Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Όλα πάνε πρίμα! (για τους πλούσιους)

Reuters/yahoo finance:


Οι πλούσιοι του κόσμου έγιναν πλουσιότεροι εν μέσω της ύφεσης του 2009
Του Joseph A. Giannone

Νέα Υόρκη (Reuters) - Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι πέρυσι, παρά το ότι ο κόσμος υπέφερε από την χειρότερη ύφεση για δεκαετίες.

Η ανάκαμψη του χρηματιστηρίου βοήθησε την παγκόσμια τάξη εκατομμυριούχων να ανέβει 17% στα 10.000.000 μέλη, ενώ ο συλλογικός της πλούτος ανέβηκε 19%, στα 39 τρισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν αποσβαίνοντας έτσι τις απώλειες από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παγκόσμια έρευνα για τον πλούτο της Merrill Lynch-Capgemini.

Οι τιμές των μετοχών ανέβηκαν 50%, ενώ τα hedge funds ανέκαμψαν από το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών τους το 2008, σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τις κυβερνητικές επενδύσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και από την χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών.

"Βλέπουμε ήδη ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης, και σε κάποιες περιοχές, πλήρη επιστροφή στα επίπεδα πλούτου και ανάπτυξης του 2007", δήλωσε η διευθύντρια της διαχείρισης πλούτου της Bank of America Corp (NYSE:BAC - News) Sallie Krawcheck.

Η ταχύτερη ανάπτυξη πλούτου έλαβε χώρα στην Ινδία, την Κίνα και τη Βραζιλία, κάποιες από τις αγορές που χτυπήθηκαν σκληρότερα το 2008. Ο πλούτος στη Λατινική Αμερική και την περιοχή του ασιατικού Ειρηνικού έφτασε σε ύψη ρεκόρ.

Βαδίζοντας στον ρυθμό 4.5% οικονομικής ανάπτυξης, η τάξη των ασιατών εκατομμυριούχων έφτασε στα 3 εκατομμύρια, φτάνοντας την Ευρώπη για πρώτη φορά.

Ο συνδυασμένος πλούτος των ασιατών εκατομμυριούχων εκτοξεύθηκε 31% στα 9.7 τρισεκατομμύρα, ξεπερνώντας τα 9.5 τρισεκατομμύρια της Ευρώπης.

Στη Βόρειο Αμερική, η τάξη των πλουσίων ανέβηκε 17% και ο πλούτος της σκάρφαλωσε 18%, στα 10.7 τρισεκατομμύρια.

Κατοικία των περισσότερων εκατομμυριούχων το 2009 ήταν οι Η.Π.Α, με 2.87 εκατομμύρια, με δεύτερη την Ιαπωνία με 1.65 εκατομμύρια, τρίτη τη Γερμανία με 861.000 και τέταρτη την Κίνα με 477.000.

Η Ελβετία παρουσίασε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων: σχεδόν 35 στους 1.000 ενηλίκους.

Όμως καθώς ανέκαμπταν τα πορτφόλιο, οι επενδυτές παρέμειναν ανήσυχοι μετά από μια κατάρρευση που εξάλειψε μια δεκαετία μετοχικών κερδών, πυροδότησε τη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας και οδήγησε την ανεργία στα ύψη.

Η έρευνα, που βασίζεται σε δείγμα περισσότερων από 1.100 πλούσιους επενδυτές σε 23 εταιρίες, βρήκε ότι οι πλούσιο εξυπηρετήθηκαν από το γεγονός ότι είχαν μια ευρεία γκάμα επενδύσεων, περιλαμβανομένων των επενδύσεων στα εμπορεύματα και τα οικόπεδα.

"Οι πλούσιοι άπλωσαν και δεν συγκέντρωσαν μαζί τις επενδύσεις τους", είπε σε συνέντευξη ο επικεφαλής της διαχείρισης πλούτου Αμερικής της Merrill Lynch Lyle LaMothe.

Οι εκατομμυριούχοι έριξαν περισσότερα λεφτά σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, αναζητώντας προβλέψιμα κέρδη και εισροή ρευστού. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι σύμβουλοι επενδύσεων είναι το να πείσουν τους πελάτες τους να φύγουν από τα περιθώρια της αρένας και να κινηθούν προς πιο ριψοκίνδυνες, πιο αποδοτικές επενδύσεις.

"Υπάρχει ακόμα δισταγμός", είπε ο LaMothe. "Η ρευστότητα είναι εξαιρετικά σημαντική και ο κόσμος χρειάζεται ρευστό για να διατηρήσει τον τρόπο ζωής του (lifestyle) -- αλλά θέλει να αντικαταστήσει αυτό το ρευστό με τέτοιο τρόπο που να μην αυξάνεται το ρίσκο του."

Η έρευνα έδειξε ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη σε συμβούλους και ρυθμιστές παραμένει ταραγμένη. Οι πλούσιοι διαχειρίζονται τις επενδύσεις τους ενεργητικά, αναζητώντας ειδικά διαμορφωμένες συμβουλές και απαιτώντας πλήρη αποκάλυψη των στοιχείων για τις εγγυήσεις στις οποίες επενδύουν.

Υπήρχαν σημάδια ότι οι επενδυτές άρχισαν να χαλαρώνουν τις ανασφάλειές τους. Οικογένειες που κρατούσαν τα χρήματά τους κοντύτερα στον τόπο κατοικίας τους άρχισαν να τα μετατοπίζουν σε ξένες αγορές, κυρίως στα αναπτυσσόμενα κράτη. 

Οι βορειοαμερικανοί και ευρωπαίοι επενδυτές αναμένεται να αυξήσουν την επαφή τοςυ με ασιατικές αγορές, οι οποίες αναμένεται να ηγηθούν παγκόσμια στην οικονομική ανάπτυξη. Οι πλούσιοι της Ευρώπης φαίνεται ότι αυξάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στις Η.Π.Α και τον Καναδά. 

Επίσης, περισσότεροι πλούσιοι πελάτες εξετάζουν πιο προσεκτικά τις μεγάλες εταιρίες που πληρώνουν υγιές μερίδιο, ως εναλλακτικές στα ομόλογα και τα πολύ λεπτά τους περιθώρια κέρδους. 

"Οι επενδυτές είναι ανοιχτοί σε περιοχές που δεν είχαν σκεφθεί πριν καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν την ικανότητά τους να είναι φιλάνθρωποι και να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους (lifestyle) είπε ο LaMothe. "Για μένα, η έρευνα υπογράμμισε το γεγονός ότι οι επενδυτές ασχολούνται, και ότι δεν έχουν την πρόθεση να μείνουν σε λογαριασμούς αποταμίευσης με 1% επιτόκιο." 

Μτφρ. RD (Αντώνης)

10 σχόλια:

osr είπε...

προπαγανδιστή ε προπαγανδιστή! μπου ρε

γιατί δεν αναφέρεις ότι οι άνθρωποι αυτοί που τόσο σπιλώνεις με την πρπαγάνδα σου έγιναν πλουσιότεροι εν τω μέσω της κρίσης επειδή δούλεψαν ακόμη περισσότερο σε περισσότερα γκαλά και κόκκινα χαλιά από τους αχαίρευτους που ολοένα κλαίγονται

τς τς μπου ρε... ου να μου χαθείς παλιοκομουνιστή (πτου πτου) προπαγανδιστή που σπιλώνεις τίμια παιδιά

Αντωνης είπε...

Αμ, η Merill Lynch και το Reuters τα λέει, δεν τα λέει ο Λένιν! Αυτό είναι το αλάτι στην πληγή. Έτσι, για να γουστάρουν οι αυτομαστιγωθέντες!

RDdemos είπε...

Κόντεψα να το ξεχάσω (θα ενδιαφέρει για τους εντόπιους μικρομεσαίους φοροδιαφεύγοντες): η Μπετενκούρ (ιδιοκτήτρια της Λορεάλ) δεν δήλωσε στην φορολογική της δήλωση (πέρα από σειρά λογαριασμών στην Ελβετία και αλλού) και ένα νησί ιδιοκτησίας της στις Σεϋχέλλες! Και στην ΑΘήνα ψάχνουν για πισίνες και βαρκούλες.

RDdemos είπε...

Επίσης ο νέος προϋπολογισμός της Βασ. Ελισάβετ πέρα από τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, μειώσεις επιδομάτων και απολύσεις σε πρώτη φάση 100.000 απασχολούμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΔΕΝ περιέλαβε υψηλούς φόρους σε επαύλεις (αξίας πάνω από 2εκ. λίρες---κάτι ήξεραν οι ομογενείς), αύξηση του συντελεστή σε κέρδη από ανατιμήσεις παγίων (ομοίως), κ.λπ., παρ' όλο που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά.

RDdemos είπε...

Αναπτυξιακό Flower-Power Όραμα(χθεσ. Ελευθεροτυπία)

«Θα ανοίξουμε πια μια διαδικασία, με το scuba diving, για τα αρχαία μας. Στα κινέζικα η λέξη «Αιγαίο» -έτσι μου είπαν- σημαίνει αγάπη και τώρα θα αναπτυχθεί μια ολόκληρη βιομηχανία για να έρχονται και να παντρεύονται, στυλ «Mama Mia» στα νησιά μας». Από τη συνέντευξη του κ. Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου στη Ν. Υόρκη, σε διεθνή και ομογενειακά ΜΜΕ.

Και για όσους δεν εννόησαν με τη μία το deep (με την έννοια του ντιμπ) όραμα του Πρωθυπουργού μας για την (πολυαναμενόμενη) ανακοίνωση μιας νέας παραγωγικής στρατηγικής, συμπλήρωσε ο ίδιος (στην ίδια συνέντευξη): «Εχουμε το πιο φημισμένο -και δεν το ξέρει κανείς(!)- rock climbing, την αναρρίχηση σε βράχο, στην Κάλυμνο, που θεωρείται απ' τα καλύτερα στον κόσμο. Και τα Μετέωρα βεβαίως, αλλά και η Κάλυμνος».

========
Όταν η σκέψη του επέκεινα προσέκρουσε στον Πεταλωτή:

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/06/blog-post_1653.html

Γ. Πεταλωτής: «Ο ελληνικός λαός σήμερα νομιμοποιεί τέτοιου είδους ρυθμίσεις και αν και είναι [πολύ όμορφη παρήχηση] σκληρές κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις, νομιμοποιεί την ελληνική κυβέρνηση … η νομιμοποίηση είναι μια έννοια η οποία είναι ευρύτερη από το αν είμαστε σύμφωνοι με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις ή όχι».

grsail είπε...

-το 2% του πληθυσμού των ΗΠΑ κατέχει το 25% του πλούτου της χώρας

-το 25% ττου πληθυσμού των ΗΠΑ κατέχει το 87% του πλούτου της χώρας

-το 1% το παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 50% του πλούτου το κόσμου

- οι εξωφρενικότερα πλούσιοι στον κόσμο είναι στις ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα

(κάπου στα αρχεία μου έχω και την - απολύτως αξιόπιστη - πηγή, τσαλαβουτάω όμως και δεν την βρίσκω)

Αντωνης είπε...

«Θα ανοίξουμε πια μια διαδικασία, με το scuba diving, για τα αρχαία μας. Στα κινέζικα η λέξη «Αιγαίο» -έτσι μου είπαν- σημαίνει αγάπη και τώρα θα αναπτυχθεί μια ολόκληρη βιομηχανία για να έρχονται και να παντρεύονται, στυλ «Mama Mia» στα νησιά μας». Από τη συνέντευξη του κ. Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου στη Ν. Υόρκη, σε διεθνή και ομογενειακά ΜΜΕ.

Και για όσους δεν εννόησαν με τη μία το deep (με την έννοια του ντιμπ) όραμα του Πρωθυπουργού μας για την (πολυαναμενόμενη) ανακοίνωση μιας νέας παραγωγικής στρατηγικής, συμπλήρωσε ο ίδιος (στην ίδια συνέντευξη): «Εχουμε το πιο φημισμένο -και δεν το ξέρει κανείς(!)- rock climbing, την αναρρίχηση σε βράχο, στην Κάλυμνο, που θεωρείται απ' τα καλύτερα στον κόσμο. Και τα Μετέωρα βεβαίως, αλλά και η Κάλυμνος».


Δεν έχει emoticon για το "έπεσα κάτω απ' τα γέλια" το νέο design του blog. Κακό αυτό. Χρειάζεται ένα τέτοιο emoticon.

Αντωνης είπε...

@grsail: Αυτό σου κάνει; http://www.globalissues.org/article/26/poverty-facts-and-stats

RDdemos είπε...

Νομίζω μπορώ να προσθέσω yahoo emoticons, βρήκα κάπου script.

Αντωνης είπε...

Αυτό το "και τα Μετέωρα βέβαια" με αποτέλειωσε. The killer is in the details.