Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Κάθε μέρα Κυριακή

Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό της Βόρειας Ελλάδας, πνέει επιτέλους ο άνεμος της αλλαγής. Παντού, τα χαρμόσυνα νέα της χειραφέτησης. Της χειραφέτησης απ' την εργασία. Η ελεύθερη απασχόληση, που αντικατέστησε την καταπίεση των φεουδαλικών συντεχνιών, έδωσε τη θέση της στο διαλεκτικό της Aufhebung: την ελευθερία από την απασχόληση. Δικαίωμα στην τεμπελιά, λοιπόν. Paul Lafargue, ήγγικεν η ώρα που θα επισκιάσεις επιτέλους τον πεθερό σου! Κάθε μέρα θα είναι πλέον Κυριακή: η μεσσιανική υπόσχεση της εποχής της ανεργίας.
RD (Αντώνης)


ΠΗΓΗ: e-net, via you pay your crisis
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ
Δραματική αύξηση της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας δείχνουν τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων, που παρουσιάστηκαν σε χθεσινή σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ κατά της κυβερνητικής πολιτικής, στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Μέχρι το τέλος του χρόνου η ανεργία στη Θεσσαλονίκη θα πλησιάσει το 25% και περισσότερο πλήττονται οι νέοι και οι γυναίκες. Στην Κοζάνη και στη Δράμα η ανεργία είναι 30%, στη Φλώρινα 25%, στον Εβρο 20%, στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής οι εργαζόμενοι από 17.000 το 2000 μειώθηκαν σε 1.500, στην Καβάλα το 60% των συμβάσεων εργασίας έχουν μετατραπεί σε μερικής απασχόλησης, στις Σέρρες το 50%, στη Χαλκιδική και στην Καστοριά το 50% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι.

Παράλληλα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που μετατρέπουν θέσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης και στη Θεσσαλονίκη οι δύο στις τρεις νέες θέσεις που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης.

Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου για τις επιχειρήσεις που βάζουν «λουκέτο», απολύουν ή αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος, καθώς και για την απουσία επενδύσεων, που δεν αφήνει περιθώριο προσδοκίας για νέες θέσεις εργασίας.Εικόνα: http://cov.pulse.gr/f1/f1_kleisto_logw_diakopwn_413955_b.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: