Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Μαθαίνοντας απ' τον Ντόναλντ

15 σχόλια:

fidelio είπε...

Πρώτη φορά βλέπω το συγκεκριμένο show(?), ή όπως αλλιώς πρέπει να το χαρακτηρίσω.

Τί ακριβώς γίνεται μ'αυτό; Βλέπουμε την απελπισμένη προσπάθεια εργαζομένων να πατήσουν επι πτωμάτων για να σώσουν τη δουλειά τους και την ευκολία με την οποία απολύουν οι εργοδότες;

Έχουμε ξεφύγει στον τομέα των reality εδώ και χρόνια. Από την μια δεν μου κάνει εντύπωση, από την άλλη με τρομάζει.

RDAntonis είπε...

Θα ανεβάσω αργότερα μια αναλυτική ματιά στο "τι συμβαίνει εδώ" και γιατί είναι σημαντικό να γίνει κατανοητή η μηντιακή διάσταση της αναπαράστασης της απόλυσης σήμερα.

Γ.Κ. είπε...

"η μηντιακή διάσταση της αναπαράστασης της απόλυσης σήμερα"
----------
Αυτή η διατύπωση προδιαθέτει για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Το σκεφτόμουν πολύ καιρό, όχι μόνο αυτό, αλλά και άλλες διαστάσεις της σύγχρονης μεντιακής αναπαράστασης/διαμεσολάβησης. π.χ. προσφάτως συζητούσα με έναν φίλο για την επίδραση του "τηλε-λαϊκισμού" τύπου Λάκης Λαζόπουλος, που τελικά βυθίζει ακόμα περισσότερο πολλούς πολίτες στους καναπέδες τους, δίνοντάς τους παράλληλα την αίσθηση ότι "βγάζουν τη γλώσσα" στο σύστημα, ότι ψιλο-εξεγείρονται κι αυτοί μετέχοντας νοερά στην λιβελο-φιέστα της σάτιρας. Τέλος πάντων, μεγάλη κουβέντα... Αναμένω τη σχετική ανάρτηση με ενδιαφέρον.

rdDcom είπε...

«στην λιβελο-φιέστα της σάτιρας. Τέλος πάντων, μεγάλη κουβέντα»

Στέκομαι στο μεγάλη κουβέντα. - Όσο για τη σάτιρα, αρκεί να σε πληροφορήσω ότι στο show των Bremner, Bird & Fortune μάθαμε την ακριβή ημερομηνία εισβολής στο Ιράκ ενώ γινόταν διαπραγματεύσεις και πολιτικές φιέστες στον ΟΗΕ.

RDAntonis είπε...

Θα προσπαθήσω να το γράψω και να το ανεβάσω αύριο. Απλά να πω ότι θα περιοριστώ σε μια ανάλυση της συγκεκριμένης εκπομπής, δεν θα μιλήσω δηλαδή για ελληνική τι βι, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν βλέπω.

Γ.Κ. είπε...

Κάνε μια προσπάθεια... θα εκπλαγείς!

RDAntonis είπε...

Δύσκολο, δεν έχω καν πρόσβαση σε ελληνικά κανάλια πλην Ertsat;-)

rdDcom είπε...

Για τα τεκταινόμενα στο Γαλλικό κοινοβούλιο εν όψει των μεταρρυθμίσεων για την απόκτηση της ιθαγένειας (ιθαγένεια δύο και πολλαπλών ταχυτήτων).

http://www.liberation.fr/politiques/01012293262-immigration-debat-muscle-a-l-assemblee-sur-l-acces-a-la-nationalite

Να σημειώσω ότι από φιλοσοφικής άποψης τα κείμενα Ντεριντά για τους lois Pasqua του 1993, και το «Έθνος» (Αμέντ φιλόσοφος) --- γράφτηκαν στα πλαίσια μιας παρόμοιας συγκυρίας.

RDAntonis είπε...

Σε ό,τι αφορά τον Λαζόπουλο, δεν ήμουν ποτέ φαν. Το 'Αλ Τσαντίρι' έπασχε από όλα τα κλασικά συμπτώματα του λαϊκισμού, περιλαμβανομένης της ιδεολογικής αστάθειας στην απόπειρα "συντονισμού" με το "λαϊκό αίσθημα."

Παρ' όλα αυτά, νομίζω ότι η κριτική στην συγκεκριμένη εκπομπή (που τυχαίνει να έχω παρακολουθήσει κάποιες φορές) πρέπει και να λαμβάνει υπόψη τις ειδολογικές προϋποθέσεις της "λαϊκής σάτιρας." Δεν μπορεί δηλαδή η εκπομπή να κριθεί με στάνταρ ξένα προς το είδος με το οποίο ταυτίζεται.

Και μετά υπάρχουν και τα εμπειρικά σκαμπανεβάσματα ποιότητας στην διάρκεια ζωής της εκπομπής, που από ό,τι ξέρω ξεκίνησε άσχημα, πήρε ραγδαία ανοδική πορεία στην συνέχεια, αλλά βρίσκεται εδώ και κάποιο καιρό στην κατιούσα.

RDAntonis είπε...

Έτσι είμαι εγώ, ξεροκέφαλος και ιδεαλιστής :-)

Αλλά ας διευκρινήσουμε για τους αναγνώστες για να μην υπάρξει σύγχυση ότι το σχόλιό σου δεν αναφέρεται στην ανάρτηση ή την εδώ κουβέντα αλλά στην επικείμενη ανάρτηση των "στόχων" του ιστολογίου.

rdDcom είπε...

Sorry Αντώνη, αχ αυτό το reply button!

λ.κ είπε...

δεν βλέπεις τρεμοπρετενδερ!!!
δλδ χτες δεν την άκουσες να σχολιάζει τον θάνατο του μεταφορέα πιθανά και λόγω χημικών που πέσανε από τα ματ,
"τί να κάνουμε η ζωή κάνει τον κύκλο της" ή κάπως έτσι.
και επίσης ο Καστανίδης που αλλάζει τον περί επίταξης νόμο της δικτατορίας ως γραφειοκρατικό και χρονοβόρο με έναν καλύτερο,ευέλικτο, άμεσο κλπ
πάμε πρίμα, έτσι;

RDAntonis είπε...

Πόσο να αντέξει ο άνθρωπος; Δεν μου φτάνει να διαβάζω Μανδραβέλη, πρέπει να βλέπω και Πρετεντέρη; Λυπηθείτε με!

Zalion68 είπε...

Για θεραπεια υπαρχει η "αριστερη" στουθοκαμηλος και το e-rooster. Καλα για πιο light νεοφιλελευθερο υπαρχει και ο Προκοπης Δουκας, μεγας στοχαστης. Για σκληρα ναρκωτικα δοκιμαστε το σαϊτ του Δηαριου.

λ.κ είπε...

δεν χρειάζεται να βλέπεις, αρκεί να έχεις κάποιον να σου διηγείται τα κύρια σημεία,έτσι κάνω εγώ και επιβιώνω:-)