Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Ο αυτοδημιούργητος ρέμπελ Κ. Μπακογιάννης, ή μια σοβαρή συνέντευξη για σοβαρούς ανθρώπους σε σοβαρή εφημερίδα

Την περασμένη Κυριακή, το Βήμα δημοσίευσε την αποκαλυπτική συνέντευξη ενός αυτοδημιούργητου άνδρα· ενός άνδρα που εκπροσωπεί το νέο πολιτικό ήθος στη χώρα μας. Του Κώστα Μπακογιάννη, δημάρχου Καρπενησίου, που κατά διαβολική σύμπτωση τυχαίνει να είναι ο δήμος του βουλευτή του δολοφονηθέντος βουλευτή πατρός του και δήμος πλείστων όσων δραστηριοτήτων της συμπαθεστάτης μητρός του, Ντόρας, θυγατέρας ενός εκ των συμπαθέστερων, λιγότερο διαπλεκόμενων πολιτικών της χώρας μας, του κοσμαγάπητου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Διαβάζω λοιπόν:
«Η ΕΛΛΑΔΑ χρειάζεται να έχει κυβερνήσεις-καμικάζι έτοιμες να αυτοκτονήσουν για να σωθεί η χώρα» δηλώνει ο Κώστας Μπακογιάννης, απόφοιτος του Χάρβαρντ, 32 ετών, νεοεκλεγείς, με ποσοστό 54,3%, Δήμαρχος Καρπενησίου.
Μαθαίνω έτσι ότι στη λίγκα του κισσού, και συγκεκριμένα στο Χάρβαρντ, ο ορισμός της λέξεως "καμικάζι" διαφέρει τα μάλα από αυτόν που έχει η πλέμπα. Διότι σύμφωνα με τα ρηθέντα του Κώστα Μπακογιάννη, "καμικάζι" είναι κάποιος που προστάζει ότι πρέπει να θυσιαστούν οι άλλοι (στον βωμό του Μνημονίου, βέβαια), όντας ο ίδιος γόνος ενός σογιού που δεν πεθαίνει με τίποτα, μιας και έχει τις θαυμαστές εκείνες ιδιότητες των βρυκολάκων να συνεχίζουν να εκλέγ..., ε, να ανασταίνονται μετά από δεκάδες και γνωστές τoις πάσι ατιμώσεις, μειοδοσίες και οικονομικά σκάνδαλα. Τόσο μάλιστα έχει ενστερνιστεί την αυτοθυσιαστική ηθική των ιαπώνων καμικάζι ο Κώστας Μπακογιάννης που συμπληρώνει λίγο αργότερα:
Το μόνο πράγμα που δήλωσα μόλις έμαθα τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στο Καρπενήσι ήταν ότι θα είμαι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος Καρπενησίου έπειτα από 3,5 χρόνια, που θα έχουμε και πάλι δημοτικές εκλογές.
Για ποιο όμως λόγο θεωρεί τόσο σημαντικό ο αυτοδημιούργητος άνδρας να είναι ο πολιτικός τύπος καμικάζι που επιβιώνει αυτοκτονώντας τους άλλους; Διότι νιώθει απολύτως ενσυνείδητος για την εχθρότητά του προς το παλαιοκομματικό σύστημα, εκείνο ξέρετε που στηρίζεται στην οικογενειοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους (του στυλ ας πούμε μαζικών διορισμών ως μέσων εξαγοράς ψήφου):
Επειτα από ένα ξέσπασμα για τις παλαιοκομματικές μεθόδους των «Μαυρογιαλούρων» πολιτικών όλων των κομματικών αποχρώσεων που «έφεραν τη χώρα σε αυτά τα χάλια», ο νεαρός δήμαρχος Καρπενησίου δηλώνει ότι προτιμά για τις μετακινήσεις του ένα Saab (όταν βρίσκεται στο Καρπενήσι) και ένα κίτρινο παπάκι (όταν βρίσκεται στην Αθήνα)...
Ο ακάματος αυτός εχθρός του παλαιοκομματικού κατεστημένου, είναι μεν άνθρωπος νηφάλιος και με εκλεπτυσμένο γούστο στις μετακινήσεις του (σκανδιναβική πολυτέλεια + οικολογικές ανησυχίες), παθιάζεται όμως κάθε φορά που ακούει για ρουσφέτι και θέλει να αλλάξει δραστικά το πολιτικό σκηνικό ώστε να συμβαδίζει καλύτερα με την νέα, μη μισαλλόδοξη, ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία μας:
Το πολιτικό μας σύστημα αποδεικνύεται πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν η κοινωνία και η πολιτική και να παραμένουν ίδια τα πολιτικά συστήματα» λέει και επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του παλαιοκομματισμού, της μισαλλοδοξίας και του κομματικού φανατισμού «που εξέθρεψε το ρουσφέτι, την εσωστρέφεια, τον φόβο και όχι την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».
Ενδεικτικό στοιχείο του νέου του πολιτικού ήθους είναι η ειλικρίνεια με την οποία ομολογεί τον θαυμασμό του για έναν από τους επιφανέστερους καμικάζι σύμφωνα με την ορολογία της λίγκας του κισσού, αν και αυτός βρίσκεται σε πολιτικό στρατόπεδο που παρασάγγας απέχει από αυτό που υπηρετεί ο Κώστας Μπακογιάννης:
Προχωρώντας ακόμη πιο βαθιά στην πολιτική, κρίνει και την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, την οποία χαρακτηρίζει «διστακτική, απρόθυμη, αναποφάσιστη» , πλην όμως έχει να πει καλά λόγια για τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου : «Τον είχα γνωρίσει σε μια ομιλία του στο Χάρβαρντ. Μου είναι εξαιρετικά συμπαθής. Νομίζω ότι προσπαθεί. Με έχει πείσει για την ανιδιοτέλεια των προσπαθειών του».
Θαυμαστής της αποφασιστικότητας ως τέτοιας, ανεξαρτήτως περιεχομένου της απόφασης (δεν γίνεται καμμιά αναφορά στο ως προς τι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κρίνεται "διστακτική, απρόθυμη, αναποφάσιστη", αλλά εντάξει, καταλαβαίνουμε, τανκς δεν έχουν βγει ακόμα είναι η αλήθεια), ο αυτοδημιούργητος άνδρας βρίσκει παρ' όλα αυτά το μεγαλείο ψυχής να χαιρετίσει το αυτοθυσιαστικό πνεύμα του αντιπάλου. Σε αυτόν τον εξυψωμένο χώρο της ηθικής, όταν η ανιδιοτέλεια συναντά την ανιδιοτέλεια, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει τον εαυτό της. Μεταξύ καμικάζι συννενόησις που λένε και στο Χάρβαρντ.

