Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ποίηση και αριθμοί, ή, ο Πάσχος οικονομολόγος

Θαυμάζω, αν μη τι άλλο, το φιλότιμο και την επιμονή που επιδεικνύει ο αγαπημένος μου δημοσιογράφος. Τα θαυμάζω γιατί τον οδηγούν να επιμένει απέναντι σε ζητήματα που οι υπόλοιποι, και λιγότερο θαρραλέοι, θα προτιμούσαν μάλλον να αφήσουν στη λήθη εφόσον ο πολιτικός συσχετισμός ευνοεί τη μούγκα στη στρούγκα. Ο Πάσχος όμως δεν είναι άνθρωπος που ακολουθεί το πλήθος. Ο Πάσχος προπορεύεται. Και έτσι, σε εισήγησή του σε ημερίδα του Σαββάτου στο ΑΠΘ (αν υποπτευθώ ότι την διοργάνωσε η δρ. Παναγιωταρέα θα πεθάνω), δήλωσε τα ακόλουθα, τα οποία θα διαπράξω την βεβήλωση να διαμελίσω σε επιμέρους αποσπάσματα και να σχολιάσω, ως μη οικονομολόγος βέβαια, δηλαδή ως κάποιος που στερείται τις βαθιές γνώσεις του Πάσχου.
Συγχωρέστε με αν η εισήγησή μου σήμερα περιλαμβάνει πολλούς αριθμούς. Δεν είναι ότι καλύτερο Σάββατο πρωί μια ομιλία με αριθμούς, αλλά πραγματικά έχω μπουχτίσει από την ποίηση στον δημόσιο διάλογο. έχω μπουχτίσει από τα συνθήματα που θεωρούνται επιχειρήματα. Καλή είναι η ποίηση, αλλά στον διάλογο χρειαζόμαστε και κάποιους αριθμούς για να καταλάβουμε που βρισκόμαστε σήμερα, ώστε να δούμε που θα πάμε. Καλοί είναι και οι μύθοι, διακρινόμαστε ως λαός στην παραγωγή τους, αλλά δεν βοηθούν στην παραγωγή άλλων πραγμάτων που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο. Γι αυτο κι εγώ θα μιλήσω για οκτώ από τους πολλούς μύθους που γέννησε η κρίση.
Σε παλιότερο άρθρο του, ο Πάσχος είχε εκχωρήσει την ποίηση στην αριστερά, για την οποία η  άποψή του ήταν ότι δεν κάνει άλλο από το να μπερδεύει την πολιτική με την ποίηση. Ο Πάσχος όμως δεν μπερδεύει την πολιτική με την ποίηση. Προτίθεται να την βάλει στην θέση της (την πολιτική), δείχνοντάς της τους αριθμούς. Πολλούς, τρομακτικούς αριθμούς, που θα ατσαλώσουν τα επιχειρήματά του και θα καταστήσουν κάθε προοπτική αντίστασης μάταιη εκ των προτέρων. Ο Πάσχος επιδεικνύει την χαρακτηριστικά συγκαταβατική μεγαλοθυμία του απέναντι στους μύθους και σε αυτούς που τους πιστεύουν (τους παραμυθιασμένους δηλαδή), αλλά δηλώνει και την ακλόνητη αποφασιστικότητά του να τους διατρήσει και να τους διακορεύσει ως γνήσιος mythbuster που λένε και στο χωριό του.
Μύθος Νο 1: Η Ελλάδα χρεοκόπησε. Λάθος· δεν χρεοκόπησε η Ελλάδα, αλλά το ελληνικό κράτος. Αν δούμε τους σχετικούς λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος θα διαπιστώσουμε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν καταθέσεις και ρέπος μόνο στις ελληνικές τράπεζες 285 δισ. ευρώ. Όσο περίπου είναι και το δημόσιο χρέος για το οποίο γίνεται τόσο συζήτηση.
Υπάρχει όμως ένα ακόμη στοιχείο το οποίο δεν λαμβάνουμε υπόψη. Μπορεί να έχουμε το υψηλότερο αναλογικά δημόσιο χρέος στην Ευρώπη, αλλά το ιδιωτικό μαζί με το δημόσιο χρέος είναι πολύ πιο χαμηλό από πολλές χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει συνολικό χρέος 184% του Ακαθάριστου Εθνικού της Προϊόντος, η Ιρλανδία έχει 1.200%, η Ολλανδία, 380%, η Βρετανία ξεπερνά το 370% ακόμη και η ζηλευτή Γερμανία χρωστά συνολικά το 189% του ΑΕΠ της.
Αυτό αποδεικνύει κάτι που ξέραμε: έχουμε ένα φτωχό κράτος με πλούσιους πολίτες, αλλά αναδεικνύει και την ανάγκη να κάνουμε κάτι. Η χρεοκοπία του κράτους μαθηματικά θα οδηγούσε σε χρεοκοπία της χώρας σε κάθε τομέα.
Ο Πάσχος λοιπόν βάζει μπροστά τον πρώτο μύθο, που είναι ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε. "Λάθος!" αναφωνεί περιχαρής, "χρεοκόπησε απλώς το ελληνικό κράτος." Είμαστε ένα φτωχό κράτος με πλούσιους πολίτες, σου λέει, και πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό. Ευτυχώς, γίνονται ήδη προσπάθειες να διορθωθεί η ανισορροπία: γινόμαστε ένα φτωχό κράτος με φτωχούς, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, πολίτες. Εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να έχεις χρεοκοπημένο κράτος με ευημερούντες κατά πλειοψηφία πολίτες, οπότε δεν είναι ιδιαίτερα κατανοητό προς τι η ορολογική διάκριση, ιδιαίτερα εφόσον με την τελευταία του πρόταση ο Πάσχος παίρνει πίσω την πρώτη: "Η χρεοκοπία του κράτους μαθηματικά θα οδηγούσε σε χρεοκοπία της χώρας σε κάθε τομέα", λέει ο Πάσχος, και μένεις εσύ να αναρωτιέσαι ποιος ήταν συνεπώς ο μύθος που διατρήθηκε και άκρη να μη βγάζεις.
Μύθος Νο 2: Η κρίση είναι οικονομική. Λάθος. Μπορεί να προσέχουμε περισσότερο την οικονομία επειδή οι περικοπές τσούζουν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, αλλά αυτό είναι μόνο μέρος της ευρύτερης κρίσης που πλήττει τον τόπο. Έχουμε κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Από τους 46 θεσμούς που μετρά η Public Issue, για μόνο δώδεκα οι θετικές γνώμες υπερτερούν των αρνητικών. Πρώτη η πυροσβεστική και δεύτερη η Μετεωρολογική υπηρεσία. Αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης δεν εμφανίζεται τώρα που έχουμε τα συμπτώματα της οικονομικής κρίσης, αλλά από το 2007 που δημιουργήθηκαν αυτοί οι δείκτες. Συνεπώς έχουμε και πολιτική κρίση, με την ευρύτερη έννοια της αντιπροσώπευσης. Δεν εμπιστευόμαστε αυτούς που εμείς εκλέγουμε. Όποια έρευνα κι αν κοιτάξουμε θα δούμε ότι τα κόμματα, η Βουλή και η κυβέρνηση βρίσκονται στους δείκτες εμπιστοσύνης.
Έχουμε κρίση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης· φαίνεται από τις κυκλοφορίες των εφημερίδων. Έχουμε κρίση στην εκπαίδευση, το πιστοποιούν όλες οι διεθνείς έρευνες. Κρίση στην δικαιοσύνη· ο καθηγητής κ. Σταύρος Τσακυράκης έγραφε πρόσφατα: «Οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ξεπερνούν τις 149.000, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τις 11.000 και στο Συμβούλιο της Επικρατείας τις 31.000. Καθένα από τα παραπάνω δικαστήρια διεκπεραιώνει κατ΄ έτος λιγότερες υποθέσεις από αυτές που εισάγονται, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να αυξάνονται οι εκκρεμείς υποθέσεις και ο απαιτούμενος χρόνος εκδίκασης. Σήμερα μία διοικητική διαφορά χρειάζεται πάνω από 17 χρόνια για να εκδικασθεί από όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας. Του χρόνου θα χρειάζεται 20, σε πέντε χρόνια 30.» («Βήμα» 8.8.2010)
Αλλά ας πάμε λίγο παραπέρα. Όταν σε μια χώρα συγκεντρώνεται το 40% του πληθυσμού σε ένα λεκανοπέδιο κι εκεί παράγεται το 50% του ΑΕΠ, σημαίνει ότι έχεις μια βαριά ασθένεια που χρειάζεται ένα τυχαίο γεγονός για να για να γίνει η ασθένεια κρίση βαριάς μορφής. Σκεφθείτε -ω μη γένοιτο- μια μεγάλη καταστροφή στην Αθήνα. Χάνεται η Ελλάδα.
Άλλο στοιχείο της ασθένειας που αναγκαστικά γίνεται κρίση: Η προστιθέμενη αξία του δευτερογενούς τομέα (ορυχεία, μεταποίηση, βιομηχανίες, κατασκευές κ.λπ.) είναι σχεδόν ίση (18,7% του ΑΕΠ) με την προστιθέμενη αξία του Εμπορίου συν τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (17% του ΑΕΠ). Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι λίγοι παράγουν και οι υπόλοιποι είμαστε, στο πάρε-δώσε· στην ανταλλαγή.
Η κρίση λοιπόν δεν είναι οικονομική ή μάλλον δεν είναι απλά οικονομική όπως βιάζεται να συμπληρώσει για να χει και τα νώτα καλυμμένα ο Πάσχος. Τι κρίση είναι; Κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς (κρίμα οι αριθμοί που περιμένουνε, το ρίξαμε στην κοινωνιολογία). Και η κρίση εμπιστοσύνης τους θεσμούς δεν έχει καμμία σχέση με την οικονομική κρίση; Όχι, λέει ο Πάσχος. Κοιτάξτε τις εφημερίδες: πουλάνε λιγότερο. Κλασικό παράδειγμα μη οικονομικά αναγώγιμου φαινομένου. Έχουμε και κρίση στην εκπαίδευση. Ασχέτως αν η μόνη κρίση στην εκπαίδευση που είναι νέα (οι υπόλοιπες είναι μόνιμα φαινόμενα) πηγάζει πάλι από οικονομικούς παράγοντες, δηλαδή από την αδυναμία του κράτους να χρηματοδοτήσει τον αριθμό πανεπιστημίων στη χώρα και την απροθυμία του να οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες που ζουν σε μεγάλο βαθμό από τους φοιτητές. Τόσες και τόσες συζητήσεις έγιναν επί του θέματος φέτος το καλοκαίρι. Αλλά είπαμε: ο Πάσχος δεν ακολουθεί τον συρμό.
Μύθος Νο. 3: η κρίση είναι καπιταλιστική. Αυτό μπορεί να είναι αληθές για την διεθνή κρίση, όπου πραγματικά αν κοιτάξουμε πίσω από την πιστωτική κρίση και τα περίεργα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, θα βρούμε την κλασική μαρξιστική κρίση υπερπαραγωγής, αλλά δεν ισχύει επ’ ουδενί για την Ελλάδα. Θα ήταν αστείο να μιλάμε για κρίση υπερπαραγωγής στην Ελλάδα (εδώ ψάχνουμε με το κιάλι να βρούμε την παραγωγή). Στην Ελλάδα έχουμε κρίση του μεγάλου κράτους δηλαδή κρίση σοσιαλιστική. Δεν μιλάμε μόνο για τις ΔΕΚΟ· 1,2 δισ. ετησίως είναι το έλλειμμα του ΟΣΕ.
Δυστυχώς αυτό το μεγάλο κράτος έχει μπολιάσει πολλούς τομείς της ιδιωτικής οικονομίας. Δια αφανών κι εμφανών επιδοτήσεων δημιουργήσει φούσκες παντού. Κλασικό παράδειγμα είναι η αγορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Έχουμε αναρωτηθεί πως σε μια χώρα σαν την Ελλάδα επιβιώνουν 26 εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, δέκα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και ουκ έστι αριθμός ραδιοφώνων; Έχουμε αναρωτηθεί από ποια αγορά συντηρούνται πέντε ή επτά επαρχιακές εφημερίδες σε κάθε πόλη;
Το κυκλοφορικό σύστημα της οικονομίας ήταν απλό. Το κράτος ήταν η καρδιά. Δανειζόταν λεφτά, τα έριχνε στην αγορά (με μισθούς, επιδοτήσεις, φεστιβάλ, πανηγύρια, ενισχύσεις επενδύσεων, πανεπιστήμια στο πουθενά για την τόνωση των τοπικών αγορών κ.λπ.) κι αυτό το ονομάσαμε ανάπτυξη. Αυτό που ζούμε τώρα είναι μια καρδιακή προσβολή. Το κράτος δεν μπορεί να δανειστεί συνεπώς η καρδιά υπολειτουργεί και σχεδόν ολόκληρο το κυκλοφοριακό σύστημα έχει παγώσει.
Στη δεύτερη και τρίτη παράγραφο, στις οποίες αναφέρεται τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα πανεπιστήμια, ο Πάσχος κάνει μια κυβίστηση επιπέδου Μελισσανίδη και βάλε, και παίρνει πίσω αυτά που είπε αμέσως πριν, ότι δηλαδή δεν έχουμε να κάνουμε με κρίση οικονομική αλλά θεσμών. Τώρα, τι είδους μη οικονομιστικά εννοούμενοι "θεσμοί" είναι αυτοί που δεν έχουν την παραμικρή λειτουργική αυτονομία από την κρατική οικονομία αλλά υπάρχουν μόνο στον βαθμό που επιδοτούνται, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο τον Πάσχο, αυτό το ξέρει μόνον ο ίδιος ο Πάσχος.

Αλλά το καίριο χτύπημα στην καρδιά του μυθοπλαστικού τέρατος ο Πάσχος το φυλάει για την πρώτη παράγραφο, όπου μας πληροφορεί ότι η κρίση δεν είναι καπιταλιστική, ή μάλλον είναι, αλλά για τους άλλους. Για εμάς είναι σοσιαλιστική. Συναρπαστικό, αλλά άντε μετά να εξηγήσεις τα νούμερα (που δεν βάζει ο Πάσχος) και που αφορούν τη δραστική συρρίκνωση των κερδών του ιδιωτικού κεφαλαίου, την μείωση της παραγωγικότητας, τα λουκέτα σε εργοστάσια και καταστήματα, εν ολίγοις το φούντο του τμήματος της οικονομίας που δεν αφορά --ή δεν υποτίθεται ότι αφορά-- το κακό, σοσιαλιστικό "μεγάλο κράτος" (για του οποίου το μέγεθος και τον σοσιαλιστικό [sic!] χαρακτήρα δεν μας τεκμηριώνει κάτι ο Πάσχος, αλλά για να το λέει κάτι θα ξέρει).
Μύθος Νο 4: η λογική απάντηση στην ελληνική κρίση είναι κεϊνσιανή. Ανοησίες. Η κεϊνσιανή απάντηση απαιτεί ανενεργούς συντελεστές παραγωγής. Η κλασική κεϊνσιανή συμβουλή να ανοίγουμε αχρείαστες τρύπες για να διοχετευθεί εισόδημα στην αγορά και αυτό με τη σειρά του να τροφοδοτήσει τη ζήτηση και συνεπώς την παραγωγή, στην περίπτωσή μας δεν δουλεύει. Το πλεονάζον εισόδημα που θα διοχετευθεί θα πάει στους Ισπανούς για να αγοράσουμε ντομάτες, στους Χιλιανούς για μήλα, στους Τούρκους για φακές και στους Γερμανούς για αυτοκίνητα. Εμείς στο τέλος της ημέρας θα μείνουμε με τις τρύπες και με την απορία πώς από ρυθμό ανάπτυξης 4% βρεθήκαμε (μόλις κόπηκαν τα δανεικά) στο μείον 4%.
Το αστείο είναι ότι υπέρ της κεϊνσιανής πολιτικής τάσσονται και οι εργαζόμενοι και οι Έλληνες επιχειρηματίες. Αν δείτε τις ανακοινώσεις των αποκαλούμενων «παραγωγικών φορέων» το μόνο πράγμα που προτείνουν ως αναπτυξιακό είναι «ρίξτε λεφτά στην αγορά». Αυτό φυσικά δεν γίνεται, γιατί δανεικά πλέον δεν υπάρχουν, για να κινηθεί το εμπόριο και η ελληνικού τύπου «ανάπτυξη», αλλά είναι χαρακτηριστική η μετάλλαξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στο κράτος προσβλέπουν και οι Έλληνες επιχειρηματίες κι ελπίζουν σε ένα νέο κύκλο ανακύκλωσης των δανεικών.
Δεν μπορεί να υπάρξει κεϋνσιανή λύση επειδή δεν θα αποδώσει δομικά: μπορούμε, αλλά επειδή είμαστε έξυπνοι δεν θέλουμε.  Όχι, περίμενε, δεν μπορεί να υπάρξει επειδή δεν υπάρχουν τα λεφτά για να δοθεί κεϋνσιανή λύση: και να θέλαμε, δυστυχώς δεν μπορούμε. Ποιο απ' τα δύο; Και τα δύο.  Ε, καλά, βασικά το δεύτερο, μιας και η κεϋνσιανή λύση  απαιτεί και καταναγκασμό του κεφαλαίου απ' το κράτος που νομιμοποιεί τις παρεμβάσεις του κάνοντας ξεκάθαρο στο κεφάλαιο ότι εργάζεται για να το σώσει απ' τον εαυτό του.  Εντάξει, έμεινε να αιωρείται το ποια ακριβώς είναι αυτή η "μετάλλαξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας" που μας στέρησε τους πολυμήχανους και εξ ολοκλήρου αυτοδημιούργητους enterpreneurs και πότε έγινε τέτοιο κακό και δεν το πήραμε χαμπάρι, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα.
Μύθος Νο 5: Η ύφεση. Αυτή υπάρχει και είναι μεγάλη, αλλά αντίθετα με όσα υποστηρίζονται αυτή δεν είναι προϊόν του μνημονίου ή του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική οικονομία αρχίζει να επιβραδύνεται από το πρώτο τρίμηνο του 2009 και συνεχίζει. Μπορεί το 2010 και λόγω των περιοριστικών μέτρων να έχουμε μείον 3,5% ή μείον 4%, όπως προϋπολογίζεται, αλλά δεν ξέρουμε τι επιβράδυνση θα είχαμε χωρίς το μνημόνιο. Μπορεί δηλαδή στις 9 Μαϊου να είχαμε καρδιακή ανακοπή, στάση πληρωμών του κράτους, πανικό στις τράπεζες, κατάρρευση αυτού του σαθρού οικοδομήματος. Εδώ χωρίς στάση πληρωμών και μόνο με την παραφιλολογία είχαμε εκροή 20 δισεκατομμυρίων από τις καταθέσεις, μπορούμε να φανταστούμε τι θα γινόταν αν λέγαμε ότι το κράτος δεν έχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του;
Όλα και όλα, η ύφεση δεν είναι μύθος. Ο μύθος είναι ότι είναι προϊόν του μνημονίου ή του προγράμματος σταθεροποίησης. Βγήκαν δηλαδή αριστεροί οικονομολόγοι και είπαν ότι το ΔΝΤ θα φέρει την ύφεση σε μια κατά τα άλλα ακμάζουσα οικονομία, και όχι ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν ήταν αναπόφευκτο, και για τον πιο μπουμπούνα από οικονομικά, ότι θα επέτειναν την ήδη υπάρχουσα ύφεση ρίχνωντας τους ήδη επιβραδυμένους ρυθμούς ανάπτυξης στο βάραθρο. Όχι κύριοι. Το ότι η ελληνική οικονομία άρχισε να επιβραδύνεται πριν το μνημόνιο το ξέρει μόνο ο Πάσχος. Οι υπόλοιποι είδαν φως και μπήκανε στην επιστήμη των οικονομικών.
Μύθος Νο 6: Μόνο οι εργαζόμενοι πληρώνουν την κρίση. Έχετε δει τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των εταιρών αυτοκινήτων, του ΕΒΕΑ, και άλλων σε εισαγωγικά παραγωγικών φορέων για την ενίσχυση της -πάλι εισαγωγικά- επιχειρηματικότητας; Μακροπρόθεσμα, αυτό που ευφημίζεται ως ελληνική επιχειρηματικότητα, θα πληγεί περισσότερο ακόμη και από τους εργαζόμενους, επειδή στο μεγάλο της κομμάτι είναι αεριτζίδικη. η λογική κάνω ένα γραφείο, πιάνω φιλίες με τον υπουργό ή τον διοικητή ενός δημόσιο οργανισμού και κάνω δουλειά με το κράτος στα χρόνια της επιτήρησης έχει τελειώσει, διότι απλώς το κράτος δεν έχει τα λεφτά που είχε. Φυσικά δεν πρόκειται να κοπεί μαχαίρι ούτε η διαφθορά, ούτε η διαπλοκή (διαφθορά είχαμε και στην πιο άγια οικογένεια· ένας από τους 12 μαθητές του Ιησού ήταν διεφθαρμένος) αλλά όταν το κράτος δεν έχει λεφτά, δεν υπάρχει και η υλική βάση της διαφθοράς. Κι αυτό θα πλήξει την ελληνική -και πάλι εισαγωγικά- επιχειρηματικότητα. Δεν τρέφω αυταπάτες· εμείς οι δημοσιογράφοι που δουλεύουμε σε ένα κατ’ εξοχήν κρατικοδίαιτο και βαθιά διαπλεκόμενο με κάθε εξουσία κλάδο θα πληγούμε πολύ. Αλλά μέχρι πότε οι Έλληνες πολίτες θα συντηρούν επτά κρατικά κανάλια, δέκα ιδιωτικά πανελλαδικά και τρία τέσσερα ανά πόλη επαρχιακά;
Το #6 είναι η σουρεάλ, η "έτσι, στην τρέλα πάνω" νότα στο mythbusting, καθώς δεν λέει απολύτως τίποτε που να σχετίζεται με την πρώτη πρόταση. Αν έλεγε (ξέχασε ο άνθρωπος, να τον φάμε;) θα έλεγε μάλλον ότι την κρίση την πληρώνει και το κεφάλαιο. Εσύ δεν έχεις να βάλεις πετρέλαιο, ας πούμε, αλλά και ο εφοπλιστής Χλιμίντζουρας αγόρασε ένα καράβι λιγότερο. Αλλά μόνο εσύ κλαίγεσαι, δεν βγήκε ο Χλιμίντζουρας στα κανάλια να κάνει θέμα για τον δικό του πόνο. Αυτές είναι οι αδικίες του ντουνιά την σήμερον.
Μύθος Νο 7: Αναδιάρθρωση του χρέους. Μεταξύ μας αυτό είναι πολύ πιθανό να γίνει με την μορφή επιμήκυνσης, αλλά μπορεί και πρέπει να γίνει όταν αυτοί που μας δάνεισαν νιώσουν ασφαλείς ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Δυστυχώς πέρα από τα κερδοσκοπικά παιγνίδια στις αγορές, που τροφοδοτούν φήμες, δημοσιεύματα κ.λπ. υπάρχουν πραγματικοί φόβοι απλών ανθρώπων ότι θα χάσουν τα λεφτά τους τοποθετώντας τα σε ελληνικά ομόλογα. Δεν είναι οι επονομαζόμενοι καρχαρίες της Wall Street που ανησυχούν. Αυτοί τοποθετούνται έτσι ώστε να ελαχιστοποιούν το ρίσκο τους. Αλλά σκεφθείτε: εσείς θα θέλατε να αγόραζε το ασφαλιστικό σας ταμείο ομόλογα Αργεντινής; Θα θέλατε να εξαρτάται αν θα πάρετε σύνταξη, από το πως θα πάει η οικονομία της Αργεντινής;
Το αίτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, είναι ο παλιός ρομαντισμός της επανάστασης, αλλά τώρα με χρηματοπιστωτικά μέσα.
Αλλά ας υποθέσουμε ότι ήμασταν καθόλα έτοιμοι και στις 9 Μαϊου «τους την φέρναμε». Έβγαινε ο πρωθυπουργός, είτε από το Καστελόριζο, είτε από αλλού κι έλεγε «λεφτά δεν υπάρχουν. Στάση πληρωμών». Έκλειναν οι τράπεζες για να μην υπάρξει πανικός των καταθετών για να σηκώσουν τα λεφτά τους. Βάζαμε ισχυρές φρουρές στα σύνορα για να μην φύγουν τα χαρτονομίσματα σε βαλίτσες, ή όπως το κάναμε παλιότερα σε οδοντόκρεμες. Λέγαμε στους ξένους εμπόρους άι στο διάολο κι εσείς και τα προϊόντα σας (αυτοί σε μια χώρα υπό πτώχευση θα ζητούσαν ρευστό· δεν θα δεχόταν ούτε επιταγές, ούτε εγγυητικές, ούτε τίποτε) και λέγαμε ότι θα γίνουμε Αλβανία για μερικούς μήνες μέχρι μερικά χρόνια έως ότου περάσει η μπόρα.
Τι θα κάναμε μετά; Με τι λεφτά θα κινούσαμε στο ενδιάμεσο την ελληνική οικονομία και με ποια παραγωγική δομή θα αναπληρώναμε τις εισαγωγές; πως θα χρηματοδοτούσαν οι τράπεζες τους μικρομεσαίους, αφού θα υπήρχε ο εύλογος κίνδυνος τα λεφτά να φύγουν έξω αντί να γίνουν επενδύσεις ή θέσεις εργασίας;
Η παραδοχή μας περί χρεοκοπίας θα ήταν κάτι χειρότερο από την καρδιακή προσβολή του συστήματος, δηλαδή αυτού που ζούμε σήμερα. Θα ήταν καρδιακή ανακοπή. Θάνατος....
Η αναδιάρθρωση λοιπόν, μας λέει η "εισήγηση" του Πάσχου, είναι καρδιακή ανακοπή ενώ η διαιώνιση της παρούσας κατάστασης, ψιλολόγια: μόνο καρδιακή προσβολή. Τώρα βέβαια, αν πάθεις καρδιακή προσβολή έχεις πολύ καλές πιθανότητες να πάθεις και ανακοπή, εκτός και αν μπορείς να πάρεις μέτρα για να το αποφύγεις· να κάνεις μια ακριβή εγχείρηση ας πούμε. Τι μέτρα μπορεί ή θέλει να πάρει η Ελλάδα για να αποφύγει την ανακοπή μετά την προσβολή, αυτό δηλαδή που από την αρχή εμφανίζεται ως το σενάριο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας; Εμμμμμ.......δεν τοποθετείται επ' αυτού ο γκουρού των φιλελεύθερων οικονομικών. Πρόκειται άλλωστε για σύντομη εισήγηση.
Μύθος Νο 8. Δεν υπάρχει ελπίδα. Ο μεγαλύτερος όλων των μύθων ο οποίος δυστυχώς εμποτίζει τον ψυχισμό νέων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό, κι αυτό αν πραγματοποιηθεί θα αποτελέσει πραγματική ζημία για την χώρα και την οικονομία. Υπάρχουν πολλά σενάρια καταστροφής τα οποία χρειάζονται μέρες για να αναλυθούν. Ένα βασικό σενάριο λέει πως ότι και να κάνουμε το δημόσιο χρέος θα πάει στο 148-150% του ΑΕΠ, οπότε η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Η αλήθεια είναι πως για τα δικά μας μεγέθη αυτό το χρέος είναι μεγάλο. Η αλήθεια επίσης είναι ότι για τα μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας, αυτό το χρέος είναι τρίχες. Ολόκληρο το σημερινό χρέος της Ελλάδας είναι το 1/3 του ελλείμματος των ΗΠΑ μόνο για φέτος.
Αν η παγκόσμια οικονομία ξεπεράσει τις φοβίες της, για το πουλόβερ της ευρωζώνης που θα ξηλωθεί με πρώτη την Ελλάδα και αν εμείς ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών η ελληνική οικονομία θα αρχίσει πάλι να κινείται και ίσως με ταχύτερους ρυθμούς. Το στοίχημα λοιπόν σήμερα είναι να μην πάει η κρίση χαμένη, να αρχίσει να κινείται σε άλλη τροχιά πιο παραγωγική. Διότι ακόμη και αν γινόταν σήμερα ένα θαύμα σαν αυτό της ΟΝΕ και το κόστος δανεισμού μας ξανάπεφτε στα επίπεδα του Γερμανικού -δηλαδή αυτά τα διαβόητα spreads γινόταν μηδενικά- τι θα κάναμε; Θα ακολουθούσαμε το μοντέλο της ανάπτυξης δια της κατανάλωσης αποκλειστικά; θα αναπαραγάγαμε ένα μοντέλο, από το οποίο δεν ήμασταν ευχαριστημένοι ούτε καν πριν την κρίση;
Έχουμε καταλάβει τι ζημιά κάναμε όλα αυτά τα χρόνια στην νέα γενιά, όταν το μόνο που ελπίζουν οι 18ρηδες και το αποτυπώνουν στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, είναι σχολές που θα τους εξασφαλίσουν μια θέση στο δημόσιο τομέα; Και ποιον δημόσιο τομέα; Τον ελληνικό, που δεν είναι ούτε ο πιο δημιουργικός, ούτε ο πιο συναρπαστικός στον κόσμο. Δηλαδή φτιάξαμε ένα σύστημα που οι καλύτεροι της νέας γενιάς ονειρεύονται να δουλέψουν σε υποθηκοφυλακείο.
Η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή. Έχει σωρεύσει παθογένειες παντού και τώρα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια προσπαθεί να τις θεραπεύσει. Δεν είναι εύκολη υπόθεση· ο συντηρητισμός δεξιός και αριστερός είναι μια γλυκιά πρόταση, αλλά όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας καταστροφική. Πρέπει όμως να τα αλλάξουμε όλα. Από το δημόσιο και την εκπαίδευση, μέχρι τους όρους της επιχειρηματικότητας και προσανατολισμού των νέων. Ειδικά αυτούς τους τελευταίους δεν πρέπει να τους απογοητεύουμε με μύθους σαν τους παραπάνω. Τους κληροδοτούμε ένα χρέος τριακοσίων δισ. ευρώ, αλλά τουλάχιστον να τους αφήσουμε την ελπίδα. Και να είμαστε σίγουροι πως αν τους εξηγήσουμε τα προβλήματα σωστά, θα τα καταφέρουν μια χαρά. Θα μάς ξελασπώσουν...
Εδώ έχουμε παράπονο πικρό και μέγα πρόβλημα. Ο Πάσχος μας υποσχέθηκε πολλούς αριθμούς και καθόλου ποίηση, καθότι ο Πάσχος είναι ρεαλιστής και όχι αριστερός νεφελοβάτης. Αλλά τελικά, λίγο ο "ψυχισμός" που ποτίζεται σαν τα μαρούλια, λίγο η οικονομία στον καναπέ να προσπαθεί να ξεπεράσει τις "φοβίες" της, λίγο το πουλόβερ της ευρωζώνης που ξηλώνεται, λίγο η πίστη στους νέους που θα καταλάβουν τα προβλήματα και θα μας ξελασπώσουν, και πριν το καταλάβουμε να μαστε πάλι στην ποίηση· και όχι ό,τι ποίηση να ναι. Κακή ποίηση, απ' αυτή για την οποία ο Πάσχος εγκαλούσε τον Αλαβάνο πέρυσι. Ποίηση επαρχιώτη βουλευτή σε ομιλία καφενείου. Αλλά αυτά έχει η ζωή άμα δεν σε θέλουν οι αριθμοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: