Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010

Ο νεοφασισμός στη νομιμότητα!

Ο νεοφασισμός στη νομιμότητα!

αναδημοσίευση από http://aristeripolitiki.blogspot.com/2010/10/blog-post_02.html
(δείτε επίσης εδώ http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5868559
και http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5870972&publDate=2/10/2010)
Από τις αναρτήσεις και τα σχόλια των blog πριν δύο χρόνια έγινε μια μάχη γύρω από τα Αντικομουνιστικά Μνημόνια του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωκοινοβουλίου. Κάποιοι νόμισαν ότι έλυσαν ένα ιστορικό πρόβλημα και έτσι ο σοσιαλισμός (κομμουνισμό τον έλεγαν) και ο ναζισμός-φασισμός εξισώνονται και καταδικάζονται εξίσου.

Δεν είχαν καν αντιληφθεί περί τίνος επρόκειτο. Όλα αυτά τα αντικομουνιστικά μνημόνια δεν είχαν κανένα σκοπό να εξισώσουν οτιδήποτε με τον φασισμό, για τον οποίο δεν ενδιαφέρονταν, αν δεν τον ευνόησαν ως νεοφασισμό, αλλά ήταν καθαρά αντικομουνιστική πράξη στην οποία ήθελαν να σύρουν τους λαούς της Ευρώπης δήθεν στο όνομα της αποκατάστασης της ιστορίας (ανατροπής και αναγραφής από τους νικητές) με απώτερο στόχο τις διώξεις και απαγορεύσεις των κομμουνιστών κομμάτων. Το έλεγαν και ευθέως!

Η αφέλεια αυτή μου θύμισε κάτι. Επί δικτατορίας φώναξαν κάποιον πατέρα, δηλωμένο δεξιό και ψηφοφόρο της ΕΡΕ και του ζήτησαν να αποκηρύξει τον κομμουνισμό! Παρεμπίπτοντως ο γιος του ήταν αριστερός. Αρνήθηκε. Πιέστηκε, απειλήθηκε, τον έσυραν κάτω γιατί δεν χωρούσε ο νους τους ότι ένας δεξιός δεν αποκήρυττε τον κομμουνισμό! Ο γέρος δεν υπεράσπιζε τον κομμουνισμό. Απλά κατάλαβε ότι ο σκοπός της χούντας δεν ήταν η αποκήρυξη του κομμουνισμού αλλά η νομιμοποίηση από αυτόν των μέτρων κατά του γιου του.

Μερικοί φαίνεται ότι δεν είχαν ούτε το μυαλό του γέρου δεξιού. Νόμισαν ότι πολεμούσαν τον κομμουνισμό και τα «εγκλήματά του». Δεν καταλάβαιναν ότι έριχναν νερό στο μύλο του νεοφασισμού με ευρωδημοκρατικό πρόσωπο. Και παρότι παρέθεσα αποσπάσματα που έκαναν «μπαμ» για τους κρυφούς σκοπούς των αντικομουνιστικών μνημονίων δεν ίδρωσε το αυτάκι πολλών.
Γιατί επανέρχομαι σήμερα;
Γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει το επόμενο βήμα στη νομιμοποίηση του νεοφασισμού.
Το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, στοχοποιώντας τα κινήματα που αντιπαλεύουν τις πολιτικές που επιβάλουν η ΕΕ, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και οι διεθνείς τοκογλύφοι, προωθεί, πέντε χρόνια μετά το αντικομουνιστικό μνημόνιο, ένα νεοφασιστικό μνημόνιο.

Αυτό τώρα δεν είναι απλά μόνο για τους κομμουνιστές. Είναι και για εκείνους που υπεράσπισαν το αντικομουνιστικό μνημόνιο και έκαναν το λάθος να πιστέψουν ότι έτσι ενισχύουν την ελευθερία έκφρασης και πολιτικής δράσης. Νόμισαν ότι βγαίνοντας στους δρόμους και δίνοντας μάχη κατά του Μνημονίου της ΕΕ, του ΔΝΤ και των αντιλαϊκών πολιτικών ασκούν ένα κατοχυρωμένο πλέον δικαίωμα που δεν κινδύνευε από τον… κομμουνισμό!

