadeon και αμόλαγε κοτσάνες με ύφος zoutiri (το ύφος του ξερόλα νεοφιλελεύθερου που, έτσι και τολμήσεις να διαφωνήσεις έστω και σε μια συλλαβή μαζί του, αμέσως θα σε στείλει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τις άλλες κατώτερες φυλές). Απόλαυσε το ξεβράκωμα που είχε φάει ο φωστήρ:

http://les-malakies.blogspot.com/2010/05/blog-post_5673.html

TheHeretic είπε...

Ρε μην του κάνεις τέτοια του καημένου του zoutiri!

RDAntonis είπε...

Χαίρομαι που βλέπω να πρυτανεύει ένα πνεύμα σέξι συμφιλίωσης. Και επειδή στους δύο τρίτος δε χωρεί (ή χωρεί;), σας παραπέμπω και στο τελευταίο ποστ περί ενότητας και διαίρεσης.

Waste είπε...

σου υπόσχομαι πως θα ασχοληθώ με το κοινωνικό φαινομενο που αντιπροσωπεύεις το πολύ άλλη μια φορά (κι αυτό το σκέφτομαι) και μετά σου υπόσχομαι επίσης πως θα σε ξεχάσω για πάντα.

αλλά πρέπει να υποσχεθείς κι εσύ το ίδιο, quid pro quo (για να δεις πως ξέρουμε κι άλλοι λατινικά ρητά) ;)

ΥΓ η περσόνα SG είναι μια δημόσια περσόνα που εκτείθεται δημόσια και ως τέτοια την έκρινα, όπως κρίνω του κ. Προβόπουλου και άλλων συμπαθών τύπων. Δεν ασχολήθηκα με εσένα ως Μήτσο Τραμπάκουλα δικτάτωρ της τάδε σχολής που έχει μεγάλη μύτη και μεγάλα αυτιά, αλλά με την περσόνα SG και δεν βρίσκω κάτι μεμπτό σε αυτό, όπως κι εσύ δεν βρίσκεις κάτι μεμπτό να με λες τσακι τσαν ή ό,τιδηποτε άλλο εμπνευσμένο σου κατέβει.
Με την περσόνα SG είχα ασχοληθεί άλλη μία φορά στο παρελθόν. Και τις δύο φορές η περσόνα SG πετάχτηκε στο μπλόγκ μου για να διακηρύξει την Αλήθεια, οπότε παραδέχομαι πως δεν έχασα κι εγώ την ευκαιρία να διασκεδάσω (με την Αλήθεια). Σου δόθηκε η δυνατότητα να υπερασπιστείς τις θέσεις σου, μάλιστα έχεις την τιμή να μου έχεις κοτσάρει στο site και δύο λίνκ για το blog σου, το οποίο όπως φαντάζεσαι ελάχιστα εκτιμώ. Δεν θυμάμαι να έχω δύο λινκ δικά μου στα δικά σου μπλόγκ με τις απόψεις μου, οπότε μπορείς να κόψεις τη γκρίνια και να αναρωτηθείς τι κάνεις εσύ για την "πολυφωνία" στο μπλόγκ σου.

rdDcom είπε...

O Πολυβώτης είναι ο σαλονικιός «οικολόγος» Behemoth (και με «εποπτεύει» στενά, άλλωστε τα ψευδώνυμά του αντιστοιχούν στον «Πολύβιο Ραβέντη» μου (Μπαντιού) και τις συχνές αναφορές μου στο Νόιμαν. - Με τέσσερα πέντε λουσίματα την ημέρα που παίρνω, δικαιούμαι να είμαι λίγο παρανοϊκός (άλλωστε ο old boy απάντησε ήδη).

Greek Rider είπε...

Παιδιά κοιτάξτε σε ότι αφορά τον zoutiri έχω να πω ότι είναι "τρολίστας" περιωπής, που "πουλάει" πολύ καλά στους άσχετους που δεν μπορούν να φανταστούν ότι το θράσος του είναι από πίσω κενό.

Ο ρόλος του είναι η στρατευμένη αμφισβήτηση του κειμένου, ανεξαρτήτως από τον διάλογο που τον χρησιμοποιεί 100% ως επίφαση που θα του δώσει την ευκαιρία να τρολάρει. Αυτό πιστεύω ότι δεν είναι ηθικά σωστό για να εμπλακεί κάποιος σε διάλογο μαζί του ακόμη και αν είχε άπειρο χρόνο.

