Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Κρίση και μόνιμη κρίση

Τις τελευταίες ημέρες, το ιστολόγιο έχει αλλάξει γραμμή πλεύσης, ακολουθώντας συμβολικά αυτή των στολίσκων ελευθερίας της Γάζας. Ένα νέο κριτικό/ερευνητικό ντοσιέ, με τίτλο "Εβραίοι και Άραβες", έχει δημιουργηθεί για να συλλέξει τα σχετικά κείμενα --πρωτογενή δοκίμια, αναδημοσιεύσεις, βίντεο νέα και παλαιότερα.

Η αλλαγή αυτή πλεύσης γίνεται επιτακτική από τη στιγμή που γίνεται κατανοητή η εσωτερική διαίρεση του σημαίνοντος "κρίση." Γιατί υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, δύο είδη κρίσεων. Η μία εκδηλώθηκε συγκυριακά (ασχέτως του δομικού ή όχι χαρακτήρα της) και έχει απορροφήσει την τεράστια πλειοψηφία της δημόσιας συζήτησης παγκόσμια. Η άλλη προϋπάρχει, επιβιώνοντας σε μια κατάσταση διαρκούς αφάνειας, στις πίσω σελίδες των εφημερίδων, σε "εξειδικευμένα" έντυπα ή ιστολόγια. Είναι η μόνιμη κρίση, η κρίση στην οποία είναι βυθισμένη η μεγάλη πλειοψηφία των "έγχρωμων", μη δυτικών και μη χριστιανών κατοίκων της γης. 

Το Μάρτη του 2008, το BBC news  έκανε λόγο για τεραστίων διαστάσεων "ανθρωπιστική" κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Στην σχετική του αναφορά σημείωνε ότι οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται στην κρισιμότερη κατάσταση που έχουν βρεθεί από το 1967, όταν και πραγματοποιήθηκε η αρχική εισβολή του ισραηλινού στρατού: "περισσότεροι από 1.1 εκατομμύριο κάτοικοι εξαρτώνται από διατροφικές ενισχύσεις, και από τους 110.000 που δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα, οι 75.000 έχουν χάσει τις δουλειές τους" σημείωνε η σχετική αναφορά. Η ανεργία βρισκόταν στο 40%. 20-30% των κατοίκων δεν είχαν πόσιμο νερό. Στην δική τους, πιο πρόσφατη αναφορά, τα Ηνωμένα Έθνη σημείωναν ότι 15 στα 27 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από βομβαρδισμούς και δεν μπορούν να ξαναχτιστούν, λόγω της απαγόρευσης εισαγωγής στην περιοχή υλικών κατασκευής, ούτε να εξοπλιστούν, λόγω της απαγόρευσης εισαγωγής ιατρικού εξοπλισμού.

Η κατάσταση της μόνιμης κρίσης βέβαια δεν αφορά μόνο τη Λωρίδα της Γάζας. Σε σημερινό άρθρο του ιστολογίου Διαλείψεις και Παρεμβολές για το Μαλάουι σημειώνεται ότι, αν και το Μαλάουι είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους παραγωγούς καπνού στον κόσμο, τα έσοδα μιας γυναίκας που καλλιεργεί καπνά δεν ξεπερνούν τα 22 ευρώ τον χρόνο. Μισό με ενάμισι εκατομμύριο παιδιά εξαναγκάζονται στην εργασία για να επιβιώσουν οι οικογένειές τους. Τα μισά τουλάχιστον είναι κάτω των 9 ετών. Αυτό που η Ευρώπη και η Αμερική αντιλαμβάνονται ως "κρίση" ωχριά μπροστά στην διαρκή κρίση που βιώνει ολόκληρη σχεδόν η Αφρικανική ήπειρος και μεγάλο μέρος της Ασίας, σε σημαντικό βαθμό ως συνέπεια της καταστροφικής κληρονομιάς του ευρωπαϊκού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού του αιώνα που πέρασε. Η κρίση αυτή δεν είναι "ανθρωπιστική" όπως αρέσκονται να την αποκαλούν τα δυτικά ΜΜΕ. Είναι κρίση οικονομική και πολιτική, κρίση που αντικατοπτρίζει τις συντριπτικές ανισότητες πάνω στις οποίες είναι δομημένη η "φυσιολογική κατάσταση" του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Η "παλινόρθωση" ή "αναπροσαρμογή" του τελευταίου, μακρινή ελπίδα της δύσης, δεν έχει το παραμικρό νόημα για τους αόρατους πληθυσμούς του παγκόσμιου νότου, ή μάλλον έχει το νόημα της ανασυγκρότησης της κατάστασης που διαιωνίζει την μόνιμη κρίση.

Μια ριζοσπαστική πολιτική απάντηση στην κρίση που μαστίζει τη δύση δεν μπορεί, ασφαλώς, να έχει ως στόχο της την "παλινόρθωση" του υπό δοκιμασία συστήματος. Ούτε όμως μπορεί να έχει ως στόχο της την αποκατάσταση δικαιότερων οικονομικών συνθηκών και κοινωνικών σχέσεων για την λευκή, χριστιανική μειοψηφία, σε βάρος εκατοντάδων εκατομμυρίων αλλόφυλων και αλλόθρησκων "γυμνών ζωών" του υπόλοιπου πλανήτη. Είναι ζωτικής σημασίας να μην ξεχνιέται τούτο από όσους βλέπουν την κρίση --αλλά όχι την μόνιμη κρίση-- ως τη βάση συγκρότησης μιας όχι μόνο ριζοσπαστικής αλλά και οικουμενικής πολιτικής συνείδησης. 


Υ.Γ. Το παρόν αποτελεί, μεταξύ άλλων, αποτύπωση μιας αυτοκριτικής. Κατά την άποψή μου, το Διαλείψεις και Παρεμβολές αποτελεί υπόδειγμα μη ευρωκεντρικής αντίληψης για την "μόνιμη κρίση" στον ελληνικό ιστοχώρο.

RD (Αντώνης)

Εικόνα: static.open.salon.com

8 σχόλια:

imwrong είπε...

θα επανέλθω αργότερα επί του ζητήματος που θέτεις, με τα λόγια του Βαγγέλη του Πισσία από τη σημερινή συνέντευξη τύπου. Για την ώρα, δείτε αυτή την ιστορία προπαγάνδας: http://blogs.aljazeera.net/middle-east/2010/06/04/israeli-governments-media-madness

Αντωνης είπε...

Highly recommended, όπως και η διευκρίνηση περί "λάθους" (ναι, το βίντεο χρηματοδοτήθηκε και γυρίστηκε επειγόντως από concerned citizens με περούκες).

Το κράτος-κέρβερος του political correctness σε ό,τι αφορά τον αντισημιτισμό δίνει στα ρατσιστικά στερεότυπα του Άραβα να καταλάβουν.

Ανώνυμος είπε...

Το στομάχι μου, σταμάτησα στο 2:02

Εκείνο μεν τον Τοτό και την κλοπή πιστωτικής κάρτας από Παλαιστίνιο ως legitimate defence το είδατε; (συνομιλητής του Finkelstein)

Ανώνυμος είπε...

Αφού άρχισα με ανέκδοτα, η νέα γρίππη

http://www.humanite.fr/2008-05-20_Societe_Europe-feu-vert-au-vaccin-anti-H5N1

Ανώνυμος είπε...

http://globalvoicesonline.org/2010/06/04/usa-mourning-the-loss-of-american-furkan-dogan-killed-on-flotilla/

head charge είπε...

Κάπως άσχετο με το θέμα της ανάρτησης, δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί σε κάποιο πρόσφατο σχόλιο και νομίζω ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον:

Μιχάλης Σκυμβούλης: Μια κριτική της κριτικής στην «Κομμουνιστική υπόθεση» του Αλαίν Μπαντιού

Γράφτηκε ως κριτική για το κείμενο «Κόκκινες ιδέες χωρίς ιστορία» του Στέφανου Δημητρίου και του Γιάννη Παπαθεοδώρου.

Αντωνης είπε...

Ευχαριστώ head charge!

imwrong είπε...

τα λόγια του Πισσία που αναφέρθηκα πιο πάνω: http://www.youtube.com/watch?v=yCVVHcdgJPI&feature=player_embedded