Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Απολύσεις χωρίς τέλος: Ελευθεροτυπία χωρίς ελευθεροτυπία;

Την περασμένη Κυριακή, φίλος του ιστολογίου μου επεσήμανε το γεγονός ότι από την Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία έχουν εξαφανιστεί οι τακτικές στήλες των συνεργατών Νικόλα Σεβαστάκη, Ανδρέα Πανταζόπουλου, Θωμά Σιώμου, και Θανάση Γιαλκέτση. Στο active media εντόπισα την παρακάτω ανακοίνωση, που δεν γνωρίζω αν και σε ποιο βαθμό σχετίζεται με τα παραπάνω:

Δεύτερος γύρος ομαδικών απολύσεων στην “Ελευθεροτυπία”
Μετά τις 25 απολύσεις της 31ης Αυγούστου έρχονται, τις επόμενες ώρες, άλλες τόσες . STOP. Αναζητούνται τα συνεργαζόμενα σωματεία του Τύπου και ΜΜΕ και αναμένεται η έμπρακτη αλληλεγγύη των συναδέλφων στην “Ελευθεροτυπία”. STOP. Aύριο, Τετάρτη, 29/9, στις 16:00 πραγματοποιείται συνέλευση όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων στην “Ελευθεροτυπία”. STOP. Λόγω της στάσης εργασίας στα μέσα μεταφοράς και στο Μετρό η συνέλευση ουσιαστικά θα αρχίσει γύρω στις 17:00. STOP.

Όπως και να χει, θα ήθελα να απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση σε ανθρώπους που εργάζονται στον εκδοτικό χώρο ως συγγραφείς σε εφημερίδες και εκδοτικούς οίκους, μεταφραστές, επιμελητές, εργαζόμενοι στα τυπογραφεία, βιβλιοδετεία, στην διανομή, κλπ, να καταθέσουν σε αυτή την ανάρτηση απόψεις για τα αίτια του διευρυνόμενου κύματος απολύσεων και εντυπώσεις από τα προσφάτως τεκταινόμενα στον χώρο του βιβλίου και των έντυπων ΜΜΕ. Ανωνύμως ή επωνύμως, κατά το δοκούν.
RD (Αντώνης)

20 σχόλια:

λ.κ είπε...

μετά τις προηγούμενες 20 απολύσεις στην ελευθεροτυπία χθες ήταν η σειρά άλλων 5ή 6.βάλε και τις απολύσεις στον Πήγασο του Μπόμπολα (16+15 εκ των οποίων 1 δημοσιογράφος)

lucia είπε...

μια μικρή παρατήρηση αν και θα το έχετε σίγουρα προσέξει: το τελευταίο διάστημα η Ελευθεροτυπία κυκλοφόρησε καινούριο περιοδικό που διανέμεται δωρεάν κιόλας, στο οποίο γράφει ως επι το πλείστον καινούριο προσωπικό. πως συμβαδίζουν όλα αυτα? προφανώς οι παραπάνω απολύσεις δεν έγιναν λόγω οικονομικών δυσχερειών αλλά μάλλον για να αλλάξει "γραμμή" συνολικά η εφημερίδα...?

RDAntonis είπε...

"προφανώς οι παραπάνω απολύσεις δεν έγιναν λόγω οικονομικών δυσχερειών αλλά μάλλον για να αλλάξει "γραμμή" συνολικά η εφημερίδα...?"

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, εάν συντρέχει η συνθήκη το νέο προσωπικό να δουλεύει για λιγότερες απολαβές από το παλιό και λίγο-πολύ "εδραιωμένο" στον χώρο της δημοσιογραφίας προσωπικό.

Nobody είπε...

Συνεχής ενημέρωση για τις απολύσεις στα ΜΜΕ και εδώ: http://katalipsiesiea.blogspot.com/ (το ξέρετε, το θυμίζω...)

RDAntonis είπε...

Θα ανεβάσω το λινκ του μπλογκ παράπλευρα ώστε να γίνεται και αυτόματα η ενημέρωση για αναρτήσεις.

Nobody είπε...