Υπάρχουν κολπάκια που μπορεί να μάθει κανείς αν δει τα σχόλιά του, ο Γκέμπελς θα τον ζήλευε. Για παράδειγμα, εσείς βλέπετε τι λέει π.χ. στο buzz, δεν τον θυμάστε όμως ή δεν τον έχετε δει σε μικρά μπλοκάκια πώς μιλάει, καθαρά με στόχο να τα τρομοκρατήσει και να φοβούνται να γράφουν, πράγμα που συχνά πετυχαίνει.

Από την άλλη όπως λέει ο Waste κανείς λογικός άνθρωπος με κανονική ζωή δεν μπορεί να υπομείνει 50-60-160 σοβαρά, γεμάτα σχόλια ή δεν ξέρω και εγώ πόσα (7500;) σχόλια με τον ίδιο άνθρωπο. Ορισμένα πράγματα έχουν να κάνουν και με την ζωή του κάθε ενός και το πώς ζει με τι χρηματοδότηση, τι εργασία κάνει, πόσο ελεύθερο χρόνο έχει κτλ.

Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος έχει τους πόρους και την υπομονή φαντάζομαι ότι αυτός θα πανηγυρίζει που απέτρεψε έναν ακόμη αριστερό από την παραγωγική του δράση για μερικές μέρες, τεστάροντας ταυτόχρονα ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο διαλόγου που χρησιμοποιεί αλγοριθμικά.

Στα οικονομικά επιχειρήματα που θέτει και "ψαρώνει" τους άσχετους είναι επειδή πολλοί δεν έχουν εμπειρία με τα οικονομικά.

Greek Rider είπε...

Επίσης γενικότερα θυμίζω (άσχετα με τον zoutiri-SG αποκλειστικά) ότι στις ΗΠΑ τα πράγματα δεν είναι τόσο χαλαρά όσο στην Ελλάδα. Εκεί οι υπερσυντηρητικές οργανώσεις έχουν διαθέσιμα τεράστια κονδύλια με τα οποία κάνουν προπαγάνδα φανερή, που χρηματοδοτούν άτομα σε όλες τις χώρες για να κάθονται όλοι τη μέρα να γράφουν σχόλια στο ίντερνετ, ή ποστ σε μπλογκς ή απλά να δικτυώνονται. Επίσης αυτές οι υπερσυντηρητικές οργανώσεις, πολλές από τις οποίες έχουν έδρα το Τέξας, χρηματοδοτούν ολόκληρα διεθνή σάιτ σε όλες τις χώρες με τα οποία προωθούν τα συμφέροντά τους.

Μέχρι και οικολογικά σάιτ φτιάχνουν που εκεί που κοιτάς τα οικολογικά θέματα που αναφέρουν διαπιστώνεις ότι λένε ότι η μόλυνση δεν βλάπτει το περιβάλλον και αν θέλει κάποιος να είναι οικολόγος να κάνει ποδηλασία κτλ.

Αυτά δεν είναι θεωρίες, οι άνθρωποι αυτοί έχουν τεράστια κεφάλαια, αυτά είναι γι' αυτούς ότι θα ήταν για εσάς να αγοράσετε ένα domain name με 20 ευρώ (συγνώμη αν υποτιμώ τις οικονομικές σας/μας δυνατότητες).

Κάποιοι άνθρωποι παίρνουν θέσεις σε δημόσιους φορείς πριν ακόμη εσείς μάθετε ότι υπάρχουν και έχουν σχέση με το βαθύ κόμμα της ΝΔ που έχει τις ρίζες του σε τέτοιες συντηρητικές οργανώσεις.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα δίνουν μεγάλη βάση γιατί την θεωρούν την τελευταία κομμουνιστική χώρα....και θέλουν να την αναμορφώσουν. Αυτό περιλαμβάνει πιο πολύ προπαγάνδα από ότι μπορεί ένας απλός άνθρωπος να φανταστεί από όλα τα μέσα και ασφαλώς και το ίντερνετ.

rdDcom είπε...

Well said -

Greek Rider είπε...

Συγνώμη συμπληρώνω ότι πλέον δικτυώνονται και με το ΠΑΣΟΚ γιατί το ΠΑΣΟΚ μόνο σε αυτούς βρίσκει αρκετά υπερσυντηρητικούς συμμάχους.

RDAntonis είπε...

