Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ελληνικά αγράμματα

Ας αφηγηθούμε μια ιστορία για τις συνέπειες της κρίσης στον πολυπαθή κλάδο του βιβλίου σε στυλ Ράσομον, από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες:

Το κεφάλαιο, από το Κέρδος Online:
ΔΟΛ: Κλείνουν τα «Ελληνικά Γράμματα»
Ο ΔΟΛ ανακοίνωσε την οριστική διακοπή της λειτουργίας της θυγατρικής εταιρείας «Ελληνικά Γράμματα».
Ειδικότερα, σε σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία αναφέρει ότι η γενική συνέλευση των μετόχων της 100% θυγατρικής εταιρείας Ελληνικά Γράμματα ΑΕ που συνήλθε στις 1/9/2010, αφού έλαβε υπόψη της την αρνητικότατη εξέλιξη των εργασιών και των αποτελεσμάτων της θυγατρικής εταιρείας την τελευταία τριετία καθώς και τη σημαντικότατη επιδείνωση της οικονομικής θέσης της, που - παρά τα μέτρα που επανειλημμένως έλαβε η μοναδική μέτοχος ΔΟΛ ΑΕ για τη διάσωσή της - την κατέστησαν μη βιώσιμη, αποφάσισε ομόφωνα την οριστική και πλήρη διακοπή της δραστηριότητας της εταιρείας από την 15η Σεπτεμβρίου 2010.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αξία κτήσεως της θυγατρικής εταιρείας στα βιβλία της ΔΟΛ ΑΕ στις 30.6.2010 ανερχόταν σε 813,73 χιλ. ευρώ, ενώ στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου του 1ου εξάμηνου της χρήσης 2010, οι πωλήσεις της προς τρίτους διαμορφώθηκαν σε 2,56 εκατ. ευρώ ήτοι στο 2% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών (1.1.- 30.6.2010: 105,59 εκατ. ευρώ) και τα προ φόρων αποτελέσματα της σε ζημία ύψους -1,08 εκατ. ευρώ.

Οι συγγραφείς, Καθημερινή:
Δεν τα κατάφεραν τα «Ελληνικά Γράμματα». Ένας από τους ιστορικούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους «έπεσε» στο όνομα της οικονομικής κρίσης, μετά 53 χρόνια ζωηρής παρουσίας στον χώρο του βιβλίου.
Τα «Ελληνικά Γράμματα» ξεκίνησαν το 1957 ως προσωπική επιχείρηση του Δημήτρη Παπαχριστοφίλου, που πέρασε στον γιο του, Παύλο, οπότε «άνοιξε» μία νέα περίοδος για την επιχείρηση, που επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως το παιδικό βιβλίο, την ελληνική και ξένη λογοτεχνία και το non fiction.
To 1990 τα «Ελληνικά Γράμματα» εντάχθηκαν στη λίστα των δέκα πιο παραγωγικών ελληνικών εκδοτικών οίκων. Το 2001 ξεκίνησαν συνεργασία με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, που απέκτησε το 51% της εταιρείας και τον Μάρτιο του 2007 το 100%.
Σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, από τον Ευγένιο Τριβιζά, τον Σωτήρη Δημητρίου, τον Γιάννη Ξανθούλη, αλλά και μεγάλα ονόματα της ξένης λογοτεχνίας, όπως Εκο, Μπόρχες, Κάρεϊ, Ουϊλιαμ Τρέβορ φιγουράριζαν, πολλά χρόνια στις προθήκες του εκδοτικού οίκου.
Απογοητευμένος από την εξέλιξη και συνάμα αισιόδοξος για το μέλλον, εμφανίστηκε ο Παύλος Παπαχριστοφίλου. «Κάποτε εξαναγκάστηκα να πουλήσω την επιχείρηση και ομολογώ πως, σήμερα, έχω οργή για την εξέλιξη. Θεωρώ, όμως, ότι τα «Ελληνικά Γράμματα» δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Δεν μπορώ ακόμη να σας πω κάτι συγκεκριμένο. Πέρα από το επιχειρηματικό κομμάτι και το συναισθητικό, καθώς επρόκειτο για δημιούργημα του πατέρα μου, αυτό που κυρίως με απασχολεί είναι το μέλλον των εργαζομένων», είπε.
«Είναι γνωστό πως υπήρχε μια κρίση στα «Ελληνικά Γράμματα», αλλά ήρθε το μεγάλο κύμα της γενικότερης κρίσης και παρέσυρε και τον εκδοτικό οίκο. Τα «Ελληνικά Γράμματα» ήταν από τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης, και για μένα είναι ιδιαίτερα λυπηρό. Η συνεργασία μου με όλους τους ανθρώπους εκεί, υπήρξε θερμή, γενναιόδωρη και με μεγάλο σεβασμό και ελπίζω αυτοί οι άνθρωποι να αποκατασταθούν γρήγορα. Εκείνο, όμως, που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ίσως ήρθε ο καιρός να αλλάξει η σπάταλη υπερπαραγωγή τίτλων και οι εκδόσεις να περιοριστούν σε βιβλία, που πραγματικά αξίζει να εκδοθούν», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης.
Ο Γιώργος Μανιώτης, που δεν είχε πληροφορηθεί την είδηση, δήλωσε σοκαρισμένος.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Ξανθούλης διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα οποιουδήποτε τύπου και ότι οι συγγραφείς δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το τι θα συμβεί στο μέλλον. «Γνωρίζω ότι τα οικονομικά προβλήματα στα «Ελληνικά Γράμματα» ήταν αρκετά παλιά. Προφανώς, επρόκειτο για πολύ σοβαρή κατάσταση, που οδήγησε σε αυτήν την εξέλιξη», δήλωσε ο συγγραφέας των μεγάλων επιτυχιών και συμπλήρωσε: «Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι τα Ελληνικά Γράμματα συνεργάζονται με συγγραφείς, από τον Ουμπέρτο Εκο μέχρι τον Μπαμπινιώτη και τον Πελεγρίνη. Σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς για συμπεράσματα, αλλά αυτό που με λυπεί πάνω από όλα, είναι ότι περίπου 100 άνθρωποι από το διοικητικό προσωπικό είναι χωρίς δουλειά».
Ο Κώστας Μουρσελάς δήλωσε: «Τι να πει ένας συγγραφέας; Λυπάται και ντρέπεται αφάνταστα για την κατάντια της χώρας μας. Θα ήθελα να ακούσω τι λένε οι υπεύθυνοι. Κάθε βιβλιοπωλείο ή εκδοτικός οίκος, που κλείνει, βυθίζει στην πνευματική άβυσσο τον τόπο μας. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η κατάντια μας δεν αφορά ποτέ τους υπεύθυνους».
Σημειώνεται ότι πολλοί από τους συγγραφείς τους οίκου δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για την εξέλιξη και μόλις χθες κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους της επιχείρησης, οι οποίοι, όπως δήλωσαν, ύστερα από εργασία 20 χρόνων και διαβεβαιώσεις για έξοδο από την κρίση -για την οποία ήταν ενημερωμένοι- νιώθουν τώρα απογοήτευση.

