Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν έχετε ψωμί; Φάτε...φυλακή

Δυστυχώς, η θεωρία και η εμπειρία επιβεβαιώνουν πως οι κοινωνίες χωρίς απολύσεις, είναι κοινωνίες δυστυχίας. Η απαγόρευση των απολύσεων, σχεδόν πάντα συνδυαζόταν και με απαγόρευση και άλλων ελευθερίων.
Koblopoulos

Δόξα τω Θεώ, στην Ελλάδα, χώρα ευλογημένη με ποσότητες ιδεολογικής παράκρουσης που ισοδυναμούν με τις συνέπειες ρίψης LSD στο πόσιμο νερό, έχουμε πλέον κατακτήσει την κοινωνική ευτυχία. Διότι εμείς κύριε δεν απαγορεύουμε την ελευθερία στην απόλυση. Απαγορεύουμε μόνο την ελευθερία στη διαμαρτυρία για την απόλυση.
RD (Αντώνης)

Αγωνιστική Πρωτοβουλία:
2/9/10

ΠΟΓΚΡΟΜ ΜΗΝΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ BANQUET ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»

Σήμερα Πέμπτη 2/9, η αστυνομία ύστερα από αλλεπάλληλες μηνύσεις της εργοδοσίας του ρεστοράν Banquet προχωρεί σε διώξεις και συλλήψεις εργαζομένων από την «Επιτροπή Αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του Banquet». Η εργοδοσία στο Banquet, αφού αρνήθηκε να καταβάλει τα δεδουλευμένα (μισθούς, επιδόματα, υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες), αφού έβαλε ανθρώπους της να δείρουν τρεις εργαζόμενους της Επιτροπής Αλληλεγγύης, αφού έκλεισε το μαγαζί για πάνω από δυόμισι μήνες ώστε να εξοντώσει οικονομικά τους εργαζόμενους, ξανάνοιξε πρόσφατα το εστιατόριο, προχωρώντας σε ακόμη περισσότερες απολύσεις εργαζομένων και ξεκινώντας μία βιομηχανία μηνύσεων με ψευδείς κατηγορίες ενάντια σε εργαζόμενους του εστιατορίου Banquet και σε εργαζόμενους που στέκονται αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο εστιατόριο Banquet. Την Τρίτη 31/8 συνελήφθη ο συνάδελφος εργαζόμενος στο εστιατόριο Banquet Γ.Κ. και μετά από διαμαρτυρία εκατοντάδων εργαζομένων αφέθηκε ελεύθερος, αφού του καθορίστηκε τακτική δικάσιμος. Σήμερα Πέμπτη 2/9 συνελήφθη ένας άλλος εργαζόμενος μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, ο Βασίλης Γούτας, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να συλλάβει αρκετούς άλλους εργαζόμενους-αλληλέγγυους.

Μετά από καθημερινές μυνήσεις της εργοδοσίας εναντίον εργαζομένων και μελών της επιτροπής αλληλεγγύης και καθημερινό κυνηγητό ασφάλειας και αστυνομίας σε σπίτια συναγωνιστών, συνελήφθει σήμερα (15/9) η Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης και μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων τουριστικών επισιτιστικών επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι του εστιατορίου Banquet στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και σχεδόν 5 μήνες, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους, την καταβολή δεδουλευμένων και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, την οποία η επιχείρηση καταπατούσε συστηματικά.

Η τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης αυτής ήταν η σύλληψη, την Πέμπτη 2/9, ενός από τους εργαζομένους και μέλους της Επιτροπής Αλληλεγγύης. Στη δίκη, που έγινε στις 7/9, κρίθηκε ένοχος απλής δυσφήμισης δια του Tύπου, για τη συμμετοχή του στη συγγραφή προκήρυξης που, σύμφωνα με την απόφαση, δυσφημούσε το κατάστημα.

21 σχόλια:

LLS είπε...

Κρίμα τον Badiou και τις λογικές του αναλύσεις που μας εισηγαγες
Η μη απαγόρευση των απολύσεων δεν σημαίνει την αποδοχή των απολύσεων
Αντιθέτως η λογική συνέχεια του συλλογισμου σου θα ήταν η προώθηση εδώ και τώρα του πολιτικού απαγόρευσης των απολύσεων άνευ όρων
Αναμένουμε υπομονετικά να το αναδείξεις
Στο μεταξύ απολαμβάνουμε μαζοχιατικα την παραποίηση απόψεων και ιδεών
Ο Κομπλοπουλος μας μαρανε....