Για μένα φίλε GR, η επίθεση που ενορχηστρώθηκε στον Techie Chan ήταν πραγματικά αριστοτεχνική σε επίπεδο προπαγάνδας ως textbook επίδειξη συνδυαστικών τεχνικών: "ακαδημαϊκή" συνοφρύωση, φούσκωμα του μάγουλου από εικονική αγανάκτηση, "δεν έχω χρόνο", "απαξιώ", "σιγά μην ασχοληθώ", κλπ στο buzz (με όλο το συνεπαγόμενο σασπένς για το πότε επιτέλους θα πέσει η μεγάλη θεωρία που θα κάνει τον Τέκι θρύψαλλα), και στο σάιτ του ίδιου του Τέκι τίποτε εκτός από υβριστικό bullying. Και στο καπάκι ο χειρισμός του ψευδοθρεντ για το Πολυτεχνείο με ποστ που ψήφισαν δύο άτομα: "αναρωτιέμαι", "δεν ξέρω", "εγώ από περιέργεια το ψάχνω", "αποδείξτε εσείς ότι σκοτώθηκαν άνθρωποι", κλπ. Επίσης απήλαυσα πολύ τη δημοσίευση από "σοβαρό τεχνοκράτη" των γυμνών της Αλ Σαλέχ σε παλιότερη, "σοβαρή" κουβέντα για τον διορισμό της στη βάση ότι είναι και αυτά ντοκουμέντα. Τους βγάζω το καπέλο ως ομάδα πολύ καλά εκπαιδευμένων confidence artists και δεν θα περιοριστώ στα εύσημα στον SG. Το buzz το παίζουν στα δάχτυλα.

RDAntonis είπε...

Ερώτηση κρίσεως, Ροδιά: κατά την άποψή σου, ισχύει πλέον ο διαχωρισμός εικονικής και πραγματικής ζωής;

Η δική μου άποψη: ισχύει μόνο υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν.

Greek Rider είπε...

Από ότι φαίνεται αυτές τις μέρες έχασα πολύ δράση, απ΄ ότι μου λες τώρα και στο σάιτ του τέκι που μπαίνω αμέσως να δω...

RDAntonis είπε...

Εγώ θα το έθετα κάπως έτσι: διάλεξε αν θέλεις να είσαι καλότροπος με τους άλλους ή συνεπής στις δικές σου αρχές. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται. Ή μάλλον γίνονται, αλλά όχι εδώ και όχι τώρα.

Rodia είπε...

Ειναι δυσκολο να τηρηθουν, επειδη λειπει η εξοικειωση. Ως παλαια (16 χρονια φουρναρης) καραβάν, ομολογω οτι η πρωτη βδομαδα που εζησα σε φορουμ (το παλιο του pathfinder) με ειχε αρρωστησει! Η συμβουλη της (15χρονης τοτε) κορης μου "μη σχηματιζεις εικονες στο μυαλο σου μαμα" με εσωσε. Εκπαιδεύοντας το μυαλο μου να μην εικονοποιει τους διαδικτυακους χρηστες, τη γλιτωσα φτηνα. Νομιζω οτι αυτο ειναι το μυστικο και το γραφω καθε φορα που μου δίνεται η ευκαιρια. :)

Η πραγματικοτητα στο διαδικτυο ειναι παραξενη και εντελως διαφορετικη απο αυτη που ζουμε κανονικα. Εδωμεσα μπορουμε να διαβασουμε μοναχα και σε αυτο θα πρεπει να αρκεστουμε. Να αποφευγουμε να ταυτιζουμε με προσωπα και εμπειριες που εχουμε ήδη κατά νου, τα κειμενα. Να τα βλεπουμε ψυχρά. Να αποφασιζουμε αν (και κατα πόσο) ειναι ενδιαφεροντα και να συνδιαλεγομαστε (ή όχι) αναλογως. Θελει γερο στομαχι και ψυχραιμια.

Απο τοτε που με εβρισε ο γνωστος τρόλ kensai, επαψα να δινω σημασια, ειναι σαν αορατος για μενα, ό,τι και να γραφει, οπου και να γραφει, σε οποιον κι αν απευθυνεται.

Κατι σημαντικο επισης που εχω παρατηρησει εδω και αρκετα χρονια ειναι οτι οι "επωνυμοι" χρηστες, αυτοι που εκτιθενται με το ονοματεπωνυμο τους το πραγματικο, ειναι συχνοτατα οι πιο θρασεις. Γραφουν σε τονο 800 μανδαρινων και υποτιμουν σε καθε ευκαιρια τους υπολοιπους. Αλλά αυτό ειναι έναυσμα για ειναι άλλη συζητηση...

Rodia είπε...

