Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Μαγειρέψτε γιατί χανόμαστε, ή νέα ελληνικά, μάθημα 14

Μαγειρική. Περισσότερη μαγειρική. Συνταγές, μαντζούνια, καρυκεύματα, μπαχάρια. Επιδείξεις και διαγωνισμοί. Μαγειρέψτε γιατί:

1. Η μαγειρική ως ηγεμονικό τηλεπροϊόν είναι το πορνό της εποχής της φτώχειας. Ποια Τζούλια; Χοιρινά, φρικασέ, σούπες, σαλάτες, ψάρια και πουλερικά, όλα στα κάρβουνα. Ο τενεκές λάδι της κατοχής, η φιγούρα του μαυραγορίτη που εξαγοράζει τη σαρκική απόλαυση με λίγο βούτυρο, παραμονεύουν ήδη πίσω απ' τις κουρτίνες.

2. Η κουζίνα είναι εστία. Η εστία είναι το εντός. Το εντός δεν είναι εκτός. Δεν είναι στον δρόμο. Είναι η επικράτεια της αγίας οικογένειας. Οι ατμοί της κατσαρόλας γίνονται κουρτίνα πίσω απ΄την οποία κρύβεται ο εξαχρειωμένος πυρήνας του ελληνικού μικροαστισμού, ασφαλής για λίγο τόσο από εργοδότες όσο και από μετανάστες.

3. Κάθε ανεπίλυτη κρίση παράγει μια εκ νέου συντηρητικοποίηση του διαχωρισμού εργασίας με βάση το φύλο. Γιατί πρόκειται, στο κάτω-κάτω, ίσως για τον πρωταρχικό ιστορικά τύπο διαχωρισμού εργασίας. Μην σου κάνει λοιπόν εντύπωση που στην ερώτηση "έξοδος ή όχι από την ευρωζώνη;" η απάντηση της μαγειρικής ως ιδεολογίας είναι "γυναίκες, γυρίστε στην κουζίνα! Ποιος θα περιθάλψει τόσα σακατεμένα εγώ όταν γυρίζουν από την εμπόλεμη ζώνη της αγοράς αν όχι τα χρυσά σας χεράκια;"

4. Το όνειρο πίσω απ' την μαγειρική ως τέχνη είναι το όνειρο της μεταμόρφωσης της ύλης χωρίς την μεταμόρφωση της κοινωνίας. Αν και δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι θα έχεις δουλειά, περίθαλψη ή αξιοπρέπεια αύριο, ξέρεις ωστόσο τι θαύματα μπορείς να κάνεις με μια σκελίδα σκόρδο, μια πρέζα κανέλα και λίγη υπομονή πάνω από σιγανή φωτιά;

5. Η μαγειρική ως ιδεολογία είναι η φαντασίωση του ελέγχου πάνω στο input, της δύναμης να ρυθμίσεις και να ελέγξεις τι μπαίνει μέσα σου. Εξόχως σημαντική πηγή ψυχικής αναπλήρωσης για εποχές όπου διαπερνάσαι διαρκώς από πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις: άγχος, αγωνία, ενοχή, ανασφάλεια, φόβο, θυμό, ματαίωση, αίσθημα εξαπάτησης.

6. Η μαγειρική ως ιδεολογία είναι η επιστροφή στον υλισμό χωρίς τη διαλεκτική του πρόσβαση στη χειραφέτηση του πνεύματος. Γαστρονομικός υλισμός: η αποπολιτικοποιημένη εκδοχή της ανάγκης για επιστροφή στα βασικά, για αποκήρυξη του ψέμματος του ύστερου αστικού εποικοδομήματος. Ο υλισμός χωρίς Ιδέα εξυμνεί την αποκήρυξη της πεινασμένης για ζωή σελίδας για χάρη της καλοζωίας που υπόσχεται η λαδόκολλα.

11 σχόλια:

espoir είπε...

