Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

Αναπτυξιακές δυνατότητες, ΓΑΠ style: The Cyprus Connection

Είπε πολλά ενδιαφέροντα στην Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός τελικά. Ένα από αυτά αφορούσε το "άνοιγμα" των ελληνικών πανεπιστημίων σε ξένους φοιτητές, στο μοντέλο, λέει ο ΓΑΠ, των αγγλικών πανεπιστημίων. Παραθέτω:

"Πρέπει να ανοίξουμε, λοιπόν, να διεθνοποιήσουμε τα πανεπιστήμιά μας.
Μου έλεγε ο Gordon Brown, που τον είχα δει πριν τις εκλογές, ότι σε δύο χρόνια, η μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία της Αγγλίας θα είναι η παιδεία. Βέβαια, είναι αγγλόφωνα τα πανεπιστήμιά τους, έχουν πολλά καλά πανεπιστήμια, αλλά είναι ανοιχτή η παιδεία τους."

Ας παρακάμψουμε το γεγονός ότι ο Gordon Brown, που ο ΓΑΠ συμβουλεύτηκε περί παιδείας πριν τις εκλογές, έπεισε τόσο πολύ τους συμπατριώτες του για τα οράματά του ώστε να υποστεί εκλογική πανωλεθρία και να απωλέσει 91 έδρες στην Βουλή, ωθούμενος σε παραίτηση από την πρωθυπουργία και την προεδρία του Κόμματος των Εργατικών.

Ας θυμηθούμε τι γράφει ο γνωστός καθηγητής φιλολογίας του Princeton Anthony Grafton, στις 8 Μάρτη του 2010, σε άρθρο του για την εξαιρετική κατάσταση των βρετανικών πανεπιστημίων, στο New York Review of Books. Το άρθρο τιτλοφορείται, εχμ, "Βρετανία: Η ατίμωση των πανεπιστημίων":

"Τα βρετανικά πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν μια κρίση νου και πνεύματος. Για τριάντα χρόνια, Τόρις και Εργατικοί βρετανοί πολιτικοί, γραφειοκράτες, και "μάνατζερ" τσεκουρώνουν τα παραδοσιακά θεμέλια της ακαδημαϊκής ζωής. Εκτός αν επέλθουν σύντομα αλλαγές, η καταστροφή θα πάψει να είναι αναστρέψιμη."

Εντάξει λοιπόν, τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν κάποια προβληματάκια, αφού το ένα μετά το άλλο απολύει καθηγητές (όταν δεν τους αποβάλλει) και προσλαμβάνει στη θέση τους μάνατζερ που θα το συμβουλεύουν ποιους καθηγητές να απολύει. Ο κακεντρεχής ο Grafton ξετρύπωσε, ας πούμε, την ενδιαφέρουσα πληροφορία ότι την ίδια στιγμή που το King's College απέλυε σεβάσμιους και παγκόσμια διάσημους παλαιογράφους, προσλάμβανε αριθμό μάνατζερ κατάλληλο για μια "πλήρως αναπτυγμένη πολυεθνική εταιρεία", ξοδεύοντας 33.5 εκατομμύρια στερλίνες για, εχμ, "διοικητικά έξοδα" το 2009. Ο ΓΑΠ όμως είχε και άλλο χαρτί στο μανίκι. Κύπρος, κύριοι. Παραθέτω:

"ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξενόγλωσσα μαθήματα δεν υπάρχουν, προσπάθησα πρόπερσι με την κόρη μου να βρω.

Γ. Α, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ακριβώς, θα μπορούσαν να υπάρχουν ξενόγλωσσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κύπρος έχει.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, η Κύπρος έχει. Και μάλιστα, μου έκανε εντύπωση, όταν είχα πάει πρόπερσι στην Ινδία, που με είχαν καλέσει για την επέτειο του Μαχάτμα Γκάντι να μιλήσω σε ένα συνέδριο, και δίπλα μου ήταν ένας Κύπριος και του λέω, πώς και πας στην Ινδία; Και μου είπε «είμαι Πρόεδρος του τάδε πανεπιστημίου», που ήταν ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Λέω, και στην Ινδία, τι κάνεις; Μου λέει, «πάω Ινδία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν και κάνω συνεντεύξεις για φοιτητές, που θέλουν να έρθουν να σπουδάσουν στην Κύπρο». Λέω, θέλουν να έρθουν από την Ινδία; «Ναι -λέει- γιατί δεν έχουν αρκετές θέσεις, είναι μεγάλοι πληθυσμοί και δεν έχουν αρκετές θέσεις εκεί». Τον ρωτάω, και πόσους παίρνεις στο δικό σου, το ιδιωτικό πανεπιστήμιο; Και λέει «παίρνω 4 χιλιάδες».

Σκεφθείτε λοιπόν την αγορά της Κίνας, της Ινδίας, γενικώς της Ασίας, εγώ σας λέω και γύρω από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, και με τον Ελληνισμό της Διασποράς, τον ακαδημαϊκό, τι δυνατότητες θα είχαμε και έχουμε, αν αλλάξουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αν ανοίξει το σύστημά μας. Και αυτό θα είναι θετικό, διότι και έσοδα θα έχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, και οι Έλληνες, που μεγαλώνουν στην Ελλάδα, θα έχουν δέκα επαφές με άλλους δέκα πολιτισμούς, που επιχειρηματικά μόνο και μόνο μπορεί να πάρουν πέντε καινούργιες ιδέες, δηλαδή να ανοίξει ο ορίζοντάς τους, που είναι πολύ σημαντικό."