Στο διαδικτυο ειναι βασικο προσον η ειλικρινεια του χρηστη απεναντι στον εαυτο του και στους αλλους χρηστες. Με αυτο τον τροπο, διαμορφωνεται ο διαδικτυακος του χαρακτηρας, ο οποιος αναγνωριζεται ευκολα απο τους υπολοιπους χρηστες. Διαφορετικα, χανεται η επικοινωνια. Κι αυτο μαθαινεται σιγα σιγα, γιατι ο κυβερνοχωρος ειναι ατιμο πραγμα. Παλαιοτερα, εμπαινα σε πειρασμο να παιζω γενικα, τους πρωτους μηνες ειχα νικ-νεημ διαφορετικα για καθε τοπο όπου βρισκομουν. Μετα, αποφασισα να μην.. αυτομπερδεύομαι! Ειναι σκετη αποκαλυψη το πόσους εαυτους κρυβει καθενας μεσα του -και αυτη την αποκαλυψη την οφειλουμε στο ιντερνετ.

Οταν φροντιζει καθενας για τη σταθεροτητα της δικης του συμπεριφορας, ολα γινονται ευκολοτερα. Για μενα (γνωμη μου) διαδικτυο σημαινει ελευθερια (ή απελευθερωση απο καθημερινες συμβατοτητες και αβροτητες, π.χ. καλημεροκαλησπερισματα, κλπ) και εμποδιζω οποιονδηποτε χρηστη και οποιαδηποτε κατασταση να μου τη στερησει.

RDAntonis είπε...

Η εικονικότητα αφορά ήδη τη σχέση του καθένα με τις ειδήσεις στην τηλεόραση, το φαντασιακό των περιοδικών, τη διαφήμιση, τα επαγγελματικά, σεξουαλικά ή έμφυλα μοντέλα που παίρνει ως μοντέλα του εαυτού του, κλπ. Μακάρι να περιοριζόταν στο ίντερνετ. Θα ήταν αρκετά πιο απλό το πρόβλημα.

Rodia είπε...

Μπορει να ειναι κι ετσι, μονο που την εικονικη πραγματικοτητα του διαδικτυου τη συνδιαμορφωνουν οι χρηστες. Και αυτο σημαινει δυναμη της Μοναδικης Γνωμης.

RDAntonis είπε...

Τι εννοείς "Μοναδική Γνώμη"; Οι γνώμες είναι μαζικές, εκ φύσεως.

Rodia είπε...

Αν οι γνωμες ηταν μαζικες, δεν θα υπηρχε καμμια πρεμουρα για ελεγχο του διαδικτυου. Η μαζικοτητα ελεγχεται/κατατασσεται. Η εκφραση της γνωμης του καθενα ξεχωριστα -αυτο εννοω Μοναδικη Γνωμη-, η δυνατοτητα που δινει το νετ στο να εκφραστει αυτη η γνωμη, ειναι αυτο που ενοχλει. Ειχα ανεβασει παλια σχετικο ποστ, οπου ειχε γινει συζητηση... δεν θυμαμαι πού ακριβως, θα το ψαξω.

RDAntonis είπε...

Δεν θέλω να το παίξω δικηγόρος του διαβόλου, αλλά όταν αλλάζει η κοινωνία αντικειμενικά, η "σταθερότητα της ατομικής συμπεριφοράς" δεν σημαίνει σταθερότητα στα μάτια τρίτων. Εγώ ας πούμε, μπορεί να αισθάνομαι σταθερότατος ως προς αυτά που πιστεύω, αλλά να υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι που θεωρούν ότι το χασα και ότι συμπεριφέρομαι αλλοπρόσαλλα. Γιατί η αναγνώριση ότι το Χ πράγμα δεν είναι πλέον αυτό που ήταν, ότι η Ψ λέξη δεν σημαίνει πια αυτό που σήμαινε --η αντίληψη ότι αλλάζει ο κόσμος ο ίδιος-- επισύρει συνέπειες για την ατομική συμπεριφορά, και παραδόξως, στο όνομα της συνέπειας. Δεν ξέρω αν είναι σαφές αυτό.

RDAntonis είπε...

Δεν νομίζω ότι οι γνώμες απειλούν κάτι. Στον βαθμό που το διαδίκτυο είναι απλώς φορέας γνώμης, δεν διαφέρει σε κάτι από τις εφημερίδες ή την τηλεόραση. Και εκεί γνώμες διαβάζεις ή ακούς.

Η μαζικότητα της γνώμης ως κατηγορίας εκφράζεται ήδη από την έννοια της "κοινής γνώμης" και των εκφάνσεών της όπως οι εκλογές, η μόδα στον ρουχισμό, ή τα γούστα της μαζικής διασκέδασης.