Ο αυτοδημιούργητος Κώστας Μπακογιάννης δεν θα ήταν βέβαια αυτοδημιούργητος αν δεν ήταν και απόλυτα αντισυμβατικός. Διαβάστε πώς κέρδισε στις εκλογές και πείτε του Μπουτάρη ότι παραείναι old-fashioned για τις ρηξικέλευθες ιδέες της νέας γενιάς:
Τον Δήμο Καρπενησίου τον κέρδισε, όπως λέει, με «ανορθόδοξο τρόπο». Πήρε όλα τα εγχειρίδια πολιτικής και τα πέταξε στο καλάθι των αχρήστων.
Παρατηρήσεις του στυλ ότι η φράση "ανορθόδοξος τρόπος" είναι αμφίσημη με ενδιαφέροντες τρόπους, ή ότι το να πετάς τα εγχειρίδια της πολιτικής στα σκουπίδια όταν την μαμά σου τη λένε Ντόρα και τον νομό σου Ευρυτανία ισοδυναμεί με το να κάνεις κοπάνες απ' το Business School όταν την επιχείρηση που θα διοικήσεις την έχει ο μπαμπάς σου, ελέγχονται ως κακεντρεχείς και εχθρικές ως προς το πολιτικό ήθος της μετα-μετα-πολιτευτικής γενιάς.