RDAntonis είπε...

"Η μη απαγόρευση των απολύσεων δεν σημαίνει την αποδοχή των απολύσεων"

Έχεις συναίσθηση πλέον τι λες; Για ποιον δεν σημαίνει αποδοχή; Για σένα; Έγραψες οτιδήποτε που να σηματοδοτεί αντίδραση στις απολύσεις; Ασχολήθηκες με οτιδήποτε εκτός απ΄το να αναδημοσιεύσεις ένα κείμενο που συνοψίζεται στο "κρίμα, αλλά ο Χάγιεκ λέει..."; Συνεχίζω να σε ρωτάω αν έχεις γνώση της υπόθεσης ΔΟΛ, αναδημοσιεύω αναφορές σε συλλήψεις όσων διαμαρτύρονται και συνεχίζεις να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις;

Και διεκδικείς και τον Μπαντιού από πάνω; Δεν σου φτάνει ο Χάγιεκ και ο Πόπερ; Κρίμα την αξιοπρέπεια του κειμένου σου για τον Τσόκλη όπου έδειξες να καταλαβαίνεις και κάτι για την διαστροφή λέω εγώ.

LEFT LIBERAL SYNTHESIS είπε...

Μα δεν καταλαβαίνω τον εκνευρισμό
Η αντίθετη άποψη είναι σαφής
Άνευ όρων απαγόρευση όλων απολύσεων
Γιατί δεν την υιοθετεις;;
Γιατί δεν σχολιάζει ότι κανείς δεν την υιοθετεί;
Γιατί προφανώς είναι εύκολο να φιαξουμε ένα αχτρανθρωπο και μετά να τον καψουμε
Γιατι είναι πανευκολο να τα βάλουμε με κάποιο που υποτίθεται υιοθετεί όλη την κοινωνική σκληρότητα των απολύσεων ενώ είναι τόσο δύσκολο να σκεφτούμε τα τι και πως των απολυμένων
Δεν παρεξηγω είμαστε όλοι σε εποχή ευκολιων

LLS είπε...

Συνεχιζω να μην καταλαβαινω
Τωρα η κριτική είναι οτι δεν μπορούμε να αντιλέξουμε γαιτί δεν δημοσιεύθηκε τίποτα στο LLS για τον ΔΟΛ
Σωστή η κριτικη αν το LLS ηταν ιστολογιο 24 ωρου βασεως
Αρα δεν δικαιοούμαστε να μην αναδείξουμε την παραχάραξη του Κομπλοπουλου, ο οποίος αναφέρεται στο αυτονόητο.
Δεν υπάρχει φορέας διανούμενος, φορουμ της αριστεράς, που να προτείνει ανευ ορων απαγορευση των απολύσεων.Ουτε στο RD είδαμε τετοιο προταγμα, ουτε κριτική σε κανενα που δεν το προωθει.
Γιατί τοση κακοπιστία;

RDAntonis είπε...

Δεν το είδατε γιατί το RD δεν το αφορά καμμία απαγόρευση απολύσεων ιδεολογικά. Τελευταία φορά που ήλεγξα, ο κομμουνισμός ασχολούνταν με την απαλλοτρίωση των μέσων παραγωγής από τους παραγωγούς και όχι με το να "πείσει" το αστικό δίκαιο να απαγορεύσει στους καπιταλιστές να απολύουν (;!:!) Μήπως να αγωνιστούμε να πείσουμε τον νόμο να επιβάλλει και τον κομμουνισμό με προεδρικό διάταγμα;

Παρεμπιπτόντως, και για να τα λέμε όλα, να και ένα λινκ για τις απολύσεις στην Τυποεκδοτική που μπάζαρα (συγχαρητήρια, Αλέκα! Άξια!): http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=4775&pos=4&cat_id=48

Κατά τα άλλα, αφού απλώς δεν πρόλαβες να ασχοληθείς με κάτι για το οποίο βουϊζει ό τόπος αλλά έκρινες καλό όχι απλώς αναδημοσιεύσεις αυτό που αναδημοσίευσες αλλά και να έρθεις να το υπερασπιστείς λαύρα, εγώ είμαι απλά πολύ κακόπιστος άνθρωπος. Οπότε, καλό θα ήταν να τελειώνει εδώ αυτή η κουβέντα μεταξύ κακόπιστου και αθώου περί του πώς ακριβώς λειτουργεί και για το ποιου συμφέροντα αγωνίζεται σήμερα ένα κομμάτι της λεγόμενης αριστεράς.

RDAntonis είπε...

Θενκς, πολύ διαφωτιστικά και ενδιαφέροντα τα αποσπάσματα.

rdDcom είπε...

sorted, thanks again.

RDAntonis είπε...

Εννοούσα λινκ για συνέντευξη Σέλμερ-μιλιταρισμό.

omadeon είπε...

"να αφαιρεθεί το λινκ ή να μείνει;"
Γνώμη μου είναι ΑΦΟΥ το κατεβάσετε να σβήσετε το λινκ, για καλό και για κακό (αν και ο ΙΔΙΟΣ ο Μπαντιού δεν νομίζω να είχε πρόβλημα με αυτό, εν τούτοις οι εκδοτικοί οίκοι καραδοκούν)

RDAntonis είπε...

Δεν ξέρω παιδιά, Δήμο τι νομίζεις, μπορεί να έχουμε νομικό θέμα;

omadeon είπε...

Αντώνη, ωωχ... τώρα είδα ότι έκανα ΠΑΛΙ λάθος. Εχετε ΚΑΙ διαφορετικό κωδικό !!!
Ενυγουαίη :)
Κάνε κλικ στο λινκ που έδωσα, πάτα download και βάλε password "omadeon".
http://www.mediafire.com/?y7w73y82937g3fl

rdDcom είπε...

Προς Ομαδεόν:

«εργαζόμενο ΟΧΙ την αξία της δουλειάς του αλλά το ακριβώς αντίθετο»

Στην τοπικό υποκατάστημα της ASDA τα εργασιακά καθήκοντα είναι να αλλάζουν τη θέση όλων των εμπορευμάτων ανά εβδομάδα (τι νεύρα που έχω όταν δεν μπορώ να βρω ο,τιδήποτε --- λίγο αυτιστικός ων)

Ευχαριστώ για λινκ --- Αντώνη & Ομαδεόν να αφαιρεθεί το λινκ ή να μείνει;

omadeon είπε...

ΟΚ, Δήμο, ΤΩΡΑ κατάλαβα ότι "rdDcom" δεν είναι απαραίτητα πάντα ο Αντώνης!

Σε ευχαριστώ για την πληροφορία, και... ανταποδίδω με ένα... μικρό δωράκι:

http://www.mediafire.com/?y7w73y82937g3fl

Είναι συλλογή με ΟΛΑ τα βιβλία του Μπαντιού που βρήκα.
password: "omadeon"

RDAntonis είπε...

Ομαντεόν, με τον Δήμο μιλάς;-)

Έχεις κάποιο λινκ για αυτό που αναφέρεις; Θα ήθελα να ρίξω μια ματιά.

rdDcom είπε...

Απάντησες σε μένα, το Δήμο --- με τη γραφομηχανή τού Νίτσε για άβαταρ. Περί μιλιταρισμού, πέρα από Φουκό, δες και το άρθρο του Μπαντιού «εργοστάσιο ως συμβαντικός τόπος» προς το τέλος.

RDAntonis είπε...

Πολύ μεγάλη ξεφτίλα για το ΚΚΕ αυτά τα λόγια.

omadeon είπε...

Σε καταλαβαίνω απόλυτα Αντώνη. Οι δύο τελευταίες παράγραφοί μου άλλωστε... περιττεύουν.

Μια και σχολίασα, ας πω και κάτι που βρήκα πολύ ενδιαφέρον, σε συνέντευξη του φιλεργατικού επιχειρηματία Ρικάρντο Σέμλερ. Είπε ότι η λεγόμενη "κινητικότητα της εργασίας", αυτή η αέναη τάση για απολύσεις και νέες προσλήψεις, είναι η λογική συνέπεια του ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ του καπιταλιστικού συστήματος και της ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗΣ Οργάνωσης Εργασίας που ακολουθούν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις σήμερα. Βασίζονται σε ιεραρχίες και υπακοή σε διαταγές. Θέλουν να διδάξουν στον εργαζόμενο ΟΧΙ την αξία της δουλειάς του αλλά το ακριβώς αντίθετο, το πόσο ΔΕΝ τον έχουν ανάγκη (κι αν δεν συμμορφωθεί μπορεί να πεταχτεί έξω χωρίς πρόβλημα). Είναι μικροί στρατοί που "ψαρώνουν τους νεοσύλλεκτους" και αναγκάζονται να ανανεώνουν το ανθρώπινο δυναμικό τους γιατί κανένας δεν πρέπει πια να νιώθει πολύτιμος ή αναντικατάστατος, αφού αυτό είναι ασυμβίβαστο με το ρόλο του σαν... στρατιωτάκι.

rdDcom είπε...