Δεν ήξεραν ότι θα έρθει και η ώρα τους. Και η ώρα τους έρχεται με το νεοφασιστικό μνημόνιο που μετατρέπεται σε «πλατύ αντιλαϊκό μνημόνιο» κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων γενικώς και φυσικά κατά των τρομοκρατών.

Όχι, δεν εννοεί τη τρομοκρατία τύπου Μπιν Λάντεν αλλά τύπου ελληνικών διαδηλώσεων. Βλέπετε ότι ενώ γενικώς κάποιοι μπορούν να συμφωνήσουν σε κάτι γενικό, περί δικαιωμάτων, ούτε που φαντάζονται ότι πρακτικά δεν αφορά τίποτα γενικό αλλά κάτι εντελώς συγκεκριμένο που αφορά τον ίδιο ο οποίος μπορεί να βρεθεί υπό απαγόρευση γιατί νόμισε ότι… νόμισε δυστυχώς!

Στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, την Τρίτη 5 Οκτώβρη 2010, οι βουλευτές καλούνται να υιοθετήσουν ψήφισμα, με το οποίο γίνεται προσπάθεια νομιμοποίησης όλου του αυταρχικού - αντιδημοκρατικού πλαισίου που προωθείται τα τελευταία χρόνια από τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις. «Καταπολέμηση του εξτρεμισμού» ονομάζεται, όπως το αντικομουνιστικό μνημόνιο ονομάζονταν «Ευρωπαϊκή Συνείδηση και Ολοκληρωτισμός»(!), άλλ’ αντ’ άλλων δηλαδή ως τίτλος, και απλά έλεγε πως «το Ευρωκοινοβούλιο είναι πεπεισμένο ότι απώτερος στόχος της αποκάλυψης και της αποτίμησης των εγκλημάτων που διέπραξαν τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα είναι η συμφιλίωση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρξει αποδοχή της ευθύνης, ζητηθεί συγγνώμη και προωθηθεί η ηθική ανάκαμψη»!
Φαίνεται πως με τη προώθηση του νεοφασισμού κάνουν πράξη τη συμφιλίωση!
Με το προωθούμενο νέο ψήφισμα - πλαίσιο, επιχειρείται η θωράκιση του Δικαίου της αστικής τάξης και η ενσωμάτωσή του στον πυρήνα της νομοθεσίας όλων των κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (μέλη του είναι όλες οι χώρες της Ευρώπης μέχρι τα Ουράλια και τον Καύκασο), με καθαρό στόχο τον «εχθρό λαό».

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση καλεί τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να «διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία κατά του εξτρεμισμού εφαρμόζεται συστηματικά και με συνέπεια σε όλες τις μορφές εξτρεμισμού». Δίνοντας τον ορισμό του «εξτρεμισμού», τον περιγράφει ως την «απόρριψη των βασικών αξιών και των κανόνων του παιχνιδιού σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου» και προσθέτει: «Δεν είναι ασυνήθιστο για τους εξτρεμιστές να θεωρούν τον εαυτό τους ριζοσπάστες».

Τα λέει όλα δηλαδή. Ακόμη και οι ριζοσπάστες στη δίωξη.

Κάποιοι λοιδορούσαν το συνδικαλιστικό κίνημα όταν έλεγε ότι «Νόμος είναι το Δίκαιο του Εργάτη» χωρίς να καταλαβαίνουν για ποιο Δίκαιο γινόταν λόγος. Τώρα γεύονται κατάμουτρα το… «ουδέτερο» Δίκαιο του τοκογλύφου καπιταλιστή…

Με άλλα λόγια, το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί ότι η αστική δημοκρατία όπως την αντιλαμβάνονται είναι θέσφατο. Με δεδομένο αυτό, προσπαθεί με αυθαίρετους ορισμούς να ταυτίσει τη μαζική πολιτική πάλη εναντίον της και για μια καλύτερη δημοκρατία του λαού, με εξτρεμισμό.

Το ψήφισμα κάνει ανοιχτά αναφορά στην απαγόρευση λειτουργίας ακόμα και πολιτικών κομμάτων, αφού καλούνται τα κράτη να εξασφαλίσουν ότι «τα μέτρα που περιορίζουν ή απαγορεύουν τις δραστηριότητες των εξτρεμιστικών πολιτικών κομμάτων είναι σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Ναι αυτό είναι το ζήτημα. Να είναι σύμφωνο με το Ε.Δ.! Μήπως και με κάποια μελλοντικά ευρωπαϊκά στρατοδικεία;;;

Με βάση το σχέδιο απόφασης δίνεται η δυνατότητα στις αστικές κυβερνήσεις να περιορίζουν ακόμα και αυτές τις υποτυπώδεις δημοκρατικές ελευθερίες, για την αποφυγή «διασάλευσης της τάξης»: «Η Συνέλευση υπενθυμίζει επίσης ότι, παρόλο που η ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι είναι οι πυλώνες μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας, η άσκησή τους μπορεί να περιορισθεί, ιδίως όταν ο περιορισμός αυτός αντιστοιχεί σε μία επιτακτική κοινωνική ανάγκη, όπως είναι η πρόληψη της διασάλευσης της τάξης, η προστασία της ηθικής και η προστασία των δικαιωμάτων των άλλων».

Να τα μας… Θυμάστε κάτι κραυγές να απαγορευτεί το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, οι διαδηλώσεις στο δρόμο κλπ; Θυμάστε τον Πάγκαλο και το Σκάι; Ε, δεν πήγαν στο βρόντο οι κραυγές τους. Το Σ.Ε. τους άκουσε. Και καλά, θα ξεκινήσουν από το ΚΚΕ, αλλά αλί και τρις αλί σε όσους δεν καταλάβουν ότι το αυγό του φιδιού έτσι ακριβώς εκκολάπτεται. Μετά θα έρθει η σειρά τους.

Το νέο αυτό πλαίσιο διαμορφώνεται για τη θωράκιση του συστήματος απέναντι στις λαϊκές αντιστάσεις, σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και της ταξικής πάλης. Προνοούν οι άνθρωποι, ξέρουν ότι θα βγούμε στους δρόμους πιο δυναμικά. Για το λόγο αυτό, καλούνται τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να «ενθαρρύνουν τις αρμόδιες επιτροπές του», ώστε να μελετήσουν «τις επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στον εξτρεμισμό». Ναι, όλοι οι σοφοί θα ψάχνουν να βρουν το δάκτυλο της κρίσης στη τρομοκρατία! Όχι για να εξαλείψουν τη κρίση, αλλά τη «τρομοκρατία»!

Στη συνέχεια, τα κράτη - μέλη προτρέπονται στην «εισαγωγή του κατάλληλου νομικού πλαισίου και τη συνεπή εξασφάλιση της εφαρμογής του», υπενθυμίζοντας ότι προβλέπονται μέτρα για την απαγόρευση και το σχηματισμό ενός νέου κόμματος, την απαγόρευση να συμμετέχει στις εκλογές και την απαγόρευση να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Ούτε Τουρκία να ήταν η ΕΕ!

Θυμάστε κάτι για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων για να «γνωρίσουμε ποιοι είναι οι χρηματοδότες» εννοώντας φυσικά τις εισφορές στο ΚΚΕ και σε άλλες αριστερές οργανώσεις; Θυμάστε ότι ο υπ. Εσωτερικών Ι. Ραγκούσης είπε ότι «θα εφαρμοστεί ο νόμος» χωρίς παραχωρήσεις στο ΚΚΕ; Όλα τώρα δικαιώνονται. Και αποκαλύπτονται.