Αυτό που μας κάνει απειλητικούς, αν μας κάνει κάτι απειλητικούς, δεν μπορεί να είναι ο βαθμός στον οποίο είμαστε φορείς γνώμης, μιας και κάθε γνώμη έχει την ίδια αξία με κάθε άλλη ("γνώμη μου", που λέμε).

Για κάτι άλλο πρόκειται, νομίζω.

S G είπε...

Ποια περσονα ρε αδελφε, πραγματικο ατομο ειμαι με ονοματεπωνυμο. Κατι που κανει την εξυβριση απο ανωνυμους μια οχι-ακριβως-γενναια πραξη θα λεγε κανεις.

Δεν χρειαζεται να υποσχεθω οτι δεν θα ασχοληθω μαζι σου προσωπικα, μια και δεν το κανω και ποτε, παρα μονο ως απαντηση στις επιθεσεις σου!

Τα λινκ για τα οποια μιλας ζητηθηκαν (ευγενεστατα κιολας), δεν τα εβαλα στην τυχη. Οσο για την δυνατοτητα απαντησης στις κριτικες σου, αν δεν κανω λαθος εκοψες μια απαντηση μου που ηταν εντος θεματος και γενικα οχι εκτος οριων - απο τοτε δεν ξαναδοκιμασα.

"Δεν θυμάμαι να έχω δύο λινκ δικά μου στα δικά σου μπλόγκ με τις απόψεις μου, οπότε μπορείς να κόψεις τη γκρίνια και να αναρωτηθείς τι κάνεις εσύ για την "πολυφωνία" στο μπλόγκ σου."

στο μπλογκ μας οπως ξαναπα, μονο ενα ατομο εχει φαει ποτε μπαν επειδη ειχε πολλαπλο ακαουντ και διαφορα βαρια παραπτωματα. Σχολια δεν κοβουμε, παρα μονο τα διαφορα διαφημιστικα σπαμ. Η αποδειξη ειναι ζωντανη, στα διαφορα σαχλα υβριστικα σχολια που ετυχε (?) να εχουμε δεχτει αυτες τις μερες και δεν ταχουμε σβησει, ενω εχουν μηδενικη πληροφορια (σε αντιθεση με τα σχολια που εκοψες).

Αλλα αρκετα, ειμαστε σε ξενο αχυρωνα

Rodia είπε...

δες αυτο: http://rodiat7.blogspot.com/2010/11/blog-post_23.html
ειναι παλιο, αλλα το βρηκα και το ανεβασα ξανα.

yorgos είπε...

ΟΚ, τη συζήτηση που αναφέρεις τη θυμάμαι. Αν κάτι κρύβει η απάντηση που σου είχα δώσει, δεν είναι πονηριά, αλλά αβεβαιότητα σχετικά με την αντιμετώπιση μιας κατάστασης με την οποία νιώθω πολύ άβολα. Πιστεύεις ότι είχα κάποιο όφελος να κρύψω τα bans της gilletina/googoo και του Jago; Άλλος θα τα διαφήμιζε, μπας και επιστρέψουν τα μέλη που εγκατέλειπαν το buzz απογοητευμένα. Με την εξαίρεση καραμπινάτων περιπτώσεων, έχω κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια να αποφύγω το μπλοκάρισμα μελών. Αυτό το άβολο του πράγματος εξηγεί και τους 3 διαφορετικούς τρόπους που έχω κάνει τα bans (in-line comment, ξεχωριστό comment, σιωπή), εξηγεί και την μάλλον πρωτοφανή (για την ανοησία της) στα χρονικά των διαδικτυακών κοινοτήτων πρόταση admin να δημοσιεύσει απάντηση πρώην μέλους μετά το ban. Πιστοποιεί και ότι το σύστημα με τον admin-δερβέναγα είναι συνταγή αποτυχίας in the long run (in the shorter run, ίσως, αν ο δερβέναγας είμαι εγώ =). Περισσότερα επ' αυτού αργότερα ή αύριο, στο buzz.

Για τον omadeon διαφωνώ, ξαναδιάβασε το thread όποτε έχεις χρόνο: η επίθεση στην συγκεκριμένη περίπτωση ξεκινά από εκείνον, με πολεμικό στυλ, με ιδιαίτερα μειωτικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς και με hijacking των 'τελευταίων σχολίων'. Η κίτρινη ήταν νομίζω δικαιολογημένη. Τα έγραψα και στα σχόλιά μου εκεί: "Ας πάψουμε να υποθέτουμε ότι αυτός που διαφωνεί μαζί μας έχει σκοτεινά κίνητρα. We can disagree without being disagreeable... Αναγνώρισε στον απέναντι το δικαίωμα να πλανάται πλάνη οικτρά." Ο omadeon συνέχισε να χρησιμοποιεί το buzz μετά από αυτή τη συζήτηση χωρίς -- απ' όσο θυμάμαι -- περαιτέρω ενοχλήσεις από εμένα.