Ο αυτοδημιούργητος 32 χρονος είναι μάλιστα ιδιαίτερα ευαίσθητος σε τέτοιου είδους κανεντρέχειες:
Το όνομά του και το γεγονός ότι προέρχεται από πολιτική οικογένεια έπαιξαν ρόλο στην εκλογή του; «Αλλο αναγνωρισιμότητα και άλλο αναγνώριση» απαντά, λέγοντας ότι γύρισε όλα τα σπίτια, έδωσε περισσότερες από 18.000 χειραψίες και ήταν ο μοναδικός από τέσσερις υποψηφίους που είχε καταθέσει ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα. Κυρίως, όμως, επιτέθηκε εναντίον του πολιτικού συστήματος που επικρατεί στην Ευρυτανία.
Έτσι μαθαίνουμε όχι μόνο ότι ο αυτοδημιούργητος έχει το σπάνιο στην πολιτική προσόν να μετράει κάθε χειραψία που δίνει (σε κομπιουτεράκι χειρός;)  αλλά και ότι έχει κάνει πολιτική καρριέρα υπερνικώντας το Οιδιπόδειο εκείνο σύμπλεγμα που τον ωθεί να καταφέρεται "εναντίον του πολιτικού συστήματος που επικρατεί στην Ευρυτανία." Μπακογιάννης vs Μπακογιάννη όπως λέγαμε Kramer vs Kramer ένα πράμα.

Τόσο αποφασισμένος είναι ο αυτοδημιούργητος να είναι αυτοδημιούργητος, που έκοψε την καλημέρα στη μαμά του και τον παππού του, να το ξέρετε:
Αν και η μητέρα του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων,ο νεαρός δήμαρχος Καρπενησίου απέφυγε να της ζητήσει συμβουλές για το πώς θα διεξαγάγει τον προεκλογικό του αγώνα και κυρίως για το πώς θα διαχειρισθεί τα προβλήματα του δήμου. «Οταν συζήτησα μαζί της την απόφασή μου να θέσω υποψηφιότητα ως δήμαρχος Καρπενησίου,το μόνο που μου είπε ήταν “να είσαι έτοιμος να κερδίσεις, αλλά και να χάσεις. Κυρίως όμως να μην κάνεις κανέναν συμβιβασμό που δεν αντέχεις”». Ο κ. Μπακογιάννης όμως ζήτησε και δεύτερη γνώμη, αυτήν του παππού του,του πρώην Πρωθυπουργού. Του είπε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης: «Εφόσον το αγαπάς,κάν΄ το». Δεν είπε τίποτε άλλο,αλλά πιστεύω ότι χάρηκε με την εκλογή μου.
(Εδώ ο γράφων δεν μπόρεσε να συγκρατήσει ένα δάκρυ ζήλειας για την ανοιχτότητα στο ενδεχομενικό που χαρακτηρίζει την οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά και μια στιγμή αμφιβολίας για το πώς γίνεται αυτή η ρημάδα η ενδεχομενικότητα να την έχει μονίμως στον αφρό εδώ και 99 περίπου χρόνια).