Οι εργαζόμενοι, indymedia:

Ο ΔΟΛ ΠΕΤΑΕΙ 100 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ
«ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
Η 3η του Σεπτέμβρη, «γιορτάστηκε» με τον καλύτερο τρόπο στο χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων γενικότερα. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που πάντα τιμούσε με τον καλύτερο τρόπο τη μέρα αυτή, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο ενός από τους ιστορικότερους και μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, τα «Ελληνικά Γράμματα».
Με το λουκέτο αυτό ακυρώνεται μια ιστορία 53 χρόνων στον εκδοτικό χώρο που πρόσφερε στον πολιτισμό φέρνοντας σε επαφή τους Έλληνες με πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ιδέες, και πετιούνται στο δρόμο 100 περίπου εργαζόμενοι δημιουργώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες των εκδόσεων: συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, τυπογράφους κ.λπ.
Με μια κυνική ανακοίνωση ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που πάντα έχει ως προτεραιότητα τον…πολιτισμό και την…καλλιέργεια, ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως σε 10 μέρες (!) χάνουν τη δουλειά τους, εναρμονιζόμενος πλήρως με το πνεύμα του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Στην ανακοίνωση αυτή αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αντίστοιχες αντεργατικές μεθοδεύσεις σε όλο τον κλάδο του βιβλίου, και του πολιτισμού γενικότερα. Την ίδια στιγμή ο μεγαλομέτοχος κ. ΨΥΧΑΡΗΣ αγόρασε ποσοστό της τράπεζας FMPG. Τυχαίο, δε νομίζω…
Με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσής μας οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Γραμμάτων αρνούμαστε να συναινέσουμε στο κλείσιμο της εταιρείας και στην προοπτική της ανεργίας που μας οδηγεί ο ΔΟΛ.
Απαιτούμε:
Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας.
Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τη μείωση των κερδών των μετόχων του ΔΟΛ και αρνούνται να πληρώσουν την κακοδιαχείριση ή τα λάθη προηγούμενων και τωρινών διοικήσεων.
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Ή ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ MEGA CHANNEL ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ, ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ 100 ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.
Ζητάμε την αλληλεγγύη όλου του εργατικού κινήματος και των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού.
Σωματείο Εργαζομένων στις Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: σε αντίθεση με την υπόθεση Άγρα, οι συγγραφείς που εμπλέκονται τώρα δεν έσπευσαν να υπογράψουν υπέρ της ακεραιότητας του εκδοτικού οίκου και του ΔΟΛ. Στην περίπτωση της Άγρα βέβαια δεν θιγόντουσαν τα συμφέροντα των συγγραφέων. Αλλά οι καιροί, φευ, έχουν γυρίσματα. 