Βρήκε λοιπόν ο ΓΑΠ πρόεδρο κυπριακού ιδιωτικού πανεπιστημίου που του γνωστοποίησε ότι μόνο από Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές μεριά καθαρίζει 4.000 φοιτητικές εγγραφές. Εντυπωσιακό. Ιδιαίτερα όταν σκεφτεί κανείς ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχουν τρία (3) ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία δηλώνουν ως συνολικούς αριθμούς φοιτητών τους εξής:

Frederick University: δεν δηλώνει αριθμό, δηλώνει όμως ότι είναι "ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο", γκρουπ που, σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, περιλαμβάνει το ίδιο και τα δύο προηγούμενα και κανένα άλλο. Λογικό επομένως να εικάσουμε ότι δεν έχει πλέον των 5.000 φοιτητών που έχει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. 

Πληροφοριακά, το δημόσιο, και αναγνωρισμένο πολύ πριν τα τρία προαναφερθέντα, Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε, το 2008-09, 4.286 προπτυχιακούς και 1.285 μεταπτυχιακούς φοιτητές, ήτοι σύνολο 5.571.

Σύμφωνα λοιπόν με τις έγκυρες και γκαραντί πληροφορίες που συνέλεξε από τον Κύπριο απεσταλμένο στην Ινδία ο ΓΑΠ the cat, οι Ινδοπακιστανομπαγκλαντέσιοι που τσιμπάει στα recruiting ταξίδια του ο πρώτος ανέρχονται στο 115% του συνολικού αριθμού φοιτητών του ιδρύματός του εάν εκπροσωπούσε το EUC, το 80% εάν δούλευε για λογαριασμό του U of N, και σε κάτι μεταξύ των δύο στην περίπτωση που ήταν ο πρόεδρος του Παν/μιου του Φρειδερίκου (δηλαδή, ο Φρειδερίκος). Και αυτά τα ποσοστά μόνο από τρεις χώρες! Βάλτε πόσοι Ρώσοι, Ουκρανοί, Λιθουανοί, Ρουμάνοι, Σριλανκέζοι και Άραβες, πόσοι τέλος πάντων μη Κύπριοι φοιτούν στα ιδιωτικά κυπριακά πανεπιστήμια! Δεν θα ναι μεταξύ 95%-150% του συνολικού αριθμού των φοιτητών; 

Ε, σε αυτό το εξόφθαλμα ακριβές, ενδελεχώς διερευνημένο και πλήρως αξιόπιστο πορτραίτο της πραγματικότητας λοιπόν βασίστηκε ο πρωθυπουργός για να σχεδιάσει το νέο εκπαιδευτικό μέλλον της Ελλάδας.

Αποτυχημένος πρωθυπουργός μιας χώρας της οποίας η παιδεία βυθίζεται (remember Middlesex, King's, Goldsmith's), συν κύπριος λαφαζάνης (εις την διάλεκτον του τόπου, φαφλατάς, μπαρουφολόγος): σ' αυτές τις πλούσιες πηγές έμπνευσης θα δομηθεί η νέα, επιχειρησιακά ανταγωνιστική παιδεία εν Ελλάδι. Αισθάνομαι ήδη έναν αέρα εμπιστοσύνης, μην πω σιγουριάς για την τελική επιτυχία. Τόσο μεγάλης, που με έχει πιάσει μια ακατανίκητη επιθυμία να κάνω σκούμπα ντάϊβινγκ για αρχαία, να πω κινέζικα "Αιγαίο" (αγάπη σημαίνει αυτό, ανίδεοι), να παντρευτώ σε στυλ "Μάμα μία", και μετά να κάνω ροκ κλάϊμπινγκ στην Κάλυμνο, ή στην χειρότερη, στα Μετέωρα, για να ενισχύσω έτσι και τον τουρισμό μας σύμφωνα με τα σχέδια ΓΑΠ. Διότι, για να παραφράσουμε και το τι είπαν οι Κινέζοι στον πρώην υφυπουργό κύριο Γεωργακόπουλο (σύμφωνα, πάντα με τον ΓΑΠ), το ζήτημα δεν είναι πόσοι Ινδοί, Πακιστανοί και Μπαγκλαντέσιοι φοιτητές ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά πόσους μπορούμε να χωρέσουμε.

RD (Αντώνης)

2 σχόλια:

osr είπε...

Αντώνη κάτι που είχα γράψει εν βρασμώ ψυχής η αλήθεια είναι όταν πληροφορήθηκα για τον πρώτο πτυχιούχο δικηγόρο που βγήκε από αυτά τα ευαγή κερδοσκοπικά ιδιωτικά παν... εταιρείες....

όταν έχω νεύρα μου βγαίνει το κυπριακό αλλά νομίζω είναι καθαρά αυτά που γράφω ;)

Τα καλά…. moneys και μέσοις κτώνται (δοτική του τρόπου και του μέσου)
http://osr55.wordpress.com/2009/02/09/

osr είπε...

ακόμα κάτι που έγραψα σχετικό


Eurostat:”Πιο μορφωμένοι ευρωπαίοι οι κυπραίοι” ΑΝΕΚΔΟΤΟ-”παιδεία” η ξεφτίλα του μέλλοντος μας
http://osr55.wordpress.com/2009/07/07/