Βέβαια, ο αυτοδημιούργητος Κώστας Μπακογιάννης μπορεί να είναι ρέμπελος στο φουλ (Saab λέμε, όχι BMW και μέινστριμ αηδίες), πλην όμως δεν παύει να είναι σόφρων εκεί που επιβάλλεται:
Ως πολίτης, όμως, προτίθεται να ενταχθεί πάραυτα στο επερχόμενο κόμμα που θα ιδρύσει η μητέρα του, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη: «Και βέβαια θα δηλώσω παρών σε μια τέτοια προσπάθεια. Θα κάνει κόμμα η μητέρα μου και εγώ θα μείνω απέξω;»
Έλα μου ντε; 

Αυτά τα συγκλονιστικά έμαθα δίνοντας ευρώπουλα 7 και 70 εδώ στην Κύπρο για το Βήμα την περασμένη Κυριακή και είπα να τα μοιραστώ. Για όσους απορούν με τον μαζοχισμό μου: Είχε το Μανχάταν του Γούντι Άλλεν την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα.

18 σχόλια:

real name είπε...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ

real name είπε...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ

RDAntonis είπε...

Σταυρούς βλέπω εγώ, όχι κρεμάλες.

imwrong είπε...

α, να πάρεις τότε και την σημερινή καθημερινή που έχει άρθρο του Άνθιμου.

RDAntonis είπε...

Αμάρτησα για τον Άλλεν, το παραδέχτηκα, τι να κάνω;

ΔemΩΝ είπε...

Προσωπικά χάρη στην Αγία Πειρατεία έχω γλιτώσει από την υποχρέωση της ανάγνωσης σοβαρών εφημερίδων. Αλλά προς τι η ένστασις, δεν κατάλαβα. Η σοβαρή εφημερίς σας πρόσφερε δωρεάν ένα ανάγνωσμα, σύντομο, περιεκτικό και συμπυκνωμένο της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδος, από συστάσεως ελληνικού κράτους, ενώ ταυτόχρονα σας σέρβιρε και δωρεάν το μάθημα της βαθύτερης λειτουργίας του συστήματος που ονομάζουμε Δημοκρατία - σε μια πιο πρωτόγονη μορφή γι αυτό και απολύτως διαφανές, ώστε να φαίνονται τα εντόσθιά του...

celin είπε...

Aντωνη,αψογη η αποδομηση σου,δυσκολα καποιος θα μπορουσε να το κανει κομψοτερα.
Εγω ας πουμε,βλεποντας αυτο το ανεκδοτο,θα παρασυρομουν σε μπινελικια για τις εμετικες,αυτοαναιρουμενες κ γελοιες δηλωσεις.

Μια επισημανση:Νομιζω οτι θα αξιζε τον κοπο παντως να αρχισει να ασχολειται καποιους και με τους ψηφοφορους της Αηδιας,οχι μονο με την Αηδια καθαυτην.
Η περιπτωση Μπακογιαννη εμενα μου εχει κατσει στο λαιμο περισσοτερο ακομα κ απο την αποχη,περισσοτερο ακομα κ απο την επικροτηση της γαλαζοπρασινης λαμογιας.

Οκ,να δεχτω οτι καποιος θεωρει τον Παπανδρεου καταλληλοτερο να αντιμετωπισει τα οικονομικα προβληματα της χωρας.
Ειναι κ αυτο μια στασις.Νιωθεται.
Να δεχτω κ τη ψηφο στον Σαμαρα απο τους δεξιους.
Να δεχτω τα παντα,δεν εχω κ αλλη επιλογη.

Αλλα πως να δεχτεις,υστερα απο ολα τα δεινα κ τη καταστροφη,
ακομα κ τωρα να επικρατει ο νεποτισμος;
Ειναι δυνατον,υστερα απο ολη αυτη τη @#$@% που φαγαμε σα λαος απο τους γονους κια τα τζακια,απο τους Καραμανληδες,τις 15 γενιες Παπανδρεου και τους Μητσοτακηδες,
ειναι δυνατον να θριαμβευει ακομα η οικογενειοκρατια;
ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ.
Ειναι δυνατον ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να ψηφιζουν καποιον επειδη το επωνυμο του ειναι Μητσοτακης;
Οκ,ο Καμινης,πες οτι ειναι μια ελπιδα,οκ ο Σγουρος,οκ ακομα κ ο Ζορο,
οκ ολοι,με το ζορι ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ δε γινεται,
ο καθενας υποχρεουται να εκφρασει τη πολιτικη του επιλογη.

Αλλα,το να ψηφιζεις απογονο Μητσοτακη,ακομα κ εν ετει 2010,
ε δεν ειναι δειγμα απλως πολιτικης καθυστερησης,
μωριας,ηλιθιοτητας,αυτο-απαξιωσης,ραγιαδισμου,υποτελειας,ακαλαισθησιας κ αμορφωσιας,
ειναι κατι χειροτερο,
ειναι ρηξη με τη Λογικη,ρηξη με τη Πραγματικοτητα,
δε πα να λεει ο Λακαν οτι το Πραγματικο δε μπορει να σημανθει συμβολικα (με λεξεις)
εγω ειμαι βεβαιος οτι κανεις ανθρωπος σε επαφη με τη Λογικη,την Αξιοπρεπεια κ την Υπερηφανια,
δε θα ψηφιζε αυτο το πολιτικο ανεκδοτο,
και την οποιαδηποτε αχρηστη φαρα που ρημαξε τον τοπο,επειδη ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ της συγκεκριμενης φαρας.


Ας μη γελιομαστε,ο αντιπαλος δεν ειναι μονο ο Μπακογιαννης η ο καθε Μπακογιαννης.
Ειναι κ αυτοι που τους ψηφιζουν.
Και μιλαω αποκλειστικα για τους ψηφοφορους ακομα κ τωρα της μαφιας-οικογενειοκρατιας,
διχως σε αυτη να συμπεριλαμβανω καν τους ψηφοφορους του Παπανδρεου.
Αυτοι επιλεξαν πολιτικα,και καλα εκαναν.

Αλλα τους ψηφοφορους των απογονων,μακρυα απο εμενα,δεν τους θεωρω συμπατριωτες μου και καλα θα κανουν να μη με θεωρουν κ αυτοι πια δικο τους.
Δε γινεται να βγαινει βουλευτινα η κορη του Κεφαλόγιαννη στη Κρητη,
η ο γιος του Τζιτζικωστα,ο γιος του Βαρβιτσιωτη,
αισχος.

λ.κ είπε...

στην ανοιχτότητα του ενδεχομενικου άράγε εντάσσεται και η επί κατοχής εγγραφή του πάππου του νεαρού δημάρχου σε 3 (τρία) συσσίτια ημερησίως ανάλατης φασολάδας; (το "ανάλατη" ήταν λίγο πρόβλημα όπως παραδέχτηκε στη γνωστή συνέντευξη)-

rdDcom είπε...

Συγχαρητήρια για τον «μαρξιστή» Μηλιό - πόσα ευρώ χορεύουν στην κεφαλή της καρφίτσας;
Αντώνη μου, θα αφαιρούσα το λινκ της αφορμής - ο άνθρωπος κατάντησε επικίνδυνος.

Sraosha είπε...

Το έχω εγώ το Manhattan, έπρεπε να μου το ζητήσεις ρε... Enia sunt communia. ;-)

real name είπε...

Ελπίζω οι σταυροί να είναι της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας...το σύστημα που εγκαθιδρύθηκε το 1974 τελειώνει επίσημα εντός του 2011.Πάμε για ολοκληρώτισμό ή χαός/αναρχία.

RDAntonis είπε...

Πες τα ντε!

thomas είπε...

Η τρομαχτική επιτυχία που έχουν ταινίες και σειρές με θέμα τους βρικόλακες δεν θα μπορούσε να μην αποτυπωθεί και στην κάλπη.

omadeon είπε...

Το λινκ της αφορμής προσωπικά δεν θα το αφαιρούσα με τίποτα, γιατί οι άνθρωποι κάνουν σοβαρή δουλειά, π.χ. οι συνεντεύξεις τους σε βίντεο (που υπερβαίνουν πολύ τα σάπια... μήλα του Μηλιού)... η βιβλιοθήκη τους, κ.ο.κ.

Επιπλέον, από όσα λίγα ξέρω, ανέχονται και ΚΑΘΕ κριτική στο Μηλιό (από αριστερή σκοπιά) κι εκφράζουν απόψεις πολύ ριζοσπαστικότερές του. ΔΕΝ τον "παντρεύτηκαν" τον άνθρωπο. Η νομιμοποίηση που αντλεί οφείλεται ΑΛΛΟΥ, όχι στην αφορμή.

Πάντως... έβαλα θετικό πόντο στο σχόλιό σου για τα ευρώ στο κεφάλι της καρφίτσας! χεχε (εξαρτάται, αν είναι από διαμάντι η καρφίτσα δικέ μου... ή αν το διαμάντι είναι αποτέλεσμα... επιχορήγησης!!!) χαχαχα

RDAntonis είπε...

Θα μιλήσω ευθέως Ομαντεόν. Συμφωνώ με αυτό που λες. Εκτιμώ πολύ το αφορμή, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και του έχω προσωπικά δηλώσει αλληλεγγύη επανειλημμένα. Εκτιμώ περισσότερο όμως τον Δήμο και αφαίρεσα το λινκ εγώ, γιατί δεν ανέχομαι να τον λοιδωρεί ανεξέλεγκτα από ανθρώπους που εγώ στήριξα ρητά ο κάθε υπεργραφικός ουρανοκατέβατος στυλ Ράκις. Ή είμαστε σύντροφοι, γμ το κέρατό μου, ή δεν είμαστε. Υπάρχουν στιγμές που το προσωπικό είναι και πολιτικό, και είμαι και αγύριστο κεφάλι για τέτοια θέματα.

Στο πιο καθαρά πολιτικό επίπεδο, φοβούμαι πως το μοντέλο "ποτ πουρί" --να ακούσουμε και αυτό, να ακούσουμε και εκείνο-- δεν καλύπτει πλέον τις επιταγές της συγκυρίας. Η έχουμε στίγμα ή δεν έχουμε. Δεν είναι καιροί για επαμφοτερισμούς ετούτοι.

Osr55 είπε...

αντώνη διακρίνω μήπως μια ειρωνική διάθεση προς το πρόσωπο του αυτοδημιουργητου νεαρού μπακογιάνη;
η ζήλια αν ήταν πουζα ήταν να πουζιάσει ο κόσμος ουλλος ;) τάδε έφη μητσοτάκης

omadeon είπε...

Κατανοώ (και συμφωνώ κιόλας με) το σκεπτικό σου αυτό. Μόνο που... κατά την ταπεινή μου γνώμη (και... 15 χρόνια πείρας στο διαδίκτυο) ξέχασες ίσως μια ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ λεπτομέρεια. Οι επιθέσεις στο Δήμο (που τις είδα κι εγώ) έγιναν σε _σχόλια_, όχι σε ποστ. Και σε σχόλια, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστο μπλογκ (ΚΑΙ πολυάσχολο όπως η "αφορμή")... είναι πολύ δύσκολο να δεις δικαιοσύνη. Π.χ. ακόμη κι εγώ (που ήθελα πολύ να απαντήσω) το απέφυγα γιατί θα είχαμε μόνο συγκρούσεις.

Κοντολογίς, πρέπει να αναρρωτηθείς -πρώτα- ΑΝ το ίδιο το μπλογκ ΣΥΜΦΩΝΕΙ με τις επιθέσεις που έκαναν σχολιαστές του (ή και να τους το θέσεις σαν ερώτημα). Και _τότε_ θα ξέρεις ΑΝ είναι συνυπεύθυνοι.

λ.κ είπε...

έχω μια ωραία φωτο του Άνθιμου να διαβάζει "Ροσινάντε".