Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Σχέσεις του αιτιατού, ή το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

"Αυτό που το ΚΚΕ ονομάζει «αντικομμουνισμό» δεν είναι μόνο εθνική ανάγκη. Είναι κοινωνικό καθήκον. Είναι αντίσταση στον φασισμό με κόκκινη λεοντή."
Πάσχος Μανδραβέλης, 23 Απρίλη 2010

"Συμμερίζομαι την άποψη εκείνων που πιστεύουν ότι το μεταπολιτευτικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας αν δεν απεβίωσε ήδη, πνέει τα λοίσθια. Το παράδοξο όμως είναι ότι η μεταπολιτευτική πολιτική τάξη της χώρας, που υιοθέτησε, αναπαρήγαγε και αναπαρήχθη μαζί του, είναι και εκείνη, η οποία διεκδικεί και εκ των πραγμάτων καλείται να διαχειριστεί τη νέα ιστορική περίοδο που ανοίγει με την υπαγωγή μας υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Για να το πετύχει όμως χρειάζεται τουλάχιστον αυτή τη φορά να προχωρήσει σ’ έναν άλλο τύπο διαχείρισης των προσδοκιών του Έθνους."
Αλέκος Παπαδόπουλος, 25 Απρίλη 2010

"Τι μένει; Μία κυβέρνηση σαν και εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο του 1974, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει έκτακτες εξουσίες, για να το πώ πιο απλά η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα άρθρα του συντάγματος πρέπει να βγούν "εκτός" η να ερμηνευτούν ανάλογα. Εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα [να] κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου."
Τάσος Τέλλογλου, 28-29 Απρίλη 2010

"Κάνω έκκληση και στην αριστερά, να σεβαστεί τη δημοκρατική νομιμότητα. Ανυπακοή στη δημοκρατία δεν υπάρχει. Ανυπακοή, αν το πάρει κανείς στα σοβαρά - δεν το παίρνω και δεν νομίζω ότι και αυτοί το εννοούν -, σημαίνει επανάσταση, σημαίνει εμφύλιο πόλεμο. [...] δική μου θέση είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να παραδίδεται σε οποιονδήποτε θέλει να παραβιάζει το νόμο. Πρέπει να γίνει σεβαστό και πρέπει και εσείς οι κομμουνιστές να το παραδεχθείτε, εκτός αν θέλετε να βρεθείτε πάλι σε αντίθεση με την έννομο τάξη."
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, 30 Απρίλη 2010

"Τα ερωτήματα απαιτούν έκτακτη ευφυΐα ακομμάτιστων συνταγματολόγων και το είδος σπανίζει."
Χρήστος Γιανναράς, 1 Μάη 2010

22 Σεπτέμβρη 2010:
Τρομοκρατική δράση και οι διαδηλώσεις
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

"Εν κρυπτώ, σε τμήμα θερινών διακοπών και χωρίς καμιά ιδιαίτερη εξήγηση η κυβέρνηση κατάργησε πλήρως τις ασφαλιστικές δικλίδες του προηγούμενου «τρομονόμου», που προστάτευαν ακόμη και τη βίαιη πολιτική και συνδικαλιστική δράση από ποινικές κατηγορίες για «τρομοκρατική δράση».

[...]

Με τις αλλαγές αυτές λύνονται ουσιαστικά τα χέρια των διωκτικών αρχών. Ετσι ακόμη και η τέλεση πλημμελημάτων (όπως διακεκριμένες φθορές, σωματικές βλάβες, διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών κ.ά.) μπορούν να χαρακτηριστούν αυθαίρετα ως τρομοκρατική δράση από οργανωμένη ομάδα διαδηλωτών!

Αρκεί απλώς, σύμφωνα με τον ορισμό περί τρομοκρατίας, να θεωρηθεί ότι οι κατηγορούμενοι επιθυμούν να βλάψουν σοβαρά μια χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό, να εκφοβίσουν σοβαρά τον πληθυσμό ή να εξαναγκάσουν παρανόμως δημόσια αρχή ή έναν διεθνή οργανισμό σε πράξη ή παράλειψη.

Γιατί όμως η κυβέρνηση προχώρησε τόσο βιαστικά και αθόρυβα στην κατάργηση; Κάθε ομοιότητα ή σύγκριση με την κρίσιμη οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες κοινωνικών συγκρούσεων, που πολλοί αναμένουν, δεν είναι καθόλου συμπτωματική, απαντούν νομικοί. Η κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει τα μέτρα της, συμπληρώνουν.

[...]

Το ανησυχητικό είναι όμως ότι οι σοβαρές αυτές αλλαγές, που άπτονται θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, έγιναν από το θερινό τμήμα και όχι από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η νέα ρύθμιση για το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα, που περιλαμβάνεται στον νόμο για την κύρωση συμβάσεων του ΟΗΕ κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ψηφίστηκε στο τέλος Αυγούστου και δημοσιεύτηκε προχθές.

Η βασική, κρυφή, τροποποίηση καταργεί την παράγραφο 8 του προηγούμενου άρθρου, σύμφωνα με το οποίο δεν συνιστά «τρομοκρατική πράξη» η τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων (κακουργημάτων και πλημμελημάτων), εάν αυτά σκόπευαν στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αποτελούσαν δράση υπέρ της ελευθερίας ή εάν αποσκοπούσαν στην άσκηση θεμελιωδών ατομικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, όπως προβλέπονται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η ρύθμιση αυτή υπήρχε στο προοίμιο της ευρωπαϊκής απόφασης-πλαίσιο και είχε τεθεί από τον δημιουργό του «τρομονόμου», Μιχ. Σταθόπουλο. Αποτελούσε τη νομοθετική εγγύηση ότι δεν θα διωχθεί το φρόνημα και η ανοιχτή πολιτική και συνδικαλιστική δράση."

Cut.

Ένα-ένα, τα καρφιά που μπήγονται στο φέρετρο. Η σιδηρά αλληλουχία του εγκλήματος. Η αίσθηση του αναπόδραστου καθώς το κουβάρι ξετυλίγεται προς τα πίσω, στον χρόνο. Ο επερχόμενος χειμώνας. Το γκρίζο παράκαιρων στολών. Παρελάσεις; Βροχερά πεζοδρόμια, βιασύνη για το σπίτι, με τις σακούλες της λαϊκής στο χέρι. Το κλικ που κάνει η πόρτα καθώς κλείνει πίσω σου. Κατερίνα Γώγου. Δημοσθένους λέξις. "Τα καφενεία όλα κλειστά κι οι φίλοι μου ξενιτεμένοι". Μάνος Κατράκης. Το τρομερό κρανίο του Μιχάλη Κατσαρού, όλο μέτωπο. Η βουβαμάρα μέσα στο θόρυβο. Οι καθημερινές συντριβές. Τα σκυμμένα κεφάλια όταν ρωτάς εσύ ή κάποιος άλλος. Τα βλέμματα αλλού, ποτέ στα μάτια. Ψέμματα. Το στραμπούληγμα πρώτα αυτής της λέξης, μετά της άλλης. Πολιτιστικά ένθετα. Παραστάσεις. Ο αποσκελετωμένος δείκτης της δημοκρατίας, δρόμος για το πουθενά. Κοκτέιλ διανοουμένων. "Ναι, ναι, είναι άσχημα τα πράγματα, τι θλιβερό..."

Αρχείο:

Λινκ "τυχαίο; δεν νομίζω!"
"Στρατιωτική κατεύθυνση στα σχολεία"

Λινκ "Good news for people who love bad news"
"Έντεκα Θέσεις για την υπαρκτή αριστερά"

6 σχόλια:

Αντωνης είπε...

Δήμο, έκανα αρκετές προσαρμογές στο "Πολιτική σχολιασμού". Ριξ του μια ματιά να δεις αν είναι εντάξει.

Αντωνης είπε...

Επίσης, αν έχεις το χρόνο, καλό θα ήταν να προσθέσεις στο "αρχείο" της ανάρτησης κάποια από τα σημαντικά κείμενα περί συνταγματικής εκτροπής που έχεις αναδημοσιεύσει ή μεταφράσει.

RDAntonis είπε...

Δήμο, έκανα αρκετές προσαρμογές στο "Πολιτική σχολιασμού". Ριξ του μια ματιά να δεις αν είναι εντάξει.
Επίσης, αν έχεις το χρόνο, καλό θα ήταν να προσθέσεις στο "αρχείο" της ανάρτησης κάποια από τα σημαντικά κείμενα περί συνταγματικής εκτροπής που έχεις αναδημοσιεύσει ή μεταφράσει.

rdDcom είπε...

OK- give a min - για σχολιασμό, μόνο ότι η πολιτική για αιτήματα χρηστών θα ισχύσει για το μέλλον και όχι αναδρομικά. Δεν πρόκειται να κατακλυστούμε με αιτήματα διαγραφής παλαιών σχολίων. Ως εδώ.

RDAntonis είπε...

Ναι, βέβαια. Ας διευκρινιστεί.

celin είπε...

Δημο αυτο,πανω κατω,ειναι το σχολιο που μου σβηστηκε

Θελω να παραθεσω κ εγω μια φραση αυτου του ευψυχου κ τολμητια Γιανναρα,το οποιο αντανακλα τη βαθεια ριζωμενη πιστη του στο δημοκρατικο ιδεωδες

"«Αν υπήρχε Συνταγματικό Δικαστήριο, τα αναρίθμητα θύματα της ωμής βίας και των γκανγκστερικών εκβιασμών του ΠΑΜΕ θα μπορούσαν να προσφύγουν ζητώντας δικαιοσύνη, λύτρωση από τους νόμους της ζούγκλας. Και αν πραγματικά ο θεσμός προστάτευε το σύνταγμα, θα επέβαλλε αναστολή λειτουργίας, για μήνες ή για χρόνια, στην αδίστακτη αυτή συντεχνία συμφερόντων. Το ίδιο θα έκανε και όταν η γραφική θρησκοληψία της κυρίας Παπαρήγα ή το μειρακιώδες νταϊλίκι του κ. Τσίπρα ναρκισσεύονται ότι μπορούν να καταργούν “στους δρόμους” τους νόμους που ψηφίζει η δημοκρατία.»

Τα χαρτια εχουν ανοιχτει,μη κοροιδευομαστε.Το προβλημα ειναι η ελλειψη αντιδρασης απεναντι στους εχθρους της δημοκρατιας.Εγινε αυτη η δηλωση κ δε κουνηθηκε φυλλο!Τι διαολο,ολοι οι διανοουμενοι στα Ανακτορα σιτιζονται;
Εγω παντως την αντιμετωπισα απο αλλη σκοπια,απο τη νομικη σκοπια
http://celinathens.blogspot.com/2010/07/httprigasili.html