Τι τους έχει πιάσει όλους και θέλουν να γίνουν Jamie Oliver?

rdDcom είπε...

Έπρεπε να βρουν έναν «ευπρεπή» αριστερο-φιλελεύθερο ευφημισμό για το επάγγελμα του «λακέ».

Fakes είπε...

Φακές αλά πρόταγκον, δοκίμασες;

rdDcom είπε...

Να αναφέρω ότι ένας γνωστός μου κάτω από τα γέλια με το «you always give me good meat» ...

rdDcom είπε...

@Αντώνη:
Bye, bye Zizek
http://goo.gl/X8py

Το άρθρο είναι ό,τι πιο ηλίθιο διάβασα απ' αυτόν. Ντροπή.

rdDcom είπε...

«να βρουν μια θετική χειραφετητική κρατούσα κουλτούρα, στην οποία να είναι δυνατή η συνύπαρξη και η ανάμειξη διαφορετικών πολιτισμών. Και να επωμιστούν τον επικείμενο αγώνα για μια τέτοια κρατούσα κουλτούρα»

Ποιος θα του εξηγήσει του μαλάκα ότι ο κομουνισμός δεν είναι «κουλτούρα»; Καλά να αντιγράφουμε από Μπαντιού, αλλά να έχουμε τη στοιχειώδη υπευθυνότητα να μην παραποιούμε τα κλοπιμαία.

----Για τους ανεγκέφαλους που θα αρχίσουν τα υστερικά ναι μεν αλλά, στον Μπαντιού η έννοια «κουλτούρα» (integrated culture) αποτελεί την άλλη όψη του νεοφιλελεύθερου «φασισμού» (ο όρος δικός του).
Αίσχος και για την αναφορά στον Rushdie, αίσχος.

RDAntonis είπε...

Νομίζω ότι η κριτική που είχα γράψει για τον Ζίζεκ στο "Marx vs Zizek" με καλύπτει για τα περισσότερα που λέγονται εδώ. Από την άλλη όμως, το timing αυτού του κειμένου εν τω μέσω των όσων γίνονται με Ρομά και μετανάστες στην Ευρώπη με προβληματίζει πολύ. Δείχνει πολιτική μυωπία μεγάλου βαθμού.

rdDcom είπε...

Δεν είναι πολιτική μυωπία - προσκλήθηκε να γράψει για τις δηλώσεις Μέρκελ και επέλεξε να παράσχει έμμεση υποστήριξη (θα μπορούσε πχ να χαρακτηρίσει το λίβελο του Τ.Σαρατσίν και τις δηλώσεις της κυρίας ως ρατσιστικό παραλήρημα και στη συνέχεια να διευκρινίσει τις θέσεις του περί multiculturalism κ.λπ._

rdDcom είπε...

Το αριστερο-φιλελεύθερο ζαβό (LL-αποσύνθεση) σε διατεταγμένη υπηρεσία:

«...και μπορεί να «ισοτιμηθεί» σε ένα ακραίο αριστερόφωνο ναρκισσισμό που οδήγησε στα εκτρώματα της Μαρφίν».

RDAntonis είπε...

Έχεις δίκαιο σ' αυτό. Υπάρχει ένα σαράκι οπορτουνισμού στον άνθρωπο.

rdDcom είπε...

Επίσης πρόσεξε το επιχείρημά του υποτίθεται ερείδεται σε μια εκτίμηση της πραγματικότητας που αποτελεί ανεστραμμένο είδωλο τής παρούσας κατάστασης (οι θέσεις θύματος-θύτη αντιστρέφονται· γι' αυτό θεωρώ εξοργιστικό το ότι επιχειρεί να προβάλει ως πρότυπο για την κατανόηση των εξελίξεων στη Γερμανία-Γαλλία την υπόθεση Rushdie).

Νέο σεμινάριο - Μπαντιού 7/10 ανέβηκε σήμερα (μάλλον θα είναι η τελευταία μου μετάφραση πριν απουσιάσω-αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει).