Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

Περιοδικά: Μερικές προτάσεις

Αφού πήρα την ευκαιρία να αναφερθώ σε νέες κυκλοφορίες βιβλίων στην Ελλάδα, την Αμερική/Αγγλία και τη Γαλλία, να μιλήσω και λίγο για περιοδικά με τα οποία είμαι εξοικειωμένος, γιατί γίνονται πολύ αξιόλογες προσπάθειες, πολλές φορές μετά κόπων και βασάνων, για να διακινηθεί ο κριτικός λόγος. Κάποια από αυτά είναι παλιά, κάποια σχετικά καινούργια, αλλά σε όλα βρήκα αξιόλογα κείμενα και ερεθίσματα.

1. Θέσεις. Ο πατριάρχης, τρόπον τινά, της αριστερής θεωρίας, κυρίως αλτουσεριανής, στη χώρα μας. Κυκλοφορεί από το 1982, τέσσερις φορές τον χρόνο. Ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα εγχώριας πολιτικής και οικονομίας.
2. Μηνιαία Επιθεώρηση (Monthly Review). Η ελληνική έκδοση του ιστορικότερου υπάρχοντος περιοδικού αριστερής σκέψης (κυκλοφορεί από το 1949). Στην Ελλάδα, κυκλοφορεί από το 2005. Μηνιαία έκδοση.
3. Σύγχρονα Θέματα. Επίσης ιστορικό περιοδικό (από το 1978), με έμφαση, τα τελευταία χρόνια, στα κινήματα. Επισταμένη ενασχόληση με τον Δεκέμβρη, με την οικονομική κρίση, με την ψυχαναλυτική και πολιτική θεωρία.
4. Πανοπτικόν. Λιγότερο τακτικό από τα προηγούμενα (γνωρίζω 13 τεύχη), αλλά με αξιόλογες παρουσιάσεις και μεταφράσεις κειμένων (Benjamin, Deleuze, Arendt, Agamben, Virno, Debord, Negri, Marx, Engels, Virilio) και ιδεολογική κατεύθυνση κυρίως ελευθεριακή-αναρχιστική. Συνδέεται με τις ομώνυμες εκδόσεις που έχουν ως τώρα κυκλοφορήσει βιβλία των Bakunin, Nechayef, La Boetie, Kellner, καθώς και τα άπαντα του Nietzsche.
5. Ένεκεν. Εντυπωσιακά ογκώδες περιοδικό, με τριμηνιαία βάση έκδοσης, με έδρα, όπως και το Πανοπτικόν, τη Θεσ/νίκη. Κυκλοφορεί από το 2005-06. Μεταξύ άλλων, μεταφράσεις Badiou, Laclau, Löwy, Freud. Ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική και ψυχαναλυτική θεωρία, την τοπική ιστορία, και τον εθνικισμό, αλλά και λογοτεχνία, τέχνη και μίνι λογοτεχνικές εκδόσεις μέσα στα τεύχη.
6. αληthειa4 τεύχη ως τώρα, το τέταρτο διπλό. Κείμενα των Derrida, Celan, Lacan, Badiou, Lacoue-Labarthe, Nancy, κ.α. Εμφάσεις στη λακανική ψυχανάλυση, την πολιτική θεωρία, τα κινήματα, και τη λογοτεχνία.
7. Μάγμα.  Κυκλοφορεί απ' τον Οκτώβρη του 2009. Ελληνόφωνα κυρίως κείμενα, αλλά και κάποιες επιλεγμένες μεταφράσεις (Görz, Latouche, Lasch κ.α). Ιδιαίτερη έμφαση στη σκέψη του Καστοριάδη για την αυτονομία και στο κίνημα Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα.


Θα ήταν καλό η λίστα αυτή να μεγαλώσει με προτάσεις αναγνωστών από τον ελλαδικό χώρο της αριστερής πολιτικής θεωρίας, μιας και οι δικές μου γνώσεις σε αυτό το πεδίο είναι περιορισμένες και αξίζει τον κόπο μια κατά το δυνατόν πληρέστερη παρουσίαση.
RD (Αντώνης)


Εικόνα: www.alpacasmagazine.com

11 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

to Enekn θα κυκλοφορειτωρα και τεσσερις φορες τον χρονο

Αντωνης είπε...

Ε ναι. "Τριμηνιαία έκδοση" σημαίνει τέσσερις φορές το χρόνο βρε Νοσφ;-)

Νοσφεράτος είπε...

ΩΧ ! ΚΑΛΆ ΛΕΣ..
ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΡΑ ..

http://nosferatos.blogspot.com/2010/06/blog-post_857.html

Ανώνυμος είπε...

από demos
(ο οποίος ήταν χωρίς ποντίκι από χθες το βράδυ)

Για τον Φίνκυ, που λέγαμε χθες:

http://tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B1

Αντωνης είπε...

Λαμπρά. Κατά τα άλλα, ευαίσθητος ανθρωπιστής που σοκάρεται απ' τον βίαιο λόγο του Badiou.

Τώρα που το σκέφτομαι, είναι μάλλον λάθος του Badiou να κάτσει να συζητάει με ένα τέτοιο άνθρωπο και να βγάζει και βιβλίο με τη συζήτηση.

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ, ο Φίνκυ είναι ένα από τα «επίσημα» πρόσωπα της γαλλικής διανόησης, πράγμα που δηλώνει την αθλιότητα της γαλ. και όχι μόνο «διανόησης». --- Σκέψου πώς αλλιώς θα μπορούσε να καταστεί φιλοσοφικός τόπος το γεγονός ότι οι Γάλλοι μεγαλοαστοί αφοδεύουν και ότι χρειάζονται αλλοδαπούς για να τους ξεσκ.;

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση: είναι από την Κριτική του Προγράμματος Γκότα η φράση «συμφιλίωση τής ανθρωπότητας με τον εαυτό της»; Κάνω μια μετάφραση και αν μου γλυτώσεις χρόνο...

Ανώνυμος είπε...

Για να μη σε σπαζοκεφαλιάζω, ξέρω ότι είναι εγελιανή η φράση αλλά μπορεί να εντοπιστεί αυτούσια στον Μαρξ;

Αντωνης είπε...

Δεν θυμάμαι τέτοια φράση στο κείμενο, Δήμο.

Ανώνυμος είπε...

Από οχι και τόσο καλοπρ. σχολιαστή του TVXS:
«όσοι εδώ μἐσα ζητάνε παραιτηση του χρυσ. ειναι χ* πανω τους για τα υποτιθέμενα αντιποινα»

Τα λέει όλα.---Συμφ. με τα τελ. νέα επρόκειτο για γράμμα;!!

Ανώνυμος είπε...

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=176780

«Είναι μια άκρως ύποπτη ενέργεια που δημιουργεί πολλά ερωτήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, καταδικάζοντας τη βομβιστική ενέργεια στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου.

"Αυτού του είδους οι ενέργειες προσφέρονται αντικειμενικά για αξιοποίηση από τις δυνάμεις εκείνες που πασχίζουν να συκοφαντήσουν, τρομοκρατήσουν και καταστείλουν εργατικό λαϊκό κίνημα που αντιπαλεύει το βάρβαρο μνημόνιο και συνολικά την πολιτική που οδηγεί το λαό στην πτώχευση. Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό λαϊκό κίνημα και το λαό σε επαγρύπνηση και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος.", προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.