Γελάω με τους αφελείς που νόμισαν ότι με αυτό θα υπάρξει διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων. Που νόμισαν ότι θα μάθουν ποτέ τις μίζες των αστικών κομμάτων! Κατάλαβαν τώρα το κόλπο; Απλά ο ΓΑΠ έδρασε σαν λαγός πριν από αυτούς γι αυτούς! Είναι φανερή η ταύτιση των όσων λέει το ψήφισμα με αυτά που έχουν ήδη αρχίσει να ζυμώνουν στην Ελλάδα κύκλοι της άρχουσας τάξης.

Για να μην υπάρχει αμφιβολία περί του τι ακριβώς εννοείται, αναφέρονται και παραδείγματα για απαγορεύσεις κομμάτων όπως «στην Πολωνία όπου υπάρχει μια απαγόρευση κατά των κομμάτων που χρησιμοποιούν ολοκληρωτικές μεθόδους»,

Α, τώρα δεν θα είναι μόνο για τους κομμουνιστές. Θα είναι και για κάθε «τρομοκράτη». Έτσι τρέφεται είπαμε το αυγό του φιδιού.

Όσο για τους διαδηλωτές της Ελλάδας κατά του μνημονίου, το κείμενο του Σ.Ε περιποιεί ειδική τιμή για να μη νομίσουμε ότι μιλάει γενικά για Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους: «Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια έξαρση ορισμένων μορφών εξτρεμισμού στην Ευρώπη, οι οποίες επιδιώκουν στόχους που είναι κατά παράβαση των δημοκρατικών - ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών της Ευρώπης». Είμαστε εξτρεμιστές! Και μη κάνετε λάθος, εμάς εννοεί: «Αναφερόμαστε, κυρίως, στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης (...) ή για διαδηλώσεις και αναταραχές που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων το 2009».

Φυσικά δεν είπε τίποτε για τον Σαρκοζί που διώκει τους Ρομά ούτε για τους Τσέχους ακροδεξιούς ούτε καν για τους νεοφασίστες των Βαλτικών χωρών.

Μη παρασύρεστε, ο νεοφασισμός είναι!

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Αφού μιλάμε για φασισμό που δήθεν ως εξισωμένος με τον «κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό» εξοβελίζεται από την Ευρώπη της δημοκρατίας(!!!) ας πούμε κάτι για την πρακτική εφαρμογή του στη Λιθουανία που είναι μέλος της ΕΕ και υπερψήφισε τις δήθεν καταδίκες των ολοκληρωτισμών. Οι πληροφορίες είναι σαφείς.

Η εισαγγελία της περιοχής Καϊσιαντόρις της Λιθουανίας παρέπεμψε στο περιφερειακό δικαστήριο την υπόθεση ενός πρώην Σοβιετικού αξιωματικού που κατηγορείται για την εκτόπιση συνεργατών των ναζί κι άλλων αντισοβιετικών εγκληματιών στη Σιβηρία. Η διατύπωση της κατηγορίας είναι «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την εισαγγελία της Λιθουανίας, από το 1990 κινήθηκαν 245 παρόμοιες αγωγές, 40 απ' αυτές έφτασαν στο δικαστήριο.

Να σημειωθεί πως στη Λιθουανία οι πρώην συνεργάτες των ναζί συνέχιζαν να δρουν και μετά την ήττα του ναζισμού, δολοφονώντας από το 1945 έως το 1953 πάνω από 25.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής Λιθουανίας.

Οι σημερινές αρχές της Λιθουανίας έχουν ανακηρύξει τους πρώην συνεργάτες των ναζί «αγωνιστές της ελευθερίας» και διώκουν με ειδικό νόμο, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2009, όσους δημόσια το αρνούνται. Εννοείται ότι αυτό είναι σύμφωνο με την ΕΕ.

Την ίδια ώρα κι ενώ οι λιθουανικές αρχές καλύπτονται πίσω από το ιδεολόγημα του «ολοκληρωτισμού» (της ταύτισης κομμουνισμού - φασισμού), όπως καταγγέλλουν εβραϊκές οργανώσεις της Λιθουανίας την περίοδο των τελευταίων 20 χρόνων δεν ασκήθηκε ούτε μια ποινική δίωξη κατά των ντόπιων συνεργατών των ναζί, κι αυτό παρά το ότι στα χρόνια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στη Λιθουανία οι ναζί εξολόθρεψαν το 93-96% του εβραϊκού προπολεμικού πληθυσμού της χώρας και υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία για διάφορους που φέρεται να συμμετείχαν σ' αυτό το έγκλημα.

Μα καλά, οι αφελείς Εβραίοι πίστεψαν ότι η ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού έγινε για χάρη τους;

Δεν είδαν τον νεοφασισμό, όπως δεν τον είδαν οι παππούδες τους στη δεκαετία του ’20.

Η Λιθουανία μας οδηγεί. Ο νεοφασισμός έρχεται έρποντας με την στήριξη της ΕΕ. και του Σ.Ε.

16 σχόλια:

RDAntonis είπε...

Σημαντικό το κείμενο του φίλου Στέργιου, θενκς. Υπάρχουν κάποια typos αν μπορέσεις να τα διορθώσεις κάποια στιγμή.

rdDcom είπε...

Εκτός από ένα περιττό τόνο, δεν μπόρεσα να δω τίποτε άλλο. Είναι και αργά...

rdDcom είπε...

@Αντώνη και αναγνώστες: Μπορεί κάποιος να μας πει για την ενημέρωση τού κειμένου πρόσκλησης/πρωτοβουλίας (υστερόγραφο):

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/10/17.html

http://www.gopetition.com/petition/36271.html
(http://www.nomoneynodebt.gr/)

Spyros Marchetos είπε...

Εύστοχο και σημαντικό κείμενο, κατά βάση με βρίσκει σύμφωνο. Μια λεπτομέρεια όμως, που νομίζω έχει κάποια σημασία. Αυτές οι κινήσεις δεν στοχεύουν σε φασιστική κατεύθυνση, που κατά βάση απαιτεί ανάπτυξη ενός αντιδραστικού μαζικού κινήματος, κάτι όχι ιδιαίτερα πιθανό σήμερα στη δυτική Ευρώπη, αλλά στην κατάλυση των δημοκρατικών κατακτήσεων και την ανάπτυξη ενός συντηρητικύ αυταρχικού κράτους που θα υπερασπίζεται πολύ στενά ταξικά συμφέροντα. Μάλλον για αυτογκόλ πάνε δηλαδή.

RDAntonis είπε...

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν γνώριζα όλα αυτά τα ανατριχιαστικά που συμβαίνουν στη Λιθουανία. Μένω πραγματικά εμβρόντητος. Και βέβαια, το κείμενο του Στέργιου συνδέει την εγχώρια κατάσταση, την οποία και εγώ συζήτησα επανειλημμένα, με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα με τρόπο που δεν είχα αντιληφθεί. Σημαντικότατη και η αναφορά στην τυπική εξίσωση φασισμού-κομμουνισμού από την ΕΕ. Την θυμάμαι εκείνη τη φάση, είχε περάσει πάρα πολύ στα ψιλά τότε.

TheHeretic είπε...

Στη χώρα μας βλέπουμε επιφανέστατους (και πολιτευόμενους) μπλόγκερ να προωθούν με ιδιαίτερη επιμονή βιβλία που μιλούν για "γενοκτονία" κατά των καημένων των ταγματασφαλιτών... Αυτά για να δει κανείς την κατάντια μας.

Περισσότερα θα σας πω σε mail.

RDAntonis είπε...

Δεν πειράζει Δήμο, τα διόρθωσα εγώ. Ας με συγχωρέσει ο Στέργιος για τις μικροπαρεμβάσεις στο αρχικό κείμενο.

Οδυσσέας Στεριανός είπε...

Το άρθρο αναφέρεται προφανώς σε αυτό το κείμενο. Αν το διαβάσει κάποιος προσεκτικά, θα αντιληφθεί ότι το πνεύμα του ψηφίσματος είναι διαφορετικό (ενδεχομένως πολύ χειρότερο, ωστόσο διαφορετικό) από εκείνο που θεωρεί ως δεδομένο το παραπάνω άρθρο. Δεν πρόκειται για αντικομμουνιστική μεθόδευση, αλλά για αποτύπωση του φοβισμένου, γερασμένου, ξενοφοβικού, θνήσκοντος ευρωπαϊκού πνεύματος.
Στο ελλαδική πραγματικότητα, κατά τη δική μου ερμηνεία, δεν αναφέρεται στη δράση κομμάτων όπως το Κ.Κ.Ε. Θα μπορούσε, όμως, να αναφέρεται σε γεγονότα ανάλογα μ' εκείνα του Δεκέμβρη του 2008. Για τα οποία, η στάση του Κ.Κ.Ε. ήταν ταυτόσημη μ' εκείνου του ΛΑ.Ο.Σ. Θα μπορούσε, επίσης, να αναφέρεται σε συγκεκριμένες μορφές δράσης της εξωκοινοβουλευτικής και αναρχικής αριστεράς καθώς και στη "Χρυσή Αυγή" ή και σε ακροδεξιά έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

rdDcom είπε...

Ευχαριστούμε για την υπόδειξη. Να σημειώσω όμως ότι τα επίδικα αποσπάσματα είναι τα εξής (δεν θεωρώ την αναφορά σε συγκεκριμένες οργανώσεις ως το αποφασιστικό σημείο για την ερμηνεία τού κειμένου):

http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/WorkingDocs/Doc10/EDOC12265.htm
«6.1. The foreseeable impact of the financial crisis

68. The current financial crisis and its consequences on poverty and unemployment in Council of Europe member states might aggravate the present trend of resurgence of extremist movements. On the one hand, extremist groups reviewed in this memorandum will find more and more fertile ground for recruiting new members; on the other hand, other radical protest movements might become more virulent and better organised. I am thinking, in particular, of the anti-globalisation movement, some members of which have been condemned for vandalism due to their behaviour during demonstrations, or to the street protests and disorders which took place in Greece during several weeks in 2009.»

Αρχικό κείμενο:
Although these freedoms are the pillars of a pluralist democracy, their exercise can be limited, notably when such a limitation corresponds to a pressing social need, such as the prevention of disorder, the protection of morals and the protection of the rights of others, and provided that the limitation complies with the principle of proportionality and is foreseen by law. Article 17 of the ECHR adds that no state, group or person has the right to engage in an activity or perform any act aimed at the destruction of the rights or freedoms set forth in the ECHR or at their limitation to a greater extent than is provided for in the ECHR itself.

Τροποποίηση:
Although these freedoms are the pillars of a pluralist democracy, their exercise can be limited. Such a limitation should be always prescribed by law, be necessary in a democratic society and should pursue the legitimate aims mentioned in the Convention, such as prevention of disorder or crime, the protection of morals and the protection of the rights of others.”

http://assembly.coe.int/Mainf.asp?link=/Documents/WorkingDocs/Doc10/EDOC12337.htm

Maine είπε...

Σορρυ για την άτοπη παρέμβαση

Demos σου είχα γράψει εδω και καιρό-απο μσν...Βασικά αν έχεις/γνωρίζεις κάποιο κείμενο του Μπαντιού πάνω στον Σοφιστη του πλατωνα...Αν μπορείς απάντα ..

rdDcom είπε...

Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Υπάρχει ένα κεφάλαιο στο Being & Event γενικά για Πλάτωνα και μια σειρά αποδελτιωμένων ομιλιών στο entretemps. Αλλά θα συνιστούσα να κοιτάξεις ένα πρόσφατο βιβλίο με την Barbara Cassin (το οποίο δεν έχω δει ακόμη). Η Barbara Cassin ήταν εκείνη που παρουσίασε μια θέση που έτεινε προς αποκατάσταση των σοφιστών.

Maine είπε...

Ναι ευχαριστώ αλλά με ενδιαφέρει για το συγκεκριμένο βιβλίο....Κυρίως με ενδιαφέρει γιατί νομίζω οτί από εκεί αντλεί το επιχείρημα του εναντίον του Μονισμού(Δύο ονόματα για να πεις το Ενα),και ψάχνω μήπως υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχολιασμός του Μπαντιού πάνω στον Σοφιστή

Maine είπε...

Παρεπιμτόντως μιας και βρέθηκα εδώ να πω ότι δεν έχω να προσθέσω κάτι σε ότι έχει υποθεί.Απλά όταν ακούμε το παραμύθι της δημοκρατίας,ανεκτικότητας κτλπ Πρέπει να κεραυνοβολούμε αμέσως την κενότητα αυτόν τον εκφράσεων και την μηχανικότητα με την οποία επαναλαμβάνοντε...Άσχετα αν έχουμε "καλές ψυχές" απέναντι μας.....

rdDcom είπε...

Σε μια από τις διαλέξεις που μετέφρασα (2009) --- αναφέρεται στην «αριστερά» ως το(ν) άλλο τής Ιδέας - μια πολύ περιεκτική παράγραφος. --- Έχω πονοκέφαλο σήμερα και προσπαθώ να δω τι άλλο θα ανεβάσω. Θα σου ήμουν υπόχρεος αν μπορούσες να δοκιμάσεις να το βρεις μόνος σου. Αλλά ξανά συνιστώ να βρεις το βιβλίο με την Cassin (όχι αυτό για τον Χάιντεγκερ).

Maine είπε...

Έπίσης σε σχέση και με τα άλλα Ποστ (Μπρεχτ) ,πρέπει να ξανα-επινοήσουμε την έννοια της Παρρησίας ...Σε απόλυτη διαφορά(δεν θέλω να πω αντίθεση,αλλά ισως είναι πιο κατανοητό έτσι) με την ψευδοέννοια της ανεκτικότητας..

RDAntonis είπε...

@ Maine:
Absolutely. Επιφυλάσσομαι για τη συνέχεια του "Περί διαλόγου".

Διάβασα πρόσφατα σε κυπριακή εφημερίδα κάτι (δυστυχώς δεν μπορώ να το εντοπίσω, στον "Φιλελεύθερο" θαρρώ, αναρωτιέμαι αν μπορεί να βοηθήσει με την ακριβή διατύπωση κάποιος εκ Κύπρου) που πήγαινε ως εξής: "7 πρόεδροι των ΗΠΑ προσπάθησαν να ξεφορτωθούν τον Κάστρο, ακόμα και με φυσική εξόντωση. Ο Ομπάμα μοιάζει να το πετυχαίνει με την διπλωματική οδό και χωρίς εχθρότητα".

Σε παλιότερες δηλώσεις Κάστρο, που βρήκα:

«Οι πραγματικές βλέψεις της Αυτοκρατορίας είναι πασιφανείς, αυτή τη φορά με το αξιαγάπητο χαμογελάκι και το αφροαμερικανικό προσωπείο του Ομπάμα», τονίζει ο Κάστρο στο μήνυμα που ανέγνωσε ο Τσάβες ενώπιον του αδελφού και διαδόχου του στην Κούβα Ραούλ Κάστρο, του Έβο Μοράλες (Βολιβία), του Ντανιέλ Ορτέγα (Νικαράγουα) και των αντιπροσώπων από τον Ισημερινό και τρεις χώρες της Καραϊβικής (Δομινικανή Δημοκρατία, Αντίγουα-Μπαρμπούντα, Σεντ Βίνσεντ), καθώς και ενός υπουργού της ανατραπείσας κυβέρνησης στην Ονδούρα.

Η σωστή φόρμουλα του "διαλόγου" και της "ανεκτικότητας" σήμερα είναι: solitudinem faciunt, pacem appellant.

Α, ξέχασα. Το να το λες σήμερα αυτό ισοδυναμεί με "αυτοκαταστροφικό εγκλεισμό σε στεγανά."