Δεύτερη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για "προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες των εκδόσεων: συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, τυπογράφους κ.λπ", μιλούν δηλαδή εκ μέρους ενός συνόλου που περιλαμβάνει τους συγγραφείς. Οι συγγραφείς, απ' την πλευρά τους, με την εξαίρεση του Γ. Ξανθούλη, δεν βρίσκουν να πουν το παραμικρό για τους εργαζόμενους.

Το κεφάλαιο πάντως, ο μεγάλος εξισωτής, δεν κάνει τέτοιες ευτελείς διακρίσεις μεταξύ πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας  όταν διακυβεύεται το κέρδος. Δομικά ομιλώντας, οι τρεις οπτικές είναι στην πραγματικότητα δύο, με τους συγγραφείς σε μια παράδοξη εκδοχή του ρόλου του "διαμεσολαβητή υπό εξαφάνιση" (Weber), ενός μέσου σημείου που όσο περισσότερο εμμένει να βλέπει τον εαυτό του ως εξυψωμένο απ' το πνεύμα παρατηρητή διαδικασιών, τόσο περισσότερο εξαφανίζεται ως δυνητικός πόλος διαμεσολάβησης, εκπρόσωπος δηλαδή μίας οπτικής που θα εξέφραζε δυνητικά την αδέκαστη επιδιαιτησία της διαφοράς στη σφαίρα της κοινωνικής κοινής γνώμης.

1 σχόλιο:

RDAntonis είπε...

Update: imerisia.gr:

Με πρόσχημα την κρίση ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ΔΟΛ) πετάει στο δρόμο 100 εργαζόμενους στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» αναφέρει σε σχετική ερώτησή του στη Βουλή ο Π.Λαφαζάνης, βουλευτής Β’ Πειραιώς.
Η ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας έχει ως εξής:

Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την χρηματοπιστωτική κρίση που έχει περάσει πλέον και στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, μια σειρά από επιχειρήσεις προχωρούν στη μερική ή οριστική και πλήρη διακοπή δραστηριοτήτων τους προχωρώντας σε περικοπές παροχών, σε μειώσεις του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας με ανάλογες περικοπές ακόμα και σε ομαδικές απολύσεις στα πλαίσια της συμπίεσης του εργατικού κόστους. Από ότι φαίνεται, αυτή η τακτική των επιχειρήσεων λαμβάνει γενικευμένα χαρακτηριστικά και εξαπλώνεται σε μια σειρά από κλάδους.
Πρόσφατα κρούσμα αυτής της τακτικής είναι η θυγατρική επιχείρηση του ΔΟΛ, «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ». Ο ΔΟΛ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο ενός από τους ιστορικότερους και μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, «ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» και με μια κυνική ανακοίνωση, ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως σε 10 μέρες χάνουν τη δουλειά τους.
Με το λουκέτο αυτό ακυρώνεται μια ιστορία 53 χρόνων στον εκδοτικό χώρο που πρόσφερε στον πολιτισμό φέρνοντας σε επαφή τους έλληνες με πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ιδέες και πετιούνται στο δρόμο 100 περίπου εργαζόμενοι δημιουργώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες των εκδόσεων(συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, τυπογράφους κ.λ.π).
Στην ανακοίνωσή του αυτή ο ΔΟΛ αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Επειδή η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται τώρα στον εκδοτικό οίκο «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» είναι ο προπομπός της πλήρους απορύθμισης τους σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο του βιβλίου και του πολιτισμού.
Επειδή είναι παράλογο και καταφανώς άδικο να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση για την οποία είναι υπεύθυνοι άλλοι.
Επειδή η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση παίρνοντας μέτρα που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους από την ασυδοσία των επιχειρήσεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Προτίθεται να λάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες προκειμένου να ανακαλέσει ο «ΔΟΛ» , την απόφασή του, για κλείσιμο της θυγατρικής του «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», ώστε να μην βρεθούν στο δρόμο 100 εργαζόμενοι σ’ αυτή. Αν ναι, ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες αυτές;
2. Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να πάρει και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» και να εκπληρωθούν όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας;
3. Με ποιο τρόπο σκοπεύει να εμποδίσει στο μέλλον παρόμοιες κινήσεις σε βάρος των εργαζομένων της χώρας από άλλες επιχειρήσεις του χώρου;