Όσο σφάλμα είναι πολλές φορές η συνοπτική, ενίοτε απαξιωτική απόρριψη της θέσης του συνομιλητή, άλλο τόσο σφάλμα είναι η αντιμετώπισή του με όρους ταξικού εχθρού (προσωπικά, το δεύτερο με τρομάζει περισσότερο). Συμβαίνουν και τα δύο και συμβαίνουν, δυστυχώς, και στο μπαζ -- ελπίζω λιγότερο απ' ό,τι αλλού. Σίγουρα αυτός ο κακός τρόπος συζήτησης δεν είναι προνομιακό πεδίο της μίας από τις δύο 'πλευρές'. Λες ότι οι φιλελεύθεροι του μπαζ προσπαθούν να απαξιώσουν πλήρως τους συνομιλητές -- ότι δεν επιχειρηματολογούν αλλά ειρωνεύονται και απαξιώνουν. Το έχω δει κι αυτό, όπως έχω δει και το ακριβώς αντίθετο. Πολύ συχνά, δυστυχώς. Παράθεση και σύγκριση επιλεγμένων σχολίων δεν έχει νόημα. Ας συμφωνήσουμε ότι με διαφορετικές τέτοιες επιλογές από ένα τεράστιο pool περιεχομένου, μπορούν να βγουν δεκάδες διαφορετικές, εκ πρώτης όψης συγκρουόμενες αλλά στην πραγματικότητα συμπληρωματικές, εικόνες.

Κλείνοντας το σεντόνι, θα είμαι πολύ χαρούμενος αν επιστρέψεις στο μπαζ και βοηθήσεις να λειτουργήσει σαν χώρος συζήτησης ανθρώπων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, χωρίς φωνές, προσωπικές επιθέσεις και τρολαρίσματα. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ταξικός πόλεμος στα ιντερνέτς. Μακράν του τελευταίου είναι αριστεροί public intellectuals που ενδιαφέρονται να συζητήσουν, να συγκρουστούν σε πλαίσιο αλληλοσεβασμού, να πείσουν ένα κοινό που ενώ μπορεί να μη συμφωνεί εκ προοιμίου μαζί τους, στην πλειονότητά του ενδιαφέρεται (at the rate of 15-20 votes per buzz) να τους ακούσει.

[Για τα πιθανά αποτελέσματα σύγκρουσης με 'το buzz' ή εμένα, νομίζω ότι υπερβάλλεις. Ούτε kingmakers είναι αυτό το site και οι χρήστες του (η επισκεψιμότητά του δεν είναι τίποτα σπουδαίο), ούτε εγώ είμαι ακριβώς διαβόητος για τις διαδικτυακές μου βεντέτες =) Είτε επιστρέψεις είτε όχι, είτε αναγνωρίσεις καλοπιστία στη διαχείριση είτε όχι, προσωπικά θα συνεχίσω να μπαζάρω κείμενά σου που βρίσκω ενδιαφέροντα.]

Κατερίνα Σ.Μ. είπε...

---->Ροδιά: Απο τοτε που με εβρισε ο γνωστος τρόλ kensai, επαψα να δινω σημασια, ειναι σαν αορατος για μενα, ό,τι και να γραφει, οπου και να γραφει, σε οποιον κι αν απευθυνεται. Κατι σημαντικο επισης που εχω παρατηρησει εδω και αρκετα χρονια ειναι οτι οι οι "επωνυμοι" χρηστες, αυτοι που εκτιθενται με το ονοματεπωνυμο τους το πραγματικο, ειναι συχνοτατα οι πιο θρασεις. Γραφουν σε τονο 800 μανδαρινων και υποτιμουν σε καθε ευκαιρια τους υπολοιπους. Αλλά αυτό ειναι έναυσμα για άλλη συζητηση... <----

Ωστόσο Ροδιά, στον τόπο του "εγκλήματος" δεν έκανες αυτό που κάνεις εδώ. Εκεί δεν πήρες θέση για "το γνωστό τρολ kensai" ή για τους "επώνυμους χρήστες που είναι συχνότατα οι πιο θρασείς και που γράφουν σε τόνο 800 μανδαρίνων και υποτιμούν σε κάθε ευκαιρία τους υπόλοιπους".

Aντίθετα, φρόντιζες να πατάς σε όλες τις βάρκες - λες και το ίντερνετ είναι για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις-, φρόντιζες να μπαζζάρεις ανελέητα και να ψηφίζεις αλλοπρόσαλλα ιδεολογικώς άρθρα - πολιτικά, απολίτικα, χαζοχαρούμενα και αδιάφορα, όλα στο ίδιο τσουβάλι - και να αδιαφορείς οσάκις εγώ ή κάποιοι άλλοι - που δεν μπήκαμε στο μπαζ ή στην μπλογκόσφαιρα για να χαϊδεύουμε αυτιά, να γινόμαστε αρεστοί σε όλους, να γλείφουμε πατόκορφα διάφορες νούλες με "ονοματεπώνυμο" και να φτιάχνουμε καριέρα, "στρατό" ή κοινωνικό κύκλο μέσω ίντερνετ -, παίρναμε θέση για "το γνωστό τρολ kensai" ή για τους "επώνυμους χρήστες που είναι συχνότατα οι πιο θρασείς και που γράφουν σε τόνο 800 μανδαρίνων και υποτιμούν σε κάθε ευκαιρία τους υπόλοιπους".

Προτιμούσες κάθε φορά να προβάλλεις την "προϋπηρεσία" σου στο ίντερνετ και να δίνεις ""συμβουλές"" λες και είσαι η μοναδική με e-εμπειρία κι εμείς οι υπόλοιποι είμαστε πρωτάρηδες και δεν ξέρουμε από ιντερνετική συμπεριφορά.

Αλλά, Ροδιά, στην πράξη κρινόμαστε όλοι, οι παρόλες δεν μετράνε. Αυτό δεν το έμαθες ακόμα τόσα χρόνια "φούρναρης";

Και ο RDAntonis, απέδειξε στην πράξη ότι δεν απεμπολεί τις αρχές του προκειμένου να κερδοσκοπήσει στο buzz ή στο μπλογκ του. Τον είδα να παίρνει θέσεις όταν οι άλλοι σιωπούσατε ή εγκρίνατε τις τρολιές και τους θρασείς "επώνυμους". Δεν λειτουργούσε παρεϊστικά και κυκλωματικά και δεν λογάριασε τη "χασούρα", ούτε έγινε ο δάσκαλος που δίδασκε...

Με λίγα λόγια, όποιος υποστηρίζει έμπρακτα αρχές, έστω και έντονα κάποιες φορές, δεν είναι ούτε "κακοπροαίρετος", ούτε "επιθετικός" ούτε όλα αυτά που γράφουν οι γνωστοί παπαγάλοι. Προσωπικώς, όλο αυτό - και ναι, αυτό που έκανα κι εγώ αλλά δεν άρεσε στην πασοκονεοφιλελεύθερη παρέα του buz - ήταν παρέμβαση πολιτισμού. Xαίρομαι που συνέβαλα στο να δουν κι άλλοι τι κρύβεται πίσω από δήθεν αριστερά και προοδευτικά προσωπεία.

RDAntonis είπε...

Γεια σου Κατερίνα Σ_Μ.

Να διευκρινήσω κάτι: Προσωπικά, δεν με απασχολεί τη λέει η Ροδιά (ή ο καθένας στη θέση της) στο μπαζ σε σύγκριση με το τι λέει εδώ γιατί δεν με ενδιαφέρει να μαζέψω υποστηρικτές σε κάποιου είδους καμπάνια υπέρ μου. Απλά ήθελα να εκθέσω τους λόγους αποχώρησής μου. Αναλαμβάνω την ευθύνη της απόφασής μου και τις συνέπειες που αυτή έχει για μένα. Από εκεί και πέρα δεν με απασχολεί στο παραμικρό ποιος την στηρίζει ή όχι.

Η προσωπική μου λοιπόν άποψη είναι πως είναι άκαρπο να ζητάμε λογαριασμό από οποιονδήποτε χρήστη και επειδή εδώ δεν μίλησα για να δικάσω κανένα. Ούτε τους fabulous boys (ζωή να χουν) ούτε φυσικά τον αντμιν, που δικό του είναι το σάιτ και δεν μου χρωστάει αναφορά για το ποιον αφήνει να κάνει τάκλιν με τα δύο πόδια και ποιον όχι. Απλώς του είπα τι σκέφτομαι και αισθάνομαι καθαρά και ξάστερα για να το γνωρίζει ότι εμένα δεν με έπεισε η διαιτησία στο ματς.