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια ριζική αναδιάρθρωση στο χώρο των ΜΜΕ και των εκδόσεων, τη γενική δομή της οποίας έχετε αναλύσει πολύ καλά κι εδώ, σε διάφορες αναρτήσεις. Εν προκειμένω, οι "παλιοί" μισθωτοί ή καλά πληρωμένοι "εξωτερικοί" (διοικητικοί, δημοσιογράφοι, μεταφραστές-επιμελητές) αντικαθίστανται με "νέους" (πρακτική άσκηση, μπλοκάκηδες, "μαύρους"), και ταυτόχρονα ακολουθείται από αρκετές επιχειρήσεις μια επιθετική πολιτική, με νέα, φτηνά free-press, με μαζικές προσφορές βιβλίων μέσω εφημερίδων, με συνολική στροφή της βιβλιοπαραγωγής προς τα μπεστ-σέλερ, κ.ο.κ. Η γραμμή που επιχειρείται να εφαρμοστεί είναι απλή και συντριπτική: οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα βιβλία, είναι εμπορεύματα που μπορούν και πρέπει να παράγονται σχεδόν ανέξοδα, αρκεί να ξεπεραστούν οι "προκαταλήψεις" περί ποιότητας, ελεύθερης έρευνας, ανεξάρτητης σκέψης, και άλλα τέτοια πρωτόγονα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το σχέδιο "newsroom" που θέλουν να υλοποιήσουν οι βαρόνοι των ΜΜΕ: λίγοι εντεταλμένοι media-workers, μαζεμένοι σε έναν κεντρικό χώρο, θα παράγουν τις ίδιες ειδήσεις για όλα τα ΜΜΕ ενός ομίλου, έντυπα και ηλεκτρονικά. Παράλληλα, στον χώρο του βιβλίου, η αγορά κατακλύζεται από "γυναικεία λογοτεχνία", ψυχολογία, "αυτοβελτίωση", παραλλαγές "Χάρι Πότερ", με τη συμβολή και των πολυκαταστημάτων-βιβλιοπωλείων, που φροντίζουν να φεσώνουν ή να αποκλείουν τους μικροεκδότες, κλείνοντας ουσιαστικά τις προσβάσεις στους ποιοτικούς (βλέπε "δύσκολους") τίτλους. Όλα αυτά δεν είναι τίποτα καινούριο ως σύλληψη, αλλά οι συνθήκες σήμερα ευνοούν στην εντέλεια την πρακτική εφαρμογή τους. Επειδή δουλεύω στον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ-εκδόσεων, δεν έχω να προτείνω τίποτα περισσότερο από μια παλιά καλή κοινοτοπία: ριζική και κοινή αντίσταση χρειάζεται, όπως πάντα - αλλά αυτή τη φορά, επιτέλους, χωρίς να σκοτιζόμαστε ιδοτελώς για το μέλλον μας, το "μέλλον των παιδιών μας" και άλλα τέτοια φοβερά. Ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας θα έχουμε μέλλον σε όλον αυτό τον κλάδο - καιρός να το πάρουμε απόφαση και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε ό,τι σώζεται από την αξιοπρέπειά μας. Και στην πορεία ίσως σωθεί και τίποτα από τον κλάδο, ποιος ξέρει...

RDAntonis είπε...

Εξαιρετικά χρήσιμη παρέμβαση, ευχαριστώ.

Μιας και ανέφερες τους "μπλοκάκηδες" αναρωτιέμαι αν η εκμετάλλευση της φιλοδοξίας κάποιων να εισέλθουν στον χώρο των ΜΜΕ συνιστά κάποιου είδους νίκη για την αντισυμβατική ενημέρωση. Γιατί εδώ και καιρό αρκετά μπλογκ καλλιεργούν μια μονοδιάστατη και απλουστευτική εικόνα των "καλών" μπλόγκερς που παλεύουν κόντρα στους "κακούς" δημοσιογράφους, που όπως επισημαίνεις, βολεύει μια χαρά την κορπορατιστική αναδιάρθρωση με κάθετη μείωση μισθών μέσω επάνδρωσης με χαμηλόμισθους πρώην "εναλλακτικούς". Αυτά γιατί η αφελής παρουσίαση των μπλογκ ως αδιαφοροποίητα "αντισυστημικών" φορέων καταντάει αρκετά εκνευριστική.

Nobody είπε...

Ασυζητητί συμβαίνει αυτό που λες, Αντώνη, για τους μπλόγκερς. Τα αφεντικά των ΜΜΕ θα εκμεταλλευτούν κάθε "άκρη" για να υλοποιήσουν την αναδιάρθρωση, είτε πρόκειται για τη φιλοδοξία των μπλόγκερς είτε για τις βλέψεις φοιτητών δημοσιογραφίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: για το νέο free-press της "Ελευθεροτυπίας" αναρτήθηκε αγγελία σε φοιτητικό φόρουμ στην οποία γνωστός "εναλλακτικός" μπλόγκερ στρατολογούσε ανερυθρίαστα φοιτητόκοσμο από πανεπιστημιακή σχολή ΜΜΕ για να δουλέψει αμισθί στο εν λόγω free-press. Και, φυσικά, η παρουσίαση των μπλογκς ως συλλήβδην "αντισυστημικών" είναι καθαρή μούφα, αναρωτιέμαι ποιοι την προωθούν και την πιστεύουν ακόμα...

RDAntonis είπε...

Ρίξε μια ματιά στο "Μανιφέστο του τζάμπα" αν δεν το έχεις δει: http://radicaldesire.blogspot.com/2010/06/blog-post_6482.html

rdDcom είπε...

Μια προσωπική μαρτυρία:
«Μιας και ανέφερες τους "μπλοκάκηδες" αναρωτιέμαι αν η εκμετάλλευση από τους μηντιακούς γίγαντες της φιλοδοξίας κάποιων μπλόγκερ να εισέλθουν στον χώρο των ΜΜΕ συνιστά κάποιου είδους νίκη για την ιντερνετική ενημέρωση.»

Τώρα τους θυμήθηκαν τα καλά παιδιά τους μπλοκάκηδες; Προσωπικά δεν έχω γνωρίσει άλλη μορφή απασχόλησης από το Girl-Friday (--- με δύο μάστερς παρακαλώ - το ένα με διάκριση, την οποία μου την έβαλαν εκεί που ξέρουν, και τέσσερις γλώσσες---). Και δεν είναι μόνο οι κακοί εκδοτικοί και τα μίντια. Αν θέλει κανείς να δει τον χειρότερο, τον πιο άθλιο εργοδότη, να κοιτάξει προς τη μεριά των οργάνων τής ΕΕ.

Γ.Κ. είπε...

Από το στόμα μου το πήρες... και ας μην ξεχνάμε αγαπητοί και τους όρους με τους οποίους εργάζονται οι νεο-προσλαμβανόμενοι. Προσωπικά το έχω βιώσει στον χώρο εργασίας μου πολύ έντονα. Ενώ με προσέλαβαν με σύμβαση ορισμένου χρόνου πριν περίπου 10 μήνες και εργάζομαι με συγκεκριμένους όρους και απολαβές, τίποτα δεν έχει εμποδίσει τον εργοδότη μου να προσλαμβάνει πλέον άτομα για την ίδια δουλειά, με τα ίδια προσόντα με δυσμενέστερους όρους και λιγότερες απολαβές! Με λίγα λόγια, κάνω τα ίδια με τον διπλανό μου, έχω τα ίδια προσόντα, αλλά εγώ προσελήφθην "προ βαθιάς αναμπουμπούλας" και ο άλλος μετά... άρα και τρώει το "αγγούρι". Μόνο μια μικρή ιστορία στον κόσμο των εργοδοτικών αυθαιρεσιών και της εργοδοτικής σπέκουλας των καιρών...

RDAntonis είπε...

Απειλή Π. Καψή ότι θα κλείσει το Βήμα αν δεν ανακληθεί η προγραμματισμένη απεργία για αύριο-μεθαύριο: http://katalipsiesiea.blogspot.com/2010/09/blog-post_29.html

Και στην "Ε" πληροφορούμαι πάμε για μετωπική σύγκρουση μετά την συνέλευση των εργαζομένων και απόφαση απεργίας την Παρασκευή.

Neotera Nea είπε...

ρε ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΑ? Καταλαβαίνετε ότι το περιεχόμενο του γραπτού είναι που μετράει ή όχι ?

RDAntonis είπε...

Το πιο πάνω σχόλιο παρακαλώ να μην διαγραφεί, καθώς αποτελεί πειστήριο για την απόφαση m;onimoy αποκλεισμού του χρήστη, ιστολόγου του neotera.wordpress.com, από περαιτέρω σχολιασμό εδώ.

lucia είπε...

όταν έγραψα το χτεσινό σχόλιο δεν είχα δει τα κείμενα στο http://katalipsiesiea.blogspot.com και το παρασκήνιο γύρω από το στήσιμο του plus. ελπίζω να συνεχίσει η αναδημοσίευση και απο εδω, τέτοιων πληροφοριών, γιατί πραγματικά κάποιος έξω από το χώρο δύσκολα καταλαβαίνει τί γίνεται. όσο για τους "εναλλακτικούς" bloggers, συμφωνώ απολύτως.

RDAntonis είπε...

Θα προσπαθήσουμε στο μέτρο του δυνατού, ευχαριστούμε.

RDAntonis είπε...

18-7=11, όπου 11=0, ή, ένας ακόμη θλιβερά προβλέψιμος συνδικαλιστικός συμβιβασμός;

Για περισσότερα: http://katalipsiesiea.blogspot.com/2010/10/11.html

Σκοτάδι παντού...

Nobody είπε...

Το επίσημο χρονικό για τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας στον Τύπο, από την "Ελευθεροτυπία": http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=03/10/2010&s=mesa--media&c=media. Η υπόθεση των 18-7=11=0 αποσιωπάται, φυσικά. Ούτε λόγος επίσης για τις "κινηματικές" απόπειρες απεργοσπασίας που εκδηλώθηκαν στον "Πήγασο" και για τις "συνελεύσεις από τα κάτω" που συγκλήθηκαν από διευθυντές και κατέληξαν σε νοθευμένες ψηφοφορίες κατά της 48ωρης απεργίας.

Είναι σημαντικό να δοθεί βάση στο γεγονός ότι η παραδοσιακή ριζοσπαστική ατζέντα στα ΜΜΕ (συνελεύσεις βάσης, εργασιακές επιτροπές, καταγγελίες του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού) υιοθετήθηκε αυτούσια από τα αφεντικά και χρησιμοποιήθηκε για την εξουδετέρωση μιας επίσημα κηρυγμένης 48ωρης απεργίας που θα χτυπούσε κατευθείαν τα φύλλα του Σαββατοκύριακου - την καρδιά δηλαδή των κερδών των ιδιοκτητών. Ατυχώς, μια σύσκεψη αριστερών και ανένταχτων συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην ΕΣΗΕΑ αφιερώθηκε εξολοκλήρου στην προπαγάνδιση της ίδιας αυτής αφελούς "κινηματικής" ατζέντας που μόλις μια μέρα νωρίτερα είχε αξιοποιηθεί πλήρως από τα αφεντικά. Καμία συζήτηση δεν έγινε για οικειοποίηση και ριζικό άνοιγμα του θεσμικού συνδικαλισμού (των σωματείων δηλαδή), είτε στην υπάρχουσα είτε, ενδεχομένως, σε μια νέα μορφή (ένα Συνδικάτο Τύπου το οποίο όλοι ευλογούν εδώ και χρόνια, αλλά κανείς δεν το προωθεί ούτε πόντο).

Φαίνεται ότι τα αφεντικά μπορούν να ιδιοποιούνται ανενόχλητα τον ριζοσπαστικό λόγο και τις ριζοσπαστικές πρακτικές, οι ριζοσπάστες όμως δεν εξετάζουν καν το ενδεχόμενο ιδιοποίησης των πάλαι ποτέ όπλων της εργοδοσίας (των "ξεπουλημένων" σωματείων), όχι βέβαια με την κατεστημένη λογική του "Δούρειου Ίππου", που ανέθρεψε γενιές ολόκληρες γραφειοκρατών, αλλά στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης θεσμικών και νομικών εργαλείων αντεπίθεσης στην επίθεση των αφεντικών.

Nobody είπε...

Αντώνη, επιφυλάσσομαι προς το παρόν, αφενός γιατί το πράγμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφετέρου γιατί επεξεργαζόμαστε αυτές τις μέρες (μια χούφτα άνθρωποι) ένα συλλογικότερο σκεπτικό για το μέλλον των κινητοποιήσεων στον Τύπο, που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τις στρατηγικές αντιστροφές που είδαμε την περασμένη εβδομάδα, αλλά και δεν θα περιορίζεται στην επανάληψη των πατροπαράδοτων κενών διακηρύξεων του αριστερού συνδικαλισμού (το "Συνδικάτο Τύπου" που ανέφερα είναι ομολογουμένως η κατεξοχήν τέτοια διακήρυξη). Αν μπορέσουμε να υποστηρίξουμε με περιεχόμενο τη φετιχοποιημένη πατροπαράδοτη μορφή, θα την "οικειοποιηθούμε". Αν όχι, θα μπλοκάρουμε πάση θυσία την "οικειοποίηση" που μας κάνουν τα αφεντικά. Λοιπόν, θα επανέλθω, ή θα επανέλθουμε, πολύ σύντομα...

RDAntonis είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση στρατηγικών αναστροφών, Nobody, και ανάλυση που ταιριάζει άψογα με το πνεύμα της ανάρτησης για το Εκουαντόρ: αντιστροφή ρόλων, αμοιβαίες οικειοποιήσεις των παλιών όπλων του άλλου.

Αν θελήσεις να γράψεις κάτι που να αναπτύσσει το σκεπτικό σου εδώ για το θέμα των κινητοποιήσεων στον Τύπο και των ορίων τους, θα χαρώ πολύ να το αναρτήσω στο RD. Let me know.