Για το πρώτο θέμα που θίγεις έχουμε μιλήσει παλιότερα, σε μια ανάρτηση για Αντόρνο και αντισημιτισμό.

Μια παράκληση, κοιμήθηκα πολύ λίγο, και κυριολεκτικά δεν έχω το κουράγιο να ασχοληθώ με άλλους (ή τους ίδιους) ενιστάμενους που τυχόν επανέλθουν. Οπότε, δείξε λίγη κατανόηση και tone it down, αν συνεχίσεις τα σχόλια.

RDAntonis είπε...

Βλ. επίσης: http://ergatis.wordpress.com/2010/09/18/banquet-αγωνιζομαστε-για-να-νικησουμε-η-τρο/

omadeon είπε...

Τον παλιό καλό καιρό του "ιστορικού συμβιβασμού" ο κόσμος της εργασίας και ο κόσμος του κεφαλαίου συμβιβάστηκαν (εις όφελος του δεύτερου βέβαια)... το μεν κεφάλαιο να στίβει την εργασία, αλλά όταν θελήσει να την πετάξει σαν λεμονόκουπα, να υπάρχει κι ένα κοινωνικό κράτος, με ισχυρό ταμείο ανεργίας, που να καλύπτει τις παράπλευρες αυτές απώλειες των "αναγκαίων ανέργων". Κι αν δεν το ξέρετε (που... χλωμό το βλέπω) επιφανείς οικονομολόγοι απόδειξαν (ήδη από τότε) πως για να μπορέσει το Κεφάλαιο να στίβει τους εργάτες πιο "ευέλικτα", πρέπει να υπάρχει κι ένα "βέλτιστο ποσοστό ανέργων", ούτε πολύ μεγάλο, αλλά ούτε και πολύ μικρό, έτσι ώστε να ανανεώνουν οι επιχειρήσεις τα λεμόνια (που παρα-στίβονται) παίρνοντας άλλα, φρέσκα λεμόνια (κ.ο.κ.)...

Γεγονός είναι -βέβαια- ότι από στίφτη λεμονιών δεν μπορεί να περιμένει κανείς συμπόνοια, ενώ και ο "ιστορικός συμβιβασμός" διαλύθηκε (χάρις στις ζαβολιές των λεμονοστιφτών) οπότε... τώρα, στη νέα Εποχή του ΔΝΤ, περικόπτονται ΟΧΙ ΜΟΝΟ οι αποζημιώσεις των απολυμένων αλλά ΚΑΙ τα ταμεία ανεργίας. Προφανώς το Σύστημα των Λεμονοστιφτών δεν νοιάζεται καν, αν θα επιζήσουν τα στιμμένα του λεμόνια...

Τώρα... από πλούσιο παιδί και καθαρό, που δεν μπήκε ποτέ σε λεμονοστίφτη και δεν χάρισε στη μηχανή χυμό, ΤΙ άλλο να περιμένεις, από το να γράψει έναν ύμνο, στο λεμονοστίφτη, θρηνώντας -ταυτόχρονα- το στύψιμο των (άλλων) λεμονιών?

Λεμονοστίφτης ύμπερ άλλες, λοιπόν,
ουαί τοις ηττημένοις...ή τους στιμμένους!
Κλαψ, κλαψ, οϊμέ, οϊμέ... το παιντί αυτό,
Αρνάκι άσπρο και παχύ, της ελεύθερης Αγοράς (της μάνας του) καμάρι,
Πήδηξε στο λυγερό κλαρί κι έκλαψε στο χλωρό χορτάρι,
όπου καραδοκούσε λύκος μαύρος και λιγνός,
του Πατέρα, του Καπιταλισμού ο καημός...

anarmodios είπε...

«Είναι επιχείρηση που δρα μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής αγοράς και επομένως έχει όλες τις αντίστοιχες δυσκολίες. Σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου γίνονται απολύσεις. Είμαστε στόχος μιας επίθεσης που μας παρουσιάζει ως μια κερδοφόρα επιχείρηση. Εμείς έχουμε μεγάλη συρρίκνωση των εργασιών μας. Εμείς παλεύουμε κατά του καπιταλισμού. Θα κλείσουν και μεγάλες επιχειρήσεις. Μας περιμένουν στη γωνία με επιθέσεις των τελευταίων χρόνων που αφορούν στην Τυποεκδοτική»!!!

Εξαιρετική κουκουεδική λογική!