Ευχαριστώ τέλος για τα καλά λόγια για την πάρτη μου. Απ' την πλευρά μου, πιστεύω ότι έχεις guts, και ότι είσαι εξίσου πρόθυμη να πληρώσεις κόστος για αυτό που πιστεύεις. Αυτό πάντα το θαυμάζω στους ανθρώπους. Αλλά εκτός από guts χρειαζόμαστε φρόνηση και μέτρο. Εκεί υπάρχει μια δύσκολη για όλους μας ισορροπία.

RDAntonis είπε...

Έλικα,

Τώρα που θάφτηκες κάτω από έναν αυθόρμητο κανονιοβολισμό red flags επειδή τόλμησες να διαμαρτυρηθείς για την ανοιχτή συνεννόηση αρνητικού flagging μεταξύ των παλικαριών κατάλαβες καλύτερα τι συμβαίνει στον ναό της πολυφωνίας;

@Γιώργος: Αυτό είναι το buzz που θέλεις να υπερασπιστείς φίλε μου; Ο παράδεισος αγελαίων frat boys ως κολαστήριο για όλους τους άλλους; Περιποιούν τιμή σε ιδανικά αυτές οι καταστάσεις;

S G είπε...

Ποια περσονα ρε αδελφε, πραγματικο ατομο ειμαι με ονοματεπωνυμο. Κατι που κανει την εξυβριση απο ανωνυμους μια οχι-ακριβως-γενναια πραξη θα λεγε κανεις.

Δεν χρειαζεται να υποσχεθω οτι δεν θα ασχοληθω μαζι σου προσωπικα, μια και δεν το κανω και ποτε, παρα μονο ως απαντηση στις επιθεσεις σου!

Τα λινκ για τα οποια μιλας ζητηθηκαν (ευγενεστατα κιολας, οποτε δεν ξερω πως θα μπορουσα να αρνηθω), δεν τα εβαλα στην τυχη. Οσο για την δυνατοτητα απαντησης στις κριτικες σου, αν δεν κανω λαθος εκοψες μια απαντηση μου που ηταν εντος θεματος και γενικα οχι εκτος οριων - απο τοτε δεν ξαναδοκιμασα.

"Δεν θυμάμαι να έχω δύο λινκ δικά μου στα δικά σου μπλόγκ με τις απόψεις μου, οπότε μπορείς να κόψεις τη γκρίνια και να αναρωτηθείς τι κάνεις εσύ για την "πολυφωνία" στο μπλόγκ σου."

στο μπλογκ μας οπως ξαναπα, μονο ενα ατομο εχει φαει ποτε μπαν επειδη ειχε πολλαπλο ακαουντ και διαφορα βαρια παραπτωματα. Σχολια δεν κοβουμε, παρα μονο τα διαφορα διαφημιστικα σπαμ. Η αποδειξη ειναι ζωντανη, στα διαφορα σαχλα υβριστικα σχολια που ετυχε (?) να εχουμε δεχτει αυτες τις μερες και δεν ταχουμε σβησει, ενω εχουν μηδενικη πληροφορια (σε αντιθεση με τα σχολια που εκοψες).

Αλλα αρκετα, ειμαστε σε ξενο αχυρωνα

S G είπε...

gr
εδω και παρακατω κανεις προσβολες που ειναι χοντρες, φτανουν στα ορια της συκοφαντιας. Επειδη δεν νομιζω οτι το κανεις επιτηδες, φαινεται να πιστευεις αυτα που λες, ειμαι μαλλον απαγοητευμενος παρα οργισμενος.

Θα σε καλουσα να σκεφτεις λιγο ψυχραιμα αν αυτα που λες ειναι ακριβη και δικαια, συγκρισεις με Γκαιμπελς, υπονοιες για μυστικες σχεσεις με κομματα (καταλαβα καλα?? Με καποιο εκ των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαλιστα?). Για ελλειψη φιλικων τροπων και συναισθηματικης νοημοσυνης ή για υπερβολικη ευθυτητα μπορει να με κατηγορησει κανεις, για ελλειψη εντιμοτητας ομως ή μυστικοπαθη και υπογεια ιδιοτελεια ομως ποτε.

Αποδειξη οτι ολοκληρη η επαγγελματικη μου ταυτοτητα ειναι δυο κλικ δρομος απο δω, σε αντιθεση με καθε ατομο που βλεπω να με λουζει εδω μεσα, και ειμαι παντα ανοιχτος σε προσωπικες συναντησεις ακομα και με ατομα που δεν εχουμε τις καλυτερες των σχεσεων.