Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Σημείωμα για τα τεκταινόμενα στο Radical Desire

1. Το ιστολόγιο Radical Desire βρίσκεται υπό το καθεστώς ενός αδήλωτου και υπόγειου πολέμου από την ημέρα δημοσίευσης της ανάρτησης "Γράμμα από την Σιβηρία του Φιλελεύθερου Αριστερισμού" (17/9/2010).

2. Αν και ο αριθμός και η ταυτότητα των διενεργούντων αυτό τον πόλεμο δεν είναι εξ ολοκλήρου γνωστά στους υπεύθυνους του ιστολογίου, είναι ωστόσο δεδομένος ο ευρύτερος ιδεολογικός χώρος ο οποίος θιγόταν από αυτή την ανάρτηση και από παρόμοιες αναρτήσεις, πριν και μετά.

3. Τα μέσα του πολέμου είναι πολλαπλά και ετερογενή και ΔΕΝ περιέλαβαν σε καμμία περίπτωση ευθύ διάλογο και κριτική θέσεων. Προφανώς, λοιπόν, με τη λέξη "πόλεμος" ΔΕΝ αναφέρομαι σε σχόλια τα οποία επεχείρησαν, με επιτυχία ή όχι δεν έχει σημασία για την παρούσα ανάρτηση, να υπερασπιστούν τον αριστερο-φιλελευθερισμό σε πολιτικό και θεωρητικό επίπεδο. Τα μέσα στα οποία αναφέρομαι αφορούν συντεταγμένη παρακώλυση συζήτησης με την παρεμβολή ψευδών ζητημάτων, σχολιασμό περί ανέμων και υδάτων χωρίς σχέση με τις αναρτήσεις, υπόδυση άλλων ιντερνετικών ταυτοτήτων, γκροτέσκες απόπειρες δήθεν προώθησης της συζήτησης για τις αναρτήσεις με βάση αντεγραμμένα απ' το ίντερνετ κείμενα, χρήση πολλαπλών email addresses, χρήση πολλαπλών IP, ψευδο-debates για τα παράγωγα των προηγουμένων. Συνεπώς δεν πρόκειται για εκδήλωση αντιπαλότητας στο πολιτικο-ιδεολογικό επίπεδο (κάτι που προϋποθέτει την αμοιβαία και ανοιχτή έκθεση θέσεων) αλλά για ιταμής νοοτροπίας τεχνικές σαμποτάζ και προβοκάτσιας.

4. Το ιστολόγιο είχε ως τώρα για τον μήνα Σεπτέμβριο 7.444 μοναδικούς αναγνώστες και 30.966 επισκέψεις σε σελίδες. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν μια πολύ ασυνήθιστη δραστηριότητα σε ό,τι αφορά επισκέψεις σε σελίδες. Αρκεί να σημειώσω ότι τον μήνα Ιούλιο είχε 7.479 επισκέπτες (35 περισσότερους) και μόνο 21.866 επισκέψεις (περίπου 9.000 λιγότερες). Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να μας χαροποιεί το ότι αυξήθηκαν κάθετα οι επισκέψεις χωρίς να έχει αυξηθεί ο αριθμός χρηστών. Δεν μας χαροποιεί. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της αύξησης αφορά τις πιο πάνω δραστηριότητες ή την παρακολούθηση από άλλους χρήστες των εκδηλώσεων αυτών των δραστηριοτήτων. Οι περιοχές στις οποίες κινείται το ιστολόγιο είναι, σύμφωνα με την ρητή δήλωσή του, η φιλοσοφία, η τέχνη και η πολιτική. Τα ενδιαφέροντά του δεν περιλαμβάνουν την ιντερνετική κατασκοπία, την φιλονικία, τη διασπορά φημών, και την ανάλωση ενέργειας για τέτοιου είδους θέματα. 

5. Το ιστολόγιο έχει δεχτεί επίσκεψη από περίπου 70.000 αναγνώστες τους 10 τελευταίους μήνες, για τους οποίους και έχουμε τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία. Έχει 140 google readers, 77 twitter followers και 17 facebook fans. Τρεις από τις αναρτήσεις του έχουν ψηφιστεί στο buzz την τελευταία εβδομάδα. Δεκάδες ακόμη στο παρελθόν. Δεν είναι το πιο δημοφιλές ιστολόγιο στο χώρο του, αλλά δεν είναι, επίσης, αμελητέα ποσότητα. Το γεγονός αυτό ίσως σχετίζεται με τη σφοδρότητα των υπόγειων μεθοδεύσεων που χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετές μέρες εναντίον του. Θα πρέπει όμως να αποτελέσει και τη βάση άμυνάς του, εάν είναι να συνεχίσει να λειτουργεί. Θα εκτιμούσα, συνεπώς, τη θέση χρηστών για όσα συμβαίνουν εδώ από τις 17 Σεπτέμβρη. Τι θεωρείτε πρακτέο, ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο τρόπος άμυνας και προστασίας του δικαιώματος των συγγραφέων και σχολιαστών στον απρόσκοπτο δημόσιο πολιτικό λόγο και τη δημόσια πολιτική παρέμβαση, εάν θεωρείτε ότι το ύφος και ο λόγος του RD αποτελεί κάποιου είδους πρόκληση για τα εν Ελλάδι θεσπισμένα ιντερνετικά ήθη που να δικαιολογεί τα όσα συμβαίνουν, τι τέλος πάντων βλέπετε εσείς σε ό,τι αφορά τις αιτίες και τις διαστάσεις των πρόσφατα τεκταινομένων στον χώρο αυτό.

RD (Αντώνης)